Dodaj do ulubionych

Sucha kaczka

23.12.20, 22:17
Robiłam wg tego przepisu: kuchnialidla.pl/kaczka-w-winie-z-suszonymi-sliwkami-i-pieczonymi-buraczkami
Niestety, mięso jest jakieś suche.
Teraz kaczka siedzi sobie w tym sosie i mam nadzieję, że zmięknie.

Jest jakiś sposób na zmiękczenie mięsa kaczki? We Francji jadałam cofit de canard i pamiętam że mięso rozplywało się w ustach.

Jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • fitfood1664 Re: Sucha kaczka 23.12.20, 22:31
      kaczka conft dusi się w kaczym tłuszczu dość długo, min 2h, czasem 3, na bardzo wolnym ogniu, do czasu aż mięso nie zacznie odchodzić od kości, jak nie odchodzi, znaczy że nie koniec duszenia
      twoja kaczka jest sucha bo prawdopodobnie dusiła się zbyt krótko w zbyt wysokiej temperaturze
      jeśli lubisz ryzyko, możesz poddusić ją jeszcze, aż nie zacznie się rozpływać, a pewne że zacznie, jeśli dasz jej czas
    • vivyan Re: Sucha kaczka 24.12.20, 10:10
      Nie robię kaczki w całości tylko same udka i piersi, wychodzą zawsze wilgotne i miękkie, rozplywajace się. Robię tak: na dnie głębokiej blachy do pieczenia układam ćwiartki jabłek i kawałki pomarańczy, na to układam lekko obsmażone mięso (przyprawiam wcześniej sola, pieprzem, majerankiem), wlewam odrobinę wina, jeszcze trochę majeranku i odrobinka cynamonu. Zakrywam to szczelnie folią aluminiową i wstawiam do piekarnika na 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i tak się to dusi ok 2 - 2.5 godziny. Na koniec odkrywam i na 10 minut zwiększam temperaturę żeby się skórka zrumieniła.
    • mava Re: Sucha kaczka 24.12.20, 10:23
      raczej nie zmieknie...albowiem pozbawilas ja "soków własnych".
      Niestety, raz w zyciu próbowałam upiec kaczke, własciwie piersi z niej. I był to pierwszy i ostatni raz bo wyszedl suchy wiór, trudny do pogryzienia.
      Tez nie umiem a nie chce mi sie zgłębiać, wole upiec kurczaka, ktory nie wysycha.
    • mama0208 Re: Sucha kaczka 24.12.20, 11:31
      Ja kawałki kaczki piekę bez marynowania. Zawsze soczyste mięso wychodzi. Porcje kaczki nacieram solą i majerankiem. Wkładam do naczynia z przykrywka, obkładam cząstkami jabłek i pieke 2 godziny

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka