Dodaj do ulubionych

ozdrowieńce

30.10.20, 09:00
w poniedziałek wychodzę na wolność
jakie są prawa i obowiązki ozdrowieńca?
czy coś się zmieniło?
poza chwilową ulgą, że na razie ma się covida z głowy
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:06
      Jak sie czujesz na siłach oddaj osocze.
      • memphis90 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 16:11
        Można oddawac 28 dni od końca choroby.
    • thaures Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:07
      Ja też drugi dzień jestem ozdrowiencem. Praw i obowiązków chyba innych niż pozostali nie mamy.
      Na razie jednak nie chce iść do sąsiadów oddać im kasy za zakupy, bo na 100% nie wiem czy jestem już ujemna.
      • hummorek Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:34
        Przelew zrób.
    • lukrecja46 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:16
      Osocze oddaj.
      • neospasmina Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:23
        aby oddać osocze, trzeba wykonać ponowny test (2 testy)
        ciekawe, kto to zleci ozdrowieńcowi

krew.gda.pl/osocze-ozdrowiencow-covid-19,295,pl.html

sąsiadka ostatnio w czasie teleporady, gdzie zgłosiła się (powtórnie) z wieloma kluczowymi objawami, usłyszała: A po co pani ten test? wyzdrowieje pani od tego? ja tu mam dziennie 30 takich zgłoszeń jak pani; i co wszystkim mam na testy kierować?
        autentyczna historia z wczoraj (WWa)
        sąsiadka pisze skargę
        ale co z tego...
        • pulcino3 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 11:14
          Moja znajoma też ma wszystkie objawy, nie dostala skierowania od lekarza na test, bo "ma nie panikować". Nie ma izolacji, ani nikt z jej rodziny. Mąż pracuje normalnie, ona teraz na L4. Tym sposobem, Ci wszyscy, którzy się testują, tylko sobie problemów robią w postaci izolacji i kwarantanny dla swojej rodziny,, tacy frajerzy po prostu (mam na myśli siebie i swoją rodzinę).
          • zawszexyz Re: ozdrowieńce 30.10.20, 13:49
            niestety taka prawda, człowiek uczciwy jest frajerem, ja zrobiłam test a przebywałam juz od tygodnia na kwarantannie wiec przeze mnie moje dzieci siedza w zamknięciu prawie miesiąc ( tydzien Kwarantanny wczesniejszej plus nowe 20 dni od daty mojego wyniku ) a ja juz 3 tydzien nie chodze do pracy, moje objawy dawno juz zniknely ( typowe przeziębienia), i przeraża mnie wizja wypłaty jaka dostane, wiekszosć znajomych z objawami nawet tego nie zglasza, biora tydzien zwolnienia albo wolnego a ich rodziny normalnie funkcjonują
        • memphis90 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 16:13
          Nie trzeba.
          "przebyły potwierdzone zakażenie SARS-CoV-2 i minęło co najmniej 28 dni od zakończenia objawów lub zakończenia izolacji (bez wykonywania badań kontrolnych metodą PCR),"
      • lauren6 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:23
        Osocze to chyba po 28 dniach może oddać.
        • lellapolella Re: ozdrowieńce 30.10.20, 10:41
          Chyba, że jest matką lub była w ciąży- wtedy procedury są dłuższe i droższe i nie zawsze jest zainteresowanie. www.rmf24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/polska/news-lekarze-apeluja-do-ozdrowiencow-o-oddawanie-osocza-pomaga-le,nId,4807403
      • anika772 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:38
        lukrecja46 napisała:

> Osocze oddaj.
        >

A co, jeśli pójdzie dla Joanny Borowiak?
    • slonko1335 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:44
      Nie dotyczy Cię już kwarantanna po kontakcie z chorym. To calkiem fajne prawo. Możesz oddać osocze.
      • neospasmina Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:48
        już nigdy? czy jest jakiś termin ważności?
        • slonko1335 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:52
          No wiesz u nas przepisy się jak rękawiczki zmieniają...W obecnym stanie prawnym osoby które przeszły covid nie będą już poddawane kwarantannie....Jak zanotuja więcej powtornych zakażeń to pewnie zmienia.
          • neospasmina Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:54
            to prawda
            w tym miesiącu jeszcze tak smile
    • konwaliamajowa Re: ozdrowieńce 30.10.20, 10:45
      Neospasmina- fajnie maszsmile
    • onewoman Re: ozdrowieńce 30.10.20, 11:35
      Ja tez w poniedziałek
    • mallard Re: ozdrowieńce 30.10.20, 13:08
      Liczba mnoga od słowa "ozdrowieniec" brzmi "ozdrowieńcy", tak jak popapraniec - popaprańcy (bez sugestii 😉), bo chodzi o ludzi. Inaczej jest np z kwiatami (kaczeniec - kaczeńce).
      A Twoje prawo, to przede wszystkim cieszyć się życiem!
      Gratuluję i pozdrawiam! 💐

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka