neospasmina 30.10.20, 09:00 w poniedziałek wychodzę na wolność jakie są prawa i obowiązki ozdrowieńca? czy coś się zmieniło? poza chwilową ulgą, że na razie ma się covida z głowy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kozica111 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:06 Jak sie czujesz na siłach oddaj osocze. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 16:11 Można oddawac 28 dni od końca choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:07 Ja też drugi dzień jestem ozdrowiencem. Praw i obowiązków chyba innych niż pozostali nie mamy. Na razie jednak nie chce iść do sąsiadów oddać im kasy za zakupy, bo na 100% nie wiem czy jestem już ujemna. Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:23 aby oddać osocze, trzeba wykonać ponowny test (2 testy) ciekawe, kto to zleci ozdrowieńcowi krew.gda.pl/osocze-ozdrowiencow-covid-19,295,pl.html sąsiadka ostatnio w czasie teleporady, gdzie zgłosiła się (powtórnie) z wieloma kluczowymi objawami, usłyszała: A po co pani ten test? wyzdrowieje pani od tego? ja tu mam dziennie 30 takich zgłoszeń jak pani; i co wszystkim mam na testy kierować? autentyczna historia z wczoraj (WWa) sąsiadka pisze skargę ale co z tego... Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 11:14 Moja znajoma też ma wszystkie objawy, nie dostala skierowania od lekarza na test, bo "ma nie panikować". Nie ma izolacji, ani nikt z jej rodziny. Mąż pracuje normalnie, ona teraz na L4. Tym sposobem, Ci wszyscy, którzy się testują, tylko sobie problemów robią w postaci izolacji i kwarantanny dla swojej rodziny,, tacy frajerzy po prostu (mam na myśli siebie i swoją rodzinę). Odpowiedz Link Zgłoś
zawszexyz Re: ozdrowieńce 30.10.20, 13:49 niestety taka prawda, człowiek uczciwy jest frajerem, ja zrobiłam test a przebywałam juz od tygodnia na kwarantannie wiec przeze mnie moje dzieci siedza w zamknięciu prawie miesiąc ( tydzien Kwarantanny wczesniejszej plus nowe 20 dni od daty mojego wyniku ) a ja juz 3 tydzien nie chodze do pracy, moje objawy dawno juz zniknely ( typowe przeziębienia), i przeraża mnie wizja wypłaty jaka dostane, wiekszosć znajomych z objawami nawet tego nie zglasza, biora tydzien zwolnienia albo wolnego a ich rodziny normalnie funkcjonują Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 16:13 Nie trzeba. "przebyły potwierdzone zakażenie SARS-CoV-2 i minęło co najmniej 28 dni od zakończenia objawów lub zakończenia izolacji (bez wykonywania badań kontrolnych metodą PCR)," Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:23 Osocze to chyba po 28 dniach może oddać. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: ozdrowieńce 30.10.20, 10:41 Chyba, że jest matką lub była w ciąży- wtedy procedury są dłuższe i droższe i nie zawsze jest zainteresowanie. www.rmf24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/polska/news-lekarze-apeluja-do-ozdrowiencow-o-oddawanie-osocza-pomaga-le,nId,4807403 Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:38 lukrecja46 napisała: > Osocze oddaj. > A co, jeśli pójdzie dla Joanny Borowiak? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:44 Nie dotyczy Cię już kwarantanna po kontakcie z chorym. To calkiem fajne prawo. Możesz oddać osocze. Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:48 już nigdy? czy jest jakiś termin ważności? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:52 No wiesz u nas przepisy się jak rękawiczki zmieniają...W obecnym stanie prawnym osoby które przeszły covid nie będą już poddawane kwarantannie....Jak zanotuja więcej powtornych zakażeń to pewnie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina Re: ozdrowieńce 30.10.20, 09:54 to prawda w tym miesiącu jeszcze tak Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: ozdrowieńce 30.10.20, 13:08 Liczba mnoga od słowa "ozdrowieniec" brzmi "ozdrowieńcy", tak jak popapraniec - popaprańcy (bez sugestii 😉), bo chodzi o ludzi. Inaczej jest np z kwiatami (kaczeniec - kaczeńce). A Twoje prawo, to przede wszystkim cieszyć się życiem! Gratuluję i pozdrawiam! 💐 Odpowiedz Link Zgłoś