primula.alpicola 30.04.21, 11:42 Co ciekawego przygotowujecie na obiady/kolacje/przekąski/grille/desery? Mam gości na weekend majowy i póki co zrobiłam zakupy. Byłam w lidu o szóstej rano, licząc na pustki. Ha. Ha. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornelia_sowa1 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:07 U nas wg prognoz ma być 30 stopni w weekend majowy: 10 w sobotę, 10 w niedzielę i 10 w poniedziałek plus deszcz. Zatem o grillu nie myślę Za to mam składniki na bigos i czas, zeby go zrobić. Aktualnie czekam na chęci Będę robić barszcz z uszkami, bo rodzina prosiła, kupiłam szarlotkę . Ja się specjalnie nie ekscytuję majówkami, które mają krócej niż 7 dni tak, że zupełnie normalnie kulinarnie. A jeśli jednak będzie pogoda, to jedziemy połazić w góry Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:17 30 stopni w weekend majowy: 10 w sobotę, 10 w niedzielę i 10 w poniedziałek boskie, kradnę to! Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:23 O! U nas takie same prognozy + deszcz. No i poniedziałek nie jest wolny, więc to zwykły weekend dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:10 Na jutro naleśniki z młodą kapustą Na sobotę i niedzielę- rosół i gulasz W którymś tam momencie na pewno będą szparagi pieczone w szynce parmeńskiej Piwoszki i albo jakieś ciasto z rabarbarem albo ciastka z kremem kawowym jeśli przynosiciel zakupów nie nabędzie ładnego rabarbaru Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:15 Opowiedz o piwoszkach Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:21 Piwoszki to małe, bardzo kruche rogaliki (mogą być z kawałkami jabłka w środku, mogą być z różnymi rodzajami nadzienia, ale ja najbardziej lubię z konfiturą z róży): 4 szklanki mąki, pół kg masła (tak, wiem i szklanka piwa. Oryginalne proporcje do 2 szklanki mąki, pół szklanki piwa i kostka masła, ale ja robię razy dwa. Mąkę łączy się z masłem (jak przy kruchym), zarabia piwem, czasem mąki trzeba trochę więcej, żeby zarobić. Chłodzi, wałkuje, tnie na trójkąty, daje nadzienie, zwija rogaliki, piecze w 180 stopniach i obficie sypie cukrem pudrem (bo ciasto bez cukru). Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:11 Oooo, zapisuję Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:20 Daniela, normalnie czatuję na twoje przepisy, nie dość , że łatwe, to jeszcze taka ładna nazwa - piwoszki Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 17:25 Bardzo mi miło. Lubię się dzielic-i jedzeniem i przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:15 Mogę prosić przepis na szparagi? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 17:31 A to jest już w ogóle banał: odkaża końcówki, lekko posmarować oliwą, posolić (uwaga z solą), zawinąć zawinąć w szynkę albo boczek i piec (na blachę papier) w 180 stopniach, ok.20 minut. Gorące można posypać parmezanem (tym bardziej ostrożnie z solą wtedy). Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 19:10 Ale te koncówki to odkażamy jak ręce w sklepie, czy jakoś inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 19:16 😃😃😃 gupi telefon, odłamać oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 23:01 Adoptuj mnie, proooszę. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 23:13 😃 a chętnie, ja lubię ludzi karmić Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:20 kupie duzo wina do jedzenia zawsze cos ukrece mam pelna spizarnie Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:22 Ulotki restauracji z dowozem 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:22 ja chyba zrobię hurtową ilość "risotta", to znaczy raczej ryżu smażonego z curry, porem, zielonym groszkiem, fasolką szparagową, papryką i pieczarkami. dobre z serem w wersji jarskiej i z kurczakiem dla mięsożerców. do tego surówy różne - ostatnio znów jestem uzależniona od młodej kapusty poszatkowanej i doprawionej solą, sokiem z cytryny i garstką drobno posiekanego surowego pora. nie wiem, kto z rodziny przyjedzie, ale w porywach może to być 11 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:12 O, risotto, mam kilogram arborio i borowiki suszone! Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:19 Nie planujemy gości (chyba, że moja mama wpadnie w niedzielę zająć się wnuczką ) ani grilla (bo ma padać deszcz) więc żadne ekstra menu nie wchodzi w grę Robię karpatkę bo mąż mial ochotę więc teraz ciasto jest w piekarniku jutro na obiad na dwa dni planuję faszerowaną cukinię a w poniedziałek jak mi się będzie chciało to zrobię lazanie a jak mi się nie będzie chciało to makaron z pesto albo wyciągnę gołąbki z zamrażarki Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:21 u mnie wprawdzie nie ma majowego weekendu (a jutro sklepy pozamykane), ale dzis robimy hamburgery z grilla w ogrodku. jutro szparagi z wody z sosem holenderskim i szynka. w niedziele hot dogi z grilla Odpowiedz Link Zgłoś
pani_up Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:25 Robię tofu zmieniajace zycie z jadlonomii, chłodnik z botwinki, pstrąga, kompot z rabarbaru, burgery z kotletem buraczanym i ogórkiem małosolnym, beze z kremem pistacjowym i malinami i ciastka z czekoladą i orzechami. To wszystko nie na raz oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
kalafiorowa.es Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 17:22 Fałszywe ajoarriero. Zapisze se tu bo zapomne. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 21:03 A na czym polega fałsz? Odpowiedz Link Zgłoś
kalafiorowa.es Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 21:25 "Prawdziwy" przepis mozna znalezc na forum, podawalam kiedys, jest pracochlonne ale wychodzi cudowne. Papryke na przyklad trzeba upiec, sciagnac skorke i porwac na kawalki. Ja po prostu wrzuce na patelnie skladniki i udusze do miekkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 01.05.21, 15:16 Ach, rozumiem, myślałam że na przykład rybę zastąpisz selerem czy coś Odpowiedz Link Zgłoś
kalafiorowa.es Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 01.05.21, 15:37 Nie, nie, miałam ochotę na dorszyka. Robi się. Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 17:24 Normalne jedzenie jak co weekend. Tylko czasu trochę więcej, więc może w niedzielę zrobimy pizze. Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 18:20 Córka ma więcej czasu, więc zrobi bułeczki czosnkowe, ja upiekę ciasto z brzoskwiniami. Pogody na grilla niestety nie ma. Mam łososia pacyficznego i może upiekę go z ziołami, a może zamarynuję w teriyaki, jeszcze się waham. Mam też botwinę i szparagi, więc będę coś z tym kombinować. Syn chciał, żebym zrobiła ruskie pierogi, ale nie wiem czy mi się będzie chciało. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 18:23 Kulig i pieczenie barana. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 19:54 krwawy.lolo napisał: > Kulig i pieczenie barana. Sam jesteś baran Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 19:58 Myślałem, że osioł. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 22:20 krwawy.lolo napisał: > Myślałem, że osioł. Ale za to z dystansem do siebie Odpowiedz Link Zgłoś
allijja Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 19:54 ja to zawsze w majówke jestem w czernej dudzie. Albowiem moj małżonek ma urodziny 2-go. Zawsze wypada miedzy swietami a teraz dodatkowo 2-go jest niedziela. Zawsze musze robic "odpowiednie" zakupy wcześniej a i kwiatka nigdzie nie kupisz - a moj akurat lubi. Ciastka ( z tortu juz wyrósł) sa w lodówce i musza przetrwać 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 20:11 Mam jutro gości. Zrobiłam: Ciasto czekoladowe ze śmietaną i galaretką, Kaszankę z kapustą kiszoną zawijaną w wędzonym boczku, Mini parówki w cieście francuskim, Pałki kurczaka na ostro, Tortile zawijane z łososiem, Koreczki różne nadzienie, Sery pleśniowe, Szynki/sery Salatka grecka Bagietki czosnkowe. Ale my lubimy zwykłe jedzenie😊. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 22:59 Poka zdjęcie ciasta czekoladowego Uwielbiam, a nie mam, to sobie chociaż popatrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 01.05.21, 16:28 Lubię dobrą kaszankę, ale po kilku umiarkowanie udanych eksperymentach chyba wolę samą, z chlebem. Ale my lubimy zwykłe jedzenie😊 Ja niestety każde Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 20:16 Zakupiłam kiełbasę, kaszankę, karkówkę i boczek do tego warzyw sporo na sałatki i surówki, pieczywo i piwo Jak będzie padało to upieczemy w piekarniku Odpowiedz Link Zgłoś
viewiorka Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 22:11 Mam gości w niedzielę, planowałam w domu a nie na dworze, więc pogoda mi nie straszna. Będzie szarpana wieprzowina, kolorowe kotlety z kurczaka, karkówka w zupie cebulowej, paszteciki z mięsem i kapustą, udka z kapustą kiszoną. To z mięs. Do tego sałatka jarzynowa (synuś uwielbia), sałatka ze szpinakiem, sałatka z fetą. Ciasta zamówiłam gotowe, bo czasu i miejsca w lodówce brak. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 22:23 Właśnie wróciłam z zakupów, dużo pustych półek, np. chleba i mięsa nie było. U mnie tylko dzieci jedzą mięso, za to obowiązkowo. Jeśli nie znajdę nic w zamrażarce, to będę ich paść naleśnikami i goframi. Dla siebie i męża na jeden z obiadów planuję kotlety z kaszy gryczanej. Robiłam je też tydzień temu, były pyszne. Ciasto z jabłkami zatopionymi w środku. Może gruszki też tam dorzucę. I to by było na tyle pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 22:24 Jednego dnia kotlety pieczarkowe, drugiego coś z soczewicy (tylko co? ), a trzeciego duszony schab z jabłkami. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 01.05.21, 15:51 Pracujemy całą majówkę, norma. Nie mamy gości, na grilla- też się nie zanosi. Stęskniliśmy się i zrobiłam pyszny, domowy obiad, nie jakiś kombinowany, odgrzewany itd, czyli: kotlety z piersi, ziemniaki purre i buraczki, zrobione od podstaw, a nie że ze słoiczka. I ciasto drożdżowe zarobiłam, już wyrasta, bo zaraz ukręcę gwiazdę. gwiazda Na wieczór mam Desperados Jutro ?pojutrze? coś wymyślę. Na pewno będę jeść szakszukę, bo chodzi za mną. Może zrobię kurczaka po koreańsku z ryżem. Lubimy, ale sporo roboty. Mam też polędwiczkę w zamrażarce, to mogę zrobić w sosie musztardowym z pieczarkami Polędwiczki Jeśli ktoś sie jednak zapowie, to zrobię albo Pavlovą, albo czekoladową chmurkę Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 01.05.21, 16:21 Ja dzisiaj upiekłam chlebki pita i do tego w środek ser halloumi i warzywa i jakiś sos. Jutro może jakieś mięsko z grilla, ziemniaki w mundurkach, sos czosnkowy, salatka z kalafiora. W poniedziałek jedziemy do rodziców, wezmę ze sobą tiramisu i sałatkę makaronową (kurczak, kukurydza, fasola czerwona, czosnek, majonez). Odpowiedz Link Zgłoś