panna_lila 02.04.21, 09:16 Pościcie? Nie w sensie czy wysyłacie posty tylko czy ograniczenia jedzeniowe dziś macie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
borsuczyca.klusek Re: Post ścisły 02.04.21, 09:19 Taki mam plan. Wczoraj zeżarłam fastfooda i cały dzień mi było niedobrze. Aż mnie głowa rozbolała 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Post ścisły 02.04.21, 09:21 Tak, już się cieszę na moje kochane śledzie 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Post ścisły 02.04.21, 09:30 Post to powinno być wyrzeczenie, a nie folgowanie obżarstwu ukochaną potrawą. A śledzie to przecież nadal mięso, chyba, że biolodzy jednak przenieśli ryby z działu zwierzęta do działu grzyby...? Mój pradziadek w poście jadł wyłącznie chleb maczany w oleju i robił to przez kilka tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Post ścisły 02.04.21, 09:41 ale wiesz, że wg kościoła post nie obejmuje ryb, ślimaków, żółwi i bobra chyba oraz tłuszczów zwierzęcych Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Post ścisły 02.04.21, 10:33 No bobra. Bobrzy ogon był kiedyś uznawany za niezły przysmak, a kościół uznał bobra za bliskiego rybom więc można było go jeść i jadano nawet w święta Bożego Narodzenia, nie łamiąc postu. Absurd, rzecz jasna, ale bo to tylko takie kościół miewał? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Post ścisły 02.04.21, 10:37 Dzięki za wyjaśnienie. Już kiedyś słyszałam o tym nieszczęsnym bobrze, ale nie znałam szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Post ścisły 02.04.21, 10:39 Dodam że we wpierdzielaniu bobrów przodowały niektóre zakony. Cystersi na przykład bardzo lubili. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Post ścisły 02.04.21, 16:16 35wcieniu napisał(a): > Dodam że we wpierdzielaniu bobrów przodowały niektóre zakony. Cystersi na przyk > ład bardzo lubili. > Ale drzewiej posciło się częściej niż kiedyś to ileż można było te śledzie jeść? Podobno w księgach kościelnych bobr nadal figuruje jako ryba 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Post ścisły 02.04.21, 10:40 35wcieniu napisał(a): > No bobra. Bobrzy ogon był kiedyś uznawany za niezły przysmak, a kościół uznał b > obra za bliskiego rybom więc można było go jeść i jadano nawet w święta Bożego > Narodzenia, nie łamiąc postu. Absurd, rzecz jasna, ale bo to tylko takie kości > ół miewał? To nie jest absurd, to wszystko jest z wody, więc jest postne. Ja już mam zaplanowany postny obiad. Na przystawkę będą krewetki na chrupko i wędzone ryby, nie pominę oczywiście, węgorza, potem wjedzie główne danie z bobra w sosie beszamelowym, obiadek zakończę homarem dla smaku i tu będzie mój mały grzeszek Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Post ścisły 02.04.21, 10:43 Istotą postu jest, by jedzenie było proste, nie wykwintne 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Post ścisły 02.04.21, 11:24 annajustyna napisała: > Istotą postu jest, by jedzenie było proste, nie wykwintne 🤣🤣🤣 Złote, a skromne Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Post ścisły 02.04.21, 11:13 > post nie obejmuje ryb, ślimaków, żółwi i bobra A także innych owoców morza oraz kapibary. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Post ścisły 02.04.21, 11:25 katriel napisała: > > post nie obejmuje ryb, ślimaków, żółwi i bobra > A także innych owoców morza oraz kapibary. Bardzo dziękuję, zapomniałem o kapibarze. Szybciutko dopisuję do listy postnych dań. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Post ścisły 02.04.21, 12:07 Jeszcze kaczka, kaczki to rośliny rosnące pod wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Post ścisły 02.04.21, 10:21 Mój pradziadek też pościł, ale raz poszedł do księdza, a była to środa popielcowa albo wielki piątek właśnie, w każdym razie obowiązywał post ścisły. Ksiądz go zatrzymał na partyjkę i gosposia podała mięso. Pradziadek zaskoczony, mówi, że przecież post, a ksiądz na to: "Janie, ludzie za nas poszczą". Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Post ścisły 02.04.21, 11:53 > Ksiądz g > o zatrzymał na partyjkę i gosposia podała mięso. Pradziadek zaskoczony, mówi, ż > e przecież post, a ksiądz na to: "Janie, ludzie za nas poszczą". Niania mojego dziecka miała podobną sytuację. Na jej wstrząśniętą minę ksiądz odpowiedział beztrosko: zaraz ci udzielę dyspensy. Była wtedy bardzo młodą dziewczyną, jej zgorszenie było tak duże, że odeszła z kościoła i została świadkiem Jehowy. Chciała żyć wg zasad, a zgorszył ją sam funkcjonariusz kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Post ścisły 02.04.21, 12:09 No cóż, nie ją jedyną zgorszył. Ciekawe, czy grzmiał na innych z ambony za łamanie postu O.O Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Post ścisły 02.04.21, 09:35 Ktoś ci zabrania jeść śledzie w inne dni roku? A sprawianie sobie przyjemności kulinarnych chyba niespecjalnie wpisuje się w ideę postu. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Post ścisły 02.04.21, 09:26 A to w inne dni nie można jeść śledzie tymbardziej skoro takie kochane są. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Post ścisły 02.04.21, 11:06 >A to w inne dni nie można jeść śledzie tymbardziej skoro takie kochane są Wiesz, ile to ma kalorii? Przez lata cierpiałam katusze, w końcu zrobiłam sobie oficjalny śledziowy dzień i to było małe wewnętrzne święto, najlepszy dzień tygodnia. Przy czym to jest u mnie święto, które w zależności od roku przypada na inny dzień tygodnia, zależy, który jest najgorszy. Świadomość, że wieczorem będą śledzie, pozwala przetrwać najgorszego nauczyciela, najgorsze wykłady i ten dzień, w którym mam zebrania z tym idiotą, który w wolnych wnioskach omawia swoją trzydziestopunktową listę bzdetów. Odpowiedz Link Zgłoś
ms.piggy Re: Post ścisły 02.04.21, 09:29 jestem niewierząca, wiec zjadłam konkretne śniadanie, a teraz jem czekolade (jestem w pracy, ale postanowilam dzis nic nie robić to będę się objadać i przeczytam cały internet) Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Post ścisły 02.04.21, 09:31 Lilijka w formie widzę. Już w dzieciństwie mnie niepomiernie bawiła idea postu "jeden posiłek do sytości i dwa lekkie". No śniadanie, obiad i kolacja. Niesamowity post. Bezbłędnie wymyślone, żeby nawet dotkliwe nie było Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Post ścisły 02.04.21, 09:32 Czyli: tak, poszczę. Zjadłam śniadanie, obiad i kolację też planuje. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Post ścisły 02.04.21, 09:40 Czy będą dzisiaj kolejne wątaski z cyklu: "a jak jest u was?" Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Post ścisły 02.04.21, 10:09 Pewnie tak...gdzie jak gdzie ale na ematce można znaleźć odpowiedzi na każde pytanie 🙂Forum jest m.in. po to żeby pytać, nie w każdym wątku trzeba odpowiadać😘 Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Post ścisły 02.04.21, 09:55 Serio? Ja znam posty z literatury albo z islamu i myślałam, że to jednak zupełnie inaczej wygląda... Wańkowicz pisząc o wigilii mówił że poszczono cały dzień, tylko dzieciom dawano po gotowanym kartoflu z solą. A jakaś rozmówczyni z nostalgią wspominała, że kiedyś to dopiero były prawdziwe posty, bo zero tłuszów, mleka, jajek.. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Post ścisły 02.04.21, 10:36 No, u mnie w domu też był post ścisły w Wigilię i Wielką Sobotę. I czasami w imieniny taty. Mama po prostu dostawała pierdolca, gdy jej ktoś do kuchni wchodził w trakcie Wielkiego Gotowania dla Gości. Sobotni post był tak ścisły, że pies kiedyś z głodu wlazł na regał i zjadł święconkę - dopiero wtedy wszystkich olśniło, że biedak jeść nie dostał... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Post ścisły 02.04.21, 16:40 morekac napisała: > Sobotni post był tak ścisły, że pies kiedyś z głodu wlazł na regał i zjadł świę > conkę - dopiero wtedy wszystkich olśniło, że biedak jeść nie dostał... U mnie z kolei żadnego postu w Wielką Sobotę nie było, wręcz po obiedzie i wieczorem następowała wielka degustacja i już się próbowało upieczonych dzień wcześniej ciast "czy dobre wyszły w tym roku". Post owszem wielkopiątkowy tak jak i w środę popielcową był i jest ścisły. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Post ścisły 02.04.21, 17:49 Nie twierdzę, że post miał podłoze religijne Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Post ścisły 02.04.21, 18:16 morekac napisała: > Nie twierdzę, że post miał podłoze religijne Aaa.. To jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Post ścisły 02.04.21, 19:16 Szał kuchenny mojej mamusi. Zawsze wtedy pichciła jak szalona i nie cierpiała, jak jej się ktokolwiek kręcił po kuchni. No, nie było opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Post ścisły 02.04.21, 10:36 olena.s napisała: > Wańkowicz pisząc o wigilii mówił że poszczono cały dzień, No u mnie zawsze tak było i nadal się tak pości w Wigilię. Rano kawa lub herbata. A pierwszym posiłkiem jest wigilijna wieczerza. Dzisiaj jemy śledzie z ziemniakami, a jutro obiad bezmięsny. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Post ścisły 02.04.21, 23:03 olena.s napisała: > jakaś rozmówczyni z nostalgią wspominała, że kiedyś to dopiero były prawdziwe posty, bo zero tłuszów, mleka, jajek.. Z Podlasia musiała być. Oni tam tak poszczą. Teść oczekiwał, że będę też tak pościć, jak jego babcia. Niedoczekanie. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Post ścisły 03.04.21, 00:45 Mam wrażenie, że przynajmniej niektóre kościoły wschodnie (Etiopia, Syria) poszczą jakoś znacznie bardziej radykalnie. Nie zapomnę, jak podzieliłam się w Katarze szynką z etiopską chrześcijanką, a potem okazało się, że w ich kościele wieprzowina jest haram, trefna i nieużywana, i ona biedna będzie się musiała z mojej szynki spowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Post ścisły 03.04.21, 01:07 "Nie zapomnę, jak podzieliłam się w Katarze szynką z etiopską chrześcijanką, a potem okazało się, że w ich kościele wieprzowina jest haram, trefna i nieużywana, i ona biedna będzie się musiała z mojej szynki spowiadać." O boze, boze ales ty glupia a ona jeszcze glupsza🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Post ścisły 02.04.21, 10:48 35wcieniu napisał(a): > Lilijka w formie widzę. > > Już w dzieciństwie mnie niepomiernie bawiła idea postu "jeden posiłek do sytośc > i i dwa lekkie". No śniadanie, obiad i kolacja. Niesamowity post. Bezbłędnie wy > myślone, żeby nawet dotkliwe nie było To ile ci ludzie żrą na co dzień, że jeden posiłek do sytości i dwa lekkie to post? To ja codziennie poszczę, bo nigdy nie zjem więcej niż jednego posiłku do sytości Ale dobrze, niech poszczą, na zdrowie im to wyjdzie. Za dużo jedzenia codziennie, za dużo mięsa, obżartuchy wstrętne Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Post ścisły 02.04.21, 12:43 35wcieniu napisał(a): > Lilijka w formie widzę. > > Już w dzieciństwie mnie niepomiernie bawiła idea postu "jeden posiłek do sytośc > i i dwa lekkie". No śniadanie, obiad i kolacja. Niesamowity post. Bezbłędnie wy > myślone, żeby nawet dotkliwe nie było Niektórzy ciągle zachowują ścisły post i ograniczają się do jednego posiłku dziennie - jedzą od rana do nocy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Post ścisły 02.04.21, 12:49 No tak, bo nie ma, jak długo bądź krótko powinien trwać... Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Post ścisły 02.04.21, 09:33 My dziś jemy - jak co roku - golonkę na obiad. Właśnie zaraz wstawiam, bo to ze 3h będzie się gotowało. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Post ścisły 02.04.21, 12:50 A co z biednymi foczkami, przepraszam, swinkami? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Post ścisły 02.04.21, 13:03 O, to jak mój małżonek, też będzie golonkę spożywał. Reszta rodziny planuje gzikę (tudzież gzik) Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Post ścisły 02.04.21, 09:34 Już nie praktykuję to i nie poszczę. Nigdy nie rozumiałam tego "dobra" wynikającego z poszczenia. Komu zrobię krzywdę i jakie zło wyrządzę, jak zjem mięso w wyznaczony dzień postu. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Post ścisły 02.04.21, 10:44 asia-loi napisała: > Nigdy nie rozumiałam tego "dobra" wynikającego z poszczenia. > Komu zrobię krzywdę i jakie zło wyrządzę, jak zjem mięso w wyznaczony dzień pos > tu. Nikomu nie robisz tym "zła". Post wynikał po pierwsze z chęci lub potrzeby umartwienia się, pojmowanego jako rezygnacja z czegoś przyjemnego, po to by docenić to co się ma i nie marnować tego dobra. I co moim zdaniem nadal ma głęboki sens. Po drugie dawniej były po prostu nakazem dla zamożnych wynikającym z higieny życia co i tak się nie udawało gdy po zakończonym poście ludzie obżerali się ponad miarę. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Post ścisły 02.04.21, 11:25 aqua48 napisała: Post wynikał po pierwsze z chęci lub potrzeby umartwienia się, pojmowanego jako rezygnacja z czegoś przyjemnego, po to by docenić to co się ma i nie marnować tego dobra. I co moim zdaniem nadal ma głęboki sens. Po drugie dawniej były po prostu nakazem dla zamożnych wynikającym z higieny życia co i tak się nie udawało gdy po zakończonym poście ludzie obżerali się ponad miarę. A ja myślałam, że pościmy bo tak religie i bogowie nam nakazują. Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Post ścisły 02.04.21, 12:40 Są też posty dla zdrowia. I niezależnie od motywacji postu, oczyszczamy ciało i umysł. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Post ścisły 02.04.21, 16:37 asia-loi napisała: > aqua48 napisała: > > Post wynikał po pierwsze z chęci lub potrzeby umartwienia się, pojmowanego jako > rezygnacja z czegoś przyjemnego, po to by docenić to co się ma i nie marnować > tego dobra. I co moim zdaniem nadal ma głęboki sens. Po drugie dawniej były p > o prostu nakazem dla zamożnych wynikającym z higieny życia co i tak się nie uda > wało gdy po zakończonym poście ludzie obżerali się ponad miarę. > > > A ja myślałam, że pościmy bo tak religie i bogowie nam nakazują. > Dobry Bóg nie wszystkim jednakowo rodzielał mózg.Jednym więcej drugim mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Post ścisły 02.04.21, 19:20 taniarada napisał(a): > > > Dobry Bóg nie wszystkim jednakowo rodzielał mózg.Jednym więcej drugim mniej. Nikt dobry nie stworzyłby tak nieuczciwego, niesprawiedliwego i okrutnego świata. A Tobie taniarada polecam dokładnie i ze zrozumieniem przeczytać moją sygnaturkę. 😇 Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Sorry Asia 03.04.21, 11:31 asia-loi napisała: > taniarada napisał(a): > > > > > Dobry Bóg nie wszystkim jednakowo rodzielał mózg.Jednym więcej drugim mni > ej. > > Nikt dobry nie stworzyłby tak nieuczciwego, niesprawiedliwego i okrutnego świat > a. > A Tobie taniarada polecam dokładnie i ze zrozumieniem przeczytać moją sygnaturk > ę. 😇 > > Ja zawsze jestem wyrywny.Piszę ,a później żałuje.Wybacz .Ogólnie uwielbiam kobiety zwłaszcza ateistki.Dają inne spojrzenie na świat. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Post ścisły 02.04.21, 09:36 Heh. Gdybyś nie napisala to bym nie zatrybiła. Jestem niewierząca i nie poszczę. Na obiad planuje karkówkę w pysznym sosie grzybowym Odpowiedz Link Zgłoś
naszastruga Re: Post ścisły 02.04.21, 09:42 Tak, lekkie śniadanie i obiadokolacja. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Post ścisły 02.04.21, 09:47 Nie, poki nie przeczytałam tego wątku to nawet nie pamiętałam że dziś jest jakiś post. Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: Post ścisły 02.04.21, 09:53 Nie. Nie praktykuję, to i nie poszczę. Czy wierzę - to sprawa jest dyskusyjna . Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Post ścisły 02.04.21, 09:56 Kilka lat temu zobaczyłam jednym okiem tytuł online "wielki post...." coś tam... i stanęło mi przed oczami forum oraz długi post o czymś nurtującym nas na co dzień. Tak więc... dziś kanapka z szynką i postowanie tfu poszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Post ścisły 02.04.21, 10:00 Nie, dla mnie to dzień jak każdy inny.Zupelnie zapomniałam,że dziś wszystko zamknięte. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Post ścisły 02.04.21, 10:10 edelstein napisała: > Nie, dla mnie to dzień jak każdy inny.Zupelnie zapomniałam,że dziś wszystko zam > knięte. > Wybacz kogo to obchodzi.Czy chcesz zasugerować że jesteś niewierząca? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Post ścisły 02.04.21, 10:08 Dzisiaj ścisły post Wielki Piątek.Raz w tygodniu warto pościć i nie jest to zalecenie od Boga.Tylko dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Post ścisły 02.04.21, 10:39 Posty tuż przed wszelkimi świętami w dużej mierze wynikają moim zdaniem z tego, że matka ścierą przez łeb dawała, gdy jej się domownicy zbytecznie po kuchni kręcili... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Post ścisły 02.04.21, 12:38 Jakoś nasz kler nie wygląda jakby pościł kiedykolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Post ścisły 02.04.21, 19:21 mia_mia napisał(a): > Jakoś nasz kler nie wygląda jakby pościł kiedykolwiek. 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Post ścisły 02.04.21, 21:52 Jeden boczek schudł od niejedzenia, drugi od niepicia... 😁🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Post ścisły 02.04.21, 20:09 Dla zdrowia to warto zachować umiar codziennie, a nie obżerać się i pościć na przemian. Na obiad dziś były steki, z polędwicy Limousine, mniam. I tiramisu na deser Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Post ścisły 02.04.21, 10:18 Czy w ideę postu wpisuje się to, że nie mam ochoty gotować i zjemy wczorajszą pomidorową i resztkę tarty? Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Post ścisły 02.04.21, 10:20 Wiem o poscie i radośnie to olewam. Od kiedy nie mieszkam z rodzicami nie utrzymuje postu. Bo i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Post ścisły 02.04.21, 10:36 beataj1 napisała: > Bo i po co? > Może dla własnego zdrowia? Oczami wyobraźni widzę jak te golonki, karkówki, tabliczki czekolady zapychają żyły. A potem lament na forum - ważę dwie tony przy metrze wzrostu i sto godzin tygodniowo ćwiczę i schudnąć nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Post ścisły 02.04.21, 10:46 A co ma wspólnego post w wydaniu religijnym ze zdrowiem. Nigdy nawet jednym słowem nie kweknelam tu ze jestem gruba i ze olaboga olaboga co teraz będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Post ścisły 02.04.21, 12:49 Dzień postu nie da nic poza bólem głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Post ścisły 02.04.21, 16:57 Post religijny jako zdrowotny? Raczysz żartować! Szczególnie jak popatrzysz na to co się żre po jego zakończeniu. Albo jazda o chlebie i wodzie, mega, MEGA zdrowa dieta! Z resztą postne potrawy też potrafimy zrobić niezdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Post ścisły 02.04.21, 20:10 Ciekawe, dziś zapychają żyły, a w niedzielę, to nie będą. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Post ścisły 02.04.21, 10:24 Oczywiście, ze nie. Ale- uwielbiam w wielki piątek zjeść pyry z gzikiem i śledzia do tego. Nie traktuję tego jako postu, ot, tradycja wyniesiona z domu, jedna z tych milszych. Niestety, dzisiaj cały dzień będę w pracy, więc na obiad wpadnie pewnie jakas kanapka czy coś Więc w sumie można powiedzieć, że poszczę Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Post ścisły 02.04.21, 10:27 Wręcz przeciwnie. Staram się ograniczać mięso, bo uważam, że tak jest lepiej i zdrowiej, ale u nas akurat piątek to dzień mięsny, bo tak sobie wymyśliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Post ścisły 02.04.21, 10:34 Dziś nie, ale szanuję. Jak pracowałam w biurze pościłam ze względu na koleżanki z pokoju. One co prawda z tych tolerancyjnych, normalnych katoliczek (chociaż głęboko wierzące, jedna po katolickich szkołach) i nic nie mówiły nigdy jak zapomniałam, że jest jakieś kstolickie święto. Z szacunku do nich nigdy w tych dniach nie wyciągam słodyczy z biurka i staram się nie jeść mięsa w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Post ścisły 03.04.21, 11:12 Zbyt delikatna jesteś. W ten sposób, to by człowiek nic nie jadł w pracy. A jak ktoś ma na przykład kolegę z cukrzycą - to też powinien w jego obecności jeść np kajzerek albo ciastek? Albo koleżankę z nadwagą, odchudzającą się dla zdrowia? To też byś przy niej nic nie jadła? A przecież osobom na długoterminowych dietach jest dużo ciężej niż katolikom w postne dni. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Post ścisły 02.04.21, 10:36 Katole to jednak miekkie faje, te ich posty w porownaniu np z ramadanem to swieto obzarstwa. I dziwic sie potem, ze tluste te faryzeusze jak prosieta. O ich otylych pastuchach to juz nawet nie ma co wspominac Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Post ścisły 02.04.21, 11:17 fornita111 napisała: > Katole to jednak miekkie faje, te ich posty w porownaniu np z ramadanem to swie > to obzarstwa. I dziwic sie potem, ze tluste te faryzeusze jak prosieta. O ich o > tylych pastuchach to juz nawet nie ma co wspominac Ciężkie jrest twoje życie.Zamiast złożyć życzenia to tylko bluzgi i wyzwiska .Zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Post ścisły 02.04.21, 12:34 Zyczenia? Prosze bardzo: oby twoja pedofilska mafia na pysk upadla i juz sie nie podniosla, zboku. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Post ścisły 02.04.21, 17:27 Czy ja wiem...? Widziałaś kiedyś ramadanowe kolacje? Jakbym jadła całą noc, to też bym se mogła w dzień nic nie jesć. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Post ścisły 02.04.21, 19:15 I nie pić latem od switu do zmroku? W 45C? Brawo, to bardzo trudne dla większości. Odpowiedz Link Zgłoś
canaille Re: Post ścisły 02.04.21, 10:43 Połowa ematek na dietach. Jakie znaczenie czy z mięsem czy bez. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Post ścisły 02.04.21, 11:18 canaille napisał(a): > Połowa ematek na dietach. Jakie znaczenie czy z mięsem czy bez. Ma znaczenie dla katolików . Czy to takie trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
canaille Re: Post ścisły 02.04.21, 11:43 Moja miska ma znaczenie dla katolików. Moja macica ma znaczenie dla katolików. Czy to takie trudne dla katolików odwalić się od jednego i drugiego? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Post ścisły 02.04.21, 17:59 canaille napisał(a): > Moja miska ma znaczenie dla katolików. > Moja macica ma znaczenie dla katolików. > Czy to takie trudne dla katolików odwalić się od jednego i drugiego? Twoja macica twoja sprawa połączona z michą.Ale przysrywanki w takie święto nie pasi już moja droga . Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Post ścisły 02.04.21, 18:05 fornita111 napisała: > Dla srodowiska ma znaczenie Dla którego Fonia? Chyba waszego bo ten znój nad którym pracujesz każdego dnia ma ogromne znaczenie.I popatrz .Większość tu piszących będzie w tym świecie brało udział ,a w obronie tylko ja.Co za życie.Zaczynam cię lubić i nie jest to oferta matrymonialna .Wesołych i zdrowych świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Post ścisły 02.04.21, 20:26 Bo post w tamtej zaprzeszłej formie dziś jest moim zdaniem pomysłem idotycznym. Kiedy posty wymyślano, 9/10 ludności była na codzień głodna. Niedojadała często, czasem głodowała. Dla nich post był ciężkim przejściem. Nie mieli beztłuszczowych niemlecznych jogurtów, ani margaryn, ani bananów. Natomiast dziś ta forma jest zwyczajnie bezsensowna. Nie ma mięsa? to mogą być winogrona. Ziemniaczki podsmażone na oliwie, świeża sałata, szpinaczek, brokułek, mniam mniam, a jak ktoś przy kasie to i szparagi się znajdą i na deser - melon. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Post ścisły 02.04.21, 10:49 Od 1991 nie mialam kawalka trupa w ustach. Wg kryteriow katolickich to jestem swieta. A wsrod ludzi nie wierzacych w bajki wegetarianizm to sie zowie a nie świętość lol Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Post ścisły 02.04.21, 10:56 wegetarianizm to pogańskie fanaberie na równi z cyklistami a nie świętość, więc sobie uważaj koleżanko... Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Post ścisły 02.04.21, 11:01 Mylisz pojęcia. Dania bezmięsne wg kk często nie są wege. Np ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Post ścisły 02.04.21, 11:12 Tzn jestem święta do kwadratu wow! Bo ryb tez nie jadam. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Post ścisły 02.04.21, 11:34 A to już fanaberia! Przecież ryby postne dom! Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Post ścisły 02.04.21, 20:13 Grzeszysz, w końcu chrześcijanie wierzą, że Jezus był rybakiem Przez takich jak ty, bezbożników, mógłby zostać bezrobotny! Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Post ścisły 02.04.21, 23:11 arthwen napisał(a): > Grzeszysz, w końcu chrześcijanie wierzą, że Jezus był rybakiem Przez takich > jak ty, bezbożników, mógłby zostać bezrobotny! Nie uważałaś na religii. Jezus z zawodu był cieślą/stolarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Post ścisły 03.04.21, 00:18 hmm.. może masz rację, nie pamiętam już tej mitologii w sumie i nie bardzo mam ochotę do niej wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Post ścisły 03.04.21, 11:49 Podziwiam, ja mięsa jadam mało i głównie dlatego, że nie chce mi się oddzielnie gotować, ale bez ryb i owoców morza byłoby mi trudno. Odpowiedz Link Zgłoś