Dodaj do ulubionych

Probiotyki i prebiotyki

31.07.20, 15:43
Mam problem ze wzdeciami od dluzszego czasu pomimo, ze jem mniej i rzadziej, byc moze to jakis problem mikroflory, multilac niespecjalnie pomaga, moze polecicie cos silniejszego?
Obserwuj wątek
    • szorstkawelna Re: Probiotyki i prebiotyki 31.07.20, 15:48
      Codziennie rano sok z kiszonej kapusty na czczo.
      • czerwonylucjan Re: Probiotyki i prebiotyki 31.07.20, 15:51
        Pilam z kiszonego buraka ale gdy zobaczylam ile ma soli to przestalam..
        • zona_glusia Re: Probiotyki i prebiotyki 31.07.20, 23:16
          Buraki się bardzo łatwo kiszą, więc możesz ukisić sama.
      • fitfood1664 Re: Probiotyki i prebiotyki 31.07.20, 21:36
        oj źle jej życzysz
    • fitfood1664 Re: Probiotyki i prebiotyki 31.07.20, 21:35
      "Mam problem ze wzdeciami od dluzszego czasu pomimo, ze jem mniej i rzadziej"
      typowy błąd debiutanta, nie liczy się ile jesz tylko co jesz, znajdź co cię wzdyma i wyeliminuj
      w dodatku prebiotyki mają to do siebie że wzdymają, są trawione w ostatnim odcinku jelita i przy ich trawieniu wydziela się dużo gazów
      probiotyki to niepotrzebna populacja dla twoich pewnie i tak już zatłoczonych jelit
      doraźnie możesz ratować się węglem aktywnym z mięta pieprzową na noc, ale nie ma to jak znaleźć problem i go wyeliminować
      • czerwonylucjan Re: Probiotyki i prebiotyki 31.07.20, 22:34
        Nie zmienilam diety, oh wait zmienilam - nie jem slodyczy i jem mniej i rzadziej.
        • fitfood1664 Re: Probiotyki i prebiotyki 31.07.20, 22:39
          a jesz wystarczającą ilość owoców? zdrowy cukier jest jelitom niezbędny do rozmaitych reakcji chemicznych
          spróbuj jeść trochę soczystych owoców niedługo po posiłku, tzn nie mam na myśli bananów wink
          • czerwonylucjan Re: Probiotyki i prebiotyki 31.07.20, 22:44
            Jem, lubie owoce i jem je 1 lub 2 razy dziennie.
            • czerwonylucjan Re: Probiotyki i prebiotyki 31.07.20, 22:45
              Wisnie lub czeresnie po 200g
              • fitfood1664 Re: Probiotyki i prebiotyki 01.08.20, 09:45
                Acha, jesz wiśnie i czereśnie, pół kilo dziennie i dziwisz się że masz wzdęcia?
                No to wiedz, że te owoce wzdymają bo mocno fermentują.
        • georgia.guidestones Re: Probiotyki i prebiotyki 31.07.20, 23:31
          protokol autoimmunologiczny i powoli, pojedynczo wlaczaj np nabial/gluten/straczki - obserwuj, co powoduje takie reakcje
    • ichi51e Re: Probiotyki i prebiotyki 31.07.20, 21:37
      Kapusta kiszona
    • lidios81 Re: Probiotyki i prebiotyki 31.07.20, 22:43
      Ja brałam ibesan, stosowałam się do ulotki i przeszłam całą kurację. Mnie pomaga bardzo. A kiszonek na wzdęcia to nie polecam 😜
    • asfiksja Re: Probiotyki i prebiotyki 31.07.20, 22:47
      Multilac to suplement diety, a więc nie ma działania potwierdzonego badaniami. Ale zanim zaczniesz łykać probiotyki będące produktami leczniczymi (czyli lekami, a więc z potwierdzonym działaniem) to warto przyjrzeć się diecie. Np. może zjadasz za dużo laktozy (w słodkim mleku pasteryzowanym, w różnych "serkach włoskich", ciastkach, czekoladzie mlecznej itd.). Albo fruktozy - tzn. owoce w nadmiarze.
      • czerwonylucjan Re: Probiotyki i prebiotyki 31.07.20, 23:15
        Pije duzo latte ale zawsze tyle pilam
        • snakelilith Re: Probiotyki i prebiotyki 31.07.20, 23:31
          Ale z wiekiem coraz gorzej toleruje się laktozę. Bardzo wiele Europejczyków tam ma. Wtórna nietolerancja laktozy pokazuje się często w okolicach 30-45 roku życia. A dwa razy dziennie owoce, to też sporo fruktozy. Ogranicz latte, jedz owoce najwyżej raz dziennie. Czasem trzeba sprawdzić najprostsze rozwiązania zanim zacznie szukać się cudownego środka.
          • czerwonylucjan Re: Probiotyki i prebiotyki 01.08.20, 09:30
            Byc moze to nie jest malo owocow dla przecietnej osoby ale ja kocham owoce i wczesniej jadlam je na kilogramy bez zadnych problemow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka