mallgosia76 19.08.20, 15:32 Kochani Stoimy przed decyzją zakupu goldena. Napiszcie proszę opinie o rasie😘 Plusy i minusy😀 Mamy dom z ogrodem i spore psie doświadczenie. Jak Wam się żyje z goldenkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princy-mincy Re: Golden retriver- wybór 19.08.20, 15:40 Minus- czesto choruja na dyspazje stawow (prawdopodobnie poprzez chow wsobny), nawet a zwlaszcza jak sa rodowodowe. Mam 3 kolezanki z goldenami i kazdy z tych psiakow mial problemy ze stawami, musialy byc operowane. Innych minusow z opowiesci kolezanek nie wylapalam, mowia o psiakach w samych superlatywach. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Golden retriver- wybór 19.08.20, 15:41 Jak nie ma rodowodu, to nie jest golden retriverem, tylko kundlem w typie rasy. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Golden retriver- wybór 19.08.20, 18:03 Racja, chodziło mi o to, że chorują często nawet jak na rodowodowe, bo rasa dość mocno wyeksploatowana. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Golden retriver- wybór 19.08.20, 15:43 Bardzo zniszczona rasa, bo modna. Mocne odchylenie w stronę linii „show”, czyli ciężkich, dużych psów, o umiarkowanej wartości użytkowej. Do tego rozmnażanie psów ze średnim charakterem, sporo przypadków agresji. Aktywne, długo dojrzewające, duże i ciężkie psy, jednocześnie z wysokim ryzykiem chorób stawów. Nie moja bajka. Wzięłabym mniej popularnego retrivera (flat, toller), albo importowała zza granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Golden retriver- wybór 19.08.20, 16:09 *Retriever. Moja rada- nie kupuj 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Golden retriver- wybór 19.08.20, 16:17 Znałam jednego. Był wręcz niewyobrażalnie głupi. Ale może miał to po właścicielce. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladazkremem Re: Golden retriver- wybór 19.08.20, 16:49 Koleżanka ma dwa - miłe, fajne psy. Minus to kłaki, które są wszędzie, męczą się podczas upałów, w wakacje ciężko znaleźć opiekę, bo zabrać ze sobą niby fajnie, ale pod warunkiem, że można je będzie zostawić same na kwaterze, bo inaczej jedna osoba będzie musiała z pieskami warować, jak pójdziecie zwiedzać albo na kolację. Problemy ze stawami rzeczywiście są - wizyty u weterynarza są kosztowne. Pieski lubią dokazywać, więc jeśli chodzi o ogród to raczej tylko drzewa i trawa albo ogrodzenie - lubią sobie pokopać. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Golden retriver- wybór 19.08.20, 19:18 Zostawić goldena samego w wynajętej kwaterze to odwaga granicząca z głupotą... Przecież te psy jak się nudzą to są jak tornado zniszczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Golden retriver- wybór 19.08.20, 19:35 Kennel + zabawki rozwiązują problem Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Golden retriver- wybór 19.08.20, 22:17 Ale w przykładzie wyżej są dwa, dwa kennele wozić ze sobą na wakacje?? Czy jeden taki wielki? To chyba ciężarówką... Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 02:31 kanna napisała: > Kennel + zabawki rozwiązują problem > 🤣🤣🤣🤣🤣ta 45 kg psa w małej klatce się pobawi 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 07:28 45kg to już dawno nie golden Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 09:41 A Kennel się składa Mój potrzebował kennela przez pierwszy rok, uczył się w nim wyciszać. Mieliśmy przenośny do ludzi , metalowy w domu. Potem już nie potrzebował, w obcych miejscach kocyk służył za kennel. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 14:50 Moja 7 letnia goldenka nigdy nic nie zniszczyła ,a zostawała w hotelu nieraz po 8 godzin . Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 15:37 Bo psy - jak dzieci - wymagają wychowywania. Mój tez nic nie niszczy i dokładnie rozróżnia, co jest jego zabawka, a co zabawka dziecka. Ale większość ludzi odpuszcza sobie wychowywanie psów Nie widzi takiej potrzeby, nie potrafi, lub sądzi, ze psy wychowają się same. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 19:12 Niektóre egzemplarze wymagają ekstremalnie intensywnego wychowania. Nigdy nie wiesz jaki konkretnie pies, nawet znając cechy rasy, Ci się trafi. I czy będzie zdrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Golden retriver- wybór 19.08.20, 16:51 Bardzo popularne, bardzo zmodyfikowane, bardzo krótko żyją, chorują. Sorry. Mam innego retrievera, mało popularny, hobbistyczna hodowla, rodzice przebadani we wszystkie stron.. Też choruje, choć sporo mniej niż goldenki. Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: Golden retriver- wybór 19.08.20, 17:29 Mialam goldena przez 15 lat. Malo chorowal. Byc moze dlatego ze byl rzeczywiscie z dobrej hodowli ktorej wlascicielka naprawde bardzo dbala o swoje psy. To byl uroczy pies - szybko sie uczyl I byl bardzo lagodny. Bardzo lubil jak przychodzili goscie - im wiecej tym lepiej. Ale to tez znaczylo ze nie lubil byc sam - nic nie niszczyl I nie szczekal ale wpadal w depresje. Energii mial sporo I codziennie chodzilismy na ok godzinny spacer do psiego parku gdzie mogl sie wybiegac z innymi psami .Jasne klaki tez byly wszedzie. To sa swietne psy jezeli lubisz ciagly I bliski kontakt u masz dla niego sporo czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 15:44 Ten ciągły i bliski kontakt U nas mówi się do osobnika ściskającego w celu obcałowywania któregoś kota: " zostaw go, puść go, to nie labrador!" Moje psy nie cierpiały tulenia, dotyku. A koleżanki czarny flat odwrotnie. Sympatyczny i pro gościowy jest. Ale ruchu też sporo wymaga. I szkolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Golden retriver- wybór 19.08.20, 19:16 Minusy to takie że nie może być sam bo inaczej szuka sobie zabawy (czyt demoluje chałupę). Do tego kopie w ogrodzie więc żaden problem podkopac się pod ogrodzeniem i zwiać. A zwiewać lubią, -jak labradory. Ogólnie labki i goldeny to ten sam typ. I chorują na podobne przypadłości. My mamy akurat labradora ale swego czasu tez zastanawialiśmy się nad goldenem i robiliśmy wywiad najpierw. Ale ogólnie to naprawdę są kochane zwierzaki ale cierpliwość też musisz przy nich mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
leann32 Re: Golden retriver- wybór 19.08.20, 23:54 Fajnie. Nasza miala 13 lat, oczywiscie dysplacja operowana w pierwszym roku mimo ze z rodowodem. A jesli o charakter chodzi - golden żre a nie je. Naszej z tylka na spacerze wiecznie wypadaly z odchodami niestrawione rekawiczki i skarpety bo wciagala wszystko jak odkurzacz. Jedzenie polykala bo to zarloki i łapczywe psy. No i za każdym razem jak wracalismy do domu to po otwarciu drzwi zastanawialismy sie czy to oies czy bylo wlamanie. Zniszczen nie szacuje nawet. Ale przegryzla waz od prysznica, wszystkie buty, sofe i fotele I torebke tez. Rozwalala smietnik, zrzucala doniczki. Ten pies to jest chodzaca fala uderzeniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 19:04 I ta fala uderzeniowa nawet z wiekiem, szkoleniem się nie uspokaja? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 09:51 Sąsiadka ma i kocha tego psa. Ale ja bym nie chciała. Jest bardzo duży, ciężki już jako szczeniak (ze 30-40 kg ma w wieku 8 miesięcy), szalony, żądny zabawy. Dom z ogrodem to taki wytrych: puszczę psa do ogrodu, on tam sam będzie się bawił i biegał i będzie szczęśliwy. No niekoniecznie. Słyszałam o psach, które uciekały z takich rajskich ogrodów, bo zwyczajnie szukały towarzystwa, zajęcia i nowych zapachów. Goldena trzeba porządnie wybawić. Codziennie. Dzień w dzień. Jak masz na to czas i siły (a nie tylko ów ogród do wykonania roboty za Ciebie), to OK. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 11:27 ciekawe czy ktoś taki też wypuszcza małe dzieci do ogrodu bez nadzoru, pewnie tak, głupota uniwersalna Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:15 Golden ma masę energii i niszczyć też może i pracy, czasu wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans1 Re: Golden retriver- wybór 25.02.25, 16:53 pies musi byc "spacerowany" to jest w jego DNA, w dzikim stadzie pokonywaly wiele km dziennie. Poza tym spacer dostarcza stymulacji, psy obwachuja otoczenie, i tak sie komunikuja, znacza terytorium i dostarczaja bodzcow. widze roznice na moim mieszancu, jak jest na smyczowym spacerze vs. jak idziemy do lasu i gania bez smyczy. Zupelnie inny pies.... inny poziom energii. nie wypuszczamy do ogrodu bo od frontu dom nieogrodzony Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 10:24 Płynęliśmy właśnie promem na Korculę w towarzystwie goldena. Dookoła niego, nie przesadzając na powierzchni 10m2 na pokładzie zalegała warstwa furta. Ja dziękuję za coś takiego w domu. Znajoma logopeda miała i była zachwycona. Jednocześnie mówiła, że ten pies jest jakby ociężały psychicznie, jak duży szczeniak i nigdy nie dojrzewa. Jej się to podobało, mnie jakoś nie. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 13:04 heca7 napisała: > Płynęliśmy właśnie promem na Korculę w towarzystwie goldena. Dookoła niego, nie > przesadzając na powierzchni 10m2 na pokładzie zalegała warstwa furta. Ja dzięk > uję za coś takiego w domu. Znajoma logopeda miała i była zachwycona. Jednocześn > ie mówiła, że ten pies jest jakby ociężały psychicznie, jak duży szczeniak i ni > gdy nie dojrzewa. Jej się to podobało, mnie jakoś nie. > Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 13:07 elf1977 napisała: > heca7 napisała: > > > Płynęliśmy właśnie promem na Korculę w towarzystwie goldena. Dookoła nieg > o, nie > > przesadzając na powierzchni 10m2 na pokładzie zalegała warstwa furta. Ja > dzięk > > uję za coś takiego w domu. Znajoma logopeda miała i była zachwycona. Jedn > ocześn > > ie mówiła, że ten pies jest jakby ociężały psychicznie, jak duży szczenia > k i ni > > gdy nie dojrzewa. Jej się to podobało, mnie jakoś nie. > > Goldeny mają taki niedojrzały charakter, wg mnie jednak najpoważniejszą wadą jest ryzyko dysplazji. Nie jest to mały problem...Poza tym wszystkie duże psy żyją krócej niż te niniejsze, oczywiście statystycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 15:40 Goldenki mają skłonność do szaleństw i "sczeniakowania"., ale to tylko skłonność. Wyjściowy efekt zależy od tego, jakie cechy / zachowania się wzmacnia a jakie wygasza w czasie socjalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 19:03 mam 2 suczki w bliskiej rodzinie, 5 i 10 latke. Sa kochane, bardzo lagodne, opiekuńcze w stosunku do dzieci i kotow. Obydwie bez problemow zdrowotnych. Nie wiem czy znaczenie ma fakt, ze sa u bardzo aktywnych fizycznie ludzi i bardzo duzo sie ruszaja, po kilka h. dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
lena.113 Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 19:49 Niestety mój koszmar zycia Kupiliśmy córce,był malutki . Piesek łagodny,śliczny,ale nadpobudliwy okropnie... Juz poerwsza noc nieprzespana. Potem budził się każdej nocy o 3.15 punkt,łapami budził meza,jak nie było reakcji walił w michy metalowe w kuchni... Noce przez 4 miesięcy nieprzespane Kupy robił w korytarzu, sikal,ilości straszne ,smród okropny,fugi musiałam zmieniac Wybiera jedna osobe u nas meza ,skakał na niego 18 h na dobę,bawić się chcial,ręce po łokcie podrapane... Moja odzież zamieniona w łachmany, bawić się chciał wiecznie Umęczona bylam gorzej niż z noworodkiem Zastanów się czy jesteś na to gotowa Oddalam koleżance obgryzł jej wszystkie drzwi w domu,u moich rodziców w trakcie wizyty wykopal pomidory,zaorał trawnik,zrobił podkop pod plotem i podrapał kuzynkę a cioci rajstopy podarl w strzępy,tylko skakał by się bawić tak non stop Odpowiedz Link Zgłoś
lena.113 Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 19:54 Aha,byl wybawiony,kilka spacerów, parki,codziennie Zapomniałam u moich rodziców po otwarciu drzwi na ogród wylecial jak rakieta i szczeniak rzucił się do oczka wodnego,niestety takiego zielonego do likwidacji...to zima byla,pływał... Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 20:02 "Wybawianie" psa to najczęstszy błąd. Pies potrzebuje zajęcia, umysłowego, nie tylko fizycznego. + trzeba go uczyć wyciszania się To jak z dzieckiem z ADHD - takie dziecko potrzebuje dwóch rzeczy: zorganizowanej aktywności (nie samowolnego szaleństwa) + umiejętności wyciszania i uspokajania się . Odpowiedz Link Zgłoś
lena.113 Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 20:17 gdyby ktoś uprzedził mnie ze to pies z ADHD to bym nie kupiła nigdy Dlatego ostrzegam ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 09:47 Moja córka przed kupnem psa robiła przez rok badanie rynku. Po pół roku wybrała rasę, potem się o niej dowiadywała, potem nawiązała kontakt z hodowczynią z naszego miasta, potem się z nią i jej psami spotkałyśmy... Następny rok zajęło szukanie hodowli i czekanie na miot. Ja wszystkich zachęcam do czytania o rasie, zanim zdecydują się na kupno/adopcję. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 10:19 Ok, a ja na tym forum przeczytałam o cavalierach, w realu nie widziałam tej rasy, znalazłam hodowczynię niedaleko od niemieckiej granicy, która dodatkowo na moje życzenie i za moją kasę porobiła szczenięciu badania, przygotowała paszport, ja pojechałam, zdziwiłam się, co to za maleńką rasę wybrałam, odebrałam i od sześciu lat mam towarzyszkę życia, bo pracuję w domu. I wystarczyło. Tylko że ja chciałam niedużego psa, który nie będzie agresywny do moich wówczas jeszcze dość małych dzieci. Nie trzeba łazić latami i się interesować, wystarczy określić swoje potrzeby i możliwości, w tym czasowe i finansowe i pod tym kątem szukać rasy. U mnie jeszcze mopsy wchodziły w rachubę jako psy do towarzystwa, ale sądzę, że to rasa zdegenerowana, nie chciałam przyłożyć do tego ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 11:21 > wystarczy określić swoje potrzeby i możliwości, w tym czasowe i finansowe Dokładnie tak Tyle, ze dorosłemu zajmuje to miej czasu, niż wczesnej nastolatce. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:39 Ja kota, mimo długiego i uciążliwego procesu adopcyjnego i wizyt w domu tymczasowym u kociaków, obejrzałam DOKŁADNIE dopiero po wylądowaniu u nas w domu. Przekomiczne łaty dymne na paszczy od dołu ma i na brzuchu, wygląda dosłownie jakby szczęki nie miał, jakby mu urwało. Mi było akurat obojętne, wzięłam kociaki pierwsze z brzegu, przypadkowo wygooglane. Pierwsze zdjęcie, ktore wyskoczyło na olx. I akurat, okazało się, z fundacji. I długo było zanim zgodzili się. I trzymaliśmy się już tych akurat, przypadkowo pierwszych. Do końca życia z nami będą. Jak psy. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:33 He he, a ja męża nie uprzedziłam jaką rasę bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:31 Taka rasa z ADHD, husky też choć zupełnie inne. I rzeczywiście UMYSŁOWEGO zajęcia i rozwoju i zabaw umysłowych potrzebują bardzo też. Jak nie podsuniesz zajęcia to same wymyślą błyskawicznie i zawsze nie po opiekuna myśli. Kłopoty, choć fun też. Odpowiedz Link Zgłoś
lena.113 Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 20:08 A mialam różne psy,w tym rottweiler,zaden nawet w 10 procentach nie był tak męczący Wypicie filiżanki kawy,skacze,kawa wylana,filiżanki stłuczone, obrus obszarpany Proba położenia się z gazeta na kanapie,wytraca gazetę z rąk,książka to samo Dla miłośników tej rasy,wiele szkoleń, szkoly dla psów,dla mnie nie do połączenia z pracą zawodowa i zajęciami dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:42 Zmonetyzuj swoje doświadczenia Książkę o psie napisz. Śmiechowa będzie dla postronnych. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 19:04 igge napisał: > Zmonetyzuj swoje doświadczenia > Książkę o psie napisz. > Śmiechowa będzie dla postronnych. Dołączam się, popłakałam się ze śmiechu Ale wierzę, że nie było tak wesoło.... Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 19:55 >Juz poerwsza noc nieprzespana. >Potem budził się każdej nocy o 3.15 punkt,łapami budził meza,jak nie było reakcji walił w michy metalowe w >kuchni... >Noce przez 4 miesięcy nieprzespane >Kupy robił w korytarzu, sikal,ilości straszne ,smród okropny,fugi musiałam zmieniac No, opisujesz standardowego szczeniaczka Rasa dowolna może być. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 11:00 Guzik prawda. Miałam owczarka niemieckiego od 5. tygodnia życia i nigdy nie narobił takich zniszczeń, nigdy. Spaliśmy normalnie, był grzeczny, troszkę pogryzl frędzle dywanu, nie ruszał butów, nie skakał na stoły. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 11:23 5 tygodni i przesypiał całe noc?? Nie wstawał na jedzenie i sikanie? Gryzienie jest naturalne dla szczeniaków. Trzeba ich energię ukierunkować i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:47 I dlatego lubisz karne owczarki niemieckie Taki egzemplarz Ci się może swoją drogą trafił. I pewnie czas poświęcony nauce psa, szkoleniu, wychowaniu, też był. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:09 kanna napisała: > No, opisujesz standardowego szczeniaczka Rasa dowolna może być. Wychowalam trzy borzoje od szczeniaka, a w PL pare pudli. Oprocz wychodzeniu na siku w srodku nocy zadnych niedogodnosci, zadnych strat Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:50 Nie każdy pies, swoją drogą, ma od razu problemy behawioralne. Miałam 14 lat kundelka pudlopodobnego i zero pracy sama radość, przyjaciółka mawiała, że przebywając z moim psem rozwija się intelektualnie Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:44 Fajnie pisze, niech pisze, miło powspominać Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:27 Sorry Też u znajomych goldenek suka i też miałam ciągoty by przygarnąć szczeniaka bo sympatyczne to zwierzę jest i zupełnie inne, w pewien sposób atrakcyjniejsze, niż moje psy były. Ale dziecko przytomnie nakreśliło charakterystykę rasy. Jedna rzecz wspólna była z moiminpsami: kłopoty, kłopoty, kłopoty, wieczne kłopoty i przygody i masa pracy Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:32 To bez sensu. Zwierzę w domu jest po to, żeby było przyjemnie, a nie żeby się uj...ć po pachy, no chyba że ktoś bezrobotny potrzebuje zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 17:02 Jest mnóstwo przezabawnych sytuacji z takimi, problemowymi zwierzakami też. Niektórzy niebezrobotni też lubią kogoś takiego problemowego w życiu mieć mimo wszystko, ze świata zwierząt Przywiązujesz się. No i w konkretnej chwili uj...ć się po pachy nie jest przyjemnie i masz ochotę kląć. Ale po chwili, potem jest śmiesznie, jak łapiesz dystans i wybaczasz jakoś to upierdliwcowi. Chorujące zwierzę np zawsze jest upierdliwe w obsłudze, a każde w końcu jest stare. Mój mega uciążliwy pies niemal od razu zachorował na padaczkę plus wiele innych schorzeń i dodatkowo był bojaźliwy, wrażliwiec, miał problemy behawioralne, które powinniśmy byli od szczeniaka intensywniej ogarniać i wypleniać. Jego siostra to aniołek. No problem nigdy, nawet starość bezproblemowa. Ta sama rasa, geny, wychowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 20:02 mallgosia76 napisała: > Mamy dom z ogrodem Mam nadzieję, że nie sugerujesz, że psa wystarczy "wypuścić do ogrodu"? Psy mają dużą potrzebę socjalizacji, zabawy z człowiekiem i innymi psami i wysiłku fizycznego. Golden retriever ma te potrzeby w dużo większym stopniu niż przeciętny pies. W ogrodzie nie zabawi się ani nie wybiega, będzie tylko sfrustrowany. Jeśli jesteście przygotowani na kilka spacerów dziennie (w tym jeden godzinny), aktywne angażowanie psa w zabawy, aportowanie, szukanie - to możecie wziąć pod uwagę tę rasę. Jeśli nie umiecie się do tego zobowiązać na stałe (bo nawet dorosły golden to bardzo energiczny pies), to wybijcie to sobie z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
lena.113 Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 20:16 Prawda,swojego oddalam do domu,gdzie było 4 dorosłych miłośników tej rasy,rodzice plus 2 dorosłych dzieci studentów, na zmianę wymyślali zajęcia psu,spacerki itp duży dom i ogródek to za mało Odpowiedz Link Zgłoś
lena.113 Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 20:19 przewrocil choinkę, a kiedy corka rozpakowała Barbie jednym gryzem podziurawił jej twarz i rękę ehhh płacz byl okropny Odpowiedz Link Zgłoś
lena.113 Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 20:20 tzn lalce oczywiście, łagodny był dziecku by nic nie zrobil chyba ze niechcący skaczac Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 17:28 Nawet łagodny może dziecku niechcący różne rzeczy kończące się w szpitalu zrobić. Trzeba pilnować, znać konkretnego psa dobrze i mega przewidywać. Zdecydowanie wolę łagodne rasy. Nie kupiłabym innej niż łagodna lub wymagającej w celach bezpieczeństwa wyjątkowo dobrego szkolenia i czasu, uwagi, wiedzy, doświadczenia. Podobno amstafy są łagodne dla ludzi i agresywne tylko do innych psów. I tak nie wzięłabym. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 17:10 Rozbrajały mnie zawsze rady z dudy wzięte, żeby psa kłopotliwego trzymać w ogrodzie. I żeby nie było, koleżanka ma psa, maleńkiego, który biedak tylko w ogrodzie ( rzeczywiście ogromnym plus kawał lasu, trochę przestrzeni jak na takiego miniaturowego pieska jest) spędza spacery, czas. Nigdy nawet nie miał smyczy i obroży kupionej. W domu też mieszka i nawet w łóżku bywa ale sporo czasu jest w wiatrołapie by chronić podłogi czyste domowe i mieć sprzątania mniej po psie. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Golden retriver- wybór 20.08.20, 20:24 Nie wytrzymslabym z goldenem na jednym terenie. Bardzo żywiolowe psy na kaczki (kochają kałuze i błoto), wymagające ogarniętego przewodnika. Moim zdaniem to nie jest pies dla początkujących. Duże sklonnosci do psot i zniszczen. Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 10:13 Przeczytaj ksiazkę Merlin i ja. Po tej ksiazce odechcialo mi sie psow w ogole a labkow i goldenow w szczegolnosci. Te psy to zywe tornado Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Golden retriver- wybór 25.02.25, 20:22 Kosz! Za oglądanie youtube! Odpowiedz Link Zgłoś
megwhite25 Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 11:18 Szukałam dla siebie psa przez ostatnie pół roku na olx. Zauważyłam że goldeny są oddawane w wieku roku , kilku lat. Nawet w jednym ogłoszeniu było że nie mogą mu zapewnić tyle uwagi ile pies potrzebuje. A czytając komentarze innych to znaczy że kilka godzin dziennie trzeba im czasu poświęcić Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 11:24 To znaczy etat na psa. Odpowiedz Link Zgłoś
lena.113 Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 14:41 No mój skakał caly dzień, koszule podarte,spodnie pozaciagane,rece do krwi pocięte, koce wyzarte, kojec-flaki wygryzione-do lekarza na 20 minut wyszłam Maz ho pracowal,mial koszmar ,skakał nawet do myszki... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:12 To nie jest zachowanie typowego szczeniaka każdej rasy. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 18:56 Po prostu RAZEM lubi i blisko być ciągle. Niektórzy z własnym osobistym mężem tego nie wytrzymują, co dopiero z psem. Moje psy zupełnie inne. Samodzielne, nie nachalne, dystans, zero obściskiwania i chuchania jęzorem w twarz. Ale razem, stadnie też lubiły zawsze spędzać czas. W szczenięctwie nawet na wywiadówki i szkolne apele z nami jeździły, wakacje były raz razem też, auto spore, kratka, z tyłu miały mini budę, kości gryzły. Zniszczyły tył auta, poobgryzały podsufitkę, kolejne auto staraliśmy się trzymać od nich z daleka. Ten pies na filmiku nawet grzeczny w sumie jest. Bez przesady z tymi wieloma godzinami dziennie. Żaden pies, żadnej rasy nie lubi być sam za wiele godzin dziennie. Tylko rasę lepiej dobrać do stylu życia, warunków i swojego charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
merdak Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 15:04 Minusy: kłaki, wszędzie kłaki. Głośny. Kosmicznie głupi. Plusy: łagodny, przyjacielski, dobry dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:20 mallgosia76 napisała: > Jak Wam się żyje z goldenkami? No to sie dowiedzialas I jak z decyzja? Odpowiedz Link Zgłoś
guacamole2020 Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:30 Mój znajomy ma NIE POLACA. Pies duży, aktywny, kudłaty a przy tym głupi. Te konkretny nażarł się nawozu, bo myślał, że karma. 4000 za leczenie. Wyżył, ale jak to mówią, glupi ma szczęscie . Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:50 Pies głupi, ale znajomy jeszcze głupszy. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 19:00 Moje ( nie wszystkie) koty też chcą żreć dziwne rzeczy. Niebezpieczna cecha i kosztowna weterynaryjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lena.113 Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 19:13 Wierze,zarloczny byl nieprzeciętnie,jadl jakby pod stoper... Kiedyś obrałam sobie mango,położyłam na stolik,zeżarł... Odpowiedz Link Zgłoś
ola5488 Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 16:51 Ja mogę polecić berneńczyka (berneński pies pasterski), mamy od około roku. Kiedyś rozważaliśmy goldena, ale berneńczyk okazał się świetnym wyborem. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 20:16 Tylko bernenczyki podobno krótko żyją. Prawda to? Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 19:08 Znam 3 golden retïvery popularna rasa w sumie i psy sa zajebiste Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Golden retriver- wybór 21.08.20, 23:18 Lepiej nie. Bo mozesz przezyc straszne chwile jak wlasciciel tego psa.. Odpowiedz Link Zgłoś
czarne-jagody Re: Golden retriver- wybór 22.08.20, 08:49 My mamy pudelka miniaturę, nie było nawet jednej nocy nieprzespanej z powodu psa. Został zabrany od marki w wieku 9 tygodni. Jakieś zniszczenia były ale to co opisujesz to koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Golden retriver- wybór 25.02.25, 14:38 Sąsiad ma. Cudowna sunia, kocha cały świat, niestety głupia jak but (choć mój tollerek też). Bardzo dużo choruje, praktycznie ciągle, musi być na specjalnej diecie - rodzaj modyfikowanego barfa - bo inaczej rzyga non stop. Surowe, nie toleruje raz mrożonego. Zżera wszystko, co znajdzie, potem rzyga. Czasem się zadławia, np. patyczkiem, co znalazła. Ze stawami nie powinna mieć problemów, bo ma połowę wagi dorosłego psa, przez te ciągłe choroby (tez w 1 roku życia). Bardzo zniszczona rasa, niestety - krótko żyją Odpowiedz Link Zgłoś