Dodaj do ulubionych

Nad morze zimą?

13.09.20, 09:04
Dziewczyny jak się zapatrujecie na wyjazd nad nasze morze zimą? Mam na myśli ferie zimowe. Uwielbiam spacery po plaży, ale w lutym chyba za długo nie pochodzimy. Byłyście na takim zimowym morskim wyjeździe? Jak spedzałyście czas (oprócz spacerów)? No i gdzie polecacie jechać? Hotel z wyżywieniem pewnie, bo zimą wszystko pozamykane i nie będzie się gdzie pożywić. Waham się czy to dobry pomysł i czy czegoś szukać, reszta rodziny chce, ale obawiam się jęczenia, że nudno.
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 09:11
      O Bałtyku mowa? Dlaczego po plaży nie da się długo chodzić? Da się.
      Byliśmy parę razy, było ok. Szukaj hotelu z aquaparkiem i wyżywieniem.
      Sandra Spa? Grand Lubicz? Z tańszych, Jawor w Sarbinowie?
      • gargamelja Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 11:35
        Nad polskie morze jezdze tylko zimna. Wlasciwie przez kilkanascie lat, jeden raz trafila mi sie pogoda, ze nie bardzo mozna bylo spacerować, tzn. mroz i wiatr.
        Rezerwuje hotel z wyzywieniem i basenem. Chyba, ze jade np. do Gdyni, to wtedy ze sniadaniami.
        Wybieram raczej wieksze miejscowosci, kilka lat temu bylam w Jaroslawcu i niestety poza jednym sklepem wszystko bylo zamkniete. Na szczescie hotel zapewnial 3 posilki dziennie, dodatkowo byla hotelowa restauracja z jakimis wieczorkami z muzyka na zywo, animacje dla dzieci, basen, spa itp. tak, ze wszystko wyszlo na plus.
    • berdebul Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 09:27
      Zależy gdzie pojedziesz, w Helu było marnie z knajpami, ale miejscowości sanatoryjne kwitną.
      Jeździmy do Ustki najczęściej, knajpy, szeroka plaża, zadbane miasteczko.
      Lubię, jest pustawo, powietrze przewiane, więc bez smogu.
      • inez21 Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 09:44
        My jeździliśmy wiele razy i chociaż za każdym razem miałam wątpliwości to zawsze było super. Najfajniej jest w dużych miejscowościach sanatoryjnych bo tam zawsze dużo ludzi i wszystko działa prawie jak w sezonie. Polecam Kołobrzeg. Jeżeli weźmiesz fajny hotel z basenem czy jakimś SPA to część czasu spędzicie w hotelu, potem spacery na morzem i nie ma nudy. Ja pochodzę że wschodu Polski więc jak zajeżdżalismy nad morze to zawsze było duuużo ciepłej niż u nas wink
        • zwyczajnamatka Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 09:52
          My z południa ale jeszcze nie góry wink Zimą mamy straszny smog, stąd ten pomysł wyjazdu nad morze. Myślałam właśnie o Ustce lub Kołobrzegu. Waham się, bo nie wiadomo jaka będzie ta zima. Może być taka jak poprzednia, a może być minus 20 stopni i na plażę wyjdziemy na pół godziny.
          • inez21 Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 10:06
            Oj myślę że -20 to raczej nie bedziewink
            Nam się często zdażało że wyjeżdżalismy od siebie gdzie był śnieg, mróz, zaspy i zawieje więc ja pukalam się w głowę po co my jedziemysmile A zajeżdżalismy nad morze gdzie nie było śniegu i temperatura w okolicach 0.
            A w Kołobrzegu polecam hotel Aquarius. Moim zdaniem tam nie można się nudzićsmile
            • silenta Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 11:23
              Byłam w Aquariusie w styczniu w tym roku. Również polecam.
            • leni6 Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 11:48
              -20 to nad Baltykiem nie ma nigdy, bliskość morza wpływa na temperaturę.
              • mamamisi2005 Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 14:07
                Bywa, bywa, choć od ostatnich takich mrozów minęło już kilka lat.
          • em_em71 Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 10:07
            W Miedzyzdrojach też sa w zimie otwarte knajpy i smażalnie. Bywam tam wyłącznie po sezonie, lato jest koszmarne, ale zima miodzio.
          • stasi1 Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 10:46
            Nad morzem raczej małe sa szanse na to aby było te minus 20 stopni. Tyle to pewnie nawet nie bywało u nich w dawnych mroźnych czasach
            • redwineiswhatilike Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 13:26
              Dokładnie.
              Minus 20 pamiętam w Trójmieście raz przez 3 dni a było to mniej więcej 12 lat temu. Raczej bywa 0 albo do minus 10.
              • stasi1 Re: Nad morze zimą? 15.09.20, 10:05
                Kiedyś w wojsku byłem w Szczecinie, praktycznie śniegu nie widziałem. Pojechaliśmy na poligon, gdzieś w głębi Polski, śnieg po pas.
    • swinka-morska Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 10:22
      Sopot i Kołobrzeg są bardzo fajne zimą. Robiliśmy niezliczone kilometry plażą, bez tłumu, bez smogu. Takie wyjazdy maja swój urok.
    • slonko1335 Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 10:52
      Wybierz większą miejscowość lub hotel z atrakcjami. My czasami jeździmy. W Sandrze oprócz basenów jest lodowisko. W Świnoujściu czy Kołobrzegu zawsze się znajdzie coś do roboty.
    • biala_ladecka Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 11:09
      Bylam dwa lata temu trzy zimowe tygodnie w Kolobrzegu. Corka jak uslyszala, to sie poplakala, ze chce na narty "jak normalne rodziny" wink Troche miala wtedy klopotow ze zdrowiem. Zalatwilam jej w NFZ zabiegi w sanatorium w trybie ambulatoryjnym, zarezerwowalam w fajnym pensjonacie pokoj z wyzywieniem. Cena wyszla rewelacyjna, w mojej opinii duzo ponizej wartosci uslug. Codziennie zabiegi, minimum dwie godziny spaceru nad morzem, jakas kawiarnia i czas lecial. Nieopodal bylo lodowisko odkryte, od rana pusciutkie, poniewaz w zachodniopomorskim trwal rok szkolny wiec przy slonecznej pogodzie jezdzilysmy ile sie dalo. Mloda do dzis wspomina ten wyjazd i pyta czy moglybysmy znowu tam pojechac. Ale podkreslam, nam robote zrobil przede wszystkim fajny pensjonat ze swietnym wyzywieniem. Wybieraj raczej wieksze kurorty, w mniejszych miejscowosciach zycie zamiera, czesto nawet sklepu spozywczego nie ma, bo dzialaja sezonowo. Jak corka byla mlodsza spedzilysmy caly grudzien w Dabkach, gdzie nie bylo nic. Na szczescie spadl snieg i w ruch poszly sanki smile
      • biala_ladecka Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 11:18
        Aha, dla mnie po sezonie miejscowoscia pierwszego wyboru jest zawsze Swinoujscie. Zdecydowanie najwiecej opcji spedzenia czasu poza plaza.
    • niemaznaczenia Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 11:27
      Nie moja bajka. Morze to dla mnie ciepło, słońce, nurkowanie, jacht. Także spacer plaży, ale na bosaka smile

Swoją drogą, ile można po tej plaży spacerować?
      • redwineiswhatilike Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 13:28
        Ja mogę po 3 godziny dziennie smile
    • kanna Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 11:53
      Uwielbiam zimowe wypady nad morze,
      Tylko warunkiem sine qua non jest hotel z basenem, lub przynajmniej z sauną.

Rano plażą - głównie spacery wzdłuż, Trójmiasto lubię, bo tam da się SKMka wrócić do punktu wyjścia + są fajne knajpki z grzanym winem.
      Wieczorkiem basen/sauna.
    • koraleznasturcji Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 12:07
      Bardzo lubię morze zimą. Lubię nawet tę atmosferę wymarłych letnich kurortów, puste ulicy i zabite dechami budki z goframi. To jest moja estetyka big_grin przy czym główną atrakcją na miejscu są, oczywiście, spacery. Hotelowy basem można mieć i bez dostępu do wybrzeża.

Przy małych dzieciach albo przy większym głodzie wrażeń, chyba jednak polecałabym Trójmiasto. Odpadnie problem "pozamykania wszystkiego". Dobre jest też Pomorze Zachodnie, rok temu byłam w Międzyzdrojach. Tam, nawet zimą, zawsze jest dużo turystów i kuracjuszy.
    • rinoa_woman Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 12:19
      Miałam okazję być nad Bałtykiem o każdej porze roku. Rok temu byliśmy jesienią, pod koniec października. Trafiła nam się piękna pogoda, w dzień słonecznie i całkiem ciepło, wieczorami już chłodniej. Byliśmy w Kołobrzegu, wynajęliśmy apartament z aneksem i sami ogarnialiśmy wyżywienie, poza obiadami na które wychodziliśmy do restauracji. Wbrew pozorom było co robić i nie wszystko było pozamykane. Ludzi bardzo mało, głównie emeryci z sanatarium. My byliśmy z dwulatkiem, codziennie spacer po promenadzie przy plaży. Byliśmy też na starówce. Warto wybrać się do większej miejscowości, wtedy poza morzem są jeszcze inne atrakcje. Poza tym jesienno-zimowe powietrze nad morzem jest najkorzystniejsze dla zdrowia.
    • lajtova Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 12:26
      Kanary, Cypr, Madera...Polecam.
      • zwyczajnamatka Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 12:28
        Byłam
        • lajtova Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 12:33
          To jedź jeszcze raz. Na pewno lepiej spędzisz czas niż marnując go nad Bałtykiem zimą.
          Ale ematka pełna jest takich dziwnych pomysłów.
          • zwyczajnamatka Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 12:41
            Wstałaś dziś lewą nogą z łóżka?
            • lajtova Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 12:58
              Tak. To wynika z ustawienia łóżka i strony z której wstaję.
    • 35wcieniu Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 12:41
      Niby dlaczego wszystko miałoby być pozamykane?
      Plażowe obiekty oczywiście tak, ale przecież normalne restauracje działają cały rok.

Latem morze jest dla mnie opcją "po moim trupie". Zimą fajnie.
      • zwyczajnamatka Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 12:44
        Latem nad Bałtykiem nie byłam od lat. Nienawidzę tłumów.
        • igge Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 13:23
          Byłam w czerwcu w tym roku, w miejscowości, której zasadniczo nie lubię, tylko dalej dużo od centrum niż kiedyś bywałam, na obrzeżach, bliziutko jak zwykle do morza. ZERO TŁUMÓW. Super wyjazd. Przekonałam się do tej miejscowości od nowa.
    • ophelia78 Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 12:43
      jeździmy co roku.
      Unitral w Mielnie (zawsze ma fajne ferie tematyczne dla dzieci), Kolobrzeg, Świnoujście. Większe miejscowości ze soa i basenami. Zawsze jest fajnie
    • sandrasj Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 12:43
      Jeździmy co rok, na święta i nowy rok.
      Chodzimy na spacery, z psem, zwiedzamy co się da w okresie zimowym, leniuchujemy (najczęściej wynajmujemy mieszkanie), chodzimy na basen
      Bardzo lubimy te wyjazdy. Już mam zarezerwowany na ten rok wyjazd na 12 dni.
      Rodzice, syn prawie 5 lat, pies.
      • sandrasj Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 12:45
        Aha i wybieramy miejscowość w której nie jest na glucho wszystko zamknięte, raczej małe miasteczko, ale trójmiasto nam się nie sprawdziło bo lubimy jak morze jest w zasięgu krótkiego spaceru.
        • zwyczajnamatka Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 13:11
          Dlatego wstępnie odrzuciłam Trójmiasto, chciałabym być jak najbliżej morza
          • redwineiswhatilike Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 13:31
            Są hotele 2 minuty pieszo czy dalej 10 minut pieszo od morza w Trójmieście. Sopot, Gdynia Orłowo, Gdynia Główna. Wiele hoteli.
    • kosmos_pierzasty Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 12:49
      Byłam, było wspaniale. Jeden z wyjazdów, które wywarł na mnie największe wrażenie. Serio. Chyba to była Krynica Morska, ale nie jestem pewna, pewna za to jestem, że na morzu był lód (!), bo zima była mroźna. A wiatr taki, że w porządnych ciuchach turystycznych trzeba było chodzić. Że na plaży ani żywego ducha, to nie muszę dodawać. Za to powrót do Łodzi zajął mi z 15h, co trochę samochody w rowie mijałam, takie warunki były, ale dotarłam szczęśliwie smile
      • zwyczajnamatka Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 13:10
        Za to powrót do Łodzi zajął mi z 15h, co trochę samochody w rowie mijałam, takie warunki były, ale dotarłam szczęśliwie

O matko 😱
    • igge Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 13:18
      Wiele razy byłam z mężem. Z dziećmi też. Z dzieckiem jednym.
      Teściowa jeździ od zawsze ale zawsze tylko latem. My różnie. Lubię zimą. No niestety siedzenia na leżaku czy kąpieli akurat w Bałtyku wtedy nie ma. Ale i tak lubię Bałtyk i zimą i wiosną.
      Nie ma też wtedy tego paskudnego zgiełku, straganów, sklepików otwartych.
      Minus mały, że część restauracji, kawiarni zamknięta lub otwarta tylko w weekendy.
    • redwineiswhatilike Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 13:23
      Mieszkam całe życie nad morzem i lubię morze właśnie głównie zimą i jesienią. Co najmniej raz zimą wyjeżdżam nad morze w zupełnie inne miejsce niż tu gdzie mieszkam, nad Bałtyk oczywiście. Lubię spacery nad morzem zimą. Te wyjazdy to raczej weekend niż tydzień. Fakt, że dzień jest krótki, fakt, że zwykle ale nie zawsze wieje potwornie, ale lubię takie wyjazdy. Tylko, że zawsze szukam hotelu z sauną, jacuzzi itp. Najczęściej jadę gdzieś w zachodniopomorskie. Bez dzieci, dodam.
    • snakelilith Re: Nad morze zimą? 13.09.20, 13:33
      Spędzałam święta Bożego Narodzenia nad Morzem Północnym w Danii i na pewno nie byliśmy jedynymi turystami w tej okolicy. Mnie się zimą tam bardzo podobało, pogoda nie była nawet taka straszna jak się ją o tej porze wyobraża. Tylko dzień był bardzo krótki. W ciasnym pokoju hotelowym bym zwariowała. My mieliśmy duży dom letniskowy z kuchnią, sauną i kominkiem, w którym paliliśmy codziennie wieczorem. Ważne, by mieć plan B, gdyby ze spacerów na plaży nic nie wyszło i koniecznie należy wziąć ze sobą dobre ubrania przeciwdeszczowe.
    • mallard Re: Nad morze zimą? 15.09.20, 10:42
      Bywa fajnie, polecam! 😉
    • volta2 Re: Nad morze zimą? 30.11.24, 14:36
      koleżanka się właśnie wybrała, śle fotki na fb, ma piękną pogodę, góry w tle już ośnieżone, zaczynam żałować, że się do niej nie podłączyłam, ale za krótko ją znam, to nawet bym nie chciała. ale na pewno nie jest to zmarnowany czas, choć to tylko przedłużony weekend, bo mają święto dziękczynienia i mogła się wyrwać w odróżnieniu ode mnie. na dłużej to może nie byłoby warto?
      • astomi25 Re: Nad morze zimą? 30.11.24, 16:26
        Góry?
    • bei Re: Nad morze zimą? 30.11.24, 14:45
      My lubimy, no i dzieci dorosłe, więc nie narzekają na nudy. Spacery zawsze wychodzą- bo nawet gdy wieje, albo pada, to można iść duktami leśnymi, są prowadzone równolegle do brzegu morskiego. Jest ciszej, pomiędzy drzewami przebłyskuje morze, wiatr nie dokucza. W hotelu baseny, kręgle, planszówki, bilard.
    • pupu111 Re: Nad morze zimą? 30.11.24, 16:58
      Byłam jeden dzień w Sopocie i trzeslam się jak osika, ale ja nie lubię zimna. Jak za ciepło też mi źle. Na pewno są też amatorzy takich zimowych wyjazdów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka