Dodaj do ulubionych

Zęby u 10-latki

19.08.20, 19:27
Dziewczyny,chciałam zapytać jak u Was stoją sprawy dentystycznewink.Ja jestem załamana po wizycie u dentysty z moja 10-latka.Je mało słodyczy.Lyka witaminę D.Dobrze regularnie szczotkuje.I miała 6tki zalakowane.A dziś się okazało ze pod lakiem dwie małe dziurki. Ja jestem po 40 tce A do tej pory miałam 3 zeby leczone.A ona taka mała A już 2 sad A jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • lukrecja46 Re: Zęby u 10-latki 19.08.20, 19:30
      Moja 13- latka nigdy nie miała leczonych zębów, zarówno mlecznych jak i stałych ponieważ ma zdrowe zęby. Tak samo 22-letni syn.
      Ja i mąż niestety mam bardzo słabe zęby.
    • chersona Re: Zęby u 10-latki 19.08.20, 19:33
      jak u nas? jedno i drugie dziecko ma próchnicę. syn lat 16,5 dwie dolne szóstki z plombami. córka lat 8,5 2 mleczaki z plombami.
      ja lat 46,5 każdy ząb prócz kłów i siekaczy z próchnicą. mężowi do paszczy nie zaglądałam.
      • akseinga1975 Re: Zęby u 10-latki 19.08.20, 19:42
        Z mojego doswiadczenia wynika, ze zdrowe mocne zeby to przede wszystkim geny potem dlugo nic i odpowiednia higiena, wizyty u dentysty itp. Moj maz lat 46 ma dwie plomby a nie dba przesadnie. Ja zeby polatane, pierwsze jeszcze jako nastolatka a dbam, ze ho ho. Corka zeby po tacie na szczescie. 6 i 5 zalakowane. Na ostatnim przeegladzie zadnej prochnicy ma 18 lat.
        • chersona Re: Zęby u 10-latki 19.08.20, 19:55
          ma 18 lat i lakowane zęby? a kiedy jej się te 5 i 6 pojawiły? teoretycznie zaleca się, by zęby lakować maksymalnie do 2 lat od wyrżnięcia się, ponieważ potem mała jest szansa, że nie są pokryte bakteriami a wtedy lakowanie zamiast pomóc, może zaszkodzić. dlatego dorosłym się nie lakuje.
          • akseinga1975 Re: Zęby u 10-latki 19.08.20, 19:59
            😁 lakowane byly zaraz po wyrznieciu.
            • chersona Re: Zęby u 10-latki 19.08.20, 20:13
              w takim razie do podziwu. oby więcej takich młodych obywateli.
    • odnawialna Re: Zęby u 10-latki 19.08.20, 19:53
      Ja prawie każdy ząb leczony i juz kilka implantów. Mąż leczonych ma może z 5 sztuk?
      Starszy syn pierwszy ząb plombował w wieku 23 lat, a dosłownie miesiąc później wyszły 2 kolejne zęby do leczenia kanałowego, z których jeden ledwie dało się uratować. Najdziwniejsze, że nie czuł żadnego bólu, nagle ząb pękł i pokazała się katastrofa pod spodem. A przecież miesiąc wcześniej był przegląd i stomatolog nic nie wiedział.

Córa lat 11, jak dotąd nic nie leczone, aż dziwne, bo z własnej woli zęby myłaby raz na tydzień. Muszę za uszy ciągnąć do łazienki.
      • leni6 Re: Zęby u 10-latki 19.08.20, 19:58
        Ja tak mam notorycznie, wszystko ok, potem niby mała próchnica a okazuje się że w środku masakra i często kończy się kanałowym uncertain
    • asia_i_p Re: Zęby u 10-latki 19.08.20, 20:00
      Córce się psują zęby w takim miejscu, że dentystka utrzymuje, że takich nie widziała u nikogo innego, nawet z bardzo zaniedbanym uzębieniem. Psują jej się na szczycie tych guzów w zębach trzonowych. Ma już trzy albo cztery takie plomby. No i niestety plombę w jedynce, złamała jeszcze w podstawówce.
    • iberka Re: Zęby u 10-latki 19.08.20, 20:12
      Ja mam bardzo słabe zęby, moja 11 latka i jej 19 lat wręcz odwrotnie - zero ubytków, żadnego lakowania nigdy - przeglądy i higiena.
    • chersona Re: Zęby u 10-latki 19.08.20, 20:13
      poza tym nie przejmuj się tak bardzo. moja dentystka mówi, że zębina najmocniejsza jest koło 30-35 roku życia. wcale nie w latach dojrzewania i wczesnej młodości, tak że zęby mogą jej się wzmocnić.
      u mojego syna było tak, że żaden mleczak nie miał próchnicy a dolne szóstki juz wyszły z dziąseł z próchnicą, ona się rozwijała pod dziąsłami. dlatego lakowanie jest moim zdaniem dyskusyjne, bo nigdy nie wiesz, czy na zębie nie bytują już bakterie próchnicy.
    • aerra Re: Zęby u 10-latki 19.08.20, 20:18
      Ja mam bardzo słabe zęby mimo tego, że dbam, myję, nitkuję, szczotkuję łącznie z przestrzeniami międzyzębowymi, plomby mam już prawie w każdym zębie oprócz siekaczy i kłów. Mój mąż za to tyle co umyje, a ma chyba jedną plombę.
      Dziecko, tfu tfu, chyba odziedziczylo po nim, bo na razie ma zęby zdrowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka