Dodaj do ulubionych

Wymiana pieca.

01.01.21, 14:31
Robiła któraś z was ostatnio wymianę pieca węglowego na gazowy ? Jak się za to zabrać ? Chodzi głównie o te dotacje. Mam płacić i zbierac faktury czy to jakoś inaczej jest załatwiane ?
Obserwuj wątek
    • mirkabella Re: Wymiana pieca. 01.01.21, 14:43
      Musisz się dowiedzieć u tego, kto daje dotacje. Być może najpierw złożyć wniosek/zrobić zgłoszenie, żeby w ogóle coś dostać. Więc się upewnij.
    • malia Re: Wymiana pieca. 01.01.21, 14:43
      Płacić i zbierać faktury, równocześnie napisać wniosek, poczekać na odpowiedź, po otrzymaniu pozytywnej masz jeszcze sporo czasu na dostarczenie faktur.
    • thea19 Re: Wymiana pieca. 01.01.21, 14:46
      może zapytaj we własnym urzędzie? zapewne trzeba pobrać wniosek, wypełnić i wraz z załącznikami (jeśli potrzebne) złożyć w odpowiednim terminie
    • berdebul Re: Wymiana pieca. 01.01.21, 14:48
      Zależy od gminy. U nas najpierw rejestracja wniosku, później wymiana.
    • babsee Re: Wymiana pieca. 01.01.21, 15:10
      We Wro są dwa programy- Czyste Powietrze- realizowany przez Fundusz Ochrony Środowiska i on jest chyba w całej Polsce oraz tzw Kafka, program wrocławski. Oba to biurokratyczny kosmos. Nie radzę robić nic zanim nie pójdziesz do gminy zapytać o każdy krok po kolei. Co innego wymiana pieca,co innego robienie instalacji, operatu, projektu- każda z tych czynności jest inaczej traktowana i naprawdę warto pójść dopytać bo można się nieźle przejechać.
      • zona_mi Re: Wymiana pieca. 01.01.21, 15:36
        Skorzystałam z Kawki kilka lat temu - najpierw musiałam distac zgodę, a dopiero potem robota i faktury, za wcześniejsze nie zwróciliby ani grosza.
        Wówczas musiałam najpierw wyłożyć całą kwotę i dostałam zwrot, teraz podobno jest trochę inaczej.
        Sprawdź u siebie, bo nie ma co gdybać.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Wymiana pieca. 01.01.21, 15:39
      U nas musisz złożyć wniosek (akurat do gminy) i dostać zgodę na dofinansowanie) i dopiero później planować pracę i zakup.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Wymiana pieca. 01.01.21, 15:48
        A i to nie kosmos burokratyczny.
        Do rozliczeń jest potrzebna faktura z zakupu, ew. z robocizny i że zutylizowałaś stary piec - oddałaś na złom.
    • kasiaabing Re: Wymiana pieca. 01.01.21, 16:34
      Jeśli chodzi o Czyste Powietrze to składasz wniosek wojewódzkim funduszu ochrony środowiska i gospodarki wodnej. Wniosek składasz przez gov.pl albo logując się przez portal beneficjenta na stronie właściwego funduszu. Wypełnisz wniosek drukujesz i przesyłasz oryginał pocztą.
      Możesz najpierw złożyć wniosek i rozpocząć inwestycje( masz 30 m-cy od daty złożenia wniosku).
      Albo rozpocząć inwestycje i po skończonej robocie złożyć wniosek pamiętając że pierwsza faktura musi być wystawiona nie wcześniej niż 6 m-cy od daty złożenia wniosku.
      Na wymianę pieca, całej kotłowni gazowej dostaniesz 6.750zł.
      To nie jest żadnen biurokratyczny kosmos. JK coś to pisz, mogę pomóc.
      • czarna_kita Re: Wymiana pieca. 01.01.21, 17:09
        Bardzo dziękuję. Chętnie skorzystam 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka