Dodaj do ulubionych

ematka stalkerka

12.12.20, 02:10
Czy jest ktoś, kogo losy śledzicie gdzieś na mediach społecznościowych, chociaż ta osoba nigdy by się tego nie spodziewała lub wręcz nawet nie wie o waszym istnieniu?

Ja niestety mam taką osobę. To kobieta, która przeżyła niewyobrażalną dla mnie tragedię (która dla mnie, osoby z boku, była mocnym przeżyciem), co na zawsze zapadło mi w pamięć. Ta kobieta pewnie ledwie mnie pamięta.

Najlepsze jest to, że zwykle uznaję takie zachowanie za niezbyt normalne i czułabym się źle, gdyby ktoś w ten sposób ekscytował się moim życiem, ale... w tym przypadku autentycznie miewam niepokoje o losy tej rodziny i wejście na profil i zobaczenie, że wszystko się układa po prostu mnie uspokaja. Zastanawiam się, czy to fair tak komuś myszkować po profilu, ale z drugiej strony, kobieta sama ustaliła ustawienia tak, że nieznajomi widzą cześć informacji.

Czy to już przekracza granice? A może same też macie takie przypadki?
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: ematka stalkerka 12.12.20, 02:16
      Ludzie po to wrzucają treści do Internetu, by inni je śledzili. W zasadzie taki jest sens mediów społecznościowych. Są nawet tacy, którzy z tego żyją i to całkiem nieźle. Myślę, że nie musisz się stresować.
    • babie.lato20 Re: ematka stalkerka 22.03.21, 15:05
      Czułabym się parszywie, wiedząc, że ktoś prześladuje mnie w sieci. Po co, skoro wszystko co złe, jest już historią tej jednostki/ rodziny?
      Nie rozumiem.
      Inną sprawą jest kradzież prywatnych zdjęć i późniejsze upublicznianie ich, np.na forum internetowym - to zwyczajne świństwo - nikomu nie życzę takiego "wyrównania rachunków"...
      • kryzys_wieku_sredniego Re: ematka stalkerka 22.03.21, 16:17
        Prześladować a obserwować to trochę inna bajka.
        Mam koleżankę, która jest powiedzmy naukowcem, wrzuca różne ciekawe artykuły, bierze udział w ciekawych projektach i zerkam czasami co tam opublikowała, bo lubię.
        Nie podają informacji o takich osobach na pudlu a media społecznościowe pozwoliły na "podglądanie".
        Każdy ustawia sobie prywtność jak chce.
    • lauren6 Re: ematka stalkerka 22.03.21, 15:07
      Nie
    • margerytka73 Re: ematka stalkerka 22.03.21, 15:08
      Nie. Chyba, że chodzi o celebrytów, przyznaje, "śledze" ich instagramy, ale to tak na zasadzie ciekawości no i musze ich lubić. Celebryci zagraniczni i krajowi big_grin
      Ze znajomych nikogo nie śledze, jak wrzucają prywatne zdjęcia na FB to obejrzę, ale nie żebym specjalnie ich szukała czy śledziła.
    • jolie Re: ematka stalkerka 22.03.21, 15:21
      Nie, nie przyszłoby mi to do głowy. Po co? Sama mam profil na fb, ale prywatny, tylko znajomi mogą coś zobaczyć (i tak nic nie wrzucam).
    • nastjaa Re: ematka stalkerka 22.03.21, 15:21
      Nigdy nie myślałam, że kogoś stalkuje, ale faktycznie od około 8 lat obserwuję profil dziewczyny, która kiedyś prowadziła bloga o swojej chorej na guza mózgu córeczce. Bardzo przeżywałam chorobę tego dziecka sad po jej śmierci znalazłam jej mamę na FB i co jakiś czas - ze 2 razy w roku) patrzę co u niej. Ma drugą, cudowną dziewczynkę, regularnie wspomina też zmarłą córeczkę. Ale w sumie nie brałam nigdy tego za stalkowanie.
      • mae224 Re: ematka stalkerka 22.03.21, 15:28
        Wiem, o kim piszesz. Wtedy też śledziłam sad
      • karme-lowa Re: ematka stalkerka 22.03.21, 15:31
        nastjaa napisała:

> Nigdy nie myślałam, że kogoś stalkuje, ale faktycznie od około 8 lat obserwuję
        > profil dziewczyny, która kiedyś prowadziła bloga o swojej chorej na guza mózgu
        > córeczce. Bardzo przeżywałam chorobę tego dziecka sad po jej śmierci znalazłam j
        > ej mamę na FB i co jakiś czas - ze 2 razy w roku) patrzę co u niej. Ma drugą, c
        > udowną dziewczynkę, regularnie wspomina też zmarłą córeczkę. Ale w sumie nie br
        > ałam nigdy tego za stalkowanie.
        Blog Sandrusi? Bardzo im kibicowałam
        Jeśli nie, to podobna historia.
        Chyba ostatnim wpisem na blogu było zdjęcie drugiej coreczki.
        Tylko, że po śmierci dziewczynki, nie obserwowałam co słychać u jej mamy.
    • arista80 Re: ematka stalkerka 22.03.21, 15:25
      Jeżeli dana osoba sama zamieszcza informacje i ten profil jest publiczny to trudno tu mówić o jakimkolwiek stalkowaniu.
    • mashcaron Re: ematka stalkerka 22.03.21, 15:26
      Lubię oglądać zdjęcia kuzynki ex żony mojego chłopa :p wygląda jak młoda Monica Bellucci, piękna dziewczyna smile
      Liczy się? tongue_out
    • kkalipso Re: ematka stalkerka 22.03.21, 15:28
      Przecież nie uprzykrzasz jej życia więc o co chodzi?
    • simply_z Re: ematka stalkerka 22.03.21, 15:38
      sama przeciez wrzuca foty do sieci. W sumie dobry watekwink. ciekawe ile osob jest sledzonych przez roznych stalkerow, zbokow itd, i nawet nie ma tej swiadomosci.
      • zona_glusia Re: ematka stalkerka 24.03.21, 15:24
        Tak, dobry wątek. Czasami ludzie nie zdają sobie sprawy jak łatwo ich zidentyfikować czy śledzić. Samej mi zdarzyło przez przypadek poznać imię i nazwisko pewnej emamy. Podobały mi twórcze działania pewnej osoby, więc je sobie śledziłam. Potem była jakaś "branżowa impreza" i ta osoba zamieściła gdzieś tam w sieci swoje zdjęcia i ujawniła imię i nazwisko, bo była organizatorem. Tu na emamie nie pisała niczego specjalnie osobistego, kilka wzmianek o zawodzie i jedna o hobby, po której ją zidentyfikowałam.
        • zona_glusia Re: ematka stalkerka 24.03.21, 15:34
          Trochę za szybko mi się wysłało.
          Oczywiście, że założycielka wątku nie stalkuje, ale rozumiem jej wątpliwości, bo jest mi nieswojo i mam poczucie nadużycia, że się dowiedziałam jak jedna z ematek się nazywa, jak wygląda, gdzie pracuje.
    • conena Re: ematka stalkerka 22.03.21, 15:56
      w życiu nigdy, chyba, że za karę. nie mam pamięci do nazwisk, dat, miejsc i takich pierdołów, nie wiem po co miałabym sobie obciążać pamięć jakąś starą kumpelą i podglądać czy w zielonej bluzce jej do twarzy albo czy była nad morzem.
      jak mi się czasem w propozycjach na fejsie wyświetli jakaś znana twarz i mnie olśni kto zacz, to mogłoby tak być, że kliknę z ciekawości, ale to już musi być jakiś wybitny przypadek. najczęściej dodaję do znajomych i już mamy kontakt, więc ze szpiegowania nici.
      • szmytka1 Re: ematka stalkerka 23.03.21, 08:21
        mam identycznie
    • geez_louise Re: ematka stalkerka 22.03.21, 15:59
      Boszsz, oczywiście, że jestem stalkerką i w sumie stalkuje każdy, kogo znam na tyle dobrze, że stalkujemy razem. Mam w rodzinie kilku informatyków albo osoby uzdolnione komputerowo, one to potrafią wyciągać ciekawe rzeczy...

Stalkuję z małpiej ciekawości, z zazdrości i jako guilty pleasure.

Stalkuję osoby ze swojej przeszłości, dziwnych klientów, dziwnych pacjentów, współpracowników. Z rodzeństwem stalkuję różne osoby, inne z koleżankami i kolegami, matka zawsze mnie prosi o pogrzebanie na czyjś temat.

Mój ojciec (informatyk), który jest niby ponad to, jak miałam do załatwienia sprawę na wagę życia i śmierci, przyszedł kiedyś do mnie z teczkami na moich przeciwników i ewentualnych sprzymierzeńców, a w nich były wydruki, zdjęcia i odnośniki z możliwą taktyką. Normalnie jak w filmie. I dzięki kilku sztuczkom poszło mi jak z płatka...

Stalkuję znane mi osoby z munchausenem robiące zbiórki w internecie, jakieś byle żony lubianych i nielubianych osób, gwiazdki tv... generalnie to jedna z moich ulubionych rozrywek, wiecznie z kimś siedzę i chichrałam nad telefonem.
      • magdallenac Re: ematka stalkerka 22.03.21, 16:09
        O! I to jest dobra robota, a nie jakieś tam podglądanie otwartych profili na fejsie big_grin Obiecuję solennie, że zawsze będę dla Ciebie miła, bo pewnie masz pozakładane teczki na każdego użytkownika forum.
      • simply_z Re: ematka stalkerka 22.03.21, 17:12
        wtf?
        • magdallenac Re: ematka stalkerka 22.03.21, 17:15
          Daję sobie lewą rękę uciąć, że to żart 😄
          • geez_louise Re: ematka stalkerka 22.03.21, 19:22
            Nie żart, weź te renkie!

Forumowiczów nie stalkuję, nie bawi mnie to. Ale osoby z realnego życia, uwielbiam.
            • geez_louise Re: ematka stalkerka 22.03.21, 19:27
              Np. Taka pani. Doskonała specjalistka i w żadnej dziedzinie nie ma się do czego przyczepić. I taki publiczny instagram:

www.instagram.com/hanelle_/?hl=pl

W realu jest tak samo wytwornie szczupła i prawie tak gładka, nie robimy tego bardzo złośliwie, ale weź jej czasem nie pooglądaj z koleżankami...
              • magdallenac Re: ematka stalkerka 22.03.21, 19:41
                Serio, nie jarzę. Że to jakaś lekarka, którą znacie i żeby się pośmiać oglądacie jej instagrama? A co ona takiego publikuje, że Wam tak wesoło?
                • geez_louise Re: ematka stalkerka 22.03.21, 21:10
                  Nie śmiejemy się, oglądamy z zazdrością i absolutnym opadem kopary.
                  • simply_z Re: ematka stalkerka 22.03.21, 21:29
                    ale..pani wygląda jak nowobogacka Rosjanka pozbawiona gustu-te złocenia i torebeczki. Grzywka spadająca na oczy, jedynie figura dobra. ale sam profil przerysowany.
                    • geez_louise Re: ematka stalkerka 22.03.21, 21:45
                      Ale w zachowaniu nie jest nowobogacka. I te wszystkie rzeczy nosi jak dzieła sztuki, nie jest to na niej krzykliwe. Ale weź nie oglądaj!
                      • kkalipso Re: ematka stalkerka 22.03.21, 22:12
                        Nie jest krzykliwe, no proszę cię ....jak papuga wygląda.
                  • mae224 Re: ematka stalkerka 24.03.21, 15:47
                    Wtedy trzeba zakrzyknąć: less is more. I więcej nie klikać w ten ociekający nuworyszowskim stylem profil.
              • dr.amy.farrah.fowler Re: ematka stalkerka 23.03.21, 08:17
                Oesu, wygląda jako tako tylko wtedy, jak nie robi żadnej miny, jak się wyszczerzy, od razu widać, ile naprawdę ma lat, a i tak wygląda jak plastikowy robot (za dużo filtra Liquify).
              • kotnatarasie Re: ematka stalkerka 23.03.21, 13:04
                Podróbka na podróbce i zęby do zrobienia.
                • magdallenac Re: ematka stalkerka 23.03.21, 13:11
                  Nie wiem kim jest ta pani, ale podróbek tam nie widzę, które modele wydają Ci się podrobione?
                  • kotnatarasie Re: ematka stalkerka 23.03.21, 13:20
                    Mam Ci wklejać? Fotki? Przyjrzyj się torebkom chanel. I seriously ktoś, kogo stać byłoby na fefnascie torebek za średnio liczac 20 tys / sztukę miałby zęby jak ta pani?
                    • magdallenac Re: ematka stalkerka 23.03.21, 13:28
                      Nie. Wystarczy nazwy modeli, skoro się znasz. Ja się trochę znam i chociaż stylistyka pani jest kompletnie inna od mojej- bardzo krzykliwa i ostentacyjna, to jednak nie mogę jej zarzucić, że prezentuje podrobione ciuch, buty, czy torebki.Nie mam absolutnie powodu, aby bronić tej pani i jej zęby mi wiszą i powiewają, jednak każda torebka, buty, czy ciuch są w jej postach otagowane. Myślisz, że pani tak jawnie pokazywała by się w podróbach i informowała o tym markę?
                      • kotnatarasie Re: ematka stalkerka 23.03.21, 13:45
                        Modeli nieistniejących również? 😁
                        • magdallenac Re: ematka stalkerka 23.03.21, 14:06
                          No wtedy jasne, że to podróbki, widziałam tylko kilka otagowanych zdjęć. Może być też tak, że niektóre to podróbki doskonałe, które są nie do odróżnienia nawet przez pracowników salonów. Tak jak pisałam nie mam powodu, aby wstawiać się za panią, ale jakieś to słabe, że jej profil jest publicznie obgadywany na forum, myślę, że geez louise powinna dać swojej znajomej znać, że omawiamy tutaj jej zęby, ciuchy i torebki wink
                          • geez_louise Re: ematka stalkerka 23.03.21, 14:12
                            Myślę, że jak od lat jest się kimś, to jest się przyzwyczajonym do obgadywania. Zazdroszczę jej tego, że tak wiele osiągnęła, a ten profil na insta, no cóż, jestem uzależniona.
                          • borsuczyca.klusek Re: ematka stalkerka 23.03.21, 14:12
                            Geez louise robi znajomej zasięgi 😉
                        • geez_louise Re: ematka stalkerka 23.03.21, 14:07
                          No i to jest ta zabawa. Generalnie, to mogłabym jej te białe kozaki czyścić, lubię ją i szanuję... i oglądam, oglądam.

Nie znam się na dodatkach od projektantów, ale tez nie wydaje mi się, żeby tam były jakieś podróbki. To nie ta liga. A zęby nie każdy musi mieć „zrobione”, jakby chciała, to może sobie strzelić najlepsze licówki na świecie od ręki. Najwyraźniej nie chce.
                          • magdallenac Re: ematka stalkerka 23.03.21, 14:12
                            Nie chce mi się logować, żeby to wszystko przeglądać, ale może też mieć jakieś bardzo ekskluzywne/unikatowe modele Chanel, które od dawna już nie są dostępne na rynku.
                        • rosapulchra-0 Re: ematka stalkerka 23.03.21, 15:22
                          A które to są te modele nieistniejące?
                          W sumie to zrobiłaś zarzut, ale dowodu żadnego nie podałaś..
                        • m_incubo Re: ematka stalkerka 23.03.21, 16:18
                          Czyli których konkretnie? smile
      • konsta-is-me Re: ematka stalkerka 24.03.21, 14:41
        Bycie informatykiem nie ma kompletnie nic do rzeczy ze śledzeniem kogokolwiek w mediach, zapewniam.
        Już prędzej specjalista od mediów by spisał.
        Tak więc trochę naciągana ta historyjka o "teczkach" i "hakach".
        Rozumiem że to żart raczej 😉
    • mama-ola Re: ematka stalkerka 22.03.21, 16:02
      Sprawdzanie kogoś na FB to nie jest stalking. Tak, robię to, gdy mi się nudzi. Przypominam sobie różnych ludzi z klasy albo ze studiów i próbuję znaleźć i popatrzeć, co tam u nich.
    • lot_w_kosmos Re: ematka stalkerka 22.03.21, 16:33
      Tak, patrzę sobie z raz w roku na profile rodziców Igora ( matka mojego dziecka blog ) . I jeszcze parę historii by się znalazlo.
    • redheadfreaq Re: ematka stalkerka 22.03.21, 16:46
      Raz na ruski rok przeszukuję internet w poszukiwaniu kilku osób ze swojej podstawówki. Niezbyt dokładnie, fakt, ale też nie spodziewam się niczego znaleźć. Zastanawiam się, co się dzieje z jednym kolega, który jako jeden z niewielu z klasy rokował na coś więcej, niż żywot szarego Kowalskiego, ale nigdzie nie mogę go namierzyć. Być może na rokowaniach się skończyło, albo zmienił nazwisko.
      • totutotam.com Re: ematka stalkerka 22.03.21, 19:32
        Wprost przeciwnie; znane mi osoby. które rokowały i którym rokowania się spełniły nie mają konta na żadnym serwisie społecznościowym, żadnego zdjęcia. Czasami można znaleźć niektórych (naukowcy np) po publikacjach. Średnie szczeble dyplomacji, wysokie szczeble techniczne w krajach uznanych za niebezpieczne i kilka innych grup są niewidzialni i tak powinno być.
    • aandzia43 Re: ematka stalkerka 22.03.21, 17:26
      Jak wrzucam coś na fb to znaczy, że nie przeszkadza mi oglądanie i komentowanie tego czegoś przez użytkowników. Na publicznym widoku mam na fb wyłącznie zdjęcia profilowe i w tle oraz kilka memów, reszta dla znajomych (a nie ma ich wielu), a ta reszta też skromna. Nie ma czego śledzić za bardzo.
      Chyba nie powinnaś się zamartwiać że popadłaś w stallking. Dopóki nie rozpowiadasz ludziom o niej, nie komentujesz, nie napastujesz samej zainteresowanej jest ok.
    • triismegistos Re: ematka stalkerka 22.03.21, 17:37
      Tak, ślędzę jedną patocelebrytkę. Zaczęło się jak kumpela podesłala mi jej zdjęcia do obśmiania się, potem wygooglałam jej firmę i poszło! od lat ją śledzę. Jakby pudelki i inne kozaczki o niej pisal chybabym zaczęła je czytać smile
    • troompka Re: ematka stalkerka 22.03.21, 18:31
      Mnie z wcześniejszego loginu stalkowala sąsiadka. Gadamy kiedyś co tam słychać i ona nagle pyta co u syna w nawiązaniu do sytuacji ktora opisywalam na emamie. Pytam skąd wie na co ona że z ematki. Wysledzila mnie na jakimś lokalnym forum i potem obserwowała każdy wpis na wszystkich gazetowych forach. Poczulam się mega niefajnie....Zaraz zmienilam login.
      • m_incubo Re: ematka stalkerka 23.03.21, 16:20
        I teraz opisując tę sytuację wcale się nie ujawniasz ponownie wink
    • irma223 Re: ematka stalkerka 22.03.21, 19:02
      Nie rozumiem, dlaczego miałabym się wstydzić. Czasem odszukuję w ten sposób znajomych z dawnych lat, do których bym inaczej już namiaru nie znalazła, czasem zaczepię i nawiążę znów kontakt, a czasami tylko zerknę, co u ludzi słychać. Zamiast odpytywania wśród łańcuszka wspólnych znajomych, miżna wpisać w internet nazwisko dawnego znajomego (dawną znajomą trudniej w ten sposób znaleźć z przyczyn oczywistych, ale czasami się udaje, dużo pań podaje jednak gdzieś obok panieńskie nazwisko). Zbrodni w tym nie widzę. Nie będzie sobie ktoś tego życzył, to ustawi ustawienia "tylko dla znajomych". A czasami odszukam w ten sposób dodatkowy kontakt do bieżących znajomych z realu.
    • chatgris01 Re: ematka stalkerka 22.03.21, 19:19
      Śledzę tylko Jaśniepana 😸
    • adriana.la.cerva Re: ematka stalkerka 22.03.21, 19:25
      Tak, ja mam Ale wstydzę się opowiedzieć historii bo pomyślicie że jestem mega creepy.
      • simply_z Re: ematka stalkerka 22.03.21, 21:30
        i tak jesteś bez tegowink
      • borsuczyca.klusek Re: ematka stalkerka 22.03.21, 21:51
        Dawaj! Też mam coś na sumieniu, ale się wstydzę powiedzieć 🙊
      • rosapulchra-0 Re: ematka stalkerka 23.03.21, 15:40
        Dawaj! Myślisz, że forumki to święte są? big_grin
    • clk Re: ematka stalkerka 22.03.21, 21:33
      Mam kilka profili na instagramie które czasami podglądam ale nie obserwuje.stalking? Nie sadze, ale czasem zastanawia mnie głupota ludzka odnosnie tego co się publicznie wstawia.
    • aniani7 Re: ematka stalkerka 23.03.21, 13:13
      Bylam ciekawa, jak dalece ludzie sie sie uzewnetrzniaja i jakie informacje moge o nich znalezc w sieci. Dwie forumki przeswietlilam lacznie z adresami i numerami telefonow. Dalej nic z tym nie zrobilam, bo chcialam tylko sprawdzic, na co musze sama uwazac w sieci, zeby ktos jak po sznureczku nie dotarl do mnie. Zdumiala mnie ich beztroska, bo ja to co najwyzej moglabym zostawic im na wycieraczkach najlepsze kimchi na swiecie, ktore sama robie, ale wiadomo... swiat pelen swirow.
    • kotnatarasie Re: ematka stalkerka 23.03.21, 13:16
      Podglądam czasem ludzi, żeby dowiedzieć się więcej o człowieku. Z ciekawości.

Stalking to coś innego. To objaw choroby psychicznej. Chora osoba ma głęboka potrzebę śledzenia swojego obiektu obsesji i do tego stopnia jest zaangażowana, ze jest zdolna i gotowa zakładać fałszywe konta, pisac do obiektu obsesji, wystawać pod jej domem, jeździć pod jej dom, obserwować konta w SM itd.

No a chorzy ludzie wzbudzają we mnie litość i współczucie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka