Dodaj do ulubionych

Kler - padło tabu

26.10.20, 10:42
Bardzo mi się podoba podsumowanie sytuacji przez Ewę Wanat. Mam podobne poczucie. Że tych zmian się już nie cofnie.

Padło tabu. Pomazane sprayam kościoły: „Jebać kler!” Msze, nienaruszalne dotąd misteria, przerywają wściekli młodzi ludzie, dla których takie rytuały jak przeistoczenie hostii w ciało Jezusa nie różnią się niczym od występów magika, krzyczenie do biskupa: „Jędraszewski wypierdalaj!”, kiedy większości Polaków powiedzenie do księdza „proszę pana” zamiast „proszę księdza” nigdy nie przeszłoby przez usta...
Padło tabu, okazuje się, że można to wszystko zrobić i żaden grom z jasnego nieba nie spada, ziemia się nie rozstępuje, ogień piekielny nie bucha. Że ten cały nimb wyjątkowości i nietykalności to tylko teatr i przebieranki.
To się już stało, Rubikon został przekroczony, zasłona opadła, prestidigitator zdemaskowany. Już go nie broni niewidzialna tarcza zaklęć i nie broni go lęk przed tych zaklęć mocą. Bojaźń boża się wyeksploatowała i prestidigitator musiał wezwać do obrony policję.
Już nigdy nie będzie tak, jak było.
A zatroskanym i oburzonym katolikom na pocieszenie proponuję: pomyślcie, że to Jezus wpadł do świątyni i krzyknął do kupców WYPIERDALAĆ!
Obserwuj wątek
    • hexella Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 10:52
      Bardzo chciałabym wierzyć, że to jest właśnie TEN moment, że oto dorosło właśnie to pokolenie, dla którego cuda i dyrdymały mają wartość magii z Harrego Pottera. Które nie ma lęku i respektu przed anachronizmem i zabobonem. W których straszenie diabłem i ogniem piekielnym wywołuje co najwyżej ironiczny uśmiech.
      • fornita111 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:17
        Oj, tez bym chciala!
      • konsta-is-me Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 18:52
        Jak najbardziej widzę pozytywne zmiany w młodym pokoleniu.
        I nie chodzi tylko o KK ale też brak tych naszych zasciankowych polskich kompleksów.
        Zresztą chyba pisałam o tym na forum .
        I tylko w młode pokolenie wierzę, na starsze nie liczę nawet.
        Nie wiem czy wszystko runie od razu, ale pierwsza cegła wyjęta.
    • triss_merigold6 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 10:55
      Analizę dogłębną przez funkcjonariuszy Kościoła w Polsce rozwiązań Rewolucji Meksykańskiej wobec kleru, najbardziej chciałabym zobaczyć.
      • aerra Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:04
        Na Mandalorian drugi sezon przygotowujesz się?
        • triss_merigold6 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:17
          Nie oglądam.
          • pani_tau Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 15:24
            A tak jakbyś oglądała wygląda to.
            • ewka.n Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 18:48
              Nie ta epoka, nie te klimaty smile Podejrzewam raczej takie:
              www.youtube.com/watch?v=EskcNN8YtL4
            • martishia7 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 22:13
              Nieeeee, po prostu piosenkę pana Koracza o zdrowiu najbardziej by chciała usłyszeć.
      • mamdomek Re: Kler - padło tabu 29.10.20, 16:58
        Funkcjonariusze Kościoła w analizie dogłębnej mają wielkie doświadczenie...
    • jowita771 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 10:57
      Nawet nie wiesz, jak się cieszę z tych zmian. Moja przyjaciółka pracuje w szkole, ksiądz, który prowadzi lekcje religii jest zwykłym dupkiem, jak moja kumpela mówi do niego per pan, to jeszcze się niektóre katoliczki oburzają, ale już coraz słabiej, zaczynają się przyzwyczajać. Jeszcze posłanka PIS próbuje rugać posła Rozenka, że o Rydzyku powinien mówić "ojciec", a nie pan, że ona nie będzie słuchać takich inwektyw (!), ale w Toruniu tłum już skanduje "jebać Rydzyka". To się dzieje, o kk już nie musimy mówić z szacunkiem, skoro na ten szacunek nie zasługuje. Zapracowali na te ciężkie słowa, które teraz padają w ich kierunku.
    • woman_in_love Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 10:59
      najcudowniejszy obrazek to ten:

• hanusinamama Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:08
        Wczoraj pokazywali Torun i ludzi skandujących "Rydzyk spieprzaj".
        • anorektycznazdzira Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:47
          Przecież Toruń się wstydzi już lata!!!
          • attiya Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:13
            No i co Toruń zrobił ponad te wstydzenie się?
      • dyzurny_troll_forum Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:25
        woman_in_love napisała:

> najcudowniejszy obrazek to ten:

A nie ten jednak?
        Dla tych co nie poznają to JP2...
      • gogologog Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 18:24
        mysle ze 50k za zniszczenie mienia przywrociloby rozum
        • olena.s Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 18:36
          Ty nie myśl za dużo, nieprzyzwyczajone jesteś. Lepiej znowu napisz, że pięknie jest w Polsce.
        • woman_in_love Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 19:43
          gologlog coś pięknego: policja musi bronić drzwi kościołów przed zniszczeniem
          kamyczek został popchnięty smile
          • asia.sthm Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 20:39
            Narodowcy pilnuja narazie drzwi ale porwą polski Kościół.
      • agatazieba Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:33
        przecież to wandalizm
        • gulcia77 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:38
          Może i wandalizm. Ale przede wszystkim prawidłowym zdiagnozowaniem źródła zła.
    • potworia116 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:16
      Kiedy zobaczyłam pierwsze zdjęcie dziewczyny stojącej pod ołtarzem z tablicą 'Módlmy się o prawo do aborcji" rozpłakałam się z emocji. Żyję tu prawie czterdzieści lat, wychowana w lewicowej tradycji, obracając się w progresywnych środowiskach, a jednak widzę jak silnie tkwiły w mojej głowie pewne ograniczenia. Tak, tabu pierdolnęło i choć może być backclash, może nawet bardzo nieprzyjemny, co się stało, to się nie odstanie.
      Lekkość i pierwszy raz od dawna, nadzieja.
      • wtop.ek Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:48
        Eh, ta lewicowa tradycja z lat 80tych. Oczywiście PPS big_grin
        • potworia116 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:55
          Oczywiście 😁 . Ale też pismo NIE czytane i dyskutowane z rodziną od wczesnego nastolectwa.
          • wtop.ek Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:00
            Jakie pismo, tacy czytelnicy big_grin

Zapewnie dyskutowane przy Wigilii

- Miał być szczupak po litewsku, ale że nie dostałem szczupaka, więc będzie goloneczka w piwie, towarzyszu generale.
            - Bardzo wystawna wigilia.
            - No zgodnie z tradycją właściwie powinien być opłatek.
            - Słusznie, słusznie, ale nie róbcie z tego zagadnienia. Najważniejsza jest tradycja. Podzielimy się jajeczkiem.
            • morgen_stern Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:07
              Głupek z ciebie albo udajesz, że nie rozumiesz.
              • hanusinamama Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:09
                Głupek.
                • potworia116 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:26
                  I trollek.
            • dyzurny_troll_forum Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:27
              wtop.ek napisał:

> Zapewnie dyskutowane przy Wigilii
              >
              > - Miał być szczupak po litewsku, ale że nie dostałem szczupaka, więc będzie gol
              > oneczka w piwie, towarzyszu generale.
              > - Bardzo wystawna wigilia.
              > - No zgodnie z tradycją właściwie powinien być opłatek.
              > - Słusznie, słusznie, ale nie róbcie z tego zagadnienia. Najważniejsza jest tra
              > dycja. Podzielimy się jajeczkiem.

W następnym kroku będziecie ustawą wprowadzać co wolność jeść 24/12 każdego roku?

Ja wszystkie święta celebruję półkilowym steakiem i butlą wina.
              • stavros2002 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:55
                Smacznego, zmywakom też się należy parę razy w roku po tych mrożonkach big_grin
                • lellapolella Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 18:39
                  Piękny klasizm, trollu.
              • miriam_73 Re: Kler - padło tabu 30.10.20, 20:45
                A ja tortem czekoladowym i szampanem bo mam urodziny smile Steaks też są super.
            • gogologog Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 18:26
              >> pismo NIE czytane i dyskutowane z rodziną

> Jakie pismo, tacy czytelnicy

Piekne smile
        • welcome_back Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 14:46
          No wiesz co, moi rodzice kupowali NIE w latach 90-tych, czyli kiedy miałam 10+ lat. Zdarzało mi się czytać. Lewactwo nabyte dawno temu smile
    • la_mujer75 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:18
      To jest piękne!
      A jak sobie przypomnę, że dwadzieścia lat temu, pisząc pracę magisterską, musiałam podać trzy, niezależne źródła, że JPII zakazując używania prezerwatyw, naraził życie setek tysięcy ludzi w Afryce... I tą prośbę wystosowała moja promotorka, znana feministka, mówiąc : "Wie, pani, to jest mocno kontrowersyjne, proszę dobrze udokumentować".

Serce rośnie, dusza śpiewa!
      • la_mujer75 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:18
        Tę prośbę !
        • milupaa Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:42
          Pytanie poza konkursem, a co to za studia? Z ciekawości pytam.
          • la_mujer75 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:43
            Socjologia.
            "Wpływ czynnika religijnego na kształtowanie kobiecej seksualności. Podwójne standardy".
            • te_de_ka Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:28
              Udostępnij pls, poczytam córce.
              • la_mujer75 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:40
                Nawet nie wiem, gdzie ją mam sad
                Była zapisywane też na dyskietkach, ale ... ja nawet nie mam teraz możliwości odtworzyć płytki , a co dopiero dyskietki.
                Za to moge polecić genialna pozycję:
                Uta-Ranke-Heinemann : "Eunuchy do raju. Kościół katolicki a seksualizm".
                To podstawa.
                • snakelilith Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:07
                  la_mujer75 napisała:

> Uta-Ranke-Heinemann : "Eunuchy do raju. Kościół katolicki a seksualizm".
                  > To podstawa.

O, Uta-Ranke-Heinemann super babka. Dziś ma już 93 lata, więc przebijała się jeszcze przez zupełnie inne nastawienie do religii. Maturę zdawała w elitarnym niemieckim gimnazjum jako pierwsza dziewczyna i od razu jako jedyna w klasie z wyróżnieniem. Studiowała w wielu krajach , także w Oxfordzie teologię ewangelicką i katolicką Jednym z jej studenckich kolegów był późniejszy papież Benedykt XVI. Po habilitacji była pierwszą kobietą profesorem teologii ever. Wyszła za mąż, ma dwóch synów. Niestety, profesurę straciła po krytycznych publikacjach dotyczących seksualności w Kościele, między innymi krytykowała także pedofilię. Podważała także kościelne aksjomaty o boskości Jezusa, Marii i istnieniu piekła oraz nieba. O mały włos nie została ekskomunikowana. Angażowała się w różnych ruchach na rzecz praw człowieka. Jej "Eunuchy do raju. Kościół katolicki a seksualizm" naprawdę warto przeczytać.
                  • margit49 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 23:32
                    snakelilith napisała:
                    >
                    > O, Uta-Ranke-Heinemann super babka. Dziś ma już 93 lata, więc przebijała się je
                    > szcze przez zupełnie inne nastawienie do religii. Maturę zdawała w elitarnym ni
                    > emieckim gimnazjum jako pierwsza dziewczyna i od razu jako jedyna w klasie z wy
                    > różnieniem. Studiowała w wielu krajach , także w Oxfordzie teologię ewangelicką
                    > i katolicką Jednym z jej studenckich kolegów był późniejszy papież Benedykt XV

Jej teściowa i matka Józefa Glempa, prymasa Polsk, były rodzonymi siostrami.
                    Napisała również "Nie i amen", "Seks. Odwieczny problem kościoła"
                    • kura17 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 07:40
                      > Jej teściowa i matka Józefa Glempa, prymasa Polsk, były rodzonymi siostrami.
                      > Napisała również "Nie i amen", "Seks. Odwieczny problem kościoła"

dziekuje za watek poboczny - wczoraj kupilam sobie ksiazke Uty!
            • gulcia77 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:34
              Masz możliwośc udostępnić?
              • miriam_73 Re: Kler - padło tabu 30.10.20, 20:48
                Jeśli znasz angielski, to możesz ściągnąć stąd: 1lib.eu/book/5216033/46c0c9
                • szarsz Re: Kler - padło tabu 01.11.20, 08:42
                  Dzięki! Nigdy wcześniej o niej nie slyszalam.
    • chococaffe Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:23
      kiedy większości Polaków powiedzenie do księdza „proszę pana” zamiast „proszę księdza” nigdy nie przeszłoby przez usta...

Mnie od zawsze przechodziło (odkąd miała mniej więcej 10 lat) , ale wiem, że dla wielu był to próg nie do przekroczenia
      • bi_scotti Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 14:06
        chococaffe napisała:

> kiedy większości Polaków powiedzenie do księdza „proszę pana” zamiast „prosz
        > ę księdza” nigdy nie przeszłoby przez usta...

>
        > Mnie od zawsze przechodziło (odkąd miała mniej więcej 10 lat) , ale wiem, że dl
        > a wielu był to próg nie do przekroczenia

No wlasnie czytam o tym "panu" wink i nadziwic sie nie moge - cale moje (coraz juz dluzsze zycie) mowilam do clergy w PL (PRL, eh uncertain) "prosze pana", "prosze pani", do zaprzyjaznionych glownie Dominikanow i Jezuitow po imieniu, idac bez przeszkod droga wytyczona przez moich rodzicow z pokolenia Kolumbow wink Nigdy zadne z nas nie spotkalo sie ze sprzeciwem, obraza czy chocby zdziwieniem. Az gdy przyjechalam do PL w polowie lat 90tych i poszlam do Muzeum Archidiecezjalnego w Warszawie odebrac liscik od jego owczesnego dyrektora (przypadkowo ksiedza) i poprosilam pania w kasie o ten liscik od "Pana X", to pani sie byla oburzyla, ze jak to, ze "Pan X" to nie zaden "Pan" tylko ... "Ksiadz Dyrektor" big_grin To byl ten jeden, jedyny raz gdy zastalam oficjalnie pouczona w temacie tongue_out Kiedy to sie tak porobilo, ze ksieza przestali byc panami a zakonnice paniami? Crazy wink Dodam, ze unikam tytulomanii jak moge w kazdych okolicznosciach, krakowska/galicyjska obsesja na punkcie Panow Mecenasow/Pan Mecenasowych, Panow Profesorow/Pan Profesorowych etc. etc. etc. nieodmiennie budzi u mnie potrzebe wychichrania sie jakbym miala z 6 lat max big_grin Jak to dobrze, ze nigdy przenigdy nie zostane zaproszona na spotkanie z Elizabeth II i/lub jej nastepca albowiem wewnetrzny chichocik lewaka pewnie by mnie po prostu zabil z utraty tchu wink Cheers.
        • szarsz Re: Kler - padło tabu 01.11.20, 08:45
          Mnie kiedyś usiłowano pouczyć w szkole, gdy moj syn do księdza powiedział "dzien dobry panu".
    • mary_lu Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:23
      Mam nadzieję, że ponad 1000 lat żerowania na naszym państwie wystarczy. Rozgonić oszustów, odebrać ziemie i budynki!
      • abecadlowa1 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 19:47
        A mi dźwięczy w głowie:

Tysiąc lat, tysiąc pierdolonych lat, dziesięć ciemnych wieków Dlaczego?
        Gnuśnieliśmy w wilczych norach, a naszą świętość czas pogrzebał
        i krzyż wielki, drewniany, wciąż rzuca krwawy cień na waszą przeszłość!
        Czy potrzebujecie kolejnego dowodu na to.
    • olena.s Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:48
      Bardzo ładne podsumowanie.
      I słuszne: bez względu na to, czy skończy się ustępstwem PiS czy przeciwnie, mamy od trzech dni nową rzeczywistość społeczną, moim zdaniem.
      • yadaxad Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:53
        Coś pękło, ale się jeszcze nie rozdarło. Jeszcze są sposoby, by zagnać w kąt z podkulonym ogonem, jak protesty w obronie sądów. Ale wiatr przez szparę nie przestanie wiać.
        • szarsz Re: Kler - padło tabu 01.11.20, 08:48
          E-e. Ja to obserwuję od lat paru. Najpierw mini szparka, potem leciały kolejne kamyczki. Duża robota wielu ludzi, którzy otwierali gęby przy każdej okazji, nie licząc się z reakcja otoczenia.

Teraz mamy spore i nagle rozdarcie w zetlalej tkaninie. Spróbujesz pozszywać, peknie tym szybciej.
    • asdfg2018 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:54
      Krzyżacy grali dotychczas po naszej stronie boiska a kobiety weszły na ich połówkę boiska i tam zaczęły grę , taka taktyka jest najskuteczniejsza .

......
      hartman.blog.polityka.pl/2020/10/25/kosciol-sie-doigral-rusza-antykatolicka-rebelia/?nocheck=1
    • aandzia43 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:55
      Przełamano tabu, stało się, nie sądziłam że tak szybko. Na razie nic z tego nie wyniknie, proces wygrzebywania się z resztek czołobitności jeszcze potrwa, ale odwrotu nie będzie.
    • woman_in_love Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:55
      Biedni katolicy, a mieli tak dobrze, byli tolerowani, nikt się ich nie czepiał.
      Ale nie, musieli pójść ze swoimi dewiacjami religijnymi do Sejmu i Trybunału. Nie mogli siedzieć cicho. Musieli się narazić na niechęć społeczną.

A tak w ogóle, to mam znajomego księdza i siostrę zakonną i nawet oni byli przeciw tym postulatom i zaostrzeniu prawa.
      • la_mujer75 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:41
        Jak to tolerowani?
        Ja ileś razy słyszałam, że my- ateiści - ich prześladujemy.
        • fornita111 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:26
          I to samym swoim istnieniem. Dla mnie katolicy obrazeni, urazeni i krzyczacy, ze sa przesladowani, to juz jakas moralna perwersja. Po prostu mnie to w stupor wprawia.
        • lily_evans11 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 14:04
          Bo to ironiczne nawiązanie do dyskursu o lgbt wink.
          • woman_in_love Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 15:54
            brawo smile
      • dyzurny_troll_forum Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:30
        woman_in_love napisała:

> Biedni katolicy, a mieli tak dobrze, byli tolerowani, nikt się ich nie czepiał.

Ja ciągle czytam, że byli prześladowani. Szykanowani. Prawie mordowani.
        Tak, tu w Polsce.
        • lellapolella Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 18:41
          Mordowała ich cywilizacja śmierci po prostu, czego nie rozumiecie.
    • anorektycznazdzira Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 11:58
      Dla mnie najlepsze jest to, że kościoły maluje sprayem oraz każe klerowi wyp*** pokolenie, które odebrało tę cudowną i tak niezbędną edukację religijną w szkołach, 16 lat (przedszkole, podstawówka, gimnazjum, liceum) po 2h w tygodniu, 3 razy tyle co fizyki i 5 razy tyle co biologii big_grin

Jak mądrzy ludzie ostrzegali, że co za dużo to i świnia nie zeżre, to rozochocony kler nie zamierzał słuchać, tak się przecież marzył się katolicki Iran. No to proszę.
      • triss_merigold6 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:00
        Nauki katechezy nie przyjęły się.
        • chococaffe Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:14
          big_grin

Triss - piękne big_grin
        • nie-mama Re: Kler - padło tabu 31.10.20, 15:06
          smile
      • hexella Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:06
        oni się w grach komputerowych naoglądali tyle ogni wszelakich i straszydeł, że im żadne ognie piekielne i starsi panowie grożący piekłem nie są straszniwink
      • olena.s Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:35
        Nie sposób się nie zgodzić. big_grin
      • mama-ola Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 19:08
        anorektycznazdzira napisała:

> Dla mnie najlepsze jest to, że kościoły maluje sprayem oraz każe klerowi wyp***
        > pokolenie, które odebrało tę cudowną i tak niezbędną edukację religijną w szko
        > łach, 16 lat (przedszkole, podstawówka, gimnazjum, liceum) po 2h w tygodniu, 3
        > razy tyle co fizyki i 5 razy tyle co biologii big_grin
        >
        > Jak mądrzy ludzie ostrzegali, że co za dużo to i świnia nie zeżre, to rozochoco
        > ny kler nie zamierzał słuchać, tak się przecież marzył się katolicki Iran. No t
        > o proszę.

Świętnie ujęte, dałabym lajka smile
        >
        • solejrolia Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 21:54
          👍
    • aerra Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:12
      A do mnie właśnie dotarło, że już całkowicie pozbyłam się naleciałości i wdrukowanego przez rodziców szacunku do KK. Bo mnie te napisy na murach w ogóle nie ruszyły w pierwszym momencie. Co za różnica czy na biurze poselskim czy na kościele, jedna cholera. I nie bardzo mogłam zrozumieć, czemu taka afera i niektóre (teoretycznie wcale nie religijne i nie po prawej stronie) media tytuują: zniszczone kościoły - skoro tam tylko grafitti. I dluższą chwię mi zajęło, żeby zrozumieć, że się wszyscy ekscytują własnie dlatego - że jeszcze parę lat temu to byłoby nie do pomyślenia. Kościoły były nietykalne. A tu okazuje się, że żaden grom z jasnego nieba nie wali jak ktoś nabazgrze na drzwiach kościoła numer do Aborcji bez granic.
      • asdfg2018 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:38
        W czasach PRL tez padło tabu , ludzie ruszyli na budynki komitetów PZPR a partyjniaki na to "uuuaaaaeeee..., niemożliweee".
        Niemożliwe stało się możliwe i nie pomogło ZOMO , nie pomogła propaganda w TVP i propaganda w gazetach . I to też na naszych oczach pada . Kobiety są i tak jeszcze grzeczne że do Krzyżaków2.0 krzyczą czule "Wy-pier-da-lać!!!"

.........
        hartman.blog.polityka.pl/2020/10/25/kosciol-sie-doigral-rusza-antykatolicka-rebelia/?nocheck=1
      • nickbezznaczenia Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 16:44
        To tak jak mnie ale parę koleżanek wyrazilo oburzenie,że to wandalizm..
        W d... to mam.
    • beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:44
      To ja się wyłamię, żeby nie było, że wszyscy tacy jednomyślni wink

Mam, delikatnie rzecz biorąc, mocno sceptyczny stosunek do Kk, a to, co zrobił TK (wiadomo z czyjej inspiracji) uważam za czyste skurwysyństwo, ale nie widzę nic fajnego ani budującego w demolowaniu kościołów i krzyczeniu „wypierdalaj” do każdego napotkanego księdza (wiadomy filmik). To też jest przemoc, a z przemocy nic dobrego nie wynika, już pomijając aspekt pragmatyczny, czyli dostarczanie wody na młyn PiS-owskiej propagandzie.

No z której strony bym nie patrzyła, to nie widzę. Mimo całej świadomości, że ten, kto posiał wiatr, zbiera właśnie burzę.
      • rannala Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 12:46
        A jakie masz inne pomysły beznickova?
        • beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:12
          Żadnych rewolucyjnych – protest, ale w określonych granicach, bez wandalizmu i przemocy, także werbalnej. Z którym mogłyby się zidentyfikować np. panie z pokolenia mojej babci, katoliczki, ale bynajmniej dalekie od entuzjazmu dla poczynań TK.

Nie do końca dobre porównanie, ale zauważ, że np. manifestacje na Białorusi mają symbolicznie ogromną siłę rażenia właśnie ze względu na swoją pokojową formę. I o wiele trudniej je z tego powodu zdyskredytować.

Ja nie mam żadnej magicznej recepty na uzdrowienie państwa, a winą za rozpętanie ideologicznej wojny w środku pandemii obarczam jednoznacznie JK. Ale to nie zmienia faktu, że boję się skrajności i nic radosnego w obecnej sytuacji nie widzę.

• woman_in_love Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:15
            to chyba mówisz o takim proteście (mem poniżej) - z nim to na bank "panie z pokolenia twojej babci, katoliczki" się będą utożsamiać, wszakże protestują tak od lat buhahhahahahaha

• beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:23
              Jasne, bo pomiędzy nie ma już zupełnie nic, null, zero.
              • triss_merigold6 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:27
                Warianty "pomiędzy" były trenowane przez 30 lat. Nie działały.
                • beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:34
                  Pytanie, czy ten zadziała.

Przypuszczam, że istotnie prędzej czy później, skończy się wychyleniem wahadła w drugą stronę, ale nie łączyłabym tego bezpośrednio z formą protestów, raczej z liczebnością i ogólnego wkurwu na cyniczny moralny szantaż, jakim jest przemycanie skrajnie kontrowersyjnej zmiany prawa w środku pandemii.
                  • jowita771 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 14:02
                    beznickova napisała:

> Pytanie, czy ten zadziała.

Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać innych rezultatów. Warto spróbować czegoś innego.
              • pani_tau Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 15:48
                A co proponujesz?
                • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 12:31
                  Jak niżej – ja nie proponuję nic w zamian, po prostu nie uważam radykalizacji formy ani za dorbą ani sprzyjającą „sprawie”. Wg statystyk za zaostrzeniem prawa aborcyjnego było 15%, czyli pozostałe 85% (odejmując jakiś odsetek, który nie ma zdania) było albo za utrzymaniem obecnego stanu prawnego albo za liberalizacją. A zapewne nawet wśród tych 15% nie wszystkim podoba się rozpalanie ideologicznej wojny w środku pandemii. Zresztą nawet część duchownych opowiadała się otwarcie za utrzymaniem kompromisu.

Czyli na moje jest potencjał do budowania szerokiego frontu, a radykalizacja temu nie sprzyja.

• pani_tau Re: Kler - padło tabu 03.11.20, 13:29
                    Jako piąta kolumna normalnie wymiatasz.
          • araceli Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:29
            beznickova napisała:
            > Żadnych rewolucyjnych – protest, ale w określonych granicach,

Tak - bo przecież do tej pory to przynosiło taaakie dobre skutki!
            • beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:35
              A sądzisz, że gdyby w czasie czarnego protestu malowano sprejem fasady, to nie byłoby wyroku TK?
              • triss_merigold6 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:38
                Ależ malowano, mniej niż teraz ale malowano, bucikami dziecięcymi też siedziby kurii zostały obrzucone.
                • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 12:32
                  Czyli jednak radykalne formy też nie działają? smile
                  • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 12:53
                    beznickova napisała:

> Czyli jednak radykalne formy też nie działają? smile

No, straszliwa broń masowego rażenia w postaci bucików tym razem okazała się nieskuteczna. Łatwo się je sprzątało.
                    • maslova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:05
                      Kropla drąży skałę
          • dyzurny_troll_forum Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:36
            beznickova napisała:

> Żadnych rewolucyjnych – protest, ale w określonych granicach, bez wandalizmu i
            > przemocy, także werbalnej.

Miałaś w 2016. Dał coś?

> Z którym mogłyby się zidentyfikować np. panie z poko
            > lenia mojej babci, katoliczki, ale bynajmniej dalekie od entuzjazmu dla poczyna
            > ń TK.

Te panie, poprzez patriarchalne wychowanie oraz wieloletnie zrycie mózgu przez kościół są stracone. Absolutnie nie ma sensu ustawiać protestu pod nie.

Zresztą, gdyby młodzi ludzie podejmowali tylko takie działania z którymi mogą się identyfikować ich babcie i dziadkowie to do dziś dnia palilibyśmy ogień w jaskini.
            • asdfg2018 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:48
              10/10

.......
              kultura.gazeta.pl/kultura/7,114528,26436349,miloszewski-powinnismy-isc-na-wojne-wrogiem-jest-kosciol.html#s=BoxOpImg3
            • beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:54
              > Miałaś w 2016. Dał coś?

Nie jestem przekonana, że gdyby wtedy było radykalniej, nie byłoby tej decyzji TK.

> Te panie, poprzez patriarchalne wychowanie oraz wieloletnie zrycie mózgu przez kościół są
              > stracone. Absolutnie nie ma sensu ustawiać protestu pod nie.

Wydaje mi się, że nawet w starszym pokoleniu mało kto popiera tak jawne polityczne skurwysyństwo jak ruch TK, zwłaszcza w takim momencie i tu jest potencjał dla szerokiego sprzeciwu ponad podziałami. Ale może się mylę.
          • joaz Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:53
            beznickova napisała:

> Żadnych rewolucyjnych – protest, ale w określonych granicach, bez wandalizmu i
            > przemocy, także werbalnej. Z którym mogłyby się zidentyfikować np. panie z poko
            > lenia mojej babci, katoliczki, ale bynajmniej dalekie od entuzjazmu dla poczyna
            > ń TK.
            >
            > Nie do końca dobre porównanie, ale zauważ, że np. manifestacje na Białorusi maj
            > ą symbolicznie ogromną siłę rażenia właśnie ze względu na swoją pokojową formę.

Zgadzam się z Tobą.
            > I o wiele trudniej je z tego powodu zdyskredytować.
            >
            > Ja nie mam żadnej magicznej recepty na uzdrowienie państwa, a winą za rozpętan
            > ie ideologicznej wojny w środku pandemii obarczam jednoznacznie JK. Ale to nie
            > zmienia faktu, że boję się skrajności i nic radosnego w obecnej sytuacji nie wi
            > dzę.
            >
          • arim28 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 16:18
            Moze cos podobnego jak w 1975 w Islandii?

www.facebook.com/elzbietaolimpia.jeznach/posts/4804035049636518
            • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 12:33
              Robi wrażenie smile
          • konsta-is-me Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 19:01
            Panie z pokolenia twojej babci, no ,bez obrazy, nie rozśmieszaj mnie ...
            Zresztą niech protestują po swojemu.
            Ale daj młodzieży się wykazać, w niej jest siła, a nie , za przeproszeniem i bez urazy , w starszych paniach....😅

Musi się od czegoś zacząć, musi być siła, krzyk , nawet i sprayowanie kościołów.
            Inaczej skończy się na mamrotaniu pod nosem starszych a nawet średnich pan (czyli też sporej części ematki , tej ok.40-tki).
            Rewolucje należą do młodzieży, nie babć .
            • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 12:38
              Ale wśród babć też jest gros osób zniesmaczonych (delikatnie rzecz biorąc) ruchem JK. Ba, statystycznie chyba większość katolików (w miarę aktywnych, nie martwych dusz z ksiąg parafialnych) jest przeciw ruszaniu kompromisu, zwłaszcza w takim momencie. Ja widzę potencjał do budowania porozumienia ponad podziałami. Ale jestem już istotnie po etapie romantycznej fascynacji rewolucjami wink
              • konsta-is-me Re: Kler - padło tabu 04.11.20, 12:15
                Ale mnie nie dziwi że nie wszystkie babcie to miłośniczki Rydzyka.
                Jest całkiem sporo księży /zakonników itp.zniesmaczonych delikatnie mówiąc, tym co w KK się dzieje .
                Tylko co to da?
      • kropkaa Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:10
        Rozumiem, że gdy neofaszyści idą w tzw. Marszu Niepodległości, rozp* wszysko po drodze, ścierają się z Polcją, rzucają płytami chodnikowymi to też cię serduszko boli na tę agresję?
        • beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:14
          Mam skrajnie negatywny stosunek do marszów niepodległości i nie wiem, skąd przypuszczenie, że mogłoby być inaczej.
      • gulcia77 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:17
        Nie, no pewnie. Powinnyśmy grzecznie usiąść na kuchennym taborecie i szepnąć "odnoszę niepokojące wrażenie, że moje prawa człowieka są zagrożone". Tylko broń bogini nie obudzić/ zakłócić oglądania meczu, męża.
        • beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:19
          Ja widzę jednak sporo możliwości pomiędzy, już zresztą realizowanych.

• araceli Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:30
            beznickova napisała:
            > Ja widzę jednak sporo możliwości pomiędzy, już zresztą realizowanych.

A skutki jakieś tych tajemniczych "możliwości pomiędzy" widzisz? Bo ja tak - zakaz aborcji embriopatologicznej i zapowiedź kolejnych zaostrzeń.
            • beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:36
              Jak niżej: a skąd pewność, że gdyby czarny protest miał radykalniejszą formę, zmiany by nie było? Ja stawiam, że rozegrano by to wizerunkowo na niekorzyść demonstrantów i tyle. Ale już nie sprawdzimy.
          • nimaletko Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:51
            Na przykład jakie, bo konkretów nadal nie podajesz? Skoro je widzisz, podziel się tą wiedzą.
            Łatwo stwierdzić: "Ale przeklinają, a fe, co za agresja" i nie zaproponować żadnej (skutecznej!) alternatywy.
            Które skuteczne, lepsze możliwości, są już realizowane, jak to ujęłaś?
            Bo ja widzę, że dotychczasowe formy nie odniosły skutku, pora więc wzmocnić przekaz i przestać być takimi grzecznymi dziewczynkami (i chłopcami).
            • beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 14:01
              Ależ ja też przeklinam wyobraź sobie smile

Ja nie mówię, co chciałabym dodać, tylko co chciałabym odjąć – bez czego ten protest by się imho obył i miał szanse na szersze poparcie. Nie oczekuję ani że się ze mną zgodzicie, ani że manifestacje będą realizować moją koncepcję estetyczną – po prostu mam zdanie odrębne i tyle.
              • asia.sthm Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 14:59
                > Ja nie mówię, co chciałabym dodać, tylko co chciałabym odjąć – bez czego ten protest by się imho obył i
                > miał szanse na szersze poparcie.

Chcialabys odjac element zaskoczenia, ktory jest niezbednym czynnikiem udanego protestu.
                Szersze poparcie? Czyje na przyklad? Gdyby potulne proszenie czy rzeczowe negocjonowanie bylo efektywniejsze to pozadane zmiany juz bylyby dokonane.
              • nimaletko Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 18:45
                Ależ on już ma szerokie poparcie - na szczęście smile
      • asia.sthm Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:20
        > To też jest przemoc, a z przemocy nic dobrego nie wynika, już pomijając aspekt pragmatyczny, czyli
        > dostarczanie wody na młyn PiS-owskiej propagandzie.

Przemoc, jak z definicji wynika, to: intencjonalne działanie, które wykorzystując przewagę sił narusza prawa i dobra osobiste jednostki, powodując cierpienia i szkody.

Ja nie wiem w ktorym aspekcie i w jaki sposob kobiety te przewage teraz zdobyly i ja wykorzystuja.
        • beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:27
          Np. jeśli tłum obrzuca wyzwiskami przypadkowego księdza to jest to imho wykorzystanie przewagi. Nie widzę, co dobrego miałoby z tego wyniknąć, poza dostarczeniem soczystego materiału TVPiS.

• triss_merigold6 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:29
            Można byc prywatnie uroczym człowiekiem, ale jesli jesteś członkiem mafii, to jesteś w mafii.
            • asdfg2018 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:32
              10/10

......
              kultura.gazeta.pl/kultura/7,114528,26436349,miloszewski-powinnismy-isc-na-wojne-wrogiem-jest-kosciol.html#s=BoxOpImg3
            • fornita111 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:53
              triss_merigold6 napisała:

> Można byc prywatnie uroczym człowiekiem, ale jesli jesteś członkiem mafii, to jesteś w mafii.
              Dokladnie.
            • la_mujer75 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:54
              Amen
          • potworia116 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:29
            Jakiej przewagi?
            • beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:37
              Liczebnej smile
              • potworia116 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 18:52
                Czyli wypierdalaj z kilku ust jednocześnie rano wrażliwość dotkliwiej niż z pojedynczych, za to wielokrotnie? Hmm, do dyskusji 😁
                • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 12:41
                  Zakładam, że moją zraniłoby bardziej, ale szczęśliwie nie miałam dotąd okazji sprawdzić wink

• nenia1 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:31
            Czasem po prostu trzeba walnąć ręką w stół. Akurat materiałem dla TVPiS-u bym się nie przejmowała, jak nic się nie dzieje, sami sobie temat znajdą, przykładem dziennikarzyna z TVP, który sam rozrzucał śmieci, żeby pokazać brud i zaniedbanie skwerku imienia Lecha Kaczyńskiego.
          • woman_in_love Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:32
            To nie był przypadkowy ksiądz, tylko celowo wysłany pod biuro poselskie.
            • beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:40
              OK, dzięki za obudowanie kontekstem.
          • jollyvonne Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:35
            Co to jest "przypadkowy ksiadz"? Facet, ktory niechcacy przyodzial sie w sukienke, bo z instytucja kosciola nie ma nic do czynienia?
            • beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:45
              W moim odczuciu za utrzymanie równowagi w stosunkach państwo-Kościół odpowiada jednak w pierwszym rzędzie państwo. Kk ma prawo głosić przekonanie o konieczności całkowitego zakazu aborcji, ale nie powinny być one podstawą do tworzenia prawa. Kościół oczywiście sprytnie wykorzystuje wpływy, niemniej głównym winnym są ten i poprzednie rządy, które mu na to pozwoliły. Więc pod ich adresem mam osobiście największe pretensje.

• dyzurny_troll_forum Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:59
                beznickova napisała:

> W moim odczuciu za utrzymanie równowagi w stosunkach państwo-Kościół odpowiada
                > jednak w pierwszym rzędzie państwo.

Tak to działa w państwie świeckim, niestety Polska jest państwem wyznaniowym.

> Kk ma prawo głosić przekonanie o koniecznoś
                > ci całkowitego zakazu aborcji, ale nie powinny być one podstawą do tworzenia pr
                > awa.

Cały czas piszesz o państwach świeckich. To nie ma zastosowania.
              • jollyvonne Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 14:12
                W moim odczuciu jak ktos jest wystarczajaco sprytny, zeby zdobyc wplyw na prawodawstwo w danym panstwie, a rownoczesnie na tyle glupi, zeby sie z tym wplywem obnosic, to musi sie liczyc z ponoszeniem konsekwencji swych czynow.
                • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 12:48
                  Potrafię zrozumieć protesty pod kurią (nieprzemocowe) i działania nakierowane bezpośrednio na hierarchię, wpadanie na randomowe msze to w moim odczuciu walenie na ślepo.

Nawet jeśli do władzy dojdzie lewica (pomijam już fakt, że historycznie wspołodpowiedzialna za wiernopoddańczy stosunek państwa do Kk), to katolicy nie wyparują z tego kraju i musimy jakoś dalej wszyscy razem żyć.

Przecież o to Uberprezesowi chodziło: żeby ponapuszczać ludzi na siebie, to ulubiona strategia tej władzy.
                  • chococaffe Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 12:50
                    Gdzie ty byłaś przez ostatnie 30 lat?

Twoje rady już były wprowadzone w życie, wielokrotnie. I mamy to co mamy.
                  • araceli Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 12:58
                    beznickova napisała:
                    > to katolicy nie wyparu
                    > ją z tego kraju i musimy jakoś dalej wszyscy razem żyć.

A ktoś katolikom zabrania żyć wg. własnych zasad? Ktoś zmusza np. do aborcji?
                    • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:21
                      A ja coś takiego gdzieś twierdziłam? smile Uważam po prostu, że mają prawo w spokoju uczestniczyć w swoich praktykach religijnych.

• tt-tka Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:32
                        beznickova napisała:

> A ja coś takiego gdzieś twierdziłam? smile Uważam po prostu, że mają prawo w spoko
                        > ju uczestniczyć w swoich praktykach religijnych.
                        >

Mam prawo do tego, by moje dziecko w szkole bylo ksztalcone, a nie indoktrynowane (i nie, nie mowie o lekcjach religii). To prawo jest notorycznie lamane. Skoro nie moge wyegzekwowacna prawa rownego dla wszystkich, stawiam na bezprawie rowne dla wszystkich.

meczet ani zbor, cerkiew czy boznica nie sa obecne w moim zyciu, jesli sama sie tam nie wybiore. kk jest - a zatem skoro wpycha sie w moje zycie nieproszony, ja sie rewanzuje tym samym.
                        • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:10
                          > meczet ani zbor, cerkiew czy boznica nie sa obecne w moim zyciu, jesli sama sie
                          > tam nie wybiore. kk jest - a zatem skoro wpycha sie w moje zycie nieproszony, ja
                          > sie rewanzuje tym samym.

Nie widzę nic złego w wyrażeniu swojego niezdowolenia pod kurią (a równolelegle pod rządem, bo to jednak państwo wpuszcza i wpuszczało Kościół do szkoły), gdzie rezydują osoby bezpośrednio odpowiedzialne za sytuację. Opory mam względem wparowywania na msze.
                          • tt-tka Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:16
                            beznickova napisała
                            >
                            > Nie widzę nic złego w wyrażeniu swojego niezdowolenia pod kurią (a równolelegle
                            > pod rządem, bo to jednak państwo wpuszcza i wpuszczało Kościół do szkoły), gdz
                            > ie rezydują osoby bezpośrednio odpowiedzialne za sytuację. Opory mam względem w
                            > parowywania na msze.

Ja nie mam. Jednostka jest niczym, to zera zmieniaja ja w miliony. Biskup moglby mi natupac, gdyby nie to stado baranow, ktore podazajac za swym pasterzem tratuje mnie.
                            • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:21
                              Ale wiesz, że całkiem spory odsetek tych baranów z dużym prawdopodbieństwem jest równie oburzony ruchem TK co Ty?
                              • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:23
                                beznickova napisała:

> Ale wiesz, że całkiem spory odsetek tych baranów z dużym prawdopodbieństwem
                                > jest równie oburzony ruchem TK co Ty?

Nie, akurat oburzeni w 99% nie byli w ostatnią niedzielę na mszy.
                                Baranom natomiast należało pokazać, co się o nich sądzi.
                          • potworia116 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:16
                            Też miałam. I patrz, niesłuszniesmile
                      • alpepe Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:40
                        Nie, nie mają, bo popierają zło, są częścią systemu.
                        • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:19
                          Są też w Kk ludzie, którzy głośno mówią o patologiach rzeczonego systemu. Oraz X osób, którym z róznych przyczyn zaspokaja on potrzeby niezaspokajane przez inne instytucje państwowe i społeczne. Nie widzę powodu, żeby patrzeć na nich z wyższością tylko dlatego, że Ty czy ja mamy akurat inny background.
                          • geez_louise Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:23
                            Niestety, jak teraz widać wyraźnie, nie można dłużej tolerować pożytecznych idiotów, dla których KK to pośrednik w rozmowach z wypromowaną przez nich bozią. Oni tę bozię promowali tylko po to, aby zniewolić maluczkich. 1,5 tysiąca lat chyba wystarczy aby zmądrzeć i przestać finansować kościółek?
                            • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:29
                              Obawiam się, że realne zmiany stosunkach pństwo-Kk wymagają dogadania się na pewnym etapie także z tymi, których uważasz za baranów i pożytecznych idiotów. Średnio obiecujący punkt wyjścia, ale jak uważacie.
                              • geez_louise Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:34
                                To jest realny punkt wyjścia. Zakłada, że cześć ludzi jest baranami, którzy sami niczego nie wymyślą, nie zauważą, potrzebują kłamstw, straszenia i jak nie płacą haraczu to czują się niezaopiekowani.
                              • tt-tka Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:42
                                beznickova napisała:

> Obawiam się, że realne zmiany stosunkach pństwo-Kk wymagają dogadania się na p
                                > ewnym etapie także z tymi, których uważasz za baranów i pożytecznych idiotów. Ś
                                > rednio obiecujący punkt wyjścia

Realistyczny.
                                Oraz nie, ja nie praktykuja dogadywania sie z baranami. Ja zadam, by trzymali sie z daleka ode mnie. Jezeli jedynym, co im moze unaocznic, jak nie do wytrzymania jest ekspansja na cudzy teren jest wtargniecie na ich teren - trudno, to wlasnie maja.
                          • potworia116 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:34
                            Z wyższością? Nie rozumiesz. Ja z niższością i podziwem mówię o tych świetnych ludziach, którzy mieli odwagę sięgnąć po słyszalność w tej od wieków głuchej studni. Nie obchodzi mnie ich background.
                          • echtom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:38
                            "Oraz X osób, którym z różnych przyczyn zaspokaja on potrzeby niezaspokajane przez inne instytucje państwowe i społeczne."

Dokładnie. Kościół (każdy) jest przede wszystkim wspólnotą.
                            • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:46
                              echtom napisała:

> Dokładnie. Kościół (każdy) jest przede wszystkim wspólnotą.

Moja wspólnota mieszkaniowa nie dyktuje warunków mieszkańcom całego miasta.
                            • potworia116 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:46
                              No to skoro Kościół jest wspólnotą, niechże wspólnota weźmie na klatę konsekwencje swoich działań.
              • olena.s Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 14:45
                Nie. KK wyszabrował dla siebie cały wielki kawał państwa (z katechezą w szkołach, majątkiem, specjalnym prawem podatkowym, falami radiowymi i telewizyjnymi). Sorry, nie jest on tu bynajmniej mniej winny.
                • echtom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:21
                  Winny jest ten, kto łamie zobowiązania. Zobowiązania wobec obywatela ma państwo. Obwinianie Kościoła o łamanie tych zobowiązań jest jak obwinianie kochanki o zdradę męża.
                  • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:22
                    W punkt!
                  • potworia116 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:25
                    Efektowne, ale nieprawdziwe.
                    • potworia116 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:28
                      Precyzuję; gdyby figlowali sobie na boku, zalatwiałabym sprawę z mężem. Ale ta kurew wprowadza mi się do sypialni, dobiera koszulę nocną pod kolor swojego szlafroka i wyżera wiadome cukierki.
                      • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:29
                        potworia116 napisała:

> Ale ta kurew wprowadza mi się do sypialni, dobiera koszulę nocną pod kolor
                        > swojego szlafroka i wyżera wiadome cukierki.

A Tobie każe kupować do domu cukierki takie, jakie sama lubi, bo Twoje są niedobre.
                      • echtom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:39
                        Bo mąż jej na to pozwolił. Tak ogólnie to mamy przechlapane, bo od 30 lat każda partia od prawa do lewa prowadzi jawny lub ukryty romans z Kościołem.
                        • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:47
                          echtom napisała:

> Bo mąż jej na to pozwolił.

Więc kochanka nadal czysta, niewinna i godna szacunku?
                          • echtom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:59
                            Kochanka po prostu dba o własną korzyść i testuje, ile jeszcze może dla siebie "wyszabrować". Każdy tak robi, tylko roszczeniom różnych osób/grup należy postawić granice. Nasza władza tych granic postawić Kościołowi nie umie lub nie chce.
                            • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:05
                              echtom napisała:

> Kochanka po prostu dba o własną korzyść

Zostawiając kochankę na boku i wracając do KK - powtarzam - nieprawdą jest, co napisałaś, że tylko państwo w tej sytuacji łamie zobowiązania.
                              KK łamie wszystkie podstawowe zobowiązania wobec swoich wyznawców, a nawet nie wyznawców, którzy wciąż mieszkają w tym kraju.
                              • echtom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:27
                                Ale rozmawiamy o prawie, które państwo tworzy dla obywateli i kategoria "kościoła" czy "wyznawców" nie ma, a raczej nie powinna mieć tu nic do rzeczy.
                                • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:31
                                  echtom napisała:

> Ale rozmawiamy o prawie, które państwo tworzy dla obywateli

Nie, odnosiłam się do tego, co napisałaś, że niesłusznie mamy pretensje do KK, skoro robi to, co deklaruje.
                                  Więc piszę, że NIE - nie robi.

Państwo i prawo to osobna kwestia, o niej też już pisałam.
                            • geez_louise Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:06
                              Kościół KK jest międzynarodową organizacją polityczną i finansową, kiedyś też zbrojną, która założyła większość nowoczesnych państw poprzez składanie władcom „propozycji nie do odrzucenia”.

To nie żadna kochanka, to teściowa terrorystka, ktora trzyma rodzinną kasę i synusia za jajka.
                              • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:12
                                geez_louise napisała:

> Kościół KK jest międzynarodową organizacją polityczną i finansową, kiedyś też
                                > zbrojną, która założyła większość nowoczesnych państw poprzez składanie władcom
                                > „propozycji nie do odrzucenia”.

Masz rację, ja znowu zapomniałam, że to jest wielowiekowa firma, a jak to firma - zorientowana przede wszystkim na zysk i wpływy - bardzo konkretne i policzalne;
                                i zamiast tego pitolę coś o duchowości i nauczaniu... zagapiłam się.
                                • lumeria Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:38
                                  >Masz rację, ja znowu zapomniałam, że to jest wielowiekowa firma, a jak to firma - zorientowana przede >wszystkim na zysk i wpływy - bardzo konkretne i policzalne;
                                  >i zamiast tego pitolę coś o duchowości i nauczaniu... zagapiłam się.

Wiem, ze piszesz cynicznie, lecz to jest dokładnie ten kardynalny błąd, który 'wierzący' popełniają. Mylą instytucję z wiarą.

Mam nadzieje, ze kobiety wreszcie przejrzą na oczy, jak mafia starych zboczeńców je od wieków eksploatuje. Jak okradają, gwałcą dzieci, nadużywają władzy - a kobiety nadal idą do kościołów, prowadza tam dzieci, do tego płacą za ten 'przywilej'.
                                  • asia.sthm Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 15:38
                                    🤗
                                  • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 15:43
                                    lumeria napisała:

> Wiem, ze piszesz cynicznie, lecz to jest dokładnie ten kardynalny błąd, który
                                    > 'wierzący' popełniają. Mylą instytucję z wiarą.

Ten błąd popełnia cała masa ludzi. Twierdzę wręcz, że nikt, kto jest naprawdę wierzącym chrześcijaninem, nie będzie chodzić do kościoła, bo obrzydzenie mu nie pozwoli.

Kościół jest ośrodkiem religijnym i obrzędowym. To jest ten "towar", którym "handluje", jako najstarsza i największa firma na świecie.

I nie piszę cynicznie, że jest firmą nastawioną na zyski i wpływy. Tak nas przyzwyczaili, żeby uważać to za "cyniczne", i że "tak mówią rozgoryczeni KK". Ale wystarczy przyjrzeć się historii tej instytucji (geez_louise dobrze to podsumowała w tym wątku), żeby nie mieć wątpliwości, o co tam naprawdę chodzi. W najmniejszym stopniu o wiarę.

Powtórzę - Bóg jest wszędzie, ale na pewno nie w kościele, bo się brzydzi.
                                    • lumeria Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 19:12
                                      Sorry zle to napisalam - odnosilam sie do cynizmu w tym "zagapilam sie"

20 + lat nie byłam na mszy, obrządkach katolickich, etc. Ale kilka lat temu pokosiło mnie pierwszy raz w życiu odwiedzić Częstochowę. Co mnie uderzyło, to te wszystkie tysiące darów wywieszone na ścianach. Ile za to byłoby jedzenia dla biednych, wózków, butów, lekarstw dla dzieci. Nie. To wszystko wisi. Biedne chore kobiety czołgają się albo chodzą na kolanach tą ścieżką wokół ołtarza, dają ostatnie grosiki. Byłam (ponownie) ogromnie wstrząśnięta okropną hipokryzja i wykorzystaniem najbiedniejszych, najbardziej cierpiących, zdesperowanych ludzi.
                        • sumire Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:51
                          Mąż w tym przypadku jest po prostu wykonawcą zleceń. Nie zapominaj, że PiS i Du*a wygrywali wybory dzięki ogromnemu zaangażowaniu kościoła w kampanie i wytrwałej agitacji z ambon, a obecnie spłacają dług. I tak, poprzednie rządy były dla kościoła zbyt pobłażliwe, ale to nie jest tak, że kościół jest obecnie niesprawiedliwie atakowany. Wystarczy wspomnieć radość Episkopatu z wyroku TK.
                          • echtom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:11
                            Jeżeli w państwie świeckim władza świecka jest "wykonawcą zleceń" związku wyznaniowego, świadczy to o głębokiej patologii życia politycznego.
                            • sumire Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:16
                              Polska jest państwem świeckim wyłącznie w teorii.
                              I tak, to jest patologia, gdy władza ulega naciskom kleru. Jeśli duchowny potrafi publicznie strofować prezydenta, a ten nie odważa się przerwać, no to cóż...
                              • echtom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:30
                                Nasuwa się wniosek, że władza komunistyczna lepiej sobie radziła z wskazywaniem Kościołowi jego miejsca niż demokratyczna.
                            • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:18
                              echtom napisała:

> Jeżeli w państwie świeckim władza świecka jest "wykonawcą zleceń" związku
                              > wyznaniowego, świadczy to o głębokiej patologii życia politycznego.

Czy w którymkolwiek miejscu ktoś tutaj temu przeczy?
                              Wręcz przeciwnie - cieszymy się, że naród wreszcie pokazuje władzy, co o tym myśli.
                            • triss_merigold6 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:29
                              Uhm. Od 1989 r.
                              • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:37
                                triss_merigold6 napisała:

> Uhm. Od 1989 r.

Tych, co pokazują, w 1989 nie było jeszcze na świecie, więc nie wiem, do czego się odnosisz.
                        • potworia116 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:54
                          Jeśli ta sama kochanka od lat bałamuci kolejnych mężów, a przy okazji podbiera kasę z portfela, molestuje dzieci i rozporządza moją płodnością, to nie jest romans tylko okupacja.
                  • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:26
                    echtom napisała:

> Winny jest ten, kto łamie zobowiązania. Zobowiązania wobec obywatela ma państwo.
                    > Obwinianie Kościoła o łamanie tych zobowiązań jest jak obwinianie kochanki o
                    > zdradę męża.

Fragment z pisma, które jutro wysyłam do "mojej" parafii:

"niezgoda na działania Kościoła w Polsce, który zamiast zajmować się głoszeniem Ewangelii, skupia się na kwestiach finansowych, kulturowych i politycznych, próbując wywierać niedopuszczalny wpływ oraz narzucać swoją wolę i wizję nie tylko swoim wiernym, ale wszystkim obywatelom tego kraju"

Łamie zobowiązania zajmując się wszystkim poza tym, co obiecuje robić.
                  • sumire Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:29
                    No, nie do końca. Ta akurat kochanka ma realny wpływ na inicjatywy i decyzje męża.
                  • alicia033 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:37
                    echtom napisała:

...

córka w tym roku też będzie maszerować z narodowcami?
                  • geez_louise Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:53
                    echtom napisała:

> Winny jest ten, kto łamie zobowiązania. Zobowiązania wobec obywatela ma państwo
                    > . Obwinianie Kościoła o łamanie tych zobowiązań jest jak obwinianie kochanki o
                    > zdradę męża.
                    >

Ktoś chyba przespał cała historię w szkole, nie słyszał nawet o początkach państwa i chrzcie.
              • mysz_czerwona Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 15:04
                Ależ w stosunkach państwo - kościoł nie ma być 'równowagi'. Państwo ma być świeckie. A KK ma funkcjonować na takich samych zasadach jak każdy inny związek wyznaniowy, nez absolutnie żadnych przywilejów
                • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 12:51
                  Ależ ja się zgadzam. I tak powinien być traktowany: z szacunkiem (jak każda inna religia), ale bez prawnej taryfy ulgowej. A już na pewno nie jako strona sporu, z którą cokolwiek się negocjuje (pokojowo czy siłą).
                  • potworia116 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 12:54
                    No, nie. KK zrobił naprawdę bardzo wiele, żeby szacunek, należny wszystkim religiom, stracić.
              • cosmetic.wipes Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 18:48
                beznickova napisała:

> W moim odczuciu za utrzymanie równowagi państwo kosciol

W moim odczuciu nie powinno byc żadnej równowagi. Kościół powinien być instytucja marginalna bez żadnego wpływu na władze państwa.
                • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 12:52
                  "Równowagi" w sensie zdrowego rozdziału smile
              • konsta-is-me Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 19:07
                Oczywiście że winny jest rząd, ale niestety w Polsce wielu wyborcow nie rozumie na czym polega demokracja.
                Więc innego wyjścia niż pójść z pochodniami na kościoły (a potem rząd) nie widzę, niestety.
                Na zasadzie-od czegoś trzeba zacząć.
                • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 12:55
                  No więc ja wolałabym zaczynać jednak od rządu wink

• mdro Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:56
            "Przypadkowy ksiądz" przyszedł pouczać.

A kurwizja nie takie numery odstawiała, co by się nie działo, i tak by zmontowali odpowiednio. Tyle że powinny wybrać lepiej się prezentującego, spasiony, zadufany klecha nawet na mocno starszym pokoleniu dobrego wrażenia nie zrobi big_grin.
          • asia.sthm Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 14:18
            beznickova napisała:

> Np. jeśli tłum obrzuca wyzwiskami przypadkowego księdza to jest to imho wykorzy
            > stanie przewagi. Nie widzę, co dobrego miałoby z tego wyniknąć, poza dostarczen
            > iem soczystego materiału TVPiS.

jesli to ten, ktory zuchwale chcial skarcic kobiety, ktorego tlum poprosil zeby wypi..alal do kosciola to nic mu sie nie stalo - zakrecil kolko przy glowie uznajac krzyczace kobiety za wariatki i poszedl sobie.
            Oprocz urazonej dumy wlos mu z glowy nie spadl.
            • jowita771 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 14:39
              Myślał, że powie, żeby protestujące wracały do garów, a one pójdą? Rozpuściliśmy towarzystwo, trzeba to naprawić.
      • triss_merigold6 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:23
        dostarczanie wody na młyn PiS-owskiej propagandzie

ten argument już nie działa
        propaganda prokościelna miała całe oceany wody na swój młyn, bez względu na kulturę dyskusji adwersarzy
      • zona_glusia Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:34
        > To też jest przemoc,
        To jest gniew. I to słuszny. Trudno, żeby gniew był bezobjawowy. Bez przesady też z tym demolowaniem kościołów to tylko graffiti, plakaty, ulotki, znicze.
        Trochę się jednak zgodzę. Boję się eskalacji, że zamiast wyzwisk polecą kamienie.
        • beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:48
          > Boję się eskalacji, że zamiast wyzwisk polecą kamienie.

Też się boję.

• fornita111 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:52
          A jezeli musza poleciec kamienie, zeby naszych corek (ja nie mam, ale planuje miec) nie kamienowano za bycie jawnogrzesznicami. Kosciol posuwa sie coraz dalej i dalej i nie przestanie, trzeba stawiac zdecodowany odpor.
        • bi_scotti Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 14:20
          zona_glusia napisał(a):

> Boję się eskalacji, że zamiast wyzwisk polecą kamienie.
          >

Well, czasem nie ma innego wyjscia. Czasem kamienie, bruk poleciec musza. We've been there already w sprawie ... hmmm ... wolnosci slowa, wolnosci zgromadzen, wolnosci przemieszczania sie, wolnosci prasy, wolnosci wyznania (!), wolnosci decydowania o swojej przyszlosci tak zbiorowej jak indywidulanej ... Przykre, ze kolejne pokolenie tez musi za te kamienie ale na dluzsza mete to nie jest az tak nieskuteczna metoda jak by sie moglo wydawac. Gaz, palki, kamienie, armatki wodne - wszystko juz bylo i (ultimately) rezultaty przynioslo ... vide - wolnosc slowa na forum emama wink Next step - ustawienie czarnych tam, gdzie powinni byc - tak jak zostali ustawieni czerwoni. Oczywiscie, przykrym (i zaskakujacym jest), ze pozbywszy sie czerwonych, Polacy tak szybko podporzadkowali sie czarnym ale to nie jest sytuacja nieodwracalna. Jak wskazuje (niedawna wszak!) historia, it too shall pass ... tylko czasem trzeba i pochodow, i kamieni. Life.
      • z_lasu Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:57
        > To też jest przemoc

Nie, to jest obrona konieczna.
      • hexella Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 14:09
        a znasz rewolucje, zmiany dotychczasowego porządku, które dokonały się szeptem i w białych rękawiczkach?
        • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:01
          Parę przykładów tzw. pokojowego transferu władzy w historii by się znalazło, choć zapewne jakby pogrzebać, zazwyczaj na jakimś etapie pojawiały się różne formy oddolnego nacisku. Mimo wszystko między "szeptem i w białych rękawiczkach" a radykalizacją jest pewna przestrzeń...
          • potworia116 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:13
            Straszna mi radykalizacja, sprej na drzwiach i człowiek z napisem w środku.
            Od urodzenia do śmierci podlegamy przemocy (między innymi) symbolicznej że strony tych dewiantów, gdyby ludzie naprawdę zechcieli się odwinąć byłoby grubo. Natomiast sygnał w stronę "szeregowych księży", "szeregowych wiernych" z którego-niebądź-kościoła jest jasny - każdą obecnością na niedzielnej mszy legitymizują patologie swojej instytucji, której regularnie przysięgają wierność.
            • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:27
              Czyli na przemoc symboliczną odpowiadamy przemocą symboliczną – dla mnie to droga donikąd, choć rozumiem oczywiście Twoje stanowisko. W duchu tejże lewackiej tolerancji pozostaje nam się pięknie różnić wink
              • potworia116 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:31
                beznickova napisała:

> Czyli na przemoc symboliczną odpowiadamy przemocą symboliczną – dla mnie to dro
                > ga donikąd, choć rozumiem oczywiście Twoje stanowisko. W duchu tejże lewackiej
                > tolerancji pozostaje nam się pięknie różnić wink

Którejże tolerancji, bo już się zgubilam?
                • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:02
                  Tej, o której pisze linkowany gdzieś niżej czy wyżej Gonciarz (jako o bałamutnej – ja się z akurat nim nie zgadzam) i która sprawia, że mimo bycia osobą niereligijną i daleką od entuzjazmu dla Kk czuję dyskomfort w związku z malowaniem po kościołach.

Wybacz pokrętny przeskok myślowy.
                  • potworia116 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:41
                    Wybaczam, ale nie zamierzam podążać, bo nie mam bladego pojęcia o czym piszesz.
                  • pani_tau Re: Kler - padło tabu 03.11.20, 13:26
                    beznickova napisała:

> Tej, o której pisze linkowany gdzieś niżej czy wyżej Gonciarz (jako o bałamutne
                    > j – ja się z akurat nim nie zgadzam) i która sprawia, że mimo bycia osobą niere
                    > ligijną i daleką od entuzjazmu dla Kk czuję dyskomfort w związku z malowaniem p
                    > o kościołach.
                    >
                    > Wybacz pokrętny przeskok myślowy.

Ależ nie jest pokrętny. To znaczy jest, ale w swoim znaczeniu podstawowym, chcesz Panu Bogu świeczkę i diabłu ogarek.
              • ciszej.tam Re: Kler - padło tabu 01.11.20, 15:14
                Przemoc katolickich duchownych - np gwałcenie dzieci i nie ponoszenie za to kar przewidzianych kodeksem czy decydowanie o ustawach niszczących zdrowie fizyczne, psychiczne kobiet - nie jest przemocą symboliczną.

• jowita771 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 14:10
        beznickova napisała:

> To też jest przemoc,

Nie, to jest opór.
      • beznickova Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 14:34
        Dziewczyny, nie przekonamy się, a słowny ping-pong można by siłą rzeczy ciągnąć w nieskończoność – niemniej dzięki za dyskusję, która, mimo przewidywalnego kierunku, jakoś tam zainspirowała mnie do przemyśleń. Żeby nieco złagodzić (czy raczej zaostrzyć) swój pacyfistyczny wizerunek dodam, że nie mam nic przeciwko wywiezieniu na niemoszczonych słomą taczkach JK i jego świty, względnie gwiazd z Trybunału, a nawet wymalowaniu sprejem wszystkich lokalnych biur poselskich PiS-u i-ska (więc wbrew wcześniejszym deklaracjom jednak chyba jedną nóżką popieram wandalizm).

Po głębszej refleksji stwierdzam, że z napadaniem na kościoły (nie wieszaniem plakatów, ale np przerywaniem mszy i sprejowaniem fasad) mam dwa problemy: po pierwsze mam poczucie, że godzi ono nie tyle w instytucję, co w wierzących, którzy wcale niekoniecznie są zwolennikami obecnego ruchu władzy i mogliby być potencjalnymi sojusznikami – to też ich przestrzeń (a szarganie cudzych świętości, nawet jeśli się ich nie rozumie i nie poważa, jest dla mnie formą przemocy symbolicznej, która może przejść w przemoc fizyczną), po drugie paradoksalnie ustawia Kk w roli partnera do dyskusji, którym powinno być w tym wypadku wyłącznie państwo, wciąż w świetle prawa świeckie.

Plus boję się eskalacji napięcia, choć bardzo chciałabym wierzyć, że do niej nie dojdzie.

To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam, ale Wy nie musicie, tymczasem chwilowo w***dalam z forum, bo życie wzywa wink
        • vasaria Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 15:13
          Jakby... Mam w doopie wiernych. I jestem zachwycona ta akcją smile .
        • araceli Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 15:18
          beznickova napisała:
          > że godzi ono nie tyle w instytucję, co w wierzących, którz
          > y wcale niekoniecznie są zwolennikami obecnego ruchu władzy

Przecież obecny 'ruch władzy' jest zgodny z zasadami ich wiary. Ojej! Ktoś popsuł im strefę komfortu bycia hipokrytami...
          • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:04
            To, że ktoś wyznaje zasady jakiejś wiary nie oznacza z automatu, że uważa je za podstawę do tworzenia obowiązującego prawa (na całe szczęście).
            • potworia116 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:16
              Zdaje się, że zasadą tej wiary jest bezwzględna lojalność wobec przełożonych.
              • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:34
                Nie znam się na teologicznych zawiłościach, węc lepiej niech ktoś kompetentny uścisli, ale o ile mi wiadomo, obowiązuje prymat sumienia. Zresztą biskup nie jest żadnym przełożonym szeregowego katolika.

A że w praktyce mówimy o instytucji przeżartej patologiami, nie mam wątpliwości. Tylko nie wydaje mi się, żeby wynikało to z zasad wiary – w ogóle największym nieszczęściem polskiego Kk jest chyba parodoksalnie status dominującego wyzwania i niczym nieuzasadnione przywileje. Prawdziwy rozdział i zero prawnej taryfy ulgowej wszystkim by w ostatecznym rozrachunku dobrze zrobił.
                • potworia116 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:39
                  beznickova napisała:

> Nie znam się na teologicznych zawiłościach, węc lepiej niech ktoś kompetentny u
                  > ścisli, ale o ile mi wiadomo, obowiązuje prymat sumienia.

Nie, obowiązuje wykładnia Urzędu Nauczycielskiego Kościoła.

Zresztą biskup nie je
                  > st żadnym przełożonym szeregowego katolika.
                  >

Ależ jest. U nich się to nazywa "pasterz".

> A że w praktyce mówimy o instytucji przeżartej patologiami, nie mam wątpliwości
                  > . Tylko nie wydaje mi się, żeby wynikało to z zasad wiary – w ogóle największym
                  > nieszczęściem polskiego Kk jest chyba parodoksalnie status dominującego wyzwan
                  > ia i niczym nieuzasadnione przywileje. Prawdziwy rozdział i zero prawnej taryfy
                  > ulgowej wszystkim by w ostatecznym rozrachunku dobrze zrobił.
                  • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:54
                    Ale ten Urząd jest chyba źródłem obowiązującej interpretacji prawd wiary? Z tego nie wynika jeszcze nijak "bezwzględna lojalność wobec przełożonych" (zwłaszcza przełożonych łamiących podstawowe zasady głoszonej religii).

Zresztą ja się nijak nie czuję adokwatem Kk, po prostu nie lubię sprowadzania katolików do ciemnej masy bez własnych poglądów. Bo sama znam bardzo różnych.
                    • potworia116 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:07
                      A obowiązujące prawdy wiary są źródłem takich a nie innych wyborów moralnych, o których słuszności decyduje Kościół.

To może niech twoi świadomi katolicy w zgodzie z własnym sumieniem sami zabiorą głos podczas mszy.
        • konsta-is-me Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 19:33
          Ale ja zgadzam z tobą totalnie ,że "partnerem do dyskusji " powinien być rząd a nie KK , i że nie należy go niejako wywyższać w ten sposób, popełniłam niedawno cały wątek z tego tytułu.

Ale po przemyśleniu ,stwierdziłam, że na razie na to za wcześnie.

Za wcześnie dla społeczeństwa zrozumieć że to MY wybieramy polityków, że to MY jesteśmy państwem .

Sama widzisz te swietobojazliwosc w postach...
          Ale że nie, że jak to, że przecież "nie można", że "boję się", że jak to tak, JA mam decydować ???
          Za wczesnie...

Na początek nie ma innego wyjścia, jak rozwalic, może potem się odbuduje , powoli, trochę lepiej.
          Nie od razu, ale stopniowo.
          Liczę na młodsze pokolenia.
          • alicia033 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 09:30
            konsta-is-me napisała:

> Ale po przemyśleniu ,stwierdziłam, że na razie na to za wcześnie.

na Białorusi strona rządowa ma identyczną retorykę: demokracja oczywiście tak ale Białorusini jeszcze do niej nie dorośli. Może kiedyś ale jeszcze na pewno nie teraz.

Na szczęście dla Polski to jest ten moment, kiedy ludzie, nie tylko ci młodzi, zostali wyrwani z tumiwisizmu i dotarło do nich, że to, co robią politycy&kościół katolicki sp. bez odpowiedzialności, rzeczywiście ma przełożenie na ich życie.
        • agaagaaga123 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 09:16
          beznickova napisała:

> Po głębszej refleksji stwierdzam, że z napadaniem na kościoły (nie wieszaniem p
          > lakatów, ale np przerywaniem mszy i sprejowaniem fasad) mam dwa problemy: po pi
          > erwsze mam poczucie, że godzi ono nie tyle w instytucję, co w wierzących, którz
          > y wcale niekoniecznie są zwolennikami obecnego ruchu władzy i mogliby być poten
          > cjalnymi sojusznikami – to też ich przestrzeń (a szarganie cudzych świętości, n
          > awet jeśli się ich nie rozumie i nie poważa, jest dla mnie formą przemocy symbo
          > licznej, która może przejść w przemoc fizyczną), po drugie paradoksalnie ustawi
          > a Kk w roli partnera do dyskusji, którym powinno być w tym wypadku wyłącznie pa
          > ństwo, wciąż w świetle prawa świeckie.
          >

Ten temat bardzo konkretnie skomentował Gonciarz w swoim poście, wielu osobom polecam przeczytać, żeby uświadomić sobie, że najbardziej problematyczne klatki mamy w głowach a część młodzieży, o której jest wątek, po prostu ich już nie ma.
          www.facebook.com/krzysztof.gonciarz/posts/10217849339565662
          • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:09
            Wiesz co, ja zawsze sobie podstawiam pod kościół katolicki synagogę albo meczet. I wiem, że w duchu lewackiej tolerancji miałabym problem z przerywaniem nabożeństw w tychże. Rozumiem, że status Kk w Polsce jest inny, ale chciałabym go traktować właśnie tak, jak powinien być traktowany: czyli jak każdy inny związek wyznaniowy. Choć np. protest pod kurią/dowolną inną siedzibą hierarchii mnie nijak nie szokuje.
            • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:12
              beznickova napisała:

> Rozumiem, że status Kk w Polsce jest inny, ale chciałabym go traktować
              > właśnie tak, jak powinien być traktowany: czyli jak każdy inny związek wyznaniowy.

Nie rozumiesz jednak, że w całym kontekście i okolicznościach NIE DA SIĘ traktować go jak "każdy inny związek wyznaniowy"?
              Mieszkasz w Polsce?
              • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:42
                Tak, mieszkam w Polsce.

> Nie rozumiesz jednak, że w całym kontekście i okolicznościach NIE DA SIĘ traktować go jak >"każdy inny związek wyznaniowy"?

Jasne, piszę o stanie docelowym (a choćby ze względów pragmatycznych – pomijając wszystkie inne – bardzo chciałabym w Polsce cywilizowanego rozwodu Kk i państwa, bez napędzania martyrologicznych legend o rozszalałych z nienawiści lewakach po drugiej stronie). Dlatego nie mam nic przeciwko prostestom pod kuriami. Mam przeciwko przerywaniu mszy.
                • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:46
                  beznickova napisała:

> Jasne, piszę o stanie docelowym

Aaa, to zaznaczaj, że tak sobie tylko filozofujesz o utopii. To niezwykle pożyteczne, tak swoją drogą.
                  • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:58
                    OK, Ty uważasz – jak rozumiem – że przerywanie mszy itp. przełoży się dodatnio na społeczne poparcie dla przyszłych ruchów politycznych w kierunku realnego oddzielenia państwa od Kk, ja uważam odwrotnie. Co będzie, czas pokaże.
      • aerra Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 16:53
        Przede wszystkim to nie był przypadkowy ksiądz, który tam sobie przypadkiem przechodził. To był ksiądz, który przyszedł specjalnie, żeby pouczyć maluczkich, że im się poprzewracało w d. i mają przestać. I się zdziwił, bo jego pouczenia nie spotkały się ze zrozumieniem. I biorąc pod uwagę, że w końcu poszedł, owszem, ale w inne miejsce, gdzie też był protest, to najwyraźniej nie odebrał właściwie nauczki - czyli słowa były wręcz za łagodne (głownie zresztą skandowano: wracaj do kościoła).
        Osobiście chuliganerii i grafitti gdziekolwiek też nie pochwalam - ale tutaj akurat nie widzę różnicy, czy to grafitti na murze kościoła czy na dowolnym innym. I - parafrazując europosłankę PiS Beatę Mazurek: Nie pochwalam - ale rozumiem. Bo do tej pory katolikom (jako ogółowi, wiem, że z pewnością są tacy, którzy mieli inne zdanie) jakoś nie przeszkadzało, że ładują się ze swoją religią i jej wymaganiami w cudze życia i cudze świętości. A teraz nagle oburzenie, że ktoś śmiał odpowiedzieć i się nie patyczkować.
      • igge Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 09:54
        A ja zawsze lubiłam mimo wszystko Kościół, kościoły, religię katolicką, inne religie, budziło to moją ciekawość i z licznymi wykątkami, sympatię. I pewnie po chwilowym wkurzeniu, złości, gniewie - nadal tak będzie.
        Doceniam fakt, że dzięki zaangażowaniu w religię, wiarę - wielu ludziom dużo łatwiej się żyje.
        Ale teraz, mimo, że sama jajkami w plebanię nie rzucam i wulgaryzmami ( słusznymi) w kler nie rzucam - nie żal mi ich zupełnie. Niech niosą swój krzyż z godnością i bez oburzenia i gniewu, zasłużyli sobie, oj zasłużyli.
        Na razie jakoś w gruz i ruiny kościoła żadnego nikt nie rozwalił i księdza żadmego nie pobił. Chyba? Tv newsów nie oglądam ( na razie)
    • asdfg2018 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:29
      w Sierpniu 80 roku protestujący byli tacy milusi i fajniusi , nawet taczki do wywożenia za bramę swojej firmy sekretarzy PZPR mościli słomą aby im sie delikatne upy nie poobijały , tacy byli grzeczniusi

.....
      • beznickova Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:11
        A czy sukces "Solidarności" nie wynikał m.in. z porozumienia różnych grup społecznych między podziałami? Tu też imho byłaby na to szansa, bo chyba nikt rozsądnie myślący nie popiera odpalenia ideologicznego granatu w środku pandemii.
    • mrs.solis Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:32
      Niech jeszcze dzieciaki wywala krzyze ze scian w szkolach publicznych i bedzie fajnie.
    • joaz Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:51
      Dopóki politycy w Polsce będą ulegali żądaniom, sugestiom itd. KK (tak jak w tej sprawie - wniosek do TK podpisali o złożyli posłowie ) dopóty wszystko będzie po staremu. Telewizja i radio Rydzyka ma oglądalność i słuchalność na znikomym poziomie a kasa płynie. Trzeba zmienić polityków, a nie KK.
      • jollyvonne Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 15:08
        Przeciez wlasnie o tym mowa, o zmianie i przelamaniu tabu. Politycy kazdej formacji czuli sie zalezni ood KK, bo KK wydawal im sie niepokonywalna sila. Samemu sobie KK tez wydawal sie niepokonywalna sila, bo wsparcie mas (ja tu nie na msze przyszlym, tylko dla bliskiej rodziny, zeby ludzie nie gadali) bylo dobrze zakorzeniona norma. I wlasnie ta norma peka. Okazuje sie, ze KK nie nie ma mocy nadprzyrodzonych, a podlega tym samym prawom fizyki, co reszta swiata. Akcja wreszcie rowna sie reakcji, a jak politycy nie beda mieli z KK pozytku, to nie beda ulegali zadaniom ani sugestiom.
        • jowita771 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 15:11
          Otóż to, politycy muszą widzieć, że poparcie biskupów to nie jest towar, który warto kupować w kampanii wyborczej.
    • lily_evans11 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 13:58
      Żeby to policję wezwać do obrony. Część polskiego kościoła najwyraźniej wspiera się na łysych naziolach którzy są zdolni robić ludziom krzywdę.
    • aguar Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 14:12
      "A zatroskanym i oburzonym katolikom na pocieszenie proponuję: pomyślcie, że to Jezus wpadł do świątyni i krzyknął do kupców WYPIERDALAĆ!"
      Przecudne!!!
    • vasaria Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 15:11
      Jestem zachycona tymi dewastacjami i mam nadzieję, ze za jakiś czas zrówna się toto z ziemią smile . Chcesz się modlić do Boga? Możesz w lesie, czy gdziekolwiek...
      Cudowny czas smile . Stare, tępe dziady być może po raz pierwszy usłyszały co społeczeństwo o nich sądzi.
      • konsta-is-me Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 19:41
        Przecież to nie o to chodzi, bo doskonale wiedzą co społeczeństwo o nich sadzi...
        Chodzi o to, żeby poczuli sprzeciw i tyle.
        • vasaria Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:20
          Ja nie wiem, czy oni wiedzą. Oni siedzą w swojej bańce. Teraz będą wiedzieć na pewno smile .
          • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 14:29
            vasaria napisał(a):

> Ja nie wiem, czy oni wiedzą. Oni siedzą w swojej bańce.

Otóż to. Wciąż im się wydaje, że jak każą komuś uklęknąć w "domu bożym", to każdy potulnie uklęknie.
            I zapowietrzają się, jak ktoś do nich powie per "pan".
            • z_lasu Re: Kler - padło tabu 31.10.20, 10:07
              Dokładnie tak. Ich odpowiedzi, ich oburzenia są tak odklejone od rzeczywistości, od prostych faktów, że naprawdę trudno ich podejrzewać o jakikolwiek słych społeczny.
    • flo-bo Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 15:23
      Ruszyło i aby się utrzymało. Każdy musi coś zrobić, nawet drobna czynność pomnozona przez tysiace czy miliony da efekt. Nie mozna na protesty, rozrzucajcie ulotki, zapychajcie skrzynki przy kancelariach i mailowe, ulotki na tacę, do konfesjonałów, do skarbonek, znaki, napisy nawet kredą przed kościołami. Nie wygrają z kobietami.
      A że dolaczyli się rolnicy, gornicy, osoby LGBT - jest szansa że nie tylko kler, ale i rząd odczuje gniew ludzi.
      • la_mujer75 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 15:42
        Tak trzeba trzymać.
        Teraz my im się dobierzemy do dud!
        Zarówno kk, jak i piździelcom.
      • jollyvonne Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 15:51
        A że dolaczyli się rolnicy, gornicy, osoby LGBT - jest szansa że nie tylko kler, ale i rząd odczuje gniew ludzi.

O tak, to z pewnoscia jest cos, z czym sie nie liczono. Cala polityka PiS opiera sie na szczuciu roznych grup przeciwko innym, a moc polega na tym, ze teoretycznie niezwiazane ze soba grupy wzajemnie sie wspieraja.
      • asdfg2018 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 18:04
        Tak robię , od wielu lat smile
    • lisa_elmqvist Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 16:32
      Jest szansa, że może zmienić się na dłużej.

www.facebook.com/dukat.agata/videos/3723988227632635
      • chococaffe Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 18:31
        Super, brawo policjanci
        • asdfg2018 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 19:12
          Ocho , policja się wacha smile
          natemat.pl/324659,policjanci-z-katowic-o-protestach-kobiet-dziewczyny-jestesmy-z-wami
    • lukrecja46 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 17:18
      Jestem przeszczęśliwa, że tak się dzieje. Nienawidzę tej czarnej, pazernej, obłudnej i zboczonej zarazy tak, że bardziej się chyba nie da. Kraj bez kościołów i kleru byłby moim wymarzonym miejscem do życia. Polska oczywiście nie dojdzie do tego etapu ale zniszczone pomniki kremówkowego i hasła na kościołach to miód na moje serce. Oby udało się jak najwięcej osiągnąć.
      • kropkaa Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 19:36
        Jak tak człowiek się zastanowi, to jest farsa. Powtarzały dziad w purpurowej kiecce mówi, jak to mu smutno, że kobieta nie chce urodzić zdeformowanego płodu. Koleś, który najprawdopodobniej do wszystkiego ma służbę, mówi rodzinom, jak wg niego powinny żyć. A chuj mnie obchodzą jego podglądy na moje życie. Wielki chuj. I jeczcze żal wyraża, że kobiety klną, a to takie nieładne. Tak, klnę i będę klnęła. I kolejny chuj z nim z jego poglądami.
        • chococaffe Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 19:44
          Tak, klnę i będę klnęła. I kolejny chuj z nim z jego poglądami.

big_grin (serduszko)
        • potworia116 Re: Kler - padło tabu 26.10.20, 21:31
          Chuj mu w chuj 😎
        • smillla Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 09:24
          smile smile smile
      • jdylag75 Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 10:01
        Może trzeba jako amunicji używac kremówiek, krzywdy nie robi, a wymowne i symboliczne.
        • ola_dom Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 12:53
          jdylag75 napisała:

> Może trzeba jako amunicji używac kremówiek, krzywdy nie robi, a wymowne i symboliczne.

big_grin
      • lumeria Re: Kler - padło tabu 27.10.20, 13:43
        Mam nadzieje, ze długoterminowo ludzie zakręcą kran z funduszami, donacjami, 'na tace' by walnąć kler tam gdzie ich najbardziej boli - w kieszeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka