Dodaj do ulubionych

OT: Exit poll, czy Pol-exit.

01.06.25, 21:52
Jak obstawiacie?
Różnica mocno w granicach błędu statystycznego, więc możliwe są oba scenariusze.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 01.06.25, 21:55
      Nie ma co obstawiać. Nie ma co dywagować. Czekamy na rano. Wieksza frekwencja na zachodzie i w miastach daje pewne przesłanki
      • qqbek Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 01.06.25, 22:19
        trypel napisał:

> Nie ma co obstawiać. Nie ma co dywagować. Czekamy na rano. Wieksza frekwencja n
        > a zachodzie i w miastach daje pewne przesłanki
        >

Ale ponad 70% wyborców z wykształceniem podstawowym i niepełnym podstawowym mogło przeważyć.
        U nas na wsi (ściana wschodnia) pogoda była piękna, cały dzień.
        Dopiero jak po 18-ej pod lubelskim zamkiem przejeżdżałem, to kilka kropelek deszczu spadło, a u mnie na wsi dopiero teraz kropić zaczęło.

Optymizmem napawa lista wyborców z mojej okręgowej - jak żeśmy przed 18-ą z Zofią głosowali, to przy naszej ulicy brakowało raptem ze dwóch podpisów na liście (a okolicę mam zdecydowanie antypisowską).
        • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 01.06.25, 22:28
          U nas cały dzień pięknie. Pare chmur ale upał i sucho. Poszliśmy od razu rano po wfie i przed śniadaniem i już nie było jak zaparkować blisko.
          • qqbek Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 01.06.25, 22:35
            trypel napisał:

> U nas cały dzień pięknie. Pare chmur ale upał i sucho. Poszliśmy od razu rano p
            > o wfie i przed śniadaniem i już nie było jak zaparkować blisko.

Ja up-em pojechałem i też miałem problemy z zaparkowaniem.
            Ale wcisnąłem się tak, że Zofia wychodziła i wchodziła już "za miejscem parkingowym" i na całe szczęście żaden z sąsiednich "parkujących na liniach" mnie nie obił.
            Miejsca szerokie, a ludzie parkują jak dzicy... dwa XC90 widziałem parkujące "zwyczajowo" - czyli dwóch debili zajęło 5 miejsc (jeden stanął "w poprzek" na trzech). Nawet "typowi" kierowcy BMW w miastach mnie tak nie wkurzają, jak te samolubne "orły, sokoły" z Volvo.
    • bywalec.hoteli Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 01.06.25, 23:21
      Zmiana akcji
    • kanna13 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 01.06.25, 23:44
      Tutaj wyniki on-line
      • qqbek Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 01.06.25, 23:54
        kanna13 napisał:

> Tutaj wyniki on-line

Fajne.
        Liczę, że jak się obudzę, to będzie lepiej.
        Na razie czarna rozpacz :-(
        • bywalec.hoteli Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 01.06.25, 23:56
          Nie zamartwiaj się Kuba
          • qqbek Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 00:33
            bywalec.hoteli napisał:

> Nie zamartwiaj się Kuba
            >

Nawet jak wygrał Trzaskowski, to połowa dorosłych Polaków zagłosowała na gangstera, kibola, krzywoprzysiężcę (akt notarialny zawarł sam ze sobą, kwitując odbiór gotówki) i osobę ewidentnie uzależnioną od stymulantów.
            A to nie były wybory sołtysa, ale strażnika konstytucji i zwierzchnika sił zbrojnych.
    • agios_pneumatos Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 05:43
      Pozamiatane. Gorze nam...
      • engine8t Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 05:52
        agios_pneumatos napisał:

> Pozamiatane. Gorze nam...

Gratulacje.
        Jeszcze Polska nie zginela...
        • engine8t Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 05:59
          "W nocy wygranej Karolowi Nawrockiemu pogratulował nominowany przez Donalda Trumpa na ambasadora USA w Polsce Thomas Rose. "Gratulacje dla Polski - podczas pełnej wzlotów i upadków, zaciętej kampanii wyborczej prowadzonej między dwoma wielkimi patriotami, po raz kolejny dokładnie udowodniła, jakim jest silnym, dumnym i wolnym narodem. Jeśli wygrywa Polska, wygrywa i świat!" - napisał na platformie X."
        • donaldte Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 07:22
          Gratulacje.
          Niech żyje Polska !
          • nousecomplaining Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 15:44
            > Niech żyje Polska !
            Uważasz, że ktoś, kto będzie "rządził" tylko dlatego, że minimalnie wygrał wybory w kraju, w którym większość głosujących to debile, zrobi coś dobrego dla Polski?
            • al.1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 23:37
              nousecomplaining napisał(a):

> Uważasz, że ktoś, kto będzie "rządził" tylko dlatego, że minimalnie wygrał wybory
              > w kraju, w którym większość głosujących to debile, zrobi coś dobrego dla Polski?

Był to wybór między człowiekiem Sorosa, a tym samym gadów (inaczej Deep State'u, elit, satanistów, kabały, masonów), a kimś, kto daje nadzieję na powrót do normalności i politykę nakierowaną na dobro Polski. Jeżeli Trump nie da mu wsparcia, to nic się nie zmieni.

Przy okazji, tak celowo, m.in., utylizuje się pieniądze, by tworzyć kraj nędzarzy.
              Od 44:24 do 48
              A jak ktoś ma za niskie ciśnienie, to może sobie podnieść od 14:47 ->

• dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 05:49
                @al1
                "To interesujące co pan mówi. A co mówią lekarze?", plaskoziemcu :)
                • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 05:51
                  Tak urva Bozy Człowiek Nawrocki. Bo ma imię jak Papa Kremowka. Swirku - wez latawiec i uganiaj sie za swoimi chemtrailsami.
                  • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 05:52
                    Warrrrrrtosci chrzesciajnskie i wzór cnót.
                    To taka sama prawda jak orientacja heteroseksualna Juliusza Paetza.
                • al.1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 13.06.25, 22:55
                  dodekanezowiec napisał:

> @al1
                  > "To interesujące co pan mówi. A co mówią lekarze?", plaskoziemcu :)

Mów mi do rury
                  • qqbek Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 13.06.25, 23:06
                    al.1 napisał:

> Mów mi do rury

Tej w którą kosmici zajrzeli?
                    Przecież to wszystko już przebadane (w przeciwieństwie do ciebie).
                    Jak tam chemtrailsy?
                    Bo mi z Jasionki pod chatę bazę z pomocą dla Ukrainy przenieśli tymczasowo (zdjęcie poglądowe, z koszenia trawnika dziś wieczorem) i myślę, że będę musiał sobie jakieś środki zabezpieczające kupić.
                    Myślisz, że foliowa czapeczka wystarczy, czy też powinienem przedsięwziąć jakieś bardziej wyszukane środki ostrożności?
                    • al.1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 17.06.25, 21:48
                      qqbek napisał:

> Przecież to wszystko już przebadane (w przeciwieństwie do ciebie).

Sam się przebadaj.

> Jak tam chemtrailsy?

Nic się na świecie nie zmieniło. Poczytaj chociaż komentarze.

> Bo mi z Jasionki pod chatę bazę z pomocą dla Ukrainy przenieśli tymczasowo (zdjęcie poglądowe, z koszenia trawnika dziś wieczorem)

To oczywiste, że po zrzutach syfu wracają na pusto.

> i myślę, że będę musiał sobie jakieś środki zabezpieczające kupić.

Zabezpieczyć się możesz tylko przez nieoddychanie. Powodzenia.

> Myślisz, że foliowa czapeczka wystarczy, czy też powinienem przedsięwziąć jakieś
                      > bardziej wyszukane środki ostrożności?

Odpowiedz sobie sam, albo zapytaj ucznia SP czy foliowa czapeczka przefiltruje powietrze?

--
                      Śniło mi się, że byłem lekarzem, ale jak się obudziłem, to gdzieś mi się zapodział kitel i stetoskop
                  • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 13.06.25, 23:11
                    al.1 napisał:

> dodekanezowiec napisał:
                    >
                    > > @al1
                    > > "To interesujące co pan mówi. A co mówią lekarze?", plaskoziemcu :)
                    >
                    > Mów mi do rury

W kasetach do nauki niemieckiego w latach 90.bylo coś takiego:
                    Iiiiiśś haaaaaajseeeeeee Maaaajeeeeeer! :)
    • hrasier_2 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 06:15
      Musisz tym żyć i cała ta wasza grupka co opluwala prezydenta. I nie jest mi przykro, patrząc na te wpisy wcześniej. Brawo Polonia amerykańska hahaha.
    • tbernard Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 06:45
      Nie rozumiem dlaczego nie wystawiono Sikorskiego zamiast Trzaskowskiego. Jeśli to Tusk maczał w tym palce to możemy jemu podziękować za to, że Nawrockiego będziemy mieli.
      • tiges_wiz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 06:54
        Ja mam podobne zdanie. Nie rozliczyli PISu, nie wystawili Sikorskiego, to mają co chcieli
        • qqbek Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 06:58
          tiges_wiz napisał:

> Ja mam podobne zdanie. Nie rozliczyli PISu, nie wystawili Sikorskiego, to mają
          > co chcieli
          >

Otóż to.
          Tylko Polski szkoda.
        • only_the_godfather Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 07:09
          tiges_wiz napisał:

> Ja mam podobne zdanie. Nie rozliczyli PISu, nie wystawili Sikorskiego, to mają
          > co chcieli
          >

Niestety ale nie nauczyli się grać do zasad jakie narzucił konkurent, nie zrozumieli nastroi społecznych. teraz cytując klasyka można powiedzieć no i ch*j no i cześć
      • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 07:03
        tbernard napisał:

> Nie rozumiem dlaczego nie wystawiono Sikorskiego zamiast Trzaskowskiego. Jeśli
        > to Tusk maczał w tym palce to możemy jemu podziękować za to, że Nawrockiego będ
        > ziemy mieli.

Wlasnie. Wszyscy skupiają sie na ludziach co głosowali na bandyte a nie zastanawiają się dlaczego to robili. I ze doprowadziło do tego PO w ciągu półtora roku. Można miec wrażenie ze najbardziej przegrana byla na rękę Tuskowi bo w ten sposób już ma świetna wymówkę dlaczego nie moze dostarczać tego co obiecał. O biedny ja, chciałem wam pomoc, wam- Polakom, ale te kłody pod nogi rzucają i nic nie moge..
        • only_the_godfather Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 07:10
          Dokładnie sztab Trzaskowskiego robił chyba wszystko, żeby przegrać.
          • bywalec.hoteli Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 07:15
            A nie jest tak, że nie wystawia się kandydata który już przegrał, po raz drugi?
            • qqbek Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 07:26
              bywalec.hoteli napisał:

> A nie jest tak, że nie wystawia się kandydata który już przegrał, po raz drugi?
              >

Kaligula: popa! Zrobiłem z konia senatora!
              Karzeł Żoliborski: potrzymaj mi piwo!
              • only_the_godfather Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 07:32
                Ale co by nie mówić, to Tusk powinien odejść albo schować się w cień. On w ogóle nie rozumiem obecnych czasów, nastrojów społecznych i oczekiwań. Jak zostanie na stanowisku to skończy to się albo przedterminowymi wyborami albo w 2027 konstytucyjną dla PiS i Konfederacji.
                • bywalec.hoteli Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 12:28
                  Wg mnie jeśli Trzaskowski już raz nie potrafił przekonać społeczeństwa w wystarczający sposób, to wystawianie go drugi raz było bez sensu.
                  W Chobielinie może jakiś kurek od szampana strzelił ;)
                  • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 14:14
                    bywalec.hoteli napisał:

> Wg mnie jeśli Trzaskowski już raz nie potrafił przekonać społeczeństwa w wystar
                    > czający sposób, to wystawianie go drugi raz było bez sensu.
                    > W Chobielinie może jakiś kurek od szampana strzelił ;)

Sorry ale to trochę takie infantylne wręcz z tym "potrafieniem przekonania".
                    Po drugie, no w 2020 była inna sytuacja jednak, media bardzo sprzyjały PiS-owi.
                    Tak, rządy 2015-2023 to rządy quasi-autorytatne czego Ty bywalcze nie dostrzegasz.
                    Dlatego moim zdaniem bardziej konsekwentne jest glosowanie przez katolika na ludzi pokroju Mazowieckiego czy Wałęsy patrząc juz tak historycznie niż na "mówiącego fałszywe świadectwo przeciw bliznimeu" (patrz - lista z 4 czerwca 1992) Macierewicza.
              • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 07:40
                Lepiej być niezadowolonym człowiekiem niż zadowolona świnią; lepiej być niezadowolonym Sokratesem niz zadowolonym głupcem (John Stuart Mill).
      • advanced48 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 11:49
        Tuskowi możesz pogratulować za całokształt rządzenia przez ostatnie półtora roku. Za brak rozliczeń złodziejstwa poprzedniej ekipy, za brak odpowiedzialności za łamanie konstytucji, za nie realizowanie obietnic wyborczych. Trzaskowski przegrał bo był reprezentantem KO, tak, jak reprezentantem PIS jest Nawrocki. To dwa słupy swoich szefów, i tyle.
        • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 12:03
          @advanced48
          Aha - zawiedziony brakiem rozliczenia PiS głosował na Nawrockiego?
          Nawrocki wygrał dzięki prostemu ciemnemu ludowi np. z Podljasja. Nie, nawet po polsku nie powiedzą "z Podlaśa" (fonetycznie) tylko z Podljasja (slowianstwo wschodnie). Plus np. glosy górali- motto życiowe tychże: "syćko dutki"
          • only_the_godfather Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 12:22
            Tak tak oczywiście, szukanie winnych dalej wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba. Niech PO robi tak dalej a w 2027 będzie dalek pokerface że wygrał PiS i Konfa. Do wyborów poszło 2/3 uprawnionych więc to nie tylko zacofane tereny głosowały. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ci co głosowali w 2023 na koalicje rządząca dziś zrobili inaczej.
          • advanced48 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 12:50
            Tak, wyborca zawiedziony sposobem rządzenia chce zmiany, więc głosuje przeciw aktualnej władzy. Nie interesuje go, ile kandydat zna języków, ile ma mieszkan(to już bardziej, bo biedni nie lubią bogatych), czy był kibolem czy dzieckiem elity. Jest PRZECIW!
            • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 13:35
              advanced48 napisał(a):

> Tak, wyborca zawiedziony sposobem rządzenia chce zmiany, więc głosuje przeciw a
              > ktualnej władzy. Nie interesuje go, ile kandydat zna języków, ile ma mieszkan(t
              > o już bardziej, bo biedni nie lubią bogatych), czy był kibolem czy dzieckiem el
              > ity. Jest PRZECIW!

W tym kontekście zgodzę sie jednakowoż ze mógł zaistnieć przeplyw głosów w Trzeciej Drogi do Mentzena w I turze, a w drugiej ten ktos sie w.urvił i nie poszedl (lecz frekwencja duza, choc ciut mniejsza chyba niz w 2023 - na tyle ze te 2% ma znaczenie przy wynikach). Ale ktoś kto uwaza ze PiS nie został rozliczony - na Nawrockiego nie głosował :)
              • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 13:41
                Bo widzisz - nie ma logiki w tym ze skoro obecna koalicja nie rozliczyła PiS to uczyni to Nawrocki :)
                Chyba ze ktoś kieruje sie logika jak to mowiono w 2015 ze geje głosowali na Dude bo PO za malo dla nich zrobila ;)
                W 2023 jednak obecna koalicja dostała łącznie ok. 11,6 mln a szeroko rozumiana prawica (wziąłem tu Bezp.Sam.tez) ok. 10 mln. Teraz jest jakies tam 10,6 do 10,2 dla Nawrockiego. No widać różnicę.
                • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 14:10
                  Przy czym frekwencja niższa o 2,5 % od 2023 roku - to jest jakies chyba 700 tys.glosow. 700 tys.wyborcow (chyba głównie Trzeciej Drogi) zostało w domach.
                  • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 14:50
                    dodekanezowiec napisał:

> Przy czym frekwencja niższa o 2,5 % od 2023 roku - to jest jakies chyba 700 tys
                    > .glosow. 700 tys.wyborcow (chyba głównie Trzeciej Drogi) zostało w domach.

Frekwencja zawsze na prezydenckich jest nizsza niż parlamentarnych i spadek rozkłada sie rowno
                    • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 14:53
                      @trypel
                      Być może, nie będę sie aż tak sprzeczał.
                      Ale ankieterzy nie pytają tych którzy nie poszli - i tu prędzej czy później w badaniach pojawi sie jakas luka.
                      Podejrzewam ze wyborcy PSL mogli sie z nikim nie identyfikować.
                      • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 15:01
                        Ale skąd ta luka skoro w drugiej turze przyszlo wiecej ludzi?
                        • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 15:11
                          W 2 turze przyszło więcej niż w 1-ej ale i tak mniej niż w parlamentarnych.
                          Możemy gdybać różne rzeczy.
                          Fajnie gdyby były dane typu -
                          Wyborca tego a tego glosowal w 2023 na partie taka a taka. Bądź na kogo by glosowal wyborca Trz/Nawr gdyby wybory parlam.byly dzis.
                          • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 15:12
                            Zresztą to wszystko jest płynne przy takich porównaniach- 16-latek nie glosowal w pazdz.2023, teraz mógł. Trochu ludzi też przez prawie 2 lata zmarło.
                            Nie ma dwóch tych samych rzek :)
                            • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 15:35
                              Pomysl sobie ze gdzie tam w Warszawie jest teraz czlowiek który wczoraj określił swoją zone mianem pierwszej damy a dzisiaj musial to odwołać. I bedzie musial z tym żyć. :D
                              I to są prawdziwe dramaty
                              • waga170 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 15:56
                                trypel napisał:

> Pomysl sobie ze gdzie tam w Warszawie jest teraz czlowiek który wczoraj określi
                                > ł swoją zone mianem pierwszej damy a dzisiaj musial to odwołać. I bedzie musial
                                > z tym żyć. :D

Polskie wybory to jednak kabaret.
                                • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 16:42
                                  Waga, obyśmy w życiu tylko takie problemy mieli jak chujowy prezydent.
                                  • waga170 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 17:28
                                    trypel napisał:

> Waga, obyśmy w życiu tylko takie problemy mieli jak chujowy prezydent.

Na pocieszenie, w Ameryce tez maja chujowego i w dodatku pomaranczowego:))
                                    • bywalec.hoteli Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 17:33
                                      Ale waga to jest dziwny bo popiera Trumpa a nie popiera Nawrockiego.
                                      • waga170 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 21:22
                                        bywalec.hoteli napisał:

> Ale waga to jest dziwny bo popiera Trumpa a nie popiera Nawrockiego.

Dziwny? To Wy jestescie dziwni. Normalny czlowiek nie popiera pokonanego tylko zwyciezce. Kto to kiedys powiedzial ze zwyciezcy nikt sie nie bedzie o nic pytal. Z chwila wygrania popieram Nawrockiego. A za PRL popieralem zwyciezce nawet nie wiedzac ze zwyciezy w wyborach, bo duzo ludzi szlo na wybory bo byly obowiazkowe i wrzucalo "glos" do urny bez skreslania nikogo. Wtedy to bylo interpretowane nie jako glos niewazny tylko na "zgadzam sie z lista kandydatow", wiec jak ktos na tej liscie, a nie byla ona alfabetyczna, byl na pierwszym miejscu to dostawal moj glos. I slusznie, bo byl sprytniejszy od reszty listy skoro znalazl sie na gorze. Wybory to kabaret i taki byl zawsze. I bedzie:) Tuz po wyborach tez. Al Gore za wczesnie pogratulowal przeciwnikowi zwyciestwa, Clintonowa nie zdolala pogratulowac Trumpowi, wiec dlaczego nasi mieliby nie robic naszej wersji kabaretu? Kabaret moze sie jeszcze nie skonczyl?
                                        • engine8t Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 23:09
                                          waga170 napisała:

> Kabaret moze sie jeszcze nie skonczyl?

Mysle ze sie zaczal.
                                          Wydaje sie npwy Prezydent pojdzie za ciosem i sprobuje rozwalic rzad Tuska ( a jak to ma zrobic to od tego ma prezesa) a co za tym idzie niedlugo beda nowe wybory.?
                                    • engine8t Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 17:39
                                      waga170 napisała:

> trypel napisał:
                                      >
                                      > > Waga, obyśmy w życiu tylko takie problemy mieli jak chujowy prezydent.
                                      >
                                      > Na pocieszenie, w Ameryce tez maja chujowego i w dodatku pomaranczowego:))

heheheheh i zauwaz ze ten pomaranczowy namascil a potem wyslal poslanke i pomogl wam wybrac chujowego... a wiec kiedy sie czegos nauczycie?
                                      • bywalec.hoteli Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 17:45
                                        engine8t napisał:

> heheheheh i zauwaz ze ten pomaranczowy namascil a potem wyslal poslanke i p
                                        > omogl wam wybrac chujowego... a wiec kiedy sie czegos nauczycie?

Pomysl ze przed wyborami Dominik Tarczyński poleciał do Stanów, zrobil show i pomógł wygrać Trumpowi.
                                        To zobacz jaka on ma moc? Namaszcza prezydenta USA który potem namaszcza prezydenta PL.
                                        • engine8t Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 17:56
                                          bywalec.hoteli napisał:

> engine8t napisał:
                                          >
                                          > > heheheheh i zauwaz ze ten pomaranczowy namascil a potem wyslal poslan
                                          > ke i p
                                          > > omogl wam wybrac chujowego... a wiec kiedy sie czegos nauczycie?
                                          >
                                          > Pomysl ze przed wyborami Dominik Tarczyński poleciał do Stanów, zrobil show i p
                                          > omógł wygrać Trumpowi.
                                          > To zobacz jaka on ma moc? Namaszcza prezydenta USA który potem namaszcza prezyd
                                          > enta PL.

No i Trump nie namascil waszego pomaranczowego (co to na mapach i wynikach wyborczych pokazywl sie w pomaranczowym kolorze)

A ta nasza "co to psy strzela" LOL,, to zrobila to ze caly Rzeszow na Nawrcokiego glosowal
                                          • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 18:18
                                            Źle na to patrzysz. Nie ma Cie to i tego nie czujesz. Z czasem coraz wiecej ludzi nie chciało na Bążura a za dużo opcji nie było.
                                            Po słynnym zdaniu jakie padło w PO "cóż szkodzi obiecac" nawet zachodnia polska miała dość
                                            Zastanów sie jakie szanse na wygraną mieliby republikanie jeśli jeden z senatorów przed wyborami u Ciebie walnął takiego babola

Szkoda w sumie bo ja już posłuchałem Galto o zagłosowałem na Bążura wiedząc ze jego wygrana to JEDYNY sposób zeby rozliczyć z obietnic wyborczych Tuska. A tak ma chlop szczęście i do kolejnych wyborow już moze mowic ze nic nie moze :)
                                            • nousecomplaining Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 18:46
                                              > Po słynnym zdaniu jakie padło w PO "cóż szkodzi obiecac" nawet zachodnia polska miała dość
                                              Nie przesadzaj z wpływem tych różnych baboli. Nie o to chodzi. Chodzi np. o to, że w pierwszej turze ludzie młodzi głosowali głównie na Mentzena i Zandberga, i pewnie słusznie. Bo ich wkurwia nic nierobienie rządu (rządów). Chcą konkretów, a są olewani totalnie. Ja też się tak czuję od lat. Chciałbym od państwa jakiegoś zapewnienia bezpieczeństwa w różnych aspektach, żeby ciągle nie ciułać na złe czasy. Zresztą z tego ciułania w momencie może chuja być, jak coś jebnie.
                                            • engine8t Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 20:10
                                              trypel napisał:

> Źle na to patrzysz. Nie ma Cie to i tego nie czujesz. Z czasem coraz wiecej lud
                                              > zi nie chciało na Bążura a za dużo opcji nie było.
                                              > Po słynnym zdaniu jakie padło w PO "cóż szkodzi obiecac" nawet zachodnia polska
                                              > miała dość

Ale kto byl tym zaskoczony? Nie sadze ze ktokolwiek wiec chyba nie jest trudno byc ponadto i patrzec na inne rzeczy. Patrzac z tej perspektywy to gdybym glosowal to nie bralbym pod uwage kto co gdzies tam kiedys zrobil czy co powiedzila ale "na wadze" bylyby dwie orientacje - pro lewicowa plus pro zjedniczenia EU na jednej szalce a moralnie konserwatywna i pro "staro unjina" w sensie niezaleznosci krajow uni na drugiej.
                                              Reszta - kto byl lajdak czy osukiwal na podatkach czy cis w tym rodzaj niewazna.

> Zastanów sie jakie szanse na wygraną mieliby republikanie jeśli jeden z senator
                                              > ów przed wyborami u Ciebie walnął takiego babola
                                              >

Nie wiem ale wiem ze gdyby ludzi zwracali na to co powiedzila i jak sie Trump zachwywal to by on na pewno nie wygral ale ludzie patrzyli nie na to co on robil prywatnie ale co chce zrobic dla kraju.

> Szkoda w sumie bo ja już posłuchałem Galto o zagłosowałem na Bążura wiedząc ze
                                              > jego wygrana to JEDYNY sposób zeby rozliczyć z obietnic wyborczych Tuska. A ta
                                              > k ma chlop szczęście i do kolejnych wyborow już moze mowic ze nic nie moze :)
                                              >
                                  • waga170 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 17:55
                                    Ciekawe czy w tego typu filmikach zaczna tez pokazywac dwugodzinnego prezydenta.

www.youtube.com/watch?v=SrmekytRkjs
                                • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 19:36
                                  waga170 napisała:

> trypel napisał:
                                  >
                                  > > Pomysl sobie ze gdzie tam w Warszawie jest teraz czlowiek który wczoraj o
                                  > kreśli
                                  > > ł swoją zone mianem pierwszej damy a dzisiaj musial to odwołać. I bedzie
                                  > musial
                                  > > z tym żyć. :D
                                  >
                                  > Polskie wybory to jednak kabaret.

Gdzie ta dyplomatyczność dawnych polityków? Sytuacja nieco odwrotna. Tadeusz Mazowiecki zapytany o porażkę z Tymińskim tuż po ogłoszeniu wyników sondażowych -
                                  To sąąą wyyyyniiiiikiiii nieooooficjaaaalne, poczekajmy na oficjalne.
                            • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 15:36
                              Jeszcze takie refleksje:
                              1) wynik był raczej jak w dwumeczu Barcelona - Inter (7:6) niz w meczu Inter - PSG (0:5);
                              2) piszecie że Sikorskiego nie wystawili - Tusk by się bał jego samodzielności a na kandydaturze by sie kładła cieniem "żona Zydowka" znając tradycje polskiej tolerancji...
                              • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 15:37
                                Inter Barcelona 7:6 a nie odwrotnie ale tam też był w scenariuszu exit poll i late poll :)
                              • qqbek Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 16:14
                                dodekanezowiec napisał:

> 2) piszecie że Sikorskiego nie wystawili - Tusk by się bał jego samodzielności
                                > a na kandydaturze by sie kładła cieniem "żona Zydowka" znając tradycje polskiej
                                > tolerancji...

Czekaj, a jak brzmi panieńskie nazwisko pani Agaty (ksywa "niemowa") Dudy?
                                Do tego nauczycielka niemieckiego, więc teoretycznie podwójnie "trefna", zwłaszcza dla prawicowych oszołomów.
                                • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 16:40
                                  Jak użyłem tego argumentu to Vogon napisał ze ktoś tam o tym wie z ich wyborców..
                                  Tez sie zgadzam ze można było to załatwić.
                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 20:08
                                    > Jak użyłem tego argumentu to Vogon napisał ze ktoś tam o tym wie z ich
                                    > wyborców..
                                    > Tez sie zgadzam ze można było to załatwić.

Jeszcze raz: w kraju, w którym istnieje antysemityzm bez Żydów, nie chodzi tak naprawdę o to, że ta albo inna ma żydowskie pochodzenie. Istotne są inne rzeczy:

1. Część liberalna nie sięgnie po taki argument przeciwko rywalowi, bo przestałaby być częścią liberalną. Natomiast brunatni nie będą mieli żadnych oporów. Pisiory nawet niespecjalnie musiałyby nakręcać temat, wystarczyłoby poszczuć Grzesia.

2. Applebaum jest nie tylko Żydówką, jest AMERYKAŃSKĄ Żydówką (i jeszcze to nazwisko jak ze szmoncesów). Uszyliby narrację o "roszczeniach majątkowych amerykańskich Żydów", którym Sikorski miałby rzekomo sprzyjać jako prezydent ze względu na powiązania rodzinne - i byłoby po ptokach.
                                    • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 20:59
                                      Uważam ze można było to dobrze rozegrać i udrzyc od razu tym argumentem. Ze podobnie jak Agata zeby tradycji stalo sie zadość... ale tym razem lepiej bo amerykańska a nie niemiecka ;)

A tak jeszcze Tusk zateskni za Duda. I jego długopisem. Sam sobie pościelił to niech teraz śpi wygodnie
                                      • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 21:05
                                        > Uważam ze można było to dobrze rozegrać i udrzyc od razu tym argumentem.
                                        > Ze podobnie jak Agata zeby tradycji stalo sie zadość... ale tym razem lepiej bo
                                        > amerykańska a nie niemiecka

Za skomplikowane. Poziom narracji nie do ogarnięcia dla przeciętnego potomka szmalcowników ze świętokrzyskiej wsi.
                                        • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 21:21
                                          Mysle ze jesteś zaślepiony twoim wyobrażeniem kto głosował na nawrockiego i odbiera Ci to jasność myślenia. Zobacz sobie na mapkę powiatów (powiatów a nie wojewodztw) z gdzie kto wygral
                                          • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 21:32
                                            > Zobacz sobie na mapkę powiatów (powiatów a nie wojewodztw) z gdzie kto wygral

Patrzę na mapę gmin i na dane z PKW. Nawrocki wygrał głównie na wiochach, ale wygrał tam potężnie. A poziom mentalny i intelektualny wieśniaków ze ściany wschodniej... qqbek, przybliż tryplowi.
                                            • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 21:53
                                              vogon.jeltz napisał:

> > Zobacz sobie na mapkę powiatów (powiatów a nie wojewodztw) z gdzie kto wy
                                              > gral
                                              >
                                              > Patrzę na mapę gmin i na dane z PKW. Nawrocki wygrał głównie na wiochach, ale w
                                              > ygrał tam potężnie. A poziom mentalny i intelektualny wieśniaków ze ściany wsch
                                              > odniej... qqbek, przybliż tryplowi.

Kunice podlegnickie (bo coś żeś kiedyś o nich pisał) to Zachód przy tym
                                              • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 21:57
                                                > Kunice podlegnickie (bo coś żeś kiedyś o nich pisał) to Zachód przy tym

W życiu nic nie pisałem o Kunicach. Okolice Legnicy to rewiry trypla.
                                                • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 22:38
                                                  Kunice to moje rewiry kąpieliskowe
                                                  A tu mapa gmin
                                                • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 22:52
                                                  vogon.jeltz napisał:

> > Kunice podlegnickie (bo coś żeś kiedyś o nich pisał) to Zachód przy tym
                                                  >
                                                  > W życiu nic nie pisałem o Kunicach. Okolice Legnicy to rewiry trypla.

Wiem ze trypla bo o tryplu mowa, jak mawiał Daniel O., do uja trypla :)
                                • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 19:31
                                  qqbek napisał:

> Czekaj, a jak brzmi panieńskie nazwisko pani Agaty (ksywa "niemowa") Dudy?
                                  > Do tego nauczycielka niemieckiego, więc teoretycznie podwójnie "trefna", zwłasz
                                  > cza dla prawicowych oszołomów.
                                  >
                                  >
                                  Ale może sęk w tym, że Applebaum nie taka niemowa jak Kornhauser... Zaraz by wynaleźli powiązania z Sorosem, demokratami itp.
                                  • advanced48 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 20:07
                                    Dla wielu wyborców, szczególnie tej Polski powiatowo - gminnej to były wybory PIS - PO, a nie alfonsa czy bonzura. Mogll być dowolny słup Kaczyńskiego, nawet Macierewicz albo Kowalski, i dowolny - Tuska.
                              • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 20:23
                                > 2) piszecie że Sikorskiego nie wystawili

Ja wam powiem, kogo powinni byli wystawić. Bodnara.

Tylko rzecz jasna trzeba było nie brać go do rządu na ministra sprawiedliwości, bo się przez to zużył, a przy tym okazał "za miętki" (ale jako prezydent byłby w sam raz). Mógł sobie przez półtora roku w spokoju posenatorzyć i dziś nie byłby umoczony w politykę rządu Tuska - tym bardziej, że sam jest bezpartyjny, a startował z Bloku Senackiego obejmującego cały antyPiS. Jednocześnie miał niezłą prasę jako RPO i wydaje mi się, że ludzie to jeszcze pamiętają - a jak nie, to by się im przypomniało. No i tu nie byłoby raczej żadnych dylematów po lewej stronie, czy poprzeć go w drugiej turze.

Nawet sprawa jego syna, który miał jakieś problemy z prawem, paradoksalnie mogłaby pomóc Bodnarowi - tak szemrana przeszłość nie zaszkodziła, a nawet być może pomogła Nowogrodzkiemu. Wystarczyłoby dorobić narrację, że nikt nie jest idealny.
                                • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 22:00
                                  vogon.jeltz napisał:

> Ja wam powiem, kogo powinni byli wystawić. Bodnara.
                                  >
                                  > Tylko rzecz jasna trzeba było nie brać go do rządu na ministra sprawiedliwości,
                                  > bo się przez to zużył, a przy tym okazał "za miętki" (ale jako prezydent byłby
                                  > w sam raz). Mógł sobie przez półtora roku w spokoju posenatorzyć i dziś nie by
                                  > łby umoczony w politykę rządu Tuska - tym bardziej, że sam jest bezpartyjny, a
                                  > startował z Bloku Senackiego obejmującego cały antyPiS. Jednocześnie miał niezł
                                  > ą prasę jako RPO

Nie lubię komuś tam schlebiać, ale masz łeb, vogon.
                                  Zauważcie też taką rzecz w latach 1989-90 Wałęsa był jakby nieco z boku, Mazowiecki się zużył właśnie.
                                  I na Lecha w 1990 zagłosowało więcej niż na Tadeusza (jeszcze Stan Tymiński drugi po drodze).
                                  Mazowiecki firmował bolesne reformy tj. bezrobocie itp. A Wałęsa jakby z boku, mądrzył się po swojemu itp.
                                  Mało tego, Bodnara mogli kreować na takiego nie do końca prorządowego jeszcze przez półtora roku.
                                  Ale może i nie ma złego.. Muszą coś wymyśleć na 2027. Może zwycięstwo by ich uśpiło (choć byłby nieco spokój do 2030, że niepisowski prezydent by blokował bzdury pisowskie).
                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 22:34
                                    > Nie lubię komuś tam schlebiać, ale masz łeb, vogon.

Dzięki, ale to marne pocieszenie. Ja mówiłem, że Bodnar byłby idealny na fotel prezydenta już jak odchodził z funkcji RPO.

Ale Tusk jest durniem, niestety, i po prostu nie potrafi myśleć strategicznie. Dlatego nawet kiedy się wydaje, że Kaczyński z nim przegrywa, to tak naprawdę jest przed nim trzy ruchy do przodu. Jak w szachach.

Mieć taki asset (bezpartyjny, fachowy, z przeszłością na "apolitycznym" państwowym stanowisku, nie budzący totalnej nienawiści w elektoracie pisiorów, do tego z wyglądu lekko grubawy "misiek") i zaraz na samym początku go spalić - to wręcz niewiarygodne. Znaczy, Bodnar w sumie też okazał się nie najmądrzejszy, że się na ministrowanie zgodził, ale zapewne wiedział, że przy Tusku na kandydaturę na prezydenta nie ma żadnych szans.

A choćby taka drobna, głupia sprawa: w debatach Nowogrodzki pogardliwie zwracał się do Bążura per "panie zastępco przewodniczącego", podczas gdy do Bodnara musiałby mówić "panie senatorze" albo "panie profesorze". W sytuacji, gdy wybory rozstrzygają się "na żyletki" nawet taka pierdoła może mieć znaczenie.
                                    • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 22:59
                                      vogon.jeltz napisał:

> . Ja mówiłem, że Bodnar byłby idealny na fotel
                                      > prezydenta już jak odchodził z funkcji RPO.
                                      >
                                      > Ale Tusk jest durniem, niestety, i po prostu nie potrafi myśleć strategicznie.
                                      > Dlatego nawet kiedy się wydaje, że Kaczyński z nim przegrywa, to tak naprawdę j
                                      > est przed nim trzy ruchy do przodu. Jak w szachach.
                                      >
                                      Jeszcze ten Kaczor słuchał w sumie doradzaczy i dorad :) żeby sie schował itp.
                                      Od 2015 pan poseł był, tylko chwile jakąś "wiceprezydentem do spraw bezpieczenstwa".

• qqbek Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 23:07
                                      vogon.jeltz napisał:

> Ale Tusk jest durniem, niestety, i po prostu nie potrafi myśleć strategicznie.
                                      > Dlatego nawet kiedy się wydaje, że Kaczyński z nim przegrywa, to tak naprawdę j
                                      > est przed nim trzy ruchy do przodu. Jak w szachach.

No Kaczucha oddał masę bierek, ale wydymał króla i królową - tego nie sposób mu nie oddać.

> Mieć taki asset (bezpartyjny, fachowy, z przeszłością na "apolitycznym" państwo
                                      > wym stanowisku, nie budzący totalnej nienawiści w elektoracie pisiorów, do tego
                                      > z wyglądu lekko grubawy "misiek") i zaraz na samym początku go spalić - to wrę
                                      > cz niewiarygodne. Znaczy, Bodnar w sumie też okazał się nie najmądrzejszy, że s
                                      > ię na ministrowanie zgodził, ale zapewne wiedział, że przy Tusku na kandydaturę
                                      > na prezydenta nie ma żadnych szans.

Otóż to - bo decydowali Tusk i Kaczyński.
                                      Tusk wybrał "po najmniejszej linii oporu", gościa porywającego jak owsianka w przedszkolu, a Kaczyński bandziora, ale przynajmniej "wyraźnego".

> A choćby taka drobna, głupia sprawa: w debatach Nowogrodzki pogardliwie zwracał
                                      > się do Bążura per "panie zastępco przewodniczącego", podczas gdy do Bodnara mu
                                      > siałby mówić "panie senatorze" albo "panie profesorze". W sytuacji, gdy wybory
                                      > rozstrzygają się "na żyletki" nawet taka pierdoła może mieć znaczenie.

To też.
                                      Ale Bążur był przede wszystkim mdły w kampanii.
                                      Mdły w 2020, mdły teraz.
                                      Co ci z 5 języków, jak w żadnym nie potrafisz się wyrazić dosadnie?
                                      Trzaskowski wziął miasta, bo to "było mu dane", ale już na wsiach dramat, bo żaden chłop nie zagłosuje na metroseksualnego gościa, który mówi tak, że ten chłop by musiał wyciągnąć słownik PWN (gdyby go miał), żeby go zrozumieć.
                                      Czy Bodnar (nieobciążony obecną funkcją) by się zdał? Może tak, może byłby wyraźniejszy, bardziej strawny dla "Polaka o nienachalnej inteligencji". Problemem kierownictwa i struktur PO jest jednak to, że to ludzie, którzy sami siebie postrzegają jako "elyty", a są zbyt głupi, żeby zrozumieć, albo choć próbować zrozumieć "Polskę powiatową".

Miałem tego nie pisać, ale byłem ostatnio, jak tłumacz ustny, na spotkaniu władz jednego z powiatów (gdzieś z 80% na Nawrockiego, jak nie więcej) z delegacją unijną, która chciała w "jednym z najbiedniejszych miejsc UE" swój nowy projekt realizować. Totalna katastrofa - zarówno Starosta, jak i Wójtowie totalne, roszczeniowe bezmózgi - ludzie przychodzili z potencjalnie dużymi pieniędzmi, ale chcieli poznać potrzeby regionu, a ci smędzili kilka godzin o tym, jak to "wiatraki i biogazownie psują ich region i co ta UE od nich chce?". Pytania ze strony UE o możliwość pracy w regionie - poza największym pracodawcą (totalny burak, nie rozumiejący CSR ni w ząb - po prostu szczęśliwy, ze ludzie zapierniczają u niego za minimalną + premia) tylko większe miasta regionu. Pytanie o możliwości dojazdów - no jest ten i tamten przewoźnik, powiat próbuje dogadać się w sprawie dostosowania rozkładów (SERIO!). Pytanie o transport prywatny, car sharing. Jedna z pań Wójt wprost oburzona była pytaniem, bo przecież "nikt obcego nie weźmie do samochodu, a każdy ma własny", gminy ani powiat nie mają żadnych programów wspierania takowego. Było tego dużo, naprawdę dużo więcej i daleko bardziej rozumiem "mindset" włodarzy takich miejscowości teraz (zresztą staroście się wpierniczyłem do samochodu, żeby sam nie jeździć i jeszcze trochę prywatnie pogadaliśmy, z czego obserwacje mógłbym prywatnie wynurzyć, gdzieś przy piwie może).
                                      PO nie rozumie tej Polski, która mi, w całej swojej prostocie objawia się przy takich "okazjach". Traktują ją jak coś obcego, groźnego, czy nawet wrogiego... a powinni oswajać, edukować, wspierać - tego nie robią.
                                      • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 00:03
                                        > Czy Bodnar (nieobciążony obecną funkcją) by się zdał? Może tak, może byłby
                                        > wyraźniejszy, bardziej strawny dla "Polaka o nienachalnej inteligencji".

To nawet nie chodzi o tych wieśmaków z powiatu w twojej okolicy. Przecież nie tylko oni głosowali na Nowogrodzkiego, ale też wcale niemało przedsiębiorców, specjalistów, urzędników - ogólnie szeroko pojętej klasy średniej. Wystarczyłoby tutaj wykręcić ciut lepszy wynik, co dałoby się spokojnie zrobić mając mniejszy elektorat negatywny i wizerunek gościa, który bronił praw ludzi, a nie elitarnego prezydencika stolicy.

> Problemem kierownictwa i struktur PO jest jednak to, że to ludzie, którzy
                                        > sami siebie postrzegają jako "elyty", a są zbyt głupi, żeby zrozumieć, albo choć
                                        > próbować zrozumieć "Polskę powiatową".

A Bodnar jako RPO stykał się z całą masą problemów tw. zwykłych ludzi. Ba, kiedyś zdaje się nawet kiboli bronił. Na pewno miałby lepsze wyczucie niż Bążur czy Sikor.

> Traktują ją jak coś obcego, groźnego, czy nawet wrogiego... a powinni oswajać,
                                        > edukować, wspierać - tego nie robią.

To też, ale z drugiej strony - edukować się tego nie da. Tego jest za dużo (40% ludzi w Polsce mieszka na wsi) i stawia zbyt wielki opór. Plus wielka kotwica w postaci
                                        Kościoła. Moim zdaniem tutaj trzeba polegać na naturalnych procesach demograficznych (typu: migracje do miast) i aktywnie je wspierać.

• dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 08:23
                                          Cóż -
                                          1) w mieście powiatowym na Dolnym Śląsku ksiunc ministrantów wysyłał podobno i łazili od domu do domu z ulotkami
                                          2) w samym Wrocławiu ksiunc o 1 w nocy jeden sztuczne ognie puścił z niedzieli na poniedziałek.
                                          Kościółek (którego wszak trza "słuchać w kazdy czas") zawsze mial swoich pupilków- ZCHN, LPR, PiS.
                                          Nawet Kukiz śpiewał kiedyś Zchn juz sie zbliża, a potem Kukiz stał sie głupszy od Niesiołowskiego.
                                          • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 09:11
                                            Boszesz Ty mój- widzisz a nie grzmisz -
                                            w latach 90.obciachem był Wałęsa i Niesiolowski, do czego to doszło ze oni znacznie mądrzej mówią niż PIS..
                                            • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 10:14
                                              dodekanezowiec napisał:

> Boszesz Ty mój- widzisz a nie grzmisz -
                                              > w latach 90.obciachem był Wałęsa i Niesiolowski,

Zaś z przyjemnością sie słuchało Bronka Geremka który jednak potrafił sie tez popisać- skądkolwiek słusznym (ale chwały mu to nie przysporzylo) twierdzeniem: Polacy nie dorośli do demokracji.
                                              • nousecomplaining Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 18:13
                                                > Polacy nie dorośli do demokracji.
                                                No cóż, przykre, ale wciąż aktualne. Jaki jest koń, każdy widzi.
                                                • caesar_pl Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 19:21

> > Polacy nie dorośli do demokracji.
                                                  > No cóż, przykre, ale wciąż aktualne. Jaki jest koń, każdy widzi.

Niemcy dorosli do demokracji - miliony Nachodzcow,statystycznie ponadprzecietna ilosc gwaltow,morderstw,nozownikow w wykonaniu Nachodzcow,strach wyjsc wieczorem na ulice,absulutne no go wyjscia do parku w godzinach wieczornych.To by wam Trzaskowski i Tusk wprowadzili.
                                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 19:28
                                                    > To by wam Trzaskowski i Tusk wprowadzili.

Ej, ale idź tak brzydko kłamać na jakieś forum prawicowej szurii, co? Nikt poza misiaczkiem tutaj w takie brednie nie uwierzy, wszyscy też pamiętamy, kto sprzedawał wizy w Bangladeszu na straganach.
                                                  • caesar_pl Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 19:31
                                                    vogon.jeltz napisał:

> > To by wam Trzaskowski i Tusk wprowadzili.
                                                    >
                                                    > Ej, ale idź tak brzydko kłamać na jakieś forum prawicowej szurii, co? Nikt poza
                                                    > misiaczkiem tutaj w takie brednie nie uwierzy, wszyscy też pamiętamy, kto sprz
                                                    > edawał wizy w Bangladeszu na straganach.

Mam ci palancie przedstawic statystyke policji kryminalnej w Niemczech?
                                                    Co wam ten lotr Tusinski tam w Polsce o Niemcach nagadal?Ze to panstwo wzor dla Polakow?????
                                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 20:05
                                                    > Mam ci palancie przedstawic statystyke policji kryminalnej w Niemczech?

Ale nie mówimy o żadnych Niemczech, tylko o tym co Tusk i Trzaskowski zrobiliby u nas. Wyraźnie ci zacytowałem, kurwo, więc nie kłam.
                                                  • agios_pneumatos Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 20:55
                                                    caesar_pl napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                                                    >
                                                    > > > To by wam Trzaskowski i Tusk wprowadzili.
                                                    > >
                                                    > > Ej, ale idź tak brzydko kłamać na jakieś forum prawicowej szurii, co? Nik
                                                    > t poza
                                                    > > misiaczkiem tutaj w takie brednie nie uwierzy, wszyscy też pamiętamy, kt
                                                    > o sprz
                                                    > > edawał wizy w Bangladeszu na straganach.
                                                    >
                                                    > Mam ci palancie przedstawic statystyke policji kryminalnej w Niemczech?
                                                    > Co wam ten lotr Tusinski tam w Polsce o Niemcach nagadal?Ze to panstwo wzor dla
                                                    > Polakow?????

Czemu nie odniesiesz się do sprzedaży wiz przez tych samych pisiorów, którzy straszą właśnie imigrantami?
                                                  • caesar_pl Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 19:37
                                                    vogon.jeltz napisał:

> > To by wam Trzaskowski i Tusk wprowadzili.
                                                    >
                                                    > Ej, ale idź tak brzydko kłamać na jakieś forum prawicowej szurii, co? Nikt poza
                                                    > misiaczkiem tutaj w takie brednie nie uwierzy, wszyscy też pamiętamy, kto sprz
                                                    > edawał wizy w Bangladeszu na straganach.
                                                    Ty Banderowski ciulu poczataju.
                                                    wiadomosci.wp.pl/przestepczosc-wsrod-imigrantow-fakty-fejki-i-uprzedzenia-7142186400603104a
                                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 20:05
                                                    > Ty Banderowski ciulu poczataju.

Aha. Pa, onuco.
                                                  • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 20:11
                                                    A czemu nazwał się tak z łacińska "caesar"?
                                                    Nie mógł jakiegoś "waniusza" itp. ?
                                                    Idź caesar jaja Lenina do mauzoljeja lizać.
                                                  • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 20:12
                                                    Na razie mamy sowieckich uchodźców typu caesar pl. Ruskaja swołocznaja propagandaja! Władywostokowaja! Takaja!
                                                  • nousecomplaining Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 20:34
                                                    > A czemu nazwał się tak z łacińska "caesar"?
                                                    Nie doszukuj się w tym głębi, pewnie lubi sałatkę "cezar". Niniejszym wypierdalam ścierwo do kosza.
                                                  • waga170 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 21:29
                                                    dodekanezowiec napisał:

> A czemu nazwał się tak z łacińska "caesar"?

Toz Cezar to kon z trzeciego szwadronu korego Czapajew przeniosl do piatego szwadronu.
                                                  • hadrian_pl Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 04.06.25, 14:40
                                                    Ogonie Tuskowski,katolicy wygrali polskie wybory na prezydenta,cesarz niemiecki Otton
                                                    dążył do zjednoczonej Katolickiej Europy,w przeciwieństwie do woke owsko LGBTowsko,Genderowsko,pedalskich nierządów biurwy Brukselskich i papugujacych ich ztuskowickich i trzaskowickich.
                                                  • nousecomplaining Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 04.06.25, 15:25
                                                    Po co taka menda jak ty przyłazi na to forum? Nie masz innych źródeł satysfakcji w życiu niż takie plucie żałosne? A może to jest właśnie sens twojego istnienia? Wszystkie lustra pewnie wyrzuciłeś z domu?
                                                  • waga170 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 04.06.25, 15:36

> Wszystkie lustra pewnie wyrzuciłeś z domu?

Wampiry nie odbijaja sie w lustrze, po tym mozna ich rozpoznac.
                                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 04.06.25, 15:55
                                                    > Wampiry nie odbijaja sie w lustrze, po tym mozna ich rozpoznac.

Pyt: Czy wampirowi można zrobić zdjęcie?
                                                    Odp: Normalnym aparatem tak, ale lustrzanką nie.
                                                  • duze_a_male_d_duze_m Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 04.06.25, 16:21
                                                    Bez sensu, tam lustro nie bierze udziału w robieniu zdjęcia:)
                                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 04.06.25, 18:02
                                                    Wiem, to dowcip był ;-)
                                                  • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 04.06.25, 17:13
                                                    hadrian_pl napisał:

> Ogonie Tuskowski,katolicy wygrali polskie wybory na prezydenta,cesarz niemiecki
                                                    > Otton
                                                    > dążył do zjednoczonej Katolickiej Europy,w przeciwieństwie do woke owsko LGBTow
                                                    > sko,Genderowsko,pedalskich nierządów biurwy Brukselskich i papugujacych ich ztu
                                                    > skowickich i trzaskowickich.

Patetyczno pompatyczny wartosciowcu chrzescijanski -
                                                    Zapytam cie swirku ultraprawicowy o orientacje Kaczora Macierewicza i Misiewicza.
                                                    Oraz Juliusza Paetza.
                                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 04.06.25, 18:05
                                                    Znowu ta kurwa wylazła? Najgorsze, że cesarzy rzymskich było ze 150, killfile rozrośnie mi się do nieprzyzwoitych rozmiarów.
                                                  • nousecomplaining Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 04.06.25, 18:24
                                                    > Znowu ta kurwa wylazła?
                                                    Nie obrażaj kurew, to pożyteczne istoty w przeciwieństwie to takich pizd.
                                                  • waga170 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 04.06.25, 18:50
                                                    No i kurwa osiagnela swoj cel. Bo takie dzialanie nie jest bezcelowe. A to proste, byl tu odrzucony i olewany, to teraz sie msci. I pokazuje ze jest madrzejszy od nas bo zbanowany wie jak wrocic jak bumerang. A w zasadzie to chodzi mu juz tylko o to zeby po prostu nas wkurwiac. Nie mnie, bo mi to go wlasciwie troche zal. A my karmimy trolla zamias go ignorowac, co przyznam, nie jest latwe i on o tym wie. Takie typki zdarzaja sie rzadko, mocno podejrzewam ze to ten sam wielonickowiec znany jako siusiaczek, ktory dostal "relapse" choroby. Nie karmmy trolla to umrze z glodu.
                                                  • wislok1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 04.06.25, 20:41
                                                    Masz racje, ale czasem lepiej jest dac w morde wirtualnie niz ignorowac....

Ignorowany dojjdzie do wniosku, ze kazdy sie z nim zgadza i z wrazenia nie dyskutuje...

A tak przynjamniej wie, co o nim mysla,...

A to, ze bedzie sie chcial mscic, to juz jego problem
                                                  • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 04.06.25, 20:57
                                                    Wislok1
                                                    Blokuj, to pomaga.
                                                    Na takich działa tylko zlewka
                                                  • waga170 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 04.06.25, 21:23
                                                    wislok1 napisał:

> Masz racje, ale czasem lepiej jest dac w morde wirtualnie niz ignorowac....

Z 50 lat temu w jakiejs broszurce o podstawach judo przeczytalem ze jak ustapisz to zwyciezyles. Trudne bylo mi to do zrozumienia, ale pozniej zaczalem czuc temat. W tematyce tego forum, jak mialem pieciolirowego Mustanga i czasem obok mnie stal na swiatlach jakis mistrz w BMW i przegazowywal i patrzyl czy to widze/slysze az doszlo do kontaktu wzrokowego i gestu glowa czy sie scigniemy a ja odpowiadalem ze tak, i jak sie swiala zmienily to on gaz w deche i sruuu, a ja sobie ruszalem jak najspokojniej powolutku. Pytanie mam wiec, jak Koledzy myslicie, kto wygral ten wyscig ktorego nie bylo? Nie na poziomie ile seknd do 100, tylko na poziomie intelektualnym:)
                                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 04.06.25, 21:53
                                                    > jak sie swiala zmienily to on gaz w deche i sruuu, a ja sobie ruszalem jak najspokojniej powolutku

Jesteś mistrz, waga. Bez ironii.
                                                  • engine8t Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 05.06.25, 00:10
                                                    waga170 napisała:

> wislok1 napisał:
                                                    >
                                                    > > Masz racje, ale czasem lepiej jest dac w morde wirtualnie niz ignorowac..
                                                    > ..
                                                    >
                                                    > Z 50 lat temu w jakiejs broszurce o podstawach judo przeczytalem ze jak ustapis
                                                    > z to zwyciezyles. Trudne bylo mi to do zrozumienia, ale pozniej zaczalem czuc t
                                                    > emat. W tematyce tego forum, jak mialem pieciolirowego Mustanga i czasem obok m
                                                    > nie stal na swiatlach jakis mistrz w BMW i przegazowywal i patrzyl czy to widze
                                                    > /slysze az doszlo do kontaktu wzrokowego i gestu glowa czy sie scigniemy a ja o
                                                    > dpowiadalem ze tak, i jak sie swiala zmienily to on gaz w deche i sruuu, a ja s
                                                    > obie ruszalem jak najspokojniej powolutku. Pytanie mam wiec, jak Koledzy myslic
                                                    > ie, kto wygral ten wyscig ktorego nie bylo? Nie na poziomie ile seknd do 100, t
                                                    > ylko na poziomie intelektualnym:)
                                                    >

Na pewno nie wygral go Chicken.
                                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 05.06.25, 00:14
                                                    > Na pewno nie wygral go Chicken.

Waga to będzie raczej kazuar.
                                                  • waga170 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 05.06.25, 03:22
                                                    Nie kazdy z BMW to burak:) Kiedys na swiatlach obok mojej beczki stal BMW i gosciu sie mojej beczce przygladal. No to dalem na N, chrzaknelem pare razy gazem i na migi "wyzwalem" go do wyscigu a on sie usmiechnal i zgodzil. Potem ruszylem metoda "italian tune-up" a on leb w leb ze mna albo ciut z tylu, hehe.
                                                    Rowny gosciula byl i tez wesolek jak ja. Bo nie mysle ze chcial obejrzec tyl beczki.
                                                  • bywalec.hoteli Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 05.06.25, 06:58
                                                    A potem się obudziłeś. Zofia powiedziała: waga wstawaj, zesrales się
                                                  • waga170 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 05.06.25, 09:08
                                                    Bywalec, ja Cie lubie! Zofii zazdroscil mi niejeden. Jestes pierwszym co zazdrosci mi beczki.
                                                  • bywalec.hoteli Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 05.06.25, 09:44
                                                    waga170 napisała:

> Bywalec, ja Cie lubie! Zofii zazdroscil mi niejeden. Jestes pierwszym co zazdro
                                                    > sci mi beczki.

Dziękuję! :) A tę Zofię to musiałeś jakoś odbić na podwórku?
                                                  • waga170 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 05.06.25, 12:40
                                                    bywalec.hoteli napisał:

> Dziękuję! :) A tę Zofię to musiałeś jakoś odbić na podwórku?

E tam odbic.Przyszedl Zofii ojciec z przyszlym moim szwagrem i powiedzieli ze teraz to musze sie z nia ozenic :)
                                                  • qqbek Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 05.06.25, 12:44
                                                    waga170 napisała:

> E tam odbic.Przyszedl Zofii ojciec z przyszlym moim szwagrem i powiedzieli ze t
                                                    > eraz to musze sie z nia ozenic :)

Czyli tradycyjnie - tzw. "plemnik zaręczynowy" się trafił?
                                                  • bywalec.hoteli Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 05.06.25, 13:11
                                                    i powstała wagówna :D
                                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 05.06.25, 13:59
                                                    > i powstała wagówna :D

A czy Zofia to wagina?
                                                  • bywalec.hoteli Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 05.06.25, 14:00
                                                    Dobre: waga + wagina = wagówna
                                                  • waga170 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 05.06.25, 14:25
                                                    vogon.jeltz napisał:

> A czy Zofia to wagina?

Nie, jeszcze sa nogi, rece, glowa no i wielkie dupsko:)

Siusiaczek kiedys niezrecznie szukal koneksji mojego nicka ze slowem wagina ale jakos mu nie wyszlo. Ty i Bywalec jestescie bystrzejsi. A to mi przypomnialo dowcip jeszcze z podsawowki. Pan Jemga, pani Jemgowa, a jak sie nazywa ich corka?
                                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 05.06.25, 14:27
                                                    > Pan Jemga, pani Jemgowa, a jak sie nazywa ich corka?

Ja to znam w wersji Kupaga.
                                                  • caesar_pl Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 05.06.25, 11:13
                                                    vogon.jeltz napisał:

> Znowu ta kurwa wylazła? Najgorsze, że cesarzy rzymskich było ze 150, killfile r
                                                    > ozrośnie mi się do nieprzyzwoitych rozmiarów.

Otton III (cesarz rzymski) Otton III (ur. czerwiec/lipiec 980 w Kleve, zm. 23 lub 24 stycznia 1002 roku w Falerii[1]) – władca niemiecki z dynastii Ludolfingów. Król Niemiec od 983 roku, cesarz rzymski od 996 roku. Syn Ottona II i Teofano, księżniczki bizantyjskiej.
                                                  • caesar_pl Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 05.06.25, 11:19
                                                    dodekanezowiec napisał:

> hadrian_pl napisał:
                                                    >
                                                    > > Ogonie Tuskowski,katolicy wygrali polskie wybory na prezydenta,cesarz nie
                                                    > miecki
                                                    > > Otton
                                                    > > dążył do zjednoczonej Katolickiej Europy,w przeciwieństwie do woke owsko
                                                    > LGBTow
                                                    > > sko,Genderowsko,pedalskich nierządów biurwy Brukselskich i papugujacych i
                                                    > ch ztu
                                                    > > skowickich i trzaskowickich.
                                                    >
                                                    > Patetyczno pompatyczny wartosciowcu chrzescijanski -
                                                    > Zapytam cie swirku ultraprawicowy o orientacje Kaczora Macierewicza i Misiewicz
                                                    > a.
                                                    > Oraz Juliusza Paetza.

Widac zes lewacka lgbtowsko-wokeowsko-genderowska szuja.
                                                  • wislok1 Co ty ku,wa pie.... 03.06.25, 20:02
                                                    caesar_pl napisał:

>
                                                    > Niemcy dorosli do demokracji - miliony Nachodzcow,statystycznie ponadprzecietna
                                                    > ilosc gwaltow,morderstw,nozownikow w wykonaniu Nachodzcow,strach wyjsc wieczor
                                                    > em na ulice,absulutne no go wyjscia do parku w godzinach wieczornych.To by wam
                                                    > Trzaskowski i Tusk wprowadzili.

To sa kosmiczne brednie, 100 procent klamstwa, lzesz jak bura suka
      • wislok1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 17:42
        Tez nie rozumiem, ale teraz to juz nie ma zadnego znaczenia
    • qqbek Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 07:03
      Tak "przy okazji", w mojej ulubionej OKW (DPS dla pań niepełnosprawnych intelektualnie) siostrzyczki poszły "po bandzie" - tylko jedna pensjonariuszka nie zagłosowała tym razem (pewnie po to, żeby frekwencja była poniżej 100%).
      Link
      • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 14:09
        qqbek napisał:

> Tak "przy okazji", w mojej ulubionej OKW (DPS dla pań niepełnosprawnych intelek
        > tualnie) siostrzyczki poszły "po bandzie" - tylko jedna pensjonariuszka nie zag
        > łosowała tym razem (pewnie po to, żeby frekwencja była poniżej 100%).
        > Link
        >

Wiem ze sie zdziwisz ale dla zartu będę "adwokatem diabła" :) (adwokatem siostrzyczek hehe) -
        To niech antyklerykaly zakładają więcej DPS-ów :)
        • tbernard Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 14:20
          dodekanezowiec napisał:

> qqbek napisał:
          >
          > > Tak "przy okazji", w mojej ulubionej OKW (DPS dla pań niepełnosprawnych i
          > ntelek
          > > tualnie) siostrzyczki poszły "po bandzie" - tylko jedna pensjonariuszka n
          > ie zag
          > > łosowała tym razem (pewnie po to, żeby frekwencja była poniżej 100%).
          > > Link
          > >
          >
          > Wiem ze sie zdziwisz ale dla zartu będę "adwokatem diabła" :) (adwokatem siostr
          > zyczek hehe) -
          > To niech antyklerykaly zakładają więcej DPS-ów :)

Ciekawe dla odmiany jak głosowały TBS-y.
          • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 14:29
            @tbernard
            O, Muchomorzanin!
            No muszę Ci tu powiedzieć ze 5 lat temu w komisjach (szkoła Stanislawowska) Trzask wygrał z Duda 80:20, wczoraj Trzask - Nawrocki tak 70:30 i 75:25..
            • tbernard Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 20:20
              dodekanezowiec napisał:

> @tbernard
              > O, Muchomorzanin!
              > No muszę Ci tu powiedzieć ze 5 lat temu w komisjach (szkoła Stanislawowska) Trz
              > ask wygrał z Duda 80:20, wczoraj Trzask - Nawrocki tak 70:30 i 75:25..

Właśnie na Stanisławowskiej byłem zagłosować razem z żoną. Tym razem posłużyłem się dowodem osobistym plastikowym ale na pierwszej turze użyłem tego z telefonu komórkowego w aplikacji mObywatel.
              Zauważyłem kiedyś jak do lekarza się rejestrowałem, że ten z aplikacji ma inny numer i serię niż ten plastikowy i nieco mnie to zdezorientowało, czy tak to powinno być.
              • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 20:25
                > Zauważyłem kiedyś jak do lekarza się rejestrowałem, że ten z aplikacji ma inny numer
                > i serię niż ten plastikowy i nieco mnie to zdezorientowało, czy tak to powinno być.

Tak. To są prawnie dwa osobne dokumenty.
    • bolo2002 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 07:31
      Już mleko się rozlało. Polski ciemnogród ze wschodu wybrał. jak zwykle-nie wiedział co robi a skutki odczują Polacy przez kolejne lata. 64% polskiej wiochy głosowało na Alfonsa-tylko 34 % na Rafała. Wstyd na cały swiat.
      Ciekawe -kto pierwszy spotka sie z urzędującym Alfonsem ?
      • engine8t Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 17:42
        bolo2002 napisał:

> Już mleko się rozlało. Polski ciemnogród ze wschodu wybrał. jak zwykle-nie wied
        > ział co robi a skutki odczują Polacy przez kolejne lata. 64% polskiej wiochy gł
        > osowało na Alfonsa-tylko 34 % na Rafała. Wstyd na cały swiat.
        > Ciekawe -kto pierwszy spotka sie z urzędującym Alfonsem ?

Tak samo jak u nas "intelektualni" demokraci przegrali z ciemnota wiejska.. ?

• advanced48 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 20:09
          Głupich jest wszędzie więcej niż mądrych, w Ameryce też.
        • donaldte Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 20:10
          engine w USA było to samo. Tam też atakowali zaciekle Trumpa i przegrali. Niczego się nie nauczyli i w Polsce zrobili to samo. Zamiast zaproponować coś pozytywnego dla ludzi, jakiś program mieszkaniowy czy coś, to zaciekle atakowali hejtem i czarnym pijarem hakami i przegrali. A dziś nawet ta "ciemnota" nie jest głupia, ma honor i nie lubi gdy się nią gardzi i zalewa falą czarnej kampanii szuka haków i hejtu , co pokazała im to przy urnie wyborczej.
        • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 20:10
          > Tak samo jak u nas "intelektualni" demokraci przegrali z ciemnota wiejska.. ?

Tak samo. I zdaje się już niektórzy z tej ciemnoty zaczynają tego żałować.
          • engine8t Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 20:19
            vogon.jeltz napisał:

> > Tak samo jak u nas "intelektualni" demokraci przegrali z ciemnota wiejska
            > .. ?
            >
            > Tak samo. I zdaje się już niektórzy z tej ciemnoty zaczynają tego żałować.

Tylko ci sie zdaje.. jaa tez zaluje ze ni eemielismy alternatywy ale wobec faktow trzeba byla nie miec zdolnosci mentalnee Bidena aby glosowaac na Kamale.. Wileu podejrzewa ze on sam na nia glosowal bo ciagle uwazal ze byl madrzejszy :0
            a zawsze beda tacy co straca i beda plakac i "zalowac" bo ucierpial ich wlasny interes a to wazniejsze od interesu kraja.
            • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 20:24
              > Tylko ci sie zdaje.

Znaczy, te szorujące po dnie oceny prezydentury Trumpa to halucynacje?
              • engine8t Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 20:38
                vogon.jeltz napisał:

> > Tylko ci sie zdaje.
                >
                > Znaczy, te szorujące po dnie oceny prezydentury Trumpa to halucynacje?

Te "oceny" mozna sobie produkowac jak sie chce.
                • tiges_wiz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 22:18
                  Nawet jak cię na kłamstwie złapią, to krzycz że sam kłamiesz. Że się ludzie łapią na takie prymitywne zagrywki
                  • engine8t Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 23:14
                    tiges_wiz napisał:

> Nawet jak cię na kłamstwie złapią, to krzycz że sam kłamiesz. Że się ludzie ła
                    > pią na takie prymitywne zagrywki
                    >
                    Podobji ekak cie zlapia na krzdziezy to nie stajesz skromnie i sie rzynjesz ale pokazujesz reka i kryczysz - Lapac zlodzieja...
                    Niby wszyscy to wuedz ale ciagle si ena to lapia
                    Bo ludzi zdrowo myslacy nie lapia sie na slowa - zwlaszcze w kampani wyborczej gdzie wszyscy wiedza ze nalezy mowic nie to co zrobisz ale to ludzie kupia, ale ocenija co osobnik chce imoze zrobic
                  • donaldte Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 23:36
                    To tak jak Tusk złapany został na kłamstwie i dlatego Rafał przegrał wybory prezydenckie bo Donek okłamał wyborców w wyborach parlamentarnych obiecując im 100 obietnic na 100 dni a do dziś spełnił tylko kilka czy kilkanaście, gdzie kwota wolna 60 tysięcy, gdzie zniesienie podatku Belki? Nie ma i ludzie nie dali się już nabrać drugi raz na te same kłamstwa 😀
                    • donaldte Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 23:38
                      Sorry to nie kłamstwa, to obietnice wyborcze 😀
                      • engine8t Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 02.06.25, 23:50
                        donaldte napisał:

> Sorry to nie kłamstwa, to obietnice wyborcze 😀

I w polityce zwykle nikt nie klamie ale wyraza sie dyplomatycznie
                        • hrasier_2 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 00:15
                          O czym wy ciągle bredzicie. Trzaska już nie ma odpłynął. Dzisiaj wystąpienie Tuska. Ten jeszcze lepszy. Trzeba mieć na prawdę defekt intelektualny żeby brać serio to co on mówi.
                          W połowie kadencji, po 100 konkretach, rozliczeniach, deregulacji, repolonizacji, roku przełomu. Tusk ogłasza, że nie ma czasu do stracenia i teraz rząd bierze się do roboty. Ten leń totalny w tym rządzie. Kot Kaczyńskiego mądrzejszy od niego.
        • bolo2002 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 09:27
          To jest ciekawe-dlaczego wykształcony zachód Polski i te wszystkie wyraznie mocniej rozwiniete województwa-przegrały ze wschodem-czyliz ciemnogrodem.? Moze to jednak duch narodowy/ podobno wszystko , co ma w nazwie narodowy- jest polskie?/ , np narodowa tragedia smoleńska , narodowy fundusz złodziejstwa PIS-u i inne -wymyślone przez kaczora dobra intelektualne- są tego przyczyną. Trzaskowski przegrał , bo nie gonił króliczka- tak jak goni od dekad Kaczor i cały polski kler razem z nim i wiernymi. Tymi samymi wiernymi i miernymi ze wschodu, Podlasia, Lubelszczyzny-którzy wybrali tego, który nigdy nie powinien byc kandydatem nawet na wójta- a zostanie prezydentem.
          • duze_a_male_d_duze_m Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 09:59
            To nie jest już teraz taki prosty podział.
            • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 10:29
              > To nie jest już teraz taki prosty podział.

Podział jest prosty i ten sam od dekad: widać zabory.
              • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 10:51
                Mapę wiekszego alkoholizmu też:)
                • donaldte Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 11:20
                  Mem
    • engine8t Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 03.06.25, 02:10
      Teraz juz otrzyjcie juz lzy placzacy i czas obstawiac przyszlosc w realnych warunkach?

A tu jest dyskusja na czasie warta posluchania.
      Ostrzegam ze to dyskusja w Klubie Ronina a wiec ma konserwatywny bias.

Jak ze przydluga to mozna zaczac od 1:44:00 gdzi sie wlacza razsadniemyslacy Marek Budzisz
      youtu.be/ob_L5Ua1M3s
    • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 06:31
      Chwilunia po prezydenckich i wciąż Konfie rośnie.
      www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/polacy-wskazali-na-kogo-zaglosowaliby-w-wyborach-parlamentarnych-sondaz/m2lj7hp,79cfc278
      Jak będzie tak dalej rosło to moze byc duża niespodzianka na następnych parlamentarnych.
      • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 08:45
        1. Ponownie zadam to pytanie: ktoś jeszcze wierzy w sondaże? Memcenowi też dochodziło do 20 procent w pewnym momencie - aż chlapnął, jaki jest właściwie jego program.

2. Twoja radość ze wzrostów Konfederacji przypomina karpia cieszącego się na zbliżającą się Wigilię. Tzn. może ci się podoba, że nie będziesz mógł operować ze sprzedażą na całym rynku unijnym, a do Tolmezzo będziesz musiał mieć paszport i stać na granicy - różne są w sumie formy masochizmu.
        • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 08:53
          A ten Twój punkt 2 to na podstawie jakich przesłanek jest?
          Bo mam dziwne wrażenie ze nawet jak opuszczam UE to w kolejkach nie stoję to raz a dwa ze zaczynasz jak wislok wymyślać co afd chce. Nie wiadomo skąd ale na pewno tak ci sie wydaje
          • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 09:22
            > A ten Twój punkt 2 to na podstawie jakich przesłanek jest?

"Nie chcemy Żydów, homoseksualistów, aborcji, podatków i Unii Europejskiej"

> Bo mam dziwne wrażenie ze nawet jak
            > opuszczam UE to w kolejkach nie stoję

Gdzie ja pisałem coś o kolejkach?
            • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 09:36
              Rozumiem ze Ty osobiście wysłuchałeś CALA wypowiedz Mentzena w której padają te slowa?
              Nie powtarzanego jednego zdania ale całego kontekstu jak sie nabijał z tego co mówią o konfederacji :)
              • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 10:31
                > Rozumiem ze Ty osobiście wysłuchałeś CALA
                > wypowiedz Mentzena w której padają te slowa?

Cała wypowiedź jest tutaj:
                youtu.be/ev1YBU86aHU?si=_GJmHsc1vcnpt-dK

To nie jest żadne "nabijanie się", Memcen mówi wprost, że to jest to, czego chcą jego wyborcy, co ich kręci.

Nawet jeśli nie zamierzałby faktycznie wyjść z UE, to znamienny jest plakat, na tle którego stoi: UE - nie, EOG - tak, Schengen - tak. Ciekawe, jak zamierzałby utrzymać dwa oststnie po opuszczeniu Unii? Jemu się wydaje, że to se można tak wybierać, nie oglądając się na pozostałe państwa-strony porozumień? A nawet gdyby mu się to jakimś cudem udało, to jaką miałby z tego korzyść, skoro będąc w EOG musiałby i tak w praktyce implementować wszystkie dyrektywy UE nie mając żadnego wpływu na ich stanowienie?
            • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 09:38
              vogon.jeltz napisał:

>
              > Gdzie ja pisałem coś o kolejkach?

Paszport i stanie na granicy?
              • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 10:38
                > Paszport i stanie na granicy?

Jak masz faktyczną granicę, nie jak w Schengen, to musisz na niej stanąć. Czasem jest kolejka, czasem nie ma - ale zatrzymać się i dać paszporty do kontroli musisz (a ty zdaje się strasznie nie lubisz się zatrzymywać po drodze, ja zresztą też nie). Ryzykujesz też, że się pan pogranicznik będzie nudził i dla rozrywki postanowi przetrzepać ci samochód.

Aha, i jeszcze niedługo będziesz musiał że wjazd do Unii dodatkowo zapłacić. Na razie grosze, ale... A i tak nie będzie już siedzenia se we Włoszech do oporu, o nie.

Ja rozumiem, że gówniarzeria może nie pamiętać. Ale ty?
                • tbernard Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 11:06
                  Niektórzy nie mieliby nic przeciwko temu, gdyby znudzony pogranicznik przetrzepał fotele w samochodzie i jeszcze go odkurzył.
                  Ale tak czy owak Męcen to niepewna mąciwoda i wolałbym aby nie miał za dużego wpływu na działanie państwa.
                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 11:08
                    > Ale tak czy owak Męcen to niepewna mąciwoda i wolałbym aby nie miał
                    > za dużego wpływu na działanie państwa.

To jest tak: albo faktycznie zamierza wyjść z UE, czyli w ogóle jest mi z typem nie po drodze. Albo nie zamierza, tylko tak mówi, żeby zdobyć głosy debili - ale w takim razie dlaczego miałbym głosować na kolejnego polityka, który już na starcie kłamie?
                    • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 11:42
                      vogon.jeltz napisał:

dlaczego miałbym głosować na kolejnego polityka, który już na
                      > starcie kłamie?

Warrrrrrrrtości chrzescijanskie!

• tbernard Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 13:31
                      vogon.jeltz napisał:

> To jest tak: albo faktycznie zamierza wyjść z UE, czyli w ogóle jest mi z typem
                      > nie po drodze. Albo nie zamierza, tylko tak mówi, żeby zdobyć głosy debili - a
                      > le w takim razie dlaczego miałbym głosować na kolejnego polityka, który już na
                      > starcie kłamie?

Nie wiem, czy uczciwie da się wygrać wybory bez ściemniania tych mniej rozgarniętych obietnicami nierealnymi. To zbyt liczna grupa aby ich można było olać.
                      Przed Brexitem też ściemniano Brytoli na zasadzie "Będzie lepiej bo nas UE nie będzie tłamsić i będziemy dumnymi Brytolami". Pewnie inny byłby wynik referendum, gdyby mieli świadomość, że w rzeczywistości wyjdzie im "Pomimo, że się nam pogorszy, to wolimy być dumnymi Brytolami, których Bruksela nie będzie tłamsić".
                • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 11:50
                  Ale przecież schengen nie równa sie UE. Dwie niezależne sprawy. Po drugie Vogon błagam Cie nie dramatyzuj. Konfa nigdy nie bedzie miałasamodzielnej wladzy, jakby miała miec to sam bym głosował przeciw. Ale tym wujom co obecnie trzeba utrzeć nosa bo nas wiodą w złym kierunku. A 25% w ręce konfy świetnie w tym pomoze
                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 12:03
                    > Ale przecież schengen nie równa sie UE. Dwie niezależne sprawy.

Nie, to nie są niezależne sprawy. Od wejścia w życie Traktatu Amsterdamskiego w 1999 porozumienie z Schengen jest integralną częścią prawa unijnego. Dlatego wyjście z UE równa się opuszczenie Schengen (o tym Memcen oczywiście nie powie, zresztą podejrzewam, że sam nie wie).

Jest oczywiście opcja przystąpienia dla państw pozaunijnych, ale w tym celu musi być zawarte odrębne porozumienie i wcale nie jest powiedziane, że państwa Unii zgodzą się na przystąpienie do układu kraju, który właśnie Unię opuścił (a jeśli miałbym coś obstawiać to jestem niemal pewny, że się nie zgodzą).

> Konfa nigdy nie bedzie miałasamodzielnej wladzy, jakby miała miec to sam
                    > bym głosował przeciw. Ale tym wujom co obecnie trzeba utrzeć nosa bo nas
                    > wiodą w złym kierunku. A 25% w ręce konfy świetnie w tym pomoze

Ale wiesz, że do wystąpienia z UE wystarczy zwykła ustawa przegłosowana zwykłą większością w parlamencie (znowu jakiś debil nie pomyślał nad procedurami)? I 25% konfy w parlamencie bardzo w tym pomoże.

• trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 12:45
                      Chciałoby sie powiedzieć- chcieliśmy demokracji to ja mamy
                      • donaldte Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 13:12
                        trypel napisał:

> Chciałoby sie powiedzieć- chcieliśmy demokracji to ja mamy
                        >

A coś lepszego istnieje? Demokracja to najlepszy system polityczny , bo najbardziej sprawiedliwy.
                        A że ktoś przegrywa...niech sobie popłacze na forum 😀

• tbernard Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 13:38
                          donaldte napisał:

> trypel napisał:
                          >
                          > > Chciałoby sie powiedzieć- chcieliśmy demokracji to ja mamy
                          > >
                          >
                          > A coś lepszego istnieje? Demokracja to najlepszy system polityczny , bo najbardziej sprawiedliwy.

Kiedyś były Niemcy Wschodnie państwem demokratycznym nazywanym Niemiecka Republika Demokratyczna, w skrócie NRD. Mieszkańcy tego demokratycznego kraju woleli uciekać do RFN.
                          • wislok1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 15:54
                            To panstwo z demokracja mialo tyle wspolnego co krzeslo elektryczne ze zwyklym krzeslem
                      • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 13:17
                        > Chciałoby sie powiedzieć- chcieliśmy demokracji to ja mamy

Your point being? Ja nie kwestionuję, że ewentualny polexit będzie konsekwencją demokratycznego wyboru. Ja się tylko dziwię, że mogąc potencjalnie dostać taki wynik, chcesz do tego rękę przyłożyć.
                        • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 13:33
                          Ja bardzo chce przyłożyć rękę do zabrania wladzy bandzie POPISowej
                          I jakos nie po drodze mi w lewo.
                          I uważam ze zdrowa prawa przeciwwaga moze działać tylko w dobrym kierunku
                          • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 13:45
                            > Ja bardzo chce przyłożyć rękę do zabrania wladzy bandzie POPISowej

Jakby pozbycie się POPiSu zależało od tego, czy upierdolisz sobie nogę, upierdoliłbyś?
                            • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 15:53
                              Nieadekwatne porównanie. Ale jakby np oznaczało ze ministerstwo przestanie finansować piłkę nożną to jest moja zgoda
                              • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 15:57
                                > Nieadekwatne porównanie.

Adekwatne. Brak nogi ci zaszkodzi. Wyjście z Unii ci zaszkodzi.

Brak finansowania piłki nożnej z ministerstwa ci nie zaszkodzi - wręcz przeciwnie.
                                • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 16:05
                                  Nieadekwatne. Wyjście z Unii mi osobiście już niewiele zaszkodzi, podobnie jak nie szkodzi Norwegom czy innym Szwajcarom. Zwłaszcza ze na razie nie ma na to szansy większej niz promil. Brak nogi póki co wpływa mocno na zycie i jest nieodwracalnym procesem.
                                  Ze zacytuję z pamieci Galto - nie zagraża to mojej wolnosci.

Jeszcze raz. Ja nie chce wyjść z UE, ja chce żeby ktoś UE zmienil.
                                  • wislok1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 16:12
                                    Szwajcaria i Norwegia sa scisle zwiazane gospodarczo z UE, w praktyce to jeden system gospodarczy i nie wystapili z UE, tylko nie wstapili....
                                    Bo uznali, ze beda zdecydowanie platnikami netto, a szkoda im kasy

Ale korzystaja w praktyce ze wspolnego rynku, w zamian udostepnili swoj rynek pracy obywatelom UE

Cos za cos
                                    • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 16:19
                                      Super. Świetny scenariusz. Wspólny rynek gospodarczy. Schengen. Wspólny rynek pracy. I starczy. Taka idealna Unia gospodarczą
                                      • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 16:56
                                        > Super. Świetny scenariusz. Wspólny rynek gospodarczy. Schengen.
                                        > Wspólny rynek pracy. I starczy. Taka idealna Unia gospodarczą

Aha, czyli wracamy do czasów roamingu?
                                        • wislok1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 17:07
                                          No, wlasnie, chcielem to napisac

Ceny za polaczenia telefoniczne, a szczegolnie transmisje danych w Szwajcarii dla obywateli UE to kosmos....
                                          I odwrotnie....

Jak ktos nie wylaczy przy przekraczaniu granicy ze Szwajcaria wykorzystania danych w komorce i posiedzi w Szwajcarii z tydzien, to moze przezyc szok, jak przyjdzie nastepny rachunek za telefon
                                        • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 17:20
                                          vogon.jeltz napisał:

> > Super. Świetny scenariusz. Wspólny rynek gospodarczy. Schengen.
                                          > > Wspólny rynek pracy. I starczy. Taka idealna Unia gospodarczą
                                          >
                                          > Aha, czyli wracamy do czasów roamingu?

Naprawde to jest problem zeby 2 czy 3 x w roku jadac na urlop wykupić pakiet za 20 euro ważny nawet daleko od UE?
                                          Przeciez 90% ludzi wyjezdza max 2 x w roku
                                          • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 11:54
                                            > Naprawde to jest problem zeby 2 czy 3 x w roku jadac na urlop wykupić
                                            > pakiet za 20 euro ważny nawet daleko od UE?

Kuźwa, trypel, nie rób z siebie durnia. Dobrze wiesz, że nie chodziło mi o roaming., tylko o rozwiązanie, kiedy mamy tylko wspólny rynek z przepływem ludzi i towarów (co z unią celną?), ale reszta regulacji pozostaje na poziomie krajowym.

Jest gazylion takich regulacji jak zakaz roamingu, które bardzo wszystkim ułatwiają życie na co dzień (zarówno osobom fizycznym, jak i firmom), a z których istnienia nawet nie zdajemy sobie sprawy (roaming to akurat bardzo widoczny przykład). Jak wrócisz do "każdy sobie rzepkę skrobie", to to wszystko się posypie.

Już nie mówię o tym, że Muski, Bezosy, Cooki, Altmany i Zuckerbergi będą sobie mogli robić co chcą (w tym z twoimi danymi i utworami, do których masz prawa autorskie), bo nie będzie unijnego regulatora, a żadne państwo samo nic od nich nie wyegzekwuje.
                                            • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 12:52
                                              Chciałbym o tym gazylionie usłyszeć więcej
                                              • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 13:01
                                                trypel napisał:

> Chciałbym o tym gazylionie usłyszeć więcej
                                                >
                                                A ile wyroków TSUE bylo korzystnych dla przedsiębiorców czy konsumentów?
                                                Podczas gdy polskie czy to urzędy czy banki naciągały tychze przedsiębiorców czy konsumentów?
                                              • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 13:41
                                                > Chciałbym o tym gazylionie usłyszeć więcej

Ojajebie, no choćby normy bezpieczeństwa produktów i homologacje ważne na całą UE. Normy fitosanitarne (na których przejechali się Brytole po brexicie). Też będziesz twierdził, że każdy robi to "dwa razy do roku"?
                                                • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 13:47
                                                  Weź trypel porównaj Polskę roku 2000 i 2025. Porównaj też Serbię roku 2000 i 2025.
                                                  • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 20:50
                                                    dodekanezowiec napisał:

> Weź trypel porównaj Polskę roku 2000 i 2025. Porównaj też Serbię roku 2000 i 20
                                                    > 25.

Doloz do porównania Bułgarię w tych samych latach :)

I czy ja gdzieś pisze ze UE to był zły pomysł? Zajebisty.
                                                  • bigimax44 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 22:44
                                                    I czy ja gdzieś pisze ze UE to był zły pomysł? Zajebisty.

Byl, ale sie wyeksploatowal i juz nie jest
                                                  • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 22:50
                                                    trypel napisał:

> dodekanezowiec napisał:
                                                    >
                                                    > > Weź trypel porównaj Polskę roku 2000 i 2025. Porównaj też Serbię roku 200
                                                    > 0 i 20
                                                    > > 25.
                                                    >
                                                    > Doloz do porównania Bułgarię w tych samych latach :)
                                                    >
                                                    > I czy ja gdzieś pisze ze UE to był zły pomysł? Zajebisty.
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                    Tam jest prawosławie. Prawosławie jest antyracjonalistyczne :)
                                                    W przeciwieństwie do katolicyzmu :)
                                                    Katolicyzm jest racjonalistyczny w porównaniu z prawosławiem.
                                                    A jeszcze bardziej protestantyzm idzie w racjonalizm.
                                                    Katolicyzm tak, wypaczenia nie :)
                                                  • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 12.06.25, 06:47
                                                    Czyli jednak nie UE ale religia? :)
                                                    Śmiała teza.

W każdym razie przez 25 lat Serbia mocno zmniejszyła swój dystans do Bułgarii. Mimo ze tamta weszła do EU.
                                                  • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 12.06.25, 06:54
                                                    trypel napisał:

> Czyli jednak nie UE ale religia? :)
                                                    > Śmiała teza.
                                                    >
                                                    > W każdym razie przez 25 lat Serbia mocno zmniejszyła swój dystans do Bułgarii.
                                                    > Mimo ze tamta weszła do EU.
                                                    >
                                                    No Jugosławia była bogatsza od Bułgarii.
                                                    Ale fakt ze nie wszystkie kraje wyjikrzystaly wejście do Unii - Węgry też nie bardzo coś, Grecja z innej bajki jeszcze.
                                                  • wislok1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 12.06.25, 18:38
                                                    Tego nie da sie tak latwo przelozyc na religie, np. grecka czesc Cypru ma sie lepiej niz Grecka jako Grecja

A Rumunia po upadku tego czerrwonego dyktatora, zabitego w 1989, zrobila o wiele wiekszy skok do przodu niz Bulgaria...

Panstwa na Balkanach byly generalnie biedne po 1945, bo nie bylo tam duzo przemyslu, handlu, Turcy razdzacy tam do XIX wieku mieli ten region od sredniowiecza w d...
                                                  • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 12.06.25, 18:43
                                                    Rumunia to mam wrażenie, za parę lat przegoni Węgry.
                                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 12.06.25, 18:56
                                                    > Rumunia to mam wrażenie, za parę lat przegoni Węgry.

Jeszcze nie przegoniła? Nie wiem, dawno nie byłem w Rumunii, ale Węgry, mam wrażenie, cofają się w rozwoju.
                                                  • wislok1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 12.06.25, 19:47
                                                    Moze nie az tak, ale Budapeszt nie wyglada jak nowoczesna metropolia...

Czesc zabytkowa jest OK, ale to juz zasluga glownie Habsburgow, ktorzy rzadzili Wegrami po 1683 i nabudowali tam bardzo duzo, np. zamek i po drugiej stronie rzeki parlament....

Ale juz ulice w srodmiesciu sa czesto zaniedbane, slynna Vaci Utca momentami zaskakule negatywnie...
                                                    Duzo kamienic jest w fatalnym stanie, w samym centrum, naprzeciwko jakiegos wypasionego hotelu czy budynku uniwersytetu...
                                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 12.06.25, 19:51
                                                    > Moze nie az tak, ale Budapeszt nie wyglada jak nowoczesna metropolia...

Już pisałem niedawno: Budapeszt w porównaniu do węgierskiej prowincji to wygląda całkiem przyzwoicie.
                                                  • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 12.06.25, 20:40
                                                    vogon.jeltz napisał:

> > Moze nie az tak, ale Budapeszt nie wyglada jak nowoczesna metropolia...
                                                    >
                                                    > Już pisałem niedawno: Budapeszt w porównaniu do węgierskiej prowincji to wygląd
                                                    > a całkiem przyzwoicie.

Bukareszt to dla odmiany wciąż chaos i bałagan ale wiecej niz w budapszecie nowoczesnych budynków, biurowców wybudowaych w ostatnich latach, centrów handlowych.
                                                    Natomiast korki nieporównywalne do niczego w zachodniej europie. Bo wciąż każdy robi co chce
                                                  • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 12.06.25, 19:56
                                                    @wislok1
                                                    No i widzisz o historii ladnie piszesz, na różne tematy.
                                                    Natomiast o tym ze wg Ciebie i kibiców Bayernu Lewandowski nieladnie postąpił odchodząc, czytaliśmy juz 1.000 razy.
                                                  • wislok1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 12.06.25, 20:23
                                                    To juz kwestia podejscia emocjonalnego, ja osobiscie odczulem W PRACY , jak kibice Bayernu reagowali na fochy Lewego i jego strajk w Bayernie...
                                                    Nie bylo to mile

Rzecz jasna wszystko to odkrecilem, udowdnilem, ze z tym kolesiem nie mam nic wspolnego i ze Polacy sa rozni, nie dalem sie wciagnac w glupie dyskusje, ale niesmak po Lewym pozostal...
                                                  • bywalec.hoteli Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 12.06.25, 20:52
                                                    trypel napisał:

> Rumunia to mam wrażenie, za parę lat przegoni Węgry.

Wcale się nie zdziwię. Byłem tam 2 razy i wiem że kraj ma duży potencjał.
                                      • wislok1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 17:02
                                        Tyle, ze ich stac na doplaty dla rolnikow wyzsze niz w UE, a PL po wyjsciu z UE nie bedzie stac, delikatnie mowiac...
                                        Plus utrata srodkow unijnych na inwestycje .....
                                        Generalnie wszystkich srodkow...

PL wyjscie z UE sie zdecydowanie NIE OPLACA

No, ale wolny wybor
                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 16:51
                                    > Wyjście z Unii mi osobiście już niewiele zaszkodzi

Ale jesteś pewien? Pamiętaj, masz dom we Włoszech. Brytole mieszkający w Hiszpanii też się któregoś dnia zdziwili.

> Jeszcze raz. Ja nie chce wyjść z UE, ja chce żeby ktoś UE zmienil.

I dlatego wybierasz takich, którzy mniej lub bardziej jawnie mówią o wyjściu?

Zmiana UE w kierunku, który ci się marzy, to też mrzonki. Prosty przykład - i w tematyce forum: swoboda przemieszczania się. Państwa już się zorientowały, że w kwestii samochodów nie można puścić tego na żywioł bo:
                                    1. Kierowcy z innych krajów pozostają bezkarni za popełnione wykroczenia drogowe
                                    2. Obcokrajowcy zmieniający rezydencję na inny kraj będą unikać lokalnych obciążeń związanych z posiadaniem samochodów, zachowując rejestrację w kraju pochodzenia.

Jak wyobrażasz sobie rozwiązanie tego typu kwestii, jeżeli UE będzie tylko strefą wspólnym rynkiem i swobodnego przemieszczania?

Powiesz, że to można załatwić osobnymi umowami. Wszystko można, tylko jakie to będzie upierdliwe jak państwa będą podpisywać traktaty dwustronne w tych kwestiach albo nawet uzgodniać wspólnie - w porównaniu do ustaleń na poziomie "federalnym"?

Krótko: bez określonego stopnia federalizacji - dużo większego niż tobie czy Memcenowi się wydaje - istnienie samego "wspólnego rynku" staje się w pewnym momencie niemożliwe.
                                    • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 17:42
                                      Widzisz Vogon każdy czyta jak widac co chce
                                      Ja znam takie postulaty konfederacji

postulaty Konfederacji (uzupełnione):

Sprzeciw wobec federalizacji UE

Ograniczenie ingerencji Brukseli w politykę wewnętrzną państw

Zatrzymanie unijnej polityki klimatycznej i migracyjnej

Ochrona suwerenności konstytucyjnej Polski

Uznanie wyższości polskiego prawa nad prawem unijnym

I pod każdym z nich podpisuje sie rękami i nogami. Tak jak głosowałem za UE 22 lata temu podpisując sie rękami i nogami tak teraz widzę tworzenie nowego związku socjalistycznych republik europejskich i mi sie to nie podoba. I mam prawo swoje zdanie wyrażać idecydowac jaki mix w parlamencie bedzie zdrowym balansem
                                      • wislok1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 18:47
                                        Konstytucja RP jest wazniejsza od prawa UE, UE nie jest federacja, polityka klimatyczna i migracyjna wymga zgody wladz PL, Bruksela dziala na zasadach okreslonych po wejsciu PL do UE i nic wiecej...

Te postulaty sa juz spelnione...

Tyle, ze wyborcy konfy o tym nie wiedza lub nie chca wiedziec...

Tak naprawde chodzi tylko o wyjscie PL z UE, a te postulaty beda sluzyc atakowaniu UE; ze to potwor i niewoli Polakow....
                                        I tego typu zmyslenia...
                                        • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 21:40
                                          A przewodnikiem ideowym Konfy zawsze byl Iwan Durak Korwin Mikke, jeden z 2 najwybitniejszych realizatorów interesów rosyjskich w Polsce.
                                          Zgłosił w 1992 projekt uchwały lustracyjnej która realizował Macierewicz (drugi z dwójki).
                                          Kiedyś Korwin Piotrowska mu przygadała coś w stylu ze dołożył do "faszystowskiego sztambucha złotych mysli" kolejna bzdurę jak sie dopieprzal do paraolimpiad.
                                          • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 21:41
                                            Uchwała lustracyjna była po to żeby wielu porządnych ludzi ale nie po myśli Kaczyńskich i Macierewicza - udoopic.
                                        • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 21:56
                                          Przeciez TSUE wielokrotnie wypowiadało sie na temat pierwszeństwa prawa UE nad lokalnymi konstytucjami. Tak samo w wypadku Polski jak i Niemiec z czym nie zgadzały sie lokalne sądy konstytucyjne.

Polityka klimatyczna tez jest narzucana bez zgod lokalnych. Patrz EUDR które będzie teraz firmy kosztowało majątek, nie da niczego ale UE odhaczy kolejny sposób kontroli którego odrzucenie moze kosztować 4% obrotu rocznego firmy...

To raczej inni o tym nie wiedzą albo próbują nie myslec
                                          • wislok1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 22:30
                                            Straszna ta Unia Europejska, samo zlo i przesladuje narod polski, PL tylko do UE doplaca i ma same straty....

I tak dalej.....
                                            • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 06:10
                                              Znow brakuje argumentów?
                                              • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 07:11
                                                trypel napisał:

> Znow brakuje argumentów?
                                                >
                                                >
                                                Komu? Chyba alowi1?
                                                Wszystkiemu winni są masoni itp.
                                                Nawrocki urła i normalność.
                                                • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 07:52
                                                  Przeciez to to wisloka bylo. Grzecznie pod jego bezargumentowa retoryka.
                                                  • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 11:33
                                                    trypel napisał:

> Przeciez to to wisloka bylo. Grzecznie pod jego bezargumentowa retoryka.
                                                    >
                                                    >
                                                    Popatrzmy prawdzie w oczy. Sądzę ze z 90% Polaków podpisałoby sie pod haslem: "Unia tak, wypaczenia nie" :)
                                                  • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 11:37
                                                    Właśnie tak. Bezrozumne przyjmowanie wszystkiego jak leci co nam UE przygotuje to wlasnie proszenie sie o kłopoty w przyszłości.
                                                    Idea była super ale stacza sie to po rowni pochyłej w bardzo złym kierunku
                                                  • tbernard Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 12:19
                                                    trypel napisał:

> Właśnie tak. Bezrozumne przyjmowanie wszystkiego jak leci co nam UE przygotuje
                                                    > to wlasnie proszenie sie o kłopoty w przyszłości.
                                                    > Idea była super ale stacza sie to po rowni pochyłej w bardzo złym kierunku

No to może należy poddać UE reformacji aby zaczęła staczać się w dobrym kierunku.
                                                  • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 13:02
                                                    tbernard napisał:

> trypel napisał:
                                                    >
                                                    > > Właśnie tak. Bezrozumne przyjmowanie wszystkiego jak leci co nam UE przyg
                                                    > otuje
                                                    > > to wlasnie proszenie sie o kłopoty w przyszłości.
                                                    > > Idea była super ale stacza sie to po rowni pochyłej w bardzo złym kierunk
                                                    > u
                                                    >
                                                    > No to może należy poddać UE reformacji aby zaczęła staczać się w dobrym kierunk
                                                    > u.

Dobry pomysł
                                                    W tym celu należy dorzucić cos z prawej strony bo na razie wszystko ciagnie w lewo a tak sie to staczanie zwiększa:)
                                      • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 12:14
                                        > postulaty Konfederacji (uzupełnione):

Sorry, ale te postulaty to są albo niemożliwe do przeforsowania (bez wyjścia z UE), albo ogólnikowe pierdolety.

Bo to co znaczy np. "ograniczenie ingerencji Brukseli w politykę wewnętrzną państw"? Gdzie może, a gdzie nie może interweniować "rząd federalny"?

"Ochrona suwerenności konstytucyjnej Polski" - kolejny bełkot bez treści. Co to w ogóle znaczy?

"Zatrzymanie unijnej polityki klimatycznej i migracyjnej" - to jest po prostu eufemizm na "jako Polska jesteśmy gupimi ciulami i nie umimy w politykę". Politykę klimatyczną i migracyjną tworzą kraje Unii, a nie jakaś mityczna "Bruksela". Powiedzmy, że dotychczasowe rządy - zarówno pisiory jak i platfusy - nie potrafiły ugrać nic zgodnego z jakkolwiek pojmowanym polskim interesem. Myślisz że Memcen z Bosakiem i Brunatnym Grzesiem na dokładkę daliby radę? Przecież oni nie mają pojęcia o tym, jak w Unii robi się politykę, tworzy ustalenia, uchwala prawo.

No i wisienka na torcie: "Uznanie wyższości polskiego prawa nad prawem unijnym". To jest postulat nieimplementowalny. W KAŻDYM przypadku jeżeli stosujemy prawo międzynarodowe, w szczególności zasady organizacji międzynarodowej, do której przystąpiliśmy, to - przynajmniej nominalnie - mają one priorytet nad prawem krajowym. Inaczej nie miałoby to sensu.

Weźmy taki prosty przykład. Masz ambasadę. Jest ona na terytorium twojego kraju, ale państwa umówiły się, że jej teren jest traktowany jako terytorium państwa, którego jest przedstawicielstwem. I np. lokalne siły policyjne nie mogą wejść do placówki, żeby aresztować kryminalistę, który się tam schronił.

No ale jakże to - prawo międzynarodowe "ukradło nam" kawałek naszego terytorium? Gdzie nadrzędność prawa krajowego? Nigdzie. Sprawa jest prosta: uznanie wyższości prawa krajowego nad prawem międzynarodowym spowodowałoby, że cała dyplomacja przestanie działać.

I dokładnie tak samo działa to w przypadku Unii, tylko oczywiście tu mamy większy stopień integracji, a co za tym idzie wiekszą liczbę regulacji, których wszyscy zobowiązani są przestrzegać. Ale jak zaczniesz olewać, to się Unia posypie.

Przykład z wymiarem sprawiedliwości, podawany wielokrotnie w konflikcie o praworządność - jeżeli jedno państwo przestanie uznawać wyroki sądowe innego państwa, bo uzna, że sąd taki czy śmaki (a dlaczego nie? wolno mu, wyższość prawa krajowego), to caly wolny rynek przestaje istnieć. Bo jedną z gwarancji wolnego rynku jest możliwość rozstrzygania sporów miedzy podmiotami i uznawanie tych rozstrzygnięć przez wszystkie strony.

Takie hasełko o "wyższości polskiego prawa", to jest lep na debili, którzy naprawdę nie wiedzą, z czym to się wiąże i jakie byłyby konsekwencje.
                                        • wislok1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 11.06.25, 19:28
                                          Dokladnie wlasnie tak----

UE ma swoje komptencje w okreslonych sprawach i PL wchodzac do UE pzyznala UE prawo do decydowania w tych sprawach....

W innych sprawach jak np. aborcja, pozycja kosciola katolickiego czy innego, PL moze robic co chce....

Ten system jest spojny i logiczny

Jesli jedno panstwo zacznie go bojkotowac, to moze zawsze wyjsc z UE...

Angole to zrobili i nie sa zachwyceni, dali sie zbajerowac miejscowym nacjonalistom i szowinistom...

Teraz jest inny rzad w GB; dazy do scislej wspolpracy z UE; ale brexit ciezko odkrecic, bo GB musialaby przejsc cala procedure przyjecia do UE ponownie
                                      • tbernard Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 12.06.25, 19:32
                                        trypel napisał:

> Widzisz Vogon każdy czyta jak widac co chce
                                        > Ja znam takie postulaty konfederacji
                                        >
                                        > postulaty Konfederacji (uzupełnione):
                                        >
                                        > Sprzeciw wobec federalizacji UE
                                        >

Akurat federalizacja jest znacznie lepsza od demokracji. Przykładem mogą być Niemczech. Te demokratyczne były biedniejsze od federalnych. Chyba lepiej aby był większy dobrobyt dzięki federaliazcji, niż mieć demokrację w której kacapy rządzą. Przed zaborami mieliśmy demokrację szlachecką i jak to się skończyło wiadomo. W PRL-u mieliśmy demokrację socjalistyczną i ludzie zazdrościli tym z RFN dobrobytu. Potem ludzie zazdrościli tym z NRD, że udało im się połączyć z federalizacją i porzucić demokrację. U nas to trochę trudniejsze bo mamy język mniej federalny i aby federalizacja w pełni powiodła się, to ludzie muszą zapisać się na kurs.
                                        • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 12.06.25, 19:36
                                          > Akurat federalizacja jest znacznie lepsza od demokracji. Przykładem mogą być
                                          > Niemczech. Te demokratyczne były biedniejsze od federalnych.

Czasami myślę, że jesteś jakimś kiepskim LLM-em ;-)
                                          • tbernard Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 13.06.25, 09:20
                                            vogon.jeltz napisał:

> Czasami myślę, że jesteś jakimś kiepskim LLM-em ;-)

Jeśli nawet, to popieram UE i federalizację gdyż rozbijanie jedności uważam za realizację polityki 'dzieli i rządź' i nie muszę zapewne dokładnie wskazywać komu na takim rozbiciu zależy najbardziej.
                                            Może gdyby wypromować język Esperanto jako oficjalny język UE, to by zakończyło waśnie, że niemieckojęzyczni obywatele UE są wyższej kategorii od nieniemieckojęzycznych i próbują nas germanizować.
                                            • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 13.06.25, 09:39
                                              @tbernard
                                              Urła
                                              Gdzie masz germanizacje,?
                                              Raczej dyskryminacja języka niemieckiego.
                                              Ja jestem starej daty którego więcej uczono niemieckiego niż angielskiego.
                                              A w UE nie ma Wielkiej Brytanii za to język angielski urła najważniejszy mimo ze jest to tylko drugi język urzędowy na Malcie i w Irlandii, małych kraikach na peryferiach ue
                                              • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 13.06.25, 10:41
                                                Wlasnie. Nie pamiętam kiedy ostatnio w radio słyszałem jakies utwory po niemiecku. A po angielsku ciągle słyszę:)
                                                • tbernard Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 13.06.25, 10:44
                                                  trypel napisał:

> Wlasnie. Nie pamiętam kiedy ostatnio w radio słyszałem jakies utwory po niemiecku. A po angielsku ciągle słyszę:)

To dlatego, że jest moda na to aby nowoczesne przeboje były po angielsku. A zamiast tego powinny być promowane przeboje w języku Esperanto.
                                                • carnivore69x Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 13.06.25, 15:30
                                                  trypel napisał:

> Wlasnie. Nie pamiętam kiedy ostatnio w radio słyszałem jakies utwory po niemiec
                                                  > ku. A po angielsku ciągle słyszę:)
                                                  >

To włącz sobie jaką rockową rozgłośnie, gdzie Rammstein sie regularnie pojawia ;-) Albo przynajmniej coś celujacego w lata '80. gdzie jakąś Nenę albo Kraftwerk można usłyszeć.
                                                  • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 13.06.25, 15:38
                                                    Ja sobie włączam na Spotify:)
                                                    Tam mam DTH Nene albo Die Arzte
                                                  • carnivore69x Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 13.06.25, 15:49
                                                    trypel napisał:

> Ja sobie włączam na Spotify:)
                                                    > Tam mam DTH Nene albo Die Arzte
                                                    >

Spoko. Ale nawet gdy zasięgu nie ma (Galto powiedziałby, że niemożliwe), w eterze też coś od czasu do czasu można wyłapać.
                                                • qqbek Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 13.06.25, 22:27
                                                  trypel napisał:

> Wlasnie. Nie pamiętam kiedy ostatnio w radio słyszałem jakies utwory po niemiec
                                                  > ku. A po angielsku ciągle słyszę:)
                                                  >

Ja lubię Rammstein, a do tego sporo tego puszczają w moim ulubionym radiu (Akademickie Radio Centrum z Lublina), więc często słyszę niemiecki w aucie.
                                                  Ostatnio coś mi odwaliło wczoraj i puściłem Złote Przeboje i akurat leciała Nena - 99 Luftballons.
                                                  A więc nie ma "że nie".

Już nie powiem, że w tych stacjach "nostalgicznych" to potrafi często lecieć "żule w taxi", czy jakoś tak - Vanessy Paradis - też nie po angielsku :P
                                              • tbernard Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 13.06.25, 10:42
                                                No i dlatego jestem za Esperanto, który został w tym celu stworzony aby być językiem międzynarodowym.
                                              • wislok1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 13.06.25, 20:02
                                                W praktyce pierwszy, w Irlandii moze kilka procent zna irlandzki, a na Malcie w zasadzie WSZYSTKO jest po angielsku w sklepach, knajpach, wszedzie...

O istnieniu jezyka maltanskiego mozna sie dowiedziec, jak miejscowi miedzy soba CZASEM gadaja, nie do turystow

Malta po 1945 oficjalnie wystapila, zeby ich przylaczyc do WIelkiej Brytanii, ale na Downing Street powiedzieli, ze nie, bo nie...

No i sie strasznie Maltanczycy obrazili i oglosili niepodleglosc
                                                • tbernard Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 13.06.25, 21:08
                                                  Ktoś kiedyś zadał mi pytanie, czy znam kraj semicki z religią chrześcijańską. Nie znałem odpowiedzi i mnie oświecił, że tym krajem jest Malta.
                                                  • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 17.06.25, 21:59
                                                    > Ktoś kiedyś zadał mi pytanie, czy znam kraj semicki z religią chrześcijańską.

Liban jeszcze. 40% to chrześcijanie.
          • dodekanezowiec Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 09:41
            trypel napisał:
            zaczynasz jak wislok wymyślać co afd chce.

Poczekaj poczekaj bo:
            1) wislok ostatnio pisał ze AFD nie nasakakuje na Ukraincow (gdy w Polsce pojawiło sie hasło Stop Ukrainizacji); z kolei liderka AFd "pedałka" co w Polsce by nie przeszlo;
            2) na wisloka nadawano ze Lewandowski gwiazdorzyl w Bayernie :)

Natomiast - moze trochę nadmierny optymizm ale i realizm - rządy Memcenoidow mogłyby przypominać rządy Meloni a Polacy by nie pozwolili na wyjście z UE
            • trypel Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 09:46
              Ja wlasnie patrze na Meloni i to ten sam kierunek
              Jakby nam sie przydał taki Dekret Bezpieczeństwa (aczkolwiek Vogon jako lewak pewnie był na nie)
              • vogon.jeltz Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 10:46
                > Jakby nam sie przydał taki Dekret
                > Bezpieczeństwa (aczkolwiek Vogon jako
                > lewak pewnie był na nie)

Nie dlatego, że dekret bezpieczeństwa, tylko dlatego, w jaki sposób to jest robione. To nie jest pierwszy "Decreto Sicurezza" (ciekawe, że zawsze chodzi o "bezpieczeństwo") i w każdym wpierdalają wszystko, co im wygodnie: od zakazu jazdy na obcych blachach (dekret z 2019), przez ograniczenia zgromadzeń i manifestacji, aż po zaostrzenie prawa dotyczącego marihuany. To są najgorsze wzorce pisiej legislacji.
            • wislok1 Re: OT: Exit poll, czy Pol-exit. 10.06.25, 16:07
              AFD nie ma nic do Ukraincow, bo sa biali, przybyli do DE legalnie, w wiekszosci pracuja, do tego bardzo wielu walczylo po stronie DE do 1945

Atakuja tych, co maja inny kolor skory, to fajny wrog, bo kazdy wyborca AFD widzi, kto jest wrogiem

Co do Polakow to wiadomo, ze nie beda TERAZ ich atakowac, bo elektorat AFD to glownie dawna NRD, a tam PL jest znana z wyjazdow handlowych, tania benzyna i papierosy, do tego fryzjer, polska kielbasa lepsza niz niemiecka...

Ale program partii w praktyce zaklada wystapienie z UE; wystapienie ze strefy euro, wystapienie z NATO, odbudowe Wielkich Niemiec, sojusz z Rosja

Pisalem wielokrotnie, ze to bardzo niebezpieczna partia, ale skoro Mentzen zawiazal z nimi koalicje w parlamencie europejskim, to juz jego wybor

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka