Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale

26.12.20, 19:50
Wpadłam ostatnio niczym rasowa śliwka. Wcześniej tylko maczałam palec.
Jestem świeżo po Stranger, Healer i zabieram się za K2, ale nie wzgardziłam też lekkimi romkomami.
Ktoś coś ciekawego poleci w powyższych klimatach? Ładne walki mile widziane.

Obserwuj wątek
    • enigma81 Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 19:55
      Black jest ok.
      I o ile nie przekręciłam tytułu - It's okay to not be okay.
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 20:05
        Ten drugi wisi mi na liście z pewnym wahaniem. Black oglądam partiami. Bardziej mi się podobało Masters sun.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:41
          W Black gra główną rolę dość przystojny, choć warsztatowo średni średniejszy
          Song Seung-heon. Obejrzałam z nim już kilka filmów i dram, i spotkałam się z podobnymi opiniami, dowygląda zamiast dograć. Zresztą karierę zaczynał jako model chyba jeansów (po warunkach smile), dopiero potem poszedł w granie.

Najlepiej moim zdaniem wypadł w When a Man Falls in Love, fajny film, choć główna aktorka nie należy do moich ulubionych.
          Grał też w erotyku z dość śmiałymi scenami, Obsessed.
          Na Netfliksie jest jego najnowszy Dinner mate,
          ze starszych nie była zła komedia z nim, My Princess lub coś podobnego ze słowem princess, nie mogę sobie przypomnieć.
          Zamierzam z nim obejrzeć East of Eden, to klasyk z fajną obsadą.
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:49
            Jest dodany do listy tych na których się dobrze patrzy, ale z tego co widziałam żadem skrót fabuły mnie nie zainteresował. Na liście mam tylko Dinner Mate, a i to z wahaniem. Będzie trzeba się napatrzeć w black.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 01:10
              obejrzyj sobie kiedy mężczyzna sie zakocha, jest na dramaonline po polsku, tytuł chyba po angielsku wpisany (to coś z princess też tam jest).
              Tam gra fajnie nieporadnie zakochanego, nie wiedzącego do końca jak traktować dziewczynę gangstera. Jest miłosny trójkąt, konkurencją jest młody chłopak który grał np w Introverted Boss. Fajnie się na niego Song Seung hyona patrzy, teraz wygląda fajnie, ale jak był młodszy i szczuplejszy było jeszcze lepiej chyba smile
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 10:30
                Introverted Boss był świetny. Bardzo, bardzo mi się podobało pokazanie fobii i ogólny plot a główny aktor wylądował na liście. Chętnie obejrzę, ale jak będzie w nie tym rogu trójkąta, to będę krzyczała na monitortongue_out
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 20:47
      Rozumiem Cię, ja wsiąkłam 3 lata temu, teraz mam na koncie ok 200 dram. co mogę polecić:

Jak lubisz kryminały, w szczególności mroczne lub sensacje to koniecznie:
      Voice z Jang Hyukiem i Kim Jae Wookiem
      Heartless City
      Suspicious Partner
      Misty - jest super
      Doctor Stranger
      Mask, - świetny
      Whisper - jeden z najlepszych jeśli chodzi o trzymające w napięciu
      City hunter - w stylu healera
      Kill it
      Secret/secret love - taki trochę kryminał, trochę obyczajowy romans/troche melodramat

Jak obyczajowe mogą być, niekoniecznie romanse to
      My Mister - jestem pod wrażeniem tego filmu
      When the Devil Calls Your Name
      Fight For My Way
      Just between lovers
      Dr. Romantic

Zwykłe słodkie,komediowe romanse:
      Whats wrong with secretary Kim
      Strong Woman Do Bong Soo
      Jugglers
      1% of Something
      Protect the boss
      My secret romans
      Secret garden - jedna z pierwszych, dla początkującego dramomaniaka dobra/łatwa do przełknięcia
      Emergency Couple
      Lie to me

romanse z wkładką (tzn przesłaniem, lub przysłowiowym trupem w szafie, mroczną przeszłością, lub z wątkiem zawierającym jakiś społeczny aspekt/problem/chorobę)
      Don't Dare to Dream (Jealousy Incarnate)
      My Secret Hotel
      Her Private Life
      Hyde, Jekyll, Me
      Kill me Heal me

Historyki, polecam ten segment, zupełnie inne niż znane nam polskie kostiumowce:
      Cesarzowa Ki
      Moon Lovers: Scarlet Heart Goryo
      Faith

Jest też cała masa fantasy z motywem wędrówek w czasie itp.
      My love from the star
      bride of the water Good
      365: Repeat the Year
      The Legend of the Blue Sea
      Goblin

To tak na szybko. Jak pomyślę, albo podasz więcej szczegółów co do upodobań to dopiszę. Lub co do obsady, bo ja teraz jestem na etapie, że wybieram filmy z konkretnymi aktorami/aktorkami smile
      • szafireczek Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 20:59
        Widzę, że to już wyższy stopień fascynacjismile ja też bardzo lubię, w tym właśnie historyczne i tak, Cesarzową Ki bardzo polecam.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 21:19
          to był mój pierwszy smile dzięki niemu zaczęłam przygodę z dramami.
          I tak, to już u mnie fascynacja, czytam wszelkie artykuły i wzmianki o Korei, które mi wpadną w ręce, to ciekawa kultura, ciekawe zwyczaje. Opanowałam alfabet koreański, uczę się języka - wspólnie z moją 15 latką, miłośniczką k-popu smile
          Lubię też kuchnię koreańską, ale to nie dlatego że seriale oglądam, gotowanie mnie odpręża od zawsze, lubię egzotyczne potrawy, swoje pierwsze kim chi zrobiłam w 2007 roku, kiedy jeszcze mało kto o nim w Polsce słyszał smile robię je regularnie. teraz już z oryginalnych koreańskich składników, odkąd są łatwo dostępne. Dawniej robiłam z polskich zamienników smile
          • szafireczek Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 21:47
            Podziwiam. Skoro jesteś fascynatka, to teraz jeszcze podróż do Korei. Ja byłam tylko w Seulu i niedaleko od..., w tym na polach uprawy żeń-szenia. Ogólnie kraj, to fascynujące miejsce - miks historii i tradycji z nowoczesnością - dosłownie! Np. występy ludowego tańca na głównym placu prowadzącym do pałacu i wszędzie na ulicach ogromniaste ledowe ekrany. Byłam w okresie obchodów urodzin Buddy, takie nasze BNsmile mieszkałam w hotelu niedaleko największej buddyjskiej świątyni. Obchody trwały 2 tygodnie smile a gongi i modlitwy zaczynały się o 4 rano.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 00:46
              Oj rozważam, rozważam, jak tylko pandemiczne klimaty się uspokoją, chcę odwiedzić Seul i jak się uda Jeju (choć jak zobaczyłam ceny za noc na Jeju to nie wiem :0).
              Daj znać w jakim miesiącu byłaś, bo te pobudki o 4 rano....wolę kiedy indziej smile
              Te ekrany faktycznie, w wielu filmach da się zaobserwować, i tą ich powszechną elektronizację, od blackboxów, przez powszechne cctv aż po elektroniczne zamki, u nas dopiero śladowe, a tam standard. A jednocześnie tradycyjne zachowania, stroje, powszechne ukłony, honoryfikacje,
              W jednym z artykułów czytałam, że tam dopiero w 2007 znieśli prawnie zasadę "patryarchatu".
              To znaczy uchwalili w 2004 czy 5 ale żeby ludzie się przyzwyczaili i zaakceptowali to dali tak długie vocatio legis.
              No i nieszczególna sytuacja kobiet....
              Jednym słowem kraj skrajności.
              • szafireczek Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 15:21
                Urodziny są świętem ruchomym - pod koniec kwietnia lub w maju. Ja byłam w maju. Parada lepsza niż na Swięto Dziękczynienia w NJ (też byłam i to kilkakrotnie). Polecam też wizytę w skansenie - tradycyjnej osadzie, która jest położona między dwoma palacami, tylko trzeba włożyć wygodne buty, bo teren jest spory - parę godzin, by zwiedzić, no i nieźle pagórkowysmile Piękny też jest park narodowy w okolicach Seulu.
                Sytuacja kobiet chyba się polepszyla wraz z zamoznoscia społeczeństwa, a panowie tłumnie noszą torebki, kroczac za swoimi wybrankami. Jest mnóstwo domów kosmetycznych, bardzo malowniczych i tłumnie przez Koreanki odwiedzanych. Generalnie nie zauważyłam nieciekawego odnoszenia sie do kobiet, a wręcz przez traume z Japonczykami w czasie wojny, są wzruszające pomniki pamięci o losach tych kobiet, np. "Porzucone" kamienne buciki przy których codziennie kladzione są świeże kwiaty. Ogólnie to spoleczenstwo rolnicze, które wraz ze wzrostem zamożności przeniosło się do miast, awans społeczny to mieszkanie w blokusmile zwyczaje i kulturę trudno jest w tak krótkim czasie zmienić, w sensie cywilizacyjnym.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 23:28
                  Wiesz, ja nie byłam więc nie mam porównania co do sytuacji codziennych. Opieram się na czytanych artykułach.
                  Nadal występuje tam b duża dysproporcja między zarobkami kobiet i mężczyzn wykonujących tą samą pracę. Owszem, część kobiet robi kariery, ale zdecydowanie mniej niż w krajach zachodnich, częściej też kobiety rezygnują z pracy po urodzeniu dziecka, nie że chcą, ale okoliczności zmuszają.
                  Wiele się przez ostatnie lata poprawiło, ale wiele jeszcze jest do zrobienia.
                  Mimo bardzo wyśrubowanych przepisów antymolestowaniu i antystalkowaniu itp, to jednak wciąż kraj z dużym odsetkiem przestępstw seksualnych.

Zastanawia mnie jeszcze kwestia przemocy rodzinnej którą obserwuję w filmach, nie chodzi mi teraz o męża przemocowca bo to podobnie jak u nas jest pokazane, zdarza się ale nie jakoś nagminnie. Ale o przemoc starszych. Czy to taka licencja poetica scenarzystów czy jednak starsi wiekiem seniorzy bez krępacji biją swoje dorosłe już dzieci jak coś nie po ich myśli zrobią. Sytuacja obserwowana w tak wielu filmach że zaczęłam się zastanawiać czy coś jest na rzeczy. Czy jest tam kulturowe przyzwolenie? nie znalazłam jeszcze żadnego artykułu na ten temat.
                  • bialeem Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 23:56
                    To chyba wynika z tych wielopokoleniowych domów w których rządzą matuzalemi. Brrr. nie wyobrażam sobie rządów teściowej.
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 23:59
                      W Korei to raczej teścia. Tam jednak patriarchalizm ma się dobrze.
                      • bialeem Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:02
                        Sądząc po strukturze ich filmowych kadr managierskich, to nawet idealnie. Co nie zmienia faktu, że teścia bym pewnie przeżyła, a teściowej niesmile
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 23:57
                    jasnoklarowna napisała:

Ale o przemoc starszych. Czy to taka licencj
                    > a poetica scenarzystów czy jednak starsi wiekiem seniorzy bez krępacji biją swo
                    > je dorosłe już dzieci jak coś nie po ich myśli zrobią. Sytuacja obserwowana w t
                    > ak wielu filmach że zaczęłam się zastanawiać czy coś jest na rzeczy. Czy jest t
                    > am kulturowe przyzwolenie? nie znalazłam jeszcze żadnego artykułu na ten temat.

Pewnie się zmienia, ale chyba jest to u nich kulturowe i związane z kultem starszeństwa, czy to wiekiem, czy to pozycją. W jakims wywiadzie Hyun Bin mówił, że gdy ojciec dowiedział się, że ten chce zostać aktorem, tak go pobił po nogach, że ten wylądował nawet, zdaje się, w szpitalu.
                    • bialeem Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:03
                      Oh shit. Z zachodniego punktu widzenia im cholernie współczuję.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:07
                        bialeem napisał:

> Oh shit. Z zachodniego punktu widzenia im cholernie współczuję.

Za to mój ulubiony Park Hyungsik miał (i ma) chyba bardzo kochających i wspierających rodziców. Takie odniosłam wrażenie, z tego co widziałam, jak się do siebie odnosili w początkach jego kariery (wtedy muzycznej).
                        • bialeem Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:13
                          To wszystko przez ucho. Gdybym była jego rodzicem, to bym się chwaliła tym cholernym uchem wszędzie. Przecież facet z takim uchem nie zostanie urzędnikiem.
                          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:31
                            smile
                          • klaviatoorka1 Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 21:08
                            Gdyby miał długie, białe włosy, mógłby grać elfa w każdej produkcji, bez większej charakteryzacji
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 08:39
                    To rzeczywiście zaskakujące jak oni się tam tłuką. Chyba nie było dramy bez przemocy. Biją te dorosłe dzieci (ale i innych bohaterów) po twarzach, po całym ciele. W Fated to love you matka tłucze w furii po głowie ciężarną córkę (przy czym ciąża nie była winą córki). W My first, first love syn zostaje wyrzucony z domu w samych gaciach a wcześniej dostaje lanie. Dorosłe dzieci są przetrzymywane siłą w swoich pokojach. Nie mówiąc o tym, że do szczęścia w małżeństwie warunkiem koniecznym jest uzyskanie błogosławieństwa rodziców. Bez tego, wg kdram związek się nie uda, rozpadnie, nie będzie wsparcia rodziny itd. (Emergency couple, Snow in sea breeze). Spadną na młodych wszelkie plagi egipskie. Dlatego w niejednym serialu bohaterowie mimo ogromnej niechęci/agresji rodziców zabiegają o zgodę różnymi sposobami. Zresztą w chińskich podobnie.
                    W bodajże One spring night mamy dość okrężnie przekazany problem gwałtu małżeńskiego. Ale jakoś tak po łebkach jakby się twórcy bali kogokolwiek urazić.
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 16:46
                Ja kompletnie nie mogę zrozumieć dlaczego oni w niektórych tych wielgachnych domach ręcznie piorą i wszędzie ręcznie zmywają! Jak w 21 wieku można nie mieć pralki???
                • szafireczek Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 16:58
                  Bo większość mieszka właśnie w niewielkich mieszkaniach w bloku i to dla nich oznaka statusu awansusmile Poza tym ich sposób pojmowania mieszkania jest specyficzny - kazdy członek rodziny ma swój własny pokój i tam śpi, je, wypoczywa, a nawet jak trzeba - pracuje. Każdy w swoim. Nie ma salonu, sypialni...Poza tym, w domu się nie gotuje, tylko je na mieście, stąd tysiące małych lokali gastronomicznych. Nowoczesne jest od niedawna posiadanie zwierzaka i bardzo modne, bo do tej pory uważano, jako społeczeństwo pochodzenia rolniczego, że to nie do pomyslenia, by zwierzę było w domu, jako chociażby pupil, bo o czlonku rodziny, to nadal nie ma mowysmile no i ta kultura zachowania twarzy, niestety nadal silna, stąd kraj licznych samobojstw niestety. Wysrubowane standardy konieczności kariery, zwłaszcza po studiach, które drogo kosztowały rodzinę i nie wszystkie dzieci mają przez to swoją szansę oraz perfekcjonizm, nadal mają wpływ na życie codzienne.
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 10:26
        Jestem chwilowo niestety przywiązana do netflixa i to polskiego więc mam ograniczony wybór.

Podobały mi się bez większych zastrzeżeń
        Healer
        Masters sun
        Oh my venus
        Weightlifting Fairy Kim Bok Joo
        Introverted Boss
        Stranger
        Strong Woman Do Bong Soon

Co do reszty romkomów mam syndrom 11 odcinka. Nudzą mnie później te dramy niemożebnie. Jeszcze żaden historyczny nie złapał mojej uwagi.
        Secret Garden było moim pierwszym oglądanym kilka lat temu, ale nie dokończyłam właśnie ze względu na rozmemłanie fabuły mniej więcej w 2/3
        Sporą część z tego co wymieniłaś mam na liście.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 15:41
          Bialeem, jeśli masz dostęp do neta to możesz oglądać legalnie na stronie viki.com, nie ma potrzeby ściągania aplikacji, oglądasz wprost ze strony. Po prostu odcinek przerwany reklamami. Ponad 250 jest przetłumaczone na polski, jak nie przeszkadza ci oglądanie po angielsku to wzrasta do chyba 600.
          Jeszcze oglądam na dramaqueen i dramaonline, tu są tłumaczone na polski, trzeba się jednak zalogować. Konto bezpłatne.
          Więc wybór spory.
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 16:26
            Potrzebuję tylko oryginalnego dźwięku i najlepiej angielskich napisów. Tnx za poleceniesmile
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 17:08
              To jeśli na viki wejdziesz to polecam w pierwszej kolejności
              Heartless City, scen walki sporo, klimat gangstersko-mroczno-korupcyjny, główny aktor wcześniej nielubiany przeze mnie tu pokazał klasę
              Misty - naprawdę świetny kryminał, niedoceniany, w sensie mało znany, trafiłam na niego przypadkiem, mnie się baaardzo podobał
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 15:12
                Jesteś najlepsza! Będę musiała zrezygnować z pracy albo ze snu...
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 21:11
                  bialeem napisał:

> Będę musiała zrezygnować z pracy albo ze snu...

No ja kilka ładnych nocek zarwałam. jak oglądałam moją pierwszą dramę, cesarzową Ki to poszłam pewnego poniedziałku do pracy bez minuty snu. tak mnie intrygi dworskie wciągnęły że nie byłam w stanie przestać.
                  W ogóle chyba całe 56 odcinków w tydzień łyknęłam.
                  Potem jeszcze raz mi się taka sytuacja zdarzyła, ale nie pamiętam już przy której dramie, potem byłam już mądrzejsza.
                  Ale i tak czasami od niektórych filmów trudno mi się było oderwać, i nie raz wstawałam moooocno niewyspana.

Jak trafisz na coś fajnego to napisz i miłego oglądania smile
                  • bialeem Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 22:20
                    Pracuję zdalnie w godzinach "około" 10-16. Mam na szczęście trochę swobody na niedospanie, nieprzespane nocki i przysypianie na spotkaniach, których nie prowadzęsmile
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 19:41
        jasnoklarowna napisała:

> Rozumiem Cię, ja wsiąkłam 3 lata temu, teraz mam na koncie ok 200 dram. co mogę
        >

Aż zawzięłam się i policzyłam wink Jestem daleko w tyle bo doliczyłam się 77 ale nie tylko koreańskich (japońskich i chińskich też).
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 20:56
      Bialeem, ja mam wiele hitów i trochę niewypałów też.

Moje ulubione, z takich nowszych, bo lubię tez kilka staroci, to:
      Crash Landing On You
      Strong Girl Do Bong Soon
      Fight For My Way
      Hwarang
      Hyde, Jekyll, Me
      Kingdom
      Tune in For Love
      Voice 2 (2. częśc bardziej podobała mi sie niz pierwsza)
      I Am Not a Robot

To takie, do których nie mam wcale lub większych zastrzeżeń.

Warte zainteresowania to również:
      Are You Human?
      Memories of the Alhambra
      My Lovely Sam Soon (staroć, ale fajny)
      One Spring Night
      Something in the Rain
      The Tale of Nokdu
      Mr. Sunshine
      Cheese in the Trap
      Suits
      What Happens With My Family (wkrótce na Netflix, choć to starsza drama)
      High Society, ale tu główny wątek mega nudny, za to wątek poboczny (drugiej pary) fajny
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 20:59
        I też, jak jasnoklarowna, często sugeruję się ulubionymi (lub przeciwnie) aktorami i aktorkami. Jest kilkoro takich, którzy skutecznie mnie zniechęcają, bo wiem, że będą mnie tylko irytować.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 22:15
          kurt.wallander napisała:

> Jest kilkoro takich, którzy skutecznie mnie zniechęcają, bo wi
          > em, że będą mnie tylko irytować.

Nie trawię, no nie znoszę aktorki grającej główną rolę w Emergency Couple. Widziałam ją jeszcze w dwóch innych dramach i tą drugą porzuciłam bo nie dałam rady na nią patrzeć.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 23:05
            Ja tej nie znoszę. Przez nią nie obejrzałam "Kill Me, Heal Me". No nie byłam w stanie.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 23:22
              Ale to chyba nie o tej samej piszecie. W kill me grała Hwang Jung Eum, ona gra też w Secret, She was beauty, full house 2 i nie pamiętam w czym ją jeszcze widziałam. Nie za bardzo lubię jej głos, w szczególności jej sposób mówienia.
              A w Emergency grała Song Ji Hyo, ją kojarzę z Lovely Horribly i z jeszcze czegoś, tylko nie mogę sobie przypomnieć.
              Ja natomiast nie trawię bardzo popularnej przecież Park Min Young czyli sekretarki Kim, grała też glówne role w Healer, City Hunter, Her private live i ostatnio I'll Go to You When the Weather is Nice. Same filmy z nią lubię, ona natomiast wydaje mi się sztuczna, no jakoś mi zgrzyta.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 23:47
                Tak, chodziło mi o Hwang Jung Eum, nie dałam linka do aktorki i wyszło, jakbym pisała o tej samej, co heca. Nie lubię też popularnej Park Shin Hye - uważam, że jest kiepską aktorką, generalnie we wszystkim i przy każdej okazji ma te samą minę.
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 09:42
                  A mnie się ona podoba przez mystic popup bar. Gdybym zaczęła od She was pretty to też bym nie dała rady, ale mystic mi ją ładnie odczarował i nawet polubiłam ten jej nietypowy głos.
                • biankao Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 16:58
                  Ooo zgadzam się w 100% co do Park Shin Hye. Tez nie rozumiem dlaczego jest taka popularna.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 00:13
                Tak, Song Ji Hyo. Ona grała jeszcze w Was It Love na Netlixie oraz w Ex Girlfriend Club.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 00:48
                  O właśnie, w was it love ją widziałam ostatnio. Jakoś szczególnie mi nie przeszkadza, ale ulubioną aktorką nie jest.
                  • minniemouse Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 03:59
                    Crash Landing on You - bardzo fajne, drugi raz oglądam smile
                    naprawdę dobrze zrobione.
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 15:44
                      też mi się podobał, oprócz Hyun Bina, którego fajnie sie ogląda to pomimo tematu generalnie trudnego jest tyle sytuacji humorystycznych że warto polecić ten serial.
                      Dla mnie scena wymowna to mina głównego, który ma problemy z dostępem do elektryczności, ciepłej wody, szamponu i myje włosy mydłem i wtedy główna żąda od niego odżywki do włosów (o której on nawet nie wie że istnieje smile)
                      • naszastruga Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 16:23
                        Musisz mieć dużo czasu smile
              • biankao Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 16:55
                Rozumiem twoje odczucia co do Park Min Young dlatego mi się bardzo spodobała w Healerze bo jej rola była inna od pozostałych które grała i nawet ciężko ja było rozpoznać. Ona zazwyczaj gra takie same postacie w każdej dranie a w Healerze jej bohaterka była ciekawa i nietypowa. Ja z kolei mam podobnie z Lee Jong Sukiem - totalnie nie rozumiem jego fenomenu. Owszem jego dramy są zazwyczaj dobre, ale jego gra totalnie do mnie nie trafia jest sztywny i ma mały wachlarz emocji. A wyglądem przypomina mi Michaela Jacksona - tzn. Jego nos wyglada jak nos Michaela po operacjach...
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 18:16
                  Lee Jong Suk jest dla mnie tak paskudny, że choćby był dobrym aktorem w dobrym serialu, to nie chcę na niego patrzeć.
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 19:07
                    Dla mnie nie tyle paskudny, co zawsze ma jedną i ta samą minę 😃. A jednak obsadzają go w naprawdę wielu produkcjach, niektóre naprawdę ciekawe scenariuszowo.
                    Serio, nie wiem na czym polega jego fenomen, w jakimś artykule czytałam że jego pocałunki w dramach są już ponoć legendarne. Nie wiem ale to chyba bonus dla jego partnerek ekranowych.
                    Faktem jest ze bardzo podobała mi się drama doctor stranger, niekoniecznie z jego powodu. Mam też ochotę na obejrzenie Hymn of death, historii prawdziwej o pierwszej koreańskiej śpiewaczce. Jednak wiem jaki był koniec historii i się wstrzymuję z obejrzeniem.
                    • biankao Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 20:06
                      Jego pocałunek w W (ten w więzieniu) mnie rozśmieszył - otwierał usta tak szeroko jak ryba. Nie był to naturalny pocałunek, wiec nie wiem i co chodzi z tymi legendarnymi pocałunkamiuncertain
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 03:51
                      Obejrzałam Hymn of death. W sumie mogę polecić
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 19:09
                  Lee Young Suk wygląda jak wielkie dziecko mimo 31 lat wink I rzeczywiście gra przeciętnie.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 21:08
        o hejka, ostatnio myślałam o Tobie w kontekście Hyun Bina.
        Wpadłam na staroć z nim z 2009 r z polskimi napisami: I am Happy. Oglądałaś?
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 23:03
          jasnoklarowna napisała:

> o hejka, ostatnio myślałam o Tobie w kontekście Hyun Bina.
          > Wpadłam na staroć z nim z 2009 r z polskimi napisami: I am Happy. Oglądałaś?

Jasne, że tak.

Nie jest to mój ulubiony film, ale można obejrzeć. Ja czekam na Confidential Assignment 2 mydramalist.com/67965-confidential-assignment-2
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 23:26
            Oooo, trzeba trzymać rękę na pulsie, no fajny jest ten facet, lubię z nim filmy, fajnie wciela się w role, nie podszedł mi tylko w Alhambra, ale ogólnie ten film mi się średnio podobał.
            Najlepsza jego rola dla mnie to negocjator : )
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 23:51
              jasnoklarowna napisała:

> Najlepsza jego rola dla mnie to negocjator : )

Masz na mysli ten najnowszy film? Czy "The Negotiation" z Son Ye Jun? Tego najnowszego jeszcze nie widziałam, mam nadzieję, że może dadzą na Netfliksie, bo nie bardzo lubie oglądać na tych dziwnych stronach typu dramacool. Mnie się Hyun Bin bardzo podobał we wspomnianym serialu "Friend, Our Legend", ale on generalnie dobrze wypada, nawet w tych starszych typu "Secret Garden", "My Lovely Kim Sam Soon", czy nawet "Snow Queen", który nie ma zbyt dobrych notowań.

Bardzo fajnym aktorem z młodszego pokolenia jest Park Hyung Sik. Jeszcze nie ma tak bogatej filmografii, ale moim zdaniem ma duży potencjał.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 00:03
                o The Negotiation mi chodziło.
                Najnowszego jeszcze nie widziałam.
                Przypomniałaś mi o Snow Queen, jeszcze nie widziałam smile.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 01:37
                  jasnoklarowna napisała:

> o The Negotiation mi chodziło.
                  > Najnowszego jeszcze nie widziałam.
                  > Przypomniałaś mi o Snow Queen, jeszcze nie widziałam smile.

partnerka Hyun Bina dość drewniana, ale warto zobaczyć mimo wszystko, jak ktoś lubi tego aktora
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 01:38
                    Jesli chodzi o Negotiation, to Hyun Bin świetny, ale ma trochę mało screen time, a sam film mnie się nieco dłużył
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 09:44
                Park Hyung Sik jest na mojej liście przez to ucho. Nie mogę przestać patrzeć na to jego uchobig_grin
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 12:00
                  Ucho jest świetne. Ktoś powinien go wziąć do roli elfa, nie trzeba charakteryzacji, przynajmniej do jednego ucha smile On jest naprawdę całkiem dobrym aktorem, sprawia, "staje się" swoimi postaciami i uwiarygodnia je. Bardzo mi się podobał w "Strong Woman...", ale również w High Society, który to serial zmęczyłam tylko dla niego. Nawet przecierpiałam "The Heirs" z koszmarnym Lee Min Ho i równie sztywną Park Hye Shin dla paru scen z Hyungsikiem. No, w tym serialu byłjeszcze niezły Kim Woo Bin. Fajną rolę ma też w "What Happens to My Family", które wchodzi niedługo na Netflix, czy w starej mini-dramie "Sirius", gdzie całkiem zgrabnie gra braci bliźniaków.. Chyba najmniej mnie zachwycił w najnowszym serialu, czyli koreańskiej wersji "The Suits".
                  • bialeem Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 12:26
                    We mnie po Masters sun urósł Seo In Guk (chociaż zaczęłam oglądać dla So Ji Suba, to dorwał mnie niezły sls). Jak będę miała dostęp do vpna, to muszę obejrzeć The Smile Has Left Your Eyes
                    Ogólnie rzeczywiście dobrze się ogląda te seriale po aktorach.
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 21:36
                      bialeem napisał:

> Ogólnie rzeczywiście dobrze się ogląda te seriale po aktorach.

Fajnie byłoby, żeby Cha Eun Woo lepiej grał, bo jest prześliczny, tylko ta jego gra aktorska taka, nie wiem, nudna?

Inny przystojny, ale średnio sprawny warsztatowo, to Park Bo Gum. Oglądałam go ostatnio w "Record of Youth". W sumie polecam, choć od połowy robi się dziwnie.

Natomiast Park Seo Jun, że tak powiem, grows on me, bo z twarzy tak sobie, ale jak on fajnie potrafi mimiką odegrać różne nastroje, uczucia, przeżycia! Choć np. w Hwarang był jakis taki jednowymiarowy.

• bialeem Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 22:13
                        Cha Eun Woo - właśnie zaczęłam true beauty. No ładny. Na razie gra ze średniej półki, ale na liście ładnych jest.
                        Park Bo Gum - jeszcze nic z nim nie widziałam, ale mam na liście monster.
                        Park Seo Jun - nie podszedł mi w she was pretty, zaczęłam secretary kim i jakoś nie pieję z zachwytu. Nie jest zły, ale na listę za którą podążam nie trafił.

Joo Sang Wook - to mój fetysz. Nawet w słabszych rzeczach jest niezły.

• kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 22:25
                          bialeem napisał:

> Park Seo Jun - nie podszedł mi w she was pretty, zaczęłam secretary kim i jakoś
                          > nie pieję z zachwytu. Nie jest zły, ale na listę za którą podążam nie trafił.

On jest też fajny w reklamach, np. tu (rozbawi ci, jesli oglądałaś Strong Woman i wiesz, że w realu ci aktorzy sie przyjaźnią):www.youtube.com/watch?v=FvW7q2vWD3Y i ma niezłą chemię z aktorkami.
                          >
                          > Joo Sang Wook - to mój fetysz. Nawet w słabszych rzeczach jest niezły.

Nic z nim nie widziałam, ale mam na liście The Good Doctor, więc nadrobię. Ja mam słabość do młodziaków raczej. Ze starszych aktorów podoba mi się Hyun Bin i Song Seung Heon (ale widziałam go tylko w Black).
                          >
                          • bialeem Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 22:43
                            Chciałam napisać, że nie wydaje mi się specjalnie stary, ale spojrzałam na wiek. Po czym sobie uświadomiłam, że nie jestem dużo młodsza.
                            O dziwo birth of a beauty mi się podobało jak już się zawiesiło rzeczywistość w pierwszych 2 odcinkach. Spróbuj 2-3. Jak nie wciągnie to odpuść.
                            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 23:12
                              Ja jestem od nich wszystkich sporo starsza, tak że spoko. Przecież randkować z nimi nie planuję, tylko sobie oczy nacieszę.

Birth of Beauty, mówisz. Zobaczę, jesli znajdę na Netfliksie lub viki.
                          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 23:40
                            Joo Sang Wook fajnie wypadł w Cunning Single Lady
                            drugi film z nim i tą samą główną aktorką to Fates & Furies .
                            Pierwszy to w sumie komedia lekka, drugi już trochę poważniejszy, motyw zemsty itp.

Sam aktor przystojny dość, ale jego gra tak w środku stawki
                            • bialeem Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 23:54
                              No właśnie cunning zawiesiłam, bo nie mogłam przejść przez fabułę pomimo fajnych aktorów. Może mi się uda wrócić. Aktorka fajna, i oryginalna. Tnx za poleceniesmile

Zgadzam się ze środkiem stawki, ale chyba się polepsza. Choć jak zauważyła kurt... stary jest i zaraz pewnie przestanie grać
                              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:14
                                A aktorka z tego co pamiętam prywatnie jest żoną Lee Byung-huna, znanego z Mr Sunshine i wielu naprawdę fajnych filmów.
                                (Iris, Once in a Summer, i uwaga Terminator: Genisys)
                                Poluję na stary serial z nim, chyba sprzed 15 lat: All In. Chyba muszę po angielsku obejrzeć.
                                Grają tam też młodzi Ji Sung i znana z Descendants....Song Hye-kyo
                          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:49
                            Kurt właśnie wyżej wysmarowałam na temat Song, Seung, no też mi się podoba z wyglądu. Sporo z nim obejrzałam, jak go lubisz to zerknij.
                            A te jego rzęsy długie czarne i brwi, podobno jako jeden z niewielu aktorów nie poczernia i nie pogrubia brwi makeupem. Jak poczytałam w jakimś artykule o tych brwiach i że w Korei takie grube proste uchodzą za kanon piękna, i u kobiet i u mężczyzn to się zaczęłam w filmach przyglądać. faktycznie wielu facetów ma podrysowane, niektórzy do przesady
                            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 11:53
                              Przejrzałam właśnie to, co wyżej napisałaś, i niestety, nic nie jest dostępne na Netfliksie ani viki sad Tych innych stron nie lubię, wirusy mnie atakują, gdy coś tam oglądam. Może coś jeszcze dodadzą na N w przyszłości, czasem dodają starsze seriale, np. ostatnio Hyde, Jekyll, Me czy What Happens with My Family.
                              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 16:20
                                Na viki masz jeszcze the great show z nim
                                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 19:13
                                  dodałam do watchlist
                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 08:45
                          Park Seo Jun ma taką fajną scenę w WWWSK kiedy przedrzeźnia narzeczoną. Na chwilę znika sztywny prezes i pojawia się zwykły młody facet.
                          Z twarzy dość przeciętny ale nadrabia figurą wink I grą aktorską.
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 23:35
                        W Hwarangu jeszcze był dość młody, od tamtego czasu warsztatowo widać wielki postęp.
                        Lubię jego role, choć fryzura w ostatnim Itaewon Class zgrzytała mi bardzo, chociaż od połowy jak już był doroślejszy to mogli mu jakąś poważniejszą dać, to nie, do końca w tym rondlu z włosów występował.....
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 23:54
                          jasnoklarowna napisała:

> Lubię jego role, choć fryzura w ostatnim Itaewon Class zgrzytała mi bardzo, cho
                          > ciaż od połowy jak już był doroślejszy to mogli mu jakąś poważniejszą dać, to n
                          > ie, do końca w tym rondlu z włosów występował.....

To chyba wynikało z tego, że taką fryzurę miała grana przez niego postać z webtoonu, którego ekranizacją był serial. Sam sie śmiał z tej fryzurki. To była pierwsza drama z tym aktorem, jaką obejrzałam i bardzo się do niego zraziłam wtedy wizualnie przez ten "rondel z włosów" smile
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 22:11
      Jak nawalanki to może Bad Guys z Park hae jinem? Permanentne nawalanki wszystkich ze wszystkimi to Bad Guys Vile City. A jak kostiumowe nawalanki to My Country - The new age z Woo Do Hwanem i fantastycznym Jang Hyukiem wink
      Lekkie to może chiński Well Intended Love I i II część- druga zaskakująca i chyba tylko na Viki dostępna ale wg mnie lepsza i aktorzy stanowczo lepiej się bawią.

A i jakby ktoś narzekał na grzeczność k-dram(tak jak ja kiedyś). To ja wczoraj widziałam wibrator w filmie wink
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 22:23
        W koreańskim????
        Dawaj tytuł smile nie żebym tak seksu na ekranie pragnęła, ale ciekawam strasznie kto się odważył i w jakim kontekście smile
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 22:36
          Friend: The great legacy. Nudny ale aż zatrzymałam i przewinęłam żeby upewnić się czy dobrze widziałam wink
          Na Dramaqueen.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 23:09
            Jesli chodzi o "Friend", to lepiej chyba obejrzeć oryginalny, ten: mydramalist.com/2396-friend

Choc mnie się bardziej podobała wersja serialowa mydramalist.com/9-friend-our-legend

Z tym, że absolutnie nie nazwałabym tego serialu k-dramą, bo te kojarzą się jednak raczej z lekką rozrywką, nawet jesli są sensacyjne czy kryminalne. A ten serial jest dość ciężki, ale naprawdę dobry. I radzę przygotować chusteczki.
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 23:15
              Ja obejrzałam film nie serial. Może zerknę na oryginał.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 23:55
                heca7 napisała:

> Ja obejrzałam film nie serial. Może zerknę na oryginał.

Dlatego polecam serial. Mnie oryginalny film średnio podszedł, a serial wręcz zachwycił. Tego, co ty obejrzałaś, nawet nie ruszałam po przeczytaniu recenzji i opinii o nim w necie...Serial jest tego samego reżysera, co oryginalny film i stanowi niejako rozszerzenie wątków, których nie mozna było rozwinąć w filmie, ze względu na ograniczenia czasowe.
                >
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 23:29
            Kurczę, Heca, oglądałam to kiedyś i nie załapałam smile
            może pora wrócić smile
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 09:46
        Nie mogę w chińskie. Język mi nie podchodzi i nie mogę się skupić na fabule przez to ich szeleszczeniesad

Narzekałam na grzeczność kdram dlatego się odtruwam nawalankami po serii romkomów gdzie szczytem seksu był drewniany pocałunek albo 10 minutowy przytul filmowany z każdej strony.
    • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 22:12
      stranger serio obejrzlas? zaczyna się fajnie, ale robi się z tego brazylijska telenowela na 17 godzin. za długo, za długo!
      • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 01:22
        bywalec.hoteli napisał:

> stranger serio obejrzlas? zaczyna się fajnie, ale robi się z tego brazylijska t
        > elenowela na 17 godzin. za długo, za długo!

ale zarabiacie elegancko się tam noszą pracownicy prokuratury i wpływowi ludzie - garnitury i krawaty od rana do nocy jakby od krawca na miarę smile
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 09:40
        Właśnie mało telenoweli jak na kdrama. Praktycznie zero wątków romantycznych dzięki temu, że główny nico nie czuje. Bardzo fajne. Muszę dorwać drugi sezon.
        • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 14:39
          bialeem napisał:

> Właśnie mało telenoweli jak na kdrama. Praktycznie zero wątków romantycznych dz
          > ięki temu, że główny nico nie czuje. Bardzo fajne. Muszę dorwać drugi sezon.

no a nie szkoda Ci było czasu na 16 odcinków ponad godzinę kazdy?
          to by się dało ująć w klasyczne 13 x 45min a nawet w 6-8 odcinków.

Znaczy bardzo podoba mi się charakteryzacja - juz pisałem jacy ludzie są eleganccy - koreańskie zwyczaje - również feudalizm - kłanianie się w pas wyższym stopniem/rangą - jedzenie koreańskie,ich napoje itp.

Glowny bohater Si-Mol to robot - to fakt, ale jego towarzyszka policjantka jest super. Miałem dużą polewkę z zachowania Seo - niby poważny pan prokurator a zachowywał się jak sztubak.

Tylko za wolno się to toczy. za wooooooooolnoooooooooo.
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 15:01
            Fakt, że większość tych seriali powinna być o kilka odcinków krótsza, bo w okolicach 11 kończy im się wena, a zaczynają flashbacki ale nie trzeba tego oglądać na raz. Akurat są święta i mam czas na przebąkanie całego dnia na serial.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 15:46
            Drugi sezon dostępny na N, zamierzam wkrótce zobaczyć. Mnie się takie rozgrywki o władzę podobają
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 26.12.20, 23:11
      Polecę ci jeszcze nie serial, a film, takie kino akcji z elementami komedii.

Confidential Assignment

Fabuła mało oryginalna, ale zagrane zgrabnie.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 00:08
      To jeszcze polecę dramę japońską. Inną trochę w klimacie. I nie dla aktualnie odchudzających się wink Cursed in love. Warto dla samych "rekwizytów" smile
      • minniemouse Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 04:22
        a ja polecę Oh My Ghost - fajne! wszystko tam jest - komedia, miłość, dramat, nawet watek kryminalny. i duchy!
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 09:38
          Obejrzałam po Masters sun. Fajnesmile
    • biankao Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 09:29
      Ja oglądałam w czasach studenckich a jakiś rok temu zaczełam znowu i obejrzałam prawie wszystkie o których pisze jasnoklarowna. Na mnie największe wrażenie zrobiły:
      Healer
      Kill me heal me (choć długo nie mogłam się zmusić do obejrzenia)
      It's ok that's love (uwielbiam aktora wcielajacego się w główna rolę)
      Just between lovers
      That winter the wind blows (ten sam aktor co w It's ok that's lovewink)
      Secret love
      Are you human too?

Czy możecie polecić coś co leci teraz? Oglądam Lovestruck in the city, ale na razie bez szału. Zastanawiam się czy Ji Chang Wook coś majstrował przy twarzy. Uwielbiałam go w Healer, ale w kolejnych jego produkcjach coś mi w nim nie pasuje. A w tej najnowszej dramie wygląda plastikowo. Nie wiem czy to makeup czy botoxuncertain Zastanawiam się nad tym żeby zacząć Mr Queen....
      • biankao Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 09:32
        Zapomniałam jeszcze o:
        King the Eternal Monarch (podobał mi się bardziej niż Goblintongue_out)
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 10:17
        Biankao jak lubisz Jo In Sunga to zobacz Frozen Flower.
        To wprawdzie film nie serial, i jak na koreańskie warunki b.odważny. Chyba z 2009 roku. Jest na CDA po polsku.
        Nie tylko historyk, nie tylko seks damsko-męski ale też jest scena męsko-męskiego.
        Główne role grają właśnie Jo In Sung i Joo Jin Mo znany z Cesarzowej Ki. Choć ten ostatni tu nie wyglądał tak korzystnie. Natomiast świetnie wyszedł jeśli chodzi o grę i look w Gabi. Polecam oba filmy
        • klaviatoorka1 Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 16:23
          Uwielbiam Joo Jin Mo we Frozen Flower. Potwierdzam- film ważny i odważny, dla mnie pierwsze spotkanie z koreańską sztuka filmową. Niestety, zakończone moją śmiercią. Dla amerykańskich i polskich seriali
        • biankao Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 16:34
          Widziałam na YT. Fajny, bo wole trochę takie poważniejsze tematy anie same lekkie rom-com. Ale przyznaje bez bicia ze ja wole Happy endywink
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 12:12
        Ji Chang Wook poprawiał nos (m0im zdaniem niepotrzebnie), ale to juz dawno temu. Może faktycznie botoksował sie ostatnio?
        Ja oglądam teraz horror "Sweet Home" (dopiero 2. odcinek, bo oglądam z córka, a ona nie ma tyle czasu na oglądanie) i "Start-Up". Ten ostatni taki "o zwykłych ludziach", młodych wkraczających w samodzielne życie. Nie powiem, że nie mam zastrzeżeń, zarówno do fabuły, jak i reżyserii, ale da się oglądać, tylko czasem trzeba przewinąć dłużyzny, typu ludzie idą do siebie przez pomieszczenie, w zwolnionym tempie i idą, i idą, i idą. Ja nie mam cierpliwości do takich "efektów".

Jeśli podobał ci się Seo Kang Joon w "Are You Human?", to zobacz go w Cheese in the Trap. Moim zdaniem to jego najlepsza rola, z tych które oglądałam. Niestety, w roli głównej znów "drewniak", w dodatku sama fabuła i przesłanie filmu dość koszmarne. Ale ja nie oglądam k-dram dla fabuły, raczej dla wybranych aktorów i ciekawych ról. Często są to role drugoplanowe, czy tzw. second lead.
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 12:20
          W k2 wygląda tak dobrze jak w healerze. Nie mogę się napatrzeć. Tylko tę grzywę mógłby przyciąć.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 23:51
            Jak dasz radę, to zobacz go w Cesarzowej.
            Tam miał chyba z 25 lat, grał na początku takiego durnego, młodego, rozpieszczonego, nie znającego życia tchórza, a z czasem jego rola ewoluowała , był pewniejszy siebie i coraz dojrzalszy, bardziej zdeterminowany, fajnie to pokazał. Nawet na tronie początkowo siedział "jednym wystraszonym półdupkiem" a potem coraz bardziej statecznie.
            Ja oglądając ten film byłam chyba jak wiele osób po stronie drugiego głównego granego prze Joo Jin Mo, ale teraz sama nie wiem. W ogóle po końcówce byłam w szoku prawie i sama nie wiedziałam jakim cudem tak się wszystko.
            Aczkolwiek to historyk i długi, spojlerów nie chcę pisać więc tu skończę, zastanów się. Ja ci film polecam.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 23:53
              jasnoklarowna napisała:

> sama nie wiedziałam jakim cudem tak się wszystko.

zapomniałam dopisać "potoczyło"
            • bialeem Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 23:57
              Zapiszę sobie jako pierwszy historyk na liściesmile
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:01
                Zobacz tez koniecznie Hwarang, tylko nie zniechęcaj się pierwszym odcinkiem. Ja robiłam 3 podejścia do tego serialu, za każdym razem utykając w połowie pierwszego odcinka.
                I w sztafażu historycznym, ale o zombie - "Kingdom"
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:05
                  Widziałam recenzje. Niestety u mnie wszystkie zombie odpadają. Nie widziałam nawet zombie komedii. Nie wiem dlaczego kompletnie mnie ten temat odrzuca w każdej formie.
            • klaviatoorka1 Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 21:16
              Ja byłam w team TalTal"a
              Jego powłóczyste spojrzenia spod długiej grzywki przyprawiały mnie o ślinotok...
              Gdyby Cesarzowa się z nim spiknęła, ich królestwo trwałoby do dzisiaj big_grin
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 21:37
                A wiesz, że czytałam wywiad z nim (Jin Ji Han chyba się nazywał aktor grający Tal Tala, można go też w My Secret hotel zobaczyć i ostatnio mignął mi w trailerze jakiejś dramy medycznej chyba z motywem zemsty), że scenariusz przewidywał jakiś wątek między nimi ale w trakcie zrezygnowano sad. Szkoda, ten jego głos.... (nie wiem co ja mam z tymi głosami, wielu aktorów po głosie rozpoznaję).
                Poza tym momentami miałam wrażenie że między nimi jakaś więź mimo wszystko jest, przynajmniej z jego strony smile
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 13:07
          Seo Kang był świetny w The Third Charm, on ma ciekawą mimikę, moim zdaniem do ról wymagających cierpiącego wyrazu twarzy jest idealny. Też mi się podobał w Cheese.... dlatego szukałam innych z jego udziałem i tak trafiłam na Charm.
          Ostatnio widziałam go we I'll Go to You When the Weather ... sam film fajny, ale znów Park Min Young......
        • biankao Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 14:46
          O nosie wiem, ale serio porównując jego twarz w Healer i w Lovestruck to coś jest nie halo. Start up oglądałam. Bardzo mi się podobał, zwłaszcza główny bohater - bo nie był to typowy koreański ML. Choć mało romantyczny jak dla mnie, zwłaszcza ze strony Suzy.
          Do Cheese nie moge się zmusić choć lubie główna aktorkę. Czytałam mieszane opinie, ze nagle znika główny bohater, ze fabuła siada gdzieś w połowie itp.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 15:16
            W CHITT przede wszystkim zakończenie jest totalnie z doopy.
            • biankao Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 16:30
              Właśnie onzakonczeniubtez słyszałam i nie potrafię się zmusić hak wiem ze coś nie gra. Za dużo dobrych dram widziałam niestety i te słabsze ciężko mi wchodzą. Niektórych nie moge nawet dokończyć gdy w środku mnie znudzą...
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 15:20
      Ja zaczęłam oglądać Tell me what you saw z Jang Hyukiem. Ale na razie kończę pierwszy odcinek więc nie wiem czy warto polecać.

Jeśli ktoś bardzo lubi Jang Hyuka to powinien zobaczyć Fated to love you. Przedziwną dramę , w której główny bohater śmieje się tak, że gniją mi ziemniaki w piwnicy wink
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 15:55
        A oglądałaś do końca? W ostatnim chyba odcinku częściowo wyjaśnił czemu reagował takim śmiechem w kryzysowych sytuacjach.
        To była moja pierwsza drama z Jang Hyukiem, nie doceniłam tam jego aktorstwa, wydawał mi się dziwny, przez ten śmiech wręcz antypatyczny, dopiero później przyszła refleksja, to naprawdę świetny aktor, mimo iż jest wielu lepiej wyglądających od niego.
        On na tle nie wyróżnia się ani wzrostem, ani posturą ani twarzą, za to talentem bardzo.
        Ostatnio oglądałam z 2008 chyba Chuno, łowca niewolników, już tam był świetny
        rewelacyjny w Money Flower, w ogóle polecam ten film,
        fajny w Voice, choć tam przewyższył go Kim Jae Wook, jego najlepsza rola ever
        A Beautiful mind, Wok of Love,
        Shine or go crazy - mnie nie do końca podeszło
        Teraz zamierzam Midasa obejrzeć
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 16:34
          Obejrzałam do końca , pamiętam smile Ale śmiech sam w sobie diaboliczny.
          Ja zaczęłam oglądać My Country dla Woo Do Hwana a przebił go grą aktorską Jang Hyuk. Aktor grający Hwi wylądował tutaj na końcu stawki.
    • klaviatoorka1 Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 16:19
      hahaha no to przepadłaś, unnie smile

nie ma ładniejszych walk niż w Wojowniku Baek Dong Soo no i młodziutki Ji Chang Wook też nie do pogardzenia.

Hwarang- tego chyba polecać nie trzeba, tyle tam piękna w każdej scenie...

Jeśli chodzi o starocie to ja jeszcze bardzo lubiłam muzykę z Marry me, Marry i You're Beautiful
      • jowita771 Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 19:57
        klaviatoorka1 napisała:

> nie ma ładniejszych walk niż w Wojowniku Baek Dong Soo

Fakt, nie mogłam się napatrzeć i na walki młodszego pokolenia i tego starszego też. Cudo.
    • biankao Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 17:01
      Dziewczyny a jakie dramy pomimo swojej popularności was rozczarowały? Dla mnie było to Descendants of the Sun: główna bohaterka mnie tak denerwowała swoimi fochami ze nie obejrzałam do końca.
      • biankao Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 17:07
        No i Heirs - dwa pierwsze odcinki spoko ale później to telenowela.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 17:20
        Descendant....
        Goblin - obejrzeć warto bo to klasyka, ale zachwytów nie pojmuję
        My ID Is Gangnam Beauty
        Korean Odyssey i Hotel del Luna wielu się podobały, ale ja byłam zawiedziona
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 17:23
          A i jeszcze W-Two Worlds o ile dobrze tytuł pamiętam. Zachwyty odbiorców chyba dotyczyły grającego główną rolę Lee Jong Suka, też nie przepadam za nim, sama akcja choć szybka to taka naciągana, niby fantazy ale jednak zmusiłam się by nie zostawiać niedokończonego
          • biankao Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 20:10
            Mnie się W podobał bo tak hak wiele dram może znudzić tak tu ciagle zwroty akcji sprawiały ze klikałem nanastepny odcinek. Natomiast zawiódł mnie aktorsko. Zarówno główny bohater jak bohaterka zagrani słabo. Choć Kubie te aktorkę która grała FL. Była bardzo dobra w filmie Always -scena płaczu w hej wykonaniu byka fenomenalna.
        • biankao Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 17:24
          Ja tez ostatnio obejrzałam Goblina. Był ok, ale bez przesady.
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 17:30
          Luna jest po prostu ślicznie zrobiona a IU fajnie gra fajną postać. Reszta jest taka se.
          Odyssey jest dziwna. To chyba był mój drugi ever kdram i też nie dokończyłam. Nawet nie dlatego, że mi się jakoś bardzo nie podobało, ale się rozwlekła jak flaki z olejem.
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 17:22
        Coffee prince. Kompletnie nie podpadli mi aktorzy. Ale tak kompletnie, a szkoda, bo fabuła zabawna i wątek homoerotyczny też.
        You're Beautiful. Kompletnie bezjajeczny. Jang Geun Suk w wersji emo. No nieeeee.
        Boys Over Flowers - bohaterka mnie wnerwiała tak, że nie przebrnęłam za 4ty odcinek.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 27.12.20, 19:13
        Great Seducer. Ani Wielki ani Uwodziciel. Oni chyba uwodzicieli nie widzieli tongue_out
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 28.12.20, 21:44
        biankao napisała:

> Dziewczyny a jakie dramy pomimo swojej popularności was rozczarowały?

The Heirs był chyba jednym z najgorszych seriali. Ale gra tam Hyungsik, więc dla niego się przemęczyłam.

Przerwałam w trakcie oglądanie "Kill Me, Heal Me", nie byłam w stanie znieść głównej aktorki. Ten serial uważany jest za b. dobry i lepszy od serialu o podobnej tematyce, który pokazany był w tym samym czasie "Hyde, Jekyll, Me". Mnie się ten drugi bardzo podobał. Główną rolę męską z duzym urokiem gra Hyun Bin. Od niedawna jest na Netfliksie. Polecam.

Takie, które porzuciłam nie obejrzawszy do końca to:
        Abyss
        Hit the Top
        King2Hearts
        My Holo Love
        Put Your Head on My Shoulder

Kiepski jest tez My Secret Romance

Ale nie wiem, czy one są jakoś specjalnie popularne.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 04.03.21, 21:50
        Skoro znowu wątek poszedł w górę to dopiszę jeszcze jedną dramę. Chińską. Wiem, że nie wszystkie tu lubicie chińskie ale niech Was ręka boska broni przed Pretty Man na Viki! Tych straconych godzin będziecie żałować do końca życia. Co. Za. Gniot. Nawet nie wiem od czego zacząć, pospoileruję bo i tak tego nie obejrzycie. Pierwszy odcinek i Główni idą do łóżka, po czym okazuje się, że nie powinni bo on tylko zastępuje w roli męża swojego przyrodniego brata będącego w śpiączce big_grin Po czym przez połowę serialu mamy retrospekcje z liceum gdzie wszyscy się poznali i jak to było. Nudne jak flaki z olejem. Dalej następuje dramat ze złą macochą w tle, kochankami w ciąży. Bohaterowie ze sobą nie rozmawiają w ogóle, karuzela nieporozumień i przeinaczeń. Po czym na dwa odcinki przed końcem Głównemu się w ciągu sekundy odwiduje wink Bo sobie coś przypomniał z dzieciństwa. I jeśli myślicie, że w dwóch ostatnich odcinkach coś się wyjaśni to doopa. Dwa ostatnie odcinki to...ponownie retrospekcja z liceum big_grin I nic więcej. Drama urwana bez zakończenia, jakiegokolwiek. Nie wiem czy sobie gratulować, że dotrwałam do końca czy współczuć , że straciłam czas tongue_out

Dla odmiany niezłe jest tajwańskie Behind Your Smile.
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 04.03.21, 22:04
          Będę go czasem podbijałatongue_out Ja nie Chińska, ale plot brzmi ekhm fascynująco...
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 04.03.21, 22:25
            A weśśśśś, wchodzę, patrzę jest seks na dzień dobry czyli nie będzie tak sztywno jak w koreańskich. I tak się nabrałam tongue_out A dodam jeszcze, że jak śpiący mężuś się obudził to zaprotestował, że on tej małżonki nie chce bo on sypia z inną, kocha tamtą i chce rozwodu wink Nie mogę pominąć cudu medycznego -z kilkumiesięcznej śpiączki obudził się sprawny i rześki jak poranek tongue_out Od razu biegał i jeździł samochodem a nawet zrobił kochance dziecko. Może powinni go zatrudnić jako specjalistę w klinice Budzik tongue_out
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 04.03.21, 22:35
              Hmmm, temat z bliźniakiem w śpiączce i zastąpieniem go przez brata w zakresie małżeńskich obowiązków spotkałam w koreańskim filmie, praktycznie erotyk, kurczę, nie pamiętam tytułu, ale bliźniaków grał tam znany aktor, główny dziennikarz z Healera.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 04.03.21, 22:51
                Żeby tu był bliźniak wink A to jest starszy, przyrodni brat z innej matki wink
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 04.03.21, 22:13
          Behind oglądałam, fajny jest, a piosenkę z niego zgrałam sobie z yt.
          Ostatnio oglądałam z tym aktorem fajna dramę na viki, lost romance. Polecam, fajnie zrobiona, element fantastyki ale fajna.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 04.03.21, 22:17
            O, dzięki dopisuję smile
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:04
      A muzyki koreańskiej słuchacie?

Jesli nie znacie,to posłuchajcie Gaho, utalentowany młody człowiek o pięknym głosie. Najbardziej znany chyba z piosenki z Itaewon Class, ale mój ulubiony utwór to Stay Here www.youtube.com/watch?v=-GHvBqysNHg
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:26
        Ich muzyka jest trochę jak bruno mars. Bezpłciowa. Ale nie jestem tu najlepszą wykładnią, bo wolę personalnie relatywnie inne cosie. Na mojej spotifajowej liście 2020 znajduje się głównie klasyka.
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:27
          Ale to zapodane jest ładne i łagodne (wciąż brunomarsowe)
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:34
            bialeem napisał:

> Ale to zapodane jest ładne i łagodne (wciąż brunomarsowe)

No widzisz, jak można różnie odbierać muzykę. Bo dla mnie ten utwór jest pełen emocji.
            • bialeem Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:39
              Nieznajomość języka pewnie ujmuje utworowi. Nie licząc opery zwykle tak bywa.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 11:55
                bialeem napisał:

> Nieznajomość języka pewnie ujmuje utworowi. Nie licząc opery zwykle tak bywa.

W filmie, który zalinkowałam są napisy.

Choć czasem sama melodia i głos są wystarczające, żeby załapać przesłanie.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 12:02
                  Choc bywa tez myląco. Ta piosenka ma smutną treść, o rozstaniu, a brzmi wesolutko: www.youtube.com/watch?v=YaHxAdHwf1g

• jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 29.12.20, 00:28
        Gaho miał fajny kawałek w The Last Empress,
        Uwielbiam piosenki Kim Yuny, samych filmowych kawałków ma kilkanaście, z różnych dram.
        Bardzo lubię nostalgiczne nastrojowe kawałki Sondii,
        Kocham lekko schrypnięty głos Kim Pila/ czy też według transkrypcji Kim Feela/ koreańczycy jednak piszą i wymawiają przez P
        Ostatnio wpadłam na Yim Jae Booma, starszy trochę ale fajny ma głos i fajne nieraz kawałki, a jego wykonania Shape of my Heart Stinga czy Sorry seems to be the hardest word Eltona Johna - świetne (choć dziwnie wymawia k, śpiewa je jak c smile)
        Wolę raczej spokojniejsze klimaty.
        A muzyka filmowa to już zupełnie odlot, kocham ich instrumentalne kawałki z niektórych dram. Nie tylko instrumentalne.
        Jestem zachwycona, uważam że piszą świetną muzykę filmową, ale za K-popem raczej nie przepadam.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 09.02.21, 00:20
        Tak postanowiłam wyciągnąć wątek bo się nie dopisałam wink A siedzę teraz na ematce i w słuchawkach mam FTisland. Mój ulubiony, którego słuchałam na dłuuugo zanim zaczęłam oglądać k-dramy. Dla mnie oni są mało popowi, powiedziałabym, że to k-rock wink (Pray, Be Free) Kiedyś, kiedyś usłyszałam kawałek w radiu i tak na nich natrafiłam.
        Ale do czego zmierzam. Uświadomiłam sobie czemu od ponad roku wolę FTisland słuchać a nie oglądać. Nie mogę, po prostu nie mogę patrzeć na gębę Choi Jong Hoona. Nigdy nie byłam fanką jego głosu (jestem team HongKi) ale teraz sorry, nie chcę go widzieć nawet w teledyskach. I nie rozumiem komentarzy na YT typu- mam nadzieję, że wróci do śpiewania. Naprawdę??? Wielokrotny uczestnik zbiorowych gwałtów na nieprzytomnych kobietach, łapówkarz, oszust udostępniający filmy z gwałtów innym celebrytom , który spieprzył życie wielu osobom ma wrócić???
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 12:03
      Dlaczego oni wszystko opakowują potrójnie w plastik? Nawet lody są w bonusowym plastiku!
      (z cyklu bialeem dziwi się koreańskiemu światu)
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 18:36
        Nie wiem, ale ja w ostatnio oglądanym filmie widziałam jak mierzyli ciśnienie zapinając ten pompowany worek nie na gołej skórze a na swetrach - 3 osobom. Też mnie zdziwiłosmile

Z ciekawszych rzeczy jeszcze nagminnie jogurty pitne piją przez słomki smile
        Siedzą w domach przy stołach i jedzą/piją w płaszczach smile
        śpią tak jak przyszli z pracy, w swetrach, sukienkach itp smile
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 19:42
          Nie tylko w domach siedzą w kurtkach wink W pracy też. A czasem scena odbywa się w mieszkaniu/ domu , aktorzy są ubrani lekko a z ust leci im para wink Niezła temperatura musi tam panować tongue_out W Heirs brat przychodzi do hotelu do starszego brata przenocować. Starszy, mimo, że mieszka w tym apartamencie od dawna śpi w swetrze big_grin
          A w dobie korona wirusa lekko szokujące są dla mnie zwyczaje nakładania komuś swoimi patyczkami dodatków na ryż w miseczce.

Ale np japońskie kotatsu to czasem bym przytuliła. A mój średni syn dałby się za nie pokroić, szczególnie w czasie nauki zdalnej wink
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 20:58
          Już w jakimś innym wątku białeem dziwiło się światu w którym kapcie się zmienia obowiązkowo, a do łóżka łazi w pełnym dziennym rynsztunku. Tylko niektóre seriale się litują i zmieniają ciuchy na domowo-sypialniane.
          Oni tam chyba nie mają ogrzewania w ogóle i żyją zgodnie z pogodą.

• bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 21:25
            bialeem napisał:

> Już w jakimś innym wątku białeem dziwiło się światu w którym kapcie się zmienia
            > obowiązkowo, a do łóżka łazi w pełnym dziennym rynsztunku. Tylko niektóre ser
            > iale się litują i zmieniają ciuchy na domowo-sypialniane.
            > Oni tam chyba nie mają ogrzewania w ogóle i żyją zgodnie z pogodą.

No w tym Strangerze bohater chodzi w garniturze pod krawatem od rana do nocy, jak również inni bohaterowie. I raz nawet Si Mok zasnął na podłodze w garniturze.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 21:31
              bywalec.hoteli napisał:

> > Oni tam chyba nie mają ogrzewania w ogóle i żyją zgodnie z pogodą.

Akurat często mają ogrzewanie podłogowe. Stąd to spanie na podłodze. A para z ust bohaterów dram, to chyba wynika z tego, ze większość dram kręci się w zimniejszych porach roku. Dziwne, co prawda, że planu zdjęciowego nie ogrzewają, no ale może taki sposób na oszczędności.
              >
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 21:48
              Często kobiety pracujące w urzędach ubrane są po męsku. Ja nie mówię, że mają chodzić w mini i falbankach ale one chyba ciuchy na męskich działach wybierają.
              • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 22:38
                Heca,no właśnie w strangerze ta policjantka i ta młoda prawniczka w prokuratorze to się po męsku nosiły smile
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 23:07
                  Mało jeszcze widziałeś. W niektórych dramach kobiety wyglądają tak jakby ubierały się po ciemku, w męskiej części Caritasu tongue_out
                  • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 31.12.20, 01:38
                    heca7 napisała:

> Mało jeszcze widziałeś. W niektórych dramach kobiety wyglądają tak jakby ubier
                    > ały się po ciemku, w męskiej części Caritasu tongue_out

Nigdy nie ubierałem się po ciemku w Caritasie, to nie wiem smile
                    Ale to ciekawe, bo Koreanki są często całkiem całkiem kobiece.
                    • bialeem Re: Koreańskie seriale 31.12.20, 01:49
                      Aktorki... Przeciętna gwiazda hollywoodu nie przedstawia sobą przeciętnej Amerykanki. Chociaż fakt, że tam są wyśrubowane kanony i ponoć 20% ludziów jest po jakiejś interwencji chirurgasmile
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 21:43
            bialeem napisał:

> Już w jakimś innym wątku białeem dziwiło się światu w którym kapcie się zmienia
            > obowiązkowo, a do łóżka łazi w pełnym dziennym rynsztunku

W jakiejś dramie przyuważyłam, że główny bohater (niebiedny jak to tam zwykle bywa) położył się w swoim łóżku a tam nie było prześcieradła. Położył się na gołym materacu rodem z Ikei i przykrył kołdrą.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 21:48
              Kołdry tez często jakies takie bez poszewki, albo z kolei aż błyszczące od poliestru.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 20:34
        Tak. I ta miłość do napojów (głównie kawy z lodem, czy jakichs kawopodobnych napojów) w jednorazowych plastikowych kubkach, najczęściej oczywiście z wieczkiem i słomką do kompletu.

Ja to sobie tłumaczę, że to takie zachłyśnięcie się "nowoczesnością" w wydaniu blichtr i ozdóbki w społeczeństwie do całkiem niedawna niezbyt bogatym, odizolowanym nieco od świata, i społecznie, cóż, zacofanym (to zacofanie wciąż obecne w postaci patriarchalizmu, kultu starszeństwa, posłuszeństwa). Mimo rozwinięcia technologicznego, społecznie jeszcze chyba nie są na etapie "to obciach produkować niepotrzebne plastikowe śmieci".

Im bardziej zagłębiam się w niuanse życia i mentalności Koreańczyków, tym bardziej mam ochotę ograniczyć się do podziwiania ładnych buziek, fajnego popu i smacznego jedzenia.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 21:51
          Ta kawa z lodem też mnie odrzuca.
          Ja z tej frakcji że co zimne to zimne (jak schłodzone piwo),
          co ciepłe to na ciepło. Nienawidzę letniej kawy lub zupy.

Poza tym ja jako zadeklarowana kawoszka, pijąca czarną, gorzką, bez dodatków typu mleczka, śmietanka cukier, rum koniak, jak widzę tą ich rozwodnioną kawę na zimno to aż mnie odrzuca. I oni to americano nazywają.
          Dla mnie americano to czarna i gorąca smile

A ta ilość plastików to chyba częściowo lokowanie produktu, jak w niektórych dramach kanapki z subwaya.

Za to czasami gotuję koreańskie dania, szczególnie jak mnie natknie potrawa w jakiejś dramie. Taki jajangmeyon to coś cudownego. Zjadłyśmy z córką w koreańskiej knajpie raz i wsiąkłyśmy smile. Doszłam do perfekcji z nim. Robię też zupę z kimchi, gulasz z kimchi, kimbapy różne, japchae, powoli dojrzewam do zrobienia bibimbapu smile
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 21:54
            natchnie miało być oczywiście
            oj, żadnego usprawiedliwienia dla siebie nie mam sad
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 22:39
            Ja akurat z frakcji pijającej na południu wakacyjnie mrożone kawy i zimna mi nie przeszkadza. Z własnym woreczkiem lnianym po fasole luzem też nie chadzam, ale ten plastik mi zgrzyta niemożebnie. Subway też był w pewnym momencie ewidentnie głównym sponsorem wszystkiego, a to takie... niekoreańskietongue_out
            Swoją drogą lokowanie mają toporne.

Właśnie na liście ubereatsa znalazłam knajpę, która to wszystko serwuje. Wypróbuję. Chociaż kimchi akurat mi nie podchodzi.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 23:08
              Sama kimchi jest specyficzna, nie każdy lubi. Ale przyrządzana na ciepło, np jako gulasz, czy smażona z ryżem i mięsem lub tofu czy warzywami zyskuje wieeeele na smaku. Mój mąż surowej nie jada, córka też, a za smażoną z mięsem i ryżem przepadają oboje.
              • minniemouse Re: Koreańskie seriale 01.01.21, 02:41
                nie rozumiem - nigdy nie zamawiałyście w kawiarniach czy takich Starbucksach tzw kawy mrożonej? to przecież smakuje po prostu jak kawowy deser. albo lody kawowe. uwielbiam.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 01.01.21, 13:40
                  No właśnie ja nie lubię smaku kawy na zimno. No nie i już, a tam się w niej lubują.
                  Ale dziewczyny piły chyba do tego, że ona tam w plastikach zawsze, nawet jak jest scena ze w restauracji kawiarni piją przy stole to też często w tych plastikach.....
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 01.01.21, 20:10
                    Tak, nie mam nic do kawy mrożonej, ale ten plastik mnie poraża.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 23:21
            jajangmyeon robisz z pasty ze słoika? Jesli masz sprawdzoną, to daj link, bo sie właśnie przymierzam do tego dania.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 23:51
              Ja taką kupowałam tylko mniejszy słoik, taki 0,5 kg, na 3-4 razy spokojnie wystarczy.
              allegro.pl/oferta/pasta-z-czarnej-fasoli-chajang-koreanska-1kg-7138455527?reco_id=fbcacb59-4af0-11eb-bc27-b02628cb2b80&sid=3ec404f37aa2fad6253fa5dd6bb023427743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118

Ja robię z mięsa z karkówki, robiłam też z boczkiem ale nam karkówka bardziej smakowała.
              Moja subiektywna rada: niektóre przepisy podają ziemniaka. Tylko raz zrobiłam ten błąd, cała potrawa miała taki skrobiowy posmak, nigdy więcej ziemniaków w jajangmeyonie smile
              Z warzyw daję kapustę, faktycznie bez niej to nie to, cebulę marchewkę i czasem młodą cukinię.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 31.12.20, 11:30
                Dzięki
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 16:24
                  Zrobiłam dzisiaj jajjangmyeon i powiem, że moją ulubioną potrawą to nie będzie. Niestety, kupiłam słój kilogramowy pasty, więc jeszcze ze 3-4 razy muszę zrobić to danie wink Dwóm córkom smakowało. Ja zrobiłam z polędwicą wieprzową. Całe szczęście, że tam są ziemniaki i inne warzywa, one dla mnie uratowały to danie, ale ja ogólnie nie lubię wieprzowiny. Chyba nast. razem dam nawet więcej ziemniaków i cukinii. W moim przepisie nie było kapusty.
                  • bialeem Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 16:39
                    Czyli, że smak ok, ale nie mięsa? Polędwica wieprzowa źle ugotowana ma tendencje do bycia podeszwą i generalnie źle się sprawdza w potrawach jednogarnkowych.
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 18:28
                      Córkom mięso smakowało. Ja po prostu nie lubię smaku wieprzowiny. A smak całej potrawy jest dla mnie taki sobie. Zdecydowanie wolę potrawy z dodatkiem gochujang niż past na bazie sfermentowanej soi. Czyli pikantne, paprykowe, kwaśne. ten jajangmyeon taki trochę mdły.
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 18:15
                    Ja raz zrobiłam z ziemniakami i było niezbyt dobre. Smak skrobi mi przeszkadzał. Tak jak i 2 pierwsze razy zrobiłam na boczku i schabie. I też było nie to.
                    Teraz robię na karkówce, jest pyszne. Poza tym moim zdaniem konieczna kapusta. Większość oryginalnych przepisów ja zawiera i moim zdaniem zdecydowanie poprawia smak. Ale to kwestia gustu, nie wiem czy wam podejdzie.
                    Ja z warzyw daje kapustę, cebulę, marchew i cukinię której nie ma w oryginalnych przepisach, a nam bardzo podeszła.
                    I chyba daje mniej pasty bo nam na 4 razy półkilowy pojemnik starcza.
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 18:31
                      jasnoklarowna napisała:

> Ja raz zrobiłam z ziemniakami i było niezbyt dobre. Smak skrobi mi przeszkadzał.

Może więcej ziemniaków dałaś? Ja tylko dwa. Nie przeszkadza mi smak skrobi (czy raczej nie czuję smaku skrobi w tej potrawie).

> . Tak jak i 2 pierwsze razy zrobiłam na boczku i schabie. I też było nie to.
                      > Teraz robię na karkówce, jest pyszne.

Karkówki tez nie lubię, dla mnie pewnie nie będzie wielkiej różnicy. Jedyna wieprzowina jaka czasem mi smakuje, to surowy boczek wędzony.

Poza tym moim zdaniem konieczna kapusta.

Spróbuję nast. razem z kapustą.

> Większość oryginalnych przepisów ja zawiera i moim zdaniem zdecydowanie poprawi
                      > a smak. Ale to kwestia gustu, nie wiem czy wam podejdzie.
                      > Ja z warzyw daje kapustę, cebulę, marchew i cukinię której nie ma w oryginalnyc
                      > h przepisach, a nam bardzo podeszła.

Tak, u mnie to samo, tylko bez kapusty.

> I chyba daje mniej pasty bo nam na 4 razy półkilowy pojemnik starcza.

Może, albo po prostu robiłas mniejszą ilość całości. Dałam szklankę sosu, 3 szklanki wody.
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 21:17
      Tak w ogóle to jestem zachwycona Her private life. Jak już się dogadali, to normalny związek, a nie jakieś słodkopierdzące wzdechy. Czyli się da to pokazać.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 21:54
        A cały obejrzałaś? Pewnego ranka on zwrócił uwagę jej, że jak pójdzie do pracy w tym samym w czym była wczoraj to pracownicy załapią, że spała u niego. A to było by przynoszenie prywatnych spraw do pracy tongue_out
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 22:01
          Jak dla mnie Kim Jae Wook może od czasu Voice (dla zainteresowanych na Netfliksie polskim jest tylko bez polskich napisów, z angielskimi, z polskimi na DO) zwracać uwagę wszystkim i na każdy temat, lubię jego role, no gra świetnie. Choć nie zawsze ma szczęście do scenariuszy.
          Another Way chciałam obejrzeć, nie było nigdzie nawet po angielsku nie mówiąc już że po polsku. Ale się zaparłam i po koreańsku obejrzałam smile. Z nim oglądam wszystko co wpadnie mi przed okulary.

Któraś pisała że Coffe Prince się nie podobało, mnie też średnio, dawno to już widziałam, ale czy zwróciłyście uwagę że tego młodego japończyka właśnie on tam grał?
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 22:33
            Ja pisałam, że mi nie podeszło. Głównie przez laskę, ale przez niego też. Urósł mi przez private life bardzo.

Japończyk ten od gofrów?
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 23:12
              No, ten od gofrów, dasz wiarę?
              Ja po Voice szukałam wszystkiego z Kim Jae Wookiem i jak się okazało że w Coffeprince grał to aż wróciłam i go zaczęłam szukać po filmie bo nie kojarzyłam. taki szczylowaty był.

Jeszcze w Degree of Love/temperature of Love na viki go możesz zobaczyć, prezentuje się tam nawet fajnie, choć sam film tak w połowie stawki.
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 22:30
          Nie mówię, że całkiem normalny po zachodniemu, ale seks uprawiają, całują się jak ludzie, za ręce trzymają normalnie i przytulają prawie bez slo-mo.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 30.12.20, 22:37
            A to fakt. Jakoś tak doroślej się zachowują.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 31.12.20, 00:02
      Oglądam właśnie Love in magic na Viki. Trochę stare ale płaczę big_grin
      No i wreszcie to coś czego się często w koreańskim serialu nie widuje tongue_out
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 31.12.20, 00:36
        Oglądałam kiedyś smile
        Główny z wiekiem chyba zyskuje na wyglądzie
        super gra tego złeeeeego w Mask
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 31.12.20, 01:51
        Ok. Dopisane do gwałtownie powiększającej się listy.
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 01.01.21, 20:11
      Oglądam aktualnie "My Mister". Kurczę, jakie to dobre.
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 01.01.21, 20:51
        Nie mam nastroju na unhappy ending i skrzętnie oznaczyłam sobie na liście takie źlekończące na kiedyśtam. Więc ten jest, ale daleko.
        Teraz Cinderellas sister & Personal Taste żeby mi się komedie z dramediami wyrównały.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 01.01.21, 22:24
          Ale nie musisz spoilerować.
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 01.01.21, 23:12
            A. Przepraszam. Ja z tych co w kryminale czytają najpierw pierwszy rozdział, a później ostatnie strony. Nie mam pojęcia jak się Mister kończy. Jest w tagach oznaczony jako bezhappyendowy. Sorry.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 01.01.21, 23:57
          oglądałam obydwie, druga pogodna, lekka , pierwsza trochę trudniejsza choć bez przesady. Mnie niewiele już zaskoczy w sensie że nie widziałam smile
          My Mister to moim zdaniem Must Watch, to nie tak że tam nie ma happy endu, zależy co kto za happy end uważa, film nie jest łatwy i przyjemny, ale piękny.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 01.01.21, 23:52
        To jedna z lepszych dram dla mnie ever, byłam i jestem pod wrażeniem, bez słodzenia, bez pięknych strojów i cheboli, za to pokazująca meandry życia, trudne sprawy
        urzekło mnie m.in. symboliczne przyjęcie głównej bohaterki do swoich w dzielnicy, nie wiem czy już do tego doszłaś, jak główny kazał kolegom zwracać uwagę na nią i jej dom bo ona jest "swoja" smile
        trudne momentami tematy ale pokazane z takiej perspektywy ludzkiej,
        no ja jestem pod wrażeniem wielkim

ten spoiler to jakiś nie do końca chyba prawdziwy, nie chcę spoilerować, popiszemy jak skończysz, warto obejrzeć do końca. Daj znać bo ciekawa jestem opinii

plus piosenka Sondii pt. Adult z tej dramy jeździ ze mną samochodem smile
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 03.01.21, 14:44
      Właśnie zaczęłam what hapens to my family.
      No nie powiem, wciągnęło mnie, choć takie trochę oldschoolowe. Momentami śmieszne, fajnie się ogląda. Dzięki za polecenie 😁
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 03.01.21, 19:10
        Oldskulowe, bo to taka daily drama popłudniowa, familijna. Ale da sie oglądac, faktycznie bywa zabawnie, choć wątek najstarszej siostry ciut przerysowany komicznie, a z kolei starszy brat jest przedstawiony jako tak kosmiczny dupek, że dla mnie był jednak ciężki do strawienia. Za to Cha Dal Bong tak uroczy, jak można się spodziewać smile I fajna postać grana przez Seo Kang Joona.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 05.01.21, 11:15
      Na Drama Queen jest koreański For The Emperor. Co prawda film ale walki są. Produkcja zdecydowanie dla widzów 18+ tongue_out
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 05.01.21, 11:27
      Odradzam popularny "Sweet Home". Niby horror, ale niezbyt straszny, raczej śmieszny (niechcący). I nudny do tego.
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 10.01.21, 01:42
      Czy to ja, czy oni mają dosłownie cztery aktorki grające babcie i cztery grające matki na krzyż?
      Ojców też nie zauważyłam jakoś wielu różnorodnych.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 10.01.21, 09:24
        A tak, powtarzają się. Np matka głównej bohaterki w Heirs. Dodatkowo część aktorów (i aktorek) grających rodziców / dziadków to dość nieudolnie postarzeni młodsi ludzie smile
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 11.01.21, 06:46
          Właśnie oglądam Another ms Oh i po Healerze i Her private live dochodzę do wniosku, że Kim Mi Kyung jest najlepszą koreańską aktorką ever. Płaczę ze śmiechu przy każdej jej scenie. Jak ktoś ma się powtarzać jako matka, to onabig_grin
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 11.01.21, 08:31
            Ona zwykle gra matki albo starsze sąsiadki wink Bardzo zajęta aktorka.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 11.01.21, 11:01
        Aktorzy się powtarzają, szczególnie, jeśli chodzi o produkcje tej samej stacji TV, np. tvn
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 16:27
      Z dziwnych rzeczy obecnych w koreańskich dramach (nie wiem, na ile odzwierciedla to prawdziwe życie) - kobieta jest we wczesnej ciąży (wie o tej ciąży) i radośnie popija sobie winko. Drama z bodajże 2007 roku (Cofee Prince), może od tamtej pory świadomość u nich wzrosła. Ja, przyznam, zszokowałam się.
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 16:34
        W kilku to widziałam, ale też w kilku nie piją. Chyba jakiś mix.
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 16:37
        Mnie bardziej może nie szokuje, ale dziwi ich kultura picia. Odwykłam, bo i w naszym kinie picia jest aktualnie mało, a w zachodnim alkohol, to prawie jak pokazać wciąganie koki. Po kilku odcinkach zaciekawiło mnie jak smakuje soju, bo cholerstwo jest wszędzie i żłopią jak wodę.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 20:09
          Soju kupiłam ze 2 miesiące temu, ale jakoś nie mam odwagi spróbować, bo wielu europejczyków twierdzi że smak okropny. Podobno musi być mocno schłodzone. Czeka na okazję smile
          Mam też ochotę spróbować makgeolli, czyli wina ryżowego które wygląda jak mleko, ale w mojej okolicy nie ma koreańskiego sklepu, a internetowe alko nie chcą sprzedawać wysyłkowo. Może jak się do Warszawy wybiorę to uda się kupić.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 22:01
            Na Allegro są wina ryżowe. Nie wiem tylko czy dobre.
            • bialeem Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 22:20
              Najpierw trzeba spróbować w ogóle, a później wybrzydzaćwink
              Też chcę spróbować makgeolli, ale trochę mnie odstrasza, że oni to piją z czajnika czyli chyba na ciepło. Dla mojego biotechowego ucha sfermentowany ryż brzmi lepiej niż dziwny 20% trunek, który jest ponoć gorzkawo-słodki
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 09.03.21, 17:35
                No, soju za mną. Nie jest to urzekający smak, ale też nie tak że chce się wypluć. Ja z alko tylko piwo pijam, wina mi nie wchodzą a wódek także smakowych nie lubię.
                Soju mogłabym porównać do mocno rozcieńczonej wódki czy samogonu (też b. lekkiego). Da się wypić, nie trzeba zapijać sokiem czy innym napojem. Nie wypiłam całego, ale reszta świetnie się sprawdziła jako dodatek do marynaty gulaszu.
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 09.03.21, 17:40
                  Gdzie dorwałaś?
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 09.03.21, 17:56
                  Gdzie kupiłaś?
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 09.03.21, 18:14
                  No ostatnio ze 2-3 tygodnie temu było w Auchanie. Była akcja azjatyckiego żarcia i napitku. Soju już miałam, kupilam w azjatyckim sklepie w Wilanowie jak ostatnio Warszawę odwiedziłam., za to kupiłam wino śliwkowe i japońskie sake, ale to słabsze, kilkanaście procent, nie 40. Smakowo to sake do soju podobne moim zdaniem, ale ja znawcą nie jestem, pewnie smakosze mnie wyśmieją.
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 09.03.21, 18:28
                    Ja jeszcze soju nie dopadłam, ale skoro juz tak o kulinariach, to u mnie dzisiaj na obiad był Korean Fried Chicken. No zdrowe toto nie jest, ale smaczne i baaardzo chrupiące. Tylko sos mi wyszedł zbyt miodowy (nie miałam tego ichniego słodkiego syropu, więc dałam miód i jego smak jednak zdominował).
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 09.03.21, 19:01
                      O, ja też robiłam wersję koreańskiego wg Mangchi. Chrupało mocno, pyyyyszne było.
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 09.03.21, 19:05
                      U mnie w niedzielę było to:
                      kukbuk.pl/przepisy/ryz-smazony-z-kimchi-i-kurczakiem/
                      Polecam. Składników dość dużo ale moja wątroba przyjmuje je bez zastrzeżeń co oznacza, że nie jest ciężkie wink Sycące, smaczne i ostre.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 09.03.21, 19:30
                        Ja w najbliższym czasie chcę zrobić ttokbeokki, tylko mam obawę, czy te kupne kluski są ok? www.koreahouse.pl/pl/p/Kluski-ryzowe-Dukboki-Chongga-1kg/464

A może kupowałyście je? Czy one są mrożone?
                        • bialeem Re: Koreańskie seriale 23.03.21, 22:19
                          Czasem w dramach "restauracyjnych" oni siedzą i je rozklejają. Zakładałabym, że restauracje też je dostają mrożone.
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 09.03.21, 19:10
                    Czy to był Korea House?
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 17:19
        W praktycznie każdym serialu (komedii romantycznej najczęściej) kobiety chleją na potęgę. Zawsze jest wątek głównej bohaterki (albo bohatera a najlepiej obojga) , która narąbała się jak messerchmitt i opowiadała bzdury/ przymilała się do g. bohatera albo mu szczerze wygarniała. I rano nic nie pamiętała. Albo rzygała. Motyw rzygania jest bardzo popularny a perełką jest obrzygiwanie się po pijaku pary głównych bohaterów.

Podobnie w chińskich i japońskich produkcjach, tam też piją. Już pisałam, że w jednym seriali (koreańskim-którego nie polecam bo ryje mózg totalnie) główny bohater kopie pijaną w sztok główną bohaterkę -podobno jest w niej szaleńczo zakochany big_grin W innym bohaterowie całkiem solidnie się biją.

Z innej strony zwykle bohaterowie są tacy ę ą bułkę przez bibułkę- o matko przez 30 odcinków będę się zastanawiał czy dotknąć dłoni dziewczyny bo pomyśli żem wulgarny perwers a z drugiej chlanie, rzyganie i wtręty o biegunce na porządku dziennym.

A tak w ogóle skończyłam na viki.com Love Designer i choć chińska baaaaardzo polecam. Aktorzy świetnie grają, wreszcie kobiety nie zachowują się jak infantylne kretynki, mężczyźni nie boją się wyrażać uczuć i nie są sztywni. A cała obsada , łącznie z drugo i trzecioplanowymi postaciami gra świetnie. Tak doskonale, tak wyraziście, tak naturalnie, że szczęka opada. Rozbudowana historia i świetne dialogi. Serial rozkręca się koło 3-4 odcinka a już 29 -perełka wink W pewnym momencie zaczęła się zastanawiać czy para głównych aktorów nie miała w tym czasie romansu ze sobą wink tongue_out
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 17:44
          Próbowałam chyba 3-4 razy i nie mogę z tym językiem. Chyba musiałabym mieć koreański dubbingtongue_out
          Japoński po latach oglądania anime - bez problemu, ale chińskie szeleszczenie mi wybitnie nie leży.

Ad chlania - podoba mi się ich system noszenia na plecach zamiast wspierania na ramieniu. Rozsądne.
          Z chlaniem i wygarnianiem mogłam się utożsamiać w czasach młodości więc to mi specjalnie nie koliduje z realiami. Dziwi po prostu ukazanie tego w tv. Alkoholu w telewizji jest coraz mniej. Wycinają jak papierosy w starych filmach hollywoodu.

Torba plastikowa noszona na uszach do rzygania - pięknebig_grin
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 17:47
            Na viki jest z angielskimi napisami. Można wyciszyć chiński wink
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 18:37
              Samo picie, no cóż, juz przywykłam do tych ich zwyczajów. Och, jaka ona cute, kiedy się nawali wink On zresztą też.... Albo kupa śmiechu, bo ktoś narzygał komuś na głowę podczas tego ich noszenia pijaczków. Ale takie pokazywanie bez żenady, bez odrobiny krytycyzmu , picia alkoholu przez kobiete w ciąży, to jednak mnie dziwi. Chyba nawet w Korei wiadomo było w XXI wieku, jak by nie było, do czego może prowadzić picie alkoholu przez kobietę w ciąży?

W tym serialu narzeczony/mąż tej kobiety pije razem z nią to winko. Wkurzył sie tylko, gdy nie wróciła na noc, bo pracowała, a później opijała cos tam ze współpracownikami. Chyba wkurzyło go, ze piła z innymi, a nie sam fakt, że piła mocny alkohol w dużych ilościach.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 18:44
                To rzeczywiście zaskakujące. Tym bardziej, że akcja większości seriali dzieje się w Seulu lub dużych miastach, które odstają kulturą od wsi.
                Coraz mniej widzę za to palących- jeszcze bohaterowie filmów policyjnych (policjanci i ci źli) palą ale już korpo pracownicy bardzo rzadko.
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 18:59
                Kurcze.. zawiesiłam coffe princea pod koniec jakoś i nie kojarzę ciąży. Muszę dokończyć chyba pomimo wnerwiającej aktorki.
                • kurt.wallander Re: uwaga spoiler 18.01.21, 19:48
                  Ciąża pojawia się u drugiej pary.

Tak, mnie główna postać kobieca też irytowała, ale jakos przebrnęłam do końca. W drugiej parze, z kolei, facet jakis denerwujący.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 20:05
                  A starszego brata gra tam aktor z My Mister i Parasite, skojarzyłyście?
                  Za piękny nie był, a w młodości chyba jeszcze gorzej było, za to głos ma specyficzny, niski, nawet po głosie go można rozpoznać. Za to dwójki głównych nie lubię. Goblin mi się nie podobał, tu główny też nie zachwycił, a główna to w ogóle porażka, nie przepadam za tą aktorką.
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 23:55
                    jasnoklarowna napisała:

> A starszego brata gra tam aktor z My Mister i Parasite, skojarzyłyście?

Wstyd sie przyznać, ale Parasite nie widziałam. Ale z My Mister oczywiście go rozpoznałam. Bardzo mi sie podoba jego głos, w My Mister był świetny, ale w Coffee Prince nie zachwycił. Główna para równiez nie w moim guście, ale serial ogólnie może być. Ja, w każdym razie obejrzałam do końca, co nie zawsze mi się zdarza.
                    • bialeem Re: Koreańskie seriale 19.01.21, 01:25
                      Też nie widziałam Parasite, ale z założenia nie oglądam tych wygrywających oskary od ostatniej dekady. My mister mnie zdołował abstraktem. Coffee miał świetny konflikt z tzw nieheteronormatywnych, ale ta babka powinna była być facetem i by było ok. Poza tym ona sepleni co mnie wnerwia.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 19.01.21, 11:01
                        Tak, Cofee Prince byłby zdecydowanie ciekawszy, gdyby to BYŁ chłopak. My Mister nie jest może wesolutki i pogodny, ale bez przesady, ja nie płakałam wink A zrobione to jest i zagrane bardzo dobrze. Oglądałam z przyjemnością.
                        • bialeem Re: Koreańskie seriale 19.01.21, 11:10
                          IU jest zadziwiająco dobrą aktorką jak na kogoś z tak lalkowatą twarzą.
                          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 19.01.21, 12:04
                            Tak, byłam zaskoczona, gdy dowiedziałam się, że to piosenkarka. Za to inna, Uee, to tragedia: mydramalist.com/people/213-uee. Co prawda widziałam ją tylko w dramie z 2015 roku, więc może od tamtej pory się poprawiła?
                            • bialeem Re: Koreańskie seriale 19.01.21, 14:09
                              Widziałam ją w ur Beautiful. Takasobie. Mam na liście kilka rzeczy z nią, ale zdecydowanie wole IU
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 20:11
          W jakim serialu to kopanie ?
          Przeoczyłam albo nie pamiętam.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 20:59
            Uncontrollably Found z Kim Woo Binem.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 21:31
              Aaaa to nie oglądałam, bo doczytałam niechcący że smutny koniec chyba a ja nie za często lubię smutne zakończenia, ja z tych depresyjnych, co wolą radosne smile
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 21:57
                No niestety tak. Też wolę jak się filmy kończą dobrze smile
                W ogóle serial jest tak pokręcony a główny bohater tak zaburzony, że nie dawałam rady oglądać więcej niż jednego odcinka na raz. Wyjątkowo toksyczną relację tworzą główne postacie. Bardzo to było męczące. Nie chcę spoilerować ale np główny boh. wyrzuca z samochodu bohaterkę rzucając jej na ziemię pieniądze i odjeżdża zostawiając ją w zimie , po środku niczego. Przypominam- był szaleńczo zakochany wink Gdyby nie wrócił za parę minut to by zamarzła w śniegu na poboczu bo wracając piechotą zasłabła. I tak było w kółko- ich relacja przypominała stary dowcip: grupa skinów uratowała życie staruszce, przestali ją kopać.
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 22:24
                Mam to samo. Omijam, chociaż aktorów lubię. Z tego powodu nie tykam kilku dobrze zapowiadających się dram.
                Chociaż w ogóle ostatnio się łapię na tym, że ostatnie 3 odcinki z przyjemnością i bez przemęczenia oglądałam tylko w obu sezonach Stranger. Oni nie potrafią kończyć.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 23:57
                  bialeem napisał:

>
                  > Chociaż w ogóle ostatnio się łapię na tym, że ostatnie 3 odcinki z przyjemności
                  > ą i bez przemęczenia oglądałam tylko w obu sezonach Stranger. Oni nie potrafią
                  > kończyć.

Tak. Niestety, przeciągają niemiłosiernie i nawet najlepsze dramy na tym tracą. Mało jest takich, które oglądam nie przewijając co chwilę do przodu.
                  • bialeem Re: Koreańskie seriale 19.01.21, 01:22
                    Mnie to osobiście boli, bo lubię kończyć seriale. Teraz mam otwartych 14 i z tego z 7 właśnie przez takie przeciągnięcia. Obiecuje sobie, że nie wezmę nowego (gdzie zwykle pierwsze 8 odcinków jest świetna) póki nie zamknę starego. I tak wiszą... jak wyrzut sumienia.
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 19.01.21, 11:02
                      E, ja uważam, że szkoda zycia, by się męczyć nieciekawym serialem.
    • klaviatoorka1 Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 21:05
      A zobacz ją w It"s OKay to not be Okay- jest obłędna w traktowaniu rywalki swojej córki smile
      W ogóle chyba jeszcze nikt nie polecał tej dramy, a jest tam wymieszane dosłownie wszystko- romans, komedia, fantasy, thriller, kryminał i...psychiatryk.
      Każdy odcinek postawiony na głowie z grubą, nawet jak na tvN -owską produkcję, kasą.
      I to widać ( kostiumy i wnętrza przeklętego zamku),
      słychać (OST przyjemny i zapadający w pamięć)
      i czuć (dobór aktorów z najwyższej półki, w każdym przypadku)
      Polecam
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 22:25
        Mam na liście, ale muszę przyznać, że abstrakt jest niezachęcający. Gdyby nie opinie, to bym pewnie nie tknęła.
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 22:29
      Man to Man - jak można tak romans za przeproszeniem spierdolić. No nie uwierzę, że oni się kijem tykają, a nie tylko ręcami. Co za bezpłciowy wytrzeszczony wypłosz! Reszta ok. Ciut za mało strzelania i bicia pod koniec.
      • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 22:39
        kijem? big_grin
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 23:03
          Koreańskie seriale są odpowiednikiem harleqinów z tego gatunku bez seksu. Jak się zetkną ręką, to masz 5/10 w skali hot. Jak przypadkiem trafią na siebie facjatą, to już jest 8/10. Jedyne 10/10 jakie do tej pory widziałam dotyczyło normalnego pocałunku jakie się uprawia na pralce na imprezie u ludzi poniżej 22 r ż. Kij, to kij. Genitalia nie istnieją.
          • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 23:28
            a to ciekawe, bo widziałem kilka filmów koreańskich i mieli nawet śmiałe sceny - typu pozycja 69 - a to nie był film porno.
            • bialeem Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 23:32
              Poleć. Jestem autentycznie ciekawa jak poza porno azjaci portretują seks.
              • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 23:56
                film się chyba nazwyał Nathalie. o tym, że w jakieś studentce kochali się dwaj Koreńczycy i coś tam z nią robili niejeden raz wink
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 23:59
              Filmy to filmy. Dramy mają być w większości familijne, a wręcz mam wrażenie, że im nowsze, tym seks bardziej nie istnieje.
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 19.01.21, 01:27
                Pewnie sprzedają do Chin prawa. Chińczycy mają na punkcie seksu chyba większą schizę niż kp.
          • wzosia Re: Koreańskie seriale 19.01.21, 00:20
            Normalniejszy w temacie seksu - My PS Partner z Ji Sungiem.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 22:50
        Ale kto wypłosz? Park Hae Jin czy jego partnerka wink
        A jak się kończy...
        Nijak jak dla mnie.
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 22:59
          Ona oczywiście. Aż sprawdzę czy w innych też mi tak nie podpada. On jest ok. Dobra mimika. Lepsza niż w You Who Came from the Stars.
          Moje ostatnie odkrycie: Nam Goong Min w undateables. Łagodniutki taki i dobrze spływa po oku. Wcześniej sparowany z Bang Min Ah kompletnie mi nie podszedł.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 18.01.21, 23:15
            Fakt, zupełnie mi nie pasowała do niego. Zero chemii.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 19.01.21, 00:08
            Nama lubię, jest b.specyficzny, ma taki specyficzny sposób mówienia, jakby zawsze do małego dziecka mówił.

Grał psychopatę w dziewczynie która widziała zapachy, świrniętego speca od księgowości w Szefie Kim(Good Manager), poza tym w Secret Hotel second leada, jeszcze w paru pomniejszych go widziałam, teraz gra w Awaken detektywa, takiego z lekka dziwnego chyba , zamierzam obejrzeć, teraz z nim oglądam Hot Stove League, ale wiem że jeszcze w dobrym ponoć, więziennym serialu Doctor Prisoner grał, więc na liście
            • bialeem Re: Koreańskie seriale 19.01.21, 01:18
              Mogę go sobie wyobrazić jako antagonistę, ale nie chcę. Jest taki łagodny jak nikt w dzisiejszych ekranach tv. Nic tylko przytulić. Wszystkie z wymienionych mam na liście, ale teraz się waham czy go sobie popsuć. Ten jego ton by mnie mógł usypiać. Jak mnie zacznie straszyć po nocach, to będzie mi przykro.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 19.01.21, 09:50
                W sekretnym hotelu jest tym drugim ale nie tym złym, wręcz przeciwnie, jego delikatność tam w pełnej krasie, więc nie zepsujesz sobie oglądu. Sam serial to kryminał, ale nie typowy policyjny. Można obejrzeć.
                Stove League dopiero oglądam, też swój styl zachował.

On nie jest super wysoki jak część koreańskich aktorów, ale widać że bardzo dużo ćwiczy. Jest taki napakowany, nie wiedziałam że aż tak, dopiero w dziewczynie widzącej zapachy zobaczyłam.
                Jest taka scena gdzie ćwiczy wisząc głową w dół:
                https://oocentral.files.wordpress.com/2017/09/sensory-couple-018_zpscouwdwu1.png
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 19.01.21, 11:07
                  Omg. Ślinotok.

Mam tylko 170cm. Niewielu z nich jest niższych ode mnietongue_out
            • jowita771 Re: Koreańskie seriale 19.01.21, 11:13
              I bardzo podłego typa w Remember. Do tej pory go nie znoszę.
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 21.01.21, 21:32
      Ratunku, ratunku!
      Utknęłam na piątym serialu typu kopanego superbohatera (k2, man2man, city hunter, love from a star, terius... te typy). Muszę wyczyścić mózg czymś leciutkim, relatywnie krótkim co na pewno dokończę. Ostatnio mi się to udało z undatables. Potrzebuję czegoś w stylu bring it on ghost, oh my ghostes, her private life, do bond soon. Bez ciężkich rozkmin, bez przeciągania. Polećcie pls coś takiego.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 21.01.21, 22:14
        1% something? Na viki od zeszłego miesiąca jest już płatny, ale jak nie masz wykupionego to na drama nline jest pod nazwą" Something about 1%"
        śmieszne, luźne bez trupów w szafie.
        Jak wolisz viki to jeszcze darmowe, niespecjalnie ambitne ale odmóżdżające"
        Clean with Passion for Now,
        Level up
        City hall - oldschoolowe ale nawet śmieszne i Cha Seung Won którego głos mnie rozwala
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 21.01.21, 22:24
          Mam wykupione. Clean było ok do pewnego momentu, ale odpadłam. Wygląd faceta mi wybitnie nie podpadł( i złapał mnie sls) chociaż oglądałam go w czymś innym i nie było tak źle.
          Sprawdzę 1%. Dzięki!
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 21.01.21, 22:48
            To jest totalnie lekkie i mnie śmieszyło, tzn w mój typ humoru trafiło, aż sobie zgrałam na dysk odcinki żeby w gorszych momentach poprawiać humor.
            Jak miałabym porównać to z książek przez wiele lat mi Chmielewska jak antydepresant działała, potem Olga Rudnicką.
            A z filmów właśnie strong woman, secretary kim i 1%.
            Milego oglądania
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 22.01.21, 12:56
            bialeem napisał:

Wygląd faceta mi
            > wybitnie nie podpadł( i złapał mnie sls)

Plissssss
            Napisz nieogarniętej koleżance co Cię złapało?
            • bialeem Re: Koreańskie seriale 22.01.21, 13:16
              www.sbs.com.au/popasia/blog/2018/04/12/10-k-dramas-suffer-second-lead-syndrome
              Wnerw, że laska olała ewidentnie lepszy wybórtongue_out
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 22.01.21, 16:38
                dzięki, nie znałam tego określenia, w sumie czasami tak bywa w dramach smile
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 22.01.21, 19:49
                To to ma nazwę?! Nie wiedziałam smile I od razu pomyślałam o Heirs. Nie wiem gdzie bohaterka miała rozum i oczy ale stanowczo byłam team Kim Woo Bin wink Podobnie w Cheese in the trap.
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 22.01.21, 20:21
                  Ja chyba największy miałam w you are beautiful i she was pretty (ale z kolei ten sam aktor w revolutionary love mnie już wnerwiał na tyle, że zostawiłam po 6 odcinku). Ser muszę w końcu obejrzeć, ale wszędzie straszą zakończeniem, a ja aktualnie potrzebuję lekkiej odtrutki. Zabrałam się za Perfume (trzyma formę), a po nim idzie 1%
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 22.01.21, 12:34
        Wiekszośc niestety jest długa. Z krótkich przyszedł mi na myśl "Love Alarm", taki typowy głupiutki odmóżdżacz.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 22.01.21, 21:10
        Ale coś co się dobrze kończy? Może Noble my love? High end crush. Abbys też w sumie się dobrze kończy wink
        A z bito-kopanych oglądałaś Midnight runners? I jeszcze The con artist.
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 22.01.21, 21:42
          Coś, co się dobrze kończy i nie ma jakiejś gigantycznej rodzinnej dramy do pokonania latami (czyli w odcinkach 11-16) i w tym czasie w 90% nie składa sie z retrospekcji.
          Midnight runners mam na liście. Reszty nie kojarzę. Już sprawdzam i dodaję.
          • wzosia Re: Koreańskie seriale 23.01.21, 21:43
            Jak kopane to może japoński
            mydramalist.com/21447-ajin-demi-human Można zobaczyć na Asian BL
            Z koreańskich to Bad Guys ale już o tym była mowa.
            a teraz jako rozrywkę oglądam Mr Queen. Aktorka musiała mieć dużo zabawy w tym filmie.
            • bialeem Re: Koreańskie seriale 23.01.21, 22:06
              No właśnie kopanych mam przesyt. Mam dużo w zawieszeniu i nie mogę dokończyć. Obejrzałam Perfume jako lekką komedyjkę (fajne) i teraz zakręciłam w jeszcze inną stronę - Secret (w przeciwieństwie do wielu ludzi bardzo lubię tę aktorkę). Do Mr queen się przymierzam, ale ciągle nie trafia do mnie estetyka kostiumówek.
              • wzosia Re: Koreańskie seriale 24.01.21, 22:32
                Mr. Queen to pseudokostiumówka bo z podróżami w czasie. A bycie kucharzem w sluzbach specjalnych to ho ho.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 23.01.21, 22:14
              Mr Queen mam zamiar obejrzeć, warto?
              W sensie czy tylko aktorka miała zabawę czy oglądający też będą mieć?
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 01.02.21, 20:31
                Warto. Właśnie jestem na nocnym mesengerowaniu analogowym i sikam ze śmiechu.
              • biankao Re: Koreańskie seriale 16.02.21, 06:54
                Warto! Jestem po i najlepsza drama jaka widziałamsmile teraz mam mocny withdrawal...
                • biankao Re: Koreańskie seriale 16.02.21, 06:58
                  Wczoraj spróbowałam pierwszy odcinek The river where monn rises z jisooi Kim So Hyun no i po Mr Queen nie mogłam przebrnąć. Takie to poważne i nudne ... spróbuje za jakiś czas ale się boje ze po Mr Queen długo mi się nic nie spodobauncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka