Dodaj do ulubionych

Brexit - może ktoś wyjaśnić

28.12.20, 11:51
Od 1 października przyszłego roku jadąc do UK potrzebny będzie paszport. Dlaczego nie można było pozostać przy dowodzie? Jadąc do krajów takich jak Czarnogóra albo Albania, które nigdy nie były w UE, już od wielu lat nie trzeba mieć paszportów, a do UK będzie taki wymóg. Jadąc, było nie było, do europejskiego i cywilizowanego kraju trzeba będzie mieć taki dokument jak przy wyprawie do Kazachstanu.
Obserwuj wątek
    • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 11:53
      Sam Brexit nie ma sensu, więc nie ma powodu, żeby się go doszukiwać w przepisach, które są jego konsekwencją.
    • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 11:55
      Zapewne dlatego, że dowody nie są "machine readable"
      • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 11:58
        Swoją drogą to do teraz do automatycznej odprawy paszportowej na lotniskach UK byli upoważnieni nie tylko obywatele UE, ale chyba też USA, Kanada?

Ciekawe czy utrzymają to udogodnienie, do którego nie trzeba być w UE.
      • naszastruga Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:03
        No ale Serbia albo Macedonia są poza UE i nie bają problemów z dowodami.
        • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:06
          No i co z tego?
          • naszastruga Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:14
            Nic. Wracam więc do tego, że wyjazd do UK od strony formalnej niczym się nie różnić będzie od wyjazdu do Maroka.
            • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:18
              Nie wiem jakie są warunki wjazdu do Maroka, ale nie będzie gorzej niż z wjazdem do np Kanady . A może lepiej (jeżeli utrzyma się automatyczna odprawa na lotniskach - to tego UE nie jest potrzebna, nie będzie różnych form elektronicznych pre-clearance)
              • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:19
                P.S. I dlatego m.in. warto być w UE a nie forsować oszukańcze antyunijne propagandy a la Boris Johnson
                • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:35
                  Antyunijna propaganda jest w wielu krajach Europy. We Wloszech bardzo bardzo silna. W Polsce ale nawet we Francji, o Wegrzech nie wspomne
            • zlota.ptaszyna Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 21:55
              O nie, dementuje, mieszkancy niektorych kalifatow wjezdzaja na dowod, serio sa jakies umowy
              • zlota.ptaszyna Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 21:55
                Kalifaty europejskie mialam na mysli smile
    • sumire Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 11:58
      Przecież i tak zawsze było lepiej latać do UK z paszportem, można było szybko przejść przez automatyczną bramkę, zamiast czekać przez półtorej godziny z dowodem w kolejce do okienka.
      • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:40
        Niby tak ale nie kazdy ma paszport. Mi np skonczyla sie sie waznosc i nie wyrabialam, bo wiedzialam ze w ciagu najblizszych paru lat nie bedzie mi potrzebny. Wyrobilam dopiero w styczniu 20 bo mialam zamiar leciec do NY ( lala era przedcovidowa)
        No i ograniczy wlasnie to takie spontaniczne loty, a trafily mi tanie bilety do Lądka, to co kochanie, przyszly weekend?
        • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:42
          Nie każdy ma walizke, nie każdy ma dowód, nie kazdy ma bilet itd - jak sa potrzebne to się je organizuje i tyle.
          • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:43
            p.s. na polskich lotniskach też jest odprawa automatyczna elektroniczna dla panstw spoza Schengen - tam też paszport się przyda
          • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:56
            No ale rozumiesz ze paszportu nie zorganizujesz w 2 h? Taki turysta to poleci sobie gdzie indziej, po prostu. I tyle.
            Czy to bedzie strata dla UK? Nie wiem, moze i maja wywalone na turystow i nie odczuja.
            • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:59
              Dowodu też raczej nie.

Nie wiem czy akurar to spowoduje stratę, bo jednak wiele Polaków korzysta z paszportów z powodów wpsomnianych wczesniej. A wiele państw UE nie ma dowodów i podróżuje na paszportach i tak.
            • hanusinamama Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:22
              No to masz czas, wyrób sobie.
            • berber_rock Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:24
              astomi25 napisała:

> No ale rozumiesz ze paszportu nie zorganizujesz w 2 h?

_ A dowod zorganizujesz w 2h???
              _ Prawde mowiac predzej wyobrazam sobie ze posiadam paszport, a nie posiadam dowodu niz odwrotnie.
              • berber_rock Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:24
                W koncu z paszportem mozna wjechac wszedzie, a z dowodem to jedynie wloczyc sie po okolicy.
            • ritual2019 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:15
              astomi25 napisała:

> No ale rozumiesz ze paszportu nie zorganizujesz w 2 h? Taki turysta to poleci s
              > obie gdzie indziej, po prostu. I tyle.
              > Czy to bedzie strata dla UK? Nie wiem, moze i maja wywalone na turystow i nie o
              > dczuja.
              >

A od kiedy turysci organizuja paszporty w 2h? Co to w ogole za pomysl?
            • zlota.ptaszyna Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 21:59
              dkoladnie, nie mowiac o kosztach, w polsce wyrobienie kosztuje jakies grosze a w europie juz nie...
        • 35wcieniu Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:43
          Jak ktoś jest fanem spontanicznych lotów bez celu, ot, bo się trafiły bilety, to zazwyczaj paszport jednak ma.
          • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 13:03
            To ja jestem przykladem ze nie. Spontaniczny dla dla.mnie taki na przyszly weekend np. Na 2-3 dni wiec zadne dalekie kraje, bo czasu za malo. Gdzie ludzie lataja spotanicznie na krotkie wypady, bo raczej nie do Azji?
            • 35wcieniu Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 13:05
              Ale co: "nie"? Jak ktoś lubi latać gdzie popadnie, a będzie do tego potrzebny paszport, to go sobie zrobi.
              No chyba że będzie wolał przestać latać, też przecież może, co kto woli.
              • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 13:15
                Jeju nie rozumiemy sie. Ja np wiedzialam w 2013, jak mi sie skonczyla waznosc paszportu, ze przez najblisze 6-7 lat nie bedzie mi on potrzebny, bo latac jak cos bede tylko po Europie. Wiec nie wyrabialam. I dobrze, bo.lezalby w szufladzie nie wykorzystany. Gdyby byla koniecznosc posiadania paszportu, to bym do UK nie poleciala. I mysle, ze nie jestem jedyna taka osoba.
                Tak sie zlozylo, ze z wielu powodow ( nowe dziecko, budowa domu, praca taka a nie inna) wyloty na inne kontynenty zostaly zawieszone. I w zyciu nie wyrabialabym w tym czasie paszportu na jednorazowy.wyskok do UK. Po prostu cel podrozy bylby inny.
                • 35wcieniu Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 13:18
                  No to byś nie poleciała. Przecież przymusu nie ma. Wątek jest o tym co to niby miałby skomplikować fakt potrzeby posiadania paszportu. Otóż: nic. W twoim przypadku nadal: nic, bo sama piszesz że możesz lecieć ale nie musisz, paszportu nie chcesz mieć, no i spoko.
                  • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 13:59
                    No ale wlasnie szkoda, ze ja bym nie poleciala. Wiesz ja to taka mala mrowk, ale jakby takich mrowek bylo mnostwo? Skad tez wyzej gdzies moje pytanie, czy UK zupelnie nic na tym nie straci?
                    Moze i nic...
                    • sumire Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:06
                      Bez przesady, jeśli ktoś będzie chciał dokądś pojechać, to wyrobienie paszportu nie będzie dla niego problemem; przecież to stosunkowo prosty proces. Zdjęcie, wniosek, urząd, odbiór.
                      • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:17
                        Niby tak. Ale mowa byla.o spontanicznych wyjazdach.
                      • little_fish Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:27
                        Wyrobienie dowodu jest dla większości łatwiejszym procesem. Poza tym dowód większość osób ma.
                • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 13:21
                  Wiadomo, że wielu ludzi nie ma wyrobionych paszportów, z różnych powodów. Ale imho to był zawsze dokument, który warto mieć w domu. Na przykład dlatego:

- jak zgubisz dowód, masz drugi dokument i nie musisz odwoływac wyjazdu ( w tym spontanicznego")
                  -krótsza odprawa na lotniskach
                  -nigdy nie wiesz kiedy możesz np dostac ofertę szkolenia w USA na cito albo polecieć za 1/8 ceny do Timbuktu
                  • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 13:55
                    -Raz na Sardynii zgubilismy dowod corki, kapnelismy sie na lotnisku wracajac. Corka wrocila na karte z ubezpieczalni ( ze zdjeciem jest)
                    - z krotsza odprawa tez bym sie klocila. Wlasnie czesto kartonika nawet do reki nie biora wink a paszport sobie kartkuja. Dotknelo mnie to q tym roku w Hiszpanii. Maz z dziecmi sobie poszli, a moj nowy paszport facet studiowal jak biblie.
                    - niestety, ale jestem bardzo szeroka specjalistka i nikt nie zaproponuje mi szkolenia w USA.

Dla mnie glownym powodem niewyrabiania paszportz byl fakt, ze przynajamniej 7 lat nie bedzie wykorzystywany i szkoda wyrabiam ze wzgledu na waznosc. I nie przydal sie.

wink Teraz mam oba dokumenty...tylko poleciec nie ma dokad uncertain
                    • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:00
                      odp

Raz na Sardynii zgubilismy dowod corki, kapnelismy sie na lotnisku wracajac. Corka wrocila na karte z ubezpieczalni ( ze zdjeciem jest)

słowo klucz - "wróciła" a nie wyjechała

mojego paszportu nie kartkują - głownie dlatego, że coraz więcej odpraw automatycznych, więc nie ma kto kartkować.

nie tylko wąscy specjaliści otrzymują propozycję/możliwość naglych wyjazdów - nie twierdzę, że to się zdarza raz w tygodniu, ale może się zdarzyć
                      • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:19
                        Eee mi sie serio nie zdarzy. Nie ma szans.
                        • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:29
                          Też tak myślałam . Zdarzyło się dwa razy : raz praktycznie darmowa wycieczka, drugi raz - nieplanowany nagly program szkoleń. Za każdym razem nie miałam paszportu (a były to kraje , które ich wymagały )- nie chce mi się przechodzić przez to wszystko jeszcze raz.
                          • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:37
                            No to u mnie dochodza jeszcze powody rodzinnie. Nawet na darmowa wycieczke nie moglabym ot tak nagle pojechac ;-(
                            Za duzo rzeczy do zalatwiania. Sporo wyjezdzamy, ale nasze urlopy musza i sa z wyprzedzeniem planowane. A te krotsze spotnaniczne, to z reguly na max 3 noce, wiec zawsze jest do gdzies w Europie.
                            • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:40
                              Ale nawet w EU dzięki paszportowi masz automatyczną odprawę gdzie (nikt ci kartek paspzortu nie przegląda) i trwa ona zdecydowanie szybciej niż tradycyjna) - im krótszy wyjazd tym bardzie cenna każda minuta.

Ale Twój wybór.
                              • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:41
                                p.s. dodam- krótsza odprawa to m.in, to, że mniejsze ryzyko, że ucieknie ci autobus a na następny czekasz kolejne 1-.5 godziny)
                              • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 15:09
                                Eee? W Eu pokazujesz dowod i sobie idziesz dalej. A czasem nawet na niego nie patrza. O czym Ty mowisz? O UK?
                                • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 15:12
                                  Ale jest kolejka do pokazywania dowodów i paszportu. Do odprawy automatycznej sa krótsze i szybciej idą. Czasami jesteś godzinę albo więcej do przodu.

p.s. odprawiałaś się kiedyś automatycznie?
                                  • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 15:41
                                    Co to jest odprawianie automatyczne?
                                    Zawsze robie to przez internet na dzien przed odlotem. Potem na lotnisku pokazuje dowod i karte pokladowa i to wszystko.Nigdzie nir widzialam dwoch kolejek w sensie w zaleznosci jaki ma sie dokument. Tylko np okienka dla obywateli EU badz nie.
                                    • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 15:50
                                      Takie, że nie żaden urzędnik imigracyjny nie ogląda (ani mu nie machasz) dokumentem tylko sama przykładasz paszport do czytnika, mordkę ustawiasz do automatu i voila. Zero elementu ludzkiego. I o niebo sprawniej to idzie (o niebo to za mało powiedziane)

Przyznam, że z powodów oczywistych interesowało mnie tylko to co dotyczy obywateli UE, ale w UK na pewno była też kilka innych nacji typu Kanada.
                                      • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 15:52
                                        p.s. i są oddzielne kolejki oczywiście.
                                        • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 15:54
                                          Mniej więcej tak wygląda automatyczna

c8.alamy.com/comp/2ADTPFR/air-travelers-pass-through-automated-passport-border-control-gates-milano-malpensa-airport-electronic-automatic-passport-check-italy-border-in-milan-2ADTPFR.jpg
                                          • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 15:56
                                            a tak tradycyjna

https://www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2017/12/nintchdbpict000373961840.jpg
                                            • sumire Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:03
                                              Gwoli ścisłości, to nie jest odprawa, to jest kontrola graniczna.
                                              • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:06
                                                tzw odprawa paszportowa smile
                                          • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:01
                                            Chyba jestem malo swiatowa, bo na zadnym lotnisku z ktorego lecialam nie widzialam odprawy automatycznej. Serio🙈
                                            • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:07
                                              Nawet w Modlinie jest
                                              • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:16
                                                Nie latalam z Modlina wink
                                                • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:23
                                                  Nie wiem skąd latałaś, ale nie jest to "wielce światowy" zwyczaj jak pisałaśsmile

Skoro jest w Modlinie to pewnie już jest prawie wszedzie
                                                  • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:58
                                                    No serio, nie widzialam. W tym roku lecialam tylko raz. Ani w Berlinie ani na Fuercie na lotnisku nie bylo.
                                                  • ritual2019 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:04
                                                    Ale musza miec dowod osobisty. W uk dowodow nie ma dlatego ludzie ktorzy podrozuja maja paszporty. Co wy z tymi paszportami?
                                              • chatgris01 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:49
                                                W Lyonie się nie spotkałam (a zawsze podróżuję z paszportem).
                                                • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:57
                                                  Ale podrózujesz do UK/Irlandia?

Bo praktycznie to dotyczy(ło) tylko tych dwóch państw. I tylko w takich rejsach korzystałam. I innych nie ma potrzeby (Schengen albo nic albo odprawa linii lotniczych - nie mylić z paszportową)
                                                  • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:58
                                                    p.s. już masz smile

www.passengerselfservice.com/2017/05/lyon-saint-exupery-airport-introduces-abc-egates/
                                                  • chatgris01 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:14
                                                    Nie, do Polski i z powrotem, ale przy powrocie do Francji paszport zawsze sprawdzali, w okienku.
                                                  • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:37
                                                    Z ciekawości - dlaczego przy powrocie skoro to Schengen? Może sprawdzała linia lotnicza?
                                                  • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:46
                                                    p.s. tak sobie starałam przypomnieć... jedyną kontrolą paszportu na trasie Polska -francja i odwrotnie jest kontrola/odprawa linii lotniczej - żadna straż graniczna czy jej francuski ekwiwalent - w sumie na tym polega Schengen chyba ?
                                                  • chatgris01 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:01
                                                    Może dlatego, że jednocześnie przez to samo wyjście przechodzili i byli sprawdzani pasażerowie samolotów spoza Schengen (np. z Istambułu). Jak tak teraz myślę, to mogło to być związane z remontem, była kompletna przebudowa lotniska, która trwała przez kilka lat. W każdym razie w 2019 jeszcze sprawdzali, nie wiem, jak w tym roku.
                                                  • chatgris01 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:02
                                                    A, i ci sprawdzający, to była chyba policja.
                                                  • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:13
                                                    Nie wiem..może remont? Ale dziwne, że nikt się nie zbuntował, bo zawsze jest odprawa UE i reszta świata.

"u mnie" (Okęcie, Modlin, CDG, Beauvais, Orly, Bordeaux - bezpośrednio PL-FR i odwrotnie.) nie sprawdzają od wielu lat (16?) To się zawsze czuje bo np po kilku podróżach w kierunku UK/Irlandia pod rząd, we Francji czegoś ci "brakuje"
                                                  • chatgris01 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:24
                                                    Na stronie lotniska informują, że sprawdzają od 2017 roku, faktycznie w 2016 się tylko przechodziło do bramki "Schengen", w późniejszych latach była zamknięta i wszyscy musieli przejść koło okienka i okazać dokumenty.
                                                    Contrôle aux frontières
                                                    Les points de passage aux frontières sont tenus par la Police aux Frontières. Ce contrôle comprend :

la vérification de l’authenticité du document de voyage présenté.
                                                    la consultation des bases de données nationales, européennes et internationales.

Depuis le 7 avril 2017, tous les voyageurs sont soumis à un contrôle systématique en entrée et en sortie de l’espace Schengen aux frontières aériennes, maritimes et terrestres. La France fait partie de l'espace Schengen.

www.lyonaeroports.com/informations-pratiques/bienvenue-dans-laeroport#content-controle-passeport
                                                  • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:28
                                                    Czyli remont lotniska aż tak wpłynął?
                                                  • chatgris01 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:32
                                                    W sumie nie wiem, czy przez remont, bo w zeszłym roku był już przecież zakończony, a i tak sprawdzali (za to w 2016 był chaos totalny). Może to bardziej chodzi o kwestie bezpieczeństwa? (plan vigipirate).
                                                  • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:44
                                                    Ale lokalny?
                                                  • chatgris01 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:53
                                                    Może być lokalny, jeśli np. policja (czy Interpol) ma jakieś informacje ze swoich źródeł. Np. że na dniach spodziewają się przybycia kogoś podejrzanego (na konkretne lotnisko, albo na konkretny obszar lub kraj).
                                                    Ja latam i wracam raz do roku, nie mam pojęcia, czy oni to kontrolują stale, czy tylko czasowo w jakichś okresach (tablic Schengen z drzwi nie pościągali, a zagrodzenia były przenośne, metalowe słupki i taśma).
                                            • eugeniafelek Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:06
                                              Odprawa samoobsługowa
                                      • zlota.ptaszyna Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 22:05
                                        Serio sa juz takie maszyny?
                                        nie wiedzialam
                                        i to sie nigdy nie myli typu ze zrobilas lifting czy cos i nie chce cie wpuscic i musisz wrocic do okienka?
                • palacinka2020 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:03
                  Mysle, ze jestes jedna z niewielu osob, ktore duzo i spontanicznie lataja, a nie maja paszportow. Co jest zlego w tym, ze paszport lezy w szufladzie? Dla mnie to jest dokument, ktory sie ma, i juz. Jak sie konczy to sie wyrabia nowy.
                • palacinka2020 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:17
                  Wciaz nie rozumiem, co jest zlego w paszporcie lezacym przez 6 lat niewykorzystanym, a gdy nadejdzie ta "nagla chwila" i tansze bilety do Londynu- spontanicznie wykorzystanym?
                  Niby w czym decyzja, by nie wyrabiac paszportu, byla dobra??
                  Przeciez to nie jest az tak wielki koszt, kolo 130zl raz na 10 lat?
                  • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:34
                    Nie wiem czy to do mnie, ale ja nie widzialam zupelnie sensu. Robic paszport bedac przekonanym ze 7 lat nie wykorzystam na 100%?. Z tych 10 lat zostana 3, ktore moze wykorzystam.moze nie. Czy ja wiem czy duze koszta? Cos ok 80 euro mnie wynioslo.ale po co, jak wiedzialam ze nie potrzebuje i nie wykorzystam? Zrobialam w styczniu tego roku i gdybym przewidziala to gowno z corona, to bym jeszcze odczekala. Wszedzie dokad jezdzilismy, to dowod. I tyle.
                    • zlota.ptaszyna Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 22:09
                      przeciez mozesz tez sobie zrobic polski paszport, on kosztuje grosze
                  • zlota.ptaszyna Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 22:10
                    nie rozumiesz ze w Zachodniej Europie paszport duzo kosztuje, po co go robic jak sie wie ze sie nie bedzie korzystac
    • woman_in_love Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:01
      Tak: paszport jest lepszy i bardziej pewny niż dowód i daje mniejsze możliwości że prześlizgną się nielegalni imigranci z Azji lub Afryki:

• princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 15:54
        Uwielbiam Walliamsa a moj syn jego ksiazki....
    • astrologiiia333 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:08
      To forma podkreślenia spektakularnego brexitu. Odcięcia się. Im więcej takich biurokratycznych pierdół, tym efekt będzie wyraźniejszy. Czysta polityczna rozgrywka. Nic więcej. Nie doszukiwalabym się w tym ukrytego sensu i logiki. Tak jak i w samym brexicie. Wyszli, bo mięli taką zachciankę. Stwierdzili, że nagle świat stanie się piękniejszy, jeśli wyjdą z UE, bo złej baletnicy przestanie przeszkadzać wymięta sukienka i zatańczy spektakularne jezioro łabędzie.
      • naszastruga Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:20
        I chyba o to chodzi. Nadymanie się byłego mocarstwa. Kiedyś był taki dowcip rysunkowy to pokazujący. Na granicy UK na bramce z napisem Commonwealth Citizens swobodnie i z uśmiechem przechodzący talibowie, szejkowie i różni terroryści, a obok bramka EU Citizens ze sprawdzaniem wiz, kontrolą osobistą i prześwietlaniem walizek uncertain
        • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:33
          Sugerujesz, że obywatele państw Commonwealth (pełna lista tutaj thecommonwealth.org/member-countries ) wjeżdżali do UK bez wiz? Acha
          • naszastruga Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:37
            Ty był satyryczny przejaskrawiony rysunek. Ale ziarno prawdy w nim było. W zasadzie wyjazd do UK niczym się nie będzie różnić od wyjazdu na Ukrainę.
            • 35wcieniu Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:39
              No i co z tego?
              • naszastruga Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:44
                Kolejki na granicach i szczegółowe kontrole.
                • sumire Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:47
                  Przecież do tej pory też były kolejki. I pogranicznicy też potrafili wypytywać przylatujących o różne rzeczy.
                  • naszastruga Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:50
                    Były kolejki takie jak w innych unijnych krajach poza Schengen, np. w Chorwacji albo Bułgarii. Pomachanie dowodem i przejście przez bramkę. Teraz każdy paszport będą skanować. Kolejki wydłużą się kilkukrotnie.
                    • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:51
                      Stałaś w kolejce , żeby tym dowodem "pomachać"(powiedzmy) - czasami bardzo długo.
                      Jeśli miałaś paszport szłaś do automatycznej odprawy
                      • naszastruga Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:53
                        To teraz stać będą jeszcze dłużej.
                        • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:56
                          Tyle samo ile z dowodem. (kiedyś obok mnie na lotnisku w Luton usiadł mężczyzna, który stał 2 godziny (bo akurat była kumulacja przylotów)

Chyba, że pozostanie możliwość automatycznej odprawy.
                    • sumire Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:53
                      No przecież i tak każdy dokument skanowano na wjeździe do UK, rany julek. Przekraczałam tę granicę z 70 razy w moim życiu, procedura zawsze była taka sama. I o dziwo, to właśnie z paszportem zyskiwało się czas.
                      • 35wcieniu Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:58
                        Nie tłumacz, chyba po prostu kolejny wątek taki jak kiedyś lubiła zakładać milden big_grin "Umiecie podkreślić w wordzie?" "Tak, zrób tak i tak" "Aha, czyli nie umiecie." big_grin
                        Nawet jak to rozrysujesz to ci odpisze: "aha czyli nie będzie dłużej, ale jednak uwazam ze bedzie, wytlumaczcie mi dlaczego" big_grin
                      • zlota.ptaszyna Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 21:58
                        czyli moge wziac jakikolwiek paszport i wyjsc z lotniska?
                        • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 22:04
                          Tak, ptaszyno - ale najbardziej cenione są z San Escobar - dostaniesz na powitanie bukiet kwiatów
                          • zlota.ptaszyna Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 22:06
                            W UK bylam 20 lat temu nie wiedzialam ze teraz maja czytniki twarzy smile
                • 35wcieniu Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:48
                  To nie ma związku z rodzajem dokumentu.
                • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:50
                  Po kolei

UK nie jest już w UE i będą tego konsekwencje - nie ma cudów. Może brytyjski suweren głosujący za Brexitem się obudzi , ale ciut za późno (przypominam , że te relacje będą wzajemne).

Jak będzie praktycznie - nie wiadomo, bo moze byli koledzy z UE bę traktowani jak Kanada czy USA* i bedzie możliwa automatyczna odprawa, bez żadnych "szczegółowych kontroli" - z paszportem (imho kto lata do UK wie dlaczego od dawna warto było mieć ten paszport - kolejki - z dowodem czasami 2 godziny, z paszportem parę minut)
                  • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:32
                    >UK nie jest już w UE i będą tego konsekwencje - nie ma cudów.

Chyba nie od odnosisz sie do kwestii handlu - deal jest wiec nie ma cel i handel nie ulega zmianie.

Co sie zmienia powaznie to free movement
                    • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:44
                      Ceł nie ma, ale będą dodatkowe formalności konieczne dla prowadzenia handlu i będą z tym związane dodatkowe koszty.
                      • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:46
                        Znikome. I nawet Borys o tym mowil
                        • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:55
                          On często kłamie.
                          • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:57
                            Tutaj czytam np:

"Even though a deal has been done, UK traders face a new raft of paperwork and cost. More than 200 million additional customs forms will need completing at a cost of more than £7bn a year."

www.bbc.com/news/business-55441237
                            • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:03
                              Zdajesz sobie ze przy eksporcie w wysokosci 467 bln rocznie to mniej niz 0.25 proc wartosci?
                              To sa koszta znikome
                              Poza tym, UK nie tylko bedzie handlowac z EU
                              • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:11
                                Nie jestem w stanie ocenić czy te koszty są znikome czy nie, bo należałoby je raczej zestawić z zyskiem, jaki ten eksport daje, a nie z obrotem. Zresztą to na razie dopiero szacunki i nawet sam deal jeszcze w szczegółach nie został uzgodniony.
                                • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:21
                                  >Nie jestem w stanie ocenić czy te koszty są znikome czy nie, bo należałoby je raczej zestawić z zyskiem, jaki ten eksport daje, a nie z obrote

Nonsense. To makroekonomia a nie mikroekonomia. Na poziomie mikroekonomii czyli konkretnych firm mowi sie o zysku.

Na poziomie panstwa oblicza sie calosc eksportu i ta figure masz wszedzie publikowana jak i podana.
                            • bi_scotti Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:13
                              spanish_fly napisała:

> Tutaj czytam np:
                              >
                              > "Even though a deal has been done, UK traders face a new raft of paperwork and
                              > cost. More than 200 million additional customs forms will need completing at a
                              > cost of more than £7bn a year."
                              >
                              > www.bbc.com/news/business-55441237

TUw jakims sensie ciag dalszy "Twojego" text - bedzie bumpy wink No ale chyba nikt nie myslal, ze bedzie smooth - to jest takie wybitnie komplikowanie zycia na wlasne zyczenie.

A w kwestii passports, po 9/11 nasi sasiedzi zazyczyli sobie aby przekraczanie granicy odbywalo sie wylacznie z passports, dawniej mozna bylo z birth certificate, driver's license. Bylo wkurzenie - po obu stronach granicy wink Minelo troche czasu i jest to normalka, nobody protests. Mnie sie to wciaz nie podoba ale coz, z Wielkim Bratem ciezko sie dyskutuje, eh suspicious Life.
    • laura.palmer Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:26
      A nie jest czasem tak, że Albania i Czarnogóra otwierają się na turystykę i doskonale wiedzą, że jak będą wymagać paszportów to większość turystów europejskich wybierze urlop w Hiszpanii, Włoszech, Chorwacji czy Grecji?
      • naszastruga Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:35
        Tylko, że to działa i w drugą stronę i Brytyjczycy jadący na wakacje do Hiszpanii albo Grecji, też będą potrzebowali paszportów. Swoją drogą ciekawe jaki będzie status tych tysięcy brytyjskich emerytów, którzy pomieszkiwali w tych krajach.
        • 35wcieniu Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:38
          Yyy....? Co?
          Weź przeczytaj jeszcze raz komentarz na który odpowiadasz.
          Krajom stricte turystycznym zależy żeby jak najwięcej osób mogło przyjechać jak najłatwiej, bo z tego żyją. UK wręcz przeciwnie, nie ma w tym żadnego biznesu.
          • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:54
            UK też na turystach zarabia i wymóg dotyczący paszportów też im przyniesie straty, chociaż w świetle reszty strat związanych z Brexitem pewnie nie będą one najważniejsze.
            • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:00
              Spanish fly, jest deal. Straty sa dosc ograniczone, a umowy z innymi krajami podpisane i podpisywane
              • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:08
                Jakby na to nie patrzeć, deal jest gorszy niż przynależność do UE.
                • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:24
                  Zakladasz ze jak handel UK to tylko z UE? UK umowy handlowe ma teraz z wieloma krajami a w drodze pare innych

Jestem Remainer ale dla zasad Unii z przed UNi dwoch prędkości. Martwi mnie to " wszystkie zwierzeta sa rowne ale sa zwierzeta rowniejsze"
                  • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:39
                    >>>Zakladasz ze jak handel UK to tylko z UE? UK umowy handlowe ma teraz z wieloma krajami a w drodze pare innych

Nie, nic takiego nie zakładam. Państwa UE były ważnym partnerem handlowym dla UK, a bycie w Unii przecież nie oznaczało, że UK nie mogła handlować z innymi krajami.

Ponadto handel to tylko część rzeczy, które zmienia wyjście z Unii.

>>>Jestem Remainer ale dla zasad Unii z przed UNi dwoch prędkości. Martwi mnie to " wszystkie zwierzeta sa rowne ale sa zwierzeta rowniejsze"

UK się separowała od UE na własne życzenie i były robione na jej rzecz wyjątki (np. Schengen i waluta).
                    • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:43
                      >UK, a bycie w Unii przecież nie oznaczało, że UK nie mogła handlować z innymi krajami.

Na warunkach WTO z clem. Nie wyobraz sobie ze nie wolno bylo podpisywac umow z innymi krajami o bezclowym handlu, wszystko to.musialo iac przez UE

>UK się separowała od UE na własne życzenie i były robione na jej rzecz wyjątki (np. Schengen i waluta).

Jak sie to ma do Unii roznych predkosci? Wiesz w ogole o czym mowie?
                      • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:51
                        >>>Na warunkach WTO z clem. Nie wyobraz sobie ze nie wolno bylo podpisywac umow z innymi krajami o bezclowym handlu, wszystko to.musialo iac przez UE

I deal zakłada, że UK może sobie podpisywać dowolne umowy z kim chce? I z góry wiadomo, że te umowy będą dla UK korzystniejsze niż te zawierane przez UE? Pytam na serio, bo docierają do mnie tylko strzępki informacji, nie mam czasu śledzić tego w szczegółach.

>>>Jak sie to ma do Unii roznych predkosci? Wiesz w ogole o czym mowie?

Wiem o czym mówisz, ale ta uwaga jest moim zdaniem bez sensu. Brexit plus umowa to tak jakby powstanie UE trzech prędkości z UK w najdalszym kręgu. O ile rozumiem obawy przed UE dwóch prędkości to nie rozumiem, jak Brexit ma tu pomóc, szczególnie, że ścisła współpraca z UE jest nieunikniona.
                        • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:15
                          >I deal zakłada, że UK może sobie podpisywać dowolne umowy z kim chce? I z góry wiadomo, że te umowy będą dla UK korzystniejsze niż te zawierane przez UE?

Nie tylko UK moze podpisywac to juz podpisalo m.in z Japonia, Australia, Kanada, i wiele innych krajow a szykuje sie deal z US

Mowimy o umowach handlowych w ruchu bezclowym, Free trade market. Nie wiem co masz na myśli przez " korzystnosc". One sa bardzo podobne w zalozeniach do tego co UK podpisalo z UE w kwestii handlu.

>Brexit plus umowa to tak jakby powstanie UE trzech prędkości z UK w najdalszym kręgu.

O czym ty wlasciwie mowisz? Ja mowie o UE dwoch predkosci. UK nie jest czescia UE i w ogole to okreslenie jej nie dotyczy. Wiesz co to jest Unia dwoch predkosci w ogole? en.m.wikipedia.org/wiki/Multi-speed_Europe#:~:text=Multi%2Dspeed%20Europe%20or%20two,situation%20in%20each%20individual%20country.
                          • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:47
                            Nie pytam czy w ogóle może podpisywać umowy, ale czy może w nich zapisać, co tylko chce, bo wydaje mi się, że jednak nadal podlega wielu ograniczeniom wynikającym z szerszych porozumień handlowych. Diabeł tkwi w szczegółach. Stwierdziłaś, że korzyścią wynikającą z Brexitu jest dla UK możliwość zawierania samodzielnych umów handlowych z innymi państwami. Samo w sobie to nie jest żadna korzyść, jeśli te umowy miałyby dawać UK gorsze warunki handlowe niż te, które miała jako członek UE.

Odnośnie Europy dwóch prędkości. Myślę, że federalizacja Europy będzie zagrożeniem dla UK także po wyjściu z UE. Będzie oznaczała, że UK będzie miała większego groźniejszego konkurenta. Będąc poza UE pozbawiła się dodatkowo wpływu na procesy zachodzące w UE.

• princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:54
                              >jeśli te umowy miałyby dawać UK gorsze warunki handlowe niż te, które miała jako członek UE.

Bezclowy free trade. O to chodzi w warunkach. To nie sa umowy o charakterze unijnym. To sa umowy na bezclowy ruch towarow. Jesssuu.... Tak jakby o Unie inne chodzilo mowisz. Handel miedzy UK a UE tez nie bedzie z clami teraz.

Zobacz tu w polowie strony masz liste krajow.z ktorymi UK ma umowy handlowych ktore zaczynaja byc aktywne z 1 stycznia 2021 czyli koniec okresu przejsciowego z UE.

W Europie informacje co do tego co UK robi sa ograniczone o czym swiadczy sasiedni watek o Erazmusie. Ludzie nie maja pojecia ze Turing juz powstal aby go zastapic i ma wymiar lokalny.
                              • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:56
                                Tu link www.gov.uk/guidance/uk-trade-agreements-with-non-eu-countries

Lista od polowy strony
                              • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:13
                                To gdzie ta korzyść, skoro nic się nie zmienia?
                                • snakelilith Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:35
                                  spanish_fly napisała:

> To gdzie ta korzyść, skoro nic się nie zmienia?

Nie ma żadnej korzyści. Princes jak zwykle bredzi bo nałykała się propagandy brexitu. Pisze np. coś takiego: "Wielka Brytania może od teraz podpisywać umowy o wolnym handlu z innymi państwami, ponieważ opuściła jednolity rynek UE", w kompletnym szaleństwie przyjmując, że te umowy będą dla UK korzystniejsze od tych, które wynegocjonwała sobie z tym krajami Unia. Już od dawna wszyscy eksperci trąbią, że UK na tym życzeniowym myśleniu się przejdzie, ale ciągle istnieją niepełnosprawni umysłowo, którzy w ten cud wierzą. Tak jakby cały świat tylko czekał na UK i chciał rozwijać przed Brytyjczykami czerwone dywany. A prawda jest taka, że w pojedynkę siła sprawcza Uk jest bardzo osłabiona i ten kraj za bardzo nie ma czym zrobić na tych "innych państwach" wrażenia. A po zmianie władzy w USA nawet poparcia kumpla ze Stanów nie będzie.
                                • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:50
                                  >To gdzie ta korzyść, skoro nic się nie zmienia?

Ze beda mogli miec umowe z krajami z listy i USA?

Handlowo nic sie z UE nie zmienia. Zmieniaja sie prawie wszystkie inne sprawy: Brytyjczycy nie moga sie osiedlac na terenie UE i vice versa itd itp.

• snakelilith Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:56
                                    princesswhitewolf napisała:

> Handlowo nic sie z UE nie zmienia.

Kto ci to powiedział? Szalony Boris? 😂
                            • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:51
                              UK nie jest związane z UE zadna umowa ktora by ograniczala charakter innych umow. W kazdym newsie na ten temat o dealu to masz.
                              Czego musi przestrzegac to prawa Unii handlujac na terenie UE a wiec kartelingu ito
                              Umowa nie przewiduje żadnych taryf celnych ani kwot importowych w wymianie handlowej między UK a krajami UE. To pierwsza tego typu umowa zawarta przez kraje Wspólnoty;
                              Umowa nie przewiduje żadnych ceł na towary w obrocie handlowym między Wielką Brytanią i UE, ani żadnych ograniczeń co do ilości i rodzaju przewożonych towarów;
                              Na mocy umowy wprowadzone zostaną jednak pewne bariery pozataryfowe – jedną z nich będzie na przykład „reguła pochodzenia”;
                              Umowa obejmuje handel transgraniczny o wartości ponad £600 mld rocznie;
                              Umowa przewiduje wprowadzenie ceł w przyszłości, jeśli pomiędzy stronami dojdzie do sporu w zakresie stosowanych norm lub udzielanej przedsiębiorstwom pomocy państwa;
                              Wielka Brytania może od teraz podpisywać umowy o wolnym handlu z innymi państwami, ponieważ opuściła jednolity rynek UE.

>Odnośnie Europy dwóch prędkości. Myślę, że federalizacja Europy będzie zagrożeniem dla UK także po wyjściu z UE. Będzie oznaczała, że UK będzie miała większego groźniejszego konkurenta. Będąc poza UE pozbawiła się dodatkowo wpływu na procesy zachodzące w UE.

Rzecz w tym ze ty nadal nie rozumiesz pojecia EU Roznych predkosci. W koncu kliknij linka albo przeczytaj. Termin EU roznych predkosci nie ma NIC wspolnego z UK. Nic. To termin dotyczacy podzialu wewnatrz UK na wszystkie zwierzeta sa rowne ale sa zwierzeta rowniejsze Powazna sprawa.
                              • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 10:02
                                >>>UK nie jest związane z UE zadna umowa ktora by ograniczala charakter innych umow. W kazdym newsie na ten temat o dealu to masz.

Ale np. umowa UE z Japonią może zawierać zastrzeżenie, że Japonia nie udzieli żadnemu innemu partnerowi lepszych warunków niż UE; kolejne ograniczenia mogą wynikać z szerszych umów handlowych dotyczących całych bloków handlowych, itd. itd.

Pisałaś wyżej, że chodzi tylko o handel bezcłowy. Takie umowy zawierają też inne istotne uregulowania, np. dotyczące bezpieczeństwa fitosanitarnego itd. Dla Twojego Borysa to może są szczegóły nie warte wspomnienia, ale dla firmy, która się tym handlem zajmuje to mogą być istotne zmiany, które będą generowały istotne dodatkowe koszty.

Ja się na tym nie znam, ale z tego co czytałam to ludzie, którzy się tym zajmują zawodowo nie podzielają optymizmu Johnsona.

>>>Rzecz w tym ze ty nadal nie rozumiesz pojecia EU Roznych predkosci. W koncu kliknij linka albo przeczytaj. Termin EU roznych predkosci nie ma NIC wspolnego z UK. Nic. To termin dotyczacy podzialu wewnatrz UK na wszystkie zwierzeta sa rowne ale sa zwierzeta rowniejsze Powazna sprawa.

Mam raczej wrażenie, że to Ty tego nie rozumiesz. Europa różnych prędkości to projekt dalszej federalizacji niektórych państw EU. Jest to oczywiście zagrożenie dla członków UE, którzy sobie takiej federalizacji nie życzą i nie chcą do niej przystąpić, bo to osłabia ich pozycję w UE, ale ogólnie federalizacja Europy będzie oznaczała, że na mapie pojawia się nowy, większy, silniejszy konkurent i wyjście Wielkiej Brytanii z UE pod tym względem niczego nie rozwiązuje. Nie będą z tym nowym blokiem państw spierać się o zasady działania UE i podział unijnych środków, ale to nadal będzie dla nich groźna konkurencja, z którą będą musieli się liczyć i z którą będą musieli się układać, bo to dla UK bardzo ważny partner handlowy i bliscy sąsiedzi, co ma swoje konsekwencje dla ludności.
                                • ritual2019 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 10:18
                                  Deal nie jest na zawsze, szczegoly beda sie zmieniac z czasem. Na tym etapie zarowno EU jak i UK zalezalo na deal w rownym stopniu, Francuzi byli najwiekszym problemem jak zwykle. Osiagnieto deal ale to jest czasowe, nie stale, zasady beda sie zmieniac i nie tylko UK-EU ale EU - reszta swiata i UK - reszta swiata. W jakiej formie unia przetrwa, jak sie zmieni (a zmieni sie na pewno) to pokaze czas. Gdzie Polska sie znajdzie tez pokaze.
                                  Natomiast smieszne jest martwienie sie Polakow o Brytyjczykow z powodu Brexit.
                                  • zlota.ptaszyna Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 10:23
                                    ja sie nie martwie o brytyjczykow ale o moje korzysci ktore wyciskalam z tego kraju, np tam jest duzo firm kosmetycznych z kosmetykami ze stanow i bardzo oplacalo sie kupowac w przeciwienstwie do kupowania w stanach gdzie byl teatr z clami. Jak teraz tez beda cla na zakupy UK to ja dziekuje i bede szukac gdzies indziej, a zamawiam bardzo duzo z najwyzszej polki. Cult Beauty juz sie co prawda zadeklaroalo ze cla biora na siebie ale juz to widze, na pewno w jakis sposob sie to odbije na kieszeni....
                                    • ritual2019 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 10:36
                                      To zamowisz gdzie indziej, mysle ze Brytyjczykow to nie zmartwi ani im nie zaszkodzi.
                                • snakelilith Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 10:59
                                  spanish_fly napisała:

> Ale np. umowa UE z Japonią może zawierać zastrzeżenie, że Japonia nie udzieli ż
                                  > adnemu innemu partnerowi lepszych warunków niż UE; kolejne ograniczenia mogą wy
                                  > nikać z szerszych umów handlowych dotyczących całych bloków handlowych, itd. it
                                  > d.

Umowa UE z Japonią takiego zastrzeżenia nie zawiera, a jednak podpisany już deal UK z Japonią nie jest dla UK w żadnym wypadku korzystniejszy od umowy unijnej. Dlaczego miałby być? Jaki interes miałaby mieć w tym bowiem Japonia? Większość z tych cudownych, nowych umów to taki pic na wodę, dojdą tylko biurokratyczne utrudnienia generujące dla przedsiębiorstw dodatkowe koszty i odbije się to na cenach.
              • bi_scotti Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:18

> Spanish fly, jest deal. Straty sa dosc ograniczone, a umowy z innymi krajami po
                > dpisane i podpisywane

Geez, Princess, tak piszesz jakbys miala crystal ball pod poduszka. C'mon, najbardziej educated & doswiadczeni economists, trade specialists, pundits & commentators przyznaja zgodnie, ze "nobody knows" co i jak zadziala na dluzsza mete (deal or no deal), kto zyska, kto straci, ile, kiedy etc. A Ty piszesz jakbys juz wrocila z wycieczki w rok 2025 albo jego okolice. Wez na wstrzymanie - nadzieja zawsze jest, po obu stronach ale czy "straty beda ograniczone" to tego tak uczciwie nie wie NIKT! Cheers.
                • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:40
                  >zadziala na dluzsza mete (deal or no deal), kto zyska, kto straci, ile, kiedy etc

Ale o czym ty mowisz? Deal juz jest.

Wierze glowie Tesco jak mowi ze impact bedzie modest. Wczesniej jak mialo byc no deal to grzmial
                  www.mirror.co.uk/money/tesco-boss-explains-what-brexit-23228414
        • dvdva Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:41
          Ale ty zdajesz sobie sprawe z tego, ze w UK nie ma dowodow osobistych? Przeciez i tak oni wyjezdzajac do krajow unii musieli miec paszport.
        • laura.palmer Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:44
          naszastruga napisał(a):

> Tylko, że to działa i w drugą stronę i Brytyjczycy jadący na wakacje do Hiszpan
          > ii albo Grecji, też będą potrzebowali paszportów.

Jak będa potrzebowali paszportów, żeby w ogóle wyściubić nos poza swoje wyspy, to pewnie każdy przeciętny Brytyjczyk sobie ten paszport wyrobi, bo nie będzie miał innego wyjścia. A już widzę, jak nieposiadający paszportu Niemiec czy Holender wyrabia go sobie, bo chce polecieć na urlop akurat do Albanii, kiedy może równie dobrze pojechać do Chorwacji i wjechać na dowód.
          • naszastruga Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:47
            Ale przecież wyżej piszę o tym, że do Albanii obywatel UE może wjechać na dowód.

To że UK traktuje turystykę przyjazdową jako coś nieistotnego i nie zależy im na turystach, to dla mnie jakieś nowum big_grin
            • 35wcieniu Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:50
              Wow, Ty naprawdę nie kumasz.
              • naszastruga Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 12:52
                Dalej nie wiem dlaczego nie można było zostać przy dowodach.
                • berber_rock Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:30
                  A ja dalej nie rozumiem, czemu Cie uwiera ten paszport.

Wyrobienie jednego i drugiego zajmuje mniej wiecej tyle samo czasu, przy czym paszport daje wjazd do wszystkich krajow, a dodow jedynie do pewnie z dwudziestu-trzydziestu.

Przeciez tu nie ma co filozofowac!
                  • laura.palmer Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:35
                    Ale jak ktoś nie odczuwa potrzeby wyjeżdżać dalej, niż UE, to paszport jest mu doskonale zbędny. We własnym kraju oraz w obrębie UE dowód jest dużo bardziej poręczny, bo to mały blankiecik łatwy do schowania w portfelu, a paszport to jednak cała książeczka. Nie chciałabym nosić na co dzień paszportu.
                    • berber_rock Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:46
                      Ale jak ktoś nie odczuwa potrzeby wyjeżdżać dalej, niż UE,
                      _ No ale kolezanka zalozycielka odczuwa, a jednoczesnie jak rozumiem odczuwa jakas niechec do paszportu i obydwu nie moze pogodzic smile
                      No i co z tym zrobic.

Nie wiem.
                      ja mam paszport, a nie mam dowodu. Uwazam ze przy wszystkich wyjazdach (spontanicznych rowniez) ta strategia sprawdza sie lepiej.
                      • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 14:53
                        Najlepiej mieć oba.

A gdyby było trzeba wybierać - paszport
                  • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 15:01
                    Paszport jest upierdliwy chociażby dlatego, że dłużej się na niego czeka i trzeba za niego płacić. Jest to zawsze jakaś dodatkowa bariera i czytałam nawet w internecie narzekania osoby, która pracuje przy wycieczkach szkół językowych do UK, że tak jak do tej pory wyjeżdżały czasem wszystkie grupy to teraz na sto procent chętnych będzie mniej właśnie ze względu na konieczność wyrobienia paszportu.
                    • berber_rock Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 15:07
                      spanish_fly napisała:

> Paszport jest upierdliwy chociażby dlatego, że dłużej się na niego czeka i trze
                      > ba za niego płacić.

Dluzej?
                      Chcialam wystapic o dowod. Powiedzieli mi ze 4 tygodnie czekania, wiec zrezygnowalam.

Inna zaleta paszportu:
                      - mozna go wyrobic w kazdym polskim konsulacie na swiecie
                      Dowod mozna wyrobic tylko na miejscu.
                      (to tak w razie zgubienia w podrozy etc.)
                      • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 15:08
                        No w Niemczech akurat jest drozszy i dluzej sie czeka. wink
                      • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 15:11
                        A pytałaś ile byłoby czekania na paszport? Bo w tym roku niektórym w ogóle odmawiano. W normalnych warunkach dowód dostajesz po tygodniu.

www.rpo.gov.pl/pl/content/koronawirus-rpo-dlaczego-wstrzymano-wydawanie-paszportow
                        • 35wcieniu Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 15:17
                          I na paszport i na dowód można czekać do 30 dni. Zdarza się szybciej, ale nie zawsze.
                  • paskudek1 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:24
                    berber_rock napisał(a):

> A ja dalej nie rozumiem, czemu Cie uwiera ten paszport.
                    >
                    > Wyrobienie jednego i drugiego zajmuje mniej wiecej tyle samo czasu, przy czym p
                    > aszport daje wjazd do wszystkich krajow, a dodow jedynie do pewnie z dwudziestu
                    > -trzydziestu.
                    >
                    > Przeciez tu nie ma co filozofowac!

O nie, przepraszam. Abstrahując od tego czy warto mieć paszport czy nie to wyrobienie paszportu trwa DŁUŻEJ i kosztuje więcej niż dowód osobisty. Raz że opłata paszportowa jest wyższa niż za dowód a dwa, że dowód mogę wyrobić w swoim mieście a paszport muszę w innym. Kosztuje mnie to czas i koszty dwóch podróży w godzinach urzędowania.
                    • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:33
                      Niektórzy muszą jeździć po dowód osobisty do (innego) miasta. Życie. Dobrze, że tylko raz na 10 lat.
                    • berber_rock Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:05
                      paskudek1 napisała:

> a dwa, że dowód mogę wyrobić w swoim mie
                      > ście a paszport muszę w innym. Kosztuje mnie to czas i koszty dwóch podróży w g
                      > odzinach urzędowania.

smile
                      Paszport moge wyrobic w sasiedniej dzielnicy, a po dowod musze jechac do innego kraju - kosztuje mnie to cztery przeloty samolotowe po dokument, ktory daje mi prawo wjazdu jedynie do maks. 30 krajow. Smiechu warte.
                      • 35wcieniu Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 22:00
                        No albo wniosek składasz przez neta, upoważniasz kogoś do odbioru i każesz sobie wysłać, ale kto by tam takie proste metody brał pod uwagę jak można cztery przeloty...
                      • zlota.ptaszyna Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 22:13
                        robisz tak: jak wiesz ze bedziesz jechac do polski , to skladasz wniosek przez net, ( wynaleziono juz euap) na miejscu odbierasz sobie dowod i go masz smile
        • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 15:59
          >Swoją drogą ciekawe jaki będzie status tych tysięcy brytyjskich emerytów, którzy pomieszkiwali w tych krajach

Taki sam jak los 4.5 milionow obywateli EU mieszkajacych w UK ktorzy sie zarejestrowali swoj status jako Settled czy Pre-Settled?

Dawno zarejestrowani w systemie w danym kraju.

Bez obaw
          • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:06
            Takie osoby mają podwójne obywatelstwo? Jak to działa?
            • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:08
              raczej status rezydenta
            • 35wcieniu Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:11
              Skąd ten pomysł?
              Mają status osoby osiedlonej.
              • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:20
                Sama nie wiem w sumie skąd ten pomysł. Nie interesowałam się tym specjalnie.
                • 35wcieniu Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:24
                  No ale obywatelstwo? big_grin Mielibyśmy nie 2 mln Polaków w UK tylko 20 gdyby każdy ot tak obywatelstwo dostawał big_grin
                  • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:26
                    Nie.no wez, 20.milionow przeciez tam nie wyjechalo.
                    • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:29
                      www.statista.com/statistics/1061639/polish-population-in-united-kingdom/
                    • 35wcieniu Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:49
                      No przecież nie mówię że wyjechało 20 milionów, tylko gdyby było tak łatwo o obywatelstwo, to by tyle wyjechało.
                      • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:55
                        Dopóki Wielka Brytania była w UE to obywatelstwo nie było w sumie do niczego potrzebne, nie? Dopiero teraz może się przydać osobom, które chcą tam zostać.

Ale mieszkańcy UE są chyba jednak w lepszej sytuacji niż obywatele UK mając po prostu paszport unijny i prawo do osiedlania się we wszystkich państwach UE.
                        • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:00
                          Mogło się przydać, bo np polskie paszporty są chyba bardziej ograniczone wizowo niż brytyjskie - do niedawna musieliśmy mieć np wizy USA
                          • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:07
                            Pod takim względem może tak, ale do samego osiedlenia się w UK obywatelstwo nie było do niczego potrzebne.
                            • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:18
                              Praktycznie nie.

Teraz będzie bardziej skomplikowanie, ale to miecz obosieczny - cokolwiek UK zrobi obywatelom Unii to samo Unia może zrobić obywatelom UK u siebie. Przy tak ogromnym ruchu nie wiem czy nawet ten dziwny rząd brytyjski będzie eksperymentował.
                            • ritual2019 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:28
                              spanish_fly napisała:

> Pod takim względem może tak, ale do samego osiedlenia się w UK obywatelstwo nie
                              > było do niczego potrzebne.

Do osiedlenia sie nadal nie jest bo status osoby osiedlonej to nie obywatelstwo. Ten status daje prawo do nieograniczonego czasu zamieszkania i pracy w uk. Dobrze jednak miec obywatelstwo.
                  • spanish_fly Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:37
                    Miałam na myśli tylko osoby, które przed Brexitem osiedliły się w UK na podstawie unijnego freedom of movement.
                    • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 16:44
                      Przypuszczalnie dalej będą rezydentami tylko inne papierki muszą wypełniać. Chyba, że w międzyczasie uzyskali obywatelstwo kraju zamieszkania.

Co nie zmienia faktu, że tysiące, tysiące Anglików na siłę szuka europejskich przodków
                    • ritual2019 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:31
                      spanish_fly napisała:

> Miałam na myśli tylko osoby, które przed Brexitem osiedliły się w UK na podstaw
                      > ie unijnego freedom of movement.

Te osoby jedyne co musza zrobic jesli chca zyc i pracowac nadal w uk to zainstalowac aplikacje na swoim smartphone, odpowiedziec na kilka pytan, zeskanowac dwie strony z polskiego paszportu oraz swoja twarz, zajmuje to 20 minut. W ciagu kilku godzin dostaja email z home office ze maja albo nie status osoby osiedlonej co jest odpowiednikiem indefinite right to remain. Kolezanka robila 3 tygodnie temu, bylam przy tym.
                  • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:27
                    > Mielibyśmy nie 2 mln Polaków w UK tylko 20 gdyby

Mniej niz 900 tys a nie 2 mln.
              • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:25
                >Skąd ten pomysł?
                Mają status osoby osiedlonej

= Rezydent ma Settled Status

Starajacy sie o status rezydenta= PreSettled
        • palacinka2020 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:08
          Brytyjczycy zawsze potrzebowali paszportow gdy wyjezdzali na wakacje, przeciez oni nie maja dowodow osobistych.
          • bananananas Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:52
            palacinka2020 napisała:

> Brytyjczycy zawsze potrzebowali paszportow gdy wyjezdzali na wakacje,

A teraz, taka ciekawostka brexitowa, dodatkowo będą potrzebowali paszportu, żeby wjechać do swojego "terytorium zamorskiego" Gibraltar wink
            • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:57
              No ale do kazdego terytorium zamorskiego sprawdza sie paszport. Dotychczas tez sprawdzali jak sie lecialo do Gibraltaru.
              • bananananas Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:01

> No ale do kazdego terytorium zamorskiego sprawdza sie paszport. Dotychczas tez
                > sprawdzali jak sie lecialo do Gibraltaru.
                A jak się płynęło? wink Polacy polecą bez paszportu do Gibraltaru.
                • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:42
                  A nie wiem nie plynelam nigdy do Gibraltaru ale pewno tez sprawdzali
                  • bananananas Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:11

> A nie wiem nie plynelam nigdy do Gibraltaru ale pewno tez sprawdzali

Coś brzmisz jakbyś nie wiedziała, o co chodzi. Gibraltar jest częścią Wielkiej Brytanii, a obecnie obywatele tejże będą podlegać kontroli paszportowej przybywając na ten kawałek swojego terytorium, w przeciwieństwie do obywateli Unii. Gibraltar bowiem, działając w ramach swojej autonomicznej konstytucji, przystapił tydzień temu do strefy Schengen.
                    Podobne kuriozum jak granica celna z Irlandią Pólnocną dla Brytyjczyków, z jednoczesnym jej brakiem dla Irlandczyków.
                    • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:53
                      >Coś brzmisz jakbyś nie wiedziała, o co chodzi. Gibraltar jest częścią Wielkiej Brytanii,

Naaaprawde? Bo ja nie mam widzisz.telewizora ani internetu i nie wiem hahahah

Prosze cie...no nie rozsmieszaj mnie, my tu mamy to 24h na dobe teraz w news. Walkuja Brexitbi deal non stop

Napisalam ci tylko ze nie wiem czy dotychczas sprawdzali przyplywajac do.UK bo do Gibraltaru tylko lecialam z 2-3 razy a nie plynelam.
                      • bananananas Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 21:09

> Napisalam ci tylko ze nie wiem czy dotychczas sprawdzali przyplywajac do.UK bo
                        > do Gibraltaru tylko lecialam z 2-3 razy a nie plynelam.

Ktoś płynął do cioci w Gibraltarze kajakiem i mu pogranicznicy wyskakiwali zza krzaka? A jak do Szkocji płynął to też?
                        Już daj spokój. Kuriozalne sytuacje powstały już i dalsze powstaną, na własne Brytyjczyków życzenie. Dla nas teraz, sorry, im gorzej i śmieszniej, tym lepiej, żeby podobne pomysły wywietrzały z głowy naszym matołkom.

• palacinka2020 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:13
              Nie "dodatkowo", zawsze potrzebowali i je maja...
        • ritual2019 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:22
          naszastruga napisał(a):

> Tylko, że to działa i w drugą stronę i Brytyjczycy jadący na wakacje do Hiszpan
          > ii albo Grecji, też będą potrzebowali paszportów.

I je maja bo w uk nie ma dowodow osobistych
    • princesswhitewolf Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 15:49
      Bo nie sa w stanie sprawdzic na biezaco czy dokument jest autentyczny wsadzajac do maszyny. Ale deal to dopiero poczatek i jak te ponad tysiac dwiescie stron donosi w kazdej kategorii beda dopracowywac logistyke.
    • profes79 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:24
      Paszport zawsze jest przydatny. Niezależnie od tego gdzie i jak się lata, to nawet w ramach UE wolę się legitymować paszportem niż dowodem osobistym. Kwintesencję tego miałem swego czasu podczas pobytu zarobkowego (dwa lata) w UK, gdzie wszędzie potrzebny był paszport a dowodem osobistym nawet podetrzeć się nie mogłem, bo był z plastiku. Jedyne, gdzie go zaakceptowano to aplikacja do WRS bo tam z kolei miałem duży opór przed wysyłką paszportu pocztą (wymagany był oryginał).
      • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 17:31
        Bo wjechać to jedno a załatwić sprawę urzędową/bankową to inna bajkasmile
      • sol_13 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 19:43
        profes79 napisał:

> Paszport zawsze jest przydatny. Niezależnie od tego gdzie i jak się lata, to na
        > wet w ramach UE wolę się legitymować paszportem niż dowodem osobistym.

Dokładnie, my tez zawsze bierzemy paszporty. Nawet do wypozyczenia samochodu jest potrzebny. Zawsze pilnuję aby wszyscy w domu mieli aktualne. Dzieciom tez wyrabiam paszporty, nie dowody.
        • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:16
          Nigdy nie wypozyczalismy auta na paszport. Juz bez przesady. Zawsze wystarczyl dowod.
      • palacinka2020 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:14
        Zgadzam sie, to jest dokument ktory sie po prostu ma. Po to by zawsze moc wyjechac w kazde miejsce.
    • mallard Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 18:25
      naszastruga napisał(a):

> Od 1 października przyszłego roku jadąc do UK potrzebny będzie paszport.

Znaczy się ten paszport będzie jechał do UK i wtedy będzie potrzebny? 🤔
    • fuzja-jadrowa Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:41
      Niezmiernie mnie to cieszy. Nareszcie madrzy inaczej z dowodami zamiast paszportow nie beda niepotrzebnie wydluzac kolejki pelnej rodzin z dziecmi. Za kazdym razem mnie cos trafialo, tabuny doroslych ludzi, ktorzy spokojnie mogliby przyspieszyc caly proces poprzez skorzystanie z automatycznych czytnikow paszportow. Nie, lepiej stanac w kolejce ogolnej i kazac rodzicom z malymi dziecmi - ktorzy nie z wlasnego wyboru nie moga skorzystac z e-bramek - czekac godzine zamiast 15 minut.
      • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:45
        Bez przesady. Jak masz dzieci to sobie wykup priority, wejdziesz bez czekania. Nie ma przymusu posiadania paszportu. Brak slow o takie pretensje 😡
        • astomi25 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 20:47
          I niby dlaczego majac dzieci nie mozna skorzystac z bramek? Jestem spokojna osoba, ale jesli cos mnie wpienia, to takie urzadzanie zycia innym. Ludzie nie maja obowiazku zyc pod " twoja linijke".
          Oraz kolejki tez sa dla ludzi.
          • tinywee Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 21:12
            A ja z dziką przyjemnością wjeżdżałam do UK tylko na dowód. Może dlatego, że pamiętam czasy wizowo-paszportowe i nieprzyjemne rozmowy z urzędnikami na granicy. Lubię to, że w dobrym układzie trzy godziny z haczkiem i już można było mind the gap. Do Londynu jak powiedzmy do Krakowa czy Białegostoku, podróż w zasadzie domowa, dowód wystarczy(ł?).
            • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 21:41
              Jeżeli chcesz uniknąć rozmowy z urzędnikiem, najlepszą metodą jest...paszport. I właśnie on daje tę płynność.smile
        • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 28.12.20, 21:43
          priority wykupuje się do boardingu i lub security checks.

Nie da się wykupić do kontroli paszportowej
      • laura.palmer Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 10:27
        Trzeba sobie było wykupić priority, to byś nie musiała czekać w kolejce. Wiesz jak w PL wygląda wyrobienie paszportu? Ja swój wymieniałam 3 lata temu, więc jestem na bieżąco. Trzeba jechać do urzędu wojewódzkiego, do którego nie można zarezerwować sobie terminu wizyty. Pobrać numerek i wyczekać się kilka godzin na złożenie wniosku. Potem po 30 dniach ponowna wizyta po odbiór i ta sama procedura. Ja, żeby mieć niski numerek, kwitłam w kolejce pod urzędem od 7 rano. Nie sądzę, żeby cokolwiek się od tego czasu zmieniło, bo w urzędach wojewódzkich generalnie jest wielki burdel.

Dla porównania - dowód osobisty załatwiałam w urzędzie miasta, wniosek można złożyć przez epuap (choć ja musiałam osobiście, bo zmieniłam nazwisko). Kolejka krótka, wszystko idzie sprawnie.
        Jakbym nie latała poza UE, to olałabym paszport. A już na pewno nie kwitłabym dwukrotnie w kolejce, bo tobie szkoda kasy na priority.
        • ritual2019 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 10:35
          Ale to jest problemem organizacji polskich urzedow przeciez. U mnie wniosek o paszport sklada sie online i przysylaja nowy do domu w ciagu trzech tygodni. Zazwyczaj szybciej.
          • zlota.ptaszyna Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 10:37
            a ile to kosztuje, moze tyle zarabiaja na tobie ze moga tak dzialac?
          • profes79 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 10:40
            Ciekawostka, Najma. Składasz wniosek online; paszport przysyłają pocztą a dane biometryczne pobierają z powietrza? Czy przykładasz palec do monitora?
            • zlota.ptaszyna Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 10:57
              czy odsiski palcow sie zmieniaja na przelomie zycia ze ciagle sa inne?

Na Zachodzie sa panstwa policyjne i oni wszystkie dane o tobie zbieraja jakie sie da oraz wymieniaja je miedzy urzedami, dla osoby zyjacej w wolnej Polsce to nie do pomyslenia
            • ritual2019 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:04
              profes79 napisał:

> Ciekawostka, Najma. Składasz wniosek online; paszport przysyłają pocztą a dane
              > biometryczne pobierają z powietrza? Czy przykładasz palec do monitora?
              >

Ciekawostka trollu www.gov.uk/renew-adult-passport/renew
              Insyrukcja jak to zrobic online. Ja wiem ze w Polsce to conajmniej 3h w kolejce na zlozenie wniosku, tyle samo po odbior itd a na covid test trzeba skierowania od lekarza...
              • laura.palmer Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:10
                Przecież to procedury dla obywateli brytyjskich. Polacy mieszkający w UK muszą składać wnioski w konsulatach.
                • zlota.ptaszyna Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:12
                  to chyba dla jeleni skladanie wniosku w konsulatach, skoro ten sam paszport w polsce kosztuje 5 razy mniej
                  • laura.palmer Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:14
                    Nie dla jeleni, tylko dla osób, które np. zgubiły paszport podczas zagranicznej podróży albo mieszkają na tyle daleko, że nie opłaca im się lecieć do Polski, by wyrobić paszport za 5-krotnie niższą cenę.
                    • zlota.ptaszyna Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:17
                      jesli zgubily to chyba zostaje im dowod, na ktorym moga podzialac do czasu wyjazdu do polski?

no mogly kiedys przynajmniej smile

a osoby ktore juz w ogole do polski nie jezdza - poluzowaly kontakty- to chyba w miedzyczasie juz sobie zalatwily obywatelstwo UK?
                      • laura.palmer Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:24
                        Wystarczy, że ktoś ci rąbnie całą torebkę z portfelem w środku, dowodem osobistym i paszportem i już musisz lecieć do konsulatu. Wiadomo, że głupotą jest noszenie przy sobie wszystkich dokumentów, ale wiele osób tak robi.

Z ciekawości, jak chcesz wyrobić paszport w Polsce, mieszkając za granicą? Musiałabyś tu przyjechać na miesiąc, bo na dokument czeka się ok. 30 dni lub lecieć dwa razy w krótkim czasie. Ja bym wolała zapłacić 5 razy więcej i załatwić to w konsulacie.

• zlota.ptaszyna Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:29
                          co za jelen nosi razem paszport i dowod?
                          nawet jelen lesny- zwierze by tego nie zrobil

dlaczego w krotkim czasie mam przyjechac? to ten paszport straci waznosc jak go odbiore np po 3 miesiacach? wlasnie cos takiego chce zrobic
                          • laura.palmer Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:33
                            A inny może nie mieć czasu na przyjazdy do Polski co 3 miesiące i woli zapłacić więcej w konsulacie.
                        • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:30
                          Wszystko się może zdarzyć - ale ryzyko jest większe jak masz tylko jeden dokument, albo dwa w jednym miejscu.

Nie ma obowiązku posiadania paszportu i niech każdy robi co chce - ja pokazuję zalety, które moim zdaniem przewyższają znacznie straty (koszt, 'załatwianie")

p.s. o paszport możesz się starać w Ambasadzie/Konsulacie nie musisz przyjeżdżać do PL
                • ritual2019 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:15
                  laura.palmer napisała:

> Przecież to procedury dla obywateli brytyjskich. Polacy mieszkający w UK muszą
                  > składać wnioski w konsulatach.

Ale jakie to ma znaczenie? W tym watku sa jakies zale ze do uk trzeba bedzie latac z paszportem a w Polsce trzeba 3h czekac w urzedzie zeby wniosek o paszport zlozyc, tyle samo zeby odebrac itd. jakby to byla wina Brytyjczykow ze w Polsce tak to dziala? A Polacy ktorzy nie maja brytyjskich paszportow to musza sie umawiac w konsulacie, to tez wina Brytyjczykow? My mamy brytyjskie paszporty i nie mamy problemu.
                  • laura.palmer Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:18
                    Odpowiadam na płacze i żale fuzji-jadrowej, że przez "mądrych inaczej" rodaków ona musi stać w kolejce do odprawy. No musi, bo procedura uzyskania paszportu wcale nie jest taka szybka i prosta, więc oczywistym jest, że wiele osób olewa i jeździ na dowód.
          • laura.palmer Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 10:41
            Odciski palców też składasz przez internet?
            • ritual2019 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 10:59
              laura.palmer napisała:

> Odciski palców też składasz przez internet?

Do renewal?
              • laura.palmer Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:08
                Odnowienie paszportu

Tu jest napisane tak: "Złóż wniosek osobiście. Pracownik konsulatu pobierze twoje odciski palców."
                A pod spodem jest podana lista wymaganych dokumentów i jeden z podpunktów brzmi: "ważny paszport, którego obecnie używasz. Jeśli nie masz ważnego paszportu – weź ze sobą ważny dowód osobisty".

Wynika z tego, że do renewal też.
                • ritual2019 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:16
                  laura.palmer napisała:

> Odno
                  > wienie paszportu

>
                  > Tu jest napisane tak: "Złóż wniosek osobiście. Pracownik konsulatu pobierze two
                  > je odciski palców."
                  > A pod spodem jest podana lista wymaganych dokumentów i jeden z podpunktów brzmi
                  > : "ważny paszport, którego obecnie używasz. Jeśli nie masz ważnego paszportu –
                  > weź ze sobą ważny dowód osobisty".
                  >
                  > Wynika z tego, że do renewal też.

Ale co mnie obchodzi to jak to sie odbywa w polskim konsulacie? Mamy brytyjskie paszporty od dawna, i z polskich nie korzystamy.
                  • laura.palmer Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:25
                    No i kogo to obchodzi w odnodze wątku o Polakach stojących w kolejce do odprawy? Nie rozmawiamy tu o Brytyjczykach.
                    • ritual2019 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:52
                      laura.palmer napisała:

> No i kogo to obchodzi w odnodze wątku o Polakach stojących w kolejce do odprawy
                      > ? Nie rozmawiamy tu o Brytyjczykach.

Ale jaki problem maja ci Polacy? Watek zaczal sie od zalu ze trzeba bedzie jezdzic do uk z paszportem.
        • profes79 Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 10:39
          Pojechałem do Urzędu Wojewódzkiego. W listopadzie 2019. Zrobiłem sobie od ręki na miejscu zdjęcie. Wypełniłem wniosek, pobrałem numerek i po dwóch minutach składałem wniosek.
          Tydzień później dostałem sms, że paszport jest gotowy do odbioru. Procedura ta sama minus zdjęcie i wypełnianie wniosku. Kląłem w żywe kamienie pomysł na wzięcie urlopu bo do roboty nie wiem czy spóźniłbym się więcej niż kwadrans. Całość łącznie zajęła mi może ze 40 minut a i to tylko ze względu na zdjęcie.

Opisana przez Ciebie procedura ma miejsce jak się połowie obywateli przypomina na tydzień przed wakacyjnym wyjazdem, że paszport trzeba wyrobić/wymienić.
          • laura.palmer Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 10:44
            Ja nie wyrabiałam przed wakacjami, tylko zaraz po ślubie, więc musiała to być końcówka września lub początek października. Przepisy są takie, że jak złożysz wniosek paszportowy w ciągu 30 dni od ślubu, to nie płacisz pełnej kwoty za dokument i zależało mi, żeby się w tym czasie wyrobić, a ślub brałam we wrześniu. Burdel był dokładnie taki, jak opisałam. Może to od województwa zależy, ja mieszkam na Dolnym Śląsku i tutejszy urząd wojewódzki ma bardzo kiepskie opinie.
        • chococaffe Re: Brexit - może ktoś wyjaśnić 29.12.20, 11:11
          priority nie obejmuje odprawy paszportowej - tylko security checks i/lub boarding

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka