Dodaj do ulubionych

Wech i smak/ covid

31.03.21, 19:09
Pewnie juz bylo, ale nie mam sily szukac.
Kiedy wrocil Wam wech i smak?
Obserwuj wątek
    • aagnes Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 19:12
      3 tygodnie, choć wech dłużej miałam gorszy. Ale to nic nie znaczy, każdy ma inaczej, nie słyszałam żeby komuś nie wrócił, więc trzeba czekać.
      • bergamotka77 Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 19:20
        Ja podobnie. Smak wcześniej wrócił niż węch bo ten nadal osłabiony a kiedyś mialam jak pies. Jestem ok. miesiąc po covidzie.
    • sabina211 Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 19:12
      Smak miałam cały czas, węch wrócił po 3-4 dniach.
    • primula.alpicola Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 19:14
      Jeszcze nie. Ten objaw wystąpił trzeciego dnia choroby i jest tak idiotyczny i wkurzający, że szok! Jem po to żeby nie umrzeć z głodu! Żadnej przyjemności!
      Zapachu też nie czuję, ani domestosu, ani octu, ani perfum. Nic.
      • arabelax Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 19:31
        Mnie tez to wnerwia. Moglabym karton jesc caly czas, bo na jedno wychodzi.
        Marzy mi sie zapach kawy rano.
      • pani07 Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 19:42
        primula.alpicola napisała:

> Jeszcze nie. Ten objaw wystąpił trzeciego dnia choroby i jest tak idiotyczny i
        > wkurzający, że szok! Jem po to żeby nie umrzeć z głodu! Żadnej przyjemności!
        > Zapachu też nie czuję, ani domestosu, ani octu, ani perfum. Nic.

A ile próbowałam, wąchałam to wszystko, cebulę, czosnek, ulubioną kawę i nic- wiem, że to nie był cięzki skutek uboczny, ale ... dziwny.
      • princy-mincy Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 20:43
        U mnie tak samo! Węch i smak wróciły mi po 2 tyg ale nie na wszystkie aromaty i zapachy, nie wszystkie smaki. To, co czuję to czuję bardzo słabo, jakieś 20-30% intensywności. Czuję zazwyczaj dopiero gdy podstawię pod nos.
        Wciąż nie czuję zapachu zmywacza do paznokci, odżywki do paznokci, większości herbat, kawa mi nie smakuje i nie pachnie.
        Okropnie wkurzające.
    • fibi00 Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 19:16
      U mnie po 3-4 dniach u męża po dwóch tygodniach. 7 miesięcy po covidzie mąż zaczął mieć omamy węchowe (co jakiś czas czuje zapach benzyny).
      • princy-mincy Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 20:45
        Ja miałam omamy wechowe na samym początku, nim straciłam smak i węch.
        Przez 2 dni czułam we wszystkim zapach moczu, okropne to było. Ręczniki, pościel, ubrania, mąż i nawet dzieci 🙈🙈
    • spirit_of_africa Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 19:16
      Straciłam 5 tego dnia, dziś mija tydzień i w końcu zaczynam coś czuć.
    • lukrecja46 Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 19:17
      Ja tak całkiem nie straciłam smaku tylko mi się zmienił. Kawa smakuje obrzydliwie, jak zgniłe jajo.
      Węchu nie miałam 6 dni. Pies ziewał mi prosto w twarz i nic😁😁
      • princy-mincy Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 20:47
        Ja nie czułam zapachu naleśników, które smażyłam ani przypalanego garnka z ryżem (mąż zapomniał wyłączyć). Mąż też obwachiwal całe jedzenie, zwłaszcza mięso, czy nie jest popsute, doprawiał też wszystkie dania.
    • pani07 Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 19:40
      Nie straciłam smaku, węch wrócił po 3 miesiącach, ale i tak czuję, że pewne zapachy odbieram mniej "zapachowo".
    • zuzanna_a Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 19:45
      Wechu czesciowo nie mam do dzis, 4 ms po chorobie.
      I czuje pare razy dziennie smrod dymu/spalenizny, jakby mi ktos dmuchal kopcacym sie grillem w twarz.
      Nie wiem ktora z tych dwoch rzeczy wkurza bardziej sad
    • sandy_cheeks Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 20:49
      Mi zanikl wech i smak na poczatku marca.
      Smak czesciowo wrocil, ale jest wybiorczy, np. dzis mialam salatke z tunczyka i cebulki czy kukurydze czulam, ale tunczyka nic a nic, jakby go nie bylo w skladzie, a dalam 2 spore puszki.
      Wech tez mam kiepski, imo na poziomie ~50% a zaraz miesiac minie...
    • wapaha Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 20:53
      Utrata wechu i smaku w przebiegu covid to wynik uszkodzenia komórek/połączeń nerwowych a nie jak się pierwotnie sądziło - opuchnięcia śluzówki.
      Bardzo prawdopodobne jest zatem ze osoby dotknięte tym objawem będą mieć problemy z koncenteacja, pamięcią, itp - tzw mgle covidowa. Ćwicz węch cały czas - codziennie kilka/kilkanaście razy dziennie ( ćwiczenia w necie). Ćwicz też prewencyjnie umysł - jako że mgła przypomina demencję - sprawdzają się ćwiczenia ludzi z alzheimer ( też w necie znajdziesz)
      Trzymaj się i nie irytuj się - stres nie pomoże a moze zaszkodzić.

P. S. Całkowita utrata w/w trwała u mnie ok 3 dni. Potem ( ćwiczyłam i węch i głowę) zaczęło wracać. Obecnie myślę że jest na poziomie 95% ( niektóre brzydkie zapachy są przytłumione). Wiem, że potrafi to trwać nawet kilka miesięcy. Czasami występują omamy wechowe ( woń spalenizny głównie) - też po kilku miesiącach
      • 71tosia Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 22:43
        nie czuje smaku ani zapachu od kilku dni (wech tracilam stopniowo, poczucie smaku nagle), i to jedyne oprocz lekkiego kaszlu, silnego bolu glowy i zmeczenia objawy. Jestem po szczepionce, wiec Covid przechodze dosc lagodnie (inni domownicy duzo ciezej). Jak sie cwiczy ten wech? W intenecie znalazma by wachac rozne przyjemne zapachy, probuje i kompletnie nic. Smaku soli od cukru tez nie odroznie, ale ze cos jest kwasne troche czuje (bardziej jakbym bardziej wiedziala ze kwasne niz to czula). Jak ty to cwiczylas? I kiedy pojawila sie ta mgla covidowa?
    • chabry.chabry Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 20:56
      Chorujesz? Gdzie zaraziłaś się? Ja nie chorowałam...jeszcze. Liczę na cud tzn.że nie zachoruję.
    • viewiorka Re: Wech i smak/ covid 31.03.21, 22:05
      Smak wrócił po tygodniu, wech powooooli coś zaczynam czuć, ale dopiero jak wsadzę w to nos. I musi być intensywne. Wkurzający objaw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka