Dodaj do ulubionych

Sucha kaczka

23.12.20, 22:17
Robiłam wg tego przepisu: kuchnialidla.pl/kaczka-w-winie-z-suszonymi-sliwkami-i-pieczonymi-buraczkami
Niestety, mięso jest jakieś suche.
Teraz kaczka siedzi sobie w tym sosie i mam nadzieję, że zmięknie.

Jest jakiś sposób na zmiękczenie mięsa kaczki? We Francji jadałam cofit de canard i pamiętam że mięso rozplywało się w ustach.

Jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • fitfood1664 Re: Sucha kaczka 23.12.20, 22:31
      kaczka conft dusi się w kaczym tłuszczu dość długo, min 2h, czasem 3, na bardzo wolnym ogniu, do czasu aż mięso nie zacznie odchodzić od kości, jak nie odchodzi, znaczy że nie koniec duszenia
      twoja kaczka jest sucha bo prawdopodobnie dusiła się zbyt krótko w zbyt wysokiej temperaturze
      jeśli lubisz ryzyko, możesz poddusić ją jeszcze, aż nie zacznie się rozpływać, a pewne że zacznie, jeśli dasz jej czas
      • szorstkawelna Re: Sucha kaczka 23.12.20, 22:48
        Moja piekła się w brytfance, pod przykryciem ok 2,5 godziny. Temperatura 180 st. C.
        Za wysoka?

fitfood1664 napisał(a):

> kaczka conft dusi się w kaczym tłuszczu dość długo, min 2h, czasem 3, na bardzo
        > wolnym ogniu, do czasu aż mięso nie zacznie odchodzić od kości, jak nie odchod
        > zi, znaczy że nie koniec duszenia
        > twoja kaczka jest sucha bo prawdopodobnie dusiła się zbyt krótko w zbyt wysokie
        > j temperaturze
        > jeśli lubisz ryzyko, możesz poddusić ją jeszcze, aż nie zacznie się rozpływać,
        > a pewne że zacznie, jeśli dasz jej czas
        • woman_in_love Re: Sucha kaczka 23.12.20, 22:57
          Ja nienawidzę robić kaczki i nie umiem, ale moja mama robi dobrze i ona jeszcze robi marynatę wcześniej i trzyma w niej kaczkę a samą brytfankę uszczelnia folią aluminiową i nie pozwala mi tam zaglądać i dłubać bo "wyschnie".
          Więc może za dużo tam zaglądałaś i dłubałaś? big_grin
          • szorstkawelna Re: Sucha kaczka 23.12.20, 23:10
            Nie 😆

Moja kaczka marnowala sie przez prawie 24 godziny.
            • fitfood1664 Re: Sucha kaczka 24.12.20, 14:11
              no i się zmarnowała big_grin
              • twarz2 Re: Sucha kaczka 24.12.20, 22:47
                big_grin big_grin big_grin
          • qwirkle Re: Sucha kaczka 23.12.20, 23:10
            A jak Twoja mama robi/robiła marynatę? Dasz przepis?
        • bialeem Re: Sucha kaczka 23.12.20, 23:15
          180 to temp normalnego szybkiego pieczenia. Dusiłabym w niższej. 120 max.
        • kurt.wallander Re: Sucha kaczka 23.12.20, 23:56
          Jak na tę temp. to chyba za długo pieczona. 2 godz. by wystarczyły. Podlewana była tłuszczem w trakcie pieczenia?
        • fitfood1664 Re: Sucha kaczka 24.12.20, 14:11
          jak na kaczkę stanowczo za wysoka, u nas właściwie nie wyżej niż 120, drób zawsze do zimnego piekarnika, na długo i niską temp, inaczej podeszwa
    • mamtrzykotyidwa Re: Sucha kaczka 23.12.20, 23:32
      Może było za mało wody i wyschła?
      A skąd masz kaczkę? Ze sklepu, czy ze wsi?
      Taka wiejska zawsze jest bardziej twarda.
      • mamtrzykotyidwa Re: Sucha kaczka 23.12.20, 23:34
        Doczytałam, że kaczka się piekła. A podlewałaś wodą? Bo jeśli nie, to się wysuszyła i teraz już nic nie zrobisz.
        • fitfood1664 Re: Sucha kaczka 24.12.20, 14:35
          nigdy nie podlewam pieczeni wodą i nigdy nie wysycha, jedynym powodem wyzychania jakiejkolwiek pieczeni jest zbyt wysoka temperatura, oczywiście jeśli czas pieczenia drastycznie nie wykracza poza zdrowy rozsądek
      • szorstkawelna Re: Sucha kaczka 23.12.20, 23:39
        Ze wsi. Dusila się w winie pod przykryciem.
        • yadaxad Re: Sucha kaczka 23.12.20, 23:54
          A kto je kaczkę na kości? Nawet u chińczyka dostajesz mięso. Jest niesprawiedliwa w porcjowaniu całości. Obrać, nogom kostkę można zostawić, podusić mięso.
          • fitfood1664 Re: Sucha kaczka 24.12.20, 14:37
            fakt, dusić kaczkę w całości to dość dziwny pomysł, dusi sę zazwyczaj udka, piersi smaży jak steki, reszta na rosół
            • szorstkawelna Re: Sucha kaczka 24.12.20, 22:00
              Dusiła się poporcjowana.
    • vivyan Re: Sucha kaczka 24.12.20, 10:10
      Nie robię kaczki w całości tylko same udka i piersi, wychodzą zawsze wilgotne i miękkie, rozplywajace się. Robię tak: na dnie głębokiej blachy do pieczenia układam ćwiartki jabłek i kawałki pomarańczy, na to układam lekko obsmażone mięso (przyprawiam wcześniej sola, pieprzem, majerankiem), wlewam odrobinę wina, jeszcze trochę majeranku i odrobinka cynamonu. Zakrywam to szczelnie folią aluminiową i wstawiam do piekarnika na 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i tak się to dusi ok 2 - 2.5 godziny. Na koniec odkrywam i na 10 minut zwiększam temperaturę żeby się skórka zrumieniła.
    • mava Re: Sucha kaczka 24.12.20, 10:23
      raczej nie zmieknie...albowiem pozbawilas ja "soków własnych".
      Niestety, raz w zyciu próbowałam upiec kaczke, własciwie piersi z niej. I był to pierwszy i ostatni raz bo wyszedl suchy wiór, trudny do pogryzienia.
      Tez nie umiem a nie chce mi sie zgłębiać, wole upiec kurczaka, ktory nie wysycha.
    • mama0208 Re: Sucha kaczka 24.12.20, 11:31
      Ja kawałki kaczki piekę bez marynowania. Zawsze soczyste mięso wychodzi. Porcje kaczki nacieram solą i majerankiem. Wkładam do naczynia z przykrywka, obkładam cząstkami jabłek i pieke 2 godziny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka