• aguar Re: Moja Mama 13.03.21, 21:42
      Nie czytałam całej dyskusji, ale dziwna ta historia. Nie zleca się markerów nowotworowych w celach profilaktycznych poza PSA u mężczyzn. A podwyższony poziom jeszcze nie oznacza, że jest nowotwór w ogóle, a do tego jeszcze złośliwy i nieuleczalny.
      • faustine Re: Moja Mama 14.03.21, 11:25
        Oczywiście że się zleca, choćby Ca- 125. O wartości diagnostycznej nie będę pisac, ale w ramach programow wczesnego wykrywania raka piersi u osob z mutacją, ten marker jest badany.
    • kkalipso Re: Moja Mama 13.03.21, 21:54
      Uspokój się - dobrze będzie nie wsadzaj Mamy do grobu. W tych czasach rak to nie wyrocznia, a nawet nie wiadomo czy to rak...
    • spirit_of_africa Re: Moja Mama 13.03.21, 21:58
      Oby było dobrze 🙏
    • eliszka25 Re: Moja Mama 14.03.21, 01:35
      Rak dzisiaj, to niekoniecznie wyrok. Trzymam kciuki za twoją mamę. Załatwicie badania najszybciej jak się da i postaraj się nie martwić na zapas. Wiem, że to tylko tak łatwo się mówi, ale bądź dobrej myśli.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Moja Mama 14.03.21, 10:59
      Poczekaj na diagnozę. Sam marker to nie diagnoza.
      • k1234561 Re: Moja Mama 16.03.21, 13:04
        Najnowsze wieści są takie,że mama była wczoraj na USG.Pan doktor robił jej to USG całej jamy brzusznej,narządów rodnych i nerek .Sprawdzał narząd po narządzie.Bardzo dokładnie i różnymi głowicami i nie znalazł żadnych nieprawidłowości.Wszystko w normie i należytym porządku.Albo modlitwy zdziałały cuda ,albo nie wiem co to jest.Aczkolwiek powiedział,że dla pewności zrobiłby na mamy miejscu jeszcze tą gastroskopię i kolonoskopię.Mama umówiła się już na te badania.A dzisiaj jeszcze jedzie na konsultację do polecanego przez znajomych onkologa.Bardzo się cieszymy z takiego obrotu sprawy.Aczkolwiek badamy mamę dalej, ale już z duuużo większym spokojem.Raz jeszcze dziękuję Wszystkim za podtrzymanie na duchu.Nawet nie zdajecie sobie sprawy jakie to ważne.
        • snakelilith Re: Moja Mama 16.03.21, 13:12
          k1234561 napisała:

> Albo modlitwy zdziałały cuda ,albo nie wie
          > m co to jest.

To nie modlitwy, a fakt, że markerów nie używa się jako metody pierwszego wyboru do diagnozy nowotworów. Niepotrzebne straszenie ludzi.
          • nikita1908 Re: Moja Mama 16.03.21, 20:17
            Dokładnie. Markery są głównie stosowane już w czasie leczenia o onkologicznego, żeby ocenić np postęp choroby lub jej regres.
        • hungaria Re: Moja Mama 16.03.21, 13:17
          Dum spiro spero smile Niech to będzie dowód dla potomności, że nie należy panikować przed ostatecznymi wynikami, a poziom markerów może być podwyższony z róznych przyczyn (miałam to samo, liczba z kosmosu, a przyczyna zupełnie inna niż nowotwór).
          • znowu.to.samo Re: Moja Mama 16.03.21, 14:17
            Super wiadomość!
            Pozdrowienia.dla.mamy!
            • annajustyna Re: Moja Mama 16.03.21, 14:36
              Też się cieszę 🤗
        • iwles Re: Moja Mama 16.03.21, 14:40

Wielkie ufffff i kamień z serca.
          Teraz już spokojniej, systemowo dalsze badania.
          No widzisz, że forum działa cuda ? wink
        • ortolann Re: Moja Mama 16.03.21, 19:09
          To bardzo dobre wiadomości, zapewne lekarze powiedzieli Wam, że nie wszystkie narządy da się dobrze obejrzeć przez USG, niektóre wymgają jeszcze TK. To tak, żeby mieć pewność. A jak jeszcze zrobicie gastro i kolonoskopię i wszystko wyjdzie dobrze, to życzę Wam imprezy życia. Bo takie wiadomości powinno się radośnie uczcić i bardzo się z tego ucieszyć. Trzymam kciuki za Was w dalszym ciągu. smile
        • nangaparbat3 Re: Moja Mama 16.03.21, 19:34
          Dzięki za taką dobrą wiadomość smile smile smile
          • alfa36 Re: Moja Mama 16.03.21, 22:20
            I daj znać, jak dalsze badania. Trzymam kciuki.
    • anglofillka Re: Moja Mama 16.03.21, 14:41
      Trzymam kciuki za mamę. Jednak nie zawsze podwyższone markery oznaczają raka. Miałam tak przed operacją, bardzo podwyższone markery CA - 125, wyniki histo.-pat. były w porządku, minęły już lata, jest ok. Trzymaj się.
      • k1234561 Re: Moja Mama 18.03.21, 12:30
        Mama już po gastroskopii.Badanie wykazało bardzo silny stan zapalny żołądka.Reszta badanego przewodu pokarmowego w normie.Uffff.Dobrze ,że to tylko zapalenie i jest to do wyleczenia antybiotykami.Aczkolwiek badamy mamę dalej.Na zasadzie skoro już to wszystko rozkręciliśmy i powiedzieliśmy A to teraz trzeba już powiedzieć B i zrobić pozostałe badania czyli kolonoskopię,tomograf i jeszcze USG piersi,tak dla pewności.Mam nadzieję ,że kolejne badanie już nic więcej nie wykażą.Ulga niesamowita i wielka radość póki co.
        • iwles Re: Moja Mama 18.03.21, 12:37

Tak, ogromna ulga smile
        • annajustyna Re: Moja Mama 18.03.21, 13:54
          To jeszcze mammo zróbcie, żeby był naprawdę komplet. Będzie dobrze!
          • aqua48 Re: Moja Mama 18.03.21, 14:06
            Zdrowia życzę!!!
        • misterni Re: Moja Mama 18.03.21, 14:28
          Bardzo się cieszę, że nowotwór wykluczony. 🙂
          • k1234561 Re: Moja Mama 08.04.21, 12:33
            Spieszę donieść,że mama już po tomografii,kolonoskopii i usg piersi.Żadne z badań nie wykazało nowotworu.Ufff.Został tylko ten stan zapalny żołądka ale już jest praktycznie opanowany.Jeny, jak te markery potrafią człowiekowi życie do góry nogami wywrócić i jeszcze dodatkowo mamy lekarka rodzinna,w kółko jej wkładała do głowy,że to na pewno rak trzustki.....No ale najważniejsze ,że wszystko dobrze się skończyło.Bardzo serdecznie Wszystkim Wam ,dziękuję za słowa wsparcia i otuchy.W tamtym czasie kiedy mieliśmy tylko te nieszczęsne markery,a ja musiałam trzymać fason,Wasza pomoc była dla mnie nieoceniona.
            • nangaparbat3 Re: Moja Mama 08.04.21, 12:45
              Jakie wspaniałe wiadomości, wyobrażam sobie, jak odetchnęłaś smile Dużo zdrowia dla Mamy, Ciebie, całej Rodziny smile
            • annajustyna Re: Moja Mama 08.04.21, 13:03
              Co?! Ta lekarka to jakaś idiotka po prostu... Dobrze, że mama solidnie przebadana. Dużo zdrowia.
              • bei Re: Moja Mama 08.04.21, 13:30
                Dobrze, ze nie zbagatelizowała, tylko pogoniła do rozległej diagnostyki.

K1234561- świetne wiadomości, niech mama cieszy Was przez dziesiątki kalendarzy!
            • iwles Re: Moja Mama 08.04.21, 13:05

Super !!!!!!
              • minniemouse Re: Moja Mama 10.04.21, 06:06
                o jak dobrze, całkowitego wyzdrowienia życzę!
            • kornelia_sowa1 Re: Moja Mama 10.04.21, 09:49
              Super.
              Na jedliście się strachu, ale z drugiej strony, mama teraz przebadana od A do Z.

No i stan zapalny będzie leczony.
              Tak to by się pogarszało

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka