grrrrw 09.01.21, 18:28 Czy ktoś praktykował poprzez "dogadanie się" bez uciekania się do pomocy kancelarii adwokackiej ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majenkir Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 19:01 W takich sytuacjach nie warto zalowac na prawnika . Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 19:27 grrrrw napisała: > Czy ktoś praktykował poprzez "dogadanie się" bez uciekania się do pomocy kancel > arii adwokackiej ? O jakim "dogadaniu się" piszesz? Wysokość zachowku jest ściśle określona przepisami, przyjmując spadek zgodne strony mogą od razu w sądzie zeznać, kto i co bierze, czego się zrzeka na rzecz, co bierze jako zachowek itd., niezgodne strony będą się procesować i wtedy wszystko zależy od tego, na ile pewnie się ktoś czuje w pisaniu pism, składaniu oświadczeń itd. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 19:40 1. Zachowek przez O jak Olga 2. Pewnie, że można się dogadać (jak jestem adwokatem, tak nie twierdzę, że bez nas nic niedasie). Tylko że trzeba sobie spisać ugodę z zapisem, że wypłacona kwota X czy tam przekazana rzecz wyczerpuje roszczenia strony co do zachowku. Odpowiedz Link Zgłoś
roks30 Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 19:56 Zachowek może być wypłacony tylko formie pieniężnej. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 20:35 Nie. Jeśli pozwiesz o zachowek to oczywiście otrzymasz go w formie pieniężnej. Jeśli zawierasz z kimś ugodę to można przyjąć dowolna rzecz/przedmiot w ramach rozliczenia. Jesli będę ci winna 200 tysięcy (pożyczka) a tobie spodoba się mój samochód wart 200 tysięcy, to możemy się dogadać, że zamiast spłaty dlugu weźmiesz mój samochód. Z zachowkiem jest dokładnie tak samo, to jest roszczenie, zwrot pożyczki tez. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: zachówek po raz enty 10.01.21, 15:33 daniela34 napisała: > Jeśli zawierasz z kimś ugodę to można przyjąć dowolna rzecz/przedmiot w ramach > rozliczenia. Moja koleżanka tak dostała kawałek domu. Na zasadzie ugody z resztą rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: zachówek po raz enty 10.01.21, 15:49 Bo to jest sposób dużo wygodniejszy niekiedy: jak ktos nie ma środków a na przyklaf z różnych względów problem z kredytem hipotecznym to szybciej oddać nieruchomości niż szukać kupca, sprzedawać i spłacać zachowek Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 20:47 I tu masz jeszcze stanowisko,co wówczas z podatkiem (w tym stanie faktyczny zaplata zachowku nastąpiła poprzez przeniesienie własności mieszkania) poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zachowek-w-postaci-mieszkania-czy-trzeba-placic-pit Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 19:43 Najprawdopodobniej większość osób dogaduje się bez udziału adwokatów 🙂 Chodzi ci o wynegocjowanie kwoty czy spisanie umowy? O ile to pierwsze da się załatwić we własnym zakresie to z drugim raczej poszłabym do notariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 19:45 Zależy, o jaką kwotę chodzi. Nie praktykowałam, ale koleżankę właśnie to spotkało po śmierci mamy sępy się zleciały. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: zachówek po raz enty 12.01.21, 18:34 Sępy to rodzeństwo czy ojciec? Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 20:05 Mysle, ze wiele rodzin nie potrzebuje pomocy prawnika. Jesli jest zgoda co do wyplacanej sumy to po co prawnik (to tez sa sepy na pieniadze i czesto leniwi i niedouczeni, potrafia tez sklocic rodzine na wieki). Wg mnie zawsze jest lepiej dogadac sie bez prawnika. No, chyba,ze sie nie da. Moja rada: nie oszczedzac na umowie notarialnej, w ktorej powinna byc klauzula, ze strony nie.maja zadnych roszczen wiecej do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 20:57 Odnośnie zachowku to nie nie-ale odnośnie spadku. Dogadałam się , otrzymałam na czym mi zależało i nie żałuję ( zrezygnowałam z "walki" o ziemię i kawałek domu w zamian za kilka waznych dla mnie historycznych pamiątek) Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 22:15 Wyobrażałam sobie, że napiszę list polecony z propozycją, że jestem gotowa (mimo pandemonium pandemicznego) przyjechać osobiście 500 km i że pójdziemy razem do notariusza w miejscu śmierci spadkodawcy. Albo zatelefonować, że chcę przyjechać, załatwić j/w, o ile nie boją się gości przyjmować. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 22:26 No i...? Wyobrażać można sobie różne rzeczy. Z tym że nie widzę specjalnie sensu jechać 500 km zanim się nie odmówi tematu telefonicznie, nie ustali kwoty oraz nie ustawi spotkania z notariuszem na podpisanie dokumentu. Na marginesie to można załatwić u dowolnego notariusza niekoniecznie w miejscu śmierci spadkodawcy. Zanim bym zaczęła zbierać się do wyjazdu chciałabym przeczytać draft dokumentu który notariusz przygotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 22:29 Ok, ale to raczej sobie ustalcie wszystkie warunki(kwota, termin) najpierw mailowo/telefonicznie. Dopiero potem prześlijcie te warunki notariuszowi, żeby przygotował projekt aktu. A sam akt (to w ogóle nie musi być akt, chyba że uprawniony do zachowku tego chce dla swojego zabezpieczenia) to już będzie formalność. Żebyś na darmo nie jechała. No i notariusz może być skądkolwiek, nie musi być w miejscu śmierci spadkodawcy. Ma być tam, gdzie wam będzie najwygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 22:52 A może ktoś wie, ile notariusz śpiewa ? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 23:38 Zwykle w zależności od kwoty ujęte w porozumieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 23:39 kalkulatory.gofin.pl/Kalkulator-stawek-notarialnych,12.html Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: zachówek po raz enty 09.01.21, 23:41 kb.pl/porady/cennik-oplat-notarialnych-zobacz-jakie-sa-stawki-notariuszy/ To są stawki maksymalne Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: zachówek po raz enty 12.01.21, 18:27 To jeszcze brakuje mi informacji: która ze stron finansuje tę usługę 1) powód 2) pozwany 3) po połowie 4) bogatszy 5) lepiej wychowany ? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: zachówek po raz enty 12.01.21, 18:41 Z grubsza tak to jest. Ta strona której bardziej zależy żeby to zrobić bez sądu. Nie ma przepisów co do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: zachówek po raz enty 12.01.21, 18:50 Jest instytucja mediatora, można z tego skorzystać jeśli jest dobra wola dogadania się co do kwot. Na pewno warto to przemyśleć zanim wyda się fortunę na prawników, koszty sądowe, opinie biegłych, wyceny i straci czas i nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: zachówek po raz enty 12.01.21, 21:43 Mediator nie pracuje za darmo w kwestiach spadkowych. Ale tym niemniej pewnie bardziej sie oplaca niz prawnik. Prawnicy czesto lubia dolewac oliwy do ognia. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama