Dodaj do ulubionych

To ile kosztuje teraz pogrzeb

14.12.20, 14:42
Ile kosztują teraz pogrzeby? Interesuje mnie opcja z kremacją, pochowanie do istniejacego grobu rodzinnego.
I czy zakład pogrzebowy może wziąć na siebie zorganizowanie księdza katolickiego podczas pogrzebu i jakąś msze, ale tak, żebym ja nie musiała się w to w ogóle angażować (osoba życzy siebie katolickiego pogrzebu, co oczywiście uszanuję, ale sama nie chcę tego organizować, tzn nie chcę mieć jakiegokolwiek kontaktu z osobami duchownymi).
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 14:45
      Wszystko zależy od kosztów na cmentarzu. Nie wiem, czy zakład weźmie na siebie księdza.
      • 35wcieniu Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 16:32
        Weźmie bez problemu.
        • chlodne_dlonie Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 16:37
          Nie spotkałam się z taką opcją - zawsze po stronie organizujących pogrzeb leżał kontakt z parafią.
          Może w przypadku świeckiej koncelebry..?
          • 35wcieniu Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 19:57
            Bo leży, ale jak rodzina z jakiegoś powodu nie może się tym zająć to praktycznie każdy zakład pogrzebowy jest w stanie to ogarnąć.
            • joyce_byers Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 21:56
              Nie jest. Potrzebna osoba z rodziny w kancelarii parafii. Żaden zakład pogrzebowy nie załatwi pogrzebu katolickiego w Kosciele tak, zeby nikt z rodzin zmarłego nie musiał sie angażować w osobiste załatwianie. Sprawdzone info u znajomego księdza.
              • przepio Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 22:20
                joyce_byers napisał(a):

Potrzebna osoba z rodziny w kancelarii parafii. Żaden zakład pogrzebo
                > wy nie załatwi pogrzebu katolickiego w Kosciele tak, zeby nikt z rodzin zmarłeg
                > o nie musiał sie angażować w osobiste załatwianie.

Dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd? Pogrzeb mojej mamy był pod koniec października. Z mszą i księdzem. Wszystko to załatwił zakład pogrzebowy. Ja po pogrzebie jeszcze przez parę byłam w izolacji. Nigdzie nie była potrzebna moja obecność.
                • przepio Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 22:21
                  przepio napisała:

> przez parę dni.
              • 35wcieniu Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 23:15
                Oczywiście że załatwi. Sprawdzone info od księdza, cóż... big_grin
              • ginger.ale Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 23:51
                joyce_byers napisał(a):

> Nie jest. Potrzebna osoba z rodziny w kancelarii parafii. Żaden zakład pogrzebo
                > wy nie załatwi pogrzebu katolickiego w Kosciele tak, zeby nikt z rodzin zmarłeg
                > o nie musiał sie angażować w osobiste załatwianie. Sprawdzone info u znajomego
                > księdza.

Pandemia ZNACZĄCO zmieniła rzeczywistość, również w tym kontekście. Zapewniam Cię, że jak trzeba umówić pogrzeb, a najbliższa rodzina jest np. na kwarantannie, to zakład pogrzebowy to załatwi. Na pogrzeb rodzina zdąży, bo kolejki są obecnie po 2-3 tyg., ale umówić osobiście w kancelarii nie musi. Sprawdzone.....

Nie twierdzę jednak oczywiście, że nie ma betonowych księży.
                • jowita771 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.03.22, 12:51
                  Dla księdza to może być problem, od rodziny łatwiej więcej wyciągnąć, bo zawsze można delikatnie (lub mniej delikatnie) zaszantażować, co wielu księży chętnie praktykuje.
    • przepio Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 14:58
      Zakład pogrzebowy zorganizował wszystko (byłam w izolacji) Łącznie z księdzem i załatwieniem spraw na cmentarzu. Syn tylko zabrał kartę zgonu od lekarza.
      O 4 rano zabrali zmarłą, o 10 miałam na poczcie czcie akt zgonu, a gdy zdecydowałam się na konkretny dzień pogrzebu, po godzinie miałam również klepsydrę z datą i godzina pogrzebu. Wszystko kosztowało mnie zasiłek plus 2,700. Grób był rodzinny.
      • przepio Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 15:03
        Pogrzeb zorganizowany 2 dni po śmierci. Jedyna rzecz, która ode mnie chciał zakład to treść napisu na szarfie. Prócz dowodów zmarłej i mojego.
        Rozliczenie i zwrot dokumentów otrzymał syn na pogrzebie od kierowcy karawanu. Ja nadal byłam w izolacji. Prócz panów, którzy zabierali mamę w nocy, nie miałam kontaktu z zakładem pogrzebowym. Prócz telefonów w pierwszy dzień.
        Muszę przyznać, że byłam pod wrażeniem.
        • panna.jelena Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 18:21
          Ok, bardzo dziękuję za wiadomość
          • mercredi Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 20:25
            > tzn nie chcę mieć jakiegokolwiek kontaktu z osobami duchownymi

Masz jakis problem z glowa?
            • panna.jelena Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 23:44
              Nie mam zamiaru specjalnie przyjeżdżać wcześniej do rodzinnej miejscowości, szukać noclegu, użerać się z nimi i przede wszystkim nie chce na to tracić czasu
            • ginger.ale Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 23:52
              A Ty z manierami?
            • snajper55 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 16.12.20, 01:11
              mercredi napisała:

> > tzn nie chcę mieć jakiegokolwiek kontaktu z osobami duchownymi
              >
              > Masz jakis problem z glowa?

A co w tym dziwnego, że nie chce mieć z nimi do czynienia?

S.
    • bo1 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 18:03
      Koleżanka chowała we wrześniu ojca w grobie rodzinnym (Warszawa). Wszystko (bez stypy) zamknęło się w kwocie 10 tys. Zakład pogrzebowy załatwił wszystko łącznie z mszą poza wzięciem zaświadczenia z parafii zmarłego dla parafii cmentarnej.
      • panna.jelena Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 18:21
        To chyba dużo, skąd taka kwota? Tylko kwestia Warszawy czy coś innego?
        • bo1 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 18:44
          Nie mam pewności, ale to u nas raczej normalna kwota.
        • ginger.ale Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 23:53
          Takie ceny są w Warszawie.
          • little_fish Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 15.12.20, 06:45
            Kurczę, ale za co te 10 000? Bo grób już był, jak rozumiem. Stypa policzona osobno. To ogromna kwota.
            • koronka2012 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 15.12.20, 22:48
              little_fish napisała:

> Kurczę, ale za co te 10 000? Bo grób już był, jak rozumiem. Stypa policzona oso
              > bno. To ogromna kwota.

Bo tu się kroi baranki boże

Z regulaminu cmentarza:
              1. Na cmentarzu stosuje się opłaty:
              a) za miejsca grzebalne,
              b) za korzystanie z terenu cmentarza dla wykonywania usług
              pogrzebowych i cmentarnych,
              c) za korzystanie z obiektów cmentarnych,
              d) za wydanie pozwolenia na wykonywanie prac
              remontowobudowlanych,
              e) za dokonanie wpisu o zmianie właściciela grobu,
              f) ......
              I nie są to małe opłaty. Niestety moi starzy wpadli onegdaj na genialny pomysł i wykupili sobie miejscówkę na cmentarzu parafialnym. Nie dość że zapłacili jak za zboże to jeszcze związali nam ręce, Proboszcz nie dopuszcza żadnych firm poza tymi które sam pobłogosławił 🤬 . Co winduje ceny.

Na Powązkach w ogóle jest makabra cenowa. Cześć nie żyje ponad 10 lat, już wtedy zapłacili kilkanaście tys. za najskromniejszy pogrzeb bo mieli już tam miejsce z pomnikiem
        • koronka2012 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 15.12.20, 22:25
          No cmentarzu koło moich rodziców ksiądz życzy sobie 5000 za zezwolenie na wprowadzenie ciała na cmentarz... miejsce na Parafialnym cmentarzu potrafi kosztować 20 tys. Nie chodzi o antyklerykalizm ale jednak to oplaty kościelne nabijają najwięcej kosztów. Koleżanka która pochowała mamę na nowym cmentarzu komunalnym kilka lat temu i płaciła rozsądne pieniądze.

Rok temu pochowaliśmy ciotkę, pogrzeb - skromny bez stypy w podwarszawskiej miejscowości: 12 000. Nie wiem czy mieli wcześniej wykupione miejsce.
          • eriu Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.03.22, 12:04
            Zgłosiłabym do UOKiKu za spisek cenowy. Nie mają chamy konkurencji i windują ceny.
          • jowita771 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.03.22, 12:57
            Kolega męża chciał stawiać pomnik i ksiądz chciał dostać haracz w wysokości 10%, a że kolega zawzięty i antyklerykał, to powiedział, że nie zapłaci. Ksiądz powiedział, że bramy nie otworzy. Nie pamiętam już jak sobie poradzili, czy zmusili tego księdza do otwarcia bramy czy wwieźli jakimś wózkiem przez furtkę, tak jak mieli w planach, ale haraczu nie zapłacił.
            • eriu Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.03.22, 13:03
              Ale to jest dosłownie wymuszenie i korzystanie z monopolu na rynku. Za co on chciał 10 procent? Jakieś „usługi” oferował w tym? Oprócz otworzenia bramy?
    • passiflora78 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 18:28
      Ksiadz 1800 zł (W tym już organista i koscielny).
      Zakład pogrzebowy za obsługę i kremacje 3000zl
      Jescze zarządca cmentarza za wykopanie tzw. dołka 500zl
    • konsta-is-me Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 18:53
      A co się robi gdy ktoś nie ma pieniędzy ?
      No, zwyczajnie nie na i już, może dołożyć 100-200 zł i tyle.
      Ma tylko tyle ile zasiłek.
      Nie odbywa się pogrzeb?
      Miasto trzyma zwłoki latami ?
      Z opłatami (raczej ich brakiem ) u księdza bym sobie poradziła, nie mam i co mi zrobi ?
      Sakramentu jakiego takiego nie może odmówić.

Swoją drogą, co robia ematki po apostazji ?
      Jak załatwiają sprawy pogrzebowe ??
      Czy znów ta sama zasada co w niedawnym wątku -nie znoszę KK, ale zostalam chrzestna , bo siostra chciała?

• little_fish Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 19:08
        My co prawda bez apostazji. Ale najbliżsi niewierzący (podobnie jak i my) - pogrzeb był świecki. Sprawy pogrzebowe załatwiane z zakładem pogrzebowym.
      • ida_listopadowa Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 19:15
        Jak ktos nie ma pieniedzy, to katolickiego pogrzebu miec nie bedzie, bo ksiadz sie wypnie bez tych 2000 plus niewiadomo ile za miejsce. Jezeli w okolicy jest tylko cmentarz parafialny, to spelnia on tez role komunalnego, wiec laski nie robia.
        Ale generalnie za 4000 zl zasilku można zorganizowac pogrzeb z zakupem miejsca, na cmentarzu komunalnym. I zaklady pogrzebowe to tez robia, ale niechetnie.
        • konsta-is-me Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 19:31
          No to właśnie,a jak jest komunalny ?
          Trzeba tam zapłacić za miejsce ,a co jeśli nie mam kasy?
          Wtedy wysyłają do parafialnego ?
          I też nie mam kasy i co wtedy ?
          • little_fish Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 19:39
            Dostajesz zasiłek pogrzebowy. Na miejsce na cmentarzu i najtańszą trumnę pewnie wystarcza. Rezygnujesz z reszty.
          • morsk2 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 19:59
            Zmieszczenie się w zasiłku jest możliwe o ile nie ma się stosunku emocjonalnego do nieboszczyka i jest się impregnowanym na próby naciągania,
            Robiłam taki pogrzeb kilka lat temu.
            Na wejściu powiedziałam, że ani 1 zł więcej niż zasiłek, mogą sobie oszczędzać na czym chcą, mnie nie interesuje.
            Były próby namawiania na lepszą trumnę, kwiaty itp.
            Patrzyli się, fakt, jak na kosmitę, ale miałam to gdzieś.
            W końcu nawet sami z siebie zaproponowali, że załatwią ksiedza na cmentarz, chociaż też mi specjalnie nie zależało.
            Był i nic mu nie musiam dopłącać, nie wiem jak to ogarnęli.
            Po pogrzebie próbowali wykazywać, że jednak koszty wyższe, bo grób pogłębiony (nie prosiłam) czy jakiś dodatkowy pracownik. Zaparłąm się, że nie taka była umowa i odpuścili.
            Ale to jak mówię - trzeba być nie związanym emocjonalnie, taka np. pogrążona w żalu wdowa raczej nie da rady.
            • konsta-is-me Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 21:57
              Niekoniecznie, wystarczy nie mieć kasy i kropka.
              Jak nie masz, to przecież pożyczki w banku na ten cel nie weźmiesz .
              • solejrolia Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 22:39
                No właśnie tak.
                Parę razy mignęły mi nagłówki artykułów, że zus ma (podobno) podnieść zasiłek pogrzebowy, bo ten co jest teraz nie wystarcza na organizację pogrzebu i tak, ludzie się zadłużają na ten cel.
                • 35wcieniu Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 23:19
                  Nie ma. Razem ostatnio podjęło temat i składało projekty podniesienia tych zasiłków, ale póki co daleka droga.
                  • solejrolia Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 15.12.20, 00:46
                    35wcieniu napisał(a):

> Nie ma. Razem ostatnio podjęło temat i składało projekty podniesienia tych zasi
                    > łków, ale póki co daleka droga.
                    >

A, OK,
                    czyli dzwoniło mi, tylko niewiadomo w którym kościele
                    • solejrolia Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 15.12.20, 00:47
                      Ale tak czy siak nagłówki artykułów biły po oczach że ludzie zapożyczają się na ten cel
                • sylwik7 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 15.12.20, 23:02
                  solejrolia napisała:

> No właśnie tak.
                  > Parę razy mignęły mi nagłówki artykułów, że zus ma (podobno) podnieść zasiłek p
                  > ogrzebowy, bo ten co jest teraz nie wystarcza na organizację pogrzebu i tak, lu
                  > dzie się zadłużają na ten cel.
                  >

Zus podniesie jak będzie taka wola rządzących. Zus realizuje przepisy i tyle.
                  A obecny zasiłek to kpina.
                  Ja jestem dziś po pogrzebie. Ksiądz 1000 zł, trębacz 200 zł, grabarz 600 zł. Łącznie ok. 2000 powyżej zasiłku wyszło. Grób był.
                  • konsta-is-me Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 16.12.20, 12:49
                    No sorry, ale trębacz to trochę fanaberia...
                    Księdza też ustawić do pionu, albo chować w komunalnym.
                    Nie twierdzę ze zasiłek jest wystarczający, ale też można wziąć całą orkiestrę , trumnę że złota i milon ton kwiatów i twierdzic że "zasiłek za mały".
            • panna.jelena Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 23:51
              morsk2 napisała:

> Zmieszczenie się w zasiłku jest możliwe o ile nie ma się stosunku emocjonalnego
              > do nieboszczyka i jest się impregnowanym na próby naciągania,
              > Robiłam taki pogrzeb kilka lat temu.
              > Na wejściu powiedziałam, że ani 1 zł więcej niż zasiłek, mogą sobie oszczędzać
              > na czym chcą, mnie nie interesuje.
              > Były próby namawiania na lepszą trumnę, kwiaty itp.
              > Patrzyli się, fakt, jak na kosmitę, ale miałam to gdzieś.
              > W końcu nawet sami z siebie zaproponowali, że załatwią ksiedza na cmentarz, cho
              > ciaż też mi specjalnie nie zależało.
              > Był i nic mu nie musiam dopłącać, nie wiem jak to ogarnęli.
              > Po pogrzebie próbowali wykazywać, że jednak koszty wyższe, bo grób pogłębiony (
              > nie prosiłam) czy jakiś dodatkowy pracownik. Zaparłąm się, że nie taka była umo
              > wa i odpuścili.
              > Ale to jak mówię - trzeba być nie związanym emocjonalnie, taka np. pogrążona w
              > żalu wdowa raczej nie da rady.
              >

Ciekawa wypowiedz, dziękuję. Stosunek emocjonalny mam, ale też mam czas zaplanować z chłodną głową. Czy te próby namawiania to masz na myśli próby ze strony zakładu pogrzebowego, czy duchownych?
              • morsk2 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 15.12.20, 16:28
                Namawianie przez zakład pogrzebowy. Wywieranie presji, że jak to tak w zwykłej trumnie? bez wieńców? bez wystarczająco strojnego konduktu?
                Księdza zakład ogarnął z własnej inicjatywy, ja z nim w ogóle nie rozmawiałam i niczego nie płaciłam ekstra.
          • 35wcieniu Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 20:01
            Masz zasiłek wystarczający na pakiet minimum big_grin
            Poza tym miasto rzecz jasna chowa na swój koszt osoby np. całkowicie samotne, bezdomne, NN i tak dalej.
        • joyce_byers Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 21:59
          Nie kłam. Dałam w kopertę ksiedzu 200 zl za pogrzeb ojca. Tala normalna stawka u nasm żadne 1800 zl. Czy 2 tys. Mozna wcale nie dac i tez msza sie odbędzie wraz z pochówkiem.
          • cisco1800 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 23:00
            Po śmierci mojego ojca ksiądz wprost zapytał czy nas stać na posługę podczas mszy. Mogliśmy z mamą powiedzieć że nie, ale msza z księdzem odbyłaby się. Poza tym powiedział że można co łaska dać pozniej, po pogrzebie. Nie każdy ksiądz to szuja
          • aurinko Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 23:51
            joyce_byers napisał(a):

> Nie kłam. Dałam w kopertę ksiedzu 200 zl za pogrzeb ojca. Tala normalna stawka
            > u nasm żadne 1800 zl. Czy 2 tys. Mozna wcale nie dac i tez msza sie odbędzie wr
            > az z pochówkiem.

A może Ty kłamiesz? 8 lat temu za pogrzeb ksiądz w Warszawie zazyczyl sobie 800pln + dodatki (m.in organista) 500pln + pogłębienie grobu na urnę 1200pln. Na szczęście teściowa była ostatnią osobą z bliskiej rodziny, która była pochowana "Po katolicku". Wszyscy zarówno z mojej strony jak i ze strony mojego męża zgodnie trzymają się w decyzji, że ich pogrzeby mają być bez udziału kościelnych.
            • aniani7 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.03.22, 11:14
              U mnie tez tylko mame z ksiedzem, potem obedzie sie bez laski.
      • mdro Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 19:52
        "Sakramentu jakiego takiego nie może odmówić"

Pomijając wszystko inne, pogrzeb nie jest sakramentem. I nie jest katolikowi do zbawienia w niczym potrzebny wink.
        • konsta-is-me Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 21:56
          To mszy ?
          Czy modlitwy nad grobem?
          Zakładając że zmarły sobie życzył.
          O skandalicznych wyskokach księży na pogrzebach odn. domagania się pieniędzy wiem trochę...
          Ale jakby trafił na mnie, natychmiast zmienił by się w potulna owieczkę (nomen omen).
      • panna.jelena Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 23:48
        Ok, ale moja niewiara to jedno, a wola zmarłej to drugie. Wola jest wyraźna: kremacja i pogrzeb w obrządku katolickim. Ja tę wolę chcę w 100% wypełnić, ale jeśli się da, to bez kontaktu z duchownymi. Jak się nie da, to pewnie że pójdę i ogarnę, ale wcześniej chcę wybadać grunt
        • ida_listopadowa Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 15.12.20, 00:41
          To od razu mowię, ze pasibrzuch z mafii katolskiej (inaczej tej zbrodniczej organizacji nie nazwe) bedzie wtedy kosztowal pelna kwote, czyli ok 2000. Jezeli bedziesz twardo i bez wzruszenia sama negocjowac, to taniej. Twardo czyli - z zasilku mam na to „451 zl i ani grosza wiecej” i jak sie nie zgodzi to obsmaruje gdzie sie da, ze pochowku katolickiego parafiance odmowil i zrobie afere jak cholera. Niestety mialam te nieprzyjemnosc i to nie raz. Mi „ksiadz” powiedzial wprost, ze on chce zarobic a ma malo pogrzebow ostatnio!
    • asiairma Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 20:39
      Co prawda opcja inna: wrzesień 2019- 12 tysięcy; w tym to co Cię nie interesuje - 900zł za miejsce i również w tym stypa 1800zł. Czyli niepełne10tyś.
      Zakład "dogadywał" się z grabarzem - po wybraniu i zapłaceniu miejsca, ale wcześniej musiałam odwiedzić biuro parafialne a potem grabarza, aby wybrać miejsce. Potem już biuro parafialne odpowiadało za godzinę i mszę i księdza. Godzinę podałam zakładowi.
    • niejedynywolnylogin92 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 22:45
      Wszystko zależy też od miejsca grobu. Te na początku cmentarza są sporo droższe od tych, do których trzeba przejść spory kawałek. Ale to raczej kwestia cmentarza, czy duży, czy raczej taki na którym niezbyt wielu zmarłych spoczywa.
      Za miejsce dla mojego ojca, płaciłam kilka lat temu 6 tys, te miejsca dużo dużo dalej kosztowały prawie trzykrotnie mniej
      • little_fish Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.12.20, 23:41
        Hmmm. Sprawdziłam ceny na cmentarzu komunalnym w Warszawie. Różnica w cenie wynika z rodzaju grobu. O lokalizacji nie ma mowy. Chyba, że mowa o udostępnienieniu miejsca na stałe. Ale jak ktoś biedny, to przecież nie musi tego robić.
    • morekac [...] 14.03.22, 12:43
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • megwhite25 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.03.22, 13:00
        No i ?
    • piesiedwa Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.03.22, 13:03
      Pogrzeb w styczniu. Swiecki. Kremacja. Bez stypy i mistrza ceremoni dla zakladu wyszlo 10k.
    • mackowy2003 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 14.03.22, 14:42
      Pod koniec listopada 2021 płaciłam ok. 2 tys. ponad zasiłek pogrzebowy - z kremacją i urną (nie z tych najtańszych, kosztowała chyba ok. 800 zł). Do tego organista wziął 150, księdzu mama dała chyba ok. 500 zł. Zakład pogrzebowy miał 'swojego' księdza, ale my akurat nie skorzystaliśmy.
    • lannnnntana Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 24.03.22, 15:17
      Trzy lata temu w Warszawie zapłaciłam 13 tysięcy plus stypa siedem.
    • stephanie_harper2 Re: To ile kosztuje teraz pogrzeb 24.03.22, 19:02
      Warszawa, 5 tysi, bez mszy bo na Wólce kosztuje 2k.Z katolickim odprowadzeniem do grobu. Grób wykupiony. Kontakt miałam tylko z domem pogrzebowym. Pomnik zrobię jak cieplej będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka