kintsugi 19.11.20, 16:59 Zapytana o to co chciałaby znaleźć pod choinka mama, lat 65, zapragnęła hantli. Podpowiedzcie proszę - jaka wagę wybrać? Mama ogólnie sprawna, wysportowana nawet, choć narzeka nieco na kręgosłup szyjny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna05 Re: Hantle dla seniorki 19.11.20, 17:02 Regulowane, tzn. sama sobie nakręca różne wagi i już. Znacznie bardziej uniwersalne niż takie "na stałe". Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Hantle dla seniorki 19.11.20, 17:12 To zależy co chce ćwiczyć; lżejsze do ramion, cięższe do nóg/pośladków, klatki i pleców. A może dwie pary? 2 i 4 kg? 3 i 5? Te regulowane, hmmm, mnie by się nie chciało bawić. Rozważ nieokrągłe- można ich użyć jako podpórki przy pompkach, oraz nie będą się toczyć nieproszone po podłodze. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Hantle dla seniorki 19.11.20, 17:14 anika772 napisała: > To zależy co chce ćwiczyć; lżejsze do ramion, cięższe do nóg/pośladków, klatki > i pleców. > A może dwie pary? 2 i 4 kg? 3 i 5? > Te regulowane, hmmm, mnie by się nie chciało bawić. Cały sens ćwiczeń z obciażeniem polega na tym, by stopniowo je zwiększać, np. o 0,5 kg. Kupujac niezmienne skazujesz się na monotonne, nierozwijajace ćwiczenia. Innej wagi potrzebujesz na barki czy plecy, jeszcze innej na bicepsy czy triceps. Szkoda kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Hantle dla seniorki 19.11.20, 17:19 I tak do końca życia, to zwiększanie? "Innej wagi potrzebujesz na barki czy plecy, jeszcze innej na bicepsy czy triceps. Szkoda kasy. " Tak właśnie napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Hantle dla seniorki 19.11.20, 17:25 anika772 napisała: > I tak do końca życia, to zwiększanie? a nie wiem - chodze regularnie z 1,5 roku na zajęcia ze sztangami i jeszcze nie przestałam zwiększać obciażeń Do skutku, czyli wyrobienia mięsni, poprawienia sprawności itd. 5 kg to po za tym dużo dość, nie wiem, jakie seniorka ma doświadczenie z cieżarami dotychczas. Jak nie ma, to raczej na poczatek będzie korzystać z najlżejszych, czyli 1-1,5 kg i ze 2-2,5 maks. Do 5 kg to trzeba stopniowo dotrzeć, dlatego na poczatek by leżały długo, ale za pół roku moga się przydać. Mam takie i takie w domu - te stałe dawno mi przestały wystarczać, nakręcenie różnych tarcz zabiera moment, nie wiem, ze 20 sekund? Nie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Hantle dla seniorki 19.11.20, 17:38 Nie chciałoby mi się kręcić tarczami, ale może seniorka jest mniej leniwa niż ja Klatkę i plecy spokojnie by zrobiła 5 kg, myślę. Autorka pisze, że wysportowana. Ale dobra, 2 i 4 kg, do tego Monster Band do zrobienia super pośladków Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Hantle dla seniorki 19.11.20, 17:41 anika772 napisała: > Ale dobra, 2 i 4 kg, do tego Monster Band do zrobienia super pośladków hehe, no to doszłyśmy do porozumienia (idę szukać, co to Monster Band - taśma, tak?) Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Hantle dla seniorki 19.11.20, 17:44 Tak, solidna, szeroka, nie zwija się, nie zsuwa. Dupeczka on fire Odpowiedz Link Zgłoś
kintsugi Re: Hantle dla seniorki 19.11.20, 17:49 Mama jest z typów mało leniwych😊np. do czasu przejścia na emeryturę dojeżdżała do pracy rowerem-15 km w jedną stronę, że spora różnica wzniesień. Jak zrozumiałam chce wzmocnić ramiona, zaczęła ćwiczyć ze szklanymi swiecznikami😉na oko niecałe pół kg. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Hantle dla seniorki 19.11.20, 17:20 Dla seniorki polecam hantle elektryczne, ze wspomaganiem i regulacją obciążenia. Bateria jest ładowana przez standardowe łącze USB-C. Programować urządzenie można również przez specjalną apkę. Odpowiedz Link Zgłoś
przepyszny_jagielnik Re: Hantle dla seniorki 19.11.20, 17:21 kintsugi napisała: > Podpowiedzcie proszę - jaka wagę wybrać? Zależy od tego, ile kto ma siły. Są hantle w takich plastikowych obudowach. Nie niszczą podłogi, mniej wkurzają sąsiadów piętro niżej i są bezpieczniejsze przy upuszczeniu na przykład na palec u nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
joaaa83 Re: Hantle dla seniorki 19.11.20, 17:46 Jeśli nigdy nie ćwiczyła z obciążeniem, to kup jej 2 x 2kg. Najlepiej hantle winylowe w ulubionym kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama