Dodaj do ulubionych

Wasze sposoby na karkówkę

07.09.20, 10:21
Inspiracji szukam.
Mięso w jednym kawałku. Chciałabym zrobić jakoś inaczej niż do tej pory.

Uprzedzam - z grilla raczej wykluczona.W grę wchodzi gotowanie/duszenie/pieczenie.
Obserwuj wątek
    • misterni Re: Wasze sposoby na karkówkę 07.09.20, 10:43
      Natrzyj sosem worcestershire, papryką wędzoną, czosnkiem, chilli, odstaw na non, a najlepiej całą dobę do lodówki.
      Potem przełóż do brytwanki, daj kilka gałązek rozmarynu, kilka śliwek (mogą być kalifornijskie, albo równie dobrze świeże, np węgierki), brytwankę przykryj pokrywką i wstaw zimnego piekarnika. Temperaturę ustaw na 130 stopni góra dół, bez termoobiegu, po 2-3 godzinach zwiększ do 150, po około godzinie do 180 i piecz jeszcze 30 - 40 minut.
      W międzyczasie podlewać sosem powstałym w brytwance, który się pojawi w trakcie pieczenia.
    • ga-ti Re: Wasze sposoby na karkówkę 07.09.20, 10:45
      Najczęściej kroję na plastry, przyprawiam, układam w naczyniu żaroodpornym, przekładam plastrami cebuli, czosnku, czasem papryki, przykrywam i piekę w piekarniku. Można przed pieczeniem obsmażyć.
      Albo plastry obsmażam i duszę w garnku, z dodatkiem warzyw (papryka, marchew, pietruszka, seler, zielenina).
      Można do duszenia/pieczenia dodać grzyby suszone (będzie smaczek świąteczny) albo surowe.
      Czasem całą karkówkę przyprawiam, odstawiam na noc, żeby przeszła przyprawami, wkładam w rękaw do pieczenia i piekę, a później albo zimną na kanapki, albo ciepłą na obiad. Gdy mam czas to piekę ze 3 godziny w niższej temperaturze.
      Można też gulasz z karkówki zrobić.
    • daniela34 Re: Wasze sposoby na karkówkę 07.09.20, 10:56
      Bardzo fajny przepis, ale karkówka nie jest w jednym kawałku tylko w plastrach
      kulinarneprzeboje.pl/karkowka-zapiekana-pieczarkami-cebulka/

      W kawałku nie robię nic oryginalnego: nacieram przyprawami (zioła, czosnek), zostawiam na noc, następnego dnia obsmażam i duszę w cebuli albo piekę w rękawie bez obsmażania
    • ajr27 Re: Wasze sposoby na karkówkę 07.09.20, 11:05
      Pieczeń wieprzową robię tak: kupuję marynatę staropolską w proszku Kamis (super skład i pyszna), mieszam z olejem jak na opakowaniu, do tego 2 główki czosnku, ziele ang i liść laurowy i na noc do lodówki. Wsadzam w rękaw do pieczenia i piekę w 180 st godzina na kg mięsa + 15 min. Po wyjęciu z pieca należy dać mięsu odpocząć jakieś pół godz
    • mama-ola Re: Wasze sposoby na karkówkę 07.09.20, 11:10
      Robię taki sos: woda, olej, rozdrobniony czosnek, miód, sól, czarny pieprz. Nacieram tym karkówkę - jak mam czas, to odstawiam na noc do lodówki, a jak nie, to od razu wkładam do piekarnika. Piekę, aż będzie miękka i ciemnobrązowa (trzeba raz odwrócić w trakcie pieczenia). Jest słodkawo-czosnkowa w smaku.
    • asia-loi Najszybszy przepis na dobrą karkówkę 07.09.20, 20:00
      Plastry karkówki obtoczyć w zupie cebulowej Knorra (nie kubek, tylko zupa w takich większych torebkach) i wsadzić do naczynia żaroodpornego lub rękawa. I do piekarnika piec ok 1,45 do 2 godzin na 150 stopni. Pod koniec pieczenia tak z 15 minut na 180 stopni. Żeby mięso (każde) szybciej było miękkie można posypać troszeczkę sodą oczyszczaną (tylko trochę).
    • andaba Re: Wasze sposoby na karkówkę 07.09.20, 21:03
      Ulubiony przez wszystkich w domu:
      Ziemniaki pokrojone w ósemki, cebula w pióra - wrzucić do miski doprawić solą i czym się lubi (ja daję sół ziolową, czosnek, pieprz).
      Brytfanka.
      Karkówkę pokroić w plastry, tlustsze kawałki cieniutko i wyłożyć spód brytfanki, chudsze grubiej. Ziemniaki z cebulą rzucić na kawałki karkówki w brytfance, resztę karówki położyć na wierzchu, doprawić, czym się lubi. Włożyć do piekarnika na ok. 200 stopni, ja robię 2-3 godziny, ale ja robię z wiadra ziemniaków.

      Żadnego innego tłuSzczu nie dodaję, karkówka się pięknie wytapia, zarówno ta na dole, jak i na górze.
    • kochamruskieileniwe Re: Wasze sposoby na karkówkę 07.09.20, 21:20
      Dzięki za inspiracje.

      Generalnie karkówkę robię z ziołami. Alebo różne gulaszopodobne sprawy.

      Może coś pokombinuję z Waszymi propozycjami.
      Wiele się naczytałam o tej zupce i mięsie. Na razie nie dojrzałam jeszcze do spróbowania wink Zwłaszcza, ta soda (choć wiem, niekonieczna) trochę mnie zniechęca (z tego powodu, nie mogę jeść w wielu jadłodajniach. Zle na nią reaguję )
      Ale dzięki

      A robiła któraś karkówkę według jakiegoś azjatyckiego przepisu? Chiny, Wietnam - te sprawy....???

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka