Dodaj do ulubionych

Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego

30.07.20, 08:50
Za fb:
"Wiceminister kultury i dziedzictwa narodowego, Paweł Lewandowski, potwierdził że zabytkowy most w Pilchowicach zostanie wysadzony w powietrze na potrzeby kręcenia filmu Mission Impossible 7. Ba, ministerstwo dołożyło nawet producentom filmu 5 mln zł z funduszu przeznaczonego na rozwój polskiej kinematografii (co dla Amerykanów jest sumą na waciki, a w Polsce za tyle można nakręcić pełnometrażowy film, tyle kosztowało np. "Boże Ciało" ). To może ten film będzie promował Polskę? Skądże, Pilichowice z mostem liczącym 115 lat będą udawać Szwajcarię. To nie mogli jakiegoś mostu w Szwajcarii wysadzić? Nie, bo Szwajcarzy by się nie zgodzili, zresztą nigdzie na świecie się nie zgodzono.
To w jaki sposób Polska zarobi na tym fakcie? Ano zarobi tajemnicza spółka Roberta Golby, która jest producentem filmu w Polsce."
Link:
www.rynek-kolejowy.pl/mobile/poslowie-i-samorzadowcy-bronia-mostu-w-pilchowicach-97916.html?fbclid=IwAR118ih1h6EZCCkJgS2PTIgT8e-CBrSeQMqzp1QeF2c3Pf7hxJcyEseNwPw
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 09:15
      Ktoś dostał już w łapę.
      Zresztą CGI (obrazy generowane komputerowo) jest fajne, ale na tęczowego boga Adonaia!, toż to sam Tom Cruise!, on zasługuje na prawdziwe, prawilne wybuchy a nie fejkowe i komputerowe.

A tak w ogóle to nie jest polski zabytek, tylko zdaje się niemiecki, więc to nie zabytek.
      • stasi1 Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 10:01
        Faktycznie nie jest zabytkiem, nie jest zarejestrowany
        • woman_in_love Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 10:07
          To zarejestrujcie - to decyzja administracyjna wojewódzkiego konserwatora zabytków, który jest urzędnikiem PiS.
          Może dlatego nie chce zarejestrować.
        • zona_glusia Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 12:32
          Dlatego dałam w tytule wątku znak zapytania. Jest stary, po fali oburzenia rzucili hasło, że go odbudują.
          • stasi1 Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 09:19
            Zburzą i zaraz odbudują? I kto za to zapłaci? Ale podobno nie chcą go burzyć
    • 35wcieniu Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 09:18
      Paweł Lewandowski, wiceminister kultury:
      "Jak coś nie jest używane to nie jest zabytkiem"

Nawet bez sensu się dziwić...
    • mona-taran Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 09:28
      To jest jakiś żart, mam nadzieję?
      • 35wcieniu Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 10:06
        Nie, dlaczego?
        Jak na nasz kraj całkiem normalna akcja.
        • kira02 Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 19:16
          Codziennie czytam jakies newsy w tym.stylu i codziennie sie zastanawiam, czy to nie żart....Jakos nie umiem zyc w kraju absurdow. 😵
          • night-like-this Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 19:28
            Ja też... A mam wrażenie, że ilość tych absurdów rośnie w zastraszającym tempie... uncertain
      • rexona_sport Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 31.07.20, 09:23
        Panowie z PiSu bawią się na swoim folwarku
    • smillla Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 09:55
      Ręce opadają... Pikujemy w kierunku dna.
      • stavros2002 Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 10:02
        Dlaczego pikujemy?
        • smillla Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 13:05
          Bo tylko przerażeni popiskujemy, czyli pikamy.😉
      • zona_glusia Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 12:34
        To jest słynne wstawanie z kolan - absolutny brak szacunku i kręcenie kasy na boku dla swoich.
      • hanusinamama Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 09:46
        Moze trza dotrzeć do dna aby wstać z kolan. Bo my tak wstajemy z tych kolan, wstajemy...jakoś kurła efektu nie widać.
    • kosmos_pierzasty_x Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 15:51
      Chyba zaczynają się wzorować na isis czy coś. Tamci też niszczą zabytki...
      To jest jakiś koszmar, co ci ludzie wyczyniają. Zero poczucia obciachu w dodatku. A wybory i tak wygrywają... I ich wyborców krytykować nie można, bo to przegrani transformacji. No, rządzą więc przegrywy, pośrednio i bezpośrednio, a kolejną przegraną jest Polska.
    • gama2003 Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 16:19
      Dobrze, że Wawel bezpieczny. I wcale nie dlatego, że jest stary. Używany jest. Na bieżąco.
      • kosmos_pierzasty_x Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 16:20
        🤓
      • milva24 Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 20:52
        big_grin
      • dyzurny_troll_forum Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 09:43
        gama2003 napisała:

> Dobrze, że Wawel bezpieczny. I wcale nie dlatego, że jest stary. Używany jest.
        > Na bieżąco.

Wawel jest bezpieczny nie dlatego, że używany, ale dlatego, że Zimnego Lecha tam trzymają!
        • ira_08 Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 10:04
          Przecież o to jej chodziło, bystrzaku...
    • ga-ti Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 20:49
      Znam ten most, mam na zdjęciach. Draństwo.
      No stary, wymaga renowacji, ale po co, lepiej wysadzić, ech.
      A tamę w Pilchowicach znacie? Piękna jest smile
      • night-like-this Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 19:20
        Znamy smile
        Piękne okolice, byliśmy tam w zeszłym roku. Most klimatyczny! Aż się wierzyć nie chce, że ktoś mógł wpaść na tak idiotyczny pomysł!!! sad Same absurdy wokół... Jakby przekop Mierzei Wiślanej to było za mało sad
        To smutne, że niektórym pieniądze przesłaniają dosłownie WSZYSTKO sad
    • daisy Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 30.07.20, 22:42
      cholera, to jest jakiś koszmar, co te sukinsyny wyprawiają i to jeszcze z poparciem społecznym
      mnie to serio przybija
    • mama-ola Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 31.07.20, 09:08
      Można to oprotestować:

www.petycjeonline.com/sprzeciw_wobec_planow_wysadzenia_mostu_kolejowego_w_pilchowicach?fbclid=IwAR3EPz4VnP-_xf2jR0Vldx1zM8Mzyu1aVytLdmPOBzC5pRc5uQpWHNp-tKM

www.facebook.com/events/1754603001361577/
      • zona_glusia Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 31.07.20, 09:43
        Podpisałam
      • magazynka Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 31.07.20, 21:03
        Podpisałam
    • droch Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 31.07.20, 09:10
      > To w jaki sposób Polska zarobi na tym fakcie?

Dodatkowy smaczek, Polska ma dopłacić do tej produkcji 5 milinów złotych... Tak się robi biznesy big_grin niestety, zrobił się smród i komuś szansa raczej przejdzie koło nosa.
      • droch Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 31.07.20, 09:15
        A, o dopłacaniu było w poście startowym... kawa potrzebna zaraz smile
        • raczek47 Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 31.07.20, 09:32
          Podpisałam petycję,tylko czy to pomoże? Puszczę też gnoje wycięli, bo Szyszko obiecaĺ komuś zarobić.
          • zona_glusia Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 31.07.20, 10:20
            Czasami działania przynoszą pozytywne skutki. Były petycje i protesty przeciw zmniejszeniu parku świętokrzyskiego (przekazaniu kawałka Kościołowi) i udało się (być może tylko czasowo sad ):
            kielce.wyborcza.pl/kielce/7,47262,25584503,projekt-w-koszu-sukces-spolecznikow-zmniejszenia-granic-swietokrzyskiego.html
      • night-like-this Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 19:34
        Obyś miała rację! Ale u nas w kraju tyle absurdalnych rzeczy jednak przeszło, mimo smrodu i protestów, że strach się bać...
        Biznesy vide Mierzeja Wiślana... Ehhh sad
    • taki-sobie-nick JCNM 31.07.20, 20:50
      czyli minister wykręca kota ogonem:

Jednocześnie deprecjonuje on wartość samego mostu. – Nie każda stara rzecz jest zabytkiem. Wyraźnie jest napisane w ustawie, że zabytkiem jest tylko to, co ma wartość społeczną, artystyczną bądź naukową. W sztuce i kulturze ta wartość powstaje tylko wtedy, jeśli jest relacja między obiektem kultury a człowiekiem. Jeśli więc obiekt jest nieużytkowany, niedostępny, to nie ma takiej wartości. Więc to nie jest zabytek – podkreśla w całkowitej sprzeczności z faktem, że obiekt znajduje się w ewidencji zabytków (ale nie w rejestrze – tu trwa odpowiednia procedura).
      • nangaparbat3 Re: JCNM 07.08.20, 20:42
        https://polska-org.pl/6053571,foto.html

Most jest stary i piękny, jeszcze niedawno był używany.
      • nangaparbat3 Re: JCNM 07.08.20, 20:44
        https://cdn.cmc-gallery.pl/static/files/gallery/146/1029475_1595585441.jpg
        Most jest stary i piękny, jeszcze niedawno był używany.
    • triismegistos Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 09:24
      🤯
      O sprawie wysadzania mostu już słyszałam. Ponieważ nie wiedziałam co to za most nie wyrobiłam sobie opinii. Wręcz pomyślałam, że może to jakaś rudera u w sumie fajnie, że można na niej zarobić.
      Nie przyszłoby mi do głowy, że mamy jeszcze dopłacić do tego interesu 😂😂😂🙈
    • hanusinamama Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 09:47
      A wystarczyłoby most ochrzcić imienie JPII albo S.P. Kaczynskiego i po sprawie
    • zuzia555 Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 10:42
      Niesamowia historia. Czytałam na Onecie wywiad z reżyserem tudzież producentem. Podobno to odwet za nie zatrudnienie. Ubolewam nad niszczeniem zabytków. Jestem pewna, że wiele z nich (choć tak niewiele zostało) można byłoby uratować. Właśnie po to są fundusze z EU by też remontować takie obiekty.
      • malgosiagosia Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 20:06
        zuzia555 napisała:

> Niesamowia historia.

Co prawda to prawda. Wszystko zmyslone.

24jgora.pl/artykul/most-kolejowy-w-pilchowicach/1029475
    • 1unia4 Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 13:11
      Ale przecież most ma pozostać .Nic nie będą burzyć
      • zona_glusia Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 20:32
        Pod koniec lipca wiceminister zapewniał, że most będzie zburzony. Kłamał? Nie wiedział co mówi? Oczywiście , że most miał być zburzony na potrzeby filmu i dumnie prezentować Szwajcarię. Tylko ludzie zaczęli protestować, opozycja się dopytywać, jednym słowem zrobiła się głośna chryja, więc PiS się wycofał. Ministerstwo nabrało wody w usta, wyszedł cały na biało konserwator zabytków i oświadczył , że ten most był bardzo źle chroniony za rządów PO i teraz jest dobrze chroniony.
        • night-like-this Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 20:37
          Dokładnie. Smród się zrobił, to trzeba odwracać kota ogonem...
          • nangaparbat3 Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 20:46
            Kurczę, jakby nie można powiedzieć: to był zły pomysł, przemyśliliśmy, wycofujemy się.
            Po ludzku i otwarcie, bez krętactwa.
            • night-like-this Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 21:00
              Do tego trzeba mieć jakikolwiek honor i przyzwoitość... Też mi się to w głowie nie mieści, że niektórym tak trudno przyznać, że się pomylili. Może jestem dziwna, ale uważam, że tylko mając odwagę przyznać się do błędu można zyskać czyjś szacunek...
              Wait, im chyba szacunek ludzi jest zupełnie zbędny, mają inne priorytety sad
    • malgosiagosia Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 20:00
      To jest fake news!!!
      • zona_glusia Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 20:23
        To brzydko z Twojej strony oskarżać wiceministra z PiSu Paweł Lewandowski, że tworzy fake newsy. Udzielił on wywiadu w gazecie w którym zapewniał, że most nie ma żadnej wartości i zostanie zniszczony ekologicznie
        film.wp.pl/mission-impossible-w-polsce-wiceminister-kultury-o-moscie-pilchowickim-nie-kazda-stara-rzecz-to-zabytek-6537029475939969a
        • night-like-this Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 20:34
          - Czyli filmowcy zniszczą tylko część mostu?
          - Tak. Ale to będzie mała część.

Nie zabytek... W takim fatalnym stanie... Ale jednocześnie na tyle dobrym, że w kontrolowany sposób da się zniszczyć tylko część big_grin
          Nie wiadomo, czy śmiać się, czy płakać... uncertain
      • night-like-this Re: Rząd niszczy zabytki(?) i dopłaca do tego 07.08.20, 20:27
        Niestety nie byłabym taka pewna... sad Bo co, bo może (nie wiem, nie oglądam) w TVP tak powiedzieli...? wink
        Już nie raz rzeczy absurdalne i którym zaprzeczano niestety stawały się po jakimś czasie faktem... sad

Nawet powołując się na w/w "źródło":
        (www.tvp.info/49310763/rezyser-mission-impossible-7-nigdy-nie-bylo-planu-wysadzenia-mostu-w-pilchowicach)
        „Producenci filmu zgodzili się zniszczyć niebezpieczne fragmenty mostu, które wymagały przebudowy, nie ruszając kamiennych podpór. Mieliśmy też zamiar, by zrekompensować wszelkie szkody, jakie to niezbędne zniszczenie mostu mogłoby spowodować. Ludzie, z którymi rozmawialiśmy, byli podekscytowani możliwością sprowadzenia dużej produkcji filmowej do Polski i środkami, które wstrzyknęłaby do miejscowej ekonomii. Byli też zachwyceni, że umożliwilibyśmy budowę nowego mostu, która w innym przypadku mogłaby nie dojść do skutku – tłumaczy McQuarrie."

Zgodzili się zniszczyć...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka