chlodne_dlonie Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 18:08 Turcja jako pomysł na narty dotąd do mnie nie przemawiała, ale im dłużej myślę, to tym bardziej zaczyna do mnie przemawiać..koniec świata normalnie ..i żeby nie było zaraz - latem byłam trzykrotnie, w różnych rejonach i pod wieloma względami sobie chwaliłam, ale jakoś tureckie ośrodki narciarskie, mimo, iż wiem, że istnieją , zdawały mi się zawsze totalną egzotyką. Prawie jak narty na sztucznym stoku koło centrum handlowego w Dubaju Był ktoś może na nartach w Turcji lub słyszał coś na ten temat od tych, co byli..? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 19:03 Tam mają wysokie góry powyżej 3,5 tys m. Więc te narty tam to nie jest żadne sf. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 19:36 Szkoda tylko, że powrót do kraju jest wg nowych obostrzeń jest obłożony 10-dniową kwarantanną. Chyba, ze ktoś sie wybierze na narty do Turcji samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 20:01 Że wysokie wystarczająco, wiem. Ciekawa jestem raczej infrastruktury i ogólnie wrażeń z pobytu narciarskiego w tureckich ośrodkach. Byłaś może..? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 20:17 Od lat nie jeżdżę na nartach. Buty narciarskie mnie dręczą. Ale jeśli poważnie podeszli do tematu "robimy ośrodek narciarski typu alpejskiego", to wyjazd na narty do Turcji nie musi być złym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 19:14 27go grudnia odpalamy naszego kamperka i jedziemy w kierunku Portugalii. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 20:05 moze_sprobowac_inaczej napisała: > 27go grudnia odpalamy naszego kamperka i jedziemy w kierunku Portugalii. Pomysł podobny chodził mi po głowie, tyle że bez kampera , ale obawiam się problemów po drodze. Wy, jak rozumiem, temat noclegów macie załatwiony, a jak z tranzytami po drodze - Niemcy, Francja, Hiszpania..? Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 20:32 Na ten moment do Portugalii wjeżdżamy bez konieczności testów. Jesli w którymś w krajów beda ograniczenia i możliwy będzie tylko tranzyt, to jeśli nie wydarzy się jakaś tragedia - damy radę. Tak na prawdę, w tym okresie jest problem w Niemczech, we Francji i oczywiście w Polsce. Trudno. Planowaliśmy podróż na wiosnę, ale zmieniamy plany. Musimy się trochę spiąć i przygotować do podróży, na szczęście to mała powierzchnia i szybko się sprząta. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 21:03 Życzę udanego wyjazdu, ale mam cały czas w głowie tych ludzi co marcu polecieli na Polinezję Francuską żeby pływać wynajętym jachtem z załogą. Wydawałoby się, co ma covid do rejsu po morzu? No jednak miał. Jak chyba Ci wiadomo, z oceanu ściągnęła ich straż przybrzeżna, a potem wylądowali w więzieniu w Papeete. Co do przejazdu w kierunku Portugalii. W Niemczech i we Francji możesz mieć problemy z zaopatrzeniem, nawet z postojami. Ponadto kamper wymaga pewnej obsługi (odfekalnianie itp.), a punkty gdzie się to robi, mogą być zamknięte na głucho. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 21:13 Dzięki Riki za troskę. Punkty, tzw.camper servise gdzie zrzucamy nieczystości i mamy możliwość nabrania wody są bezobslugowe. Wiele kampingow jest zamkniętych, ale są też obiekty całoroczne, które pozostają otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 21:21 Zobaczymy, bo mize się okazać, że granice też zamkną Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 19:40 Ogłoszenie! Szukam chętnych na home exchange na okres ferii i Sylwestra. Najlepiej w atrakcyjnym turystycznie miejscu (morze, góry), w domu o wysokim standardzie, min 3 sypialnie i 2 łazienki. Mile widziana piwniczka z winami, bogato zaopatrzona, do użytku gości. Ze względu na dzieci dobrze byłoby, żeby na wyposażenie była konsola do gier. W rewanżu proponuję pobyt u mnie- w ramach rozrywek gość może się sprawdzić jako złota rączka (remont strychu), oferuję też unikalny kontakt ze zwierzętami (2 koty, będę prosiła o sprzątanie kuwet!), dzieci mogą skorzystać z trampoliny w ogrodzie. Nie ma śniegu i na pewno nie będzie, więc można korzystać do woli, byle na boso. W okolicy nie ma nic ciekawego, bo muzea, wystawy i inne zamknięte. Ale dla osób z miejsca atrakcyjnego turystycznie brak atrakcji na pewno będzie sam w sobie atrakcją i jakaś odmianą. Chetni mogą składać oferty na priv, proszę o poważne oferty, bo byle gdzie nie jadę. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 20:49 Ja jadę nad morze. Wynajmujemy mieszkanie na tak zwaną zdalną pracę, w razie gdyby obostrzenia miały trwać w najlepsze. Jest sporo apartamentów z basenem. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 20:55 trampki-w-kwiatki napisała: > Ja jadę nad morze. Wynajmujemy mieszkanie na tak zwaną zdalną pracę, w razie gd > yby obostrzenia miały trwać w najlepsze. Jest sporo apartamentów z basenem. Znaczy - apartamentowiec z basenem? Bo jak hotel apartamentowy to nic z tego. Poza tym naprawdę będzie ciężko, bardzo ciężko. Już widać. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Szybko, gdzie na ferie 18.12.20, 23:01 Apartament, nie hotel. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Szybko, gdzie na ferie 19.12.20, 02:16 ja też zarezerwowałam apartament nad morzem. nie wiem, jak będzie z żarciem (czy coś na Helu będzie otwarte na wynos), najwyżej będę gotować. nie jest to dla mnie koniec świata. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 21:20 Słyszałem o ludziach, którzy jeździli w góry i nocowali w samochodzie Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Szybko, gdzie na ferie 17.12.20, 21:47 Niektórzy to jeżdżą w góry i nocują w namiocie, nawet zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Szybko, gdzie na ferie 19.12.20, 09:09 Nooo, na miejscu naszego ukochanego rządu poważnie bym się zastanowiła nad zakazem nocowania a w szczególności w namiocie! Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Szybko, gdzie na ferie 19.12.20, 09:18 Eeee rząd wszystko może, toż to PIS Odpowiedz Link Zgłoś