16.11.20, 18:43
Polska i Węgry głosowały przeciw budżetowi UE blokując go.

www.rp.pl/Unia-Europejska/311169947-Polska-i-Wegry-opowiedzialy-sie-przeciw-budzetowi-UE.html
2021 będzie na prowizorium budżetowym, ale fundusz odbudowy przewdopodobnie uzgodni ze sobą 25 państw i Polska nic nie dostanie. Otwiera się droga do (proponowanego przez premiera Niderlandów) porozumienia 25 krajów i rozwiązania UE (formalnie lub nie). Polexit się dokonał choć formalności mogą zająć parę lat.

I tak to Ziobro wyprowadził Polskę z Unii, miejsce w zbirze czeka
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: polexit 16.11.20, 18:52
      Brawo brawo brawo brawo!!!

I najważniejsze by gnidom z Podkarpacia, Lubelskiego i reszty Polski powiatowej odebrano dotacje rolnicze już na 2021 rok!
      • buldog2 Re: polexit 16.11.20, 21:26
        W tak bliskiej perspektywie to chyba nierealne. Ale w dalszej pewne, takie odnoszę wrażenie.
    • azja1942 Re: polexit 16.11.20, 18:53
      Tak sobie myślę że stare dziadki nam to robią. To głównie ludzie 50, 60, 70 plus na pis głosują. Rząd to też średnia, 50 - 60 lat. Rozpierdol... lą wszystko, skonfliktują nas z Europą i wyprowadzą w pizdu. A za kilka lat zaczną się wykruszać i zostawią młode pokolenia z ręką w nocniku
      • ritual2019 Re: polexit 16.11.20, 18:56
        50 lat to dziadki w dodatku stare 😀😀😀
        Poza tym nie tylko ludzie w tym wieku glosuja na pis.
        • azja1942 Re: polexit 16.11.20, 18:59
          Nie, nie tylko. Ale w większości. Im starsi tym ich więcej.
        • asia-loi Re: polexit 16.11.20, 19:09
          ritual2019 napisał(a):

> 50 lat to dziadki w dodatku stare 😀😀😀
          > Poza tym nie tylko ludzie w tym wieku glosuja na pis.

Ja mam 57 lat i na PiS nie głosowałam. To tacy jak ja pracują na rozdawnictwo PiS-u.
          Ja od PiS-u nic nie dostałam. Może mnie ewentualnie dotyczyć emerytura w wieku 60 lat.
          Wiele osób biorących 500+ i 13 emeryturę głosowało na PiS. I wielu rolników.
          • alicia033 Re: polexit 16.11.20, 19:20
            asia-loi napisała:

> Ja mam 57 lat i na PiS nie głosowałam.

ty w ogóle nie poszłaś głosować. Przypomnieć twoje posty?
            Więc ujmę to grzecznie tak: oddal się prędziutko, bo temu, że piss doszedł do władzy jesteś winna tak samo, jak ci, co na piss głosowali.
            • asia-loi Re: polexit 16.11.20, 19:28
              alicia033 napisała:

> asia-loi napisała:
              >
              > > Ja mam 57 lat i na PiS nie głosowałam.
              >
              > ty w ogóle nie poszłaś głosować. Przypomnieć twoje posty?

Nie byłam na wyborach jak PiS wygrał w 2015 r. Dlaczego nie byłam, to wyjaśniałam mnóstwo razy.
              Teraz byłam, a i tak wygrał PiS. Mój głos - głosem straconym, nieliczącym się. Decyduje większość.
              • yadaxad Re: polexit 16.11.20, 19:31
                Kto nie głosował, głosował na PIS.
                • asia-loi Re: polexit 16.11.20, 19:45
                  yadaxad napisał(a):

> Kto nie głosował, głosował na PIS.

Teraz byłam. I też wygrał PiS. Dlaczego?
                  W 2015 nie byłam nie dlatego że mi się nie chciało, tylko była to świadoma decyzja. Opozycja też święta nie jest i też ma sporo za uszami.
                  Na wybory prezydenckie chodziłam zawsze i mało kiedy wygrywał ten, na kogo głosowałam.
                  Ja od PiS-u nie dostałam nic, a ile na tym forum jest przeciwników PiS-u, którzy łapki po 500+ wyciągają? I nic nie zgrzyta.
                  • olena.s Re: polexit 16.11.20, 20:48
                    Wyjaśnij mi, na logikę, czemu by miało zgrzytać właściwie?
                    500 plus bierze się a) z płaconych przez obywateli PL podatków, b) z kredytów, którzy obywatele PL będą spłacać. I ci, co są przeciw, i ci, co są za. I ci co głosują na PiS i ci, którzy prędzej odgryźli by sobie rękę.

Dlaczego więc ci, z podatków których PiS bierze kasę na pińćsetplusa mają nie brać tego świadczenia?
                    • asia-loi Re: polexit 16.11.20, 21:04
                      olena.s napisała:

> 500 plus bierze się a) z płaconych przez obywateli PL podatków,

Nie znam statystyk, ale z moich obserwacji wynika, że jest całkiem spora grupa osób pobierająca 500+ która pracą się nie kala, a więc podatków nie płaci. Podatki też płacą ci, którzy 500+ nie pobierają, ani 13. emerytury.

b) z kredytów, którzy obywatele PL będą spłacać.

Ci co nie biorą 500+ też będą spłacać.

> Dlaczego więc ci, z podatków których PiS bierze kasę na pińćsetplusa mają nie brać tego świadczenia?

Bo nienawidzą PiSu. Rękę by sobie odgryźli by nie zagłosować na PiS, ale jak PiS rozdaje kasę to biorą. Ja z kolei tego nie rozumiem.
                      • olena.s Re: polexit 16.11.20, 21:19
                        >co nie biorą 500+ też będą spłacać.<
                        Oczywiście, że będą. Choćby w obniżeniu jakości usług, nieustających brakach nauczycieli angielskiego, pielęgniarek i anestezjologów. W polityce monetarnej państwa, etc.etc.

>Bo nienawidzą PiSu.<
                        Ale to nie jest prezent od PiS i to nie są pieniądze PiS pochodzące ze składek partyjnych czy czegokolwiek takiego. To są nasze pieniądze - moje, twoje, a nawet dramatiki i tisza. Pis jest tylko listonoszem, przynoszącym przelew.

>Ci co nie biorą 500+ też będą spłacać.<
                        No właśnie. Rodzic, przeciwnik PiS, najpierw (zmuszony) płaci podatki umożliwiające zaciągnięcie kredytu, potem będzie (zmuszony) ten kredyt spłacał. Czemu nie ma zmniejszyć obciążenia poprzez pobieranie świadczenia na dziecko? Mi sie tu nic nie kłóci z etyką.
                        • asia-loi Re: polexit 16.11.20, 21:35
                          olena.s napisała:

> Ale to nie jest prezent od PiS i to nie są pieniądze PiS pochodzące ze składek partyjnych czy czegokolwiek takiego. To są nasze pieniądze - moje, twoje, a nawet dramatiki i tisza. Pis jest tylko listonoszem, przynoszącym przelew.
                          >

Ale wcześniej takiego listonosza nie było.
                          O tym, że PiS rozdaje nie swoje pieniądze, i że je kiedyś trzeba będzie oddać i to z nawiązką - wie zdecydowana mniejszość obywateli w Polsce.
                          Większość uważa że PiS im daje kasę i nie zastanawiają się skąd ta kasa. Ważne dla nich jest, że dostają.
                          Wiele razy słyszałam taki tekst: wszyscy kradną (wszystkie rządy, partie), a PiS przynajmniej się dzieli, a tamci też kradli, ale się nie dzielili.
                          Widzę też jak wielu ludziom te 500+ autentycznie pomaga. Zwłaszcza jak w domu jest 3-4 dzieci, a tylko jeden rodzic pracuje. Dlatego z drugiej strony się nie dziwię, że głosują na PiS. W Polsce z jednej pensji żyje się bardzo ciężko, a jakieś zasiłki rodzinne czy na dziecko są śmiesznie niskie.
                          Patologii też pomaga, ale to temat na inny wątek.
                          • olena.s Re: polexit 16.11.20, 21:44
                            Nic z tego co piszesz nie podważa mojej tezy (nie ma powodu, aby ci, z podatków których PiS bierze kasę na pińćsetplusa mieli nie brać tego świadczenia?).
                          • runny.babbit Re: polexit 16.11.20, 21:44
                            Każdy ma nadzieję że jakoś to będzie i się uda prześlizgnąć i tym razem. Mądrzy ludzie od lat przestrzegają że to jebnie, ale chyba jesteśmy skazani na puentę dowcipu z bacą, który sam pod sobą gałąź podcina.
                            • asia-loi Re: polexit 16.11.20, 21:53
                              runny.babbit napisał(a):

Mądrzy ludzie od lat przestrzegają że to jebnie, ale chyba jesteśmy skazani na puentę dowcipu z bacą, który sam pod sobą gałąź podcina.

Ja też uważam, że to się zawali. Że Polska i Polacy bardzo źle wyjdą na rządach PiS-u.
                              U nas nie będzie drugiej Wenezueli, u nas będzie taka hiperinflacja jaka była w PRL-u, którą ja niestety bardzo dobrze pamiętam. My niestety mamy swoje doświadczenia z których nie wyciągamy wniosków.
                              Polacy są dobrzy tylko w odzyskiwaniu niepodległości, ale jak już mam ten swój kraj to nie potrafimy nim dobrze zarządzać. Nie dość, że jesteśmy koszmarnymi gospodarzami to jeszcze się żremy między sobą niesamowicie.
                  • alicia033 Re: polexit 16.11.20, 21:05
                    asia-loi napisała:

> Teraz byłam. I też wygrał PiS. Dlaczego?

dlatego, #$@%&^*!, że te wczeniejsze wybory, które świadomie olałaś dały mu dostęp do nieograniczonych środków na propagandę.

Więc teraz, zamiast jeszcze durnie pyszczyć na forum, stul uszy po sobie i ***********! Prędziutko.
                    • asia-loi Re: polexit 16.11.20, 21:23
                      alicia033 napisała:

> dlatego, #$@%&^*!, że te wczeniejsze wybory, które świadomie olałaś dały
                      > mu dostęp do nieograniczonych środków na propagandę.

Nieprawda. Opozycja jest słaba i nie ma nic lepszego do zaproponowania ludziom (niż PiS).
                      Dla wielu ludzi 500+ i 13 emerytury, obniżony wiek emerytalny bardzo wiele znaczy.
                      To że PiS niszczy Polskę dociera do mniejszości. Dużo młodych i wykształconych też głosuje na PiS. To nie jest tak, że na PiS głosują same wapniaki.
                      Teraz też znowu musiałam wybierać mniejsze zło. Nie ma takiej partii, która by mi w 100% pasowała i miała szanse na wygraną. Jak mi już jakaś partia bardziej pasuje od innych, to się okazuje, że nie ma żadnych szans na wygraną czy jakieś znaczące poparcie.

>
                      > Więc teraz, zamiast jeszcze durnie pyszczyć na forum, stul uszy po sobie i ****
                      > *******! Prędziutko.

>
                      suspicious suspicious suspicious
                      Ani myślę.
      • alicia033 Re: polexit 16.11.20, 18:58
        azja1942 napisał(a):

> Tak sobie myślę że stare dziadki nam to robią.

Nie ma co zwalać na starych dziadków, wystarczyłoby, żeby młodsze pokolenia nie wypięły się na wybory, jak to zrobiły.
      • yadaxad Re: polexit 16.11.20, 18:58
        A co, nie wiadomo było jaki jest PIS? Raz rządził, potem swój charakter prezentował jak pawi ogon. Chciał suweren to ma.
      • biala_ladecka Re: polexit 16.11.20, 19:06
        Nie znam żadnej osoby 60 i 70+ głosującej na Pis, znam za to kilka osób w wieku produkcyjnym i to w cale nie osoby żyjące z socjalu - ustatkowane, majętne. Przestańcie tworzyć mity o starych dziadkach pisowcach.
      • pytajnik188 Re: polexit 16.11.20, 19:07
        Oj pobożne życzenia, że tylko dziadki. Cała katolicka banda nierobów za 500 się sprzedała bo z UE nie wyprowadza, tzw kompromisu nie ruszą, wolnych mediów, sądów też nie, podatków z za granicy nie będą ściągać itp, itd.
        Pierdilnie i dopiero ludzie zrozumieją, że sprzedali się dużo za tanio. Szkoda że będzie za późno.
        • konsta-is-me Re: polexit 16.11.20, 20:22
          A ile osób które się "nie sprzedały " bierze 500+ i wszystko co się da???
          Jak mnie wkurza ta gadka o 500+, tylko osoby którym przysługuje a NIE POBIERAJA mogą tak mówić.
          • olena.s Re: polexit 16.11.20, 20:56
            Masz naturalnie świadomość, że 500 nie bierze się z tego, co PiS wyszabrował podczas prywatyzacji, tylko z podatków? Czy nie za bardzo?
            I masz oczywiście świadomość, że kiedy mówi się o tych, którzy sprzedali się za pińćseta, to chodzi o tych, którzy by bez tego świadczenia NIE głosowali na kaczora czy Adriana, i robią to właśnie dlatego, że obiecano emerytury czy pińćsety? Na tym polega sprzedanie swojego głosu wyborczego, a nie na samym fakcie pobierania świadczenia.
            • konsta-is-me Re: polexit 16.11.20, 21:27
              No co ty, nie miałam pojęcia że z podatków??? Myślałam że dają z własnej kieszeni, charytatywnie tak 😳😳😳
              To nie ty przypadkiem, kiedyś uświadamiałas forum, słynnym hasłem , że "rząd nie ma własnych pieniędzy"??
              Chyba dalej to SAMA SOBIE tłumaczysz, dla reszty to jest oczywiste.

Teraz wytłumacz mi hipokryzję pt."jestem przeciw, ale chętnie biorę wszystkie przywileje".
              • olena.s Re: polexit 16.11.20, 21:32
                Wyhamuj, ja nie biorę pięćsetki smile. Natomiast 500 plus NIE jest przywilejem - jest świadczeniem na dzieci. I skoro wiesz, że PiS nie wypłaca ze swoich, tylko z naszych, to niby czemu jakiś rodzic miałby odmówić tego, co jest przeznaczone dla wszystkich dzieci, co? Dokładnie tak samo mogłabyś wrzeszczeć, że gardzący PiS obywatel PL powinien wycofać dzieci z państwowych szkół lub zrezygnować z leczenia na NFZ.
                • asia-loi Re: polexit 16.11.20, 21:47
                  olena.s napisała:

Dokładnie tak samo mogłabyś wrzeszczeć, że gardzący PiS obywatel PL powinien wycofać dzieci z państwowych szkół lub zrezygnować z leczenia na NFZ.

Ale jest ciągłość państwa. W nowej Polsce nie było tak, aby cały czas rządziła jedna partia. Co kilka lat rządzi inna partia. I każdy rząd miał swoich przeciwników i swoich zwolenników.
                  Osobiście uważam, że żaden rząd nie szkudził w Polsce tak jak PiS, ale większość uważa inaczej, zwłaszcza ci, którym PiS coś daje.
              • spirit_of_africa Re: polexit 17.11.20, 09:25
                To taki sam „przywilej” jak zwrot podatku czy dodatkowy urlop rodzicielski. Albo państwowe przedszkole za darmo/1zl.
                Poza tym to ja wkładam w ten gar swoje podatki, a moja córka o ile nie uda jej się stad kiedyś uciec będzie spłacać ten kredyt. Mam jej za 20lat powiedzieć, ze głupi rząd ja zadłużył, a jeszcze głupsza mamusia nic z tym nie zrobiła? No wiec to ów co moge- głosuję, a 500 odkładam na konto.
      • caponata75 Re: polexit 16.11.20, 19:14
        Gdy kilka lat temu, gdy chodziłam na protesty bronić TK i wolnych sądów młodzi ludzie siedzieli sobie w ogródkach pijąc piwo lub lapali po ulicach uciekające pokemony. Na demonstracjach spotykalam ludzi po 40., a najwięcej było takich koło 60tki, którzy dobrze pamiętali PRL. Teraz lament i trwoga. Mogę jedynie zapytać: a nie mówiłam? TK młodych nie dotyczył, a to co się teraz wyrabia jest tylko konsekwencją zamachu PiS na praworządność.
        • alicia033 Re: polexit 16.11.20, 19:23
          caponata75 napisała:

> TK młodych nie dotyczył, a to co się teraz wyrabia jest tylko konsekwencją zamachu PiS na praworządność.

100/100

a teraz deal będzie wyglądał tak: piss&konfa poprą kościelny zakaz aborcji a sukienkowi będą z ambon gardłować za wyjściem z UE.
        • azja1942 Re: polexit 16.11.20, 19:23
          Teraz pójdą głosować bo ataki na LGBT oraz całkowity zakaz aborcji dotyczy jak najbardziej ich pokolenia. No i ten wieczny obciach w Europie i świecie
        • yadaxad Re: polexit 16.11.20, 19:25
          Był przecież projekt konstytucji a la pis, co 18cki nie umiały czytać wtedy? Jak myślały, że przesiedzą to na zbawcu, to niech się nie dziwią, że im czerwony piorun w doopę strzela.
        • madame_edith Re: polexit 16.11.20, 21:59
          Byłam na protestach w sprawie sądow i miałam identyczne obserwacje. Wszyscy protersujący koło albo dobrze po 40. Jestem tym wszystkim załamana 😞
          • asia-loi Re: polexit 16.11.20, 22:06
            madame_edith napisała:

> Byłam na protestach w sprawie sądow i miałam identyczne obserwacje. Wszyscy protersujący koło albo dobrze po 40. Jestem tym wszystkim załamana 😞

Też byłam na protestach w sprawie sądów i na czarnych marszach i też widziałam jak było mało młodych ludzi.
            Za to teraz jestem pozytywnie zaskoczona, że młodych jest tak dużo. W dobie pandemii na protestach nie byłam, bo sama jestem chora.
        • chicarica Re: polexit 17.11.20, 07:59
          Mam dokładnie takie same odczucia. Gdy PiS wygrywał wybory, pracowałam w firmie IT ze "startup atmosphere" i wtedy wszyscy moi młodzi koledzy z pracy mówili, że ich polityka nie obchodzi, albo wręcz że są "przeciw aborcji". To my, baby wtedy w wieku między 35 a 40, byłyśmy zaniepokojone. Teraz zaniepokojeni są oni, a ja - no cóż, mogę tylko łączyć się w bólu ale mieszkając już w normalnym kraju.
      • bistian Re: polexit 16.11.20, 20:06
        azja1942 napisał(a):

> Tak sobie myślę że stare dziadki nam to robią. To głównie ludzie 50, 60, 70 plu
        > s na pis głosują. Rząd to też średnia, 50 - 60 lat. Rozpierdol... lą wszystko,
        > skonfliktują nas z Europą i wyprowadzą w pizdu. A za kilka lat zaczną się wykru
        > szać i zostawią młode pokolenia z ręką w nocniku

Wybacz, ale ja jestem w wieku senioralnym, o czym ostatnio dowiedziałem się na tym forum. Nie czuję się starym dziadkiem, nigdy nie mam ulg ze względu na wiek, a wręcz, młode dziadki wykorzystują mnie i robią dużo mniej, niż ja i wymagają wsparcia.
        Nigdy nie głosowałem na populistów, nierozgarniętych polityków bez pomysłu. Konsekwentnie, nie głosowałem na PiS i nie zamierzam tego robić.

A co do struktury wieku osób popierających PiS, możesz się bardzo zdziwić, jak dużo młodych na nich głosuje. Po drugie, wysokie wykształcenie i całkiem sensowna inteligencja, wcale nie oznacza, że taka osoba nie wierzy w spiski i nie da się łatwo manipulować. Owszem, da się oszukiwać i bardzo broni tego. big_grin
      • feliz_madre Re: polexit 16.11.20, 20:50
        To może pora, żeby co młodzi się obudziło i zdało sprawę, że chodzi o rzeczywistość w której będą żyli za kilka i kilkanaście lat i zaczna poważnie traktować wybory.
        • buldog2 Re: polexit 16.11.20, 21:28
          Teraz przesądza się to, co będzie za kilka-kilkanaście lat. Ano, dostaną co im się należy.
      • lauren6 Re: polexit 16.11.20, 21:27
        Sama będę doradzać moim dzieciom, żeby jak dorosną uciekły za zachodnią granicę z tego ciemnogrodu.
        Nasze pokolenie 30-40 latków najbardziej dostanie po tyłku.
        • runny.babbit Re: polexit 16.11.20, 21:46
          Dokładnie, utrzymujemy ten cyrk, płacimy na cudze emerytury, kiedy wiadomo że nasze, o ile będą w ogóle, będą głodowe. Nasze dzieci pewnie wyjadą, a nam będzie już trudniej stąd się wymiksowac....
      • chicarica Re: polexit 17.11.20, 07:54
        To się bardziej regionami niż wiekiem chyba rozkłada.
    • dolcenera Re: polexit 16.11.20, 19:44
      Stawiam, ze Polexitu nie będzie, ale UE szybko się zreformuje na głosowanie większościowe, a nie jednomyślne, i szybciutko powstanie Europa 2 prędkości ( finansowych)
      • maadzik3 Re: polexit 16.11.20, 20:18
        Polexitu formalnego może nie być, ale albo nastąpi konsolidacja strefy euro ze zwoim budżetem, albo - jak już się mówi - nowa organizacja międzynarodowa bez Polski i Węgier. I na pewno nigdy nas do niej nie przyjmą.
      • buldog2 Re: polexit 16.11.20, 21:29
        Tzn. nie będzie go wyłącznie formalnie. Realnie już się dokonuje.
    • dyzurny_troll_forum Re: polexit 16.11.20, 20:03
      maadzik3 napisała:

> I tak to Ziobro wyprowadził Polskę z Unii, miejsce w zbirze czeka

Trzeba w tym dniu przypomnieć klasyka:

youtu.be/0NQK1deGeEg
      • alicia033 Re: polexit 16.11.20, 21:10
        dyzurny_troll_forum napisała:

> youtu.be/0NQK1deGeEg

jesteś niereformowalnym durniem - radio z ryjem nigdy nie przekroczyło progu 2,2% słuchalności.
        • dyzurny_troll_forum Re: polexit 16.11.20, 21:52
          alicia033 napisała:

> dyzurny_troll_forum napisała:
          >
          > > youtu.be/0NQK1deGeEg
          >
          > jesteś niereformowalnym durniem - radio z ryjem nigdy nie przekroczyło progu 2,
          > 2% słuchalności.

Ale jak to się ma w ogóle do czegokolwiek!?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: polexit 16.11.20, 20:26
      Ktoś kiedyś napisal, że to nie będzie polexit tylko "wypierpol", z nami się nikt nie liczy, my nie Grecja której podwinęla się noga i prosila o pomoc, nasz rzad jes chamski, prymitywny, gburowaty. Glówno dowodzacy siedzi w domu i w sejmie i w dupie ma spotkania na szczeblach europejskich. Z takim rzadem się nie gada, się zamyka drzwi z trzaskiem, a obywatele - większosć wybrala to ma, reszta ma przejebane.
      • dyzurny_troll_forum Re: polexit 16.11.20, 20:29
        kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Ktoś kiedyś napisal, że to nie będzie polexit tylko "wypierpol", z nami się nik
        > t nie liczy, my nie Grecja której podwinęla się noga i prosila o pomoc,

Grecja miała ten plus, że tam się używa euro.
        Za złotówką nikt nie będzie płakał.
    • zona_glusia Re: polexit 16.11.20, 20:35
      To jest straszne
      • saszanasza Re: polexit 16.11.20, 20:53
        zona_glusia napisał(a):

> To jest straszne

No jest straszne, my po prostu musimy leżeć i kwiczeć, żeby coś się zmieniło, albo naprawdę jakiś zamach stanu przeprowadzić. Nie widzę innej możliwości.
    • zlota.ptaszyna Re: polexit 16.11.20, 20:57
      nic nie glosowano jeszcze, doksztalc sie
    • berber_rock Re: polexit 16.11.20, 21:12
      O czym ty piszesz????
      Przeciez nie bylo jeszcze Rady?
      Zwykle jest na poczatku grudnia ...
    • berber_rock Re: polexit 16.11.20, 21:14
      BTW
      Nie wierze ze sie odwaza na radzie
      • alicia033 Re: polexit 16.11.20, 21:28
        twoja wiara nijak ma się do rzeczywistości.
        • berber_rock Re: polexit 17.11.20, 07:11
          Twoja, rzeczywistość na razie się nie zgadza
      • buldog2 Re: polexit 16.11.20, 21:31
        Od tego zależą ich stołki.
    • maly_fiolek Re: polexit 17.11.20, 09:01
      W drugą stronę patrzeć, budżet ma być przyjęty jednomyślnie, tak stanowi traktat akcesyjny.
      Uważam że wprowadzanie zupełnie nowych, niepasujących mechanizmów musi być uzgodnione ze wszystkimi państwami i mieć ich zgodę, tak że tu nawaliła (celowo?) dyplomacja Holenderska.

Chociaż nie popieram PiSu to niestety jestem za ich wetem.
      Wprowadzenie uznaniowego przyznawania środków (tzw 'the conditionality mechanism ') sprawi że przy obecnej władzy Polska (i jej obywatele) mogą nie dostać nic, a wpłacać trzeba będzie.
      Bez weta, również nie będzie środków na odbudowę... ale nie trzeba będzie wpłacać.
      • woman_in_love Re: polexit 17.11.20, 09:44
        i dlatego tak ważne, by państwa UE dogadały się ze sobą: bez Polski i Węgier, i by zachęcić te 2 kraje to wyjścia samodzielnie z UE
      • olena.s Re: polexit 17.11.20, 10:09
        Cóż, jeżeli ktoś wchodzi do klubu, starając się o zgodę członków, a potem łamie obyczaj - nic dziwnego, że pozostali cżłonkowie klubu szukają mozliwości obejścia barbarzyńcy w salonie.
        Sądzę,że znajdą taką drogę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka