akseinga1975 04.09.20, 10:13 Czy do nalesnikow po meksykansku podajecie jakas salatke/ surowke? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triismegistos Re: Pytanie kulinarne 04.09.20, 10:16 Zdefiniuj "naleśniki po meksykańsku"? Bo do enchilad podaję jakieś iście osobno, a do taco zawsze do środka ida jakieś świeże warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Pytanie kulinarne 04.09.20, 10:29 U mnie to sałatka z meksykańskiej Taco. Najpierw robisz sos czosnkowy :mały słoiczek kieleckiego majonezu, mały kefir, mała śmietana 18%,kilka ząbków czosnku (w zależności jak ostre lubicie) i to wszystko mieszasz z poszatkowaną kapustą pekińską. Sos czosnkowy z tego przepisu robię na każdą imprezę od ponad 20 lat. A naleśniki meksykańskie to u mnie po prostu burrito, też mam przepis z Taco, tylko ja daje gotowe tortille, ale to już że względu na wrodzone lenistwo 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Pytanie kulinarne 04.09.20, 13:10 >U mnie to sałatka z meksykańskiej Taco. kiedys juz trafiłam na ten przepis, być może tu i od ciebie. Robie tę sałatke (surówke bardziej..) ale głównie do gyrosa. Ale od zawsze mam wątpliwosci co do przyprawienia...nie dodajesz soli, pieprzu tp? bo bez to jakies "bez" własnie Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Pytanie kulinarne 04.09.20, 13:33 a to czemu "ło jesu"? przyprawy to nie tylko sól i pieprz. Ja do powyzszej dodaje też np.troche soku cytryny bo inaczej jest bezsmakowa. No...jednak to sa istotne informacje w przepisie, panno trissotko. A jak nie masz niczego innego do powiedzenia to zajmij sie pracą, zamiast nudzić w niej Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Pytanie kulinarne 04.09.20, 13:37 mysle że oesu dotyczy majonezu + kefiru + smietany , a nie przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Pytanie kulinarne 04.09.20, 14:34 I zalania tą miksturą kapuchy pekińskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Pytanie kulinarne 04.09.20, 15:58 A już myślałam, że tylko ja uważam, że to obrzydliwa obrzydliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Pytanie kulinarne 04.09.20, 10:23 Nalesniki z nadzieniem z miesa mielonego z fasola czerwona, kukurydza i sosem meksykanskim. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Pytanie kulinarne 04.09.20, 10:29 Enchiladas. Ogólnie w Meksyku sałatek i surówek się raczej oddzielnie nie podaje, przynajmniej w miejscach gdzie karmią oryginalnym rodzimym jedzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Pytanie kulinarne 06.09.20, 10:07 Enchiladas są z tortillami, nie w naleśnikach... Odpowiedz Link Zgłoś