Dodaj do ulubionych

Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1?

05.01.21, 13:59
Bo tak trzeba sie zapisać przez internet. No juz widzę ze masy emerytów 75+ zapisujących sie przez internet. Ja zapisze moich dziadków ale nie kazdy tak ma. Poza tym osoby w tym wieku mogą nie dotrzeć na szczepienie: bo sie źle poczuł, zapomniał, bo jednak pójdzie na rynek (takie pomysły ma np moja babcia). I teraz co bedą masowo wylewać otwarte fiolki?
Juz pomijam przepustowość naszego systemu. U nas to sie robi takim tempem, ze obstawiam max 25 osob dziennie na przychodnie...Mysle ze bedzie jakoś szło do grupy zero...a potem utknie na emerytach.
Obserwuj wątek
    • joanna05 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:03
      Błagam cię, co Ty, nie czytasz nic, co o tym trąbią? Można się zagłosić na szczepienie na 4 sposoby, we własnym POZ-ie też. Moja mama emerytka będzie po prostu dzwonić do POZ-u swojego, bo tak jej wygodniej. Można też przez infolinię - znaczy przez telefon, no i ew. online, w portalu pacjenta. Przy zapisie, ponoć, nie dostaniesz terminu - tylko wskakujesz na listę "chętnych do szczepienia".
      Termin dostaniesz później, ale nikt jeszcze nie wie dokładnie, jak to będzie działać - podejrzewam, że tego jeszcze władzunia nie opracowała. SMS-em dostaniemy? Na pewno nie tak, że 15.01 wszyscy dostaną swoją date, w tym niektórzy "na za rok".
      • daniela34 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:07
        Tak, zapisy jako takie mają różne formy, w tym online, ale nie wyłącznie. Natomiast co dalej - nie wiadomo. I tu wychodzi brak przygotowanie systemu, bo nie wiadomo, jak zostanie wyznaczony konkretny dzień i godzina.
        Natomiast hanusina ma trochę racji, że ludzie (choć rozczaruję geriatrofobów- nie tylko starsi) są nieodpowiedzialni i nie przychodzą w umówionych terminach niestety, a jednocześnie nie odwołują. I będzie problem marnowanych dawek. Ale dlatego też trochę liczę na to, że może uda się zaszczepić trochę młodszych "kierowców" i "opiekunów" senioró, którzy będą akurat dostępni w przychodni a będzie otwarta fiolka.
        • daniela34 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:07
          * seniorów
        • hanusinamama Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:13
          Ja pisałam o grupie 1 - wiec tutaj emeryci mogą sie tak zachowac ( w grupie 3 i 4 młodsi tez). Ja babcie i dziadka wożę na rózne badania...i czasami podjezdzam a babci nie ma. Poszła na rynek. Tak pamietała ze ma wizyte ale ona dzisiaj chciała kupić floksy na działkę. Myśle ze to będzie norma. Tych przychodni nie jest tak duzo...jak maja dotrzeć ludzie z małych miejscowosci czy wsi. Jezeli zaczniemy szczepić grupe 2 dopiero po zakonczeniu 1....to sie mozemy niestety niedoczekać.
          • daniela34 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:21
            W tej grupie tak będzie i w kolejnych też tak będzie. Bo niestety ludzie nie odwołują planowanych wizyt albo mają dziwnie ustawione priorytety.
            Ja w ogóle, niezależnie od pandemii jestem zwolenniczką opłat za nie odwołanie wizyty w publicznej opiece zdrowotnej, tylko zdaję sobie sprawę, że jest to nierealne, bo musielibyśmy stworzyć cały dział rozpatrywania zażaleń w stylu: "Uprzejmie proszę o usprawiedliwienie mej nieobecności na wizycie u doktora Trucicielskiego, albowiem w dniu wizyty zatrzasnęłam się w kiblu i 6 strażaków mnie wydobywało, na dowód czego przedstawia ich pisemne zeznania."
            Ale to uwaga na marginesie.
            • hanusinamama Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:28
              Ja jestem za minimalną opłata za każdą wizytę. Jak widze ile wizyt obskakują moi dziadkowie, ile maja robionych badan (zupełnie bez powodu bo im sie nudzi) to sie nie dziwie ze pracujący ludzie te same badania muszą robić prywatnie, bo dostają termin na rezonans kolana za rok. Niestety ale widzę to jest sposób na nudę.
              • reinadelafiesta Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:51
                Mnie najbardziej wkurza, że przez takie nieodwołane wizyty traci się masę czasu. A potem ludzie psioczą, że terminy do lekarza są wyznaczane za kilka miesięcy. Nie rozumieją, że nie odwołując na czas wizyt sami się do takiego stanu rzeczy przyczyniają. I żeby nie było, że uważam nasz system opieki zdrowia za fantastyczny i wydolny, ale jest gorzej niż mogłoby być.
              • beaucouptrop Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 15:27
                Mamo Hanusi to że tak robią twoi dziadkowie, bo im się nudzi nie świadczy o tym że wszyscy seniorzy tak robią. Ba, ja znam kilku całkiem mlodych hipochondrykow którzy non stop jakieś badania robią.
                Co do nieprzychodzenia na umówione wizyty nie jest to też tylko i wyłącznie domeną starszych osób.
                Znowu popełniłas post w którym bezrefleksyjnie i na podstawie fałszywych przesłanek szczujesz na tą konkretną grupę społeczną.
                • little_fish Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 16:00
                  Czasem nie można przyjść na wizytę ( z różnych powodów) i nie można jej też odwołać, gdyż do przychodni nie idzie się dodzwonić.
                  • ponis1990 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 17:29
                    Dokładnie. Chodzę z młodym do kilku specjalistow, na szczeście nie jest aż tak źle żeby nie szło się dodzwonić do żadnej rejestracji, ale w dwóch graniczy to z cudem - i niby jak mam wtedy odwołac
                  • ichi51e Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 18:44
                    Bo odwolywanie telefonicZnie to zla frogs. Wiele osob sie wstydzi zwyczajnie, Czesc ma to w d, a jeszcze inni boja sie ze pielegniarka nakrzyczy zapamieta jakas kara bedzie trzeba sie bedzie tlumaczyc. A powinni to byc sms em. Do ostarnich 15 min odwolujesz piszac NIE badz klikajac “zwalniam” I powinien przychodzic sms z podziekowaniem za obywatelska postawe
                    • little_fish Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 20:15
                      Powinno. Ale pacjent niewiele może z tym zrobić.
                    • hanusinamama Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 21:28
                      Tak działa w prywatnej przychodni do której chodzę. Dostaje powiadomienie smsem na dzien przed, przypomnienie i info ze jezeli chce zrezygnować to mam wysłać "rezygunuje" zwrotnie.
                • hanusinamama Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 16:22
                  No to im 9 zł za wizyte moze tez by odmieniło sytuacje. Ja nie znam nikogo z młodych którzy mają czas na latanie po lekarzach, bo to takie hobby...raczej nie maja czasu isc do lekarza jak coś im jest. Proszę cie kto z pracujących ma czas na łązenie po lekarzach na NFZ zeby dostać skierowanie na badania na NFZ?
              • demodee Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 18:21
                > Jak widze ile wizyt obskakują moi dziadkowie, ile maja robionych badan (zupełnie bez powodu bo im sie nudzi)

Ale na te badania to chyba im lekarze wypisują skierowania? Lekarzom też się nudzi i tak z tych nudów wypisują Twoim dziadkom stosy skierowań?

No, chyba, że piszesz o badaniach robionych prywatnie, to przepraszam.
                • hanusinamama Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 21:29
                  Nie wiekszośc na NFZ. Tak wypisują. Tzn do tej pory wypisywali na wizytach. Teraz juz nie bo masa tych badan została okrojona przez covid.
        • stasi1 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 16:18
          I będzie problem marnowanych dawek. Ale d
          > latego też trochę liczę na to, że może uda się zaszczepić trochę młodszych "ki
          > erowców" i "opiekunów" senioró, którzy będą akurat dostępni w przychodni a będz
          > ie otwarta fiolka.

Czyś ty na głowę upadła? Ciekawe kto po ostatnich wydarzeniach chciałby pójść na coś takiego? Chyba samobójca. Jak wykorzystają jedną dawkę najwyżej pozostałe do zlewu, nikt się nie przypieprzy że nie uprawnionemu podano
          • hanusinamama Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 16:23
            Dokładnie pielegniarka bedzie wolała wylać niz być posadzana o szczpienie po znajomości.
          • mia_mia Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 18:30
            W Izraelu wieczorem szczepi się tego kto jest pierwszy w kolejce do wyczerpania otwartych szczepionek z danego dnia. Nic się nie marnuje, kto pierwszy ten lepszy.
            • ichi51e Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 18:46
              Ale priorytetowi moga bez kolejki
            • stasi1 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 06.01.21, 08:15
              To może w Izraelu, u nas wieczorem przychodnie są zamknięte
        • panna.nasturcja Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 18:16
          Daniela, teoretycznie wiadomo co dalej.
          Dokonujesz zapisu i czekasz. Gdy przyjdzie Twoja kolej dostajesz SMS z terminem a potem jeszcze jeden, na dzien przed, przypominający.
          Nie wiem kiedy wybiera się miejsce szczepienia, chyba przy rejestracji.
          Natomiast zgadzam się z Hanusiną, ze masa ludzi nie przyjdzie, bo nie umawiasz się na termin, ale go dostajesz i możesz byc na urlopie, w szpitalu, mieć termin na rezonans, nie mieć jak dojechać. A nie ma informacji czy i jak można termin zmienić.
          Wiec problemów gdzieś od metra,
          A ze zaczynaja od osób najstarszych to trzeba te problemy pomnożyć przez dwa.
      • hanusinamama Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:10
        I to wszystko ma ogarnąc emeryt 75+ smile Powodzenia z dodzwonieniem do POZ, jak ostatnio miałam umowić babcie na teleporade to zajeło mi to 2 dni...
        • swiezynka77 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:17
          2 dni to jest dobry wynik. mojej mamie jak miała covida nie udało się wcale dodzwonić. po 2 tygodniach poszła osobiście...
          • hanusinamama Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:24
            U mnie osobiscie nie wpuszczają, Nie mozna sie zapisać na miejscu! Tez po kilku godzinach podjechałam to zostałam wyrzucona.
          • aracon Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:30
            Mojemu teściowi chorującemu aktualnie na covid nie udało się dodzwonić do lekarza POZ przez 7 kolejnych dni. Także trzeba być optymistą żeby wierzyć, że szczepienia zostaną systemowo ogarnięte.
        • luna980 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:22
          Babcia chyba nie ma za bardzo co robić w ciągu dnia, wiec niech dzwoni.
          Jeśli jest w stanie odbyć teleporade, to podejrzewam ze i dodzwonić by siemogla gdybys tego za nią nie robiła.
          Ale ok, moze się mylę co do Tw babci.
          W takich sytuacjach to problem rodziny.
          Chyba nie oczekujesz ze medycy będą po domach chodzić? Szczepienie jest dla ludzi i nie jest obowiązkowe.
          Nie uprawiaj czarnowidztwa bo to nikomu niepotrzebne teraz. Będzie jak będzie. To problem całego świata, patrz - Francja
          • hanusinamama Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:25
            Nie...oczekuje ze rząd ogranie to zanim do tego dojdzie. Podejrzewam, ze dopiero jak sie zakorkuje, a masa dawek pojdzie do kosza...będa myśleć jak to załatwić.
            Babcia nie zapisze sie sama, ja to ograniam. Jak ma teleporade to tez w niej uczestnicze na głonomówiącym.
          • hanusinamama Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:26
            I tak od tego jest rodzina. Dlatego ja zapisze dziadków i ja ich dowioze na to szczepienie...nie kazdy emeryt ma jednak rodzinę.
          • daniela34 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:28
            Ja też trochę nie rozumiem takiego założenia, że senior sobie nie poradzi z zapisem telefonicznym. Senior z demencją oczywiście sobie nie poradzi i tu jest rola rodziny, a przydałoby się dla samotnych wsparcie systemowe. Natomiast generalnie kwestia zapisu przez telefon nie robi się trudniejsza z wiekiem: siedzisz i wisisz na telefonie dwa dni. I w końcu się dodzwonisz smile Młodszy nie dodzwoni się szybciej.
            • 35wcieniu Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:53
              A opowiadasz. A jak w trakcie senior postanowi się rozłączyć i pójść na targ? XD
              • daniela34 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 15:11
                Po floksy? smile
              • little_fish Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 15:19
                Jeny. Dobrze, że mój senior ogarnia i nie chodzi po floksy...
                • daniela34 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 15:25
                  Wiesz, jest pewnie grupa seniorów, którzy pozornie funkcjonują jako tako w takim codziennym życiu, ale mają już problem z racjonalną oceną rzeczywistości i priorytetów (a co tam wizyta, zdążę, pójdę po te floksy) i tam faktycznie może być kłopot, jeśli nie mają rodziny bądź opiekuna. Więc to nie jest zupełnie bezpodstawna obawa i jakieś wsparcie powinno być przy tych zapisach- właśnie dla takich przypadków.
                  • hanusinamama Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 15:58
                    MOi dziadkowie tacy są. Z jednej strony zapiusuje sie na pierdyliard porad, badan (zupełnie od czapy, z nudów chyba) z drugiej strony jak babcia juz ma wizytę u diabetyka ( a ma cukrzyce) to potrafi sobie pojsc na ten targ po te floksy, bo do lekarza pójdzie za tydzień. Mam zwyczajnie wrazenie ze z samymi seniorami bedą sie bujać rok jak nie dłużej.
                    • majenkir Re: 05.01.21, 17:05
                      hanusinamama napisała:
                      > jak babcia juz ma wizytę u diabetyka

*diabetologa
                      • panna.nasturcja Re: 05.01.21, 18:11
                        majenkir napisała:

> hanusinamama napisała:
                        > > jak babcia juz ma wizytę u diabetyka

>
                        > *diabetologa

I ona twierdzi, że ma doktorat z chemii.
                        • hanusinamama Re: 05.01.21, 18:42
                          No mam..o diabetologu nie była tam nic a nic. Powiem ci w zaufaniu ze przez całe studia na polibudzie nie miałam nic o diabetologiach...Ale miło mieć psychofankę smile
                  • bywalczyni.hosteli Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 21:31
                    A to pracownicy socjalni nie wspierają seniorów przy takich czynnościach?
        • nickbezznaczenia Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 20:30
          Bądź łaskawa nie obrażać starszych ludzi.
    • malia Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 14:32
      Nikt nie wie jak będzie wyglądać.
      prof Horban, doradca ds walki z pandemią też tego nie wie, ba, on nie wie ile jest tych seniorów. Ocenił, że 2,2 mln, niedoszacował przeszło 7 mln.
      Wczoraj Czarnek mówił, że nauczycieli będą szczepić na początku lutego, bo ważny jest powrót do szkół, dzisiaj podali , że z samymi seniorami zejdzie kilka miesięcy i dopiero pozostali z tej pierwszej grupy
      • simply_z Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 15:13
        no to super...po prostu. czyli szkoly beda zamkniete jeszcze przez kolejne pol roku..za to szczepmy domy starcow. najbardziej w koncu wydajna I aktywna zawodowo grupa.
        • little_fish Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 15:21
          Jako nauczycielach czytałam chyba w kilku miejscach, że w wakacje. Biorąc pod uwagę że to sezon urlopowo wyjazdowy połowa się nie zaszczepi przed wrześniem..
          • simply_z Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 15:33
            jp..czyli dzieciaki traca w tym momencie dwa lata...
            • little_fish Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 16:02
              Na razie nie padło żadne stwierdzenie, że uzależniają otwarcie szkół od zaszczepienia większości nauczycieli. Bo co jeśli nie będą się chcieli szczepić masowo?
              • joanna05 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 16:08
                little_fish napisała:

> Na razie nie padło żadne stwierdzenie, że uzależniają otwarcie szkół od zaszcze
                > pienia większości nauczycieli. Bo co jeśli nie będą się chcieli szczepić masowo
                > ?
                Niestety. Bo to by była jakakolwiek perspektywa jednak. Teraz potestują, z 25% wyjdzie im z wirusem, a bezobjawowych i d..., i nie otworzą. Tak kraczę sad
                • simply_z Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 16:11
                  tez tak mysle..
                • ela.dzi Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 18:34
                  joanna05 napisała:

> little_fish napisała:
                  >
                  > > Na razie nie padło żadne stwierdzenie, że uzależniają otwarcie szkół od z
                  > aszcze
                  > > pienia większości nauczycieli. Bo co jeśli nie będą się chcieli szczepić
                  > masowo
                  > > ?
                  > Niestety. Bo to by była jakakolwiek perspektywa jednak. Teraz potestują, z 25%
                  > wyjdzie im z wirusem, a bezobjawowych i d..., i nie otworzą. Tak kraczę sad

I jeszcze znowu będzie nagonka, że dzieci będą roznosić zarazę.
              • nutella_fan Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 18:41
                Przecież to dzieci niby od siebie samych miały zarażać się w szkołach, siejąc zarazę dalej. To wg tej narracji szczepienia nauczycieli pomogą tutaj jak umarłemu kadzidło big_grin Ale jaja, chyba nigdy nam tych szkół nie otworzą.
          • kokosowy15 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 20:12
            Wyjazd będzie ważniejszy niż szczepienie? I dokąd ten wyjazd, po floksy?
            • little_fish Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 20:18
              A dlaczego wyjazd ma nie być ważniejszy? Dzieciom i rodzicom należy się odpoczynek. Wystarczyłoby odpowiednio zorganizować szczepienia, żeby wszystko zaplanować.
              No chyba, że nie będzie gdzie jechać, bo nadal wszystko będzie zamknięte. To może ułatwić sprawę.
              • kokosowy15 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 20:59
                To nie dziw się, że rynek i kwiaty są ważniejsze. Kwestia priorytetów.
                • little_fish Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 21:17
                  To jednak trochę inna sytuacja - ktoś się umawia na wizytę/szczepienia i nie idzie, bo postanowił pójść po kwiatki (wizyta przepada), a mógł pójść godzinę/ dzień później/wcześniej. A inna sytuacja gdy ktoś się nie umawia na szczepienie bo mu termin nie pasuje i ma coś, co nie tak łatwo przesunąć.
              • alicia033 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 21:19
                little_fish napisała:

> A dlaczego wyjazd ma nie być ważniejszy?

bo kokosowy nigdzie nie wyjeżdża.
                • little_fish Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 21:21
                  Szczepić też się chyba nie zamierza...
                  • kokosowy15 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 21:28
                    Skąd taki wniosek? Jak będę miał wyznaczony termin szczepienia nigdzie nie wyjadę.
                    • little_fish Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 21:48
                      A zamierzasz się zgłosić do szczepienia? To super.
                      Tylko wyobraź sobie, że można zaplanować wyjazd zanim się dostanie termin na szczepienie. Sorry, ale nie będę siedzieć w domu całe wakacje (zakładając, że będzie można wyjechać) bo MOŻE dostanę termin szczepienia. A może dopiero we wrześniu...
            • bluea.nne Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 22:24
              Nauczyciel, jak każdy, ma prawo do urlopu. To raz. A dwa, że niestety teraz wychodzą braki personalne- jest za mało pielęgniarek i lekarzy. No i trzy- za organizację szczepienia odpowiadają rządzący i to oni powinni to odpowiednio zorganizować.
      • hanusinamama Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 16:05
        Skoro Dworczyk, będący pełnomocnikiem rządu do spraw narodowego programu szczepień ochronnych przeciwko wirusowi SARS-CoV-2...nie ma zielonego pojecia jak wygląda procedura szczepien...Wczoraj dowiedział sie od Olejnik. Ja mysle ze raz w tygodniu powinna być zwoływana konferencja...tyle ze przy mikrofonach stawiamy dziennikarzy, a na widowni rząd. I dziennikarze dzielą sie swoją wiedzą z rządzącymi...
    • pkt4a Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 15:02
      Zapisywania powinny byc tam gdzie seniorzy chodzą do lekarza rodzinnego w przychodni zdrowia i to zapisyawnia na okienku "Rejestracja".
      To wszystko powinno być bardzo proste i domyślne dla przeciętnej babci której czas technologiczno-inforatyczny zatrzymał się w czasach Gomułki lub Gierka
      Tak samo szczepienia powinny odbywać się w tych babcinych i dziadkowych ośrodkach zdrowiach w ich wsi , w ich miasteczku czy na ich osiedlu .
      pro-sto-ta !!!
      inaczej będzie burdello bum bum na maxa
      • alicia033 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 15:16
        pkt4a napisała:

> Zapisywania powinny byc tam gdzie seniorzy chodzą do lekarza rodzinnego w przychodni zdrowia i to >zapisyawnia na okienku "Rejestracja".
        ha, ha, ha, ha
        biorąc pod uwagę, że naczelnym hasłem pandemii jest "ratujemy służbę zdrowia", co w praktyce oznacza: pacjencie won od drzwi przychodni! pomysł wprowadzenia teraz zapisów w okienku "Rejestracja" jest po prostu wyborny!
        • fredzia098 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 17:39
          Oczywiście że powinny być dla chętnych zapisy w przychodni. A personel przecież może się zaszczepić jako grupa 0 i będą bezpieczni. Jak długo służba zdrowia ma być zamknięta dla pacjentów i migać się teleporadami?
          • alicia033 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 20:19
            fredzia098 napisał(a):

> Jak długo służba zdrowia ma być zamknięta dla pacjentów i migać się teleporadami?

dotąd, aż większość koronahisteryków nie wyniesie się na ten lepszy ze światów, nogami do przodu i władzę będą wreszcie mieli szansę przejąć ci racjonalnie myślący.
      • qwirkle Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 15:19
        pkt4a napisała:

> Zapisywania powinny byc tam gdzie seniorzy chodzą do lekarza rodzinnego w przyc
        > hodni zdrowia i to zapisyawnia na okienku "Rejestracja".
        > To wszystko powinno być bardzo proste i domyślne dla przeciętnej babci której c
        > zas technologiczno-inforatyczny zatrzymał się w czasach Gomułki lub Gierka
        > Tak samo szczepienia powinny odbywać się w tych babcinych i dziadkowych ośrodka
        > ch zdrowiach w ich wsi , w ich miasteczku czy na ich osiedlu .
        > pro-sto-ta !!!
        > inaczej będzie burdello bum bum na maxa

Ale to o to chodzi, żeby było burdello... uncertain
    • redwineiswhatilike Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 15:43
      Dzwonić można. Dziś byłam u mnie w przychodni i ktoś starszy akurat o to pytał
    • swinka-morska Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 16:08
      Pewnie będzie kijowo, ale może jest jakaś nadzieja: w październiku były (nie wiem czy wszędzie, ale w Warszawie tak) bezpłatne szczepienia p.grypie dla seniorów - w przychodni, do której chadzają moi rodzice było wtedy pandemonium i ostatni krąg piekieł. Przyszli chyba wszyscy emeryci z całej dzielnicy.
    • taniarada Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 18:45
      Tak jak grupa Zero.Kto pierwszy ten lepszy.Tylko po jaką cholerę ?
    • bywalczyni.hosteli Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 20:17
      Przez POZ można się zapisywać, niecyfrowi emeryci poradzą sobie, telefon wystarczy.
    • sol_13 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 21:37
      Mnie to zastanawia: ma być tak, że najstarsi oraz ci wykonujący pracę zawodową mają mieć pierwszeństwo w tej 1 grupie. Wyobrażałam sobie więc, ze mają bazę tych osob (nie wiem moze z systemu zus) i przypisane dla nich terminy wg kolejności peseli itd.
      Ale nie, mają się zapisywać telefonicznie/przez ikp i dopiero przy tym zapisie ma być wyznaczany termin szczepienia. Skąd więc bedzie wiadomo jaki termin wyznaczyc? Skad bedzie wiadomo ile osób "bardziej uprawnionych" się do tego czasu zgłosi lub nie zglosi. Niech mi ktos to prosze wyjasnismile
      • little_fish Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 21:49
        Skąd w ogóle będzie wiadomo, że ktoś jest uprawniony? Oprócz seniorów. Będą każdego sprawdzać? To potrwa do zimy.
      • joanna05 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 21:55
        No przecie oni tego nie wiedzą. Dziś na konferencji ich dziennikarze docisnęli o szczegóły - nic nie jest gotowe, nie wiedzą NIC. Się zobaczy. Obstawiam burdello bum bum, i to na kółkach wink I losowe daty, jednak kolejność zgłoszeń może być ważna, bo jak się najpierw zgłosi więcej z np. 3, nie seniorów z 1, to dostaną pewnie wcześniejsze niż wciąż wahający się seniorzy, co się zgłoszą np. w marcu. Ale tego nie wie nikt, nawet autorzy sytemu zgłoszeń (obstawiam, że żadnego systemu jeszcze nie ma, bo się za to nie zabrali wcale).
        • sol_13 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 22:40
          Ale od 15 stycznia mogą się zgłaszać TYLKO osoby z grupy 1. Osoby kolejne mogą sobie wypełnić jedynie jakiś formularz, ale terminu na szczepienie nie będzie dla takiej osoby wyznaczonego.
          Mnie frapuje na razie, jak ustawia kolejność w tej grupie 1, nie wiedząc, ile osób z konkretnego rocznika się zapisze. I skąd będą brali dane o zatrudnieniu np seniora (niby pracujacy seniorzy maja być pierwsi), to tez dobre pytanie.
          • joanna05 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 22:47
            Zupełnie nie. Od 15.01 mogą się zgłaszać wszyscy, nie ma znaczenia, z jakiej grupy. Sprawdź sobie. Terminu i tak nie dostanie od razu nikt. W teorii szczepienia grupy 1 zaczną się 25.01. Ale czy to znaczy, że reszta czeka? Wcale niekoniecznie, wg mnie, po prostu - kolejna grupa ruszy później, ale przecież nie da się czekać, aż cała 1 się zaszczepi, bo się będą zgłaszać, kiedy zechcą.
            Ankietę się wypełni przy zgłoszeniu ponoć.
            • sol_13 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 23:18
              Dzisiaj czytalam artykul (chyba na stronie TVN), z którego wynikało, że po 15.01 będą mogli sie zapisać tylko ci z 1 grupy, a reszta nie wiadomo kiedy.
              Teraz szukam i w kazdym artykule jest co innego, a na gov.pl brak szczegółowych informacji.
              Poczekamy, zobaczymy.
              • joanna05 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 05.01.21, 23:53
                sol_13 napisała:

> Dzisiaj czytalam artykul (chyba na stronie TVN), z którego wynikało, że po 15.
                > 01 będą mogli sie zapisać tylko ci z 1 grupy, a reszta nie wiadomo kiedy.
                > Teraz szukam i w kazdym artykule jest co innego, a na gov.pl brak szczegółowych
                > informacji.
                > Poczekamy, zobaczymy.
                No nie. Wszędzie trąbią, że powszechne te zapisy, sama zobacz:
                tvn24.pl/polska/szczepionka-na-koronawirusa-w-polsce-jak-sie-zapisac-gdzie-sie-zaszczepic-poradnik-4920426
                www.medonet.pl/porozmawiajmyoszczepionce/najczestsze-pytania,jak-zapisac-sie-na-szczepienie-przeciw-covid-19---wyjasniamy-,artykul,11169792.html
                Na gov.pl też przecież podają, że to dla wszystkich rusza 15.01: www.gov.pl/web/szczepimysie/od-kiedy-moge-sie-zaszczepic
                • sol_13 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 06.01.21, 00:38
                  To zobacz tu np:

dziendobry.tvn.pl/a/szczepienia-przeciw-covid-19-kto-moze-sie-zarejestrowac-w-pierwszej-kolejnosci
                  • joanna05 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 06.01.21, 00:41
                    To jest strona badziewnej śniadaniówki, nie stacji informacyjnej. Poprzekręcali fakty, nie wiem, skąd im się to wzięło. Ja ci linkowalam m.in. info z gov.pl, czyli oficjalne dość.
                    • sol_13 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 06.01.21, 00:48
                      Odrozniam wyobraz sobie...
                      Pisalam wyzej o gov.pl, że sprawdzałam i nie ma tam szczegółowych informacji o zapisach, a szukalam dla rodziców.
                      Wiem ze to sniadaniowka ale jednak tvn więc mogliby miec spojnosc w informacjach...na tvn24 zupelnie co innego. A to mnie zaciekawilo, bo dosc szczegolowo opisane-ciekawe skad to wzieli w takim razie.
                      • panna.nasturcja Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 06.01.21, 01:05
                        Mylisz zapisanie się na szczepienie z rejestracją.

Najpierw od 15 stycznia jest rejestracja, już dla wszystkich grup.
                        Przez 4 możliwości i tak trafiasz do ogólnopolskiego systemu.
                        Żadnego terminu wtedy nie dostajesz.

Później, gdy Twoja kolej się zbliża dostajesz tzw. zaproszenie na szczepienie zwane też e-skierowaniem i wtedy zapisujesz się do konkretnej placówki na szczepienie.
                        Zapisywac na razie będą się mogli tylko ludzie z grupy I, bo tylko co dostaną zaproszenia, reszta będzie czekać.
                        Ale zarejestrować może się każdy.
                        • sol_13 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 06.01.21, 01:15
                          Ok dzięki, teraz juz rozumiem.
                          Jest to dość skomplikowane😆
                          Ciekawe, jak to ogarna seniorzy.
                      • panna.nasturcja Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 06.01.21, 01:07
                        I widzę, że w artykule też im się myli.
                        Oraz piszą, że będzie możńa wybrać termin szczepienia a ze stron rządowych wynika, że nie będzie można, termin będzie nam narzucony.
                        • little_fish Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 06.01.21, 01:20
                          No a jaka odpowiedź jest właściwa?
                          Widziałam info o SMSie z terminem - to sugeruje narzucenie.
                          • panna.nasturcja Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 06.01.21, 01:25
                            Jeśli mnie pytasz (drzewko mi się już rozjechało) to wszędzie poza tym artykułem czytałam, że dostanie się sms z terminem i potem drugi dzień przed, przypominający.
                            Czyli jakby termin był narzucony.
                            Nigdzie nie widziałam co robić, gdy się okaże, że w tym terminie nie da rady przyjść a tacy ludzie będą.
                            Pożiwiom, uwidzim.
                            • little_fish Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 06.01.21, 01:31
                              No właśnie. Też tak mi się wydaje. I to w sumie jest trochę głupie. No ale faktycznie - pożyjemy, zobaczymy
            • sol_13 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 06.01.21, 01:31
              joanna05 napisała:

> Zupełnie nie. Od 15.01 mogą się zgłaszać wszyscy, nie ma znaczenia, z jakiej gr
              > upy. Sprawdź sobie. Terminu i tak nie dostanie od razu nikt. W teorii szczepien
              > ia grupy 1 zaczną się 25.01. Ale czy to znaczy, że reszta czeka? Wcale niekonie
              > cznie, wg mnie, po prostu - kolejna grupa ruszy później, ale przecież nie da si
              > ę czekać, aż cała 1 się zaszczepi, bo się będą zgłaszać, kiedy zechcą.
              > Ankietę się wypełni przy zgłoszeniu ponoć.

Tylko ze ta pierwsza grupa to 10 mln osób...a juz piszą, że np dla nauczycieli nie bedzie szczepionek w pierwszym kwartale. Więc kolejna grupa to bardzo odległa przyszłość.
              Dla mnie ważna pierwsza bo chcę pomoc rodzicom ogarnąć temat.
              • panna.nasturcja Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 06.01.21, 01:32
                Teść pytał się w swoim POZ i powiedzieli mu, że od 15 będzie mógł się zapisać dzwoniąc do nich.
                • sol_13 Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 06.01.21, 01:41
                  U moich rodziców w poz nie odbierają telefonów. Zadzwonią sobie na infolinię a jak będzie problem to pozakladam im profile zaufane.
                  • panna.nasturcja Re: Jak będzie wyglądać szczepienie grupy1? 06.01.21, 02:04
                    No to faktycznie, u taty odbierają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka