Dodaj do ulubionych

Dekanonizacja Karola Wojtyły

13.11.20, 20:44
Kościół w USA wspomina o tym, że Karol Wojtyła i jego świętość są tam mocno kwestionowane, że powinno się mocno przemyśleć proces jest dekanonizacji. Tako donosi TVN24 podczas wywiadu z Polakiem, który ma czelność twierdzić, że Karolek to po prostu ofiarą był. I że jest zasmucony (tenże Polak, nie Karol).
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 20:49
      Nie chcę mi się szukać, ale były już jakieś przypadki dekanonizacji? Są w ogóle takie procedury?
      Ze św. Teresą też było sporo kontrowersji, ale jednak o dekanonizacji nikt się nie zająknął.
      • sko.wrona Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 20:51
        Tak były. Na pewno wielu średniowiecznych świętych tak poleciało. Ale przyznam się, że nie wiem jak wyglada w tym przypadku procedura.
        • stavros2002 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:05
          Skoro na pewno, podaj jakieś przykłady.
          • pani_tau Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:35
            Niestety chodzi o fikcyjnych świętych, zwłaszcza tych żyjących w ludowej tradycji
            twojahistoria.pl/2019/11/01/swieci-ktorzy-zostali-usunieci-z-kalendarza-liturgicznego/
            • nickbezznaczenia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:37
              Tak naprawdę oni wszyscy są fikcyjni.
              • pani_tau Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:39
                A to osobna kwestia.
              • angazetka Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:15
                Nie no, ludzie żyli naprawdę...
            • stavros2002 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:50
              Aha, fikcyjnych smile
              • pani_tau Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:16
                Bywaja prawdziwi święci, którzy cuda czynią. Znałam takiego osobiście smile.
          • sko.wrona Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:22
            Dobra, to „na pewno” zapamiętałam z lekcji religii w ogólniaku 😉
            Zwracam honor. Technicznie, ci swieci nigdy nie byli oficjalnie kanonizowani. Wypadli z kanonu ci, których istnienia nie można udowodnić. Gdzieś ktoś podaje św. Filomenę, jako przykład świętej, która „wypadła” z kanonu, a była oficjalnie kanonizowana. Nie znalazłam niestety potwierdzenia, ale mam za to po sąsiedzku kościół pod jej wezwaniem 🤷‍♀️
        • annajustyna Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:21
          Nie, nie było i nie ma żadnej procedury na to.
    • mia_mia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 20:50
      Może zacznijmy od zdjęcia z tysięcy szkół i innych obiektów imienia tego człowieka. Szkoła imienia JP2 to brzmi jak ponury żart.
      • welcome_back Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 20:52
        Tylko musiałaby być jakaś podstawa.
        • alicia033 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 20:59
          welcome_back napisała:

> Tylko musiałaby być jakaś podstawa.

podstawą jest, tak jak do nadania imienia, uchwała odpowiedniej jednostki samorządu terytorialnego/organu prowadzącego.. Nic więcej do zmiany nazwy szkoły/ulicy/placu/szpitala itpitd nie jest potrzebne.
        • jowita771 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:41
          welcome_back napisała:

> Tylko musiałaby być jakaś podstawa.

Człowiek, który przyczynił się do krzywdy tysięcy dzieci, nie powinien być patronem szkoły.
        • princesswhitewolf Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 13:24
          >Tylko musiałaby być jakaś podstawa

Raport ktory wlasnie zostal opublikowany.
      • malia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:00
        Zanim się zdejmie zdjęcia, warto nie wieszać nowych, a wystarczy posłuchać Czarnka, by wiedzieć, że tak się nie stanie. Od nowego roku nowe podręczniki do polskiego, wosu, historii sławiące JP2
        • asdfg2018 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:08
          ... i WF-u
          kajakarz , narciarz , obieżyświat niczym Tony Halik

..... ...
          dziennikbaltycki.pl/strajk-kobiet-gdanski-ksiadz-grozil-bronia-uczestniczce-protestu-chcial-sprawdzic-jej-reakcje/ar/c1-15289540
          • malia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:19
            śmiej się, podręczniki serio mają być na kwiecień, a od nowego roku bombelki będą zakuwać życiorys i dzieła wybrane.
            Co prawda myślę, że on to robi z chęci zysku dla siebie i spółki, a nie z przekonań, ale skutek będzie ten sam
            • lauren6 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:25
              No to bombelki będą wyedukowane i będą wiedziały o kim Sekielski kręci film.

Przecież już teraz na historii bombelki uczą się o papieżu Polaku. Po prostu będzie więcej tych bzdur. Ludzie nagle się obudzili, że Wojtyła wyskakuje im z lodówki, i że szkolnego zeszytu.
            • lellapolella Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:32
              Podręczniki, nawet jeśli będą, zawsze można wywalić jak Sasina karty do głosowaniabig_grin
    • borsuczyca.klusek Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 20:53
      Tak teraz sobie myślę, że zdanie "nie stawiajcie mi pomników" nabiera zupełnie nowego sensu.
      • duola77 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:05
        i sformłuowanie "pokolenie"JP2 nabiera zgoła innego sensu
      • pani_tau Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:38
        W Rabie Wyżnej stoi pomnik Wojtyły błogosławiącego Dziwisza, poświęcony przez tego ostatniego.
        Zaprawdę pycha kroczy przed upadkiem.
        • annajustyna Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:22
          🙄
    • chococaffe Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:22
      IMHO To jest sprawa kościoła kogo chce mieć za świętego.

Ważniejsze jest usunięcie go jako patrona jednostek świeckich. (szkoły, ulice, itd)
      • malia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:28
        Też tak uważam
      • milva24 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:29
        Też tak myślę. Jest mi absolutnie wszystko jedno czy on sobie będzie świętym czy nie ale żeby był partonem szkoły czy żeby za moje pieniądze stawiano mu pomniki.
        • milva24 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:30
          *ale nie chcę, żeby był patronem szkoły itd.
        • nickbezznaczenia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:30
          Tylko kto się odważy?
          • milva24 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:34
            Jeszcze nie teraz, jeszcze nie czas ale za 10 lat? Do tego czasu ja nie mam problemu, żeby z dziećmi rozmawiać więc będę po prostu te bzdury z podręczników prostować.
            • nickbezznaczenia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:35
              To mogę nie dożyć...
      • duola77 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:36
        touch
      • tryggia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:19
        Ja to bym chciała, żeby lotnisko w Gdańsku zmieniło patrona...
    • tanebo001 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:23
      Nie można dekanonizować. Nie ma takiej procedury.
      • borsuczyca.klusek Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:25
        O proszę to ciekawe
      • nickbezznaczenia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:29
        Paweł VI jakoś dał radę różnych legendarnych świętych wyciąć, więc tych mniej legendarnych też by mogli.
        U nich nie ma stałych procedur.
        • iwoniaw Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:38
          nickbezznaczenia napisał(a):

> Paweł VI jakoś dał radę różnych legendarnych świętych wyciąć, więc tych mniej l
          > egendarnych też by mogli.
          > U nich nie ma stałych procedur.

Tylko to "wycięcie" nie polegało na nakazie wywalenia wizerunków z kościołów ani zakazu modlitw, a na reformie kalendarza liturgicznego i zlikwidowaniu publicznego wspominania w dane dni i umieszczania w oficjalnych modlitwach. Z JPII poza PL też nie byłoby z tym problemu i dziś, ale tutaj to inna sprawa - przecież lokalny kościół zrobił sobie z niego symbol i złotego cielca, myślę że łatwiej by przeszło zdjęcie krzyży w szkołach niż zmiana ich patrona z JPII na kogokolwiek/cokolwiek.
          • nickbezznaczenia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:41
            Nie tłumacz mi oczywistości!
            Napisałam, że u nich wszystko się da.
            • iwoniaw Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:49

> Nie tłumacz mi oczywistości!
              > Napisałam, że u nich wszystko się da.

Pytanie, z jakim skutkiem. Nie mów, że te rzesze wierzące w świętość "naszego papieża" tak na pstryknięcie zmienią pogląd, bo z Watykanu jakaś wytyczna przyszła (to przy założeniu, że ich proboszcz w ogóle będzie brał tę wytyczną pod uwagę, bo różnie to w naszym pięknym kraju z tym bywa) - tu raczej będą potrzebowali działań rozłożonych w czasie. Fakt, na początek skuteczny może być remont nawy bocznej, w której na honorowe miejsce czystym przypadkiem wróci wizerunek kogoś innego. Ale to nie jest do zrobienia w minutę ani nawet miesiąc. Zwłaszcza, że nie zabraknie takich, którzy będą wołać - czy to dla własnych celów czy z głupoty - że nam dobro narodowe chcą zabrać. Będzie też grany patriotyzm i obrona polskości, jestem pewna.
              • nickbezznaczenia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:56
                A co mnie obchodzą rzesze wiernych? Nie o tym piszę.

Roma locuta causa finita.
                • iwoniaw Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:01

> A co mnie obchodzą rzesze wiernych? Nie o tym piszę.
                  >
                  > Roma locuta causa finita.

Tak tak, na bank wówczas wszystkim szkołom ich organy prowadzące zmienią patrona, pomniki usuną odpowiednie władze i w ogóle nic tu nie mają do rzeczy rzesze wiernych, którymi nikt z drugiej strony też nie będzie manipulował, więc w sumie cóż by cię miało obchodzić ich istnienie 😂😂😂 Jesteś oderwana od reala niczym episkopat.
                  • nickbezznaczenia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:05
                    I z kim ja dyskutuj?. Zapomniałam ,że to ty, moderatorko.
                    Ironii nie łapiesz.
                    • nickbezznaczenia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:06
                      dyskutuję
                    • iwoniaw Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:09
                      Najpierw się dowiedz, czym jest ironia, może kolejnym razem na samopocieszenie znajdziesz jakieś lepsze określenie swych wywodów, gdy ci znów braknie argumentu 😂
                      • nickbezznaczenia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:11
                        Gogol się kłania. EOT.
        • lellapolella Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:43
          Jest różnica między świętym, a kanonizowanym, czyli między beatyfikacją, a kanonizacją. Kanonizacja rządzi się specjalną ustawą papieską - od 1983 roku jest nią krótka instrukcja Divinus perfectionis magister (autorstwa, chłe, chłe, Jana Pawła II) Czy nie można odkanonizować? Tak bym tego nie ujęła- po prostu nie było jeszcze precedensuwink
          • nickbezznaczenia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:44
            No właśnie.
            ' Czy nie można odkanonizować? Tak bym tego nie ujęła- po prostu nie było jeszcze precedensu '
          • annajustyna Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:23
            Między błogosławionym a kanonizowanym, czyli świętym.
          • m_incubo Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 13:48
            Mylisz pojęcia, więc nie ma sensu się odnosić.
        • tanebo001 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:44
          Oni nie byli kanonizowani. Czy ktoś kanonizował św. Pawła na przykład? Świętych z wczesnego okresu nazywano świętymi ale nie było kanonizacji. Po prostu "wygaszono ich kult". A kanonizacja dla katolików oznacza że fizycznie Wojtyła poszedł do nieba. I ci teraz? Spadnie do piekła?
          • nickbezznaczenia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:47
            U nich wszystko jest możliwe.
          • lellapolella Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:53
            tanebo001 napisał:

>A kanonizacja dla katolików oznacza że fizycznie Wojtyła posz
            > edł do nieba.

Skąd ten news?
            • annajustyna Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:24
              Fizycznie do nieba to Mazka Boska poszła. Stąd Wniebowzięcie.
          • welcome_back Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:36
            Przecież i tak tam jest za to wszystko, co zrobił.
          • morekac Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:55
            >A kanonizacja dla katolików oznacza że fizycznie Wojtyła poszedł do nieba. I ci teraz? Spadnie do piekła?

Przecież nawet "zwykli" zmarli "idą do nieba", niezależnie od tego, czy zostali ogłoszeni świętymi czy nie. Beatyfikacja czy kanonizacja to po prostu oficjalne zatwierdzenie kultu danej osoby.
      • morekac Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:35
        tanebo001 napisał:

> Nie można dekanonizować. Nie ma takiej procedury.

To nie jest to samo. Bo można stworzyć procedurę i dekanonizować.
    • anna_miau Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:26
      Mnie to sam fakt uznania dopiero co zmarłego człowieka za świętego zadziwiał niesamowicie i rozśmieszał. A coż to kurna za święty, jak o tym decyduje kilku facetów z tej samej branży 🙄
      A z dekomunizacji bede się smiac jeszcze bardziej 😉
    • asdfg2018 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:38
      Robi się grubo . Ale ten Lolek narobił . Tu opinia z forum Kraj :

l.george.l 12.11.20, 16:16
      " Zastanawiam się, czy komisje wspólne RP i episkopatu zdają sobie sprawę z obecnej sytuacji księży katolickich i mają jakąkolwiek wizję rozwiązania problemu. W końcu jakby nie było, chodzi o ok. 60 tys. osób. Księża katoliccy stali się najbardziej znienawidzoną grupą społeczną. Zainteresowanie wiarą wśród Polaków poniżej 40 roku życia jest na poziomie 16%, czyli pokolenie obecnych uczniów szkół podstawowych nie będzie wykazywać już żadnych potrzeb religijnych. Co w takim razie zrobić z księżmi, którzy są zupełnie społecznie nieprzydatni? Wielu z nich nie wytrzyma presji negatywnego nastawienia ze strony społeczeństwa i popełni samobójstwo. I tu jest najmniejszy problem. Wielu jednak popadnie w depresję i nałogi. Staną się ciężarem dla służby zdrowia, ale mogą być też niebezpieczni. Przecież w tej chwili świat wali im się na głowę. Byli panami na parafialnych podwórkach, hołubieni, czczeni i adorowani. Teraz będą przemykać chyłkiem w strachu, czy nie zostaną pogonieni widłami. Mimo wszystko ja bym do tych ludzi wystosował humanitarną pomoc. Stąd mój pomysł na przekwalifikowanie Funduszu kościelnego na Fundusz konwersji. Byłby to fundusz, który pozwoliłby na konwersję zawodową, na odejście ze stanu duchownego do świeckiego, na zdobycie kwalifikacji pozwalających podjąć pracę. Myślę, że jest to projekt racjonalny. Można by zażądać wyprowadzenia księży z Polski jak sowieckich wojsk, ale dokąd. Przecież wysłać ich do Afryki to wstyd. Diabli wiedzą, co by tam z dzieciakami robili, nie mówiąc już o dewastowaniu tamtejszej kultury i wierzeń. Są to też obywatele narodowości polskiej, więc nie ma sposobu. by ich wysłać do diabła. Trzeba tę żabę jakoś przełknąć. Przestrzegałbym Szanownego Prymasa przed złudzeniami, że nastanie powszechny pokój, że Polacy przeproszą się z księżymi, nawrócą się, zapiszą znów dzieci na katechezę. To se ne vrati. "
      • milva24 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:53
        Opinia trochę chyba niestety na wyrost ale wiem dokąd powinniśmy ich odesłać, oczywiście do Watykanu.
      • alicia033 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:04
        asdfg2018 napisała:

>Byłby to fundusz, który pozwoliłby na konwersję zawodową, na odejście ze stanu duchownego do świeckiego, >na zdobycie kwalifikacji pozwalających podjąć pracę. Myślę, że jest to projekt racjonalny.

Nie, to jest projekt kompletnie nieracjonalny. Firma, dla której pracują panowie w sukienkach jest wystarczająco bogata, żeby zapewnić im życie w luksusach do końca życia. A że może to być życie raczej w zamkniętych enklawach, to już ich wybór. Podatnicy absolutnie nie powinni na nich dłużej płacić.
      • zona_glusia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 00:13
        To chyba jakiś ekonom z kurii pisał. Specjalny fundusz? Aby jeszcze więcej pieniędzy publicznych trafiło do Kościoła? Mieliśmy już przekręty z Komisji Majątkowej. Kościół jest wystarczająco bogaty, jest największym właścicielem ziemskim, aby utrzymywać swoich funkcjonariuszy.
        • nuclearwinter Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 09:12
          Haha dokładnie. Po pierwsze Kościół ma dość pieniędzy, by sobie sfinansować takie przedsięwzięcie, po drugie - a mało to ludzi musi się w ciągu życia przebranżowić, bo popyt na ich usługi się skończył? Poradzą sobie. Ale pomysł wysłania ich do diabła mi się spodobał 😉
      • annajustyna Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 09:18
        Każdy z duchownych to chłop, więc może iść na budowę choćby zasuwac.
        • princesswhitewolf Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 13:26
          Zgadzam sie. Dalabym ich zbierania smieci.wzdluz drog.
    • snakelilith Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:45
      Rozśmiesza mnie ta afera. Musztarda po obiedzie. Już za życia JPII był na świecie bardzo kontrowersyjny i za postawę wobec ofiar AIDS w Afryce, kiedy kategorycznie był za zakazem używania prezerwatyw, wielu uważało go już w latach 90-tych za sk....syna. A Polacy się nagle budzą..... o 20 lat za późno. uncertain W tym bezdusznym człowieku ze skłonnością do jarmarcznej autoprezentacji nie było niczego świętego
      • asdfg2018 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:48
        Ale co po zagranicznych jarmarkach sobie pojeżdził to jego .
        Tony Halik przy nim to mikrus jakiś
        smile

www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Dzialacz-Wiosny-walczy-o-zmiane-nazwy-al-Jana-Pawla-II-n150596.html
      • stavros2002 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:52
        Był też za wstrzemięźliwością pozamałżeńską, a ci niegrzeczni murzyni, notabene w większości niekatolicy, słuchali go w temacie prezerwatyw, a nie słuchali w temacie radosnego bzykania na lewo i prawo big_grin
        • triismegistos Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:04
          Krzyczcie głośniej, przybliżacue dzień, w którym kościoły spłoną 😘
          • milva24 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:08
            Ale dlaczego miałyby płonąć? Niektóre są naprawdę piękne i można je godnie wykorzystać zamiast niszczyć.
            • nickbezznaczenia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:10
              Podpisuję się.

Te nowsze jak najbardziej, bo to potworki architektoniczne najczęściej.
              • triismegistos Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 08:59
                Zgadzam się. Przeformułuję zatem postulat- niech spłoną te brzydsze i mało zabytkowe kościoły!
                • nuclearwinter Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 09:06
                  Ja bym wolała, żeby nic nie płonęło (chyba że metaforycznie). Niech one po prostu opustoszeją.
            • princesswhitewolf Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 13:29
              >Ale dlaczego miałyby płonąć? Niektóre są naprawdę piękne i można je godnie wykorzystać zamiast niszczyć.

Dokladnie. W UK wiele pieknych kosciolow sprawdziło sie jako hale wystawowe, pomieszczenia konferencyjne itd
              • morekac Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 14:17
                Muszę powiedzieć, że w jednym kiedyś spałam.
        • snakelilith Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:20
          W Polsce katolicy wstrzemięźliwość pozamałżeńską też mają w doopie i każdy katolik ci potwierdzi, że jak tylko poklepie się dwa razy w pierś, to dostanie za doopczenie na boku rozgrzeszenie w konfesjonalne. Ten świętojebliwy jednak zabraniał rozdawać prezerwatywy, choć wielu misjonarzy chciało to robić, a ofiarami męskiej rozwiązłości były zwykle niewinne kobiety i dzieci. Ale najpierw ogłupić ludzi bajkami z mchu i paproci, a potem "zabijcie ich wszystkich, Bóg rozpozna swoich".
          • stavros2002 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:03
            Skoro mają w doopie, dlaczego nie umierają masowo na AIDS?
            • snakelilith Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:25
              stavros2002 napisał:

> Skoro mają w doopie, dlaczego nie umierają masowo na AIDS?
              >

Bo twój Bóg ma w doopie sprawiedliwość.
              • stavros2002 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:36
                W doopie to ma kleryk biskupa, ojcze pedofilu.
                • snakelilith Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:41
                  Nie wiem co bierzesz, ale bierz mniej. Albo więcej.
            • irma223 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 00:11
              Bo tak samo mają gdzieś zakaz antykoncepcji i zakaz prezerwatyw. A poza tym już od jakichś 20 lat z AIDS można żyć, są leki, któte to umożliwiają. W latach 80-tych i 90-tych takich leków nie było.
        • taniarada Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:48
          stavros2002 napisał:

> Był też za wstrzemięźliwością pozamałżeńską, a ci niegrzeczni murzyni, notabene
          > w większości niekatolicy, słuchali go w temacie prezerwatyw, a nie słuchali w
          > temacie radosnego bzykania na lewo i prawo big_grin
          >
          Są specjaliści od negowania wszystkich świętości.Ty i ten powyżej asad .Czyli kolpik 124.
          • princesswhitewolf Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 13:41
            >Są specjaliści od negowania wszystkich świętości.Ty i ten powyżej asad .Czyli kolpik 124

Ale ty to nie czytasz wiasomosci i wiesz o tym raporcie wyprodukowanym wewnetrznie przez Watykan udowadniajacym ze JP II wiedzial o pedifilli czy jakis system.wypierania wlaczylas? Caly swiat o tym.mowi

Tu masz. Opublikowane na watykanskich stronach. www.vatican.va/resources/resources_rapporto-card-mccarrick_20201110_en.pdf
      • iwoniaw Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 21:55
        Co by nie mówić, to jednak w Watykanie uznano, że ekspresowa kanonizacja jest super pomysłem, Polacy mogli się cieszyć,część zapewne bardzo i szczerze, ale nie sądzisz chyba, że ulica miała coś do gadania?
        • snakelilith Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:27
          Akurat decyzje Watykanu mnie nie dziwią. Trochę mierzi mnie, że niektórzy w Polsce dopiero dziś otwierają oczy, jakby przez ostatnie 40 lat kompletnie nie rejestrowali tego, co działo się na świecie. To wyparcie całego kontekstu pontyfikatu JPII i pewny rodzaj bałwochwalczej histerii wokół tego pana w Polsce uważam za nieco niesmaczne.
          • iwoniaw Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:36
            Niektórzy otwierają oczy dopiero dziś, a niektórzy nie otworzą ich nigdy, tacy już są ludzie. W dodatku wielu nie jest wszak łatwo się przyznać, że się całe życie dawało robić z siebie idiotę. To są w sumie zrozumiałe mechanizmy, więc można się zżymać na takie reakcje czy inne, ale raczej nie widzę opcji, by tu coś zmienić. Po prostu pewne idee muszą się wypalić.
            • taniarada Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:45
              iwoniaw napisała:

> Niektórzy otwierają oczy dopiero dziś, a niektórzy nie otworzą ich nigdy, tacy
              > już są ludzie. W dodatku wielu nie jest wszak łatwo się przyznać, że się całe ż
              > ycie dawało robić z siebie idiotę. To są w sumie zrozumiałe mechanizmy, więc mo
              > żna się zżymać na takie reakcje czy inne, ale raczej nie widzę opcji, by tu coś
              > zmienić. Po prostu pewne idee muszą się wypalić.
              Ja mam zamknięte i widzę.I co mi zrobisz?
            • snakelilith Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:50
              Dlatego mierzi mnie to już tylko trochę, bo facet dawno nie żyje. Ale naprawdę nie wiem jak on mógł pogodzić dzieci umierające na AIDS ze swoim sumieniem. Od tamtego czasu ten skostniały moralista i do tego mizogin napawał mnie tylko obrzydzeniem.
              • iwoniaw Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:57
                Dlatego ja w ogóle już tego nie rozważam pod kątem tego, co zrobili ci, którzy już nie żyją, tylko co z tym robią żyjący. Zło już się stało, czy teraz będzie nazwane po imieniu, ofiary zostaną przynajmniej dostrzeżone, a pseudo-autorytety odarte z pozłotki? To jest pewna próba dla naszej cywilizacji, jakkolwiek to brzmi.
              • stavros2002 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:59
                A dlaczego umierały na AIDS?
                • livia.kalina Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:11
                  >A dlaczego umierały na AIDS?
                  Bo były chore. Afryka była ekstremalnie biedna, niedożywiona, pozbawiona opieki lekarskiej i dostępu do antykoncepcji. Z biedny i z katolickiej indoktrynacji.
                  • irma223 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 00:04
                    Na AIDS na początku lat 90-tych się umierało, nie było lekarstwa.
                • snakelilith Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:22
                  stavros2002 napisał:

> A dlaczego umierały na AIDS?
                  >

Bo rodziły się już chore z chorych matek zarażonych przez chorych mężczyzn. Ale co tam chore dzieci, ważne, że świętojebliwy wymagał wstrzęmięźliwości od prostych ludzi. Szkoda tylko, że wykształceni duchowni zobowiązujący się do celibatu nie potrafiłi się często trzymać tych świętojebliwych reguł.
                  • stavros2002 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:35
                    A dlaczego te matki były zakażane przez mężczyzn? I dlaczego mężczyźni byli chorzy?
                    • snakelilith Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:45
                      stavros2002 napisał:

> A dlaczego te matki były zakażane przez mężczyzn? I dlaczego mężczyźni byli cho
                      > rzy?
                      >
                      Bo byli grzesznikami? Na taką odpowiedź czekasz? I to ma usprawiedliwić może cierpienie ich dzieci? A te wszystkie niezarażone sieroty po zmarłych na AIDS? Bóg też tak chciał, by płaciły za grzechy ojców i zdychały z głodu?
                  • arwena_11 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 12:15
                    Ty naprawdę wierzysz, że skoro facet miał w d... "nie cudzołóż" to nie będzie miał w d... prezerwatywy? Że żona będzie miała coś do powiedzenia?

• snakelilith Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 14:19
                      arwena_11 napisała:

> Ty naprawdę wierzysz, że skoro facet miał w d... "nie cudzołóż" to nie będzie m
                      > iał w d... prezerwatywy? Że żona będzie miała coś do powiedzenia?
                      >

Tu nie chodzi o to, co powie konkretny facet a o wytyczne instytucji. Wielu misjonarzy błagało Watykan o pozwolenie na rozdawanie prezerwatyw w Afryce. Jeżeli jesteś bowiem na pierwszej linii frontu i widzisz tę tragedię, umierające na AIDS dzieci, to sumienie nakazuje ci użyć wszelkich środków. Nie uratuje się wszystkich, ale zmiana świadomości zaczyna się od małych kroków, a nie od tego, że nagle wszyscy od jutra będą karnie używać prezerwatyw. Nawet akcje w Europie z plakatami przypominającymi o safer sex nie dotarły przecież od razu do wszystkich. Ale Watykan uparcie odmawiał, tłumacząc się encyklikami papieża i to była ta zbrodnia, za którą stary dziad żyjący latami w luksusie swojej pozłacanej wieży powinien zapłacić.
              • nuclearwinter Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:06
                Prawda, też nie mogłam nigdy zrozumieć, czemu on się tak upierał przy tych prezerwatywach, miał jednak jakiś tam posłuch, mógł go wykorzystać w dobrym celu, ale nie, gumka najgorszym grzechem, nieważne że ludzie mrą jak muchy.

JP2 i matka Teresa z Kalkuty, to dla mnie zawsze były jedne z bardziej odstręczających person, tym bardziej, że tak wielu zaślepionych piało z zachwytu nad ich świętością.
                • fornita111 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:21
                  nuclearwinter napisała:

> JP2 i matka Teresa z Kalkuty, to dla mnie zawsze były jedne z bardziej odstręczających person, tym bardziej, że tak wielu zaślepionych piało z zachwytu nad ich świętością.
                  Obstawiam psychopatie. Ale moze jestem miekka faja i trudno mi sobie wyobrazic az taka bezdusznosc u kogos zdolnego do chocby minimalnej empatii... Nie wiem, dla mnie oni sa doslownie potworni.
                  • nuclearwinter Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:28
                    To jest możliwe, psychopatia, fanatyzm, u matki Teresy wręcz typowy sadyzm. Za pewnymi skłonnościami psychopatycznymi mogłaby przemawiać charyzma, umiejętność manipulowania ludźmi, uwodzenia tłumów - w sumie częste u psychopatów. A może byli po prostu skrajnymi religijnymi fanatykami. Na pewno żadne wzory do naśladowania 😕
                    • snakelilith Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:39
                      nuclearwinter napisała:

> To jest możliwe, psychopatia, fanatyzm, u matki Teresy wręcz typowy sadyzm.

To takie kompletne zaślepienie wiarą wyłączające umiejętność samodzielnej refleksji. Normalnie ludzi mają bowiem wyczucie zła i dobra, podstawową umiejętność empatii oraz opór przed krzywdzeniem niewinnych ofiar. Indoktrynacja jakąkolwiek ideologią zabija tę naturalną umiejętność, narzucone reguły albo religijne prawa racjonalizują wtedy wszelkie wyrzuty sumienia.
                      • princesswhitewolf Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 13:36
                        Wladza uderza na leb niektorym i stad to
                    • lauren6 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:54
                      Podobno osobowość psychopatyczna ułatwia karierę polityczną, a dla mnie Wojtyła był przede wszystkim politykiem.

Szczerze mówiąc zabawne jest zdziwienie ludzi, którzy teraz otwierają oczy, bronią JP2. Serio kogoś dziwi, że człowiek, który poświęcił afrykańskie dzieci, dla interesu politycznego mógł poświęcić również dzieci gwałcone przez pedofili?

Z resztą dla mnie każdy naciskający na zakaz aborcji ma w sobie coś z psychopaty.
    • triismegistos Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:02
      Jak dla mnie to dobrze, że jest święty. Adekwatna wizytówka tej zbrodniczej organizacji.
      • alicia033 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:05
        triismegistos napisała:

> Jak dla mnie to dobrze, że jest święty. Adekwatna wizytówka tej zbrodniczej organizacji.

100/100
      • lellapolella Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:23
        W sumie racja.
    • hexella Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:32
      Szczerze mówiąc jego dekanonizacja zwisa mi dokładnie tak samo jak kanonizacja. Te wszystkie procedury uznania za świętego, zwłaszcza uczynione cuda... CUDA. WTF?
      Swoją drogą znamienne, że słownik podkreśla na czerwono słowo dekanonizacja. No nie ma takiego czegośwink
    • taniarada Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:43
      Bzdury .I po moim trupie.JPII jest nietykalny .Amen.
      • nickbezznaczenia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:47
        Każdy kiedyś umrze.
        • przepyszny_jagielnik Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:54
          > Każdy kiedyś umrze.

Wzięci żywcem do nieba też?
          • nickbezznaczenia Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:56
            Nie ma takich bo i nieba brak.
          • morekac Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 22:58
            Myślisz, że nastąpi wniebowzięcie taniejrady?
            • cosmetic.wipes Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 12:10
              Wziemiowzięcie.
      • 7katipo Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:25
        I kogo to, sądzisz, obchodzi?
      • princesswhitewolf Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 13:30
        >
        Bzdury .I po moim trupie.JPII jest nietykalny .Amen

To ty turzyco?
      • morekac Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 14:37
        taniarada napisał(a):

> Bzdury .I po moim trupie.JPII jest nietykalny .Amen.

Kto umrze, ten umrze...
    • lauren6 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:45
      Może będzie święty Karol patron pedofili?
      • hexella Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 00:33
        i podróżników.
        Dzisiaj kolega w pracy zarzucił teorią, że może on faktycznie nie wiedział co się dzieje, bo ciągle go wysyłali na wycieczki i wracał tylko, żeby gatki przeprać i przepakować plecak. A Dziwisz mu wciąż podrzucał prospekty z Neckermanna czy innej Itaki.
        • irma223 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 01:03
          Wysyłali? Pezecież te "pielgrzymki" to był jego autorski pomysł na zatrzymanie ludzi w Kościele Katolickim. On sam to wymyślał, wymyślał kierunek, pretekst, przemowy (homilie), spotkania i uroczystości.
          Dziwisz z prospektami z biur podróży- też mi coś!
          • hexella Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 13:10
            rany, ale to się musi ciężko żyć bez umiejętności skumania żartu.
    • irma223 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 13.11.20, 23:58
      Nie mogą go dekanonizować, bo musieliby przyznać, że cudowne ozdrowienia były zwykłymi wyzdrowieniami, a to by zachwiało całym kultem świętych.
    • snajper55 Św. Jan Kapistran 14.11.20, 06:19
      Nie rozumiem. Desakralizować za to, że ochraniał pedofilów? A co z prawdziwymi zbrodniarzami, którzy są katolickimi świętymi? Weźmy na przykład patrona prawników, św. Jana Kapistran, który może radował także w Polsce. Za Wiki:

"W trakcie pobytu Jana Kapistrana we Wrocławiu, grupę miejscowych Żydów oskarżono o kradzież i profanację konsekrowanych hostii. Oskarżonych aresztowano i postawiono przed trybunałem, na czele którego stanął sam Kapistran. Trybunał skazał 14 Żydów na śmierć przez ćwiartowanie, kolejnych 27 spalono na stosie. Około 20 osób ochrzczono pod przymusem. Po porozumieniu z Władysławem, królem Czech i Węgier, Jan Kapistran nakazał wygnać pozostałych we Wrocławiu Żydów, przy czym dzieci do lat 7 zostały ochrzczone i przekazane chrześcijanom."

JPII w porównaniu z innymi świętymi katolickimi to niewiniątko. Zresztą jaka sekta, tacy świeci. A może na odwrót?

S.
      • morekac Re: Św. Jan Kapistran 14.11.20, 11:57
        Ten Kapistran to musiał być przodek Ziobry.
      • princesswhitewolf Re: Św. Jan Kapistran 14.11.20, 13:32
        Nie da sie ukryc ze cala instytucje nalezaloby zdekanonizowac i obkleic jak neonazistow. Zreszta co tu duzo mowic, w czasie wojny KRK lizal d...Nazistom brr
    • asdfg2018 Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 13:38
      oj lolek :
      www.facebook.com/tygodnikfaktypomitach/photos/a.1749439251934432/2988935577984787/?type=3&theater
    • sumire Re: Dekanonizacja Karola Wojtyły 14.11.20, 13:54
      Niestety nie wierzę w żadne "przemyśliwanie" KK. Papa był święty i koniec.
      To jest tak zdemoralizowana instytucja, że do końca świata będą go bronić. Poświęcą najwyżej jakichś szeregowych "pracowników", może - MOŻE - Dziwisza, ale papy nie dadzą ruszyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka