Dodaj do ulubionych

Doktora! Intymny problem

12.07.20, 08:06
Stosuję Niva Ring. Jakiś czas temu zaczęlam odczuwać świąd ale ty;ko ma zewnątrz. Myślałam, że to początki grzybicy (co mi się zdarza), smarowałam się Pimafucortem i pomogło. Spokój był. Ostatnio znowu takie same objawy i znowu Pimafucort. Niby pomogło ale tylko na kilka dni i objawy wróciły tylko gorsze. Świąd mnoejszy ale czułam się jakby odparzona. Wzięłam lusterko i okazało się, że cały srom mam mocno czerwony. Nie jest to wysypka tylko równy, ciemnoczerwony kolor wyraźnie, jak od linijki oddzielony od reszty ciała.
Lekarz przyjmuje w czwartek a we wtorek mam miesiączke, więc nie pójdę. Myślę, że to albo reakcja na krążek (po dwóch latach stosowania?) albo na na Pimafucort.
Na razie wypaćkałam się Sudokremem. Co to może być? Czym mogę się ratować?
Obserwuj wątek
    • brenya78 Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 08:15
      Miejscowo moze byc jogurt naturalny.
    • ichi51e Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 08:19
      Idz do lekarza myslisz ze w trakcie okresu nie przyjmuja?
    • pani_tau Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 08:22
      Spróbuj nałożyć Clotrimazol w kremie. Jest bez recepty i kosztuje kilka złotych.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 08:29
      Ja mam uczulenie na wkładki higieniczne: praktycznie większość na rynku, np. na discrit - wszystkie, na naturelle - wszystkie, na allways- zapachowe, na rosmanowskie - zapachowe, na belle - zapachowe.
      I muszę uważać jak balsamuję ciało.
      Ale np. na oliwki naturalne nie mam.
      Niby wiele osób ma uczulenie ale ja przez 2 lata szukałam przyczyny, bo nagle w wieku 28 lat zaczęłam mieć problem a wcześniej nie miałam, i pierwsze co to zmieniłam wkladki i nic, później się okazało że zmieniałam na kolejne uczulające aż znalazłam te co mnie nie uczulają.
      Mam też uczulenie na lateks, o czym się dowiedziałam jak przestałam używać tabletek, czyli koło 32 lat.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 08:31
        A ratowalam się maściami alantan, albo pimafucort, globulkami jak było źle i tak przez 2 lata. Od 10 lat mam spokój.
        • bib24 Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 08:34
          podrzuć nawzę sensownych wkladek plis.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 10:11
            Ja używam w 95% tych:
            • kryzys_wieku_sredniego Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 10:13
              Są też w wersji do stringów.
            • bib24 Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 16:20
              dziękuję. nic mnie tak nie uczulilo jak podpaski facelle smile
              • rinoa_woman Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 18:56
                Ja używam femina z Biedronki, takie w różowym opakowaniu tez bezzapachowe, bo też po zapachowych jestem podrażniona. Podpaski też wybieram z biedry i też bez zapachu, tampony tylko ob.
        • hosta_73 Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 08:36
          O, zmieniłam wkładki ma naturell a zawsze miałam z Rossmana. Może to być trop. Ale, kurcze, żeby aż tak??
          • ophelia78 Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 08:53
            Moze byc az tak.
            Tez mam problem z wkladkami. Wszelkie zapachowe powodują megamasakre
          • pani_tau Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 09:12
            Tak. Właśnie teraz skojarzyłam, że przeboje sprzed pół roku były związane z Naturell, które kupiłam, bo akurat nie było tych, których zawsze używam. Później zrobiłam zapas i do Naturell nigdy już nie wróciłam, co by tłumaczyło brak powtórki.

Wtedy pomógł Clotrimazol.
            • hosta_73 Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 09:18
              Spróbuję
              • agonyaunt Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 11:09
                Wybierz takie bez folii ochronnej.
                Ja jeszcze dorzucę tradycyjnie do kompletu, bo nie widzę żeby dziewczyny pisały: łagodny proszek do prania i oddychająca bielizna. Mnie to nie wygląda na grzybicę, tylko na jakąś alergię kontaktową albo jak sama piszesz odparzenie. Czasami wystarczą poliestrowe koronkowe majty made in China farbowane czymś niezbyt zdrowym, i jest problem.
      • mamaafg Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 09:31
        U mnie to samo. Wiekszosc wkladek mnie uczula, naturella to w ogole jakas masakra. Poza tym wszelkie zele mydla w plynie a zwlaszcza plyny do higieny intymnej strasznie mnie uczulaja. Teraz uzywam zwyklego mydla w kostce, zawsze tej samej firmy. Tez lata mi zajelo znalezienie przyczyny.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 10:18
          Witaj siostro!
          Tego już nie dopisałam ale używam mydeł naturalnych w kostce, ewentualnie w płynie z białego jelenia.
          • mamaafg Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 13:39
            Bialy jelen najlepszy! Zawsze robie zapasy w Polsce. Najdziwniejsze jest to, ze do trzydziestki nic mi nie bylo. Moglam uzywac cokolwiek. Teraz nawet glowe myje tak zeby szampon nie splywal po ciele.
            • dorota909090 Re: Doktora! Intymny problem 03.08.20, 20:46
              Chyba to co tradycyjne jest najlepsze... Mój ginekolog mi zasugerował mycie tradycyjnym mydłem w kostce Biały Jeleń i tak też robię. Czasem skuszę się na żel do higieny intymnej w płynie od Białego Jelenia (nie zaważyłam minusów). Zawsze jednak mam takie mydło w kostce w pogotowiu. Czasem zdarza mi się umyć też nim ciało. Z kasztanowcem i lnem nie próbowałam. Zawsze kupowałam tradycyjne... muszę spróbować wink
            • lena.podczaska Re: Doktora! Intymny problem 06.08.20, 17:50
              Skóra w ciągu całego życia się zmienia i z czasem pojawiają się alergie uncertain Ja nie mam problemów, bo u nas w domu zawsze było mydło Biały Jeleń, a z czasem jak pojawiły się specjalne ich płyny to przerzuciłam się na to. Z reguły nie lubię nowości, bo nigdy nie wiem jak skóra zareaguje i używam tylko Białego Jelenia. Jak już się podleczysz, to może warto zmienić dotychczasowe środki? Dodatkowo uważać w czym się pierze!
              • kamire12 Re: Doktora! Intymny problem 07.08.20, 10:04
                tylko, że mydło Biały Jeleń ma zły skład
                i to nie prawda, ze te kosmetyki nadają się dla alergików

Tekst linku
                Tekst linku
                • kamire12 Re: Doktora! Intymny problem 07.08.20, 10:05
                  to samo z kostką - mydło Biały Jeleń.
                  To jest reklama, że to jest super

Tekst linku
      • lot_w_kosmos Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 15:59
        Ja też mam uczulenie na wkładki.
        Zanim to odkryłam, ileż maści i globulek poszło....
      • aerra Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 18:18
        Mam to samo, te wszystkie zapachowe to tragedia, i to do tego stopnia, że wystarczy że użyję jednej, a bujam się potem z reakcją alergiczną przez 2 tygodnie.
    • bib24 Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 08:33
      pimafucort to sterdyd. pomaga sterdy a potem infekcja wraca, albo masz posterydowe zapalenie
    • leni6 Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 08:47
      Idź normalnie to lekarza, okres nie przeszkadza. Ja polecam na grzybice clotrimazol, ale u ciebie teraz to już raczej nie grzybica.
      • evee1 Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 08:59
        Może być. Ja miałam raz w pachwinie. Objawy podobne do opisanych przez autorkę, czerwony, swędzący placek o wyraźnym brzegu. Lekarka kazała mi smarować clitrimazolem - 4 razy dziennie przez pierwszy tydzień, 3 przez drugi, 2 w trzecim, itd. przeszło i nie wróciło. Jeżeli pimafucort to steryd, to pomoże, ale tylko na swędzenie, a nie zwalczy grzybicy. Możesz połączyć oba, szczególnie w pierwszym tygodniu jeszcze dostajesz świra od tego świądu.
        • memphis90 Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 16:44
          Pimafucort to lek przeciwgrzybiczy +steryd.
    • ela.dzi Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 08:58
      Spróbuj Tantum Rosa.
    • szmytka1 Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 09:03
      załóż nowy krazek bez przerwy, albo o tydzien przedłuż noszenie starego, nie wystapi krawienie z odstawienia. W ulotce powinnaś miec to opisane
      • hosta_73 Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 09:09
        Za późno, już wyjęty w piątek. A poodglądałam się wczoraj 🙈
        No nic, wezmę tampon i pójdę.
        • szmytka1 Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 09:25
          to użyj nowego krążka, krótka przerwa, jest szansa uniknąć krwawienia. Ja na krażkach mam już tylko plamienia i to tylko czasem. Mam wizytę w poniedziałek i też manipuluję cyklem wink
    • m_incubo Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 09:25
      Ja bym poszła do lekarza, możesz iść podczas okresu przecież.
      • hosta_73 Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 09:30
        Tak zrobię.
        Spróbuję clotrimazolu i wywalę wkładki, jak nie pomoże to pójdę. Nigdy nie byłam w trakcie, ale siła wyższa.
        • pani_tau Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 10:48
          Załóż tampon, wyjmiesz, jeśli lekarz o to poprosi. Jeśli chodzi ci o krwawienie w sensie estetycznym to ginekologa to w żaden sposób nie ruszy. Kiedyś coś o tej estetyce powiedziałam mojej ginekolozce i była zdziwiona, że w ogóle przyszło mi do głowy podejrzewać ją o takie podejście 😄.
          Byłam kiedyś u internistki, która znienacka zapragnęła obejrzeć moje nogi a ja, zawstydzona, zaczęłam tłumaczyć, że mam je nieogolone (teraz mogą je badać, kiedy chcą- chwała laserowej epilacji!) na co lekarka zapytała, szczerze zainteresowana:No i co z tego?
        • aerra Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 18:20
          Nawet jak wywalisz wkładki, a to reakcja alergiczna, to nie licz na poprawę od razu. Mi te wszystkie zapachowe robią coś takiego, że wystarczy, że użyję jednorazowo, a przez dwa tygodnie nie mogę pozbyć się reakcji na to paskudztwo.
    • jolie Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 09:28
      To pewnie alergia. Dlatego jest ulga po sterydzie i nawrót objawów po odstawieniu maści.
    • marta.graca Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 10:19
      Krem zewnętrzny to za mało, muszą być globulki albo tabletki. Wygląda na grzybicę. Odstaw przede wszystkim wszystkie wkładki. I do lekarza, szybciej niż w czwartek.
      • mari.sol Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 20:11
        Dokładnie tak. Kup globulki Gynoxin Optima. W opakowaniu są trzy sztuki ale już kilka godzin po użyciu pierwszej jest ulga.
    • black_magic_women Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 13:37
      Fenistil w kroplach, podkreślam żebyś nie próbowała w żelu. Na wszelkiego rodzaju swędzenie: alergiczne, od owadów, uczulenie etc. A potem lekarz. Aha, moja mama też miewa uczulenia na wkładki higieniczne, widać to częste sad
    • helka.pentelka Re: Doktora! Intymny problem 12.07.20, 16:19
      Też podpisuję się pod problemem z wkładkami. Raz miałam wrażenie, że ogień pali skórę. Leczenie gin pomogło tyle, ze na czas leczenia zdjęłam wkładki. Za drugim razem skojarzyłam przyczynę. Od tamtej pory nie "choruję". Używam teraz tylko Facelle lub Natracare.
    • daisy Re: Doktora! Intymny problem 03.08.20, 20:51
      polecam dr Jen Gunter i "Biblię waginy" - tam dokładnie opisane są różne schorzenia, uczulenia, oraz uszeregowane objawy, dobrze mieć pod ręką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka