Dodaj do ulubionych

Chciałybyście być żoną Wolnego?

25.10.20, 02:17
Chciałybyście być żoną Wolnego? Miec 5 albo 6 mieszkań, działkę budowlaną i to ostatnio kupione wykańczać osobiście samemu w pojedynkę na zmianę z mężem?

Tu wg mnie ultraosscxedny pan informatyk przesadził ze skapstwem:
www.wolnymbyc.pl/projekt-mieszkanie-raport-po-2-tygodniach/
A może wolnej to pasuje? Jak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 02:16
      Żona zagroziła rozwodem? Czy tak bardzo jej nie masz, że sprawdzasz, czy da się złapać na te lokale, które kupujesz?
    • mysiulek08 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 02:18
      pan wolny niby taki obyty w robocie fizycznej a o rekawiczkach zapomnial?
    • kandyzowana3x Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 06:58
      Myślę, że jak na dochód pasywny to wymaga ogromnego aktywnego wysiłku ponad wszelką normę. I takie remonty to raczej nie jednorazowe, a cykliczne zabawy.
      • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 10:16
        no co kilkanaście lat pewnie remont robi
    • malia Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 09:31
      A ja myślę, że na ematce też by się przydał porządek - spadaj durny trolu
    • ichi51e Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 09:35
      Zaskocze cie byc moze ale zenisz sie z czlowiekiem nie z mieszkaniami. Nispodzianka!
    • palacinka2020 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 10:01
      Pan " wolny" strasznie duzo pracuje w domu, na etacie, przy remoncie, edukacji domowej... to ma byc niby ta "niezaleznosc finansowa"...
      • ichi51e Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 10:07
        Wolnym byc zeby zap..c na wlasnych warunkach wink
      • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 10:15
        palacinka2020 napisała:

> Pan " wolny" strasznie duzo pracuje w domu, na etacie, przy remoncie, edukacji
        > domowej... to ma byc niby ta "niezaleznosc finansowa"...

na urlop chyba wziął urlop z pracy a żona ma działalność. weird
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 12.05.21, 19:47
          >a żona ma działalność

A widzieliście stronę biznesu pani Wolnej? Musi być kwitnący, skoro jako realizacje figurują głównie te ich mieszkania do wynajęcia oraz wizualki, w dziale "zdjęcia", co jest dość brzydkim kantem.
    • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 10:25
      żeby było jasne: podziwiam Wolnego, ze w tak młodym wieku dorobił się tylu mieszkan, które wynajmuje, ale chyba po to się pracuje w dobrze płatnej pracy w IT, żeby nie musieć fizycznie tyrać na budowie. Mimo wszystko wydaje mi się, ze informatyk w godzinę zarobi więcej netto niż ukladacz płytek na czarno.
      A dodatkowe mieszkania do wynajęcia i ta „wolność finansowa”, żeby być niezależnym nawet od pracy w IT i moc w ogóle nie pracować.

A tak jak ktos napisał zap....lać ponad siły, ale na własnych warunkach? I jeszcze kazać kobiecie robić prace fizyczne przy remoncie mieszkania co któryś dzień?

To wolność finansowa czy juz chorobliwe skąpstwo i zachłanność?
      • bistian Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 10:40
        bywalec.hoteli napisał:

> żeby było jasne: podziwiam Wolnego, ze w tak młodym wieku dorobił się tylu mies
        > zkan, które wynajmuje, ale chyba po to się pracuje w dobrze płatnej pracy w IT,
        > żeby nie musieć fizycznie tyrać na budowie.

Robiłem jedno i drugie, dlatego tak się nie podniecam, jak Ty big_grin Dla mnie nie ma wielkiej różnicy między tymi pracami, wszędzie trzeba być skupionym wink
        Pan Wolny w budowlance wie, co jest ważne. Na pierwszy rzut oka, robi dobrą robotę, ale diabeł tkwi w szczegółach. Nie wszystko, da się robić sensownie w rękawiczkach, nie każdy potrafi.
        • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 10:58
          Bistian, nie na wielkiej różnicy między praca umysłowa przy komputerze a praca fizyczna na budowie😝?
          • bistian Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 13:41
            bywalec.hoteli napisał:

> Bistian, nie na wielkiej różnicy między praca umysłowa przy komputerze a praca
            > fizyczna na budowie😝?

Nie ma wielkiej różnicy, uwierz mi. Tutaj jest mowa o wykończeniówce i instalacjach. Trzeba być mocno skupionym, żeby sobie nie narobić problemów typu zbyt wysokich posadzek, złych spadków, kiepsko poprowadzonej instalacji, gdzie potem jest problem ze wstawieniem urządzeń. I, oczywiście, trzeba tak robić, żeby przez następne 30 lat już nie poprawiać.
            W IT jest łatwiej wszystko naprawić. Obecnie, trzeba się mocno skupiać na tym, żeby nic nie wyciekło, to jest priorytet. Resztę można poprawić.
            • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 14:20
              bistian napisał:

> Nie ma wielkiej różnicy, uwierz mi. Tutaj jest mowa o wykończeniówce i instalac
              > jach. Trzeba być mocno skupionym, żeby sobie nie narobić problemów typu zbyt wy

No ja mam dość skromne doświadczenie remontowo-montażowe - ale jakieś mam - no i przede wszystkim to jest ciężka fizyczna praca, bo ileś ciężkich rzeczy trzeba przenieść, wnieść, napracować się przy choćby machaniu pędzlem czy wierceniu czy wkręcaniu wkrętów, jest kupa syfu, potem powynosić pozostałości.
              Praca przy komputerze - angażuje mocno umysł - ale fizycznie luzik.
              • bistian Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 14:44
                bywalec.hoteli napisał:

> No ja mam dość skromne doświadczenie remontowo-montażowe - ale jakieś mam - no
                > i przede wszystkim to jest ciężka fizyczna praca, bo ileś ciężkich rzeczy trzeb
                > a przenieść, wnieść, napracować się przy choćby machaniu pędzlem czy wierceniu
                > czy wkręcaniu wkrętów, jest kupa syfu, potem powynosić pozostałości.
                > Praca przy komputerze - angażuje mocno umysł - ale fizycznie luzik.

Już nie tłumacz, zrozumiałem ten znój big_grin
                A tak, wyjaśniając, większość się jednak maluje wałkiem, nie pędzlem. No, chyba, że chcesz osiągnąć niezwyczajny efekt
                Dla mnie ciężka jest praca, to np. kucie betonów dużym młotem na moim poziomie albo wyżej, ale rozumiem, że każdy ma inny poziom trudności wink
                • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 14:51
                  No masz rację, maluje się wałkiem i to najłatwiejsza robota, ale np. kaloryfery czy framugi drzwi, albo balustradę balkonu to już pędzlem. Poza tym żeby dobrze pokryć i kilka razy pomalować, to też trzeba się fizycznie napracować.
                  Przy wierceniu dziur w betonie w suficie czy ścianach nośnych też musiałem się sporo napracować.
                  Może jakbym zrobił więcej remontów, to bym był mniej zmęczony, ale i tak uważam to za ciężką pracę.
                  • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:03
                    Malowanie to najprzyjemniejsza część remontu. 😁
                    Szybka i od razu widać efekt. A maluje się 2 razy, nawet kaloryfer pędzelkiem, a nie kilka razy.
                    A potem ściągasz folie i taśmy i masz pięknie...
                    • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:06
                      I osobiście mogłabym się zajmować remontami (aczkolwiej nie do wszystkiego mam jakiś specjalny talent), gdyby było to moje podstawowe zajęcie, a nie dodatkowe po pracy. Tak to mogę sobie raz na jakiś czas odnowić jakieś pomieszczenie.
                    • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:10
                      morekac napisała:

> Malowanie to najprzyjemniejsza część remontu. 😁
                      > Szybka i od razu widać efekt. A maluje się 2 razy, nawet kaloryfer pędzelkiem,
                      > a nie kilka razy.
                      > A potem ściągasz folie i taśmy i masz pięknie...
                      >

Malowanie to również trudniejsze i mniej przyjemne zajęcia: szlifowanie, gladziowanie, wyrównywanie krzywych ścian.
                      • bistian Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:31
                        bywalec.hoteli napisał:

> Malowanie to również trudniejsze i mniej przyjemne zajęcia: szlifowanie, gladzi
                        > owanie, wyrównywanie krzywych ścian.

Specjalista kładzie gładzie i ich nie szlifuje, bo tego nie wymagają. W tym jest cały myk, dlatego do tego bierze się fachowca
                        • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:42
                          czasami trzeba ściany zeszlifować przed gladziowaniem
                          • bistian Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:55
                            bywalec.hoteli napisał:

> czasami trzeba ściany zeszlifować przed gladziowaniem

Musiałbym to najpierw zobaczyć wink

Ludzie mają bardzo różne pomysły na wykończenie mieszkania. Pamiętam dwa ciekawe przypadki. Raz, właściciele zażyczyli sobie jedną prostą ścianę z cegieł położonych niefachowo. Ścianę zrobił praktykant, resztę zrobił majster, wyszło ekstra, majster nie dałby rady smile
                            Innym razem, w części ściany miał być położony spory prostokąt z bardzo nierównym tynkiem, takim zaciąganym. Zrobił to majster i trochę to odchorował: ale tak się nie robi... big_grin
                            Widziałem te prace

Fajnie, że ludzie mają różne pomysły i to realizują
                            • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 16:09
                              usuniecie tynku fantazyjnego przed gladziowaniem i malowaniem sobie wyobraź smile
                              ale spójrzmy na to z innej strony: wykończenie mieszkania to kilkaset godzin pracy. nie lepiej to zlecić?
                              • bistian Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 16:24
                                bywalec.hoteli napisał:

> usuniecie tynku fantazyjnego przed gladziowaniem i malowaniem sobie wyobraź smile
                                > ale spójrzmy na to z innej strony: wykończenie mieszkania to kilkaset godzin pr
                                > acy. nie lepiej to zlecić?

A Ty sobie wyobraź, że każdy ma inną wizję swojego mieszkania. Może tego nie będą chcieli i zrobią co innego?
                                Robiłem remont trzech mieszkań, szykuje mi się większa robota u siebie i zastanawiam się, czy się nie nauczyć kłaść tynki od zera? Wiem, to się robi dobrze w trzy osoby...
                                Można zlecić, ale często, nie ma komu. Wolą zrobić sami, niż w odległym terminie dać pracę byle komu, denerwować się, a na koniec i tak poprawiać
                        • memphis90 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 13.05.21, 09:57
                          Nie spotkałam się ze ścianą, której nie trzeba w ogóle szlifować po położeniu gładzi.
                          • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 13.05.21, 12:26
                            a z jaką ścianą się spotkałaś? smile
                            i czy bolało?
                      • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:32
                        A myślisz, że tego nie robiłam? Bardzo dużo wykończeniówki w mieszkaniu robiłam. Cyklinowałam, lakierowałam i kładłam korek. Nie cierpię tylko kafelków.
                        Ale robota przy ścianach? Czysta satysfakcja. I nie jestem jedyną kobietą, która sobie ściany sama maluje...
                        • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:34
                          BTW: to akurat uczyłam robić się z fachowcem.
                        • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:42
                          morekac, a parkiety kładłas? parkiety drewniane, nie plastikowe panele.
                          • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 16:37
                            Nie, parkietów nie. Zajmowałam się nimi od etapu położenia, ewentualnie starymi.
                        • konsta-is-me Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 16:35
                          Ja robiłam i akurat uważam że kafelki to najprostsza z robot (no, cyklinowania nie robilam).
                          I jednak wymaga to sporej siły fizycznej, narzędzia są też stworzone dla męskiej ręki (większe i cięższe ).
                          Zdecydowanie wolałabym pracę umysłową.
                          • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 16:47
                            Z kafelków i białego montażu to uwielbiam je wybierać. I nic poza tym.
                            Do malowania narzędzia są ogólnie lekkie, te szlifierki ręczne są dość ciężkie, ale przy odnawianiu wcale nie musisz ich używać (albo mało), jeśli gipsowania było niewiele. A samo malowanie jest bardzo odprężające. Przynajmniej dla mnie.
                        • aqua48 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 20:30
                          morekac napisała:

> I nie jestem jedyną kobietą, która sobie ściany sama maluje...
                          >
                          Z całą pewnością nie. Ja też maluję i bardzo to lubię. Moja Mama też malowała całe mieszkanie. Kuchnię (niewielką) potrafiła machnąć podczas gotowania obiadu smile
                  • bistian Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:05
                    bywalec.hoteli napisał:

> No masz rację, maluje się wałkiem i to najłatwiejsza robota, ale np. kaloryfery
                    > czy framugi drzwi, albo balustradę balkonu to już pędzlem. Poza tym żeby dobrz
                    > e pokryć i kilka razy pomalować, to też trzeba się fizycznie napracować.
                    > Przy wierceniu dziur w betonie w suficie czy ścianach nośnych też musiałem się
                    > sporo napracować.
                    > Może jakbym zrobił więcej remontów, to bym był mniej zmęczony, ale i tak uważam
                    > to za ciężką pracę.

Proszę Cię, kończ już! big_grin I nie załamuj...
                    Ale fakt, kaloryfery żeberkowe są upierdliwe
                    • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:14
                      Bistian, reasumując twierdzisz ze wykończenie mieszkania to łatwe i przyjemne zajęcie, które można sobie w ramach hobby robić po pracy bez wysiłku?
                      • bistian Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:28
                        bywalec.hoteli napisał:

> Bistian, reasumując twierdzisz ze wykończenie mieszkania to łatwe i przyjemne z
                        > ajęcie, które można sobie w ramach hobby robić po pracy bez wysiłku?

Tak uważam. Pod warunkiem, że właściciele wiedzą, jaki chcą osiągnąć wynik i jakie są dostępne techniki.
                        Często jest tak, że właściciel nie wie, czego chce i tu już się zaczyna mocno pod górkę.
      • ichi51e Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 11:32
        Pewnie jest to przyklad kogos kogo rodzina wypchnela na studia (bo jak inaczej?) a ktory do pracy za biurkiem (i pod kims) sie nie nadawal. Fajnie ze mial odwage i dosc rozumu zeby nie tkwic w ukladzie ktory go czynil nieszczesliwym.
        • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 11:40
          ichi51e napisała:

> Pewnie jest to przyklad kogos kogo rodzina wypchnela na studia (bo jak inaczej
          > ?) a ktory do pracy za biurkiem (i pod kims) sie nie nadawal. Fajnie ze mial od
          > wage i dosc rozumu zeby nie tkwic w ukladzie ktory go czynil nieszczesliwym.
          >

z tego co on pisze to raczej w it się sprawdza i rozwija. poza tym to nie są studia typu pedagogika czy ekonomia gdzie można kogoś wypchnąć. Trzeba być dobrym z matematyki i fizyki żeby się dostać.
          • ichi51e Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 12:03
            Mozna byc inteligentnym i zdolnym ale do pracy w korpo sie nie nadawac. Naprawde. Studia to tak naprawde dalej nauka. Malo jest ludzi co maja szefa debila i na wszystkim znaja sie lepiej? Albo nie beda robili tego co kaza bo to bez sensu? Pan sie po prostu nie nadawal jest freelancerem jak rozumiem i super dla niego.
            • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 13:07
              może, kto wie?
          • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 13:34
            Żeby pracować w IT, nie trzeba kończyć studiów z tej dziedziny.
            • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 14:22
              morekac napisała:

> Żeby pracować w IT, nie trzeba kończyć studiów z tej dziedziny.

Widziałem takich "informatyków" po budownictwie czy historii sztuki w akcji i jednak wolałbym zatrudnić tych po informatyce, ewentualnie studiach pokrewnych typu telekomunikacja czy automatyka.
              • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:09
                No wiesz, moja siostra jest informatyczką i pracuje z programistami po jakiś anglistykach czy innych dziwnych z punktu widzenia informatyki studiach. Twierdzi, że ci akurat nie odstają od reszty informatyków po informatyce.
                • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:12
                  morekac napisała:

> No wiesz, moja siostra jest informatyczką i pracuje z programistami po jakiś an
                  > glistykach czy innych dziwnych z punktu widzenia informatyki studiach. Twierdz
                  > i, że ci akurat nie odstają od reszty informatyków po informatyce.
                  >

rozumiem, ze poszłabyś do dentysty czy ginekologa po anglistyce? czy jednak wolałabyś po medycynie? do prawnika po ogrodnictwie poszlabys? albo do ogrodnika po prawie...
                  nie, nie uważam ze studia z informatyki są niepotrzebne....
                  • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 16:28
                    Wiesz, akurat przekazuję ci opinię innego informatyka ma ten temat, nie swoją. Mnie jest trudno ocenić, nue znam się na tym.
                    Co do lekarzy i prawników wszelkiej maści - by mogli praktykować, muszą mieć uprawnienia i tego nie przeskoczą. Czyli studia, staże , aplikacje i muszą być członkami stowarzyszeń zawodowych.
    • angazetka Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 11:04
      Nie, nie chciałabym, mam już faceta.
    • padum Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 11:12
      Nie, wole mojego.
    • kosmos_pierzasty Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 11:15
      Mój mąż też jest oszczędny. Nie!
    • tol8 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 11:41
      Tak, żyję tak jak oni i jest mi z tym dobrze
    • anika772 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 11:48
      On by mnie nie chciał, ponieważ nie kiwnęłabym palcem przy żadnym remoncie.
      • niemaznaczenia Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 11:50
        Chciałybyśmy być trzecią zoną bywalca smile
    • magdallenac [...] 25.10.20, 13:17
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • majenkir Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 13:48
        Amen! Znam takiego, tylko ten "moj" przynajmniej sam robi i zony nie goni wink.
        • magdallenac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 14:11
          Myśmy kiedyś spędzili weekend z taką parą- nie mieliśmy pojęcia, że pan właśnie w ramach dążenia do niezależności finansowej stosuje sposoby na podróżowanie rodem z zalinkowanego bloga.
          Znajomości nie kontynuowaliśmy po powrocie.
          • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 14:30
            magdallenac napisała:

> Myśmy kiedyś spędzili weekend z taką parą- nie mieliśmy pojęcia, że pan właśnie
            > w ramach dążenia do niezależności finansowej stosuje sposoby na podróżowanie r
            > odem z zalinkowanego bloga.

Jakie sposoby na podróżowanie? Wymienianie się domami oraz głodówka 24h na wyjeździe?
      • bistian [...] 25.10.20, 13:48
        • magdallenac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 14:02
          Przeglądnęłam bloga tego pana i wydaje mi się konkretnie nawiedzony- szkoda mi po prostu dzieci, że muszą żyć z takim oszołomem. Żony też mi szkoda, bo pewnie ma już tak sprany mózg, że próbuje sobie racjonalizować sposób życia, który mąż wprowadził w tej rodzinie. Stąd agresjasmile
          • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 14:28
            Tu jest wykaz mieszkań Wolnego i ilość godzin na remontach smile
            www.wolnymbyc.pl/wyzwan-ciag-dalszy-ruszamy-z-nowym-projektem/
          • ggrruu Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:22
            Aha, bo prawo wyboru kobiety kończy się tam, gdzie wybiera inaczej niż wybrałaby inna baba. Bo Twoje rację i sposoby na życie są jedynie słuszne. A może państwo mają zbieżne poglądy i cele w życiu?
            • magdallenac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:40
              Nie, to nie tak. To jest forum dyskusyjne- odpowiedziałam na pytanie zadane w wątku i wyjaśniłam swój punkt widzenia. Poza tym pan pisze bloga i publicznie dzieli się szczegółami swojego życia, więc publiczność ma prawo zarówno do zachwytu jak i krytyki. Więc pliz nie wyjeżdżaj tu z nierespektowaniem praw kobiet big_grin
              • ggrruu Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:59
                Krytyka w stylu współczuję twoim dziecią zawsze w cenie na ematce big_grin
      • bywalec.hoteli [...] 25.10.20, 14:34
        • ggrruu Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:24
          Nic nie trzeba. Można. Nie dziwne, że ludziom jest turdno zaakceptować prawo do aborcji jak prawo do remontowania po swojemu budzi takie emocje
        • magdallenac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:32
          Ja nie krytykuję normalnego życia przeciętnej, oszczędzającej rodziny. Ten cały Wolny ze swojego oszczędzania i dążenia do niezależności finansowej uczynił niemal religię. Ja się zawsze oszołomów bałam- tylko tyle.
          • ggrruu Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:38
            W przeciwieństwie do religijnych oszołomów nikomu tego nie narzuca, to wybór osobisty. A człowiek ma prawo żyć po swojemu
            • magdallenac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:46
              Pan pisze bloga, ba jednym z jego celów na 2020 jest zdobycie większej liczby czytelników, prosi wręcz o reklamowanie i polecanie tego bloga gdzie się da, ba on prosi o więcej komentarzy pod swoimi wpisami! Serio uważasz, że czytelnicy nie mają prawa dyskutować o treści tego bloga??
              • ggrruu Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 16:00
                Fakt, pisanie publicznie oznacza że każdy ma prawo nazwać cię gownozjadem
                • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 16:10
                  magdalenac chyba chciała barwnie podkreślić skąpstwo bohatera lirycznego smile
                  to środek artystycznego wyrazu a nie obelga smile
                  • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:27
                    smile
          • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:44
            magdallenac napisała:

> Ja nie krytykuję normalnego życia przeciętnej, oszczędzającej rodziny. Ten cały
            > Wolny ze swojego oszczędzania i dążenia do niezależności finansowej uczynił ni
            > emal religię. Ja się zawsze oszołomów bałam- tylko tyle.

może wpadł juz w pracoholizm mieszkaniowy? czy w nałóg oszczędzania?
            • magdallenac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:47
              No dokładnie- wygląda, że to taki typ dla którego oszczędzanie to główny cel w życiu, nigdy nie będzie miał dość
    • ggrruu Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 15:14
      Nie, wolałabym mieć 5 mieszkań w swoim majątku niz współdzielonym z jakimkolwiek mężem smile
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 16:16
      Ci Panstwo nie są wolni.
      Oni są zniewoleni swoim skapstwem.
      Ludzie, trzeba trochę mieć przyjemności z życia.
      • magdallenac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 16:24
        Oni przez cale zycie beda zniewoleni dazeniem do niezaleznosci finansowej😉
        • moze_sprobowac_inaczej Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 16:53
          Do tego pisze o swojej "firmie" jako o przedsiębiorstwie zatrudniającym conajmniej 5O osob
        • iuscogens Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 18:09
          No dokładnie!
    • iuscogens Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 18:09
      Przejrzałam pobieżnie i wg mnie to facet-koszmar. Patologicznie skąpy, z jakaś chorą manią planowania, oszczędzania, tabelek i schematów. Zero elastyczności. W życiu bym nie weszła w taki reżim, ale wierzę że jego żona może być zadowolona. Opcję robienia remontu samodzielnie przy takich finansach bym wyśmiała. Dramat.
      • magdallenac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 18:14
        Haha, wyobrazasz sobie, ty chcesz kupic mango, a on wyciaga tabele z 2016 I mowi, ze musimy poczekac do marca, bo wtedy mango jest najtansze. Mozesz za to kupic kilo jablek i warzywa korzeniowe😂
        • iuscogens Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 18:21
          Zabiłabym takiego faceta big_grin
          • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 21:25
            iuscogens napisał:

> Zabiłabym takiego faceta big_grin
            >

Możnaby go zamurować w którymś mieszkaniu...
            • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 26.10.20, 14:15
              masz wisielczy humor
              • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 01.11.20, 16:58
                Lubię praktyczne rozwiązania po prostu.😈
                Przypomniał mi się pan ogrodnik z Kanady, który swoje ofiary zakopywał w ogródkach klientów...
                • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 01.11.20, 17:11
                  makabra sad
                • melisananosferatu Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 12.05.21, 20:26
                  Pewnie roslinki mu pieknie rosly...
        • iuscogens Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 18:22
          Tak teraz mi się skojarzyło: to ten co kazał rodzinie siedzieć bez ogrzewania na wakacjach zimą czy mi się myli???
          • iuscogens Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 18:33
            Już sprawdziłam ten sam smile i wstawał na wakacjach o 5.30 i robił codziennie treningi i nawet głodówkę z żoną na tym wyjeździe zaliczyli, żeby nie psuć harmonogramu zaplanowanych głodówek (????????). Jak Boga kocham facet-koszmar...
            • magdallenac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:02
              Czytam wlasnie ten wpis- 2 tyg w Hiszpanii. To normalnie jakies jaja- Zatrzymywali sie w mieszkaniach, gdzie temperatura w nocy spadala do 12 stopni. Jakies idiotyczne zalozenia- musimy zrobic conajmniej kilkadziesiat tysiecy krokow. Gosc krytykuje niezdrowe jedzenie w restauracjach, po czym pojawia sie foto “ zdrowego” domowego posilku- najtanszej mrozonki w folii aluminiowej. Podrozowanie samolotem z zapasami wlasnego jedzenia... brak mi slow.
              • iuscogens Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:06
                Tak to jest ten wpis. Mistrzostwo świata: mieć tyle wolnej kasy i zrobić tak dziadowskie wakacje wink
                • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:33
                  Wolałabym jechać gdzieś blisko w Polskę i żyć jak człowiek normalny, a nie gówno zjadać spod siebie...
                  • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:36
                    no teraz majac tyle mieszkan to zapewne mogą do końca życia nie pracować ...
                    • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:42
                      Nie mogą, bo facet ma coś z klepkami bynajmniej nie tymi z podlogi. Przecież w tej pandemii kupili i remontują kolejne mieszkanie..
                    • palacinka2020 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:59
                      A kupowal te mieszkania za gotowke czy na kredyt? bo jak na kredyt to takiego "biezacego" zysku z tego nie ma, bedzie za X lat. Tez mam mieszkanie na wynajem kupione czesciowo na kredyt, jako inwestycja w "dodatkowa emeryture". W tej chwili zysk jest nikly.
                      • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 20:03
                        chyba bez kredytu: dochody z pracy, dochody z dotychczasowych mieszkan i środki od rodziny
                  • magdallenac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:40
                    Uwazaj, mnie za guanozjada wycieli😂
                    • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:44
                      To trochę zmienię:
                      Wolałabym jechać gdzieś blisko w Polskę i żyć jak człowiek normalny, a nie zjadać spod siebie własne odchody.
                    • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 20:03
                      magdallenac napisała:

> Uwazaj, mnie za guanozjada wycieli😂

przesądzają z ta cenzura
                  • dr.amy.farrah.fowler Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 12.05.21, 19:04
                    Zwłaszcza że koleś napisał, że on nie lubi miast, bo "beton", więc włóczyli się w okolicznościach przyrody. Które na zdjęciach specjalnie atrakcyjnie ani egzotycznie nie wyglądają. Wychodzi na to, że facet wydał 4 tysiące na chodzenie po lasach i górkach, które wyglądają z grubsza jak Beskidy albo Raba pod Myślenicami i to jeszcze w modelu klasycznego wiadomo-co-jada: wlekli ze sobą samolotem nawet foteliki, a na wszystkie wstępy wydali 120 zł na 4 osoby, co oznacza, że z zabytków kultury i sztuki nie widzieli NIC, chyba że przez płot, bo w Hiszpanii byle wstęp do muzeum kosztuje 15 euro.

Trochę "wycieczka do Zegrza za tysiące złotych".
            • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:30
              czasami zaszaleli i kupili sobie kawę lub lody smile
      • ichi51e Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 18:26
        to potwierdza maja teze ze koles sie nie nadawal do pracy biurowej w zespole. zapewne wspolpracownikow tez traktowal tabelkami i wkurzal sie ze nie chca byc wydajni i oszczedni.
    • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:32
      Ja to bym wolała przytulić połowę majątku i żyć bez wiecznych remontów czegos. Co dwa lata poświecic z 65 -68 dni roboczych po 10 godzin na remonty kolejnych mieszkań? Albo iles tam popołudni? I do tego zajmować się dziećmi, zakupami i normalną pracą? Prowadzić jakies szczątkowe życie kulturalno-towarzyskie?
      Tak to można zrobić raz na kilkanaście lat , a nie zapierdalać jak stachanowiec rok w rok -każdą sobotę w roku i każdy urlop.
      Chyba że mąż robi to jednak sam, a pani lubi swojego męża tak jak Charlotta Lucas pana Collinsa...
      • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:33
        on jeszcze trenuje i startuje w maratonach, triathlonach smile stachanowiec jaki?
        • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:39
          Jak tak lubi budowlankę, to niech się realizuje jako budowlaniec i nauczy się odpoczywać. Albo zejdzie na zawał przed 50tką. Tacy perfekcjoniści tabelkowi tak kończą...
          • alicia033 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:45
            morekac napisała:

> Jak tak lubi budowlankę, to niech się realizuje jako budowlaniec

hydraulik, elektryk czy dekarz swobodnie i bez przepracowywania się wyciągnie na miesiąc trzy razy więcej, niż wolny z najmu tych 5-6 mieszkań kupionych na kredyt.
        • morekac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:48
          bywalec.hoteli napisał:

> on jeszcze trenuje i startuje w maratonach, triathlonach smile stachanowiec jaki?
          >
          Nie inspiruj się nim. Dla własnego dobra.
          • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 19:59
            morekac napisała:

> bywalec.hoteli napisał:
            >
            > > on jeszcze trenuje i startuje w maratonach, triathlonach smile stachanowiec
            > jaki?
            > >
            > Nie inspiruj się nim. Dla własnego dobra.

nie byłbym w stanie
        • sofia_87 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 13.05.21, 17:21
          To żona powinna wysoko ubezpieczyć tego pana na zycie i modlic się o prawdziwa wolność.
          Ewentualnie rozwiesc się i przytulić połowę majątku plus alimenty oraz założyć konto na insta "wolna od wolnego" i opisywać całą rozpuste niezaplanowanych wydatków 😁
          • magdallenac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 13.05.21, 17:32
            Wyobrazasz sobie to uczucie? Po kilkunastu latach babka moze sobie kupic truskawki w zimie, albo druga pare butow?? A dzieci po raz pierwszy w zyciu moglyby sobie kupic pamiatke na wakacjach, zamiast przywozic kamienie i patyki? A to cudowne uczucie, kiedy w marcu mozesz zaszalec i podkrecic ogrzewanie do 18 stopni??
            • sofia_87 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 13.05.21, 17:52
              Do 22 stopni jak się bawić to na całego 😁
              I zamówić sushi 😁
            • sofia_87 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 13.05.21, 17:54
              To już wiem, że nie mogłabym być jego żoną, związek skończyłby się po pierwszej randce, a ja moglabym się dopisać do wątku Najbardziej skapy facet...😁
            • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 13.05.21, 21:54
              hehe, dobre przykłady „oszczędności”
              choć truskawki w zimie nie smakują moim zdaniem smile
    • geez_louise Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 21:15
      Już byłam żona świra z tabelkami w excellu, myślałam, że on był control freakiem, ale przy Wolnym to był mistrz wyluzowania i dawania swobody rodzinie. Oraz na szczęście nie był patologicznie skąpy.

Jaki ten Wokny „wolny”, to jakiś niewolnik pieniędzy, będzie ścibolić całe życie. Dla mnie facet-koszmar.
      • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 26.10.20, 11:55
        Gee louise, i co się stało z Waszym związkiem?
        • homohominilupus Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 01.11.20, 17:47
          bywalec.hoteli napisał:

> Gee louise, i co się stało z Waszym związkiem?
          >

Nie twoj interes oblesny padalcu
    • bertie Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 22:43
      Oszczędność by mi nie przeszkadzała, tabelki w excelu też nie, ale prace fizyczne musiałby robić sam, bo mnie by się nie chciało. Znam blog Wolnego zanim się pojawił w wątkach na emamie, więc już się przyzwyczaiłam, że Wolny prowadzi życie, na które ja bym potrzebowała doby mającej tydzień i ambicji (jaką może miałam przez chwilę jako 20-latka) poświęcania większości wolnego czasu na rozwój a nie odpoczynek. O ile pamiętam, to oprócz bycia tymczasowym budowlańcem trenuje do triatlonu, uczy się języka obcego, robi milion certyfikatów zawodowych, dba o zdrową dietę rodziny, no i prowadzi bloga...
      To obecne wykończenie mieszkania własnymi rękami wg mnie jest nie tyle wynikiem skąpstwa, a ambicji pokazania samemu sobie, że potrafię to zrobić sam. I Wolny chyba zdaje sobie z tego sprawę, że jego podejście nie znajdzie zrozumienia u większości postronnych.
      • moze_sprobowac_inaczej Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 25.10.20, 23:22
        Bzdura.
        Robią sami, bo szkoda dać komuś zarobić. Szkoda tych dzieci, skrupulatnie będą miały wyliczane kieszonkowe, ale za to będą miały świadomość że kiedyś odziedzicza ten majątek mieszkaniowy 😜
        Pisze bloga, bo tego normalnie żaden człowiek nie dałby rady wysłuchać. A musi się gdzieś uzewnetrznic, jaki jest wspaniały 😜
      • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 26.10.20, 11:38
        Znałam Wolnego zanim to było modne na ematce wink
      • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 26.10.20, 22:04
        bertie napisała:

> To obecne wykończenie mieszkania własnymi rękami wg mnie jest nie tyle wynikiem
        > skąpstwa, a ambicji pokazania samemu sobie, że potrafię to zrobić sam. I Wolny
        > chyba zdaje sobie z tego sprawę, że jego podejście nie znajdzie zrozumienia u
        > większości postronnych.

Sam napisał 5 lat temu: Droga ważniejsza niż cel!
    • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 01.11.20, 16:31
      hehe, nowy wpis z budowy podpisali jako "Wolna & Wolny" smile
      www.wolnymbyc.pl/projekt-mieszkanie-przemiana/
    • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 12.05.21, 17:23
      u Wolnego duże zmiany:
      www.wolnymbyc.pl/zawodowy-rollercoaster/
      Trochę podziwiam a trochę jestem w szoku a trochę bym tez zadał pytanie o cenę tego wszystkiego, o zdrowie
      • borsuczyca.klusek Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 12.05.21, 17:31
        Przyznaj ktoś ci za to płaci? Ile bierzesz od posta?
        • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 12.05.21, 20:17
          Jeszcze raz: nikt mi nie płaci za promowanie bloga wolnego ani simplicite, robię to wtedy kiedy widzę ciekawy temat do omówienia na forum.
          Noe jestem w żaden sposób związany z tymi blogerami.
          • borsuczyca.klusek Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 12.05.21, 20:37
            A nie widzisz że nikogo ten Wolny czy jak mu tam nie obchodzi?
            Jeszcze raz nikogo to kurka nie obchodzi.
            • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 12.05.21, 23:59
              nie nie widzę, bo wątki o tym cieszą się duża popularnością
            • black.imak Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 14.05.21, 01:39
              Wypowiadaj się w swoim imieniu. Mnie i Wolny i simplicite interesują. I to dzięki bywalcowi trafiłam na te blogi za co serdeczne mu dzięki smile
              • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 14.05.21, 09:28
                black.imak napisał(a):

> Wypowiadaj się w swoim imieniu. Mnie i Wolny i simplicite interesują. I to dzię
                > ki bywalcowi trafiłam na te blogi za co serdeczne mu dzięki smile

Dziękuję, miło mi! Dla mnie dużo ciekawego i do omówienia w tych blogach. Ja bym i krytykował i chwalił. Ale np ich opowieści przekonały mnie do zakupu nowego a nie używanego domu.
      • mikams75 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 12.05.21, 19:54
        i ciekawe, czy zone pytal; obslugiwala caly dom, zajmowala sie wszystkim, podtykala zarcie pod nos a on pewnie jeszcze ja podliczy, czy zmiescila sie w 3zl na obiad uncertain
        • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 13.05.21, 00:39
          hehe, niewykluczone smile
    • ursula.iguaran Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 13.05.21, 11:15
      Nie widzę nic złego w sposobie życia tego pana.
      Jeden stoi całymi dniami pod budką z piwem, inny gapi się w telewizor, on lubi sobie w wolnym czasie porobić remonty.

Jeżeli odbywa się to w porozumieniu z małżonką, daje mu satysfakcję i nie odbywa się kosztem zdrowia to nie widzę czemu tu się dziwić. Jeżeli takie akcje remontowe, czy taka jak z rollercoasterem w pracy to tylko chwilowe zrywy a potem ma czas żeby odpocząc i pobyć z rodziną to dla mnie jest to w porządku.

Tak mogłabym być żoną tego Pana.

Od razu mówię że całego bloga nie przeczytałam, więc możliwe że Pan ma jeszcze jakieś odpały, które by mnie odrzuciły. Ale w fakcie robienia remontów własnymi rękami, czy poświęcaniu na pracę 2 miesięcy non stop nie widzę nic złego, dopóki potem życie wraca na normalne tory.

• mikams75 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 13.05.21, 13:29
        pan ma cale mnostwo odpalow.
        • bywalec.hoteli Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 13.05.21, 15:53
          jakich?
          • mikams75 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 14.05.21, 00:54
            malo to dziewczyny w tym watku wymienily?
      • memphis90 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 13.05.21, 14:35
        Nie wraca...
      • magdallenac Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 13.05.21, 15:02
        ursula.iguaran napisała:

>
        > Jeżeli odbywa się to w porozumieniu z małżonką, daje mu satysfakcję i nie odbyw
        > a się kosztem zdrowia to nie widzę czemu tu się dziwić.

W tej rodzinie są jeszcze dzieci, a z nimi Wolny nie konsultuje swoich odpałów.
    • memphis90 Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 13.05.21, 14:32
      Mogąc być wolna niż Wolną...
    • kosmos_pierzasty Re: Chciałybyście być żoną Wolnego? 13.05.21, 14:47
      Fuj! Co za pomysł!?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka