Dodaj do ulubionych

sos śmietanowy

19.01.21, 23:45
Może ktoś coś doradzi - od wieków używałam do sosów śmietany 18% Piątnicy, od pewnego czasu zaczęła się ważyć. Raz, drugi, mógł być przypadek, źle przechowywana czy coś, ale po 8 czy 10 razie się poddałam.
Zaczęłam wypróbowywać inne - to samo. Różne firmy, różne %, bez laktozynie wiem co jest grane, bo sos robię tak samo jak zawsze i za każdym razem się ścina.

Czy jest jakaś śmietana, która się nie zważy w sosie? polecicie coś? aha - rzecz jasna o kwaśną mi chodzi.
Obserwuj wątek
    • misterni Re: sos śmietanowy 19.01.21, 23:52
      Do sosu najlepsza jest kremówka. Ale jeśli chcesz kwaśną, to spróbuj Bio Piątnicy.
      Dobrze sprawdzają się też 22%
    • ga-ti Re: sos śmietanowy 20.01.21, 00:08
      Czytałaś składy tych śmietan? Najlepsze są prawdziwe, które nie mają mączek, gum, zagęstników itp.
      Wkładam do kubeczka tyle śmietany, ile potrzebuję i dolewam odrobinę gorącego sosu, mieszam, ewentualnie dolewam sosu i mieszam aż grudek nie będzie, wlewam do gotującego się sosu (ewentualnie zamiast sosu to wlewam troszkę wrzątku).
      Czasem się waży, choć mnie częściej w zupach (a już w pomidorowej to chyba zawsze) więc do zup daję 30%,trudno. Wyjątkiem jest żurek, tam 18%. A do sosów pieczarkowych, drobiowych, szpinakowych też daję 30%.
      Więcej nie doradzę, bo nie wiem, co się dzieje ze śmietaną uncertain
    • lot_w_kosmos Re: sos śmietanowy 20.01.21, 06:45
      Nigdy mi się śmietana w sosie czy zupie nie zwazyla.
      Ale uzywam tzw słodkiej czy kremówki jak kto woli: 18 lub 30%.
      Kwaśna śmietana do sosu? To jestem z innej szkoły gotowania.
      • koronka2012 Re: sos śmietanowy 20.01.21, 12:48
        W sensie nie słodka śmietanka jak do ciasta.

Mi się śmietana nie warzyła do zeszłego roku 😫 a teraz ciągle choć nie zmieniłam techniki.
    • turzyca Re: sos śmietanowy 20.01.21, 07:36
      Pora roku? U Ciebie za sucho lub krowy mają czegoś za mało i to się w mleku odbija?
      Ja używam serka śniadaniowego, jest znacznie bardziej stabilny.

PS warzyć.
    • turzyca Re: sos śmietanowy 20.01.21, 07:36
      Pora roku? U Ciebie za sucho lub krowy mają czegoś za mało i to się w mleku odbija?
      Ja używam serka śniadaniowego, jest znacznie bardziej stabilny.

PS warzyć.
      • magata.d Re: sos śmietanowy 20.01.21, 08:27
        Ja też używam serka śmietankowego. Nie warzy się, nie ma syfów w składzie i zawsze mam go w domu, bo dziecko lubi do kanapek. Jak już śmietana do zup czy sosów to wysokoprocentowa i bez dodatków powinna być. 12 % się nie nadaje, musi być co najmniej 20 %.
        • azja_pl2 Re: sos śmietanowy 20.01.21, 11:32
          Ktory dokladnie serek polecacie?
          • primula.alpicola Re: sos śmietanowy 20.01.21, 11:37
            Mascarpone
          • magata.d Re: sos śmietanowy 20.01.21, 13:30
            Klasyczny śmietankowy do kanapek z biedronki, twój smak piątnicy, łaciaty itp. Takie do smarowania.
          • turzyca Re: sos śmietanowy 20.01.21, 14:10
            Dowolny, jaki akurat się trafi. Na składy patrzę i tak, ma być bez syfów. Nie mascarpone, bo jest za łagodny w smaku.
    • memphis90 Re: sos śmietanowy 20.01.21, 07:41
      Ematki, śmietana się WARZY! To od waru, a nie od wagi...
      • tinywee Re: sos śmietanowy 20.01.21, 08:07
        war/waga, niedowarzony/niedoważony...

Dla mnie President 30% sosowo wporzo.
      • koronka2012 Re: sos śmietanowy 20.01.21, 12:51
        Sorry, ja to wiem ale cholerny IPhone już nie 😠
    • motyllica Re: sos śmietanowy 20.01.21, 08:36
      śmietanka łaciata żółta 18% najlepsza do sosu śmietanowego, ma co prawda zagęstnik, ale najlepsza.
      nie należy śmietany długo gotować, tę tylko do zgęstnienia bo najpierw jest płynna
      • memphis90 Re: sos śmietanowy 20.01.21, 11:26
        Ja do sosów zawsze daję śmietankę, z kwasną śmietaną jakoś nigdy mi sosy nie wychodzą....
        • gaga-sie Re: sos śmietanowy 20.01.21, 11:33
          To zależy, dla mnie słodka smietana bywa mdla. Jeśli używam gęstej, kwasnej, najpierw ją hartuje.
    • primula.alpicola Re: sos śmietanowy 20.01.21, 11:38
      Używam 30% albo mascarpone.
      • alicjak-2 Re: sos śmietanowy 20.01.21, 12:14
        Smietane z odrobiną sosu rozcienczyc i dodać sól, nie powinna się zważyc
    • novembre Re: sos śmietanowy 20.01.21, 13:41
      Odkąd używam 30%, przestały mi się ważyć sosy i zupy. W ogóle nie kupuję poniżej 30%.
    • miriam_73 Re: sos śmietanowy 20.01.21, 13:52
      Kupuję ostatnio wyłącznie 30%. Konkretnej firmy, z półki bio-eko w Auchan, niestety nie produkcji krajowej (litewską). Krajowe trzydziestki mi też siadały, np. Łaciata. Ta nigdy mi się jeszcze nie zważyła. Używałam też oryginalnej creme fraiche francuskiej, ale w Auchan tylko bywa i jest koszmarnie droga. Również się nie waży. Ta litewska jest imho smaczniejsza, ciut bardziej gładka i kwaskowa.
      Polecam tę: nickal.pl/produkt/smietana-ekologiczna-dobilas-330-g/
      • miriam_73 Re: sos śmietanowy 20.01.21, 13:54
        sorry za orta. zwarzyć, zwarzyła, warzy.
    • pitupitt Re: sos śmietanowy 20.01.21, 14:38
      Kwaśna zawsze się zważy. Do sosów daje się słodką śmietanę.
      • miriam_73 Re: sos śmietanowy 21.01.21, 21:01
        Nie, dobra, naprawdę tlusta 30ka się nie zwarzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka