Dodaj do ulubionych

Symbol luksusu i statusu - Polska

02.12.20, 13:30
Kiedys, dzis i jutro.

Nie jestem swietny z historii, ale na pewno takie cos bylo zawsze.

Kiedys, w PRL'u i to tym wczesniejszym (moze i wczesniej?) wiem ze w domach byl zwykle jakis kredens czy tego typu mebeli w nim prominentnie ukazujaca sie krysztalowa czy tez porcelanowa zastawa. Jeszcze wczesniej pewnie srebra rodowe, w co bogatszych domach.

Pozniejszy PRL, ktory blado pamietam (lata 80-te) - kolorowy TV, magnetowid, no jakis samochod na pewno tez.
Ale tez kojarzac to co rodzice mowili, to zachodnie papierosy, jakies kolorowe magazyny w domu, dla pan futro z norek.

Wczesne lata 90-te: pamietam wysyp prywatnych firm, gdzie litera X na koncu mialo wskazac na zachodniosc i nowoczesnosc; Drutex, Rurex, Jarex, Ziutex.

90-te tak polowa i pozniej to fura, skora i komora. Doslownie. I laptop. Komora przyczepiona do spodni, choc w kieszni faktycznie sie nie miescila wtedy.

Pierwsze 5-10 lat pierwszej czesci 21 wieku to wakacje w Egipcie czy Tunezji.

Tak od 15 lat mam bledsze pojecie, bo nie jestem w Polsce na co dzien. Ale jakis kontakt mam. Wiem, ze tak miedzy 7-10 lat temu na przyklad jesli spotkalem kogos znajomego w Polsce, i rozmowa zeszla na prace, to przy pytaniu o tym jak mu tam jest w tej pracy, pare razy zdarzylo sie, ze w pierwszym czy drugim zdaniu dodane byc musialo, ze ma karnet na jakas silownie. Domyslam sie, ze to tez taki symbol statusu, bo chyba nie chodzi o te 100, czy 150 zl na miesiac ze nie musi wydawac?
Jeszcze gdzie kto kupil dom, mieszkanie i jak bardzo na kredyt - ale poza tym nic chyba nie zauwazylem.

Jak jest teraz w Polsce? Zaczynam nie byc na biezaco i nie wiem co przegapiam.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:35
      Sama jestem ciekawa
    • grrruuuu Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:37
      Jeszcze rok temu: home office big_grin W moim środowisku: nominacja do Nike, więc poprzeczka wysoko... Ewentualnie inne nagrody literackie. Oczywiście jako symbole statusu bo luksusu z tego nie ma. W innym środowisku - mieć fundację smile Z tego wniosku że statusu ani luksusu środowiskowego nie posiadam
      • no_easy_way_out Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:42
        Aha smile

A wspieranie jakiejs organizacji charytatywnej bylo, czy Polske ominelo?
        Albo jest, ale tylko jakos niszowo.
        (ale w sensie nie samego wspierania, a la WOSP, tylko takiej wyraznej checi pokazania wszystkim wokol, pokazania , "zostawiania sladow" itd). To byloby spoko, bo niewazne jak bardzo na pokaz - rezultaty sa jak najbardziej faktyczne.
        • grrruuuu Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:46
          Jest normalne, nie jest symbolem statusu
      • leanne_paul_piper Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 18:46
        grrruuuu napisała:

> Jeszcze rok temu: home office big_grin

Pamiętam jak moja ETL w poprzedniej robocie zagroziła, że nam odbierze HO (1 dzień tygodniowo). Ja chichrałam się w kułak, bo dla mnie HO to najgorsza kara i mordęga. I takich ludzi jest całkiem sporo wbrew pozorom.
    • trumny_z_bergamo Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:44
      Narty w Alpach.
      • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:45
        to chyba masówka ? wink
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:47
        Ponoć apartament w Wilanowie.
        • no_easy_way_out Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:55
          A to nie jakos lokalnie?
          Ja tam pytam ogolnopolsko
        • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:56
          Ale że w tym kołchozie zwanym "Miasteczko Wilanów"? Nie żartuj. Tam słoik na słoiku. Komunikacja żadna, człowiek na człowieku, parkingów nie ma.
          • paniusiapobuleczki Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:08
            Oj Arwena, Arwena. Tą uwagą pokazałaś jak bardzo brak ci klasy. I choćby twoi dziadkowie walczyli w powstaniu, słomy w butach nie upchniesz tak, żeby nie wystawała.
            • georgia.guidestones Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 21:02
              Ale tam te najpierwsze bloki (2006-7?) sa w calkiem OK standardzie, i z wiekszymi odleglosciami miedzy budynkami. Mieszkania po 180mkw tez sa.
              • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 21:29
                Ale w szczerym polu. Komunikacji właściwie żadnej. Wydostać się stamtąd ciężko.
                • riki_i Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 22:05
                  Jestem tam codziennie. Najstarsza część jest wybudowana w dobrym standardzie, ładnie to wygląda. Problemy są następujące:
                  1. Komunikacja horror
                  2. Ceny w sklepach zawyżone (Carrefour trudno porównywać do poziomu cenowego Auchan, o Żabkach nie wspominając)
                  3. Bardzo specyficzni ludzie - dużo cudzoziemców, w tym także ekspatów którzy przyjechali na kontrakt do Polski oraz tzw. Nowych Ruskich (czyli bogatych ludzi z językiem rosyjskim). Wbrew propagandzie części prawicowych mediów w Miasteczku Wilanów jest niewiele "lemingów" i typowych "słoików". Sporo za to właścicieli firm i różnych biznesów, widuję aktorów serialowych, celebrytów itp. Generalnie jest to miejsce mocno odrealnione, ma niewiele wspólnego z normalną Warszawą. Dużo prywatnych szkół, rozmaitych usług z gatunku potrzeb wyższego rzędu itp.
                  • helena31 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 00:28
                    ad 2. Gwoli ścisłości trzeba dodać , ze są 3 Biedronki i 1 Lidl , więc każdy coś wybierze w swoim przedziale cenowym. Auchan też ma ceny chyba w miarę normalne .
                    ad.3 co to znaczy dużo prywatnych szkół? ile, że aż tak dużo? Co to są usługi wyższego rzędu?
                    • riki_i Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 21:52
                      helena31 napisała:

> ad.3 co to znaczy dużo prywatnych szkół? ile, że aż tak dużo?

Nie liczyłem, są po prostu duże i widoczne.

Co to są usługi w
                      > yższego rzędu?

Żarcie egzotyczne, jakiś snobistyczny Barber, butiki itp.
                      • helena31 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 11.12.20, 09:21
                        > ad.3 co to znaczy dużo prywatnych szkół? ile, że aż tak dużo?

Nie liczyłem, są po prostu duże i widoczne.

Widzę , że Twoim problemem jest nastawienie .Złe nastawienie .Szkoły prywatne podstawowe są 2 , dokładnie tyle jest też państwowych podstawówek .

Co to są usługi w
                        > yższego rzędu?

Żarcie egzotyczne, jakiś snobistyczny Barber, butiki itp.
                        Chińczyk , włoch czy sushi? rozumiem , że nie korzystasz . Są też zwykłe bary mleczne z pomidorową za 3 pln . Czepiasz się ewidentnie .
                • helena31 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 00:41
                  w jakim szczerym polu, kiedy Ty tam bylaś - w 2006 roku?
          • zosia_1 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 21:31
            Człowiek na Człowieku. A możesz wskazać aktualnie , nowe bloki w W-wie, gdzie jest luźno, jest ogromna przestrzeń między blokami i mnóstwo miejsc postojowych?
            • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 22:50
              Co rozumiesz przez nowe bloki? 2009 to nowe? Jak tak, to tu gdzie mieszkam, mam przestrzeń.
              • riki_i Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 23:03
                Za najnowsze budownictwo uznaje się to po wstąpieniu Polski do EU, czyli od połowy poprzedniej dekady. Materiałowo i technologicznie zazwyczaj stoi na innej półce niż wcześniejsze budowle (oczywiście to nie jest prawda w każdym przypadku, JW Destruction i inne developerskie kanalie nadal potrafią zbudować przestarzały badziew).
                • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 23:10
                  W nowym budownictwie to największy problem z rozkładami mieszkań.
                  5 pokoi na 85 metrach. Okna tylko na jedną stronę. Aneksy kuchenne w salonach czy tak ciemne, że można zwariować.
                  Jak sobie przypomnę czasy szukania mieszkania i to co agentka pokazywała, to mam koszmary. A wymagań nie miałam jakiś z kosmosu - 4 pokoje w okolicach 100 metrów, sypialnie nie mniejsze niż 10-11 metrów. Kuchnia z oknem, na przestrzał. A i żadnej spółdzielni.
                  • grrruuuu Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 23:13
                    Gdzie są pięciopokojowe na 85 metrach? Ile ja bym dała za takie mieszkanie smile
                    • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 23:14
                      Za PRL były takie na Ursynowie
                      • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 23:15
                        Tam były 4 pokoje
                        • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 23:17
                          Gdzie?
                          • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 08:44
                            Moje osiedle na Natolinie. Bloki właściwie bliźniacze i rozkłady również. My mieliśmy 3 pokoje na 64 metrach, niektórzy znajomi rodziców 4. Pięciu nie kojarzę. Mówię oczywiście o budynkach z lat 80. Jak wygląda to na nowych osiedlach to nie wiem.
                            • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 09:42
                              Były - nie pamiętam czy Ursynów czy Natolin (i czy Kabaty w latach 80. "były")

Moja nauczycielka zaprosiła nas kiedyś i była pierwszą osobą, którą znałam która (1) nie mając nic wspólnego ze sztuką robiła sobie wtedy dizajnerskie mieszkanie (2) zburzyła ściany w bloku z płyty i postawiła na nowo gdzie indziej. Wyjściowo było 5 pokoi, finalnie salon z aneksem kuchennym i dwie sypialnie (gwoli wyjasnienia - zarobiła na tzw saksach mężem a nie z pensji nauczycielskiej)
                              • przepyszny_jagielnik Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 09:49
                                chococaffe napisała:
                                Wyjściowo było 5 pokoi, finalnie salon z aneksem kuchennym i dwie sypialnie

Mieć osobną kuchnię i połączyć ją z pokojem, to nie jest normalne.
                                • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 09:53
                                  Nie dyskutuję - nie mój wybór, ważne, żeby ktos miał tak jak chce a nie jak sąsiedzi uznają co jest "normalne"
                              • bardoszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 11:34
                                Kabaty to lata 90-te. A tak naprawdę ich druga połowa czyli po urchomieniu metra. W latach 80-tych to się Natolin budował a na Kabatach buraki z kapustą królowały.
                        • mercredi Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 04.12.20, 00:34
                          4 pokoje to byly na 56 metrach
                    • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 23:19
                      Nie wiem jak teraz. W 2010 roku jak szukałam to na Służewcu w Warszawie - Ronson budował.
                      najmniejszy pokój wzięłam za spiżarnię ( miał chyba z 5 metrów ) i nawet się ucieszyłam, że z oknem. Mina agentki bezcenna, jak się zapytałam gdzie 5 pokój.
                      Najgorsze to, że znając nasze wymagania, traciła nasz czas - bo o tym, że mieszkanie ma 85 metrów powiedziała dopiero na miejscu.
        • heca7 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:32
          bylam.stara.mostowiakowa napisała:

> Ponoć apartament w Wilanowie.

big_grin Zarządzamy tam niejednym osiedlem. Byś się zdziwiła gdzie najczęściej grożą odcięciem mediów za brak opłat big_grin
        • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 15:14
          bylam.stara.mostowiakowa napisała:

> Ponoć apartament w Wilanowie.

a nie w kompleksie "Marina Mokotów"? big_grin
      • kosmos_pierzasty Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:10
        trumny_z_bergamo napisał:

> Narty w Alpach.
        To chyba 30 lat temu...
    • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:46
      Mieszkanie poza granicami Polski. Czasem ma wrazenie, ze moj adres jest najwiekszym afrodyzjakiem i moim najwiekszym osiagnieciem (w oczach rodakow). Nie zlicze juz sytuacji, kiedy rozmawiam spokojnie z nowo poznanymi ludzmi jak rowny z roznym, a tu przychodzi Ksiaze Malzonek, odezwie sie i nagle jestem jak okaz w Zoo, nawet o cykl reprodukcyjny i cechy genetyczne mieszanego potomstwa mnie wypytuja. Mlodsza robi za symbol statusu dla swoich kuzynow, tez widze, ze zaczyna ja to uwierac.
      • azalee Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:05
        No i teraz musze spytac : gdzie mieszkasz? Bo brzmi tak egzotycznie ze mi wyobrazni zabraklo smile
        • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:24
          big_grin Nie mieszkam egzotycznie, mieszkam w Europie i to wystarcza. Gdybym mieszkala gdzies w Patagonii (uklon w strone jednej z forumek), to jeszcze bym to zainteresowanie rozumiala smile Jak slysze znajomych wypowiadajacych slowa "Matrioszka mieszka w Norwegii" to az sie kurcze (i fizycznie chyba tez juz mam taki odruch) i mam ochote zniknac. Gorzej, bo uchodze za chamke jak niedocenie "to Robert, mieszka w UK" albo "Monika, rok temu wyjechala do NL" tongue_out A na mnie to jak futra czy krysztaly w kredensie - nie dzialalo i nie dziala.
          • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:27
            matrioszka - z całym szacunkiem, zwłaszcza, że Ciebie nie znam, ale przy 2 milionowej emigracji, w tym - upraszczając - "budowlanej" to chyba też nie jest symbol luksusu i statusu, przynajmniej nie uniwersalny.
            • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:41
              Mnie otacza "nimb starej emigracji", tej sprzed EU, staly pobyt i tubylczy maz wink Jak pierwszy raz uslyszalam prosbe "powiedz cos po norwesku" to w panice wyrecytowalam reklame sklepu spozywczego, bo nic innego nie przyszlo mi do glowy big_grin Nie odbieraj mi tej wiary w to, ze to moj adres tak na ludzi dziala, bo jak nie adres, to zostaje mi tylko uwierzyc, ze mam niesamowite powodzenie sama z siebie wink
              • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:43
                e mam niesamowite powodzenie sama z siebie

A dlaczego nie?

p.s. to nie chodzi o Twoje otoczenie w Norwegii tylko ogólna wizja emigracji vs luksus/status
                • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 15:05
                  W Norwegii furory nie robie swym pochodzeniem, tylko w Polsce swym obecnym adresem. I moja obecnosc dodaje splendoru z racji mojego adresu, a nie moich umiejetnosci.
                  • snakelilith Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 16:11
                    jak_matrioszka napisała:

> W Norwegii furory nie robie swym pochodzeniem, tylko w Polsce swym obecnym adre
                    > sem. I moja obecnosc dodaje splendoru z racji mojego adresu, a nie moich umieje
                    > tnosci.

Interesujące, ani mój adres, ani mój zagraniczny mąż furory w Polsce nie robi. Może dlatego, że Skandynawia ma wyższy status niż pospolite Niemcy? big_grin Więcej, nie zauważyłam też nimbu starej emigracji. Wręcz przeciwnie. Spotkałam się z tezą, także tu na forum, że emigracja sprzed UE, czyli taka jak moja, to robole i element do pracy na zmywakach, teraz to wyjeżdżają "wykształceni", od razu na super duper lukratywne kontrakty. wink
                    • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:24
                      Przeciez to EU otworzylo zmywaki dla Polski? A ze Niemcy pospolici, to fakt, bo za miedza wink Ja ze Szczecina, wiec jak kto dobry zamach wzial, to kamieniem do Niemiec dorzucil big_grin
                      I moze rozdzielmy "tu na forum" og analogowej wersji swiata wink Ja forum wlasnie za to lubie, ze tu mi nikt adresu IP nie wypomina.
                      • riki_i Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 22:20
                        Ale przed erą EU też się jeździło na zmywaki, tyle, że na czarno.
                  • alicia033 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 20:16
                    jak_matrioszka napisała:

> tylko w Polsce swym obecnym adresem. I moja obecnosc dodaje splendoru z racji mojego adresu, a nie moich umiejenosci.

musisz pochodzić i obracać się w baaaaardzo wąskim i specyficznym środowisku.
            • chicarica Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:59
              Ta „budowlana” to raczej nie mieszka. 90% tych ludzi nadal mieszka w Polsce.
          • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:28
            Eeee pierwsze słyszę aby tak reagować?? Jeżeli masz racje to dość często popełniam faux pas nie reagując odpowiednio na informacje, ze kaska sie przeniosła do Walii a Maciek dostał prace w Danii....
            • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:52
              Moze Ciebie to nie dotyczy, bo ty sie mieszkaniem w Warszawie (czy gdzie tam mieszkasz) nie wywyzszasz, a ja z moja Norwegia to juz zadzieram nosa... Ja dlugo to ignorowalam, ale w miare uplywu lat coraz bardziej rece mi w tym temacie opadaja jak mnie kolejny ktos przedstawia jak ciekawoste geograficzna tongue_out Moze dlatego, ze akurat adres jest czyms, co najbardziej bym chciala ukryc, to bardziej to odczuwam. Moja mama chyba ma podobnie, bo nasz adres "ukrywa", ale tata juz nie i w konkursie "co wnuki potrafia" jakims cudem moje potomstwo zdobywa prowadzenie samym materialem genetycznym, podczas gdy inne dzieci musza recytowac wierszyki wink
              • jolinka102 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 19:15
                Dziwny przypadek. Ja rowniez pochodze ze Szczecina i nie moge sobie wyobrazic, zeby Norwegia robila na ludziach takie wrazenie jak opisujesz. Jakies 10-15 lat temu bardzo duzo ludzi wyjechalo do Norwegii. O ile sie nie myle, nawet na PAM na pielegniarstwie mozna bylo uczyc sie norweskiego.
                W Ramach wspolpracy szczecinskiego ZDiTMu z Norwegia masa kierowcow wyjechala do pracy na autobusach.
                • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 20:49
                  No to skoro Ty sobie nie mozesz wyobrazic, to pozostaje mi uwierzyc w niesamowite powodzenie Ksiecia Malzonka i wytlumaczyc to w ten sposob, ze czesc tego splendoru splywa (niezasluzenie) na mnie wink
                  A tak serio, to dla mnie to tez nie jest zrozumiale, ale przydaza sie na tyle czesto i wciaz (bo to nie sa wspominki sprzed dwoch dekad), ze nie wyobrazam sobie, zebym mogla byc az tak odosobnionym przypadkiem.
                  • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 00:08
                    Ale wiecej osób otwoiera szeroko oczy jak widzi co tu piszesz. A moze to było na zasadzie żartów...
                    • konsta-is-me Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 01:24
                      Dołączam , z tych zdumionych...
                      Bez ironii, nie rozumiem o co chodzi z tą Norwegia?
                      Może chodzi o to że jej rodzice są tacy zachwyceni, ale przecież nie reszta świata ?
                      Czasem starzy ludzie tak reagują , ale to ogólnie na "zagranicę ".
                      • bywalczyni.hosteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 01:41
                        Właśnie chyba przesada z tym zadziwianiem się Norwegią, może 40 lat temu mogło to robić wrażenie. Polaków tam pełno, pracują nawet w urzędach, nie wspomnę o służbie zdrowia i budowlance. Chyba każdy zna Polakow co tak żyją i pracują
                        • heca7 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 08:22
                          Od cholery tam Polaków wink Rok temu podczas wakacji spontanicznie uznaliśmy , że nie będziemy spali w Geiranger na polu namiotowym bo smród spalin wydalanych przez wycieczkowce stojące w porcie i na redzie nas dobijał. Na już znaleźliśmy nocleg oddalony i kilkadziesiąt km. Zarezerwowaliśmy przez booking i po chwili odezwał się właściciel- młody Polak smile
                      • rosapulchra-0 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 04.12.20, 05:11
                        Młode jesteście i wiele rzeczy was zdziwi 😃
                  • swinki_trzy Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 08:22
                    jak_matrioszka napisała:

> No to skoro Ty sobie nie mozesz wyobrazic, to pozostaje mi uwierzyc w niesamowi
                    > te powodzenie Ksiecia Malzonka i wytlumaczyc to w ten sposob, ze czesc tego spl
                    > endoru splywa (niezasluzenie) na mnie wink
                    > A tak serio, to dla mnie to tez nie jest zrozumiale, ale przydaza sie na tyle c
                    > zesto i wciaz (bo to nie sa wspominki sprzed dwoch dekad), ze nie wyobrazam sob
                    > ie, zebym mogla byc az tak odosobnionym przypadkiem.

A jesteś pewna, że się z ciebie nie nabijają?
                    big_grin
                    • nocnamagia Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 08:43
                      Może z tego księcia małżonka
                    • jolie Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 09:12
                      >A jesteś pewna, że się z ciebie nie nabijają?
                      big_grin

🤣
                • alicia033 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 20:19
                  jolinka102 napisała:

> nie moge sobie wyobrazic, zeby Norwegia robila na ludziach takie wrazenie jak opisujesz.

bo nie robi.
                  Kobicinie po prostu odbiło ze szczęściawink, że Norwega wyrwała.
                  • renia77 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 07.12.20, 23:33
                    😀
                  • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 07.12.20, 23:49
                    Właśnie, o co chodzi z tą Norwegią? Zimny kraj zimnych ludzi na zadupiu, który jest bogaty tylko dlatego, że ma ropę i tyle. I w sportach zimowych są dobrzy.
                    Żaden cymes.
                  • konsta-is-me Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 08.12.20, 05:02
                    Oj, tam z zazdrosci tak piszecie ,o!!
                    🤣🤣
                    Same byście chciała Norwega a pewnie macie jakiegoś kartoflanego Polaka, o !!😉😉😂
              • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 00:07
                Wiesz ja jestem z małego miasteczka...u mnie sporo ludzi wyjechało na tzw zmywak. Potem po studiach parę osób tez (juz mniej). Troche wróciło...jakos tak u nas nie jest to powód do "o woooooooooooow".
                • swinki_trzy Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 09:44
                  Ja też jestem z zadupia. Żaden europejski kraj nie robi na nikim wrażenia, gorzej nawet, emigracja do UK kojarzyła się wyłącznie z wyjazdem patolstwa i zmywakiem, tambylczy małżonek nie poprawiał tego wrażenia. Wrażenie może zrobić Mysiulek w Patagonii, ale taka Australia np już nie bardzo.
          • azalee Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:36
            Aaaa, jak przeczytalam o tej genetyce potomstwa to spodziewalam sie jakiegos Wietnamu czy innej Polinezji smile Ale Norwegia tez fajna, moze wzbudza zainteresowanie bo mniej popularna turystycznie?
            • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:52
              Mit blekitnookich wikingow jest silniejszy niz przypuszczasz! big_grin
              • azalee Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:58
                A zebys wiedziala! Ja sama jako wielka fanka Sagi o Ludziach Lodu dlugo fantazjowalam o mrukliwych Norwegach o zimnym spojrzeniu big_grin
          • berdebul Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:44
            W Norwegii jest taka pyszna czekolada. Też zazdroszczę, bo nie da się jej kupić w Polsce. tongue_out
            • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:54
              I bedzie tansza! Wczoraj przeczytalam, ze szykuja sie do wycofania podatku cukrowego!

Ktora lubisz? Znajomym Walter's Mandels wozilam i sama tez ja lubie smile
              • berdebul Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 08:52
                Dokładnie tą. ❤️ Z nikim się nie dzielę, zjadam ukradkiem. 😂
          • mysiulek08 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 18:00
            Gdybym mieszkala gdzies w Patagonii (uklon w strone jednej z forumek)

w Patagonii mieszkam od trzech lat smile i o ile chile jako tako juz przestalo blizszych czy dalszych znajomych zadziwiac, tak ta patagonia dziala o wiele wiele bardziej tongue_out dwa lata temu w PL widoki wokol domu, dom i reszta sprawialy, ze bylo slychac w glosie nutke podziwu tongue_out
            • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 18:32
              Chile jak Chile, ale Patagonia ma taka bajkowa nazwe, i chyba tylko San Escobar moglby sie z nia brzmieniowo rownac wink
              • mysiulek08 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 18:38
                bo ty chyba z tego wynika smile

• ichi51e Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 08:55
                E tam dla mnie Basra i Bagdad nie moga byc prawdziwe suspicious umarlabym gdyby los dal zobaczyc
                • olena.s Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 11:41
                  A Samarkanda? A Mandalay?
                  Ale się pochwalę, że z tego zakresu byłam Malace (wyspy korzenne).
            • bywalczyni.hosteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 01:43
              Mieszkasz w Patagonii??? Ekstra! smile To dopiero przygoda życiasmile
              • mysiulek08 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 02:27
                tak, nie sa to okolice Torres de Paine ale tez Patagonia ( w chile duzo dluzej)
          • asia_277 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 20:39
            przecież mnóstwo ludzi z Polski wyjechało do Anglii, Niemiec, Szwecji czy gdzie tam jeszcze, do pracy. I każdy może wyjechać, jeśli chce. Moj ciotka jest opiekunką osób starszych we Włoszech i nie zauważyłam, żeby jakieś specjalne zachwyty to budziło. Na kim to jeszcze może wrażenie robić? To już nie lata osiemdziesiąte i mit bogatej cioci z Ameryki. Może faktycznie, jak ktoś tu napisał nabijają się z ciebie, albo jakieś dziwne środowisko. Albo ty jesteś specyficzną osobą i specyficznie postrzegasz te reakcje na ciebie, niekoniecznie zgodnie z prawdziwymi intencjami mówiących.
      • kosmos_pierzasty Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:12
        Żartujesz Matrioszka? Tzn. wg mnie, jak ktoś wyjeżdża w ramach swojej wykonywanej w PL pracy, to może - w polityce, bankowości, medycynie... Ale ogólnie to chyba bardziej jest odbierane na zasadzie, tu mu się nie udało, to spróbował tam...
        • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:31
          To o czym piszesz to tak z 15 lat temu czesciej slyszalam niz obecnie. I niestety, nie zartuje, chociaz czasami sie zastanawiam, czy mnie w czasie nie przerzucilo o jakies 1000 lat, kiedy podroze na polnoc jeszcze nie byly tak popularne wink
          • kosmos_pierzasty Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:43
            Skoro tak, to Ty zapewne jesteś bardziej na bieżąco smile
      • beaucouptrop Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:20
        Jeśli to robi na ludziach wrażenie to wydaje mi się, że pochodzisz z bardzo zamknietego środowiska.
        Osobiście mam już drugiego męża z importu 😉 i na nikim w Polsce nie robi, ani nie robiło to większego wrażenia. Już bardziej moj pracodawca, ale też nie jestem traktowana jak okaz w Zoo. Może ci się tylko wydaje.
      • no_easy_way_out Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 05.12.20, 14:34
        Siedzialem cicho w kwestii zagranicy, ale otworze paszcze w tym jakie sa moje doswiadczenia. Przy czym ja bardziej o zamieszkiwaniu stalym albo czasowym, nie o malzonkach.

Choc to nie byla wielka niespotykana anomalia, ale do tego 2004 roku nawet sezonowa praca gdzies za Zachodnia granica generalnie powodowala pewne wow. To nie bylo "wow" ze automatycznie ktos jest taki wow, ale wow co do mozliwosci i doswiadczenia bylo.

Zrywanie azbestu czy zbieranie szparagow to moze nie bylo samo w sobie kojarzone z statusem czy luksusem - ale juz na pewno kojarzylo sie, ze ktos zarabia dobre (na owczesne polskei standardy) pieniadze, wiec stac go na to czy na tamto, co dla wielu Polakow pozostawalo nieosiagalnym marzeniem.
        Przecietny szary Kowalski czy Kowalska mieszkajaca w Polsce nie miala takiej mozliwosci, to bylo dostepne dla nielicznych.

Czasami bo wujek zalatwil.
        A czasami bo ktos wiedzial jak to ogarnac organizacyjnie, np. podczas studiow, gdzie sie zapisac, z kim rozmawiac, gdzie wykupic jakas wize, jak nawigowac tym. Prawo, kwestie paszportowo-wizoro-administracyjne, wylozenie kasy, minimalna znajomosc jezyka, jak nie dac sie naciac/wykorzystac, zeby to sie moglo udac i sie zle nie skonczylo.

Na poczatku 21 wieku, mieszkanie pewien czas w USA, praca generalnie dodawalo splendoru.
        Zaraz po rozszerzeniu UE o Polske, tak rok, potlora, moze dwa, jeszcze tez.
        Takie mialem odczucie w 2004, 2005.
        A potem coraz gorzej; wyjazd z Polski zaczely stawac sie dla wielu prawie pogardliwym synonimem okreslenia "zmywak", "podcieracz Brytolom tylkow" itd.

Najlepsze jest to, ze akurat moje doswiadczenia byly dokladnie odwrotnie, niz te postrzegane.

Gdy w 2004 wraz z poczatkiem pierwszej fali pojawilem sie w UK, w Polsce gdy to wylazlo jakos, mialem wrazenie ze dodawalo to punktow.
        Tyl ze praktyce w UK wcale nie bylo tak kolorowo.
        Praca taka sobie, koszty zycia w porownaniu do tych w Poslce naprawde wysokie, tesknota za Polska, odczuwalne mozliwosci jeszcze sie klarowaly itd.

Natomiast od gdzies 2006, 2007 odwrotnie.
        Ktos mieszkajacy poza Polska "defaultowo" coraz czesciej byl "kolejnym co wyjechal na zmywak, mieszkajacym na kupie z innymi Polakami w zawszoncych i zagrzybionych klitkach, zeby bylo taniej"

Podczas gdy w praktyce bylo dokladnie odwrotnie; zaczela sie tu klarowac sciezka kariery w niesezonowej tymczasowej pracy, kwalifikacje rosly, jezyk coraz lepiej, mieszkanie przyzwoite, niewazne czy wynajmowane czy wlasne.
        I w przeciwienstwie do polowy 2004, tak zaczynalo wygladac u wiekszosci ludzi, nie mniejszosci.

Percepcja byla gorsza. "status" wrecz maleje.

W praktyce bedac w Polsce w wiekszosci interakcji z osobami to, gdzie na co dzien mieszkam nie ma znaczenia. Wiec fakt mieszkania tu czy tam jest zwykle neutralny.
        Jest lekki plus taki, ze gdy przyjade na pewien czas znajomi wiedza, ze ten czas jest ograniczony i tak ponaginaja grafiki, zeby sie moc spotkac. Wiec w tym sensie to plus.
        Ale to jedynie praktyczna konsekwencja realiow niedlugich wpadow do Polski, nie zaden "status".
        • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 05.12.20, 15:22
          Na poczatku 21 wieku, mieszkanie pewien czas w USA, praca generalnie dodawalo splendoru.

Jak to się zmenia - przed 2004 dla wielu USA to było Ciupagowo (i dalej jest) a Europa miała klasę .
          • no_easy_way_out Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 05.12.20, 17:10
            Bylo, ale ja wtedy widzialem wzrost zainteresowania.
            Czy faktyczny czy tylko subiektywnie odczuwalny- wydaje mi sie, ze to pierwsze ale czort wie.
            Przy czym u mnie “zameldowanie “ tymczasowego mojego zamieszkiwania w USA padalo w tym samym zdaniu co studenckie Work & Travel, a przy pytaniu o prace od razu mowilem wprost (i dumnie) ze chodzi o kasyno.

Moze to konfigurowalo nastawienie rozmowcy, a nie samo USA.

Choc ja pozytywnie reagowem na info kogokolwiek, ze byl w USA. Niezaleznie co tam wyrabial.
            Jakos tak na zasadzie: wszystko co Amerykanskie = zapewne lepsze.

Tak to wtedy widzialem, bez wiekszych niuansow.

Tak teraz mysle, ze moze to efekt kregow studenckich?

Widzialem Greenpoint lata pozniej, wiec wiem co masz na mysli. Wczesniej (2004 i wczesneij) nie tak to samo wyobrazalem. WsYstko co Amerykanskie pozytynwniej, lepiej. Otoczenie moje podobnie.
        • konsta-is-me Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 08.12.20, 08:41
          Na początku wieku, tak, ale to też były inne czasy.
          Ludzie wtedy mieli mało wiedzy o tzw."zagranicy ",internet też nie był tak rozwinięty...
          Trochę na zasadzie otworzenia drzwi , wszystko "na zewnątrz" było fascynujące, bo inne niż codziennos
          Sama wtedy myślałam tak samo
    • chatgris01 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:49
      Zapomniałeś o Pewexie (lata 70 i 80).
      • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:53
        Jak on blado pamieta 80-te, to 70-tych raczej nie bedze lepiej pamietal smile Ale fakt, zakupy w Pewexie to bylo Cos! I tak jak na poziomie 30+/40+ latkow krysztaly w meblosciance, tak u dzieciakow puszki po napojach (coca-cola, 7-up, sprite) na polkach byly wielce porzadanym elementem wystroju. Puszki puste i niekoniecznie wypite osobiscie...
        • sumire Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:55
          Tak, puste puszki i opakowania po zagranicznych słodyczach wklejane do specjalnych zeszytów smile
          • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:57
            Zeszyty z opakowaniami po slodyczach mnie ominely. Chyba, ze mowa o historyjkach z gum do zucia, te pamietam (i zbieralam) smile
        • simply_z Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:55
          jak blado pamietam? jak ja, ktora mialam pare lat w dekadzie lat 80-tych pamietam zabawki na wystawie w Peweksie, a przeciez autor watku jest juz po 40-tce..
          • simply_z Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:56
            pamieta*
        • chatgris01 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:56
          Jeszcze kolekcje pudełek po zachodnich papierosach, przyszpilone do słomianej maty tongue_out
          I butelki po alkoholach.
          • nocnamagia Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:57
            I puste opakowania po dezodorantach impuls, komara, fa
            • nocnamagia Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:02
              *limara
        • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:56
          Być ale czy na pewno te puste puszki były symbolem luksusu i statusu?
          • no_easy_way_out Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:58
            Tez fakt. Bardziej moda po prostu raczej.
            Ale kolorowe bardziej cool byly, wiec zahacza nieco o status (w oczach rowiesnikow).
            • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:02
              Krysztaly 10-latkom nie imponowaly, tak samo jak puszki 50-latkom big_grin Wszelkie symbole statusu sa uznawane w okreslonej (szerszej lub wezszej) grupie i tylko tam dzialaja.
              • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:05
                Wszelkie symbole statusu sa uznawane w okreslonej (szerszej lub wezszej) grupie i tylko tam dzialaja.

No więc własnie!

Dlatego jestem ciekawa czy uda się próba uniwersalna .
              • ginger.ale Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 10:36
                jak_matrioszka napisała:

> Krysztaly 10-latkom nie imponowaly, tak samo jak puszki 50-latkom big_grin Wszelkie s
                > ymbole statusu sa uznawane w okreslonej (szerszej lub wezszej) grupie i tylko t
                > am dzialaja.

No właśnie, niedawno w jakimś wątku padło stwierdzenie, że można kupić używane torebki firmowe (LV, Chanel etc) i że są chętni, za całkiem sporą kasę. Cel -zdjecie na insta z torbą w tle. 🤣
                Dla mnie głupota i wtf?! dla zainteresowanych wow...
          • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:00
            Byly, oj byly. Sugerowaly wszak, ze posiadacz sam je wypil (co niekoniecznie bylo prawda, ale na czym polega kreacja luksusu i statusu, jak nie na zaowalowanym klamstwie?). Byly kolorowe i ozdobne, czego nie mozna powiedziec o oranzadzie w woreczkach smile
            • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:02
              To sporo mieliśmy ludzi luksusowych, ze statusem..oj sporo smile
              • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:05
                Moze Ty mialas. Moze myslisz o pozniejszych czasach. Teraz McD to smieciowe zarcie, a kiedy sie pojawil we wczesnych latach 90-tych, to wyjscie do McD bylo czyms zupelnie innym niz dzis. Do wszystkiego nalezy dostosowac wlasciwa perspektywe.
                • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:10
                  Ale te kilometrowe kolejki to McD to też chyba nie był luksus i status.
                  • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:15
                    p.s. myślę, że chyba nie można mylić powszechnego głodu "Zachodu" i łapanie wszystkiego stamtąd od plastikowych reklamówek po kolejki do McDonalda z luksusem i statusem.
                    • jak_matrioszka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:32
                      Easy ma chyba bardziej na mysli taki glod Zachodu, niz ponadgeograficzny luksus. Luksusem w PL i w USA bedzie zloty zegarek wysadzany diamentami, a polska specyfika moze byc na przyklad najzwyklejszy iPhone? Nie dla wszystkich, ale w jakichs kregach posiadanie chocby starszego modelu bedzie oznaczalo wiecej, niz posiadanie nowszego telefonu innej marki. Ze mnie taki ekspert w tej dziedzinie jak z Easiego, przynajmniej wspolczesnie smile
        • no_easy_way_out Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:57
          No poczatek 80-tych wlasciwie nie pamietam.
          Druga czesc tak w miare.

Te puszki to faktycznie. Sam mialem piramidke (wlasnie koncowka 80-tych).
          Lacznie z puszkami browarow wypitych przez ojca lub na imprezach z udzialem ojca. A ja dumny, bo nowa do kolekcji.

Nawet cos mi sie kolacze jakis krotki epizod zbierania kapsli.
          • simply_z Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:07
            lata 70-te (chyba?), z tego co wspominala moja mama, pewnym synonimem luksusu byl np, plaszcz z Mody Polskiej. lata 80-te to wiadomo..ciuchy z peweksu, dzinsy.
            • chatgris01 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:10
              Dżinsy z Pewexu były obiektem statusu i luksusu już od połowy lat 70 (nawet Musierowicz to opisuje, w "Kłamczusze").
          • mikams75 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 00:46
            byly te puszki na regalach, sporo osob je mialo i wyskoczylam w domu z propozycja, ze tez bym takie chciala. Dowiedzialam sie, ze to wyglada jak dekoracja w melinie i u nas takiego straszydla nie bedzie.
      • magdallenac Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:38
        W Pewexie nawet zapach był luksusowy smile
    • ludzikmichelin4245 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:51
      no_easy_way_out napisał:

> Kiedys, dzis i jutro.
      >
      > Nie jestem swietny z historii, ale na pewno takie cos bylo zawsze.
      >
      > Kiedys, w PRL'u i to tym wczesniejszym (moze i wczesniej?) wiem ze w domach by
      > l zwykle jakis kredens czy tego typu mebeli w nim prominentnie ukazujaca sie kr
      > ysztalowa czy tez porcelanowa zastawa. Jeszcze wczesniej pewnie srebra rodowe,
      > w co bogatszych domach.
      >
      > Pozniejszy PRL, ktory blado pamietam (lata 80-te) - kolorowy TV, magnetowid, no
      > jakis samochod na pewno tez.
      > Ale tez kojarzac to co rodzice mowili, to zachodnie papierosy, jakies kolorowe
      > magazyny w domu, dla pan futro z norek.
      >

Polecam książkę "Księżyc z Peweksu. O luksusie w PRL", wyd. Czarne
    • nocnamagia Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 13:56
      Bardzo trafne obserwacje. Dorzucilabym jeszcze samochód służbowy lepszy niż seicento w początkach 20 wieku.
      W obecnych czasach w mojej grupie zawodowej takim symbolem luksusu jest brak nocnych dyżurów i praca tylko na 1 etacie z godnymi zarobkami
      • kotejka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 08:05
        nocnamagia napisał(a):

> Bardzo trafne obserwacje. Dorzucilabym jeszcze samochód służbowy lepszy niż sei
        > cento w początkach 20 wieku.
        > W obecnych czasach w mojej grupie zawodowej takim symbolem luksusu jest brak no
        > cnych dyżurów i praca tylko na 1 etacie z godnymi zarobkami

I teraz uważam auto służbowe świadczy lepiej o pozycji zawodowej 🤣
        Tojotę z. lisingu, czy na raty może wziąć każdy, kim jesteś w firmie widać po aucie wink
        • alicia033 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 20:26
          kotejka napisała:

> I teraz uważam auto służbowe świadczy lepiej o pozycji zawodowej 🤣

rotfl

> Tojotę z. lisingu, czy na raty może wziąć każdy,

źle słyszałaś.
          Na to jednak trzeba mieć określoną zdolność kredytową.

> kim jesteś w firmie widać po aucie wink

"kryształ" banaś jeździ służbową Skodą. A jeśli chodzi o stanowisko to niewielu może się z nim tu równać.
      • hexella Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 16:26
        nocnamagia napisał(a):
        Dorzucilabym jeszcze samochód służbowy lepszy niż seicento w początkach 20 wieku.

Rany gdybym na początku 20 wieku miała seicento, to nikt by mi nie podskoczył w kwestii fejmu big_grin
        • nocnamagia Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 18:14
          Faktycznie, coś mi się wieki poprzestawiały smile
    • beataj1 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:02
      Moja znajoma. Odnosząca sukcesy pani prawnik z zamiłowaniem do luksusu.
      wnioskując z jej zdjęć:
      Markowe ciuchy: Czyli buty Manolo torebka Hermes.
      Weekendy w luksusowych hotelach: co najmniej hotel Bristoli, nawet jak ten hotel jest w mieście w którym mieszkasz w odległości 2 km od domu.
      Teraz nie, ale przed pandemią: weekendy w miastach świata, koniecznie w luksusowym otoczeniu- z podkreśleniem, że to tylko weekend regeneracyjny ot taka drobna ucieczka od zgiełku miasta.
      • no_easy_way_out Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:06
        >Teraz nie, ale przed pandemią: weekendy w miastach świata, koniecznie w luksusowym otoczeniu- z >podkreśleniem, że to tylko weekend regeneracyjny ot taka drobna ucieczka od zgiełku miasta.

A tak, to tez widzialem - choc to bardziej z 10 lat temu.
        Objawy: zdjecia na naszej-klasie, fejsie z podisem typu "taki weekendowy wypadzik smile "
      • gris_gris Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 18:59
        Ale ze serio Hermes? Bo mi google pokazuje ceny tylko za uzywane (ze stron sprzedajacych te z potwierdzonym rodowodem) i sa one od 10 do 22 tysiecy euro, lub wiecej smile Nawet sobie nie wyobrazam rzedu wielkosci za nowa i zdecydowanie sie nigdy nie otarlam o wlascicielke takiej torebki smile
        • kasiamat00 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 21:08
          Bo Hermes to moze byc Birkin, na ktora sie trzeba zapisywac na liste kolejkowa, albo kupowac z drugiej reki, a moze byc cos stad www.hermes.com/pl/en/category/women/bags-and-small-leather-goods/bags-and-clutches/#||Line
          • gris_gris Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 08:19
            A ok, faktycznie. Tylko czy zwykły Hermes dodaje prestiżu? wink
            • black_halo Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 08.12.20, 18:52
              gris_gris napisała:

> A ok, faktycznie. Tylko czy zwykły Hermes dodaje prestiżu? wink

Nie na ematce jak wiadomo. Na ematce prestizu dodaje torebka Korsa, ewentualnie no Furla.
        • fuzja-jadrowa Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 21:49
          Tez mi ten Hermes troche zazgrzytal. Moja kolezanka czekala na jedna z ich toreb prawie rok, nie jest to kwota osiagalna (bez wyrzeczen) dla zwyklej prawniczki.
          • ichi51e Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 21:58
            Z tymi torebkami to nie do konca jest prawda oni je maja tylko nie dla byle kogo. Kiedys chyba jakas babka (ktora nimi handlowala dalej pisala jak to sie robi ) najpierw sie kupowalo jakies chustki czy inne rzeczy i robilo sie sobie opinie bogacza a potem okazywalo sie ze torebki sa od reki...
            • minniemouse Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 03:29
              ale wez przestan, na ich website mozna kupic byle jakie torebeczki od 5 tysiecy. po prostu zalezy jaka.
          • alicia033 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 20:28
            fuzja-jadrowa napisał(a):

> nie jest to kwota osiagalna (bez wyrzeczen) dla zwyklej prawniczki.

noale beataj nie opisuje zwykłej prawniczki, tylko taką "z sukcesami".
            • igge Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 06.12.20, 23:37
              Mój tata prawnik w budżetówce zarabiał przeciętnie.
              Za to znajomej mama prawniczka w zasadzie finansowała długo zakupy kolejnych, nadmiarowych wręcz, koni, naprawdę dużo ich było i ich późniejsze utrzymanie. Nie sądzę by jakakolwiek torebka była droższa.
    • lucky80 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:24
      w moim otoczeniu - na pewno dobry samochód (znaczy się bmw/merc/audi niż ferrari i lambo), wakacje poza europą, narty min. we włoszech, dom letniskowy poza miastem, ew. mieszkanie wakacyjne w fajnym miejscu, mieszkanie w tzw. dobrej dzielnicy (na pewno nie Miasteczko Wilanów, tylko tzw. stara Warszawa), elitarne hobby. Status pracowy też ważny - na pewno adwokatka ma wyższy status niż ja smile Wśród kobiet to jeszcze ciuchy, a u mężczyzn samochód-zabawka albo inne tego typu sprawy.
      • igge Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 06.12.20, 17:37
        Zgodziłabym się ale co ja wiem.
        Kilka aut typu bmw czy merc, nowe.
        Wypaśny duży dom z ogrodem w bardzo dobrej lokalizacji i sąsiedzwie. Co najmniej 1- 3 domy w atrakcyjnych wakacyjnie/ weekendowo miejscach np nad jeziorem czy zagranicą. Mieszkanie, miesxkania dodatkowe i nie kawalerk8 plus odpowiednio urządzone. Ziemia, działki różne np nad morzem i w Warszawie ale w zielonej i drogiej okolicy. Oraz czasem: konie, więcej niż 1-2. Własne, nie dzierżawione.
        • igge Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 06.12.20, 17:38
          Aha, często własna firma, firmy.
    • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:31
      Ja tak torpeduję różne sugestie, bo wydaje mi się, że nie ma uniwersalnego symbolu. I nie było kiedyś. To było i jest środowiskowe (z całym szacunkiem dla trendów i mody, nowinek w danym okresie)
    • memphis90 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:37
      Bidet, of course.
      • little_fish Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 21:32
        No czekałam na tę odpowiedź! A tu tyle ematek odpowiada i wymyśla jakieś głupoty 😂
    • kozica111 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:39
      Dziecko w szkole amerykańskiej.
      • minniemouse Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 03:30
        a co to jest szkola amerykanska? jakis swat team?
        • stara-a-naiwna Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 05.12.20, 21:37
          to taka szkołą gdzie chodziłą Kinga Duda - o której nikt nie słyszał, na szarym końcu rankingów wink

żartuję
          szkoła z USA robi wrażenie ale tak naprawde jedna z kilkunasto to jako taki poziom
          • minniemouse Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 06.12.20, 00:57
            ale ta amerykańska szkola to jakas na wzor amerykanski, czy na "terenie" amerykańskim, coś a la ambasada?
            • stara-a-naiwna Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 09.12.20, 21:09
              pytasz o szkołę kingy Dudy?
              tak była wszkole w USA
              ale to była szkołą która w rankingach tamtejszych szkół była na szarym końcu - coś jak Uniwersytet w Siedlcach albo Szkoła Humanistyczna w Sosnowcu (nie umniejszając im) W Pl o tych uczelniach nikt nie słyszał ani się nie liczą specjalnie w ogólnych rankingach... i do takiej właśnie szkoły w USA chodziła Kinga D.
              • majenkir Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 13.12.20, 18:32
                stara-a-naiwna napisała:
                > pytasz o szkołę kingy Dudy?
                > tak była wszkole w USA
                > ale to była szkołą która w rankingach tamtejszych szkół była na szarym końcu
                -

A tak z ciekawości - jak się ta szkoła nazywa?
      • igge Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 06.12.20, 17:40
        Dzieci w drogich prywatnych szkołach to oczywista oczywistośćwink fakt
        • padum Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 10.12.20, 21:07
          Raczej w dobrych ...
    • dolcenera Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:43
      W moim środowisku to SUV, plus młoda matka eko sreko pracująca na ułamek etatu najlepiej w branży paramedycznej, dzieci ubrane tylko w lokalne ekosrekofairtrade ubranka oraz ojciec z hipsterska brodą pracujący w jakiejś poważnej korpobranzy typu księgowy ewentualnie własna firma.

Z lat 90 z PL wspominam naklejki na uszy z myszka miki, następnie CDman i następnie zegarek baby G jako moje mroczne przedmioty pożądania .
      • grrruuuu Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:51
        Hipsterrodzice w moje okolicy to raczej rower całego z napędem za 12 tysiecy smile ale fakt: polskie ubranka, drewniane niszowe zabawki. W sumie tu się trochę łapię smile
        • dolcenera Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:15
          Tak rower tez trzeba mieć taki z drewniana kabiną z przodu, no ale bez SUVa ani rusz. No i tatuś w rurkach jako wyzwolony z kieratu płci, ale to już bardziej status niż luksus 🤭
          • grrruuuu Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:29
            W ramach statusu chłop nosi czerwo n spodnie ale nie rurki albo dres polskiej marki big_grin no ale jednak bez SUVa... Tak na marginesie to chciałam taki rower kupić, ale jak wsiadła to jakbym ciężarówkę prowadziła... Myślałam że tym cholerstwem nie skrecę. Skończyło się na mniej fancy przyczepce
            • dolcenera Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 18:54
              Nie masz SUVa, ja tez nie, jesteśmy klasa aspirująca mimo drewnianych ekosreko zabawek. Mój mąż nie ma tez brody wiec ja w ogóle jestem zdeklasowana.
              • grrruuuu Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 19:31
                Jaka tam aspirująca, nie aspiruję wyżej smile Ufff, chłop z brodą chociaż
                • gaskama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 08:26
                  Ale brody bywają różne. Mój ma długie włosy i brodę od 20 lat. Jego wygląd drwala raczej nie jest hipsterski.
              • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 11:28
                Moj ma brodę...ale moja młodsza aktyualnie wielbi plastikowe lalki barbie- uratowana smile
                • azalee Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 12:37
                  Musisz uwazac, bo odpowiednia lalka barbie moze podpasc pod kicz vintage i juz sie zrobi hipstersko wink
                  • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 16:13
                    Pochowam te starsze...zostawie tylko te nowe z Dream House Adventure. Ubranka ktore sama szyłam tez zabiore smile
                • grrruuuu Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 12:44
                  U nas hipsterrodzicielstwo po całości: ojciec z brodą, matka w ubraniach polskich firm, dzieci też, drewniane zabawki, brak ekranów, jeżdżenie w przyczepce doczepionej do 20-letniego roweru, wypoczynek pod namiotem albo gdzieś w głuszy big_grin
                  • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 16:15
                    Aaaaaaa to jestem bezpieczna. Młodsza gra czasami w memorki na tablecie albo Pepe obejrzy w drodze. Starsza ma swój telefon spokojnie moge oddać młodszej drewniane zabawki i powiesić w garderobie ubrania polskich firm smile
                  • dolcenera Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 05.12.20, 13:56
                    Ale czy są czerwone okrągłe okularki, bo jak nie to hippodróba ?
                    • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 05.12.20, 14:04
                      co?
                  • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 05.12.20, 14:06
                    grrruuuu napisała:

> U nas hipsterrodzicielstwo po całości: ojciec z brodą, matka w ubraniach polski
                    > ch firm, dzieci też, drewniane zabawki, brak ekranów, jeżdżenie w przyczepce do
                    > czepionej do 20-letniego roweru, wypoczynek pod namiotem albo gdzieś w głuszy :
                    > D

ciuszki PROSTO? big_grin
                    • grrruuuu Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 05.12.20, 18:21
                      Nie, inne marki raczej, z PROSTO to mam jedną koszulkę jakąś starą
                      • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 05.12.20, 18:31
                        no bo tam bluza kosztuje 500 zł. Niezłe ceny ma to Prosto smile
                        • grrruuuu Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 05.12.20, 20:40
                          Co? Raczej 250 czyli normalnie jak za bluzę i zdecydowanie mniej niż moje sukienki smile Po prostu skaterskie ciuchy nosiłam mając 15 lat, teraz ubieram się trochę inaczej i nie potrzebuję kolejne bluzy z kapturem i dużym napisem.
                          • padum Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 05.12.20, 20:48
                            Rozmawiasz z idiota
      • sol_13 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 06.12.20, 17:43
        dolcenera napisała:

> W moim środowisku to SUV,

Ale kazdy suv? Np dacia duster tez?🤣🤣
    • magdallenac Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:43
      Tu gdzie mieszkam, największym symbolem luksusu jest możliwość wzięcia wolnego na więcej niż 2 tygodnie, a już wyjazd na całe 3 miesiące wakacji to w ogóle nikomu się w głowie nie mieści. Czyli czas, a nie pieniądz. No i oczywiście odpowiedni kod pocztowy.
      • szeera Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 16:34
        "Tu gdzie mieszkam, największym symbolem luksusu jest możliwość wzięcia wolnego na więcej niż 2 tygodnie, a już wyjazd na całe 3 miesiące wakacji to w ogóle nikomu się w głowie nie mieści."

To jest wszystko ciekawe, bo znam sporo imgrantów w USA którzy co roku organizują sobie długie wakacje, najczęściej do miejsca pochodzenia. Sytuację zawodową mają bardzo przyzwoitą, ale też nic nadzwyczajnego, po prostu profesjonalne prace. Hindusi, Europejczycy jak już lecą to zdecydowanie na dłużej niż 2 tygodnie. Ich amerykańscy koledzy z pracy patrzą na to z niedowierzaniem i nie rozumieją jak tak można. Oczywiście są różne miejsca pracy, ale mam wrażenia, że dla niektórych Amerykanów to jest po prostu jakaś bariera mentalna - urlop nie jest do tego aby go wykorzystywać, nawet tam gdzie pracodawca na to pozwala.

Lubię też obserwować różnice w odbiorze pewnych aktywności w USA i w Polsce. Np. wg mnie narty, czy szczególnie żeglarstwo, są dużo bardziej snobistyczne w USA.
        • no_easy_way_out Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:04
          Wiesz co, to prawda - ale kazdy kraj ma swoje takie wlasnie dziwnosci, ktore dla mieszkancow tego kraju sa wlasciwe, normalne - a z zewnatrz to wyglada inaczej.

Przyjechalem do UK i pamietam, ze bylem wniebowziety ze wreszcie mnie stac i moge grywac w tenisa - kortow duzo, tanio, graja rozni ludzie. Wyjezdzajac z Polski mialem wrazenie, ze to sport dla lepiej sytuowanych, wrecz elit. I z perspektywy czasu nadal mysle, ze troche tak bylo jeszcze 20 lat temu.
          Rzadkosc wystepowania i troche zapora finansowa.

W Polsce bajer - w UK norma.

Natomiast w UK jest duze przywiazanie do tradycji, historii. Duma z tego co bylo dobre, przysluzylo sie cywilizacji - troche wstyd za to co gorsze, ale zaraz machniecie reka ze to przeciez dawno i nieprawda, no i inne czasy.

Pamietam Amerykanke jedna. Przyleciala do naszej firmy, z innymi. Spotkanie. Siedzimy obok siebie. Amerykanie, ja, ona, paru Anglikow. Wtem, zobaczylismy, ona tez, przez okno jak podjezdza listonosz pod drzwi. A tam na aucie napis "Royal Mail".
          No i zaczelasie glosno smiac i komentowac z przeklasem: "No tak, patrzcie. Oni maja ROYAL mail" (Royal powiedziala w sposob przeciagly, zaakcentowany, mocno podkreslony).
          No i wlasnie.

Zwykly kurde wydalajacy spaliny oblocony van, z spoconym facetem w srodku, poczta jak poczta.
          Ale oczywiscie wszystko jest krolewskie, szlacheckie.
          Ja juz przywyklem, dla Anglikow to swiat zastany - dla niej to bylo zabawne i rozumiem jej punkt widzenia.

W ogole domy - wiele razy widzialem kogos dumnie podkreslajacego (zawsze subtelnie,ale widac ze dumnie) ze jakis tam dom maja z dziada pradziada.
          W Polsce czegos takiego nie zauwazylem w ogole. Jesli juz, to szpan jest ze ktos sie wyprowadzil i ma cos swojego, nowoczesnego.

Ale tu i tu miejsce zamieszkania jest wazne. W UK mysle, ze bardziej.
          • dolcenera Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:21
            W Polsce jak ktoś miał dom z dziada pradziada to mu komuna upaństwowiła. Ja tez słucham opowieści mojej babki córki polskiego oficera o dworku w którym się wychowała aż do czasu zesłania na Sybir, ale co z tego, skoro ja wychowałam się na PRLowski blokowisku w czterdziestu paru metrach.
            • leosia-wspaniala Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:53
              Komuna upaństwowiła, zaborca zabrał za udział w powstaniu, wojna zniszczyła... Jeśli czegoś zazdroszczę innym krajom (z wyjątkiem normalnych rządów, ale rząd nie ciążą, można usunąć), to właśnie tej ciągłości. Dom w rodzinie od 500 lat to może być symbol statusu.
              • mercredi Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 04.12.20, 00:58
                > Dom w rodzinie od 500 lat to może być symbol statusu

Tak, czegos takiego zazdroszcze
        • magdallenac Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 20:59
          szeera napisała:

> Lubię też obserwować różnice w odbiorze pewnych aktywności w USA i w Polsce. Np
          > . wg mnie narty, czy szczególnie żeglarstwo, są dużo bardziej snobistyczne w US
          > A.

No dokładnie- punkt widzenia zależy od punktu siedzeniawink To co miałam i robiłam w Polsce w Stanach uważane jest za luksus. To co mam i robię w Stanach w Polsce uważane jest za luksus big_grin
    • sumire Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:44
      Niesławne latte na tarasie.
      • trumny_z_bergamo Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 22:25
        Zapomniałaś dodać, że sojowe.
        • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 09:09
          Uff...dobrze ze mnie na tarasie tylko mocna czarna bez cukru.
    • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:46
      Myślę, że nowy i spłacony dom jest symbolem zamożności i statusu.
      • rosapulchra-0 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 15:39
        Dla ciebie nieosiągalny.
      • no_easy_way_out Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 16:50
        Jak wyglada widac, ale ze splacony tego nie widac.
        Wiec, domniemuje, ze trzeba pewnie mimochodem wplatac te informacje podczas rozmow.. smile
        • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:17
          dodatkowo ja jeszcze na placu zabaw w parku „Cytadela” w Poznaniu widzę rodziców i ich dzieci ubranych i wyposażonych jako „symbol statusu” smile
          • grrruuuu Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:31
            Jak się w Poznaniu wyposaża dziecko żeby było symbolem statusu?
            • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 21:21
              a wiesz jakieś wózeczki typu 2000 za gondolę, tysiaka za spacerówkę, drogie markowe rowerki a nie z dekatlonu, ciuchy też jakiś drogich dzieciowych marek
              • grrruuuu Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 21:32
                To w takim razie moim największym symbolem statusu są dzieci smile
                • mercredi Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 04.12.20, 01:00
                  Zgadzam sie - wsrod znajomych widze ze trojka to jest taki dobry status
                  • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 04.12.20, 08:03
                    mercredi napisała:

> Zgadzam sie - wsrod znajomych widze ze trojka to jest taki dobry status

no trojke akurat mam smile
              • huang_he Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 22:07
                Co ty wiesz o wózkach, hehehe
                Chyba tyle, co o kupowaniu domów big_grin
              • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 23:32
                Wózek za 2000 to oznaka statusu? To chyba normalna cena wózka. Jakbyś powiedział 10 tys to bym się zgodziła.
                • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 23:40
                  W Warszawie są zupełnie inne zarobki i ceny niż w Wielkopolsce.
                  W Warszawie dopiero za 2000 EURO wózek to oznaka statusu. Jakaś tam Emmajunga prestige platinium.

Tutaj w Poznaniu wózki gondola: bidoki <500, klasa niższa-średnia <1000, klasa średnia < 2000, zamożni > 2000
                  • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 23:41
                    no chyba, że ceny się w międzyczasie przez 10 lat zmieniły, ale nasza Bartatina chyba 1200 albo 1300 kosztowała 9 lat temu jak ją kupiliśmy.
                    • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 23:44
                      aż sam sprawdziłem - wózek taki jak mieliśmy mniej więcej 1800 teraz kosztuje. Zmyliło mnie to, że spacerówkę jak kupowaliśmy to było mniej więcej tak jak wtedy. Ale gondole podrożały.
                      Czyli wróć - wózki powyżej 3000 zł to w Poznaniu symbol statusu.
                      W Warszawie 3000 EURo.
                      W przypadku ludzi z show biznesu i warszawskiej elity wózki 10000 EUR z krystałami svarovskiego.
                      • grrruuuu Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 23:49
                        Nie no, takie za 8000 już są fajne.
                  • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 09:13
                    Ja mieszkam w małym miescie po Łodzią i moja wózek kosztował 2000 zł (jak sie strasza rodziła wiec kilka lat temu) i był to wózek polskiej marki, żaden szał cenowy.
                • kotejka Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 08:07
                  arwena_11 napisała:

> Wózek za 2000 to oznaka statusu? To chyba normalna cena wózka. Jakbyś powiedzia
                  > ł 10 tys to bym się zgodziła.

Zasadniczo nie jest łatwo kupić taniej uncertain
                  • ichi51e Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 08:18
                    Bo ludzie niepotrzebnie upieraja sie na nowki sztuki (a zwlaszcza gondola nowka to zbedny wydatek). Zreszta w wozku masz kase zamrozona ale nie stracona - mysle ze malo kto zwyczajnie wyrzuca potem ten wozek.
                    • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 08:40
                      Jak planujesz więcej dzieci, to nowy jest lepszy.
                    • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 09:15
                      Ichi koleżanka ma taki za 9 tysiecy. Mamusia jej kupiła, zwróci się...teraz jest na rynku tyle używek z tej półki cenowej...ze ona go sprzedać zwyczajnie nie moze. Zeszła do 2000 tysiecy i dupa.
                      • sol_13 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 05.12.20, 21:42
                        hanusinamama napisała:

> Ichi koleżanka ma taki za 9 tysiecy. Mamusia jej kupiła, zwróci się...teraz jes
                        > t na rynku tyle używek z tej półki cenowej...ze ona go sprzedać zwyczajnie nie
                        > moze. Zeszła do 2000 tysiecy i dupa.

Wózki, zwlaszcza te drozsze, sprzedaja sie bardzo slabo-jest ich dużo na rynku. My mielismy wystawiony ponad rok i sprzedalismy ponizej 1/3 ceny nowego.
                      • ichi51e Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 05.12.20, 22:25
                        Mu tam na pniu schodzily nawet jak posalam „klekot wozek smierci bierzesz na wlasna odpowiedzialnosc! Nie polecam” taki opis dalam cameleonowi. Nawet dzien nie wisial
                        • ichi51e Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 05.12.20, 22:26
                          Ale to bylo dawno. Wiec swiecie wierze. Dobrze trafilam z wozkowaniem.
                          • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 06.12.20, 21:42
                            Ja miałam gondole plus spacerówke tanią (Jedo polska firma), woził 2 dzieci ale nie był zniszczony, kolory jak nówka...oddałam do fundacji. Nawet nie próbowałam sprzedawać. Sprzedać mi sie udało tylko łózeczko, reszta idzied o Markotu bo tam akurat mieli 2 matki z dziecmi. Poszedł fotelik samochodowy, wózek, teraz idzie parasolka i foteliki do karmienia. Kasy z tego nie mam ale przynajmniej rzeczy mają 2 życie.
                            • trampki-w-kwiatki Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 11.12.20, 08:24
                              Od kilku miesięcy próbuję sprzedać wózki. Jeden, dobrej firmy, stoi i się kurzy, bo nawet za setkę go nikt nie chce. Sprzedam go w końcu na części, bo widzę, że koło zapasowe kosztuje w sklepie 150 zł, folia przeciwdeszczowa 200. Może ktoś zechce za parę groszy choć te części kupić.
                              Fotelik dobrej klasy, cztery gwiazdki ADAC sprzedałam ledwie za 50 zł. W dużych miastach takich używek nikt nie chce kupować, ludzie wbrew pozorom mają kasę. A ci, którzy nie mają, to mają pińcet plus i chcą mieć nowe rzeczy dla niemowlaka.
                              Za to świetnie mi się sprzedały zimowe ciuchy dla dziecka. Za grosze, rzecz jasna, ale przynajmniej nie poszły na śmietnik.
                  • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 09:01
                    kotejka napisała:

> Zasadniczo nie jest łatwo kupić taniej uncertain
                    No nasz kosztował chyba 1200 albo 1300 i starczył na trójkę dzieci. On miał i gondolę i dużą spacerówkę.
                    Teraz wygooglałem, że kosztuje aktualnie 1800.
                    • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 09:15
                      NO czyli prawie 2000 zł. To jest wózek w wersji standard.
                      • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 10:06
                        hanusinamama napisała:

> NO czyli prawie 2000 zł. To jest wózek w wersji standard.
                        >

No to zaktualizuję dane wg informacji od Was: symbol zamożności w Poznaniu to wózek za ponad 3000, w Warszawie za ponad 8000.
                        Wózek duży to etap już zamknięty w wychowaniu dzieci, wózek po dobrym obsłużeniu 3 dzieci został już wyrzucony, jeszcze najmłodsze musi pojeździć trochę w składanej spacerówce i tej też będzie można się pozbyć.
                        Jeszcze łóżeczko turysytczne jest w użyciu
                        • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 11:30
                          Mieszkam na wiekszym zadupiu niż Poznań...i tu wózek za 3000 to zaden powód do dumy. Wiec nie pierdool
                          • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 13:32
                            Nie przeklinaj.
                            Może w Łodzi za dużo ludzi pracuje w Warszawie to przejmują warszawskie standardy smile
                          • ichi51e Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 13:46
                            Ale jest cos ze sa marki ktore sa na topie i noname. Jak masz emmaljunge czy bugaboo to jednak szacun na dzielni wink
                            • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 13:51
                              ichi51e napisała:

> Ale jest cos ze sa marki ktore sa na topie i noname. Jak masz emmaljunge czy bu
                              > gaboo to jednak szacun na dzielni wink

W Poznaniu owszem. Natomiast jak już mówiłem w Warszawie dopiero za 2000 EURO wózek to oznaka statusu. Jakaś tam Emmajunga prestige platinium.
                            • grrruuuu Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 13:52
                              Bugaboo jest zatrzęsienie szczególnie podwójnych, może taka dzielnia smile
                            • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 16:30
                              Wiesz co ja z tych co nie zauważą, ze sąsiad zmienił samochdów o ile nie wymienił na coś 4 razy wiekszego albo w jakimś oczojebnym kolorze. NIe robi to na mnie zupełnie wrażenia jakim kto wózkiem woził dziecko chyba ze wózek był jakiś wyjatkowy w sposób użytkowy.
              • bywalczyni.hosteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 00:32
                Dureń ponownie się samozaorał i udowodnił że nie ma jakichkolwiek dzieci.
                Jakie to żenujące mieć takie życie by musieć kłamać obcym ludziom na forum że ma się rodzinę.
              • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 09:12
                Bywalec tysiac za spacerówke to nie ejst drogo. Tzn ja rozumiem, ze są osoby dla ktorych to jest masa kasy...ale standardowe spacerówki tyle kosztują. pamietam moja inglesina 8 lat temu!!! 900 kosztowała, a to tylko parasolka.
                • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 10:10
                  No nie wiem, nasza spacerówka kosztowała 300 i sprawdziła się bardzo dobrze zarówno na plaży na piasku, w górach, w lesie jak i w samochodzie w bagażniku zawalona kupą bagaży.
                  Koła się wypaczyły i na trzecie dziecko kupiliśmy nową ale stara jest w okazjonalnym użyciu jako backup.
                  • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 11:29
                    ale jednak standard to około 1000 zł. I to nie jest górna półka.
                  • ichi51e Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 13:47
                    Dawaj co to za spacerowka za 300 ktora obskoczyliscie 3 dzieci. Chyba ze zona ci powiedziala ze 300
                    • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 13:49
                      Spacerówka obskoczyła 2 dzieci. Trzecie ma nową - ten sam model co tamten.
                      Baby Design się nazywa.
                      • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 13:56
                        bywalec.hoteli napisał:

> Spacerówka obskoczyła 2 dzieci. Trzecie ma nową - ten sam model co tamten.
                        > Baby Design się nazywa.

I powiem szczerze że to co ten pierwszy wózek przeżył to jego. 3 lata intensywnego korzystania pierwszego dziecka, 3 lata intensywnego korzystania drugiego dziecka, trzecie dziecko korzysta z niego okazjonalnie jako backup (leży sobie w bagażniku samochodu).
                        Wiele wyjazdów wakacyjnych, mnóstwo wożenia tony dziecięcych i plażowych rzeczy razem z dzieckiem po piasku, zakupów na dole, obciążony i obwieszony był na maksa. Wyprawy po lesie, pod górę, na dół, schody nie schody, obciążony ciężkimi torbami i bagażami w bagażniku. Świetnie się składał, mało miejsca zajmował.
                        Naprawdę polecam.
                        • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 15:05
                          Moja Emmaljunga 8 o których wiem, a pewnie i więcej - bo poszła dalej. I nie, nie sprzedawałam - oddałam.
                          • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 17:48
                            co 8?
                          • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 17:49
                            a olę kosztowała?
                            • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 18:10
                              8 dzieci o których wiem nią jeździło.

rok 2000 coś ok 2000. To był największy wózek na rynku wtedy. W sensie miał największą gondolę. A syn miał być duży i był ( 4 kg i 58 cm ) i cała zima przed nami.

Koleżanka miała Bebe Comfort i pamiętam jak w listopadzie martwiła się, że dziecko do końca zimy nie będzie się mieściło do wózka. Dlatego już szukałam większego.
                              • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 18:53
                                aha, czyli Ty dostałaś albo kupiłaś używaną Emmę i potem przekazałas jeszcze dalej?
                                To fajnie.

A czy jeździła po piaszczystej plaży?
                                • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 19:23
                                  Nie, ja miałam nową. Po mojej dwójce jeździło nią jeszcze 6 dzieci o których wiem.
                                  • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 19:37
                                    ile kosztowała wtedy w 2000 roku?
                                    • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 19:53
                                      No przecież piszę, że ok 2200( gondola, spacerówka i fotelik samochodowy )-
                                      • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 22:00
                                        A i w życiu nie traktowałam tego jako symbol luksusu. Koleżanki miały bebe comforty, bebecary, niektóre chicco ( i po miesiącu klęły na czym świat stoi ). To wszystko podobna cenowo półka była. No może Emma była trochę droższa, ale oni wtedy dopiero wchodzili do nas na rynek.
                                        • padum Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 04.12.20, 06:12
                                          Bo moim zdaniem za luksus często uważamy coś czego nie mamy, a chcielibyśmy lecz nie możemy.
                                          Jak już mamy rzadko traktujemy to jako luksus.
                                          Wcześniej napisałam - rzadko o tym myśle, ale kiedy się zastanowiłam wyszło mi, ze wystarczy mi poczucie, ze coś mogę mieć. Niekoniecznie muszę to kupowac. I świadomość, ze w razie wu mam możliwość naprawy auta czy sprzętu. Nie zaskakuje mnie coroczny wydatek oc/ac itd.
                                          Ale doceniam to ponieważ miałam w życiu czas, w którym żyłam od do i bywało, ze tankowałam na stacji nie do pełna jak normalny człowiek, tylko za 20 czy 30 zł bo tylko tyle miałam.
                                        • sol_13 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 06.12.20, 22:42
                                          Tez mieliśmy Emmaljungę, najlepszy wózek świata. Pokonywal wszystkie tereny i jaka amortyzacja. Dwoje dzieci uzytkowalo przez łącznie 6 lat i w zasadzie nic po nim nie było widać.
                                    • padum Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 20:20
                                      W 2009 roku miałam wózek 2 w jednym(gondola i spacerówka) za prawie 3 tys....
                                      przy trzecim chciałam ten ze złotymi skrzydełkami albo taki cały ze skory, ale uznałam ze gadżeciarsko wyzylam się przy drugim dziecku i kupiłam coś mniej oczoje..nego.
                                      Parasolkę kupiłabym mclarena, ale dostałam inna, mocno gadzeciarska, wiec odpuściłam.
                                      Przy pierwszym dziecku nie było nas stać na zadne wydziwojtki. Było po totalnej taniości. Potem nadrabialam. Angel care, podgrzewacze, butelki aventu stały się oczywistością (a przy pierwszym dziecku były nieosiągalnym wręcz luksusem), karuzelki z odgłosami lasów deszczowych, bujaczki, leżaczki, krzesełka, maty, grające nocniki...
                                      przy trzecim ograniczyłam się do ładnego designu i minimalizmu.
                                      Ale ciekawe ilu przedszkolaków nosi fotochromy, ilu przedszkolaków łamie okulary i następnego dnia ma kolejna taka sama pare. Ta możliwość luzu i możliwość powiedzenia załamanemu złamana oprawka małolatowi: „młody, wyluzuj.. to tylko okulary, masz zapasowe, a w tych wymienimy oprawki” zamiast myśli gdzie o tej porze kupie power tape i o ile mniejszy będzie mój budżet przez taki wypadek to dla mnie mój osobisty luksus.

• ichi51e Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 22:06
                                        big_grin
                                • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 19:25
                                  Po plaży jeździła - pierwsze nasze wakacje z 2 miesięczną córką - były nad naszym Bałtykiem
                              • hanusinamama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 06.12.20, 22:28
                                Ja tez szukałam duzej gondoli bo koleżanki córka w 4 mcu wyrosła z gondoli. Ona wybierała ładną..nie myślała, ze jest krótka.
                      • ichi51e Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 14:59
                        moze jestem slepa ale spacerowki za 300 tu nie ma babydesigngroup.pl/wozki-spacerowe. najtanszy 400 sa jakies przecenione...
                        • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 17:13
                          szukaj na ceneo bedzie taniej.
                          może było to 360
              • ichi51e Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 04.12.20, 10:03
                A jak poznajesz ciuchy drogich dzieciowych marek?
                • bywalec.hoteli Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 04.12.20, 11:44
                  ichi51e napisała:

> A jak poznajesz ciuchy drogich dzieciowych marek?
                  >

Nie wiem. Żona poznaje smile
    • ichi51e Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 14:59
      Boziu okazalo sie ze takim burzujem bylam ze nawet nie wiedzialam ze mamy symbole statusu... i to cale zycie...

. A multisport nie byl symbolem statusu (???) tylko bycia korpoludem - nie bylo specjalnie sposobu na posiadanie go bez korpo.... u mnie w silowni karnet open dawal w sumie to samo tyle ze z multisportem mozna w rozne miejsca i nie jest sie przywiazanym do konkretnego miejsca. Cenowo zaden zysk.
    • chicarica Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 15:05
      W moich okolicach - dom bezpośrednio nad wodą. Teraz pozwolenie na budowę w takim miejscu graniczy z niemożliwością, a działki ze starą zabudową osiągają przez to kosmiczne ceny.
    • bi_scotti Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 15:10
      Moge tylko o moim circle, wtedy & now.
      Kiedys tam - latwy dostep (bez stania godzinami/nocami w kolejkach!) do karnetow na Warszawska Jesien Jazzowa, Warszawskie Spotkania Teatralne, nieco pozniej Konfrontacje Filmowe etc. tudziez osobista znajomosc okreslonych osob z tego czy innego srodowiska plus trudne do zdobycia ksiazki na polkach (yes, yes, nie wszyscy czytali - wielu po prostu te ksiazki na polkach stawialo wink).
      Obecnie, z tego, co slysze i obserwuje to dzieci studiujace (not Erasmus!!!) powaznie i porzadnie na sensownej uczelni gdzies w swiecie (preferably UK or US ale inne kraje tez bywaja wymieniane) za $$$ rodzicow/bez polegania na scholarships, znanie sie na winach (at least europejskich big_grin), posiadanie "swojego" miejsca gdzies w jakiejs popularnej gluszy (oxymoron!) - to nie musi byc domek, to moze byc ten jakis boutique inn/hotel, w ktorym "nas znaja, bo jezdzimy tam od lat" - takie niby miejsce in the middle of nowhere ale jak poskrobac to w definitely jakims fancy miejscu, ktore sie wymienia mimochodem; safari w Afryce i inne wyjazdy, ktore mozna zaliczyc do mniej lub bardziej "turystyki kwalifikowanej", (pre-Covid) latanie na otwarcie okreslonej wystawy w Londynie czy Paryzu badz obejrzenie sztuki gdzies tam.
      Ale podkresle jeszcze raz, to jest moj circle of friends/relatives i oczywiscie (oczywiscie!) nie wszystkim as tak odbijalo kiedys tam i definitely nie wszystkim odbija az tak teraz wink Wciaz jest sporo reasonable people na swiecie i w PL, choc trzeba przyznac, ze takie rozne snobistyczne kolorowe ptaki ubarwiaja swiat smile Cheers.
      • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 15:14
        latanie na otwarcie okreslonej wystawy w Londynie czy Paryzu badz obejrzenie sztuki gdzies tam.

A gdzie w tym widzisz "odbijanie"?
        • bi_scotti Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 15:21
          chococaffe napisała:

> latanie na otwarcie okreslonej wystawy w Londynie czy Paryzu badz obejrzenie
          > sztuki gdzies tam.

>
          > A gdzie w tym widzisz "odbijanie"?

W sposobie podawania info i ogolnej znajomosci osob, ktore tak wlasnie - w tym fragmencie jest very private drugie dno big_grin Cheers.
          • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 15:22
            ok
    • no_easy_way_out Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 15:18
      Tak jeszcze sobie przypomnialem.
      Te lata 90-te, z wskazaniem na pierwsza czesc - to kablowka i anteny satelitarne przeciez.

Inna sprawa, ze to to naprawde bylo okno na swiat, naprawde sie ogladalo.
      Z reszta nie chodzi mi w tym co tu sobie gadamy ze to proznosc tylko.
      Taki kolorowy telewizor (mimo ze nie na pilota) to przeciez autentycznie byl duzo skok jakosciowy w porownaniu do czarno-bialego.
      A ze status, pochwalic sie mozna bylo - a pewnie, ale to przy okazji.
      Domyslam sie, ze to samo bylo z jakimkowliek telewizorem w 70-tych i pewnie 60-tych. Nie tylko bez pilota, ale duza skrzynka z ekranem czarno-bialym, nagrzewajacym sie wpierw po wlaczeniu X minut.
      Co z tego, ze program nadawal tylko niektore dni i kilka godzin i jeden kanal.
      To musial byc konkretny odczuwalny skok cywilizacyjny; zaparty dech w piersi, duzy powiew nowoczesnosci nagle nie tylko sie slucha radia, nie czyta wydrukowanej gazety - ale tez widac ludzi, wydarzenia itd.
      Wiec luksus i status na pewno - ale nie ze tylko o to chodzilo.
      • ichi51e Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 15:21
        Z telewizorem to bylo tak ze jak miales tv to cala wies/kamienica walila do ciebie na telewizor wiec twoj status sie znacznie podnosil
        • no_easy_way_out Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 15:24
          A Tak. Tak bylo podobno w kamienicy mojej babci.
          Ze byl ponoc taki czas, ze tylko ona miala i pol kamienicy z 3 czy 4 pieter sie schodzilo costam obejrzec.
          • raczek47 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 16:18
            Dla mnie od zawsze-synonimem statusu i luksusu było i jest -móc być na żywo na koncercie noworocznym w Wiedniu.
            • arwena_11 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 08:39
              A tam to nie kwestia szczęścia w loterii? Bo bilety mają różne ceny. Ale najpierw trzeba je wygrać.
              • ichi51e Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 22:08
                Pewnie jest pula do wygrania na loterii biletowej (i wtedy mozesz kupic) plus pula biletow dla vipow (i nie mowie o celebrities ale bankach czy duzych firmach ktore za wczasu maja zaklepana pule dla klientow i prezesow)
            • majenkir Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 13.12.20, 18:38
              na żywo na koncercie noworocznym w Wiedniu.

Moja mama zawsze o tym marzyła... nigdy nie była 😔
      • chatgris01 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 18:54
        W latach 90 telewizory już miały piloty (a tym bardziej te podłączone to satelity).
    • marianna1960 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 16:16
      Raczej symbol buractwa i słomy w butach
      • no_easy_way_out Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 16:48
        O.
        Swoja droga oddzegnywanie sie od buractwa i sloma w butach (miejski = lepszy vs wiejski = gorszy) - tez ciekawe od kiedy funkcjonuje jako symbol statusu.

W pewnej formie pewnie od dawien dawna - ale obstawiam ,ze 20 wiek to nasilenie.
        Chociaz.. podczas industralizacji juz tez cos pewnie bylo na rzeczy?
        • konsta-is-me Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 02:00
          Chyba od zawsze ?
          Szczególnie w polskim feudalizmie .
    • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 16:17
      Ogólna refleksja

Moim zdaniem wraz z bogaceniem się całych społeczeństw (oczywiście w ciut dłuzszej perspektywie a nie 2-2- vs 2019 itd) na tzw status coraz mniejszy wpływ mają rzeczy, które można kupić. Bo "każdy" może kupić, nawet jak tylko teoretycznie.
      • kosmos_pierzasty Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:48
        Zgadzam się. Po nasyceniu dobrami, symbolem statusu staje się np, wolny czas, oczywiście bez uszczerbku na poziomie życia smile
        • bi_scotti Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 18:46
          kosmos_pierzasty napisała:

> Po nasyceniu dobrami, symbolem statusu staje się np, wolny czas, o
          > czywiście bez uszczerbku na poziomie życia smile

Zapewne wszyscy znaja ale zawsze mozna encore ... wink

There was once a businessman who was sitting by the beach in a small Brazilian village.
          As he sat, he saw a Brazilian fisherman rowing a small boat towards the shore having caught quite few big fish.
          The businessman was impressed and asked the fisherman, “How long does it take you to catch so many fish?”
          The fisherman replied, “Oh, just a short while.”
          “Then why don’t you stay longer at sea and catch even more?” The businessman was astonished.
          “This is enough to feed my whole family,” the fisherman said.
          The businessman then asked, “So, what do you do for the rest of the day?”
          The fisherman replied, “Well, I usually wake up early in the morning, go out to sea and catch a few fish, then go back and play with my kids. In the afternoon, I take a nap with my wife, and evening comes, I join my buddies in the village for a drink — we play guitar, sing and dance throughout the night.”

The businessman offered a suggestion to the fisherman.
          “I am a PhD in business management. I could help you to become a more successful person. From now on, you should spend more time at sea and try to catch as many fish as possible. When you have saved enough money, you could buy a bigger boat and catch even more fish. Soon you will be able to afford to buy more boats, set up your own company, your own production plant for canned food and distribution network. By then, you will have moved out of this village and to Sao Paulo, where you can set up HQ to manage your other branches.”

The fisherman continues, “And after that?”
          The businessman laughs heartily, “After that, you can live like a king in your own house, and when the time is right, you can go public and float your shares in the Stock Exchange, and you will be rich.”
          The fisherman asks, “And after that?”
          The businessman says, “After that, you can finally retire, you can move to a house by the fishing village, wake up early in the morning, catch a few fish, then return home to play with kids, have a nice afternoon nap with your wife, and when evening comes, you can join your buddies for a drink, play the guitar, sing and dance throughout the night!”
          The fisherman was puzzled, “Isn’t that what I am doing now?”

Time is precious, eh smile Nawet dla snobow, nouveau riche, corpo rats, over-achievers etc. tongue_out Cheers.
          • gaskama Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 03.12.20, 08:34
            Znają, znają. Warto dodać, że jest to słowo w słowo utwór niemieckiego noblisty Heinricha Bölla. I w oryginale nie dzieje się to w Brazylii.
            Anekdote zur Senkung der Arbeitsmoral
        • mercredi Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 04.12.20, 01:11
          O tak - CZAS.
          Dla mnie obecnie luksus (nie wiem czy status) to 3 dni wolne przed Swietami BN w szczycie "domykania tematow" smile
    • alba27 Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 16:32
      Fajny wątek, miło mi się wspomina te rumieńce na twarzy kiedy tata włączył film na video, kupione w baltonie za 500 marek😀
      Dzisiaj to często słyszę, że ktoś chce kupić apartament ( nie mieszkanie😉) w Hiszpanii a emeryturę spędzić w Tajlandii. Mówią to takim tonem jakby to właśnie był symbol luksusu.
    • myfaith Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:02
      Co jest luksusem to chyba zalezy od tego w jakim otoczeniu sie człowiek obraca. Bo luksusem moze byc z trudem kupione mieszkanie m2 albo kupiony jacht/samolot.
      Na początku 21 wieku moje znajome latały na wyprzedaże do USA i innych europejskich miast i weekendy spędzaly w stolicach europejskich - i to mozna chyba uznać za luksus bo nie każdy wtedy mógł sobie na to pozwolić.
      W chwili obecnej widze wokół siebie ( to nie sa moi znajomi) ale powiedzmy dalecy sąsiedzi - osoby które maja prywatnych kierowców / jeżdżą Bentleyem/ dom maja koniecznie z basenem/ maja do dyspozycji jacht ( wyczarterowany lub własny )/ maja ogrodników i ochronę stałą przy swoim domu / zapewne dom i/ lub mieszkanie w innym kraju tez - to wydaje sie byc luksusem .
      A znakomita wiekszosc ( w tym ja) marzy o wakacjach w fajnym ciepłym miejscu i luksusie posiadania czasu dla siebie 🙂 i własnym bez kredytu mieszkaniu/ domu jesli go nie ma .
      • chococaffe Re: Symbol luksusu i statusu - Polska 02.12.20, 17:07
        Dla mnie luksusem (nie mylić ze statusem) byłaby możliwość robienia tylko tego czego się chce i delegowanie wszystkich niechcianych zadań. Ewentualnie raz na ruski rok tzw "wyjście ze strefy komfortu" i zrobienie czegoś nielubionego w ramach mentalnej ćwiczeniówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka