pisałam niedawno, że córka ma sine palce od stóp...zrobiłam tak jak radziłyście profil ANA, który wskazał:
(ANA1)(IIF,Hep-2) Metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) na komórkach Hep-2 STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych i/lub przeciwcytoplazmatycznych w mianie większym niż 1:100 dających na komórkach Hep-2 obraz świecenia ziarnisty i cytoplazmatyczny
następnie ANA 2:
ANA 2(IIF,Hep-2,DID) Metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) na komórkach Hep-2 STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych i/lub przeciwcytoplazmatycznych dających na komórkach Hep-2 obraz świecenia ziarnisty w mianie 1:1000 i cytoplazmatyczny w mianie 1:100. METODĄ EUROLINE ( Panel ANA-3) STWIERDZONO OBECNOŚĆ PRZECIWCIAŁ: anty-HI (identyfikacja graniczna) Przeciwciała przeciw ds-DNA ujemne. KOMENTARZ KLINICZNY:Uzyskane wyniki należy interpretować w odniesieniu do całości obrazu klinicznego pacjenta
Histony H1 wynik 9 - graniczny, wskazują na toczeń
i co teraz?

czy to już pewny wyrok? Do lekarza z wiadomych względów prędko się nie dostaniemy, niepewność mnie wykończy...Jak czytam o rokowaniach i tym, co toczęń powoduje to mi słabo. Ona ma dopiero 14 lat