konwaliamajowa 24.11.20, 11:30 .... do 2 litrów wywaru, żeby powstał krupnik? Ziemniaków w zupie nie będzie. Dziękuję serdecznie za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klaramara33 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 11:32 Około pięciu dalabym, trochę pewnie ponadto. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 11:38 2-2,5 łyżki, z pięciu zrobi się breja... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 11:52 Jakim cudem? Kaszę gotujemy na gęsto w stosunku 1:2 (jęczmienna drobna),1: 2,5 dla grubszych. Łykza stołowa ma średnio 15 ml (ok czubata bedzie miec 20-25). 4 łyzki czubate to 100 ml. Pół szklanki na 8 szklanek zupy...Nie wiem jak ci ma breja wyjść? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:00 hanusinamama napisała: >Nie wiem jak ci ma breja wyjść? > Jeśli Twój krupnik to tylko woda z kaszą, to więcej kaszy rzeczywiście nie zaszkodzi, w moim jest jeszcze pełno jarzyn i mam sprawdzone, że na taką objętość garnka 2,5 łyżki są ok, inaczej można łyżkę wbić i postawić. Odpowiedz Link Zgłoś
konwaliamajowa Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:24 Marchew, pietruszka, pieczarki, ziemniaki? Dajesz coś jeszcze z warzyw? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:50 konwaliamajowa napisał(a): > Marchew, pietruszka, pieczarki, ziemniaki? Dajesz coś jeszcze z warzyw? Nie daję pieczarek, ani ziemniaków. Daję marchew, pietruszkę, selera, pora, kapustę. I kaszę. Autorka pytania napisała o wywarze, ale nie sprecyzowała czy on jest czysty, czy nie. Potem mi się przypomniało, ze jadłam kiedyś taki krupnik bez jarzyn. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:51 Aa Ty jesteś autorką pytania Sorry, ale mam dzisiaj jakieś zaćmienie po nieprzespanej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 26.11.20, 14:58 O, kartofelki są w tym wszystkim najlepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:25 Przeciez nie chodzi o krupnik aquy, a o to co autorka watku gotuje, a ona gotuje kasze na wywarze, bez warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:26 Odwrotnie, ome o krupnik hanusinej chodzi... (przepraszam!). Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 15:57 Ja daje jeszcze kalafiora i brokuła - bo taki lubią dzieci. I ziemniaki...i wtedy tej kaszy mniej..ale nadal nma 2,5 litra 2 łyzki kaszy to mało. No ale moze my lubimy treściwe zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 16:21 hanusinamama napisała: > No ale moze my lubimy treściwe zupy. W moim krupniku za treść robią jarzyny. A kasza tylko dopełnia Odpowiedz Link Zgłoś
baatexja Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 26.11.20, 11:05 To jarzynowa z kaszą, nie ma smaku krupniku. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 26.11.20, 11:38 baatexja napisał(a): > To jarzynowa z kaszą, nie ma smaku krupniku. Nie przypominam sobie byś krupnik u mnie jadła.. Odpowiedz Link Zgłoś
konwaliamajowa Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:25 Dałam nawet trochę więcej. Zupa wyszła fajnie. Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett.o-hara Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 18:31 1 łyżka na talerz plus 1 na cały garnek dodatkowo. Tu bym dała 4 do 5 łyżek na 2 litry. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:02 NIe pmogę, bo ja na garści liczę Na zupę daję 1 swoją garść ale nie wiem ile mam litrów płynu, ja gotująca na oko... Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 12:29 moja babcia sypała po jednej na osobę, ja dosypuję jedną dla garnka, bo lubię gęstszy przelicz na porcje po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 15:23 Łyżka na osobę plus łyżka - to miarka mojej babci, używam i ja tego sposobu. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 15:53 Nie ma to jak babcine przepisy ! Moja tez tak robila Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 16:05 W sobote wg takiego "lyzkowego" przepisu robilam sos beszamel. Mialy byc 3 lyzki maki (z lekkim czubkiem) na 2 kubki mleka. Wzielam 3 lyzki na 4 kubki mleka, po czym musialam spora czesc tego betonu wywalic, a reszte rozrobic z wieksza iloscia mleka, tak zeby bylo lejkie. Przepisy w stylu "lyzka" tego, "kubek" tamtego i "opakowanie" czegos to jest nie na moje nerwy Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 26.11.20, 10:33 Z kubkami/szklankami trzeba uważać, zazwyczaj w przepisach chodzi o 250 g/ml, a kubki aktualnie mają 330. Mnie do szewskiej pasji zawsze doprowadzało, jak pytałam mamę o przepis i na pytanie "ile?" odpowiadała "trochę". Kurczę, powiedzcie mi, że 1/17 łyżeczki, to będę wiedziała, ale trochę? Teraz nabrałam już takiej wprawy, że rozumiem już to "trochę" Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 26.11.20, 14:56 Ale beszamel to jest taki budyń w formie stalej, a nie lejącej. Przynajmniej beszamel na mussace i lazanii jest stały, w innych potrawach raczej nie jadam. Ja do sosow na zasmażce daję co najmniej 2 solidne lychy mąki na pół litra płynu i wychodzi lejące... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 24.11.20, 15:59 Podobnie ryz do pomidorówki...ale wychodzi gęsto Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 26.11.20, 10:36 Ryż do pomidorowej gotuję osobno i zawsze mam "a dosypię jeszcze trochę" i potem jemy, i jemy, i jemy... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ile łyżek kaszy?- pilne 26.11.20, 14:53 Ja bym dała z pół filiżanki. Odpowiedz Link Zgłoś