asiairma
29.12.20, 18:05
Dziewczyny, czy powinnam coś zrobić? Wystawiam za nieduże sumy na olx rzeczy z starego mieszkania. Duże gabarytowo, meble, ławy, dywany. Robię tak pierwszy raz. Zaznaczam, że interesuje mnie tylko odbiór osobisty. No i na whatsapp dostaje info że pewna pani jest zainteresowana. Ładnie się wita sformułowaniem "witajcie" i dodaje, że interesuje ją przedmiot, ale jest z daleka i chce kurierem, jak protestuje, że tylko odbiór osobisty to wysyła mi PrtSc niby z strony olx, że jest możliwość zamówienia kuriera. Na olx jest tylko wymieniona poczta i inpost, tekst od tej pani jest niegramatyczny, w necie nie znajduje występujących tam zbitek słów z tekstu. Dużo się nie zastanawiam (tym bardziej, że na serio nie interesuje mnie zabawa w kurierów- ostatecznie zmiennie ogłoszenie za oddam za darmo- byle mniej zapłacić za opróżnienie mieszkania), odpisuje że jest to dla mnie podejrzane i dziękuje ale nie. Odpowiedzi już nie ma.
Oczywiście mogę się mylić, ale mam lekkie podejrzenia, że to oszustwo. Ja się nie dałam bo z natury jestem podejrzliwa i leniwa. Czy powinnam to zgłosić? Z drugiej strony mam strasznie dużo na głowie z opróżnianiem starego i do tego nie mojego mieszkania, remontem nowego (tez nie mojego) plus praca i inne obowiązki i lenistwo mówi "odpuść". A z trzeciej- jak ja nie lubię oszustów żerujących na innych. Jak będę starsza czy w gorszej kondycji to mnie też "wezmą". A może ogóle się mylę i z tym kurierem wszystko ok.