Dodaj do ulubionych

problem z zatokami

13.01.21, 10:14
Czy ktoś może polecić laryngologa w woj. śląskim ale naprawdę dobrego. Koleżanka ma ogromny problem z zatokami, była już u trzech laryngologów i nikt jej nie pomaga a jest coraz gorzej. Kobieta od dwóch miesięcy nie śpi, ma uczucie palenia , pieczenia w nosie, stosowane już było wszystko, antybiotyki też. Była tomografia, zatoki czyste. Doszedł ogromny ból nosa, nie może go nawet dotknąć. Jest osłabiona i wycieńczona bo nie jest w stanie spać, nie może oddychać. Jak jej pomóc?
Obserwuj wątek
    • sandramonika Re: problem z zatokami 13.01.21, 10:17
      Może to być powikłanie po covidzie bo w badaniu wyszły przeciwciała ale choroby jako takiej nie miała. W listopadzie miała katar.
      • danka88 Re: problem z zatokami 13.01.21, 11:10
        Jeżeli lekarze nie pomagają , to spróbowała bym leczenia domowego. Np. naświetlanie lampą na podczerwień . wejdz też na bloga agnieszki maciąg , jest tam metoda leczenia zatok wodą utlenioną i solą fizj. Próbowałam tej metody i polecam. Niech koleżanka odstawi sterydy
        • sandramonika Re: problem z zatokami 13.01.21, 11:38
          Próbowała już wszystkiego, inhalacje, nawilżacz powietrza, lampa też była, cierpi strasznie, wykończy się przez brak snu.
        • sandramonika Re: problem z zatokami 13.01.21, 11:39
          Sterydów nie bierze
          • rulsanka Re: problem z zatokami 13.01.21, 11:46
            No to właśnie powinna. Sterydy to podstawa. Skąd pomysł, że zatoki chore, skoro tk wykazuje, że są czyste? Na pieczenie w nosie sterydy pomagają idealnie.
            • sandramonika Re: problem z zatokami 13.01.21, 11:57
              Palenie w nosie i zatokach przynosowych, jak psiknęła sterydem
              to skręcała się z bólu, paliło jeszcze bardziej. Teraz używa tylko wody morskiej i olejku do natłuszczenia bo śluzówka jest obrzęknięta i wysuszona.
              • sandramonika Re: problem z zatokami 13.01.21, 12:01
                To nie jest typowy przypadek, wszystko jest jakieś dziwne, to co powinno pomóc nie pomaga, dlatego szukam już pomocy wszędzie bo jest coraz gorzej . Wyobraźcie sobie że nie śpicie od dwóch miesięcy w ogóle i każdy wdech i wydech jak palenie ogniem.
                • rulsanka Re: problem z zatokami 13.01.21, 14:28
                  Wśród sterydów jest wiele różnych specyfików. Rzeczywiście niektóre mogą podrażniać w momencie aplikacji. Sama od lat używam faniposu i polecam. Miałam problemy z zatokami, pieczenie w nosie również, wiem o czym mowa. Fanipos nie podrażnia mojego nosa, a pomaga zdecydowanie.
    • alina460 Re: problem z zatokami 13.01.21, 11:59
      A nie jest to covid?
      • sandramonika Re: problem z zatokami 13.01.21, 12:03
        Covid właśnie już był, być może jest to powikłanie. Covid nie wiadomo kiedy był bo zanim się to zaczęło było tylko lekkie przeziębienie ale w badaniu wyszło że covid już był.
        • ada.maris Re: problem z zatokami 13.01.21, 13:06
          Mnie tak nos i zatoki przy covidzie bolały, nos mnie momentalnie tak piekł, jakbym wciągała ekstremalnie mroźne powietrze. Tylko nie trwało to tak długo. Dłużej borykałam się z brakiem węchu i po prawie 3 miesiącach nie jest tak, jak przed chorobą. Zatem obstawiam, ze to jakiś efekt po coronie niestety.
    • berdebul Re: problem z zatokami 13.01.21, 12:00
      Lekarz, wymaz, sprawdzenie śluzówek, nebulizacje z odpowiednim środkiem wspomagającym kondycję śluzówki (np. kwas hialuronowy).
      • fibi00 Re: problem z zatokami 13.01.21, 12:04
        Jolanta Ożóg Jastrzębie Zdrój (prywatnie), Pawłowice Pniówek (NFZ).
        • sandramonika Re: problem z zatokami 13.01.21, 12:05
          Dziękuję
      • sandramonika Re: problem z zatokami 13.01.21, 12:05
        To wszystko już było, lekarzy pięciu, nie wiem gdzie szukać pomocy bo jest coraz gorzej.
        • anna_krk Re: problem z zatokami 02.12.22, 01:19
          Czy koleżanka znalazła przyczynę? Bo ja tak - takie objawy daje ziarninikowatosc Wegenera
    • nangaparbat3 Re: problem z zatokami 13.01.21, 12:03
      Skontaktowałabym się z lekarzem zakaźnikiem albo chociaż internistą i zaczęła od tego bezobjawowego covidu.
      Równolegle próbowałabym wizualizacji (ta pierwsza w linkowanym tekście jest na przeziębienie, w domu mam tekstu do wizualizacji konkretnie na zatoki, wiem, że działa) - ważne, żeby przy tych wizualizacjach rozluźniać się, skupiać na obrazach, w ogóle nie myśleć o chęci wyzdrowienia.

www.eccehomo21.com/post/wizualizacja-dla-zdrowia
      • nangaparbat3 Re: problem z zatokami 13.01.21, 12:05
        Jeśli będzie zainteresowana, w w sobotę mogę wysłać tę konkretną na zatoki. Ale ta przeziębieniowa też powinna choć trochę pomóc.
    • rosa-fira Re: problem z zatokami 13.01.21, 12:39
      Jeżeli jest po covidzie, może mieć wysoki poziom histaminy. Zaczęłabym od suplementacji witamin z grupy B ze szczególnym uwzględnieniem B12. Do nosa - Euphorbium. I Zyrtec na noc (oprócz działania przeciwalergicznego usypia i lekko uspokaja).
    • spirit_of_africa Re: problem z zatokami 13.01.21, 13:02
      Łukasz Sikora. Na Jutrzenki w Panewnikach i w Mavit. Robi tez fiberoskopie laryngologiczna wiec będzie widać co w tym nosie piszczy
    • asfiksja Re: problem z zatokami 13.01.21, 13:10
      > ma uczucie palenia , pieczenia w nosie
      To zupełnie nie brzmi, jak zapalenie zatok. Zapalenie zatok to potworny ból twarzy (jak gdyby wszystkich zębów) lub głowy. Nie ma przy tym trudności z oddychaniem. Spać można tylko po wzięciu silnych środków przeciwbólowych. Poza tym tu zatoki są czyste wg TK.
      Niech koleżanka przyciśnie lekarza w kierunku powikłań po covidzie, jak ma trudności z oddychaniem, bo to się może źle skończyć.
    • kozica111 Re: problem z zatokami 13.01.21, 13:31
      Krople polcrom do nosa zamiennie z tzw nawilżającymi.
    • anna_krk Re: problem z zatokami 14.07.22, 02:50
      Mam to samo, przerobiłam już wszystko, poszłam w akcie rozpaczy do homeopaty i teraz jest cud mam miesiąc bez bólu ( robiłam TK, MRI, sterydy, w tym metypred, encorton antybiotyki, inhalacje, lampy, woda utleniona, zioła, 5 ponoć najlepszych laryngologow w Krk - dramat) mam bol glowy, nosa u nasady, twarzy, bez kataru, suchy nos, że strupami
      • msjedrzejczak Re: problem z zatokami 27.05.23, 04:20
        Witam i co pomogło coś na te pieczenie nosa?
    • anna_krk Re: problem z zatokami 14.07.22, 02:54
      Czy możesz napisać czy koleżanka znalazła pomoc i rozwiązała problem ? Jak tak to jak ? Ponieważ mam taki sam problem, dziękuje
    • nutella_fan Re: problem z zatokami 14.07.22, 04:38
      Jeżeli zatoki czyste w tomografii po co specjalista od zatok?
    • msjedrzejczak Re: problem z zatokami 27.05.23, 04:18
      Witam wiem minęły 2 lata i co pomogło coś koleżance na ten nos?
      • dwa_kubki_herbaty Re: problem z zatokami 27.05.23, 14:11
        Podejrzewam, że to smiertelne i zaraźliwe, bo już kilka osób pytalo i cisza ;P
        • msjedrzejczak Re: problem z zatokami 27.05.23, 17:31
          Też to masz takie pałace uczucie w nosie?
    • msjedrzejczak Re: problem z zatokami 27.05.23, 17:32
      Jak mogę się panią skontaktowac
    • msjedrzejczak Re: problem z zatokami 27.05.23, 17:33
      sandramonika napisała:

> Czy ktoś może polecić laryngologa w woj. śląskim ale naprawdę dobrego. Koleżank
      > a ma ogromny problem z zatokami, była już u trzech laryngologów i nikt jej nie
      > pomaga a jest coraz gorzej. Kobieta od dwóch miesięcy nie śpi, ma uczucie pale
      > nia , pieczenia w nosie, stosowane już było wszystko, antybiotyki też. Była to
      > mografia, zatoki czyste. Doszedł ogromny ból nosa, nie może go nawet dotknąć.
      > Jest osłabiona i wycieńczona bo nie jest w stanie spać, nie może oddychać.
      > Jak jej pomóc?
      Jak mogę się z panią skontaktować?
      • msjedrzejczak Re: problem z zatokami 27.05.23, 20:32
        Jak się mogę z panią skontaktować?
    • arim28 Re: problem z zatokami 27.05.23, 18:27
      Niech może spróbuje inhalacji solą morska ( ja robię dość mocne stężenie i rozcieńczam to z kilkoma kroplami wody utlenionej)
      Inhaluję się kilka razy dziennie bardzo starym ale skutecznym inhalatorem. I zamiast soli fizj. wlewam do inhalatora tych kilka kropli.
      Jest lepiej. Dobrze też to nawilża nos.
      A od 3 miesięcy słyszę od lekarki, że powinno samo przejść to pieczenie. 😢
      • msjedrzejczak Re: problem z zatokami 27.05.23, 20:23
        A masz katar? Że robisz inhalacje
      • msjedrzejczak Re: problem z zatokami 27.05.23, 20:25
        To masz katar że robisz inhalacje?
        • arim28 Re: problem z zatokami 28.05.23, 01:54
          Nie, nie mam kataru.
          • msjedrzejczak Re: problem z zatokami 28.05.23, 07:26
            A smak i węch jest ok czy taki ograniczony?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka