Dodaj do ulubionych

sweter z kaszmiru

09.01.21, 11:45
na urodziny dostałam tylko jeden prezent, więc chcę sobie sprawić sama jak w tytule. przejrzałam stare wątki dot. kaszmiru i nic ciekawego nie znalazłam. w MD drogo i kolory aktualnie nie moje. Mahagony okropnie drogo (sorry, nie wydam na sweter 1200zł a taniej tam tylko koszulki). inne polecane sklepu były odradzane przez innych np Benetton. może gdzieś są ciekawe wyprzedaże? chcę 100% kaszmir, kolor jakiś żywy typu czerwień, pomarańcz, indygo, turkus. z golfem lub półgolfem, najchętniej raglan i w miarę luźny i długi żeby ukryć pandemiczną ciążę. cena do 600 ale to już za wybitną jakość, wolałabym do 400.
Obserwuj wątek
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 11:51
      Są jakieś w c and a, ale niezbyt duży wybór. I teraz mają wysyłkę gratis.
      • kura17 Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 12:16
        > Są jakieś w c and a, ale niezbyt duży wybór. I teraz mają wysyłkę gratis.

jakis czas temu kupilam kaszmirowy sweter w C&A i bardzo szybko "wyszly" w nim dziury (nie mialam moli etc)
      • mikams75 Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 23:36
        mierzylam, dziwnie skrojone, zupelnie mi nie lezaly.
    • alina460 Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 11:53
      Zobacz w Van Graaf i w Peek&Clopenburg.
      • sylwia398 Re: sweter z kaszmiru 10.01.21, 12:39
        polecam van graf. na wyprzedaży teraz jest dużo kolorowych kaszmirowych swetrów, raglanowych co prawda nie zauważyłam, ale żywe kolory jak najbardziej.
    • pomurnik91 Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 12:02
      Ja kupilam na Rebelle, lumpeks internetowy ale bardziej z markami w stylu d&g, Chanel etc i sprawdzaniem czy nie podróbka, wydalam 170 Eur na nowy sweter, z metka etc z Utmon Paris, czyli troche wiecej, niz planujesz, ale nadal taniej, niz Mahogany wink
    • marta.graca Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 12:16
      FTC Cashmere, Gobi Cashmere.
      • nenia1 Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 13:26
        marta.graca napisała:

> FTC Cashmere, Gobi Cashmere.
        >
        FTC Cashmere sama kupuję, ale oni rzadko kiedy mają żywe kolory, swetry są dopasowane no i jak chce się taniej trzeba polować na przeceny, a wtedy szybko znikają a i wtedy poniżej 600 zł. są tylko te cieniutkie sweterki.
    • alicia033 Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 12:29
      swiezynka77 napisał:

> cena do 600 ale to już za wybitną jakość, wolałabym do 400.

takie rzeczy to tylko w erze
      www.cashmere.org/fra/cashmere-purchasing-guide.php
      www.rueducachemire.com/fr/qualite-du-cachemire
      ale w swoich widełkach możesz kupić sweter np. tu:
      www.gobicashmere.com/pl/collections/golfy-damskie
      • memphis90 Re: sweter z kaszmiru 10.01.21, 10:46
        1 koza daje ok 250g kaszmiru. Na sweter trzeba ok 6 kóz. Pozyskiwanie jest brutalne i bolesne. Trudno, żeby kosztowało to ledwie 600zł za "wybitną jakość" tego cierpienia.
        • ichi51e Re: sweter z kaszmiru 10.01.21, 11:01
          pozyskiwanie jako takie nie jest trudne i bolesne jako takie tyle ze kozy goli sie w zimie co znaczy ze czesc z nich moze pasc z zimna pozniej. ale raczej nie jest to zjawisko masowe tylko z po prostu zdarza sie.
          • ichi51e Re: sweter z kaszmiru 10.01.21, 11:01
            pozyskiwanie jako takie nie jest trudne i bolesne tyle ze kozy goli sie w zimie co znaczy ze czesc z nich moze pasc z zimna pozniej. ale raczej nie jest to zjawisko masowe tylko z po prostu zdarza sie.
            • ichi51e Re: sweter z kaszmiru 10.01.21, 11:06
              jest wiecej powodow zeby nie kupowac taniego kaszmiru (historia jak z luwakami swoja droga) goodonyou.eco/material-guide-how-ethical-is-cashmere/
    • latarka Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 13:14
      TK Maxx. Sprawdź. Bywały tam 100% kaszmirowe swetry w cenie 200 - 250zł np.marki Deane&White.
      Ale...z kolorem może być problem, bo widywałam raczej w neutralnych kolorach: wszelakie odcienie szarości, brązowy, czarny, beż. Swetry 100% kaszmirowe pojawiały się również w Tesco, ceny nie pamiętam.
      • swiezynka77 Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 13:40
        też kiedyś kupowałam w TK max ale teraz chyba są zamknięte?
        • latarka Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 13:41
          Tak, teraz wszystko zamknięte. Niestety.
    • nenia1 Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 13:29
      swiezynka77 napisał:

> najchętniej raglan i w miarę luźny i długi żeby ukryć pandemiczną ciążę
      > . cena do 600 ale to już za wybitną jakość, wolałabym do 400.
      >
      nie ty jednak byś wolała wink podejrzewam, że nowe mercedesy klasy S za 100 tys. też by sporo ludzi wolało.
      • swiezynka77 Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 13:41
        widzę w MD i Peek&Cl trochę w tych cenach, więc to nie jest jakiś wymysł z kosmosu. tylko w MD kolory mi nie pasują, a w P&C na ogół są strasznie krótkie
        • nenia1 Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 13:54
          ale ty piszesz o wybitnej jakości do 600 zł., więc tak kupisz taniej kaszmir, ale żeby to był obszerny reglan i do tego super jakości w tej cenie nie wierzę, że znajdziesz. Kaszmir kaszmirowi nie równy, zresztą podobnie jak i poliester.
        • alicia033 Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 16:01
          swiezynka77 napisał:

> widzę w MD i Peek&Cl trochę w tych cenach, więc to nie jest jakiś wymysł z kosmosu.

no, jeśli masz wymagania co do jakości, to niestety to jest wymysł z kosmosu.
          Te tanie kaszmirowe swetry są niestety kiepskiej jakości, chociaż na metce będziesz miała, zgodnie z prawdą, napisane cashemire 100%. Ale kaszmir z tych wyrobów to są króciutkie włosy/odpady z gręplowania runa kóz kaszmirskich wyższej klasy, poddane mechanicznej obróbce w sposób, który tylko na krótko zwiększa ich objętość. W jednym z linków, które podałam w poście wyżej masz podane, że jednym z wyznaczników jakości kaszmiru jest waga na jednostkę długości. Wyroby z tych tanich szybko się przecierają właśnie dlatego, że powstają z materiału niskiej jakości.
    • lilia-anna Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 15:39
      Widziałam ładne w Tatuum jakiś czas temu - sprawdź, może jeszcze są. I cena była przystępna, o ile pamiętam.
    • bambzgrozja Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 15:56
      H&M
    • majenkir Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 16:13
      Ja ciagle widuje kaszmirowe sweterki w TJ Maxxach w cenie ok $100. Moze wiec poszukaj w TK Maxx?
    • bib24 Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 16:16
      kup uźywany. vinted allegro. takie są najlepsze. możesz kupić swetr o orginalnej cenie 5000 poniżej 400 zl, tyle że używany.
      • marta.graca Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 16:24
        Podpisuję się pod tym. Mnóstwo ludzi sprzedaje rzeczy w idealnym stanie.
    • afro.ninja Re: sweter z kaszmiru 09.01.21, 23:31
      Kup na alieexpres. Kupilam za 220 szal i naprawdę jest super. Swetry maja wlasnke po 400, 500. Szal jest boski, mega lekki i delikatny, a grzeje lepiej niz moj welniany wielki szal.
      • marinette.wue Re: sweter z kaszmiru 10.01.21, 12:11
        Zalinkujesz?
        • afro.ninja Re: sweter z kaszmiru 11.01.21, 15:58
          www.aliexpress.com/store/4424126?spm=a2g0s.9042311.0.0.73e55c0fHakw1R
          • swiezynka77 Re: sweter z kaszmiru 11.01.21, 16:12
            te opisy big_grin
            Miękki w dotyku, puszysty, przyjazny dla skóry, dobre ciepło
            Niezastąpione właściwości wysokiego poziomu, miękkie i chude, stała temperatura i ciepło,
            Immersywnie ciesz się delikatną miękkością dostarczoną przez wszystkie włókna kaszmirowe,
            Dziecko mięśni dotykowy
            Super jakość
            Wysoki kołnierz jest szczególnie ciepły, zimą można nosić kurtka jesienny,
            Ciepło jest bardzo dobre, ciepłe i słodkie uczucie,
            Modne i niezbyt skomplikowane
            Duży sweter dziergany OZ ma efekt ukrywania mięsa i ma wystarczającą pojemność,
            Przyjazny i integracyjny, duży profil OZ jest w rzeczywistości całkiem schludny
    • swiezynka77 Re: sweter z kaszmiru 10.01.21, 10:30
      Dzięki za podpowiedzi! przeszukałam wszystkie i znalazłam (prawie) to czego chciałam, w VanGraaf. jakoś wcześniej nie znałam tego sklepu. duży wybór kaszmiru w różnych kolorach i dodatkowa zniżka 30%. jedynie sweter nieco krótszy niż chciałam.
    • bei Re: sweter z kaszmiru 10.01.21, 10:34
      Masimmo dutti- teraz wyprzedaże, może coś wybierzesz
    • ichi51e Re: sweter z kaszmiru 10.01.21, 10:41
      uniqlo
      • ichi51e Re: sweter z kaszmiru 10.01.21, 10:42
        www.uniqlo.com/us/en/women/sweaters-and-cardigans w czesci 100% kaszmir
        • azja_pl2 Re: sweter z kaszmiru 10.01.21, 11:19
          w kaszmirze i merino z uniqlo szybko porobily mi sie dziurki.
          • kotejka Re: sweter z kaszmiru 10.01.21, 12:45
            azja_pl2 napisała:

> w kaszmirze i merino z uniqlo szybko porobily mi sie dziurki.

dziwne, u mnie to ukochane swetry smile
      • swiezynka77 Re: sweter z kaszmiru 10.01.21, 11:20
        nie wysyłają poza US
        • alicia033 Re: sweter z kaszmiru 10.01.21, 11:27
          wysyłają:
          faq-eu.uniqlo.com/pkb_Home_UQ_EU?id=kA13z000000Xloa&l=en_US&c=category_uq_eu_dk_se%3AUQEU_C1_3&fs=Search&pn=1
        • ichi51e Re: sweter z kaszmiru 10.01.21, 11:39
          wysylaja i to bardzo szybko dochodzi. z tym ze zgadzam sie ze pewnie jakosc nie powala i etyka lezy i kwiczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka