Dodaj do ulubionych

Szczepionki - polityka

24.11.20, 11:12
"Moskwa prowadzi szeroką operacji dezinformacyjną, mającą przekonać wszystkich, że Rosja wyprzedza Zachód, jeśli chodzi o reakcję na koronawirusa
Wspierane przez Rosję media piszą w wielu językach, że przygotowane na Zachodzie szczepionki są eksperymentalne, mało bezpieczne i najprawdopodobniej nie zadziałają
Eksperci: to przesłanie kierowane jest szczególnie do krajów Europy Środkowej i Wschodniej, które stanowią centrum cyfrowej wojny między Zachodem, a Rosją
Promuje się teorie spiskowe na temat szczepione
k i podkreśla potencjalnie szkodliwe efekty uboczne szczepionek stworzonych na Zachodzie
Zasadniczym celem Kremla jest sianie zamieszania, po to by ludzie wątpili we wszystko i nie ufali oficjalnym źródłom informacji".
www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/koronawirus-w-wyscigu-po-szczepionke-rosja-siega-po-dezinformacje/wvk31ce,79cfc278
Obserwuj wątek
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 11:26
      No weź.
      Ci na prawo tak ci na lewo tak, a gdzieś po środku czlowiek co swój rozum ma, ma ale o ile nie jest biochemikiem aktywnym to moze sobie tylko swoja opinie wyrobić.
      Bo np. ja ... mam wyksztalcenie wyższe a biologie zakończylam na 8 klasie, z chemią trochę lepiej bo w 3 kl. szkoly średniej ale 25 lat temu nie omawiano tematów pt. "Jak wszyscy chca zas zabić szczepieniami."
      Także te doniesienia z prawa i lewa własciwie mnie tylko irytują.

• olena.s Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 11:49
        Zalinkowany tekst, zauważ, nie odnosi się w ogóle do cech szczepionek:skuteczności, bezpieczeństwa, dystrybucji, ceny. Te zachodnie przechodzą stosowne badania, te wschodnie, o ile wiadomo, zostały de facto uruchomione w II fazie badań - co mówi wiele o stosunku systemu do bezpieczeństwa pacjentów, ale przecież w żadną stronę nie przesądza, które konkretne rozwiązania okażą się optymalne.
        Natomiast pokazuje on pewien dodatkowy, pozamedyczny kontekst.
        Ponieważ antyszczepionkowcy generalnie koncentrują się na spisku/zachłanności/cynizmie zachodnich firm farmaceutycznych, to uważam, że warto jest dostrzec także i to, jak działa politycznie najbliższe nam geograficznie imperium.
      • mmoni Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 12:26
        Wybacz ciekawość, ale w klasach szkół średnich o jakim profilu nie było biologii w ogóle?
        • olena.s Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 12:54
          Powiedzmy sobie szczerze: żaden profil licealny nie zapewnił nikomu wystarczającej wiedzy, żeby stać się ekspertem od czegokolwiek.
          • mmoni Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 17:41
            olena.s napisała:

> Powiedzmy sobie szczerze: żaden profil licealny nie zapewnił nikomu wystarczają
            > cej wiedzy, żeby stać się ekspertem od czegokolwiek.

Nie tylko ekspertem, ale nie pamiętamy nawet wiedzy z podstawówki, o czym świadczy popularność łańcuszka twierdzącego, że rukola ma pH 22 czy jakoś tak.
        • ela.dzi Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 13:40
          mmoni napisała:

> Wybacz ciekawość, ale w klasach szkół średnich o jakim profilu nie było biologi
          > i w ogóle?
          >

Mąż mówił, że nie miał biologii w technikum.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 20:44
          Technikum geodezyjne jeszcze 5 letnie (przed gimnazjum), moja siostra chodzila do "ochrony środowiska" - 10 h chemi tygodniowo i też biologii nie miała.
    • alicia033 Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 11:28
      Jesteś mądra, rozsądna, niezmanipulowana Kremlem - kicaj ustawić się już pod punktem szczepień, Olena.
      • olena.s Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 11:50
        Ty natomiast jesteś pobudzona, agresywna i odrobinę w swoim braku logiki śmieszna.
        • kosmos_pierzasty Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 13:37
          Odrobinę?
    • helka.pentelka Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 11:30
      Biedny zachód, co oni by bez Rosji zrobili?
      Ten sam sposób myślenia, co "wina Tuska"

Może coś na temat brytyjskich oficjalnych zamówień rządowych na nowe oprogramowanie do śledzenia i analizowania masowych skutków nowej szczepionki?
      Krótki opis:

MHRA pilnie poszukuje narzędzia programowego sztucznej inteligencji (AI) do przetwarzania spodziewanej dużej ilości niepożądanych reakcji lekowych (ADR) szczepionki Covid-19 i zapewnienia, że ​​żadne szczegóły z tekstu reakcji ADR nie zostaną pominięte.
      • helka.pentelka Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 11:35
        Nie czytuję stron kremlowskich, natomiast razi mnie nachalna propaganda bezpiecznych szczepionek robionych na kolanie. Czytałaś Oleno opisy reakcji poszczepiennych?
        • olena.s Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 11:44
          Naturalnie. Covid mnie interesuje. Choć bardziej, przyznam, skuteczne efekty manipulacji. Oraz ich dalekosiężne efekty.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 12:07
          O, przyszły dowody rzeczowe na skuteczność metod Kremla czy kremlowskie trolle we własnej osobie?
        • araceli Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 21:30
          helka.pentelka napisała:
          > Nie czytuję stron kremlowskich,

Wrzuciłam zacytowany przez ciebie tekst, żeby zobaczyć skąd (nie raczyłaś podać źródła) i chyba sama nie wiesz co czytasz.
          • chococaffe Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 21:39
            Dobre ! big_grin
          • helka.pentelka Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 10:56
            araceli napisała:

> helka.pentelka napisała:
            > > Nie czytuję stron kremlowskich,
            >
            > Wrzuciłam zacytowany przez ciebie tekst, żeby zobaczyć skąd (nie raczyłaś podać
            > źródła) i chyba sama nie wiesz co czytasz.

Ta, jasne,fejkifejki Tekst linku

• chococaffe Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 11:21
              A teraz napisz swoimi słowami czego opisanego w tym punkcie się boiszsmile
              • helka.pentelka Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 11:24
                Odpisałam poniżej.
      • brenya78 Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 11:53
        "Może coś na temat brytyjskich oficjalnych zamówień rządowych na nowe oprogramowanie do śledzenia i analizowania masowych skutków nowej szczepionki?"

Wg mnie to godne pochwaly, ze rzad chce miec kontrole nad NOPami, a nie ze chce zamiatac je pod dywan.
        • helka.pentelka Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 11:23
          Prawo Kalego 2020:
          rząd GB planuje śledzić masowe nopy po nowej szczepionce? - oczywiście, że będą nopy, mądry rząd się przygotowuje wcześniej.
          Polacy obawiają się nopów po nowej szczepionce? - głupi Polacy, nie znają się, biologii nie mieli.

Ja już mam niepełnosprawną osobę pod opieką, dziękuję za kolejne.

Przy polskiej służbie zdrowia, która w październiku zabiła ekstra 12 tysięcy ludzi, przy premierze, któremu strategię losuje maszyna z totka, rządzie który odpala fejkowy szpital za pół Sasina, przy kowidzie, które rozwalił niektórym zdrowie jeszcze większej liczbie rozsądek, dodajmy jeszcze efekty masowych nopów. Będziemy rok 2020 wspominać z rozrzewnieniem,jako oazę spokoju

• chococaffe Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 11:35
            Nikt nie kwestionuje skutków ubocznych żadnych szczepionek, leków itd. Nikt nie kwestionuje też prawa do obaw.

Problemem jest używanie tego strachu do celów politycznych, wzmacnianie go fałszywymi danymi i informacjami, tu, patrz np wpis fitfood, której coś "mignęło" , to coś jest bardzo poważnym oskarżeniem, ale fitfood nie raczyła podać konkretów. Ot, coś "mignęło" i idzie w świat a ludzie powtarzają.
            • helka.pentelka Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 11:58
              Ależ kwestionuje, poczytaj sobie wpisy wszystkich wąskich specjalistek od szczepionek na forum. Świetlany zachód niesie zdrowie i szczepionkę, a durne polaczki ich nie chcom, tylko wierzom w ziębę, kołtuna i zabobon.

Politycznie też robi się nieciekawie, jeśli od szczepienia niezbadaną szczepioną zaczyna się uzależniać np. możliwość pojechania do jakiegoś kraju. Co będzie następne? Szkoły? Praca?
              Może Fotfood coś mignęło we francuskiej tv, bardzo chętnie też bym zobaczyła. Bo u nas podobnie, choć ciut mniej dosłownie powiedział Pinkas:

Zobacz, że nie padło słowo o niesieniu pomocy, o uspokojeniu, o zabezpieczeniu zdrowia. Tylko o "wygenerowaniu potrzeby". Jak mnie coś boli, to idę leczyć. Ale jak ktoś chce mi wygenerować potrzebę leczenia, to ja w tym widzę fałsz marketingu.

• chococaffe Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 12:54
                Nie czytałam wpisów o Polaczkach co nie znaczy, że kwestionuję ich istnienie.

Natomiast nawet takie wpisy nie odnoszą się do istoty problemu - co mam na myśli to:

-czy się zaszczepię czy nie, zależy od wiarygodnych źródeł a nie od tego czy ktoś anonimowy nazwie mnie polaczkiem, krową , idiotką lub mądraskiem, geniuszem itd.

Niezależnie od tego trzeba mieć swiadomość, że trolling (żeby było zabawnie antyszczepionkowy i proszczepionkowy z tego samego źródła, bo chodzi o zamęt) istnieje , jest udowodniony.

Można kwestionować wiarygodność mainstreamowych mediów bo nie są one idealne i nawaliły nie raz.

Ale alternatywą nie są fakeowe konta, strony prowadzone anonimowo lub przez oficjalnie nie-ekspertów, kopiowanie i wklejanie (i akceptowanie tego) fragmentów wypowiedzi nie wiadomo kogo i skąd, powoływanie się na nieokreslone dane i statystyki.

Żeby zobrazować - Jeżeli twoja matka, kumpel, ktoś z kim masz przyzwoite relacje ale to nie znaczy, że nigdy ale to nigdy ciebie nie zawiódł, mówi ci coś z czym się nie zgadzasz , to sięgasz po całe swoje doświadczenie zarówno dotyczące sprawy jak i charakteru i poglądów swojego rozmówcy . Raczej nie sięgasz po argumenty od przypadkowego komiwojażera, który wrzucił ci ulotkę do skrzynki.

Jeżeli sprawa dotyczy problemu o którym jednak masz małe pojęcie (tak jak większość z nas) to chyba warto sięgać po źrodła z uznanych źródeł i całościowych a nie wyrwanych z kontekstu zdań. Zwłaszcza jak źródłem tych fragmentarycznych informacji (lub wręcz kłamliwych) są ludzie tak naprawdę anonimowi.

Często pojawia się też argument, że to "nowa" niesprawdzona szczepionka. Niestety, trolling antyszczepionkowy działa od paru lat i dotyczy też szczepionek sprawdzonych.

Czyli stoimy wobec wyboru (znowu na przykładzie) ; doktor X mówi, że operacja guza jest niezbędna, doktor Y mówi, że wystarczy farmakoterapia, anonimowy komiwojażer mówi "sam się wyleczysz, zresztą wcale nie jesteś chory, każdy ma jakieś guzy"
                • helka.pentelka Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 13:52
                  Ciężko ufać telewizjom, politykom, zielarzom czy lekarzom, jeśli określone wypowiedzi są przeliczalne na pieniądze. Na dodatek mam za dużo doświadczeń z lekarzami błędnie stawiającymi diagnozy. Trzykrotnie specjaliści wmawiali mojemu dziecku poważne choroby, których nie miało, raz zlekceważono objawy wymagające szybkiej interwencji chirurgicznej. Za każdym razem uratowała mnie intuicja i sprawdzanie diagnozy w kilku źródłach a nie wiara w papieską nieomylność lekarzy.
                  Firmy farmaceutyczne mają swoje za uszami, znana sprawa szczepionki w Szwecji to nie jest jednostkowy przypadek. Więc tym razem mam wątpliwości zarówno co do samego szczepienia, jak i politycznych okoliczności tegoż.
                  Acha -dziecko miałam szczepione zgodnie z indywidualnym kalendarzem uzgodnionym z pediatrą

Tak w ogóle, to dziękuję za prawdziwy dialog bez inwektyw, coraz rzadszy na ematce.
                  • chococaffe Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 13:56
                    To komu ufasz?
                  • chococaffe Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 14:05
                    p.s. ja też mam złe (i dobre) doświadczenia z lekarzami. Ale mimo wszystko nie pójdę do znachora. Szukam wśród lekarzy.

Oczywiście, że firmy farmaceutyczne mają swoje za uszami - tylko lepiej odwoływać się do krytykowanych zagadnień do profesjonalnych źródeł a nie do przypadkowo spotkanego komiwojazera sprzedającego skarpetki, zioła i klej.

To, że ktoś jest "nowy" na rynku informacji nie oznacza, że ma rację i ma dobre intencje. Zwłaszcza jak praktycznie jest anonimowy i pilnie strzeże tej anonimowości
    • milva24 Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 11:34
      Wiesz co? Ja nawet osobiście może i wierzę, że szczepionki wprowadzone przez UE będą w miarę bezpieczne za to ni cholery nie ufam naszym rządzącym u noe wierzę żeby je transportowano tudzież przechowywano odpowiednio już na terenie naszego kraju. A że nasz rząd łże jak tylko usta otworzy to mi Kreml nie musi mówić, sama to widzę.
      • milva24 Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 11:34
        *i nie wierzę
      • alicia033 Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 11:41
        milva24 napisała:

> żeby je transportowano tudzież przechowywano odpowiednio już na terenie naszego kraju.

tego, to akurat bym się nie bała - wiele leków, szczepionek czy substancji do ich wytwarzania wymaga szczególnych warunków transportu i przechowywania i nie ma z tym problemów, więc pod tym względem, z tą szczepionką nie powinno być problemu.
        • milva24 Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 12:16
          Chyba, że czyjś szwagier ma trefne lodówki na zbyciu i przydałoby się je odkupić za oaństwową kasę przy nadarzającej się sposobności.
    • lot_w_kosmos Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 11:51
      A Putin to w końcu żyje, choruje, umarł ? Bo coś ostatnio go nie ma ....
      • olena.s Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 11:55
        A kto to wie? W Rosji niewątpliwie cowidowa sytuacja jest nienajlepsza. Może więc sam się schował i wystawia zderzaki.
    • chococaffe Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 12:37
      To jest problem od lat i dotyczy nie tylko covida. Gorzej jak dotyka takie państwa jak np Indie. Lekarze bezradni, suweren wierzy w internet
      • chococaffe Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 12:40
        Zresztą nie tylko takie Indie. Europa też powitała dawno nie widzianą odrę.
    • chococaffe Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 13:12
      Ruch antyszczepionkowy, epidemie odry w Europie i wysoka śmiertelność dzieci - ostatnie lata

pulsmedycyny.pl/who-w-2018-r-odra-zabila-142-tys-osob-wiekszosc-to-dzieci-977478

brawo antyszczepionkowcy - możecie sobie pogratulować, działajcie dalej
      • milva24 Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 13:28
        A Twoim zdaniem każdy kto się nie szczepi na wszystko jak leci jest antyszczepionkowcem?
        • chococaffe Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 13:30
          A o tym są zalinkowane materiały?
          • milva24 Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 13:41
            Nie o tym ale nie raz i nie dwa padały już teksty o antyszczepach w stronę tych co nie planują się szczepić na covid.
            • chococaffe Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 13:45
              Nie, nie chodzi o tych, którzy nie planują się zaszczepić (ja też nie latam jak opętana sprawdzając co nowego na rynku i na co mogłabym się zaszczepić). Chodzi o tych, którzy z premedytacją używają do tego ideologii i zmanipulowanego słownika typu 'totalitaryzm, wolność" itd.
              • madami Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 13:59
                A ty oczywiście nie używasz żadnych manipulacji big_grin
                • chococaffe Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 13:59
                  Podaj przykład.
                  • madami Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 15:45
                    chococaffe napisała:

> Podaj przykład.
                    >

"z wiarygodnych źródeł" zapomniałaś dodać big_grinbig_grinbig_grin
      • madami Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 13:49
        Źródło: Puls Medycyny
        pulsmedycyny.pl/who-w-2018-r-odra-zabila-142-tys-osob-wiekszosc-to-dzieci-977478

WHO: W 2018 r. odra zabiła 142 tys. osób. Większość to dzieci

Ojej dlaczego nie było lockdownu???? Przecież to zbrodnia na ludzkości, ci ludzie "mogliby przecież pożyć"
        • chococaffe Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 13:55
          No pomyśl , dlaczego?
          • madami Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 13:58
            Może nam wyjaśnisz.
            Oczywiście cytując wiarygodne źródła big_grin
            • chococaffe Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 14:02
              Masz w artykule.

I jeszcze jedno. To ważny wątek i nie zamierzam cię wspierać w jego rozwalaniu poprzez personalne dowalanki.
              • madami Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 15:44
                chococaffe napisała:

nie zamierzam cię wspierać w jego rozwalaniu
                > poprzez personalne dowalanki.

nie no oczywistym jest, że wszystko co wyjdzie z twych, mądrych niezwykle ust jest ważne big_grinbig_grinbig_grin

• asfiksja Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 14:17
      Tak. Wiem z BARDZO dobrze poinformowanego źródła, że kampanie dezinformacyjne są prowadzone. Niestety w ramach tych kampanii jest też prezentowany przekaz "jeśli wierzysz w kampanie dezinformacyjne to jesteś oszołomem i wierzysz też pewnie w ufo, co innego myślący krytycznie i samodzielnie sceptycy, oni w takie głupoty nie wierzą".
      Akurat miałam trochę styczności zawodowej z rejestracją leków. Przy obecnych przepisach talidomidu w Europie już nie będzie.
      • chococaffe Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 15:25
        Tak, to kolejne słowa klucze "niezależność, myśl samodzielnie" itp

Normalnie Ministerstwo Miłości Orwella ..
    • buldog2 Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 19:22

O szczepionkach mam pojęcie takie jak wszyscy, znaczy żadne. Skrócenie procedur bezpieczeństwa ponad wcześniejsze standardy wydaje mi się słuszne, bo nawet mniej przetestowana szczepionka da więcej korzyści, niż przyniesie szkód. Nie robiłbym z tego sensacji i nie zmuszał, ani też nie odradzał szczepienia. Ale medycyna to jedno, a wykorzystanie wirusa w wojnie informacyjnej Kremla z Zachodem, to co innego. W końcu Kreml tę wojnę przegra.

"Zasadniczym celem Kremla jest sianie zamieszania"

Jeszcze raz to powiem. Świetny artykuł Molly McKew:
      u.pcloud.link/publink/show?code=XZBwrzXZp8szs0BWLomcSV8kHsTarfn911dV

opisuje stan rzeczy w USA w 2017. Dziś sytuacja się zmieniła, armie botów, lokalni aktywiści oraz przysyłani z Centrali fachowcy są pod solidną kontrolą. Niestety, skrajnie inaczej jest w Polsce, u nas naczelne instytucje władzy są zinfiltrowane przez agenturę, o czym wszyscy zainteresowani wiedzą. I nic. Jestem zdania, że w zakresie, w jakim możemy to robić, powinniśmy się agenturze PIS przeciwstawiać.
      • fitfood1664 Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 20:18
        We Francji mignęła mi ostatnio w TV taka fraza "doprowadzimy do takiej sytuacji gdzie udręczeni ludzie z ulgą przyjmą szczepionkę". Któremuś politykowi się wymsknęło uncertain Fajne nie?
        • chococaffe Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 20:54
          Może zacytujesz całość wypowiedzi i kontekst a nie kawałek tego co ci mignęło? Łącznie z nazwiskiem polityka?
          • chococaffe Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 21:21
            Szkoda, że zamilkłaś - jestem ciekawa który polityk to powiedział, o czym w ogóle wtedy mówił i w jakim kontekście. Ale chyba się nie dowiem.
            • madami Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 21:23
              Oj tam oj tam, jak jesteś taaaaaka ciekawa to może w końcu nauczysz się korzystać z wyszukiwarek internetowych? Czy za trudne?
              • dr.amy.farrah.fowler Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 12:25
                Obowiązek udowodnienia tezy ciąży na stawiającym tezę, nie na oponentach. No chyba, że ktoś lubi wychodzić na buca.
        • buldog2 Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 23:34
          Nie wiem, jak we Francji, coś podobnego jest normą w propagandzie rosyjskich wladz.
          Nie chce mi się szukać szczegółów teraz, ogólna linia jest taka, że wszędzie źle, choć się starają. Ale nasza szczepionka nie ustępuje zachodnim, a nasze władze najmądrzejsze i najlepsze. Mniej więcej tak, oczywiście w mainstreamie, w innych mediach oceny bywają skrajnie krytyczne.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 12:26
          Podaj źródło, komu i gdzie. Jak nie podasz, to jesteś bucem.
    • fitfood1664 Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 20:16
      A takie wieści o Rosji kto rozpuszcza? big_grin

"Promuje się teorie spiskowe na temat szczepionek i podkreśla potencjalnie szkodliwe efekty uboczne szczepionek stworzonych na Zachodzie" ktoś już albo ochooojał do szczętu albo ma ludzi za kompletnych debili. Może i ma rację z tym drugim, ale przecież nie chodzi o szkodliwość "zachodnich" szczepionek ale robionych na prędce szczepionek jako takich. Czy ktoś wierzy że ruskie szczepionki będą przez to uważane za bezpieczne??? Medialna dezinformacja ma się lepiej niż kiedykolwiek. Kto się na to nabiera? Są tacy?
      • tanebo001 Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 20:21
        Rok to naprędce? To szczepionki na grypę też są robione naprędce przecież do roku jest inny szczep.
      • madami Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 21:17
        Wyrażenie "ruska szczepionka" ma dość wyraźne pejoratywne skojarzenia wink

I jaka i skąd ta manipulacja? Wschodu? Zachodu? Południa? Kosmosu?
    • szafireczek Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 20:41
      Analitycy pisząc o celu, jakim mają być kraje Europy Środkowej i Wschodniej nie biorą pod uwagę, że w krajach tych żyje jeszcze mnóstwo ludzi pamiętających czasy socjalizmu, bratniej przyjaźniwink oraz "osiągnięć" krajów bloku RWPG i jakości dokonań. To zaufanie a rebours to nie jest dobra gleba dla dezinformacji. Jednocześnie, osoby podatne na manipulacje ze względów osobniczych, braku umiejętności weryfikacji źródeł, czy zwykłej mieszanki strachu, niepewności i lęków niezależnie od okoliczności są łatwiejszym celem.
      Ciekawe jest natomiast stanowisko Chin. Od kogo, i czy w ogóle zamierzają kupić szczepionkę!?
      • tanebo001 Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 20:44
        szafireczek napisała:

> Analitycy pisząc o celu, jakim mają być kraje Europy Środkowej i Wschodniej nie
        > biorą pod uwagę, że w krajach tych żyje jeszcze mnóstwo ludzi pamiętających cz
        > asy socjalizmu, bratniej przyjaźniwink oraz "osiągnięć" krajów bloku RWPG i jakoś
        > ci dokonań.
        I bardzi często wspominają je z rozrzewnianiem "bo mąż/żona był/była młodszy/młodsza i mnie w krzyżu łupało"
      • alicia033 Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 20:53
        szafireczek napisała:

> Ciekawe jest natomiast stanowisko Chin. Od kogo, i czy w ogóle zamierzają kupić szczepionkę!?

pracują nad własnymi:
        www.bbc.com/news/world-asia-china-54982910
        Kupować pewnie nie planują, zabawę w tę pandemię olali w kwietniu i dobrze na tym wychodzą.
        W przeciwieństwie do Europy, która dalej popełnia gospodarcze i społeczne samobójstwo gospodarka im hula a trupy jakoś się po ulicach nie walają.
        • madami Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 21:20
          Chińczycy przygotowują się do wykupy europejskich firm i majątków. To proste. Im dłuższe zamknięcie gospodarki tym jako naród jesteśmy ubożsi, poczekamy na spadek cen jak zaczniemy się wyprzedawać, przyjdzie Chińczyk i kupi upadłe firmy transportowe, taksówkowe, mieszkania, ziemię
          • buldog2 Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 11:25
            Robią to samo, co w kryzysie 2008, tylko mają bez porównania mocniejszą pozycję.
        • szafireczek Re: Szczepionki - polityka 24.11.20, 21:20
          Celowo zdałam pytanie o Chiny w kontekście polityki dezinformacji, bo przecież aktualnie chińska technologia jest obecna w każdym domu, jeśli nie w postaci konkretnego sprzętu, to na pewno podzespołów. Już z dekadę temu ukazywały się raporty ujawniające, że miliony obywateli Chin zostało zatrudnionych do monitorowania internetu, jako analitycy, no dobrze - w naszym języku - hakerzy , tzw. "partia 50.centowa" - od stawkismile. Aczkolwiek Rosja to mocny zawodnik na tym polu, wystarczy przypomnieć sytuację podczas wyborów prezydenckich w USA w 2016 r. Europa Środkowa i Wschodnia może być polem zainteresowania, ale wydaje się, że każdy z tych rejonów w odmiennym celu. W kwestii szczepionki - na pewno warto zrobić analizę kosztów i korzyści, pod warunkiem że będzie wybórsmile w sytuacji przymusu - dyskusja staje się bezprzedmiotowa.
      • olena.s Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 00:27
        Testują CoronaVac, ale są dalej niż pfaizery i moderny. Zatrzymali ich testy w Brazylii - jak twierdzą lokalsi, "z powodu poważnego incydentu" ale chyba nie podali żadnych szczegółów. Testy odbywają się jeszcze w Indonezji i chyba w Turcji.
        Masz rację, że starsze pokolenie ma słabą wiarę w dobre intencje Rosji. Ale młodsze pokolenie - nie wiem. No i zresztą dowcip wszak nie polega na tym, ze jakiś gacek występuje w TV jako przedstawiciel Rosji, tylko że podrzuca farmom trolli kierunek. A potem forumka z Paryża podnieca się i cytuje.
        • karme-lowa Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 10:43
          Olena, założyłam osobny wątek, ale poleciał.
          Kiedyś wklejałaś ustawę (?), na mocy której dzieci z orzeczeniem z pkt 7 i 8, mogą mieć przyspieszoną wizytę lekarską. Nie umiem tej ustawy znaleźć. Możesz tu ją wkleić? Będę wdzieczna za pomoc.
          • olena.s Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 10:52
            To chyba nie byłam ja, albo skleroza przeżarła mi mózg do reszty.
            • karme-lowa Re: Szczepionki - polityka 25.11.20, 11:09
              olena.s napisała:

> To chyba nie byłam ja, albo skleroza przeżarła mi mózg do reszty.
              O kurczę, to przepraszam. Byłam pewna, że Ty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka