Dodaj do ulubionych

singlizm nowym diabłem

20.09.20, 08:52
Każda epoka ma takich duszpasterzy, na jakich zasługuje. W latach 50. XX w. Thomas Merton, wybitny duchowny katolicki ze Stanów Zjednoczonych, prywatnie przyjaciel Czesława Miłosza, napisał jedno ze swoich sztandarowych dzieł „Nikt nie jest samotną wyspą”, w którym w pełen empatii sposób opisał relację człowieka z Bogiem. W 2020 r. polski arcybiskup Marek Jędraszewski użył metafory samotnej wyspy, żeby w pozbawiony empatii sposób wskazać kolejnego wroga – tym razem singli. nie da się niestety tekstu skopiować. Ale o co się rozchodzi - kler znalazł diabła. Sorosa. Swoją drogą dziw że nie wskazał prawdziwego diabła, takiego z rogami i kopytami jako źródła. A to już bluźnierstwo. Wracając do tematu - winne są studia wyższe. Po pierwsze ludzie studiując rozciągają młodość aż do 30-tki. Studia nie dają stabilizacji ekonomicznej co zniechęca do wchodzenia w związki. Po drugie - studiuje więcej kobiet niż mężczyzn. Po studiach kobiety unikają mezaliansu edukacyjnego więc szukają kogoś na swoim poziomie intelektualnym. I zabrakło dla nich partnerów. Tak więc zamiast atakować singli pan Jędraszewski powinien skupić się na geneder która pozwala kształcić się kobietom...
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 08:59
      Mam dość Jędraszewskiego. Niech jakaś chora na Covid pójdzie w końcu do niego na mszę.
      Ja niestety staram się usilnie tym zarazić i doopa.
      • sarah_black38 Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 10:02
        woman_in_love napisała:

> Mam dość Jędraszewskiego.

Zawsze mnie zadziwia jak to panie ateistki wsłuchują się w głos biskupów. Ja wierząca , gdyby nie forum emama nie znałabym poglądów i wypowiedzi hierarchów kościelnych ( w kościele nie czytają każdej wypowiedzi biskupa) . Po prostu rób tak jak ja - nie słuchaj tego, co mówią bo to ,zwłaszcza ciebie, nie dotyczy tongue_out
        • woman_in_love Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 10:08
          Niestety: musimy pilnować tego Szatana, gdyż ciągle próbuje swoje brudne łapy wsadzić nam albo naszym dzieciom w majtki.
          Twoja niewiedza nie jest jednak błogosławiona jak ci się wydaje, a bardzo naiwna.
        • olena.s Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 10:09
          Niestety dotyczy. Wpływa bowiem na rzeczywistość w której żyjemy, i w której ktoś dostanie w ryj dlatego, że ktoś inny - w tym biskupi - rozkręcają pewną narrację. Nie, biskupi nie wkładają mu dosłownie pały do ręki. Ale umożiwiają, czy ułatwiają to włożenie.
          • woman_in_love Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 10:10
            nie no: jak jednak uważam, że wkładają pałę do ręki świrom
        • woman_in_love Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 10:15
          a tak w ogóle to na kolana prosić o wybaczenie grzechów, tylko do tego się nadajesz:
          ....................................................................@
          ...............................................................@..@..@
          .................................................................@@@

• koronka2012 Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 11:08
            Dlaczego zamieszczasz obsceniczne obrazki na forum???
        • mgla_jedwabna Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 10:40
          A ja podziwiam katoliczki chowające głowę w piasek, kiedy ich duszpasterz wygłasza nienawistne bzdury.
        • chococaffe Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 12:02
          1) Mnie zadziwia, ż e panie katoliczki nie słuchają tego co mówią ICH hierarchowie i muszą sie tego dowiedzieć od ateistek

2) nie słuchaj tego, co mówią bo to ,zwłaszcza ciebie, nie dotyczy tongue_out owszem dotyczy to nas wszystkich. Może nie wiesz bo "nie słuchasz"
        • semihora Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 13:16
          >>>Ja wierząca , gdyby nie forum emama nie znałabym poglądów i wypowiedzi hierarchów kościelnych ( w kościele nie czytają każdej wypowiedzi biskupa) . Po prostu rób tak jak ja - nie słuchaj tego, co mówią bo to ,zwłaszcza ciebie, nie dotyczy <<<

Yyy, no to ładna z ciebie wierząca, skoro wierzysz na pół gwizdka i nie słuchasz swoich hierarchów tongue_out

I tak, w państwie wyznaniowym ateiści powinni być zorientowani w tym, co im kościół szykuje.
        • m_incubo Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 15:33
          No taka jesteś wierząca, że nawet nie wiesz, co twoi naczelni kacykowie pierdaczą publicznie i oficjalnie. To może siedź dalej w swoim grajdole, nie wiedząc i nie słuchając i powstrzymaj się od doradzania innym, bo nie masz kompetencji.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: singlizm nowym diabłem 21.09.20, 11:54
          Gdyby kościół się nie mieszał do życia ateistów, to ateiści mieliby głęboko bredzenie biskupów. Niestety to bredzenie ma realny wpływ na życie osób niewierzących.
        • jak_matrioszka Re: singlizm nowym diabłem 21.09.20, 12:19
          Moje dzieci najpierw ogarneły, że jak zamkna oczy, to świat nie znika, a czytać i pisać nauczyły sie kilka lat później. Ty czytać i pisać umiesz, ale rzeczywistości dalej nie ogarniasz...
    • triss_merigold6 Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 09:03
      Starsi samotni panowie nie powinni wypowiadać się na temat związków, zakładania rodzin, samotnych wysp. Ciebie to również dotyczy.
      • tanebo001 Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 09:07
        Nie przenoś traumy związanej z twoim ojcem na mnie. Nie jestem winny twojej nadwagi!
        • triss_merigold6 Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 10:37
          Hm... nie mam nadwagi i nigdy nie miałam.
      • marta.graca Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 09:08
        Taki on starszy, jak ty.
      • alaveda Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 09:48
        Pal licho żeby to byli starsi/samotni. W przypadku starszych/samotnych/niezamoczonych to kwalifikuje się do literatury fachowej big_grin
        • tanebo001 Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 09:52
          Księgi guinessa?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 09:14
      Uuuuuuu ... to moja rodzina kroczy ku zagładzie, u nas więcej singli niż par, i to najmłodsza singielka ma 37 lat.
      W dodatku dzieci jak na lekarstwo, jesteśmy proklimatyczni.
      Niech kościół kisi się w swoim sosiku i ginie!
      • alaveda Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 10:47
        Co to znaczy być proklimatycznym i jak to się ma do singielstwa?
        • tanebo001 Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 14:14
          Bo tam działają różne diabły. A najgorszy jest ten od niejedzenia mięsa zwierząt futerkowych.
        • marta.graca Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 15:51
          Brak dzieci jest eko.
          • alaveda Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 19:20
            Dzieci są ważniejsze niż eko.
            • marta.graca Re: singlizm nowym diabłem 21.09.20, 06:38
              Ten kto ma dzieci, powinien jeszcze bardziej niepokoić się o klimat, w końcu to one, a później wnuki i prawnuki będą cierpieć na zmianach klimatycznych.
    • kaka-llina Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 11:23
      Pisałam w innym wątku, że po LGBT nastepnym wrogiem beda samotne kobiety... Nie wiedziałam jeszcze jaka argumentacja bedzie uzyta a teraz juz wiem, bo kurcze wredne uczyc sie chca zamiast od razu śluby brac i dzieci rodzić..
      • alaveda Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 11:32
        józek, bywalec, riki, zaganiacz, tanebo lubią to big_grin
        • pieknyksiaze Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 11:39
          Ja? Bredzisz!
          • alaveda Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 13:11
            Piękny książę, a wciąż nie zamoczył....
            • tanebo001 Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 14:15
              Świat nie kręci się wokół seksu
              • alaveda Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 15:28
                Ależ kręci, prawiczku.
      • sumire Re: singlizm nowym diabłem 20.09.20, 11:48
        Możliwe. Samotne kobiety to jest łatwy cel, a w polskiej małomiasteczkowej mentalności, gdzie wartość kobiety nadal wyznaczają gacie w domu, świetnie się przyjmie.
    • snajper55 To nie są single 21.09.20, 02:24
      https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/119718204_211504126990784_4148238813381025438_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=iiPedJAIs94AX8psFQY&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=15159f44bfe4861de66a6d4612e77410&oe=5F8EDE15

S.
    • anorektycznazdzira Re: singlizm nowym diabłem 21.09.20, 17:15
      To że KK atakuje kobiety ma długą tradycję i chlubną historię, jak stosy, więzienia, tortury, łaskawy pan tylko przygania z ambonki póki co.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka