Dodaj do ulubionych

Pasty bez fluoru

19.11.20, 17:18
Czy możecie polecić fajną pastę do zębów bez fluoru? Kupiłam jedyną dostępną w aptece czyli Ziaja mintperfekt szałwia i może zadziała jak producent opisał ale konsystencja i smak jak z przed 25lat kiedy się pastą smarowało tenisówki żeby wybielić albo krosty na twarzy wyparzało...
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Pasty bez fluoru 19.11.20, 17:21

Himalaya Herbals Dental Cream.

Lacalut Sensitive.
      • aquella Re: Pasty bez fluoru 19.11.20, 17:46
        Himalaya ma fluor naturalny cokolwiek to jest nie o to mi chodzi ale może jest jakaś odmiana bez. Poszukam
        • pasquda77 Re: Pasty bez fluoru 19.11.20, 17:49
          Ajona, najlepiej kupiona w De
          • aquella Re: Pasty bez fluoru 19.11.20, 18:03
            No nie mam możliwości w de
        • iwles Re: Pasty bez fluoru 20.11.20, 07:17
          aquella napisała:

> Himalaya ma fluor naturalny cokolwiek to jest nie o to mi chodzi

No właśnie to oznacza bez fluoru. Pasta jest na bazie ziół.
        • rosie Re: Pasty bez fluoru 20.11.20, 08:48
          są różne odmiany tej pasty, ta z naturalnym fluorem jest szara i ma mocny smak. Reszta jest bez fluoru. Najłagodniejszy jest zielony żel, są też jakieś białe wybielające. Wszystkie dostępne np. w rosmanie.
    • princy-mincy Re: Pasty bez fluoru 19.11.20, 17:49
      My używamy past urtekram. Mają różne smaki, nie wszystkie mi podchodzą. Ale wiem już, które mi smakują i te zamawiam.
      • aquella Re: Pasty bez fluoru 19.11.20, 19:09
        Fajne sprawdzę
    • nuclearwinter Re: Pasty bez fluoru 19.11.20, 18:23
      Ja uwielbiam pasty Dabur - czerwona Red i zielona z neem. Od lat używam, mam bardzo zdrowe zęby i zero problemów z dziąsłami. Mocno się pienią (chyba nawet mają slsy w składzie, ale akurat mi zupełnie nie przeszkadzają).

Jak się zaczynała pandemia to kupiłam je na zapas, bo się bałam, że nie dotrą przez zamknięte granice, tak je kocham, że nie wyobrażam sobie mycia czym innym 😁 dla mnie wybawienie, bo mam alergię na fluor, ale jednocześnie wszystkie bardziej "naturalne" pasty są dla mnie za delikatne i za mało odświeżające.
      • aquella Re: Pasty bez fluoru 19.11.20, 19:10
        O akurat zamawiam henne do włosów to następnym razem przyjdzie razem z pastą
    • ms.piggy Re: Pasty bez fluoru 19.11.20, 19:16
      AJONA
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Pasty bez fluoru 19.11.20, 19:23
      Idź do rosmana, cała półka, od ponad 2 lat myję eko sreko vege, teraz mam goździkową i drugą pomarańczową ... odlot.

• kryzys_wieku_sredniego Re: Pasty bez fluoru 19.11.20, 19:29
        Tymi myję na wymiankę z himalaya, bo te ze zdjęcia są troche jak krem.
        I wieloma innymi, ba promocjach kupuje.
        • homohominilupus Re: Pasty bez fluoru 19.11.20, 23:58
          To jeszcze napiszcie dlaczego używacie past bez fluoru ( poza założycielka watku)
          Fluor nie chroni zębów przed próchnicą?
          Nabyłam zapas Himalayan, super, cruelty free, patrze a tu bez fluoru... no to dokupilam plyn do płukania zębów zfluorem.
          • iwles Re: Pasty bez fluoru 20.11.20, 00:49

Mogę mówić za siebie - mam uczulenie. Dermatolog zalecił paste bez fluoru.
          • aquella Re: Pasty bez fluoru 20.11.20, 05:07
            Oczywiście że chroni ale ma też szkodliwe działanie na mózg. Jeżeli zatem fluor mamy w wodzie to dokładanie go w paście jest już tylko szkodliwe a nie pomocne
          • h_albicilla Re: Pasty bez fluoru 20.11.20, 05:19
            Chodzi nie tyle o zęby co o fakt, że fluor się wchłania i działa toksycznie na komórki nerwowe, powoduje zaburzenia w gospodarce mineralnej (-->floroza zębów, szkieletu, bole stawów, złamania kości) i hormonalnej organizmu bo np działa antagonistycznie do jodu (-->problemy z tarczycą). Obciąża też nerki, które muszą go wydalać.

To takie malutkie elementy jak eliminacja past z fluorem składają się na mniejsze obciążenie organizmu toksynami i lepsze zdrowie
          • nuclearwinter Re: Pasty bez fluoru 20.11.20, 08:22
            Ja mam potworną alergię, dostaję wysypki wokół ust po kilku tygodniach stosowania, do tego schodzi mi skóra z ust i dziąseł. Jak połknę choć trochę pasty z fluorem, to potwornie boli mnie żołądek. Nigdy w życiu nie miałam próchnicy i w ogóle mam bardzo zdrowe zęby, więc jakoś jakoś daję radę bez tego fluoru.
    • ykke Re: Pasty bez fluoru 20.11.20, 07:40
      Biomed są fajne. Na bazie oleju kokosowego. Chyba kupowałam w Naturze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka