Dodaj do ulubionych

Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer

10.09.20, 23:07
Macie doświadczenie z fotelikami samochodowymi firmy Axkid?
Akurat chcę kupić fotelik od 9 do 18 (lub 25) kg. Wszystkie pozostałe mam zabezpieczone po dzieciach.

Dotychczas kupowałem Britax-Roemery, uważając je za najlepsze, najbezpieczniejsze albo jedne z najlepszych.
Oni wymyślili system Isofix, niemiecko-brytyjska firma z długimi tradycjami, dobre materiały, dzieciom jeździło się wygodnie, spały rewelacyjnie, dzieciaki używały intensywnie wiele lat i nie było problemów. Ceny wysokie, ale do przeżycia smile

Ale w międzyczasie pojawiła się firma Axkid ze Szwecji, robi foteliki tylko tyłem i z tego co widzę to zdobyły sporą popularność. Osiem gwiazdek ostro ich promuje, że bezpieczniejsze, bo tyłem itp.

Macie jakieś doświadczenie? Te foteliki widzę są raczej na pasy samochodu niż na Isofix. Jak z montażem, działaniem, trwałością, jakością materiałów?

Byłbym wdzięczny ematce za informacje smile
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 10.09.20, 23:09
      a myślałem o Axkidzie Minikidzie smile
    • rinoa_woman Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 10.09.20, 23:17
      Nie lepiej zostać czy Britaxie skoro masz sprawdzone? Ja mam z Britaxa wózek, który jest rewelacyjny, fotelik mam z Cybexa jeśli się nie mylę to model Solution Mfix, ale to ta ostatnia grupa wagowa, montowany przodem do jazdy na isofix. Szczerze mówiąc nie słyszałam o tej firmie Axkids więc trudno cokolwiek powiedzieć. Z dobrych w testach i jakościowo są też MaxiCosi.
      • wtop.ek Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 10.09.20, 23:20
        Wirtualny fotelik dla wirtualnych dzieci. Attention whore wymyślił kolejny wątek big_grin
      • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 10.09.20, 23:23
        Axkid, nie Axkids smile

"Firma Axkid powstała w 2009 roku w Szwecji, w Goteborgu. Została założona przez pasjonatów dbajacych o każdy szczegół w trosce o bezpieczeństwo. Axkid to firma, w której wiedza i pasja idą ze sobą ramię w ramię. Celem firmy jest wynajdowanie nowych, zoptymalizowanch sposobów na wykonywanie tych samych rzeczy.

Firma Axkid oferuje produkty, które umożliwiają jak najdłuższe podróżowanie tyłem do kierunku jazdy, czyli aż do 125 cm wzrostu i 25 kg. Jako że rekomendujemy takie rozwiązanie w każdej sytuacji, są one bliskie naszemu sercu.

Flagowy model firmy Axkid jest Minikid, dostępny obecnie w dwóch wersjach Axkid Minikid 1.0 oraz Axkid Minikid 2.0."

osiemgwiazdek.pl/producent=axkid/produkty,2
        • rinoa_woman Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 10.09.20, 23:36
          Każda firma będzie reklamowała swoje produkty jak najlepiej więc takie opisy to można wszędzie przeczytać. Na ematce raczej słabo jeśli chodzi o opinie o fotelikach. Niedawno też pytałam o zdanie właśnie na temat Cybexa, którego ostatecznie kupiłam, ale tutaj nie uzyskałam sensownych opinii. Sprawdz co piszą na ceneo lub podobnych rankingach.
          • pitupitt Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 11:19
            Testy ADAC dają sporo cennych informacji. Opinie na emamie należy traktować w kategoriach "każda sroka swój ogon chwali".
    • trampki-w-kwiatki Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 10.09.20, 23:20
      Mam Axkid minikid i jestem zachwycona. Nic się nie zacina, świetna jakość tapicerki, uwielbiam ten fotelik. W rodzinie mam siedmiolatkę, która wciąż nim jeździ. Bierz go.
      • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 10.09.20, 23:24
        Wersja 1.0 czy 2.0? A jak z montażem na pasy?
      • panna.z.wilka Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 10.09.20, 23:52
        Też mieliśmy minikida (1.0), świetny fotel.
        Montaż na pasy bardzo prosty, tylko trzeba mocno naciągnąć pas samochodowy. A te pasy kotwiczące praktycznie naciągają się same, gdy pchniesz oparcie fotelika.
        • trampki-w-kwiatki Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 00:04
          Mój fotel montował pan z 8*,więc nie wiem czy to trudne. Jest na pasy, ani drgnie. Ani na milimetr. To wersja 2,0. Świetny fotel, ale ja uznaję tylko jazdę tyłem dla małych dzieci.
    • kafana Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 10.09.20, 23:38
      No a nie lepiej pojechac do 8 gwiazdek i mierzyc? Bo od dziecka i auta dużo zalezy. My się zdecydowaliśmy na britax obrotowy na bazie do 18 kg mega wygoda i to co kocham najbardziej to możliwość płynnej regulacji nachylenia.
      Obie firmy to 1 liga.
      • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 10.09.20, 23:42
        fotelik na dodatkowej bazie czy zintegrowany z bazą?
      • trampki-w-kwiatki Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 00:06
        Ja brałam pod uwagę to, żeby dziecko trochę dłużej korzystało z fotela. Moja ma 4 lata i waży 14 kilo, więc minikidem dłużej pojeździ. Dla mnie dwa tysiące za fotelik to sporo, więc musiałam brać ten argument pod uwagę.
    • ruscello Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 03:47
      Wybraliśmy Britaxa Max way. Zajmował mniej miejsca, lepiej leżał i może być montowany pasem dwupunktowym. Generalnie foteliki 9-25 są montowane pasem, na isofix do 18 kg (potem isofix służy do trzymania fotela w jednym miejscu, bezpieczeństwo zapewnia pas samochodowy). MIinikid 1 był największy, ale 2 aż tak się nie różni od Britaxa. Fotelik do 18 kg ma sens, gdy dziecko małe i większy rwf się nie mieści w samochodzie. Nic odkrywczego - musicie przymierzyć i porównać.
      • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 07:55
        No 9-18 ale montowany tyłem nam wystarczy. Nasze dzieci jeździły do ok 5 lat w 9-18 tylko ze montowanym przodem a 15-36 mamy zabezpieczone (Kidfix 2). Teraz dla najmłodszego dziecka chce fotelik tyłem.
        • jana111 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 12:54
          To jest glupie podejscie. Jak juz kupowac fotel tylem, to chyba nie dla szpanu czy mody, tylko dla bezpieczenstwa dziecka. A skoro tak, to nie ma sensu kupowac go na rok, dwa a jest sens kupic taki, ktory starczy do 5-6 roku, zalezy jakie duze dziecko. Moje, wysokie, na luziku miescilo sie dlugo, Axkid (mam Minikida) to jest wielki fotel. Mocowanie na pasy, dodatkowo zblokowany fotelem pasazera.
          • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 13:11
            Janja, chodzi o bezpieczeństwo. Wystarczy, że do 5 roku życia będzie jeździć tyłem.
            • jana111 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 19:42
              Co to znaczy "wystarczy", potem juz bezpieczenstwo nie ma znaczenia? Czy moze wydaje ci sie, ze dla 5 latka tylem/przodem w aucie nie ma znaczenia? Doedukuj sie.
              Fotelik do 18 kg wystarcza do ok 4 lat, mniej jesli dziecko duze, wiecej jesli male. Jeszcze krocej w zimie, jesli ktos zapina pasy na kurtke.
              • thea19 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 19:49
                nie zapina się pasów na kurtkę, nigdy i w żadnym wieku, również dorosłym
              • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 21:32
                jana111 napisała:

> Co to znaczy "wystarczy", potem juz bezpieczenstwo nie ma znaczenia? Czy moze w
                > ydaje ci sie, ze dla 5 latka tylem/przodem w aucie nie ma znaczenia? Doedukuj s
                > ie.
                > Fotelik do 18 kg wystarcza do ok 4 lat, mniej jesli dziecko duze, wiecej jesli
                > male. Jeszcze krocej w zimie, jesli ktos zapina pasy na kurtke.

Janja, moje dzieci są szczupłe i w miarę wysokie - do 5 lat praktycznie jeździły w drugim foteliku Britax cośtamfix (fwf) bo nie przekraczały 18 kg. Ten trzeci póki co wagowo nawet jeszcze mniej w porównaniu do pierwszej dwójki.
                Także jeśli kupię mu rwf to może nawet do 5.5 roku pojeździ tyłem w samochodzie. A jak przekroczy 18 to przesiądzie się na 15-36.
                Na kurtkę nie zapina się pasów - poza tym zimy coraz cieplejsze i nie ma właściwie mrozu.
    • kasiaabing Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 07:48
      Moja córka jeździ Axkidem. Nie mam żadnych problemów. Fotel jest duży. córka ms 4 lata i nadal jeździ tyłem
    • ela.dzi Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 07:58
      Miałam Minikida 1.0, polecam.
    • gryzelda71 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 08:22
      O jeżu zanim się zdecyduje na zakup dziecko załozy własną rodzinę hehehehe
      • just_shelly Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 09:43
        Ale to jest jakaś metoda 🙃
        Tak długo szukał auta w którym pomieszczą się trzy foteliki, ze za chwile jedno przestanie fotelika potrzebować i jego 17 letni VW golf znowu będzie komfortowy 🤪
        • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 11:24
          Nie kłam, mój vw jest młodszy niż twoja wypierdziana sprowadzona zza oceanu gablota. I przynajmniej mam od nowości, zapach „new car” nie jest potrzebny.
          • just_shelly Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 11:32
            Od nowości 17 lat... 👍
            • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 16:18
              17 lat to ma inne auto i to nie golf a w fotele pierdzi każdy No nie ma możliwości by Mazda z 200 tys mil przebiegu nie była wypierdziana i to mocno.
              • bywalec.hoteli [...] 11.09.20, 16:20
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 16:21
                  Chociaż ludzie powinni się dobierać podobnie intelektualnie żeby nie było dysonansu a wiec macie ok.
                • just_shelly Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 16:41
                  Ale skoro twierdzisz, ze ty nie pierdzisz, to dlaczego zakładasz, ze inni tak?
                  • bywalec.hoteli [...] 11.09.20, 16:49
                    • just_shelly Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 16:50
                      smile oj, argumentów zabrakło? Smuteczek.
                • just_shelly Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 16:43
                  I z jakiego powodu uważasz, ze autem w stanach jeździł akurat czarny? ...
                  Swoim tokiem rozumowania wydajesz świadectwo o samym sobie.

Co do gazu - w kolejnym aucie (przymierzamy się do jeszcze większego) również montować będziemy gaz. Owszem. Benzyna jest tania. Ale my od Golfa wolimy auta, które pała jakieś 3 razy tyle co Twój 17 letni złom.
          • just_shelly Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 11:33
            BTW - to, ze z małżonka pierdzicie w fotele nie jest normą. Wiesz o tym, prawda?
            I mam nadzieje, ze sprzedając w końcu swój zabytek uprzedzisz w ogłoszeniu o wypierdzianych fotelach...
          • bywalec.hoteli [...] 11.09.20, 12:31
            • just_shelly Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 13:22
              A Twój?...kaszanką? Czy mortadelą?...
    • leni6 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 13:20
      Czy na pasy czy na isofix to kwestia kategorii wagowej, na isofix są generalnie te do 18 kg, a na pasy te do 25 kg . Najpierw wybierz jaką chcesz kategorie a potem fotelik, jak do 18 kg to coś obrotowego będzie najwygodniejsze. Jak do 25 kg to max way będzie węższy niż minikid. Popatrz też na te aktualne modele (minikid 2.0 I maxway plus), bo chyba na któryś klienci narzekają (chyba na minikida i na pasy ale nie jestem pewna).
      • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 13:36
        Leni6, myślałem o Dualfix 2R (tańszy) albo Dualfix M I-Size (droższy). Tak, żeby było na Isofiksie jednak.
        • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 13:39
          Oba są obrotowe.
        • leni6 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 15:51
          2R jest dużo mniejszy od M I-size i nie ma testów.
          • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 16:16
            leni6 napisała:

> 2R jest dużo mniejszy od M I-size i nie ma testów.

O to chodzi żeby był mniejszy, żeby nie zajmował tyle miejsca w samochodzie. Jak dzieciak z niego wyrośnie to od razu na Kidfixa się przesiądzie.
            • just_shelly Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 16:46
              😂
              Nie, żeby dziecku było wygodnie i bezpiecznie? 😂
            • leni6 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 08:29
              Jak wyrośnie z 2R to będzie za mały na kidfixa.
              • leni6 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 08:32
                Jak masz mało miejsca w samochodzie to czemu w ogóle rozważasz foteliki do 25 kg ? Wszystkie z tej kategorii są wielkie.
                • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 14:24
                  Słuszna uwaga Leni6
              • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 12:43
                2R jest do 18 kg a Kidfix od 15 kg. Gdzie tu widzisz okres wieku niepokryty fotelikiem?
                • thea19 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 18:43
                  na wzrost się też patrzy
                  • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 18:47
                    Theo na Ciebie liczyłem w tym watku. Które byś wskazała?
                    • thea19 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 19:54
                      britaxów nigdy nie miałam, minikida też nie. Jestem z frakcji besafe. Starszy miał izi plusa a młodszy modulara. Na razie ma 3l i się w niego mieści, jeszcze z rok pojeździ i pewnie kupię tego minikida jak nie wynajdą czegoś nowszego i pojemnego w grupie rwf bo na 15-36kg będzie zdecydowanie za młody.
                      • ela.dzi Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 20:55
                        thea19 napisała:

> britaxów nigdy nie miałam, minikida też nie. Jestem z frakcji besafe. Starszy m
                        > iał izi plusa a młodszy modulara. Na razie ma 3l i się w niego mieści, jeszcze
                        > z rok pojeździ i pewnie kupię tego minikida jak nie wynajdą czegoś nowszego i p
                        > ojemnego w grupie rwf bo na 15-36kg będzie zdecydowanie za młody.

Minikid 2.0 jest mniejszy niż 1.0
                      • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 21:26
                        Thea, ja Besafe kompletnie nie znam. Polecisz cos na 9-18 kg?
                        • thea19 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 21:34
                          musisz mierzyć do samochodu. Ja mam modulara na bazie, jest ok ale pewnie nie wszędzie pasuje i na długo nie starczy. Besafe nie ma już fajnych tapicerek jak kiedyś. Mój bombelek szczuplutki to rok, max półtora pojeździ jeszcze. Moim zdaniem lepiej kupić 9-25 na pasy bo na dłużej starczy, chyba, że nie musisz oszczędzać to 9-18 a potem 9-25.
                          • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 22:01
                            thea19 napisała:

> musisz mierzyć do samochodu. Ja mam modulara na bazie, jest ok ale pewnie nie w
                            > szędzie pasuje i na długo nie starczy. Besafe nie ma już fajnych tapicerek jak
                            > kiedyś. Mój bombelek szczuplutki to rok, max półtora pojeździ jeszcze. Moim zda
                            > niem lepiej kupić 9-25 na pasy bo na dłużej starczy, chyba, że nie musisz oszcz
                            > ędzać to 9-18 a potem 9-25.

I tu jest pewna komplikacja - bo za jakies 1,5 roku najstarsze wyrośnie z fotelików na stałe.
                            Ale póki co miejsce w aucie jest na wagę złota - bo 3 foteliki muszą być.
                            Więc 9-18 a potem 15-36.
                            • thea19 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 22:06
                              to tym bardziej trzeba jechać i mierzyć bo ważny jest też wzrost dorosłych pasażerów. Ja mam segment D i 2 dzieci, więc mi nie zależy na upychaniu.
                              • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 22:11
                                Segment D nie za bardzo sprawdza się jeśli chodzi o 3 foteliki. Tylko pojedyncze auta typu Ford S-Max czy VW Sharan wspierają 3 fotele z tyłu. Może muszę najstarszemu podać jakieś hormony wzrostu, żeby szybciej osiągnął 150 cm smile Na razie ma około 139
                                Byłem w popularnym sklepie i pan zaprosił na przyjechanie całą rodziną i przymierzenie - i próbuje mnie naciągnąć na 1400 albo 1900 za obrotowego Britax-Roemera na Isofix 9-18 smile
                                • thea19 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 22:34
                                  s max i sharan to nie segment D. Ja mam 2 fotele, więc matkowóz mi absolutnie zbędny. Gdyby mnie los obdarzył trzecim bombelkiem, to może być XC90 ale drogie jest, od biedy nowy espace jest wyględny.
                                  • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 22:40
                                    No to właśnie dowodzi, ze segment D (Mondeo, Passat, Superb) słabo wspiera 3 foteliki.

Ewentualnie najstarsze może juz jezdzic na poddupniku albo w środku w ogóle bez fotela ale nie chciałbym jeszcze ryzykować
                                    • thea19 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 13.09.20, 11:22
                                      ale mi nie są potrzebne 3 i dlatego segment D wystarcza.
                                    • just_shelly Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 13.09.20, 12:35
                                      Bo nie są to auta dla rodziny 2+3.
                                    • jana111 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 13.09.20, 19:48
                                      Lepszym - z dwojga złego - jest przesadzenie 1 dziecka do przodu. Tak jeździłam, kiedy miałam trójkę w fotelikach, teraz mam większe auto, ale najstarszy znów już słabo się mieści m/y fotelikami i nie wiem czy na te pół roku albo rok nie trzeba będzie wrócić do tej konfiguracji.
                                      Co lepsze? Dziecko 145 cm, na odsuniętym na maxa przednim siedzeniu, bez isofixu, czy nastolatek ściśnięty między fotelikami...
                                    • sol_13 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 15.09.20, 22:41
                                      bywalec.hoteli napisał:

> No to właśnie dowodzi, ze segment D (Mondeo, Passat, Superb) słabo wspiera 3 fo
                                      > teliki.
                                      >
                                      > Ewentualnie najstarsze może juz jezdzic na poddupniku albo w środku w ogóle bez
                                      > fotela ale nie chciałbym jeszcze ryzykować

A to da się upchać trzy foteliki w samochodzie, ktory ma kanapę z tyłu a nie trzy oddzielne fotele??
                                      • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 15.09.20, 23:11
                                        można pokombinować jeśli będą to foteliki na pasy
                                • maxsior Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 25.09.20, 10:28
                                  Ford Galaxy ma możliwość również wpięcia 3 fotelików.
                                  • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 25.09.20, 11:12
                                    Galaxy to jak Sharan
    • zonda-m Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 13:55
      Axkid.
      • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 11.09.20, 14:54
        czemu?
    • skat_0 Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 13:52
      U mnie Romer x3 😊 łupine wybieralam pod wózek, a potem okazało się że ma sehr gut w adac, potem maxfix 2 tylem - ten jest tylko na isofix - nadal w użyciu przez chudego 5latka i dodatkowo evolwa w drugim aucie...
    • thank_you Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 12.09.20, 19:35
      Kup taki, który bedzie siedział na sztywno, foteliki do 25 kg tyłem montowane są na pasy.
    • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 13.09.20, 11:20
      Ktos ma jeszcze jakieś doświadczenia?
    • welcome_back Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 13.09.20, 12:42
      Minikida kocham miłością wielką. Mieliśmy 1, po kolizji wymioniony na 2. Porządnie się sprawuje już ładny kawałek. czasu.
      • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 13.09.20, 13:51
        welcome_back napisała:

> Minikida kocham miłością wielką. Mieliśmy 1, po kolizji wymioniony na 2. Porząd
        > nie się sprawuje już ładny kawałek. czasu.

Po jakiej kolizji?
    • bywalec.hoteli Re: Foteliki - Axkid czy Britax-Roemer 15.09.20, 09:43
      ile płaciłyście za Axkida?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka