Dodaj do ulubionych

Wątek kulinarny na weekend majowy.

30.04.21, 11:42
Co ciekawego przygotowujecie na obiady/kolacje/przekąski/grille/desery?

Mam gości na weekend majowy i póki co zrobiłam zakupy. Byłam w lidu o szóstej rano, licząc na pustki. Ha. Ha.
Obserwuj wątek
    • kornelia_sowa1 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:07
      U nas wg prognoz ma być 30 stopni w weekend majowy: 10 w sobotę, 10 w niedzielę i 10 w poniedziałek wink plus deszcz. Zatem o grillu nie myślę

Za to mam składniki na bigos i czas, zeby go zrobić. Aktualnie czekam na chęci

Będę robić barszcz z uszkami, bo rodzina prosiła, kupiłam szarlotkę . Ja się specjalnie nie ekscytuję majówkami, które mają krócej niż 7 dni wink tak, że zupełnie normalnie kulinarnie.

A jeśli jednak będzie pogoda, to jedziemy połazić w góry
      • stephanie.plum Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:17
        30 stopni w weekend majowy: 10 w sobotę, 10 w niedzielę i 10 w poniedziałek

boskie, kradnę to!
        • milupaa Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 20:53
          😁😁😁
        • kornelia_sowa1 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 22:05
          Śmiało 👍😁
      • eliszka25 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:23
        O! U nas takie same prognozy + deszcz. No i poniedziałek nie jest wolny, więc to zwykły weekend dla nas.
    • daniela34 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:10
      Na jutro naleśniki z młodą kapustą
      Na sobotę i niedzielę- rosół i gulasz
      W którymś tam momencie na pewno będą szparagi pieczone w szynce parmeńskiej
      Piwoszki i albo jakieś ciasto z rabarbarem albo ciastka z kremem kawowym jeśli przynosiciel zakupów nie nabędzie ładnego rabarbaru
      • primula.alpicola Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:15
        Opowiedz o piwoszkachsmile
        • daniela34 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:21
          Piwoszki to małe, bardzo kruche rogaliki (mogą być z kawałkami jabłka w środku, mogą być z różnymi rodzajami nadzienia, ale ja najbardziej lubię z konfiturą z róży): 4 szklanki mąki, pół kg masła (tak, wiem smile i szklanka piwa. Oryginalne proporcje do 2 szklanki mąki, pół szklanki piwa i kostka masła, ale ja robię razy dwa. Mąkę łączy się z masłem (jak przy kruchym), zarabia piwem, czasem mąki trzeba trochę więcej, żeby zarobić. Chłodzi, wałkuje, tnie na trójkąty, daje nadzienie, zwija rogaliki, piecze w 180 stopniach i obficie sypie cukrem pudrem (bo ciasto bez cukru).
          • primula.alpicola Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:11
            Oooo, zapisujęsmile
          • malia Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:20
            Daniela, normalnie czatuję na twoje przepisy, nie dość , że łatwe, to jeszcze taka ładna nazwa - piwoszki
            • daniela34 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 17:25
              Bardzo mi miło. Lubię się dzielic-i jedzeniem i przepisami.
      • alfa36 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:15
        Mogę prosić przepis na szparagi?
        • daniela34 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 17:31
          A to jest już w ogóle banał: odkaża końcówki, lekko posmarować oliwą, posolić (uwaga z solą), zawinąć zawinąć w szynkę albo boczek i piec (na blachę papier) w 180 stopniach, ok.20 minut. Gorące można posypać parmezanem (tym bardziej ostrożnie z solą wtedy).
          • kk345 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 19:10
            Ale te koncówki to odkażamy jak ręce w sklepie, czy jakoś inaczej? big_grin
            • daniela34 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 19:16
              😃😃😃 gupi telefon, odłamać oczywiście
      • turzyca Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 23:01
        Adoptuj mnie, proooszę.
        • daniela34 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 23:13
          😃 a chętnie, ja lubię ludzi karmić
    • kotejka Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:20
      kupie duzo wina
      do jedzenia zawsze cos ukrece
      mam pelna spizarnie
    • 7katipo Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:22
      Ulotki restauracji z dowozem 😜
    • stephanie.plum Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 12:22
      ja chyba zrobię hurtową ilość "risotta", to znaczy raczej ryżu smażonego z curry, porem, zielonym groszkiem, fasolką szparagową, papryką i pieczarkami.

dobre z serem w wersji jarskiej i z kurczakiem dla mięsożerców.

do tego surówy różne - ostatnio znów jestem uzależniona od młodej kapusty poszatkowanej i doprawionej solą, sokiem z cytryny i garstką drobno posiekanego surowego pora.

nie wiem, kto z rodziny przyjedzie, ale w porywach może to być 11 osób.
      • primula.alpicola Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:12
        O, risotto, mam kilogram arborio i borowiki suszone!
    • kaki11 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:19
      Nie planujemy gości (chyba, że moja mama wpadnie w niedzielę zająć się wnuczką smile ) ani grilla (bo ma padać deszcz) więc żadne ekstra menu nie wchodzi w grę sad
      Robię karpatkę bo mąż mial ochotę więc teraz ciasto jest w piekarniku smile jutro na obiad na dwa dni planuję faszerowaną cukinię a w poniedziałek jak mi się będzie chciało to zrobię lazanie a jak mi się nie będzie chciało to makaron z pesto albo wyciągnę gołąbki z zamrażarki smile
    • kura17 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:21
      u mnie wprawdzie nie ma majowego weekendu (a jutro sklepy pozamykane), ale dzis robimy hamburgery z grilla w ogrodku.
      jutro szparagi z wody z sosem holenderskim i szynka.
      w niedziele hot dogi z grilla big_grin
    • pani_up Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 16:25
      Robię tofu zmieniajace zycie z jadlonomii, chłodnik z botwinki, pstrąga, kompot z rabarbaru, burgery z kotletem buraczanym i ogórkiem małosolnym, beze z kremem pistacjowym i malinami i ciastka z czekoladą i orzechami. To wszystko nie na raz oczywiście
    • kalafiorowa.es Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 17:22
      Fałszywe ajoarriero. Zapisze se tu bo zapomne.
      • mirkabella Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 21:03
        A na czym polega fałsz? wink
        • kalafiorowa.es Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 21:25
          "Prawdziwy" przepis mozna znalezc na forum, podawalam kiedys, jest pracochlonne ale wychodzi cudowne. Papryke na przyklad trzeba upiec, sciagnac skorke i porwac na kawalki.
          Ja po prostu wrzuce na patelnie skladniki i udusze do miekkosci.
          • mirkabella Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 01.05.21, 15:16
            Ach, rozumiem, myślałam że na przykład rybę zastąpisz selerem czy coś wink
            • kalafiorowa.es Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 01.05.21, 15:37
              Nie, nie, miałam ochotę na dorszyka. Robi się.
    • mja-15 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 17:24
      Normalne jedzenie jak co weekend. Tylko czasu trochę więcej, więc może w niedzielę zrobimy pizze.
    • paola.brunetti Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 18:20
      Córka ma więcej czasu, więc zrobi bułeczki czosnkowe, ja upiekę ciasto z brzoskwiniami. Pogody na grilla niestety nie ma. Mam łososia pacyficznego i może upiekę go z ziołami, a może zamarynuję w teriyaki, jeszcze się waham. Mam też botwinę i szparagi, więc będę coś z tym kombinować. Syn chciał, żebym zrobiła ruskie pierogi, ale nie wiem czy mi się będzie chciało.
    • krwawy.lolo Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 18:23
      Kulig i pieczenie barana.
      • homohominilupus Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 19:54
        krwawy.lolo napisał:

> Kulig i pieczenie barana.

Sam jesteś baran
        • krwawy.lolo Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 19:58
          Myślałem, że osioł. sad
          • homohominilupus Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 22:20
            krwawy.lolo napisał:

> Myślałem, że osioł. sad

Ale za to z dystansem do siebie
    • allijja Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 19:54
      ja to zawsze w majówke jestem w czernej dudzie. Albowiem moj małżonek ma urodziny 2-go. Zawsze wypada miedzy swietami a teraz dodatkowo 2-go jest niedziela. Zawsze musze robic "odpowiednie" zakupy wcześniej a i kwiatka nigdzie nie kupisz - a moj akurat lubi.
      Ciastka ( z tortu juz wyrósł) sa w lodówce i musza przetrwać 2 dni.
      • karme-lowa Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 20:11
        Mam jutro gości. Zrobiłam:
        Ciasto czekoladowe ze śmietaną i galaretką,
        Kaszankę z kapustą kiszoną zawijaną w wędzonym boczku,
        Mini parówki w cieście francuskim,
        Pałki kurczaka na ostro,
        Tortile zawijane z łososiem,
        Koreczki różne nadzienie,
        Sery pleśniowe,
        Szynki/sery
        Salatka grecka
        Bagietki czosnkowe.

Ale my lubimy zwykłe jedzenie😊.
        • mama-ola Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 22:59
          Poka zdjęcie ciasta czekoladowego smile Uwielbiam, a nie mam, to sobie chociaż popatrzę.
        • chococaffe Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 01.05.21, 16:28
          Lubię dobrą kaszankę, ale po kilku umiarkowanie udanych eksperymentach chyba wolę samą, z chlebem.

Ale my lubimy zwykłe jedzenie😊

Ja niestety każde big_grin
    • ga-ti Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 20:16
      Zakupiłam kiełbasę, kaszankę, karkówkę i boczek do tego warzyw sporo na sałatki i surówki, pieczywo i piwo smile
      Jak będzie padało to upieczemy w piekarniku big_grin
    • viewiorka Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 22:11
      Mam gości w niedzielę, planowałam w domu a nie na dworze, więc pogoda mi nie straszna. Będzie szarpana wieprzowina, kolorowe kotlety z kurczaka, karkówka w zupie cebulowej, paszteciki z mięsem i kapustą, udka z kapustą kiszoną. To z mięs. Do tego sałatka jarzynowa (synuś uwielbia), sałatka ze szpinakiem, sałatka z fetą. Ciasta zamówiłam gotowe, bo czasu i miejsca w lodówce brak.
    • mama-ola Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 22:23
      Właśnie wróciłam z zakupów, dużo pustych półek, np. chleba i mięsa nie było. U mnie tylko dzieci jedzą mięso, za to obowiązkowo. Jeśli nie znajdę nic w zamrażarce, to będę ich paść naleśnikami i goframi.
      Dla siebie i męża na jeden z obiadów planuję kotlety z kaszy gryczanej. Robiłam je też tydzień temu, były pyszne.
      Ciasto z jabłkami zatopionymi w środku. Może gruszki też tam dorzucę.
      I to by było na tyle pomysłów.
    • liliawodna222 Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 30.04.21, 22:24
      Jednego dnia kotlety pieczarkowe, drugiego coś z soczewicy (tylko co? big_grin ), a trzeciego duszony schab z jabłkami.
    • solejrolia Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 01.05.21, 15:51
      Pracujemy całą majówkę, norma.
      Nie mamy gości, na grilla- też się nie zanosi.

Stęskniliśmy się i zrobiłam pyszny, domowy obiad, nie jakiś kombinowany, odgrzewany itd,
      czyli: kotlety z piersi, ziemniaki purre i buraczki, zrobione od podstaw, a nie że ze słoiczka.
      I ciasto drożdżowe zarobiłam, już wyrasta, bo zaraz ukręcę gwiazdę. gwiazda
      Na wieczór mam Desperados wink
      Jutro ?pojutrze? coś wymyślę.
      Na pewno będę jeść szakszukę, bo chodzi za mną.
      Może zrobię kurczaka po koreańsku z ryżem. Lubimy, ale sporo roboty.
      Mam też polędwiczkę w zamrażarce, to mogę zrobić w sosie musztardowym z pieczarkami Polędwiczki
      Jeśli ktoś sie jednak zapowie, to zrobię albo Pavlovą, albo czekoladową chmurkę
    • 1papryczka.chili Re: Wątek kulinarny na weekend majowy. 01.05.21, 16:21
      Ja dzisiaj upiekłam chlebki pita i do tego w środek ser halloumi i warzywa i jakiś sos.
      Jutro może jakieś mięsko z grilla, ziemniaki w mundurkach, sos czosnkowy, salatka z kalafiora.
      W poniedziałek jedziemy do rodziców, wezmę ze sobą tiramisu i sałatkę makaronową (kurczak, kukurydza, fasola czerwona, czosnek, majonez).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka