Dodaj do ulubionych

Rozdrapany, swędzący pieprzyk

02.03.21, 13:13
Wiem, że kilka miesięcy jedna forumowa założyła podobny wątek.
Ale u mnie dodatkowo rozdrapany pieprzyk odstaje od skóry, która jest lekko czerwona i bardzo, bardzo mnie to swędzi.
Rozdrapałam go z tydzień temu, polała się krew
Teraz tego nie dotykam ale pieprzyk jest na placach, więc jak siedzę, leżę, ubrania - podrażniają go.
Na poniedziałek umówiłam się do znajomego chirurga onkologa
Może macie doświadczenie czy takie swędzenie jest normalne czy mam się stresować ?🤔
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Rozdrapany, swędzący pieprzyk 02.03.21, 13:45
      Swędzieć może przy stanie zapalnym, niekoniecznie musi być groźny. Ale konsultacja i usunięcie jak najszybciej na wszelki wypadek.
      • banicazarbuzem Re: Rozdrapany, swędzący pieprzyk 02.03.21, 13:54
        Dziękuję 😔
      • kornelia_sowa1 Re: Rozdrapany, swędzący pieprzyk 03.03.21, 19:40
        Potwierdzam.
        Miałam stan zapalny na pieprzyku czy też wokół.
        Nie tyle swędziało co bolało.

Piorunem pobiegłam do dermatologa. Same najczarnejsze myśli. Miałam.
        Pani obejrzała pod dermatoskopem i przepisała masc. Zdarza sie stan zapalny niegrozny ale Zawsze należy sprawdzić. ZAWSZE.

Potem sprawdzałam jeszcze u mojej zaufanej najlepszej dermatolozki (akurat stało. Mi się tak w wakacje i jej nie było).
        Potwierdziła. Uspokoiła. Zagoiło się. 3 lata temu chyba.

PS. Jak uszkodzilas to raczej będą usuwac
    • lot_w_kosmos Re: Rozdrapany, swędzący pieprzyk 02.03.21, 14:05
      Mnie kiedyś swędział jeden bo go drażnił biustonosz. Aż raz jadę samochodem, a on już strasznie swędzi i dokucza, a to się okazało, ze sie zdrapał i krwawi. I nie odrósł czort jeden więcej smile
    • zuzanna_a Re: Rozdrapany, swędzący pieprzyk 02.03.21, 14:37
      twojeznamiona.pl/blog/jak-odroznic-zwykly-pieprzyk-od-typowego-czerniaka-zdjecia

zerknij. no i wytnij. swedzenie to raczej stan zapalny tak czy siak niech wycinają jak leci, z tym nie ma żartów.
    • chersona Re: Rozdrapany, swędzący pieprzyk 02.03.21, 21:08
      zajdź do dermatologa. mój okazał się niegroźny, ale swędzenie i krwawienie to znak, że trzeba wyciąć
    • mirkabella Re: Rozdrapany, swędzący pieprzyk 03.03.21, 19:10
      U mnie okazało się to całkiem niegroźne. Ale oczywiście byłam u dermatologa potwierdzić. Nic nie wycinał, na oko ocenił, ale już kilka lat temu, więc chyba miał rację, bo żyję...
      • kornelia_sowa1 Re: Rozdrapany, swędzący pieprzyk 03.03.21, 19:42
        Ja bym jednak szukała dermatologa który ma dermatoskop.
        Na oko mnie nie uspokaja 😉
        • mirkabella Re: Rozdrapany, swędzący pieprzyk 03.03.21, 20:09
          Na dermatoskopie bywałam wcześniej. Ten raz, o którym piszę, wydarzył się 10 lat temu (policzyłam teraz) więc raczej jednak nie było to nic poważnego.
          Przesuszona skóra zaczęła się łuszczyć i swędzieć, i tyle wink
          • banicazarbuzem Re: Rozdrapany, swędzący pieprzyk 03.03.21, 20:37
            Wiecie jak jest z wizytami u specjalistów w dzisiejszych czasach a jeszcze trafić na dobrego lekarza przy tym...
            Tego chirurga znam, kilka lat temu diagnozował u mnie nowotwór, operował mnie więc zna też moją historię.
            Mam do niego zaufanie.
            Z pieprzykiem chyba nic się nie dzieje, swędzi i wczoraj trochę krwi poleciało jak mi bluzka o niego zahaczyła.
            Do poniedziałku już niedługo 😉.
            Ale ja ogólnie jestem to, który nie lubi chodzić do lekarzy i teraz też się biję z myślami czy zawracać mu głowę 🤣.
            Ale przy nowotworze miałam tak samo 🤔
            • milka_milka Re: Rozdrapany, swędzący pieprzyk 03.03.21, 21:00
              Iść i nie zastanawiać się. Lepiej raz za dużo niż raz za mało. Sama wiesz.
            • mirkabella Re: Rozdrapany, swędzący pieprzyk 05.03.21, 21:43
              Idź koniecznie. Lepiej uslyszec od specjalisty, że nic się nie dzieje, niż potem się zamartwiac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka