Dodaj do ulubionych

Porada dot. Booking

25.04.21, 19:17
Ematka wie wszystko. Przepada mi z 31.05. voucher na nocleg w apartamencie w Rzymie. Mieliśmy jechać w maju ubiegłego roku, no ale pandemia, zamknęli. Dostaliśmy voucher (rezerwacja była bezzwrotna). Nie skorzystaliśmy do tej pory, nas covid potrzaskali bardzo, tak w skrócie. Teraz próbowałam skontaktować się z wynajmującymi i brak odzewu. Udało się przez booking, nie bez trudności. I teraz, nie przedłużą nam vouchera a booking proponuje, żebyśmy próbowali sami się jeszcze z nimi kontaktować. Sprawdzałam brak możliwości rezerwacji w maju raczej. To co po ptakach? Macie jakieś doświadczenia? Walczyć? 600€ prawie w d.upę!
Obserwuj wątek
    • sol_13 Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 19:21
      Próbuj drogą chargeback. Złóż reklamację w banku, załącz korespondencję z właścicielem apartamentu i bookingiem, opisz sytuację.
      • le.fay Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 19:31
        Nawet jeśli to była tez. bezzwrotna? Powołać się na okoliczności niezawinione? Pabdemię? Nie korzystałam jeszcze z chargebacku. Dzięki za odpowiedz.
        • sol_13 Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 19:35
          Nie jestem pewna czy się uda, bo w sumie to nie oni nie zrealizowali uslugi, bo dali Ci voucher, a to Ty go nie wykorzystalas. Ale próbuj, nic to nie kosztuje, a zgłoszenie mozesz wysłać do banku elektronicznie. Ja bym się powołała na pandemię i zwiazane z nia ograniczone możliwości wykorzystania vouchera.
    • biala_ladecka Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 19:25
      Booking spuszcza cię po brzytwie. Nie daj się. Wszystko załatwiaj pisemnie. Jasno określ swoje rządania. Im nie zależy, bo juz prowizję za twoj nocleg skasowali. Jesli nie skorzystasz, tym lepiej dla wszystkich, poza toba.
      • le.fay Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 19:32
        No walczę jeszcze, tylko co konkretnie napisać? Zrobić?
        • biala_ladecka Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 19:54
          A czego oczekujesz?
          • le.fay Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 20:28
            Przedłużenia terminu vouchera. Fajne miejsce i apartament a podróż jednak planujemy nadal.
            • bergamotka77 Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 20:34
              Miałaś rok na wykorzystanie vouchera. Przecież latem można było jechać? Ja wolalabym wykorzystać niż żeby przepadło.
              • biala_ladecka Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 21:33
                Nie tak do końca rok. Ma jeszcze ponad miesiąc, ale hotel nie chce przyjąć jej rezerwacji, bo nie mają wolnych terminów. Ta sama sytuacja mogła być latem. Nie popieram cwaniactwa, ale tutaj racja nie do końca leży po stronie hotelu, a ona poszła na rękę przyjmując voucher zamiast odwołania.
                • astomi25 Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 21:45
                  Czy ja wiem czy poszla na reke? Oferta byly bezzwrotna, nie musieli jej nawet vouchera proponowac.
                  Nam rok temu w marcu anulowali lot do Slowenii, mielismy hotel z oferta bezzwrotna. Mimo iz znali powod dlaczego nie przylecielismy, covid i te sprawy i nie z naszej winy nie lecimy, nie dostalismy zadnego vouchera.
                  Machnelismy reka bo kwota nie byla duza. I mamy nauczke. W sumie zawsze bierzemy opcje bezplatego odwolania rezerwacji, ale wtedy to byl ostatni wolny apartament niedaleko skoczni.
                  • biala_ladecka Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 22:06
                    Jezeli dokonala rezerwcji do 6 kwietnia, to nalezal jej sie ten voucher.
                    • astomi25 Re: Porada dot. Booking 26.04.21, 08:01
                      Tak bylo w przepisach?
                      No patrz, mysmy marzec 2020 bukowalismy jeszcze w 2019. A i tak nic nie dali. Oferta bezzwrotna i tyle widzialam moja kase.
                      • biala_ladecka Re: Porada dot. Booking 26.04.21, 10:42
                        Nie, nie bylo w przepisach, ale z zasad anulacji opisanych na booking wynika, ze przy rezerwacjach dokonanych po 6 kwietnia zalecaja brax opcje flex lub straty na klate.
                    • chococaffe Re: Porada dot. Booking 26.04.21, 08:02
                      Możesz podac jakieś linki
            • biala_ladecka Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 21:31
              Określ konkretną datę i idź w zaparte. Łatwiej ci będzie coś wskórać jeśli wyłożysz na stół konkrety.
              Najlepiej dwa - trzy niezbyt odległe terminy, tak żeby hotel też miał jakieś pole manewru. Tylko w miarę sensowne, nie w grudniu. Wykaż trochę dobrej woli, ale domagaj się stanowczo przedłużenia.
              • le.fay Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 21:59
                Dzięki tak zrobię
    • januszekxxl Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 19:28
      le.fay napisała:
      600€ prawie w d.upę!
      >
      >

Jeśli ktoś tak reaguje na publicznym forum, to nie powinien zamawiać noclegów w apartamencie w Rzymie, żeby nie przynosić wstydu Polakom.
    • fifiriffi Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 21:09
      Przy rezerwacjach bezzwrotnych booking nie pomoże.
      Chargeback tez nie zadziała.
      Niestety bpokong się wywiązał, apartamenty tez. Miałaś czas wykorzystać i tego nie zrobiłaś. Wszystko zostało załatwione zgodnie z prawem.
      • astomi25 Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 21:38
        No ale jak dostalas voucher rok temu, to serio nie dalo sie wykorzystac np jesienia?
        Pandemia swoja droga, krzyzuje plany bardzo, ale jednak booking moze teraz sie wypiac ( zgodnie z prawem)
        Czas minal. Latem i jesienia 2020 mozna bylo normalnie podrozowac.
        • astomi25 Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 21:39
          Ale probuj. Nic nie masz do stracenia.
      • aguar Re: Porada dot. Booking 26.04.21, 08:05
        Też tak myślę. Raczej potraktowałabym tę stratę jako inwestycję w to, aby branża turystyczna przetrwała.
    • krwawy.lolo Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 21:43
      Mnie przepadło 400 ełro za hotel na Martynice. Bukowane bez możliwości zwrotu. Booking zwrócił się do hotelarza z pytaniem o możliwy, niechby częściowy zwrot, ja też osobiście niejako. Próbowałem pogadać telefonicznie z madame Fischer, która kilka dni wcześniej sama zadzwoniła z pytaniem, kiedy dokładnie ląduje samolot. Zero odzewu. Pretensji nie mam, wiedziałem, co kupuję. Mimo to oczekiwałem chociaż odpowiedzi na propozycję przeniesienia rezerwacji na przyszły rok. Szkoda.
    • mia_mia Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 21:49
      Szanse marne, ale pisałabym do właścicieli, może się coś uda wynegocjować. Niestety oferty bezzwrotne mają swoje oczywiste wady, nawet w pandemii.
    • przepio Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 22:08
      Chyba zależy od hotelu. Rezerwowałam, jeszcze przed pandemii, hotel na wakacje 2020 na Ukrainie, zawsze bierzemy z możliwością anulowania, ale tam jedną noc trzeba było opłacić. Mimo wszystko zwrócili nam za tę noc , gdy rezygnowaliśmy, juz w pandemii, z wyjazdu.
      • astomi25 Re: Porada dot. Booking 26.04.21, 08:00
        Ale to bylo traktowane jako zaliczka.
        Ale byla mozliwosc bezplatnego anulowania, wtedy odddaje sie calosc.
      • fifiriffi Re: Porada dot. Booking 26.04.21, 08:50
        Przed pandemią to były "inne czasy"
    • kanna Re: Porada dot. Booking 25.04.21, 22:26
      Próbuj.. ale to trochę jak z karta podarunkową - ma okres ważności. nie wykorzystasz - przepada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka