Dodaj do ulubionych

Pasta miso

21.08.20, 22:51
Mam pastę miso, kupiona pod wpływem impuls dawno temu. Co z niej zrobić? Najlepiej bez bardzo egzotycznych skladnikow, gdyż obawiam się, że w moim Dino najbardziej wyrafinowanym produktem jest mleczko kokosowe wink jakas zupa typu rosol czy coś? Chętnie bez mięsa. Dzięki!
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Pasta miso 21.08.20, 22:54
      Zupa.,z wodorostami i tofu.
      Można tez marynować tofu/mięso/rybę w niej. Jest słona i intensywna, bogata w smak umami.

Jak ma być wegetariańsko, to sprawdź czy nie ma tuńczyka w składzie.
      • prezent_urodzinowy Re: Pasta miso 21.08.20, 23:02
        Tofu i wodorosty w mojej wiosce są nieosiągalne. Chyba że z jeziora wyciągnę smile
        Raczej warzywa jakieś czy coś, ryby może...?

Tuńczyk mi nie przeszkadza, nie jestem ortodoksem. Mięso jadam, tyle że rzadko.
    • mysiulek08 Re: Pasta miso 21.08.20, 23:12
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,170376273,170376273,Czy_sa_tu_ekspertki_od_ramenu_.html
      • prezent_urodzinowy Re: Pasta miso 21.08.20, 23:32
        Dobra, muszę zapytać inaczej smile
        Czy jak zrobię bazę z tej pasty miso i dodam warzywa al dente (polskie, bez alg, mirinu, pak choi i shiitake i czarnego octu ryżowego), i makaron ramen, to będzie zjadliwe?
        Do przepisów z netu brakuje mi prawie wszystkiego.
        • dominika9933 Re: Pasta miso 21.08.20, 23:50
          Tak. Daj pieczarki pocięte w plasterki, filet z kurczaka w paseczki albo tofu w kostkę, marchewkę julienne pokrojoną, czosnek, imbir, piri piri albo chili i będzie taki rosołeksmile. Smacznegosmile
        • fragile_f Re: Pasta miso 21.08.20, 23:54
          Ja do ramenu nie daję alg, gotuję po prostu bulion warzywny z paroma grzybkami (prawdziwki), odcedzam, dodaję pasty miso (ma byc mocno słone), troszkę cukru, chilli, wrzucam makaron ramen do michy, dodaję kilka łyżek kukurydzy z puszki, szczypiorek, grzybki wyłowione z bulionu i pokrojone na paseczki, jajko ugotowane na coś pomiędzy miekko i twardo i jest luksus. W wersji "na bogato" dokładam własnoręcznie skiełkowaną soczewicę tongue_out Można też wsadzić upieczonego pomidora, ugotowanego na parze brokuła czy co tam Ci wpadnie do reki.
          • fragile_f Re: Pasta miso 21.08.20, 23:54
            A, imbir i czosnek! Koniecznie!
          • prezent_urodzinowy Re: Pasta miso 22.08.20, 00:21
            Oooooo to mi się podoba, mam nawet prawdziwki smile
            • dominika9933 Re: Pasta miso 22.08.20, 00:41
              I to jest ok, ja bym tylko darowała sobie te kukurydze z puszki, chyba, że masz mini kolby, to tak, nie są tak słodkie. Ale jak lubisz to dawaj. Kiełki super. I jeszcze pędy bambusa fajne.
        • ludzikmichelin4245 Re: Pasta miso 21.08.20, 23:57
          Musiałbyśmy się zgadać, ja mam nadal wszystko OPRÓCZ miso big_grin
          • pierwszychleb Re: Pasta miso 22.08.20, 00:02
            Haha
          • prezent_urodzinowy Re: Pasta miso 22.08.20, 00:20
            Czyli jest równowaga w przyrodzie smile
    • sea.sea Re: Pasta miso 22.08.20, 00:53
      Ja swoje zużywam do dosmaczania zup albo sosów, IMO nadaje się do wszystkiego, do czego dodałabyś bulion/kostkę/sos sojowy, bo jest zbliżone smakiem.
      • prezent_urodzinowy Re: Pasta miso 22.08.20, 10:26
        Jutro niedziela, może będzie rosol fusion smile
    • lodomeria Re: Pasta miso 22.08.20, 03:12
      A masz tahini? To mój ulubiony napój, kiedy nie mam już ochoty na kolejną kawę czy herbatę, a chcę się rozgrzać: kubek ciepłej wody, łyżeczka miso, łycha tahini i trochę wodorostów na wierzch.
      • turzyca Re: Pasta miso 22.08.20, 07:10
        To jest tak dziwne, że muszę spróbować.
        • lodomeria Re: Pasta miso 22.08.20, 14:33
          No w kuchni japońskiej też się stosuje sezam (podprażonym posypuje się ramen) i pastę sezamową. Ale tahini mogę kupić bez żadnych dodatków i nadaje takiej cudownej kremowości tej miksturze wink
      • prezent_urodzinowy Re: Pasta miso 22.08.20, 10:24
        Mam tahini, jeszcze z indyjskich skepow w UK! smile ale nie mam wodorostow, chyba ze moga by nori do sushi? smile
        • berdebul Re: Pasta miso 22.08.20, 10:59
          Tak, potnij nori w paski
        • lodomeria Re: Pasta miso 22.08.20, 14:38
          Może też być szczypiorek, albo jarmuż (podsuszony w piekarniku, albo podduszony, jeśli nie lubisz surowego), może być trochę ostrej papryczki na wierzch. Dziś sobie wkręciłam jeszcze trochę przecieru pomidorowego, bo miałam ochotę na ekstra umami smile
      • lellapolella Re: Pasta miso 22.08.20, 12:58
        O matko, mam wszystko, muszę to wypróbowaćsmile
    • krwawy.lolo Re: Pasta miso 22.08.20, 10:27
      Kiedyś kupiliśmy tę pastę w ałchanie. Z nadzieją, że zrobiona na nie zupa będzie smakowała, jak w japońskiej jadłodajni. Niestety.
      • ichi51e Re: Pasta miso 22.08.20, 10:43
        Bedzie tylko ze zupa miso to cos wiecej niz miso rozpuszczone w wodzie.
        • krwawy.lolo Re: Pasta miso 22.08.20, 10:47
          Wiem, że miso jest pojęciem niejako nadrzędnym, nie nazwą konkretnej zupy. Niemniej oczekiwałem czegoś bardziej jednoznacznego, nie bazy do kreatywnego gotowania.
    • ichi51e Re: Pasta miso 22.08.20, 10:42
      Miso mozna uzyc do wszystkiego. Jako marynaty do kurczaka/sos do ryby z tego zrobic, ogorki w tym zakisic...
      • ichi51e Re: Pasta miso 22.08.20, 10:42
        Cd zapomnialam wkleic www.google.pl/amp/s/www.bonappetit.com/recipes/slideshow/miso-recipes/amp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka