Dodaj do ulubionych

niskie ciśnienie

10.10.06, 16:08
ostatnio miewam często niskie ciśnienie - np. 90/60...niezbyt dobrze się
wtedy czuję - senność,czasem lekki ból głowy,zimne ręce...jak sobie pomóc?
kawa pomaga ale na krótko...
kardiologicznie jest ok...jestem osobą dość nerwową...czy może mieć to
związek ze stresem?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • oja44 Re: niskie ciśnienie 10.10.06, 16:11
      ja jstem w ciazy trzeci miesiac i mam cisnienie 104 na 72, plus 96, mam zawroty
      glowy i prze to boje sie wychodzic sama z domu. Ja nawet lampki wina nie moge
      wiec co? Kawe czasem pije, ale niewiele pomaga :(
    • blaszka7 Re: niskie ciśnienie 10.10.06, 16:12
      Lepiej niskie, niż wysokie. Mialam to samo, od lekarza dostałam jakiś lek na
      podwyżesznie, ale po nim myslalam ze dostanę zawału, więc tak sobie żyję z
      niskim cisnieniem, piję kawkę, choć całe zycie mi zimno, slabo , ale cóż -
      pociesza mnie fakt ze ludzie z niskim cisnieniem żyją dłużej, i raczej nie
      umrą na zawal czy wylew :)))
      zycze dobrego sampoczucia
      • gklm Re: niskie ciśnienie 10.10.06, 16:14
        no ja nie jestem w ciąży...
        dzięki za słowa wsparcia...
        życzę wszystkim zdrówka! niskociśnieniowcy - trzymajmy się!
        • naganna Re: niskie ciśnienie 10.10.06, 16:37
          Ja też się dołączam!
          Jestem niskociśnieniowcem. Owszem zimne stópki i dłonie, ale jak przychodzi
          zwyżka ciśnienia atmosferycznego to raczej mi to nie służy.
          Chyba nasz organizm się przyzwyczaił.

Czasem żałuję, że brakuje mi energii.

Pozdrawiam energetycznie!!!
          • gklm Re: niskie ciśnienie 10.10.06, 17:14
            również pozdrawiam energetycznie! trochę pomaga mocna herbata...ech;)
            • talencja Re: niskie ciśnienie 10.10.06, 17:23
              ja rowniez mam niskie cisnienie.90/60 to norma u mnie. jak raz ostatnio mialam
              102 /70 to uznalam to za cud :)/ najgorzej jak mialam 87/50 , mysalalam ze
              padne taka senna bylam
    • oja44 Re: niskie ciśnienie 10.10.06, 17:24
      eh widze, ze duzo nas, ale tylko mi do tego zly humor dokucza, ide zrobic sobie
      hebrate, bo spacer mi nie pomogl :)
      • gklm Re: niskie ciśnienie 10.10.06, 17:26
        don`t worry be happy! jutro będzie lepiej:)
        • mandy5 Re: niskie ciśnienie 10.10.06, 17:37
          Witam! Ja również dołączam do klubu. Moja "norma" 90/60 i czasem mniej.
          Ostatnio na badaniach do aktualizacji książeczki zdrowia lekarka zaproponowła
          mi wypicie kawusi, bo ciśnionko trochę liche, a ja już byłam po 2 ;-)) i tak
          jesteśmy sobie razem ciśnionko i ja. Wszystko było by ok, gdyby mnie tak sen
          nie morzył
          Pozdrawiam
          • boginipiekna Re: niskie ciśnienie 10.10.06, 17:50
            Powiem wam, ze z badan wynika, że niskocisnieniowcy zyja najdłuzej. A wiec
            głowa do góry. Dla mnie 3-4 kawy dziennie to norma. Co do schematow leczenia to
            chyba lepiej poprzestac na wypiciu małej czarnej, bo dostepne leki jak ktos juz
            wyzej napisal, to jak uderzenie młotem.Pozdrawiam.
            • kwiatek-822 Re: niskie ciśnienie 10.10.06, 18:06
              Oj wiem co czujecie, ja mam to samo ! u mnie 90/60 to norma, martwi mnie tylko
              puls bo przewaznie mam ok 90-100 przy takim cisnieniu ...
              mam 24 lata a czesto nic mi sie nie chce, taka slaba jestem
              Aga
              • gklm Re: niskie ciśnienie 10.10.06, 19:49
                widzę,że mój pościk uaktywnił niskociśnieniowców:)
                bądźmy razem w tych sennych chwilach;)
                wspierajmy się poradami jak zmienić ten stan:)
                pozdrawiam
              • vera1 Re: niskie ciśnienie 10.10.06, 22:14
                ja też, ja też!!:-))A ostatnio przy ciśnieniu 80/60 mialam puls 77. Spokojnie
                siedzac na fotelu. Skąd taki wysoki puls? czy ktoś wie?
    • gklm Re: niskie ciśnienie 11.10.06, 09:37
      witam wszystkich ponownie i życzę miłego dnia!
      ...niestety u mnie rozpoczął się od bólu głowy...
      pozdrawiam
      • beatawwww Re: niskie ciśnienie 11.10.06, 09:48
        Moja corka ostatnio. tzn tuż przed operacja wyrostka miala cisnienie 60/0-
        dziwne. Po jakims czasie skoczylo na 70/30 i juz dalo sie znieczulic...Taka
        uroda. Ja tez mam niskie cisnienie 100/80 i niestety rano jestem śpiaca.
        Natomiast wieczorem, w nocy mam dużo energii...Czy da sie to zmienic?
        • delika1 Re: niskie ciśnienie 11.10.06, 12:35
          witaj cie.mam podobnie 90/60.I wcale mnie nie pociesza perspektywa dłuzszego
          zycia.Brak mi energii na co dzień.Koszmarne jest to uczucie zmęczenia...czasem
          biorę kardiamid z kofeiną, ale to taki "bum" na moment.Później jest jeszcze
          gorzej...
          • anmanika Re: niskie ciśnienie 11.10.06, 13:05
            Mnie mniej dokucza niskie ciśnienie, za to duży problem mam z zimnymi stopami.
            Całą zimę się przemęczyłam mimo ocieplanych botków+ wełniana wkładka+ 2 pary
            skarpetek. Czy może ma ktoś na to sposób?
            • jutrzenka1978 Re: niskie ciśnienie 11.10.06, 13:34
              Ja też mam niskie ciśnienie - po mamie. Jak się bardzo źle czuję to spada nawet
              do 90/50 - puls dochodzi do 100. Mam potworne bóle głowy, zawroty i cała się
              trzęsę. Już nie wpomnę o tej wrednej bezsilności - jak przyjdzie mi posprzątać
              2-pokojowe mieszkanie to robię to na raty - każda czynność kończy się
              kilkuminutowym leżakowaniem. Strasznie jestem zła na siebie, że mam siły. Na
              stres też reaguję spadkiem ciśnienia. Najśmieszniejsze jest to, że mój facet ma
              wysokie ciśnienie. Jak zmienia się pogoda, czy dopadnie nas sytuacja stresowa to
              mi ciśnienie spada a jemu rośnie :-) W każdym razie już wolę mieć niskie
              ciśnienie...
              • anmanika Re: niskie ciśnienie 12.10.06, 13:54
                Naprawdę nikt nie zna sposobu na lodowate końcówki?
    • korniz Re: niskie ciśnienie 12.10.06, 15:08
      Dołączam do waszego grona!Też jestem ospała i często mi zimno zwłaszcza
      wieczorami- dobrze się czuję w temp 23-w mieszkaniu.Nie ma skutecznego sposobu
      wszystko działa na chwilę -pozostaje codzienna gimnastyka.
      • agapo116 Re: niskie ciśnienie 12.10.06, 19:51
        Ciśnienie 100/60 to moje najwyższe jakie miałam. Tętno zwykle 85. Nie mam
        żadnych problemów sercowych. Najnormalniej jestem zdrową kobietą ale ciśnienie
        mnie dołuje. Kawa, ćwiczenia...............
    • dziewoja1 Re: niskie ciśnienie 13.10.06, 10:57
      Ja tez mam niskie ciesieie 90/60 a ostatnio mialam jeszcze nizsze. Zawsze jest
      mi zimno. Dłonie i stopy niczym lod. I jeszcze w dodatku sine..:(
      Nie pije kawy nie lubie, wole herbate. Chociaz nic nie daje. Mam dopiero 18 lat
      i czuje sie bardzoo slaba ;(
    • gklm Re: niskie ciśnienie 13.10.06, 17:27
      spaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      taki jakiś dzisiaj dzień...tzn popołudnie...
      pozdrawiam!
      • goldie_locks Re: niskie ciśnienie 13.10.06, 17:49
        Tez mam niskie cisnienie, zawsze zimne dlonie i stopy. Nie wiem jak ludzie moga
        chodzic w domu na bosaka, mi odrazu robi sie zimno. Najgorsza jest jednak ta
        ospalosc. Jak wychodze z pracy to moim najwiekszym marzeniem jest drzemka..
        • venus22 Re: niskie ciśnienie 13.10.06, 20:48
          >>>Powiem wam, ze z badan wynika, że niskocisnieniowcy zyja najdłuzej<<<

jakie badania? moze jakies linki?

niskie cisnienie bardzo czesto wystepuje u migrenowcow, jesli ktos do tego ma
          bole glowy to powinien udac sie do neurologa chociaz po dobre leki przerywajace
          bole, bo tak w ogole na migrene sposobu nie ma, niestety.

kto ma zimne stopy i dlonie ktore wygladaja tak:

www.medstudents.com.br/image/reumat/raynauld.jpg
          www.raynauds.org.uk/potioncms/articlefiles/30-Alisonback2.jpg
          zreszta wrzuccie sobie Raynaud's w Googla

to moze byc choroba Raynauda.

Venus
          • vera1 Re: niskie ciśnienie 14.10.06, 17:34
            Venus! przestań wszystkich straszyć!zimne stopy to tez skutek niskiego
            ciśnienia, tak po prostu, bez zadnych dodatkowych chorob, o ktorych tak niby od
            niechcenia wspominasz.A o tym, ze masz migreny to juz chyba wszyscy wiedza, bo
            wciaz o tym piszesz. Daj juz spokój
            • scintilla Re: niskie ciśnienie 21.10.06, 02:49
              Daj spokój Venus, bardzo wielu osobom pomogła, doradza jak może. Niskie
              cisnienie jest b. często powiązane z migreną, więc nie wypowiada się tutaj
              bezzasadnie. Trochę luzu.
              • venus22 Re: niskie ciśnienie 21.10.06, 06:42
                dziekuje bardzo za mile slowa, Scintilla.
                Venus
    • gklm Re: niskie ciśnienie 14.10.06, 13:21
      weekendowo witam nieskociśnieniowców...pogoda daje nam "popalić"...pozdrowionka
      • venus22 Re: niskie ciśnienie 15.10.06, 03:43
        >>>>Venus! przestań wszystkich straszyć!zimne stopy to tez skutek niskiego
        ciśnienia, tak po prostu, bez zadnych dodatkowych chorob, o ktorych tak niby od
        niechcenia wspominasz.A o tym, ze masz migreny to juz chyba wszyscy wiedza, bo
        wciaz o tym piszesz. Daj juz spokój<<<

Posluchaj kobieto. Nikogo nie strasze, podaje wiadomosci faktycznie 'od
        niechcenia'. Dlatego ze:

primo: tak, zimne stopy i rece moga byc od roznych rzeczy, po prostu moga sobie
        takie byc,
        ale TAKZE od tego co 'od niechcenia' wspomnialam,
        jesli ktos kto ten watek czyta a ma cos takiego to taka informacja moze sie
        temu komus tylko przydac,
        a jesli nikt tego czegos co podalam nie ma, to tez nic nie traci za to zyskuje
        zdziebko interesujacej i moze kiedys przydatnej wiedzy.

a wiec z kazdej strony korzysc z takich informacji.

secundo:

dalabym sobie glowe uciac ze Jutrzenka1978 na 99.99.9999999% ma migrene, to
        wynika z jej objawow:

>>>Mam potworne bóle głowy, zawroty i cała się
        trzęsę.

Już nie wpomnę o tej wrednej bezsilności - jak przyjdzie mi posprzątać
        2-pokojowe mieszkanie to robię to na raty - każda czynność kończy się
        kilkuminutowym leżakowaniem. Strasznie jestem zła na siebie, że mam siły.<<<

moze nie wiedziec ze sie tak czuje z powodu migreny.

zapraszam Jutrzenke (i nie tylko ja) na forum MIGRENA

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12154
        podejrzewam ze kazdy tutaj kto ma bole glowy ( a nawet nie musi ich miec wcale)
        MOZE miec migrene tylko nie tak silna jak niektorzy.

Migrenowcy w znakomitej wiekszosci maja niskie cisnienie, zimne rece i stopy.
        I do tego sa znakomitymi meteopatami.

Tertio,
        i co z tego ze "juz wszyscy wiedza ze mam migrene"? moja osoba tu nic nie
        znaczy,
        na forum codziennie przychodzi ktos nowy ktory nie tylko nie musi tego wiedziec
        ale nawet nie wie ze jego wlasne objawy takie jak podane w tym watku moga byc
        migrena.

lub czyms innym..oczywiscie.

Venus

• anmanika Re: niskie ciśnienie 17.10.06, 13:49
          Wypróbuję tego:

www.prezenty.polecam.org/kompresy.html
          zapobiec to nie zapobiegnie ale przynajmniej ogrzeje.
    • prow-or Re: niskie ciśnienie 18.10.06, 12:41
      Wchodzę w to, jak się wydaje,wyłącznie damskie towarzystwo z tego samego powodu co większość z Was. Przez wiele lat byłem właścicielem niskiego ciśnienia -90/60. Męczyło mnie codzienne uczucie senności,byłem podatny na stres,miałem problemy z wysypianiem się,odczuwałem zmiany ciśnienia atmosferycznego.Jednym słowem znane wszystkim objawy.Lekarze bagatelizowali twierdząc "taka pańska uroda".Nawet jak zaczęły mnie dopadać utraty przytomności lekarze swojego podejścia nie zmienili.A przecież wiadomo jest,że niskie ciśnienie krwi może sygnalizować różne choroby.Może np.być objawem niewydolności kory nadnerczy lub przysadki mózgowej. W tamtym okresie ślepo wierzyłem lekarzom. Spotkałem mądrych ludzi,którzy zasugerowali mi wprowadzenie kilku zasadniczych zmian w moim życiu. Zmieniłem dietę,przede wszystkim zacząłem więcej ruszać się na powietrzu,zacząłem przyjmować suplementy diety.Efektem tych zmian moje ciśnienie wynosi 120/75 mimo,że już dawno przestałem być młodzieńcem.Wszystkie złe objawy poszły w zapomnienie,no za wyjątkiem marznięcia kończyn.Jeszcze czasami mnie to dopada.Kondycja,zdrowie i dobre samopoczucie to moi codzienni towarzysze. Reasumując - nie bagatelizujcie niskiego ciśnienia,nie pocieszajcie się opiniami o dłuższym życiu,nie wspomagajcie się doraźnie kawą bo nic dobrego nie daje.

• gklm Re: niskie ciśnienie 20.10.06, 15:14
      hej niskociśnieniowcy! jak samopoczucie? u mnie średnio...nadal niskie...a
      dzisiaj w dodatku u nas w centrum Polski zmieniła się aura, więc kiepsko...

mam pytanko...bo ja mam dodatkowo jeszcze taką dolegliwość: skacze i pulsuje mi
      dość często powieka - często dolna...to strasznie męczące "uczucie"...co
      poradzić?
      dodam,że biorę od 3 miesięcy regularnie magnez...

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka