zwyczajnamatka 07.02.21, 17:59 Dziewczyny jakie macie garnki na kuchenkę indukcyjną? Czy jesteście z nich zadowolone? Polecacie? Niebawem zacznę gotować na indukcji i kompletnie nie wiem, na które gary się zdecydować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alina460 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:02 Berghoff - jestem bardzo zadowolona. Cena przystępna. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:08 Mam emaliowane olkuskie, oraz stalowe Zwilling Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:22 Emaliowane garnki nadają się na indukcję? Odpowiedz Link Zgłoś
mikawi Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:23 Tak, zwykle emaliowane garnki jak najbardziej. Mam zbieraninę emaliowanych, Ikei i Zeptera. Na wszystkich gotuje mi się tak samo dobrze na indukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:27 Tak. Nada się każdy garnek ze stali zwykłej (nie nierdzewnej), a ze stali nierdzewnej każdy, który ma wkładkę ze stali zwykłej odbierającej ciepło indukcji. Różnic nie ma żadnych, poza tym, że jak grubsze dno, to bardziej równo grzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:38 Jeśli masz stare garnki, to możesz łatwo sprawdzić jakimkolwiek magnesem(nawet takim na lodówkę), czy się będą nadawały na indukcję. Jak się magnes do dna garnka/patelni przyczepia, togarnek będzie działał na indukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:40 Dzięki za radę. Mam kilka ulubionych garnków, chętnie je zostawię. Reszta i tak do wyrzucenia. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:10 Zepter - jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
tereso Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:11 Mam Ikea 365, to jest najwięcej takich. Odpowiedz Link Zgłoś
marszawka Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:23 Oj tak. Też mi się Ikea sprawdza. I Ambition. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Garnki na indukcję 15.07.21, 13:40 Nam też! Dodatkowo za komplet 3 czy 4 garnków w Ikei zapłaciliśmy jakieś 40 zł. Nic się z nimi nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:25 Ostatnio kupiłam też emaliowany. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:46 Ikea 365 i Tefal. Tefala mają dzióbki i dziurki w pokrywkach ułatwiające odlewanie, przelewanie. Fajnie, że mają te dzióbki. Lubię te garnki. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:57 Właśnie brałam pod uwagę te z Tefala. One mają odpinane rączki? Inteligo czy jak im tam? Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:03 Ingenio. Tak, mają odpinane uchwyty. Jestem nimi zachwycona. Poza tym używam na indukcji garnków emaliowanych z zamierzchłych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:07 Do wszystkich garnków masz jeden uchwyt? Czy jest ich więcej w komplecie? Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:24 W sumie to mam dwa. Najpierw dostałam w prezencie jeden garnek z uchwytem. Potem komplet z jednym uchwytem. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 22:25 Zależy od kompletu, w moim były dwa. W razie potrzeby można sobie uchwyt dokupić luzem. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Garnki na indukcję 09.02.21, 10:26 zwyczajnamatka napisał(a): > Do wszystkich garnków masz jeden uchwyt? Czy jest ich więcej w komplecie? Uchwytów możesz kupić, ile chcesz Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:00 Emaliowane, stare (czekały na lepsze czasy i się doczekały...) Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:19 Mam różne, zbieram od 12 lat, nigdy nie miałam indukcji a wszystkie się nadają - nawet żeliwna patelnia - ta chyba francuska na L... . Mam glównie niemieckie na F... i na S... ale i patelnia z ikei jest na indukcje. Nawet mój 15 letni vok jest na indukcję. Gorzej z możliwością mycia w zmywarce. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:26 Mam od 15 lat Berghoff Cosmo, świetne są i nadają się na kuchenki indukcyjne (ja mam gaz). Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:32 Mam zbieraninę garnków, nie preferuję żadnej konkretnej firmy i nie mam żadnych kompletów. Najwięcej mam chyba z ikei, patelnie częściowo tefala, a częściowo po prostu z marketowych wyprzedaży. Jak mi się spodoba garnek/patelnia, to po prostu sprawdzam, czy ma oznaczenie, że nadaje się na indukcję. Ktoś pisał o sprawdzeniu garnków magnesem. To nie jest sposób niezawodny. Miałam kilka stalowych garów, do których magnes się przyczepiał, a indukcja ich nie „widziała”. Jednak niezawodne jest to, że jak magnes się nie trzyma, to i na indukcję się nie nada. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:42 No bo żaden magnes niepotrzebny. Wystarczy nalać trochę wody do garnka (żeby nie spalić go), postawić na płycie i włączyć. Jak się nadaje, to będzie się grzało, jak nie - płyta nie zobaczy go i sama się wyłączy (pokaże error czy coś takiego). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 20:22 Zwlaszcza w sklepie sobie wode zagotujesz .... albo jak masz 10 garnków... Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 21:01 Tak, bo akurat do sklepu każdy chodzi z garnkiem pełnym wody. I z tragarzami 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 23:19 akurat w sklepie to garnki sa pooznaczane na co sie nadaja, tu chodzi o te, ktore juz ma w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Garnki na indukcję 08.02.21, 01:36 Oczywiście. No i bez wody można próbować też. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 22:42 Znaczy, jak indukcja jeszcze w sklepie, a ja chcę wiedzieć czy moje garnki będą działać po zamontowaniu nowej kuchenki, to mam iść z tymi garami z wodą do sklepu agd i próbować? Bo przyznaję, że na to nie wpadłam. Ja swoje garnki próbowałam na nowej kuchence po przeprowadzce na nowe mieszkanie. W starym miałam płytę ceramiczną, w nowym była indukcja. Zanim się wprowadziłam, to nie bardzo miałam możliwość iść do nowego mieszkania i sprawdzać garnki, bo zwyczajnie nie miałam do niego kluczy. Zrobiłam więc wstępną selekcję z pomocą magnesu. Natomiast jak już nową kuchenkę miałam, to nie potrzebowałam żadnej wody. Wystarczy włączyć palnik i postawić garnek. Od razu widać, czy kuchenka go „chwyta” czy „nie widzi”. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna1 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 20:06 Mam Tescomę i jestem zadowolona. I z patelnii Ambitious (czy jakoś tak) i GSW. Miałam jeszcze Ikeę i Gerlacha, ale były strasznie wolne, Tefal był trochę lepszy, ale jak poznałam Tescomę to pozbyłam się. Jak kupuję garnki to zawsze najpierw kupuję jeden i robię wyścig z czajnikiem - cały urok indukcji, kiedy doprowadza go wrzenia litr wody tak samo szybko jak czajnik. Wolniejszych nie lubię . Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 20:11 Przez 11 lat w stanie idealnym przetrwały Fagor Mastercook. Wszelkie inne Ikea, duka, tefal itp. zmieniam co jakiś czas, bo niestety jakościowo słabsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 20:20 Berghoffa mam około dwudziestoletnie, i pojedyncze sztuki wmf , i vision z wtopioną siatką stalową (szklane). Każdy garnek, do którego przyczepi się magnes nadaje się na indukcję, albo możesz używać stalową płytę-adapter. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 20:21 Uciekło- wówczas przystosujesz każdy garnek Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 22:45 Najtańsze z IKEA. Jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
astygmatyk Re: Garnki na indukcję 08.02.21, 07:52 Garnki do indukcji działają tym lepiej im bardziej masywny jest element magnetyczny (czyli dno). Najlepiej działają garnki ze stali węglowej albo żeliwne, ale są ciężkie i jeśli nie emaliowane to mogą rdzewieć. Najgorzej działają niektóre tanie nieprzywierające patelnie z cienkim magnetycznym dnem. Oznacza to, że kiedy jedne garnki będą się błyskawicznie rozgrzewać aż do czerwoności inne (przy tym samym poziomie grzania na płycie) będą ledwo grzały. Co wybrać i gdzie??? Nie markę ale najdroższe z hurtowni gastronomicznej, co i tak wyjdzie taniej (i będzie lepsze) niż markowe ze sklepu dla bogatych amatorów. Stał węglowa, żeliwo albo stał nierdzewna jakości 18/10 (chirurgiczna). Dla nieumiejących używać stali węglowej, jeśli chcemy patelni nieprzywierającej to musi być ciężka i mieć grube magnetyczne dno. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Garnki na indukcję 08.02.21, 08:26 WMF ze stali "coś tam" - cały ogromny komplet, niektórych nawet nie uzywam...są ok, ale bez przesady. Mam też z Ikei - w większości takie w kształcie ufo - tzn. pokrywka jest taką kopułą (mają już z 10 lat i nadal świetnie się spisują, zwłaszcza gar do makaronu i gar do szparagów). Moje pierwsze garnki, które sama kupiłam Odpowiedz Link Zgłoś
topcia27 Re: Garnki na indukcję 15.07.21, 13:44 Mam zestaw Tefala już kilka lat i są super, wyglądają jak nowe a dużo gotuję i myje w zmywarce... Odpowiedz Link Zgłoś
barbaram1 Re: Garnki na indukcję 15.07.21, 14:09 Potwierdzam. U mnie niektóre garnki z Tefala już ponad 10 lat i praktycznie nic się z nimi nie dzieje, a gotuję codziennie. Mam garnki i z odkładaną rączką i taki tradycyjnie wyglądający komplet z dwoma uchwytami. Jedne i drugie bez zarzutu, a już zwłaszcza te tradycyjne są super. Niestety nie byłam tak bardzo zadowolona z garnków Ikea, a zwłaszcza z patelni. Po 2-3 latach albo coś się przypaliło, albo po prostu za mocno zużyło. Odpowiedz Link Zgłoś