iks.01 16.11.20, 18:01 1.kto z Was pali papierosy? I jak długo? 2. Paliłyście kiedyś papierosy? I jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maliniak665 Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 18:14 Paliłam. rzuciłam kilka lat temu. Niestety w marcu wróciłam do palenia . I dzisiaj chyba podjęłam decyzję,że rzucam. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 10:18 maliniak665 napisał(a): > Paliłam. rzuciłam kilka lat temu. Niestety w marcu wróciłam do palenia . I dzis > iaj chyba podjęłam decyzję,że rzucam. Mam to samo, zaczęłam popalać od czasu coronavirusa. Ok. 3-4 dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Pytania o papierosy. 18.11.20, 11:02 Ja tak samo. Z tym ze palę codziennie od 1 do 6, czemu nie pale. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 18:39 pierwszego papierosa zapalilam na wlasnych 18stych urodzinach to byly cieniutkie cygaretki dunhilla kupione w pewexie wypalilam cala paczke i... nie pale, to bylo pierwsza i ostatnia moja paczka papierosow, o dziwo nie mialam zadnych skutkow ubocznych, zadnych wymiotow, bolu, itp, nie zasmakowaly mi i juz ale palila moja mama (od 16 roku zycia)i praktycznie do dnia smierci tak, papierosy dolozyly sie do jej zgonu palil tatko palil dziadek zmarl na raka krtani nie palila babcia, miala trzy zawaly, dwa wylewy nie pali moja ciotka, od wielu, wielu lat problemy kardiologoczno-naczyniowe, to tez moje problemy, coz takie geny Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 20:51 Pamiętam dunhille, paliłam je chyba w szkole średniej. Wspomnienia Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 14:15 Ja też swoje pierwsze papierosy kupiłam w Peweksie i były to cienkie brązowe cygaretki - More. Skończyłam przygodę z popalaniem w wieku lat 19 Odpowiedz Link Zgłoś
iks.01 Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 21:30 tt-tka napisała: > 1. Ja. Blisko czterdziesci lat. 40 lat to kawał czasu... Jakie badania wykonujesz regularnie w kierunku wykrycia nowotworu płuc? Tomografię komputerową, markery z krwi czy rtg kl.piersiowej ?? Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 22:40 Regularnie rtg. Co piec lat tomografie. Badania nb w zwiazku z praca, nie z nalogiem. Wszyscy zdrowi, dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
iks.01 Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 13:36 Ja czesciej tzn.minimalnie co 2 lata robilabym tomografie komp.pluc. Moj tato mial guza w plucu , wielkosci prawie 10cm i wezly mocno powiekszone obustronnie, a lekarz opisujacy rtg napisal ze mozliwy ropien... A wiec nie jest to dokladne badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
iks.01 Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 13:40 Aha, palil cale 50 lat....a i tak zachorowal po 10 latach od odstawienia papierosow. Rak pluc to nie jeden typ raka. My mielismy pecha - drobnokomorkowiwc to najgorszy zabojca... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 19:09 wiesz, papierosy to nie tylko rak pluc, to rak krtani, zoladka, jelit, choroby naczyn i serca itp i itp mozna tez miec raka pluc i ww nie palac czy to czynnie czy to biernie moja mamuska palila, duzo, badania robila regularnie, leczyla sie i raka pluc sie nie dorobila, niewydolnosc serca ja pokonala, w duzej czescie z powodu palenia, czy moglam zrobic cos wiecej zeby pozyla dluzej niz te 78lat (sprawna byla i fizycznie i umyslowo do ostatniej swej godziny) oprocz marudzenia zeby chociaz ograniczyla palenie? no nie moglam moj tatko tez palil i tez nie mial raka pluc,choc papierosy i jemu skrocily zycie przy jego przewleklej chorobie dziadek zmarl na raka krtani, palil dwie paczki dziennie babcia nie palila, pokonaly ja choroby krazenia i tak byl mogla dlugo w tym temacie tylko po co? tak, smierc mojej mamy byla dla mnie bardzo trudnym przezyciem bardzo,mija dwa lata i nadal jestem w drodze do pogodzenia sie z tym,szukalam i chcialam pomocy ty bylas blisko taty, moja mamuska byla 13 000 km ode mnie, zaslabla o polnocy, o 3ciej z nia jeszcze rozmawialam, miala rano do mnie zadzwonic, o 4.30 zmarla... tak wiec, powiem w krotkich zolnierskich slowach 'przestan pier.....c i idz do psychiatry' Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 14:25 iks.01 napisała: > Ja czesciej tzn.minimalnie co 2 lata robilabym tomografie komp.pluc. > Moj tato mial guza w plucu , wielkosci prawie 10cm i wezly mocno powiekszone ob > ustronnie, a lekarz opisujacy rtg napisal ze mozliwy ropien... > A wiec nie jest to dokladne badanie. No to robilabys. A ja nie robie co dwa, tylko co piec. I nie w trosce o swoje zdrowie, tylko dlatego, ze tego wymagaja w pracy. Wiesz co, zajmij sie moze wlasnym zdrowiem (psychicznym) zamiast pilnowac cudzych badan. To, ze twoj ojciec umarl na raka, a ty nie radzisz sobie z bezzasadnym poczuciem winy naprawde nie ma zwiazku z tym, ktore z nas pala i jak czesto sie badaja. Odpowiedz Link Zgłoś
iks.01 Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 16:38 Tylko ostrzegam. A moje poczucie winy nie jest bezpodstawne. Tato nie korzystal z internetu ( a ja tak, nie wiedzial ze mozna zrobic markery z krwi - a ja tak) i nie mogl sobie wyguglac , ze to oslabienie to cichy zabojca. Zganial to na wiek...77lat. Ja, wiedzac, ze tak dlugo palil moglam go na badania zaciagnac, nastraszyc. Nawet na zwykla morfologie - a ja nie przypomnialam. A dlaczego? Bo mialam to szczerze gdzies...A wiec moja wina. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 17:24 Dostępu do internetu może nie miał, ale czytać umiał. Na paczkach papierosów są napisy. Nie odzywałam się w Twoich wątkach bo myślałam sobie "cóż, ludzie różnie przechodzą żałobę", ale niestety przychylam się do wypowiedzi dziewczyn, że powinnaś na cito skorzystać z pomocy specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 17:43 iks.01 napisała: > Tylko ostrzegam. Dziekuje, ale to zbedne. ostrzezen mamy od groma, z tymi na paczkach fajek wlacznie. > A moje poczucie winy nie jest bezpodstawne. Tato nie korzystal z internetu ( a > ja tak, nie wiedzial ze mozna zrobic markery z krwi - a ja tak) i nie mogl sobi > e wyguglac , ze to oslabienie to cichy zabojca. No popatrz, a ja to wiedzialam juz w czasach przedinternetowych. Internet naprawde nie jest jedynym dostepnym zrodlem wiedzy. > Zganial to na wiek...77lat. > Ja, wiedzac, ze tak dlugo palil moglam go na badania zaciagnac, nastraszyc. Taa, juz widze, jak dokadkolwiek zaciagasz doroslego i niechetnego temu czlowieka. A straszenie uwazam w ogole za paskudne i niedopuszczalne w stosunkach miedzy bliskimi ludzmi. Naw > et na zwykla morfologie - a ja nie przypomnialam. A dlaczego? Bo mialam to szcz > erze gdzies...A wiec moja wina. Twoja wina, ze dorosly i pelnosprawny umyslowo facet nie chcial chodzic do lekarza ? No dobra, niech ci bedzie. Biczuj sie, skoro lubisz czy potrzebujesz. Ale od innych sie odstosunkuj, uprzejmie prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 20:20 Mój dziadek zmarł 20 lat temu, nie mając pojecia o Internecie. Pali od lat młodzieńczych, jakies 25 lat, potem na polecenie lekarza rzucił z dnia na dzień i zostań zagorzałym przeciwnikiem palenia. Internet nie ma tu nic do rzeczy. P szkodliwości palenia mówi się od lat, kto chce to rzuca, kto nie chce to pali. Jedni się badają, inni nie. I nie jest to wina ich bliskich. Odpowiedz Link Zgłoś
fatphobic Re: Pytania o papierosy. 18.11.20, 16:09 A Ty wiesz ilu ludzi rocznie otylosc zabija? A jakos na cukrze nikt nie pisze "nadmierne spozycie prowadzi do chorob serca". Palaczy przynajmniej ostrzegaja na paczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 17:48 No to byś robiła. Ja bym nie truła obcym ludziom, jakie mają robić badania, a Ty trujesz. A mój ojciec też zmarł na raka płuc i też palił. Odpowiedz Link Zgłoś
iks.01 Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 18:49 jowita771 napisał: > A mój ojciec też zmarł na raka płuc i też palił. Przykro mi bardzo... Duzo zalezy jaki to typ nowotworu. Drobnokomorkowe daja malo czasu, bardzo malo. Inne (niedrobnokomorkowe, plaskonablonkowe itp.) czasami dadza nawet kilka lat zycia... Mam nadzieje, ze Twoj Ojciec otrzymal szanse na dluzsze zycie po diagnozie...? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 18:45 Ja nie. W wieku 20+ zapalilam pierwszego i ostatniego i natychmiast oddałam Paliła moja mama przez wiele lat, rzuciła po tym jak dostała udaru 6 lat temu. Ojciec ponoć jako 17-latek na pierwszym roku studiów (przyczynek do watku bywalca) zapalił, bo chciałbym być dorosły. Następnie zwymiotował i nigdy więcej papierosów nie tykał. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 18:49 Paliłam 13 lat, odrzuciło mnie totalnie po zajściu w ciążę ( odrzut od fajek i kawy to był pierwszy znak ciążowy) i już nie wróciłam do "prawdziwych" fajek. "Palę" elektronika z nikotyną na najniższym poziomie albo po prostu bez. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:08 Paliłam okazjonalnie w liceum i na studiach. Jak zaszłam w ciążę - dym z papierosów sprawiał, że rzygałam tam gdzie stałam. Zresztą nie tylko dym z papierosów. Dzisiaj mija 20 lat i 268 dni. Awersja do smrodu papierosów została mi do dnia dzisiejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:12 Też w ciąży miałam awersję. Teraz gdy jestem sama (tzn. bez dzieci) smród jest mi obojętny, ale przy dzieciach proszę o zaprzestanie palenia lub po prostu nie dopuszczam do kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:15 Najgorszy smród to te fajki-samoróbki,na kilometr wali... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:39 Ja mam awersję cały czas. Przed ciążami, nawet jak nie paliłam - to mi tak nie przeszkadzało. Przeszkadzały mi zawsze śmierdzące ubrania. Zawsze jak wracałam z imprez - wszystkie ciuchy lądowały na balkonie - jeżeli nie wstawiałam od razu pralki. Zresztą u mnie w domu nikt nie palił i wszyscy wyczuwali papierosy na kilometr. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 18:52 Ja palę od późnego liceum, z przerwami na ciąże i okresy karmienia. A czemu pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
iks.01 Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 21:35 Pytam bo ciekawi mnie, ilu z palących, bada się regularnie w kierunku raka płuc...i jakie są to badania: tomografia komputerowa, rtg kl.piersiowej? Przecież lekarze pierwszego kontaktu nie mają w obowiązku zalecać tych badań profilaktycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 06:28 Mam w pracy badania okresowe i RTG płuc. Mąż nie ma ale akurat rok temu kazałam mu wymusić na rodzinnym RTG. Nikt nie robi komputera bez wskazań i objawów. No chyba że prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 20:30 Ale my nie palimy oczywiście. Natomiast badania profilaktyczne uważam że trzeba robić. Smog też ma zły wpływ na płuca i organizm Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 18:53 Nie palę. Paliłam bardzo krótko, niecałe 3 miesiące chyba i też nie jakoś często, bardziej dlatego by wyglądać bardziej cool na imprezach, potem przeczytałam jakiś artykuł na temat szkodliwości papierosów (na pewno nie pierwszy, ale ten był bardzo dosadny) i w jedej chwili rzuciłam. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 18:55 Z mojej rodziny paliła tylko mama, rzuciła po tym jak zaszło podejrzenie raka płuc (na szczęście fałszywy alarm). Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:00 Nie paliłam i nie palę. Pali tylko patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:53 Alkohol pije i mięso je też tylko patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 15:41 agrypina6 napisała: > Nie paliłam i nie palę. Pali tylko patologia. Napisała najbardziej patologiczna forumka na emamie. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Pytania o papierosy. 18.11.20, 17:31 O proszę. Jak ja o rosicy napisałam, że patologia naciągała angielskie pielęgniarki, żeby ją podmywaly i że jest patolka, to od razu moderacja usunęła mój wpis. A to przecież prawda😝😝😝 Odpowiedz Link Zgłoś
tereso Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:15 Nigdy się nawet nie zaciągnęłam, jak przechodziłam w pracy koło palaczy ( jak jeszcze palili ) to mnie gardło cały dzień bolało. Nie mogłabym się całować z kimś kto pali. Się mój brat palił prawie 30 lat od 17 rz i dwa lata temu rzucił. Mój teść rzucił jak się nasza córka urodziła, bo widział, że dlatego ograniczam jej wizyty ( teściów zawsze bardzo lubiłam, ale nie mogłam znieść żeby dziecko było w domu gdzie palono ). Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 22:33 o mnie gardło cały dzień bolało A nie cały tydzień? Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 08:35 Na mnie jak ktoś chuchnie po piwie, to cały tydzień mam kaca! Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 12:47 Ja mam tak od patrzenia na pełne butelki z alkoholem dlatego staram się aby były puste. Lepiej się wtedy czuję Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 16:25 Ona jest mało wrażliwa po prostu. Ja zawsze czuję jak sąsiedzi dwa bloki dalej palą na tarasie i natychmiast zamykam się w domu i wszystkie okna, bo inaczej omdlewam. A potem dwa dni dochodzę do siebie na oddziale toksykologicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
divlje_jagode Re: Pytania o papierosy. 18.11.20, 11:51 escott napisała: > Ona jest mało wrażliwa po prostu. Ja zawsze czuję jak sąsiedzi dwa bloki dalej > palą na tarasie i natychmiast zamykam się w domu i wszystkie okna, bo inaczej o > mdlewam. A potem dwa dni dochodzę do siebie na oddziale toksykologicznym. > Ja też. Dlatego właściwie cały czas w masce przeciwgazowej pomykam. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:15 Jako 15-latka pod wpływem koleżanek zapaliłam kilka papierosów. Na szczęście o coś się pokłóciłyśmy, potem rozeszłyśmy się do różnych szkół i nigdy więcej już nie zapaliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:16 Palilam dluuugo, rzuciłam na wiele lat /ciaza/ , teraz podgrzewam heetsy Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:25 Nauczyłam się palić, bo chciałam spróbować trawki. Zioło mnie nie przekonało, ale paliłam długo i dużo. Przestałam, jak zaszłam w ciąże. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:32 Nigdy nie paliłam niczego. Nie miałam nawet w ręku papierosa. Jest to czynność okropna dla mnie. Taka fobia. Na szczęście zdrowa Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:28 Paliłam nałogowo kilka lat. Nie palę od 17. To była jedna z najlepszych decyzji w moim życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:43 Palę od 16 roku życia, czyli już 26 lat, teraz mam iqosa i podgrzewam heetsy ale jak wiadomo firma Marlboro niejednego kowboja do grobu wpędziła. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:45 2. Na studiach, 3 lata, impreza z kiepskim alkoholem i kiepskimi papierosami pozwoliła skuteczne rzucić palenie . Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:52 Ja palę. Towarzysko. Znaczy nie muszę, w domu nie palę i nawet mnie nie ciagnie. Ale na imprezach lubię z innymi. Mam tak od 20 lat, nie wiem czy to można nazwać nalogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 19:59 Paliłam dziewiętnaście lat. Rzuciłam, kiedy zdecydowałam się na ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 20:47 Paliłam fajki od szkoły średniej, chyba z 10 lat, do pierwszej ciąży. Potem z oczywistych względów nie. Zaczęłam znów popalać , kiedy po odchowaniu dzieci wróciłam do pracy. Potem znów przestałam. Nie palę, chociaż zdarza mi się imprezowo zjarać fajeczkę lub dwie, choć rzadko to już ma miejsce. Kiepsko się czuję po kombo - fajki plus alko, znacznie gorzej niż po solóweczce alkoholowej. Cóż człowiek się starzeje Ale dobrze mi się kojarzą stare dobre imprezki, siwe od dymu. Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 20:49 Od 17 roku życia do początku tego roku. Czyli dobre 20 lat. Rzuciłam na początku roku i nam nadzieje ze nie wrócę chociaż jest ciężko i kilka kg przytyłam Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 21:37 Paliłam 20 lat. Cieszę się że rzuciłam, ale ważę 10 kg więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pytania o papierosy. 16.11.20, 23:05 nie palę i nigdy nie paliłam. Byłam biernym palaczem jako dziecko i zawsze się przeciw temu buntowałam, co spotykało się z wyśmiewaniem ze strony dorosłych. Teraz palacze dla mnie to najgorsze dno i mogą być profesorami i królami świata a ręki im nie podam. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 08:34 Nie bronie palaczy ale ty masz urazy psychiczne wyniesione z rodzinnego domu, nie wszyscy palili przy dzieciach - np. mój tato nigdy, mamę z papierosem na imprezach pamiętam jak przez sen, bo mialam 5 lat jak rzuciła i od zawsze z domu wypraszala towarzystwo palaczy na korytarz czy podwórze. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 11:58 unikanie palaczy chyba mi nie szkodzi a wręcz przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 07:26 Zaczalem pozno - srodkowo-druga czesc studiow. Skonczylem wczesnie - mialem 26 lat- bo pamietam dobrze rok i pore roku. Odtad nie zapalilem papierosa ani samego tytoniu juz nigdy. W sumie kurzylem 3-4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 07:49 Paliłam na studiach codziennie, aż stwierdziłam, że szkoda zdrowia i rzuciłam. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwik7 Re: Pytania o papierosy. 17.11.20, 08:48 Zdarzyło mi się kilka papierosów w liceum, kilka na studiach. Co ciekawe swędziała mnie od nich skóra twarzy. Jestem mocną alergiczką. Nie palę ja, mój mąż, rodzice, nie palili dziadkowie przynajmniej w znanym mi okresie. Nie pali córka i jej chłopak też nie. Mało mam palących znajomych. Teściowa wychodzi zapalić na balkon u nas. Lubię zapach świeżo zapalanego papierosa i nie znoszę innych faz i przesiąkniętych ciuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama