Dodaj do ulubionych

Wakacje 2020 autem

26.07.20, 18:44
Co chwile gdzies czytam lub slysze, ze drogi sa zapchane, bo wszyscy na wakacje jada autem. Tez sie wybralam autem, nastawiajac sie na cos w rodzaju przejazdu przez centrum naszej wsi w godzinach szczytu, a na drogach pustki! I tak sie lekko zastanawiam: czy tylko mi sie wydawalo (przez 1 500km), czy moze mam zbyt wysokie wymagania co do "tloku na drogach"?
Pojechala ktoras na wakacje autem i opowie wrazenia? Chetnie w porownaniu do poprzednich lat, na tej samej trasie.
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 19:16
      Porównać nie mogę, bo robię tę trasę pierwszy raz. Jeździmy po pn Hiszpanii - Asturiiii i Galicji a teraz spontanicznie wpadliśmy do Portugalii, bo blisko mieliśmy. Tłoku na drogach nie zaobserwowalismy. Czasem nocujemy w hotelach, czasem w samochodzie i tam gdzie szukamy miejsca na nocleg w aucie nie ma zbyt wielu ludzi w kamperach. I bardzo mało obcokrajowców.
      • homohominilupus Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 19:18
        * Asturii
        • jak_matrioszka Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 19:24
          Ja widzialam puste pole campingowe w Szwecji (w zeszlym roku tez bylo puste) i pelne w Norwegii (tutaj nie mam porownania). Po szwedzku moglabym campingowac, po norwesku jest to opcja "po moim trupie" tongue_out
          • homohominilupus Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 19:48
            Dlaczego? Pogoda?
            • jak_matrioszka Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 20:35
              Tlok, gwar, ciasnota. Pokoje hotelowe sa wieksze niz miejsca na takim campingu, nikt grillem nie zasmrodzi, jak ktos w pokoju obok pierdnie, to tez do mnie nie dociera zapach. Mi sie klaustrofobia wlacza jak mam caly czas przebywac w takim miejscu, musze miec troche przestrzeni dla siebie. JAk czytam o takich wyjazdach, to wszyscy zachwalaja, ale widac nigdy nie trafilam na takich, co bywaja w miejscach, ktore ja widzialam tongue_out
              • homohominilupus Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 11:31
                jak_matrioszka napisała:

> Tlok, gwar, ciasnota. Pokoje hotelowe sa wieksze niz miejsca na takim campingu,
                > nikt grillem nie zasmrodzi, jak ktos w pokoju obok pierdnie, to tez do mnie ni
                > e dociera zapach. Mi sie klaustrofobia wlacza jak mam caly czas przebywac w tak
                > im miejscu, musze miec troche przestrzeni dla siebie. JAk czytam o takich wyjaz
                > dach, to wszyscy zachwalaja, ale widac nigdy nie trafilam na takich, co bywaja
                > w miejscach, ktore ja widzialam tongue_out

Brzmi strasznie, dla mnie warunkiem campingowania jest brak innych campingujacych.
                Nie wiedziałam że w Norwegii takie klimaty
                • ewamaria.star Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 11:58
                  Wiele zależy od ceny i lokalizacji takiego kampingu. Większość Norwegów ma też swoje własne przyczepy kampingowe (? nie wiem jak to się dokładnie nazywa) to mają więcej prywatności od tych co nocują w hyttach. Ogolnie wszystkie campingi są super popularne w całej Skandynawii i Niemczech (a Niemcy to chyba najliczniejsza grupa turystów na północy).
                  • jak_matrioszka Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 13:03
                    Ja o tych własnych (lub pożyczonych) przyczepach myśle, domki miewaja odstep, chociaż też nie wszystkie.
                    • ewamaria.star Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 13:31
                      Zgadzam się, większość tych przyczep z wypożyczalni jest bardzo stara i ciasna. Często są też strasznie zaniedbane i niedoczyszczone. Lepiej już czasami spać w namiocie, albo w hotelu (bo i tak często ceny hoteli są podobne). W tym roku zresztą było też dużo zamieszania, bo Norwegia otworzyła się dopiero 15 lipca i w sumie nie do końca było wiadomo na jakich zasadach to otwarcie będzie wyglądać, więc wielu Norwegów pojechało na wycieczki samochodowe. Teraz pewnie jest już lepiej, bo granice są częściowo otwarte a i pogoda się w Norwegii pogorszyła. W czerwcu i na początku lipca było wyjątkowo gorąco, nawet na samej północy.
                      • jak_matrioszka Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 21:36
                        Nie mam na mysli ciasnoty w przyczepie, ale na campingu. Do dyspozycji masz przyczepe i kawalek trawnika przed nia, tak wyglada pieklo tongue_out
                        • ewamaria.star Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 22:12
                          jak_matrioszka napisała:

> Nie mam na mysli ciasnoty w przyczepie, ale na campingu. Do dyspozycji masz prz
                          > yczepe i kawalek trawnika przed nia, tak wyglada pieklo tongue_out

Z tym raczej nie mam problemu, bo zazwyczaj idzie się gdzieś na spacer do lasu albo na plażę i tam spędza większość czasu. Wszystko zależy zresztą od lokalizacji i od popularności tego kampingu. Jeżeli to jakieś znane miejsce, to faktycznie może ciasno, ale kiedy się jest gdzieś na uboczu, albo w mniej popularnej miejscowości to nie powinno być tak źle. Byłam na roznych kampingach i mam raczej dobre wspomnienia, ale wiadomo, że każdy ma inny styl spędzania wakacji i nie każdemu łatwo się w tym odnaleźć.

• ewamaria.star Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 10:49
            Na początku miesiąca byliśmy że znajomymi na trasie z Bergen do Tromsø i przy prawie każdej plaży albo w jakimś bardziej znanym miejscu nie było nawet gdzie zaparkować. Korków może nie było, ale te mniejsze regiony nie były zupełnie przygotowane na tyłu turystów. Na campingach też był pewnie chaos, ale tego to już nie wiem, bo się tam nie zatrzymywaliśmy.
        • em_em71 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 22:21
          W Hiszpanii, a zwłaszcza w Portugalii tłoku nie ma na autostradach, bo nie są to kraje tranzytowe. Ciasnawo bywa tylko w okolicach większych miast, ruch lokalny.
      • yuka12 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 21:13
        Dla Brytoli wprowadzają 2 tyg. kwarantannę po przyjeździe z Hiszpanii. Hiszpania nie dla nas w tym roku 😭.
        • jak_matrioszka Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 23:13
          Norwedzy maja mape krajow z zielonym i czerwonym swiatlem. Mapa aktualizowana co 2 tygodnie, w pierwszym czytaniu byla Hiszpania na zielono, a w piatek ogloszono nowe i Hiszpania na czerwono. I teraz clou programu: samolot z Norwegami na pokladzie wylecial z Hiszpani wieczorem i rozpoczal wyscig z czasem, ktoremu kibicowala "cala Norwegia". Przepis jest bowiem skonstruowany tak, ze ten kto zdola wrocic przed polnoca, ten nie idzie na kwarantanne, a jak samolot wyladuje minute po polnocy, to 10 dni kwarantanny big_grin

P.S. Samolot wyladowal 23:55 big_grin
    • przepio Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 19:56
      Już pisalam-w połowie lipca jechałam przez Czechy, który zawsze pokonuje w towarzystwie rodaków. Tym razem samochodów osobowych z Polski było bardzo niewiele. Natomiast nie widziałam większej różnicy jeżeli chodzi o ruch- porównywalnie z ubiegłymi latami.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 19:56
      Będę jechała do babci za tydzień w niedziele, rano, jeżdżę tak od lat, to ci powiem.
    • zazou1980 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 20:54
      My czesto jezdzimy S8 Warszawa-Bialystok i o godzinach zmian turnusow, czyli sobota po sniadaniu z Warszawy i niedziela po obiedzie z kierunku Bialegostoku sa takie korki, ze dwupsmowka stoi. Winni sa i ludzie i remonty, bo droga raz zweza sie do 1 pasa, a ze kultura jazdy na suwak u nas lezy to sa mega przestoje.
      Podobne tegoroczne doswiadczenia mam z sobotniego wyjazdu z Warszawy w kierunku na Gdansk (S7/DK7) i powrot w niedziele po poludniu. Niedlugo bede jechac S17 Warszawa-Lublin i w porze popularnych wyjazdow i powrotow spodziewam sie korkow jak zawsze 😕
      • yuka12 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 21:20
        My bierzemy korki pod uwagę kupując bilety na np. prom. Bo niemal zawsze gdzieś na jakiejś autostradzie, a już na pewno na obwodnicy Londynu czy Brukseli, są korki. Brukselę daje radę ominąć, gorzej z Londynem czy wschodnią Anglią w ogóle. A i tak najgorzej wspominamy austradę M5. Nawet obwodnica Brukseli to przy niej pikuś 😀.
        • yuka12 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 21:23
          A w tym roku może być jeszcze gorzej, bo mniej ludzi wylatune/wyjeżdża za granicę wybierając odpoczynek w różnych miejscówkach na Wyspach. Niedawno sznur parkujących samochodów zablokował nitkę na górskiej drodze 😁.
          • zazou1980 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 22:09
            Ma za 2 tygle startujemy w sobote z Warszawy w kierunku Gdanska, zazwyczaj wyjezdzamy ok10 i pakujemy sie w mega korek. Juz w tym roku jechalismy objazdami przez jakies zadupiewa i wiejskie drogi, nadrabiajac sporo km, zeby jechac a nie stac. Ja nienawidze dlugich korasnych tras, zawsze mam dzien podrozy wyjety z zyciorysu, dzieciaki tez umordowane, bo droge ktora powinno sie robic w 4h jedziemy 6,5 😕
            Juz od 11 lat odkad po raz pierwszy jechalismy z dzieckiem nad morze czekam az skonczy sie ta Polska w budowie, a ta S7 kuzwa ciagle nieskonczona!! Moze uda nam sie wyjechac o 7 rano przed szczytem i z godzine krocej bedziemy stac w korasach 😬
            • em_em71 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 22:26
              Na własną prośbę stoicie w korkach. 11 lat jeżdżenia niczego nie nauczyło? W soboty, w sezonie urlopowym zawsze największy tłok.
              • zazou1980 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 22:41
                Nom, jak widac. Miedzy innymi przez te korki zrezygnowalismy z wakacji nad polskim morzem przez kilka ostatnich lat. W tym roku bedziemy jechac 2gi raz i juz mam nerwa. Pewnie znowu na pare lat mi wystarczy 😁 Niestety mam tak jak wiekszosc ludzi w tym kraju, ze pracuje do piatku i dopiero od soboty moge ruszac w droge. Turnusy nad morzem tez sa tak ustawione, ze poprzedni konczy sie w sobote i po paru godzinach zaczyna nastepny. Pensjonat, w ktorym mamy rezerwacje, mial miejsca od soboty na apartament, ktory rozmiarowo nam pasowal, wiec nie moglismy byc wybredni.
                Glownie wkurza mnie, ze tyle czasu zajmuje w tym kraju wybudowanie kilkusetkilometrowej drogi!
            • zosia_1 Re: Wakacje 2020 autem 28.07.20, 08:52
              Ja wyjeżdżam o 5 rano, po drodze kupuję kawę. Wolę wyjechać bladym rankiem i dzień spędzić w docelowym miejscu niż stać w korkach, umęczyć się i dojechać zmęczona na wieczór
    • chococaffe Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 20:57
      To chyba zalezy od dnia tygodnia i "zmiany turnusów"
    • yuka12 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 21:11
      Napiszę za tydzień. Też jakieś 1500 km tylko w ździebko inne strony świata (bardziej zach. - wsch). Na razie przeżywamy szok widząc ceny biletów na prom.
    • heca7 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 21:42
      Pojechałam dziś autem z Wawy za Rygę. Matko jaka pustka na drogach! Zarówno w Polsce jak i na Litwie. Koło 9 rano pojawiło się trochę samochodów i tirów. Nigdzie nie staliśmy w żadnym korku. W zeszłym roku zrobiliśmy podobną trasę do Windawy i też było pusto.
      • jak_matrioszka Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 00:28
        No wiec ja juz ta swoja trasa jechalam, ale takie pustki w pelni sezonu, juz po otworzeniu granic, to dla mnie duza nowosc. Tym bardziej, ze wciaz slysze ze na drogach tlok.
    • eliszka25 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 21:52
      Właśnie przyjechaliśmy ze Szwajcarii do Polki, konkretnie w północne regiony Polski. Korki na drogach były tam, gdzie zdarzył się jakiś wypadek. Główne spowolnienia z powodu remontów dróg. Samochodów jakoś więcej niż w innych latach nie odnotowaliśmy. Jechało się w sumie całkiem dobrze. Najgorzej było w piątek wieczorem, kiedy wyjeżdżaliśmy. W weekend spod Ulm do Bydgoszczy przejechaliśmy w 9 godzin.
      • astomi25 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 22:27
        Od wczoraj jestesmy w Szwecji, jechslismy przez Danie.
        Na drogach niemal pustki. No w Rostoku, jak czekalismy na prom widzielismy sporo aut. Potem w Danii to wszystko sie wzielo rozproszylo 🤷🏻‍♀️
      • heca7 Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 21:33
        Czy wy z tej Szwajcarii jedziecie do Polski teslą? Pytam bo mąż się bije z myślami, co prawda nie o teslę chodzi ale o inny elektryk. Wiele razy "tankujecie"?
    • leni6 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 22:24
      Ja widziałam wątki o tłoku w drogach dojazdowych nad polskie morze, skoro zrobiłaś 1500 km to pewnie nie tam pojechałaś.
      • jak_matrioszka Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 00:25
        Nie, nie tam jechalam, ale interesuje mnie calosc Europy, a ematka to dobre miejsce, zeby o to zapytac smile
    • mia_mia Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 22:32
      Kilka tygodni temu jechałam trasą z Warszawy nad morze, tylko przeciwnie do korków. Masakra. To był początek czerwca, a korki nad morze jak w szczycie sezonu.
      • zazou1980 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 22:43
        Jesli to byl dlugi czerwcowy weekend, to m.in. ja z bombelkami tam stalam 😂
        • ga-ti Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 22:53
          A czemu nie jeździcie nad morze autostradą tylko pchacie się "siódemką"? Tam znowu remonty, ostatni kawałek robią, ciężarówki wyjeżdżają z budowy, wstrzymują ruch, ograniczenia, zwężenia, tworzą się korki, niestety.
          • mysz1978 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 23:02
            a ja w tym roku jade pociagiem smile i korki, tudzien tłok na bramkach itp mi niestraszne.
            Obym jakiegos swinstwa w drodze nie złapała tylko.
          • zazou1980 Re: Wakacje 2020 autem 26.07.20, 23:03
            Bo my do Krynicy Morskiej jechalismy, a gps wskazuje ze S7 jest korzystniejsza. Na autostradzie tez robia sie korki i musielibysmy troche drogi nadrobic...
    • gulcia77 Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 10:55
      Na Leszno jechałam ze Śląska kilka dni temu. Najpierw A4, potem S5. Pustki.
    • joanna_poz Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 11:06
      jechalismy 1200 km do Włoch (wyjazd z Polski koniec czerwca, powrot lipiec)- ruch był umiarkowany, ani mały, ani jakiś bardzo duzy.
      korków nie było, jakies tam niezbyt uciązliwe spowolnienia, co najwyżej.
      • joanna_poz Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 11:17
        dopiszę, że my tak samo jak kosmos ponizej, w takie dlugie trasy wyjeżdzamy w dni nie-weekendowe.
    • kosmos_pierzasty Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 11:08
      Nie zauważyłam różnicy, ale my unikamy terminów "zmiany turnusu", czyli na podróż wybieram dni powszednie, oprócz piątków. Tylko tirów wtedy więcej. Na bliższe wycieczki dobra jest niedziela, ale nie wieczorem, w ciągu dnia zwykle ruch jest mały, pod wieczór się dopiero nasila.
    • enigma81 Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 15:24

Zrobiłam w tym roku trasę Opole-Augustów i było jak zawsze - korki. Najważniejsze dla mnie to wyjechać z Warszawy max o 7 a najlepiej wcześniej, wtedy jest znośnie.
      A2 od Łodzi do Warszawy zapchana.

Za 2 tyg jadę nad morze, pierwszy raz nową trasą - A4 na Wrocław a później S3 i S5. Nie mam pojęcia jaki tam ruch jest.
      • enigma81 Re: Wakacje 2020 autem 27.07.20, 15:29
        S6.. nie wiem skąd mi się to S5 wzięło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka