Dodaj do ulubionych

Ludzie w maskach dzisiaj

15.05.21, 12:37
Nie wiedzą, że można bez?
Świrują, że wirus na dworze zabija?
Przyzwyczaili się i bez maski to jak z gołym tyłkiem?
Obserwuj wątek
    • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 12:38
      Czy jest obowiązek chodzenia bez masek ?
      • tiszantul Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:29
        "Czy jest obowiązek chodzenia bez masek ?"

Przed chwilą był nakaz chodzenia w maskach i spokojnie za ten nakaz można obwiniać m.in. fanatyków tego rozwiązania. Niestety nie zdążymy wyśmiać maseczkowców jak należy, bo od września zapowiada się kolejny lockdown. Maseczkowcy mogą mieć satysfakcję, ze współdziałają z linią polityczną Unii, eksperci wezmą ich w obronę, maski znowu będą promowane we wszystkich mediach, a maseczkowcy stawiani za wzór. Te trzy miesiące ze zmniejszoną dozą szacunku chyba wytrzymacie? Od września znowu oficjalnie będziecie najmądrzejsi, szlachetni, odpowiedzialni, wyedukowani
        • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:51
          tiszantul napisała:

> "Czy jest obowiązek chodzenia bez masek ?"
          >
          > Przed chwilą był nakaz chodzenia w maskach i spokojnie za ten nakaz można obwin
          > iać m.in. fanatyków tego rozwiązania. Niestety nie zdążymy wyśmiać maseczkowców
          > jak należy, bo od września zapowiada się kolejny lockdown. Maseczkowcy mogą mi
          > eć satysfakcję, ze współdziałają z linią polityczną Unii, eksperci wezmą ich w
          > obronę, maski znowu będą promowane we wszystkich mediach, a maseczkowcy stawian
          > i za wzór. Te trzy miesiące ze zmniejszoną dozą szacunku chyba wytrzymacie? Od
          > września znowu oficjalnie będziecie najmądrzejsi, szlachetni, odpowiedzialni, w
          > yedukowani

pomijając co o tobie myślę i że w zasadzie nigdy nie wchodzę w dyskusję napisze jednak jedno
          tak naprawdę MASECZKOWCÓW jest mało
    • araceli Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 12:38
      Ból d.py foilarstwa od rana...
      • gryzelda71 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 12:40
        Ty nadal w maskach?
        • kornelia_sowa1 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 15:32
          Oj, sporo ludzi dzis w maskach było- masa tez reflektowała sie widząc innych bez masek"a rzeczywiście 15 ty dziś".
          To raczej z przyzwyczajenia
      • marcelinasok Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:18
        W......j
    • bistian Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 12:40
      Ja nawet śpię w masce, inaczej zapominam założyć. Trzeba być czujnym, wirusy są wszędzie! sad
    • borsuczyca.klusek Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 12:42
      Wiem, że powiem coś bardzo kontrowersyjnego, ale lubię chodzić w masce. Uważam, że lepiej wyglądam tak tajemniczo i zalotnie. No i nie widać mojego permanentnego bitch face 🙄
      Mam zamiast chodzić w masce do końca tego świata 🙊
      • adriana.la.cerva Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 12:54
        A ja sobie Ciebie wyobrażałam z taka anielska twarzą!
      • milupaa Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:19
        😅 Coś w tym jest, ja nie muszę się malować to wielka wygoda, tylko oczy tuszem czasami pociągnę 😉 W masce jest sie trochę anonimowym i mi to nawet pasuje.
      • kanna Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:29
        He he... coś w tym jest big_grin
        Byłam u ginekologa i , choć może to dziwne, w masce czułam się mniej rozebrana . Następnym razem też założę :p
        • mid.week Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:33
          Maska robi to co okulary słoneczne, daje poczucie odizolowania od otoczenia, trochę anonimowości. Ja tam maseczki w kontaktach z obcymi lubię smile
          • tiszantul Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:54
            "Ja tam maseczki w kontaktach z obcymi lubię"

Ksenofobia i w sensie ścisłym homofobia. A tyle było tutaj deklamacji jacy to nieznajomi przybysze są wspaniali, jak ubogacają naszą kulturę, samo słowo "obcy" niemal zniknęło ze słownika jako dyskryminujące i piętnujące.
            Cudzoziemca, Niemca, Cygana czy Żyda też nazwiesz obcym, czy może obcy dla Ciebie są wyłącznie miejscowi? Paradoksy nowoczesności.

"Ja tam maseczki w kontaktach z Cyganami lubię"

"Ja tam maseczki w kontaktach z ludźmi z sąsiedniej dzielnicy lubię"

"Lubię Cię tak bardzo, ze chyba zdejmę maseczkę"

Itd.
            • borsuczyca.klusek Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:05
              Co ty pierdolisz człowieku 🙄
          • tiszantul Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:46
            "Ja tam maseczki w kontaktach z obcymi lubię"

Radykalny islam. Zaangażowane muzułmanki też nie pokazują twarzy obcym
            • myslozbrodniarka Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 16:28
              Historia kołem się toczy.
              • sumire Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 16:30
                Ortografia niestety nie.
                • myslozbrodniarka Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 19:28
                  sumire
                  >Ortografia niestety nie.

Historia "ch"? Nie wiedziałam.
            • myslozbrodniarka Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 16:36
              tiszantul napisała:

>
              > Zaangażowane muzułmanki też nie pokazują twarzy obcym

albo ogry.
            • myslozbrodniarka Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 16:36
              tiszantul napisała:

> "Ja tam maseczki w kontaktach z obcymi lubię"
              >
              > Radykalny islam. Zaangażowane muzułmanki też nie pokazują twarzy obcym
        • borsuczyca.klusek Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:41
          Dobre 😃
      • piekna_remedios4 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:50
        wyglądasz jak nienormalna, a nie zalotnie.
        • borsuczyca.klusek Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:03
          Oj tam oj tam pozwól że sama to ocenię 🙄
          Nie każdy urodził się piękną remedios 😜
      • leia33 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:53
        To tak jak ja - kupę forsy i czasu zaoszczędziłam chodząc w masce. Podkłady, róże i inne leżą od ponad roku prawie nie ruszone.
        • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:57
          leia33 napisała:

> To tak jak ja - kupę forsy i czasu zaoszczędziłam chodząc w masce. Podkłady, ró
          > że i inne leżą od ponad roku prawie nie ruszone.

heh, jaki paradoks, a ja najwiecej na twarz zakładam odkąd są maseczki wink - zostałam oświecona więc smaruję się różnymi takimi cudami, maseczka nijak nie jest przeszkodą

lubiłam nosić maseczkę jak było zimno
    • sumire Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 12:44
      Rany, niech noszą, jak chcą. Może nie chce im się malować.
      • gryzelda71 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 12:47
        A to trzeba się malować?
        • sumire Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 12:59
          A napisałam, że trzeba, czy że może im się nie chce?
          • gryzelda71 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:01
            Ale gdyby im się chciało umalować to juz bez maski, czy też jakoś inaczej
      • tiszantul Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:24
        "Rany, niech noszą, jak chcą. Może nie chce im się malować."

Facetom faktycznie raczej się nie chce. Natomiast wiele kobiet maluje się dla siebie, a nie dla innych, więc mogły być umalowane pod maską. Więcej wiary w kobiety
        • aandzia43 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:39
          Co to znaczy "malować się dla siebie"? wink Czy takie panie malują się rano gdy mają spędzić dzień w domu, same i np. cały dzień sprzątać, ćwiczyć yogę czy czytać książkę? Czy może tak jak ja, malują się dla siebie czyli swojego dobrego samopoczucia gdy wychodzą z domu i chcą gładziej i ładniej wyglądać w oczach postronnych? Ale czy wtedy jeszcze jest to malowanie "dla siebie" czy może już dla innych? Takie tak rozkminy płytkiej osoby.
          • trampki-w-kwiatki Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 07:43
            Ja się maluję jak siedzę sama w domu częstokroć. I ładnie ubieram. Bez schludnego makijażu wyglądam jak fleja o tej porze roku, więc to robię. Dla siebie. Perfum też używam dla siebie.
            • ichi51e Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 08:53
              naprawdę bez makijażu wyglądasz na brudasa?
    • fil.lo Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 12:45
      Wchodzą do pięciu sklepów niezbyt oddalonych od siebie i nie chce im się kilka razy zakładać/ściągać maseczki?
      Mają pryszcza na brodzie?
      Są introwertykami i tak naprawdę podoba im się, że połowa ludzi ich nie poznaje?
      • kub-ma Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 08:10
        Każdy z tych argumentów mi pasuje smile
    • nenia1 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 12:45
      Tak, tak działa ludzki mózg. To się nazywa nawyk i służy głównie oszczędzaniu energii.
      Takie samo dziwienie się jak to, że od dzisiaj zrobiło się ciepło a niektórzy wyszli w kurtce albo czapce.
      Olaboga, idioci...No zdarza się po prostu, naprawdę tak wszystko musi zaraz podlegać dziwieniu się i ocenie?
    • leni6 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 12:48
      Ja dziś maseczce, byłam na zakupach, cała droga po chodniku gdzie jest mnóstwo ludzi, nie chce mi się co chwilę zdejmowac i zakładać. Jak pójdę po południu na spacer, w miejsce gdzie ludzi jest mało to zdejme maseczke.
      • rozwiane_marzenie Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:44
        Dokładnie tak, na ulicach mnóstwo ludzi, co jakiś czas trzeba wejść do sklepu, to po co co chwilę ściągać tą maskę. Albo nawet tu gdzie handel na otwartym powietrzu, człowiek przy człowieku, naprawdę uważasz, że maska nie jest potrzebna?
        • rozwiane_marzenie Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:44
          Ostatnie pytanie oczywiście było do autorki. Z leni się zgadzam.
    • mia_mia Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 12:57
      Moja mama niedawno pytała, co za idioci jeżdżą w samochodzie z maską, na to ja, że to o mnie, bo wiele razy zapominam jej zdjąć, chociaż mogę😉
      • little_fish Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:25
        Ja czasem też jeździłam w maseczce. Noszę okulary i jak mi się udało wychodząc z pracy założyć tak, że okulary nie parowały i było wygodnie, to jadąc do sklepu (jakieś 5 minut) też nie zdejmowałam maseczki
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 19:54
        Często kierowcy ubera czy innego bolta.
    • woman_in_love Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:09
      Mam młode oczy i w maseczce wyglądam na liceum.
      Mi tam pasuje big_grin.
    • madami Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:14
      Niech sobie noszą to ich sprawa, ważne że nie ma przymusu. Kto ma psychiczne zapotrzebowanie niech sobie nosi, niech w nich je czy śpi mi nic do tego.
      • asia.sthm Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:15
        To tak jak prawdziwa dama kiedys, bez kapelusza nie wyszla za prog.
    • tiszantul Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:19
      "Nie wiedzą, że można bez?
      Przyzwyczaili się i bez maski to jak z gołym tyłkiem"

Chronią innych xD
    • mid.week Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:20
      Ja np. zupełnie nie śledzę doniesień covidowych. Nie interesuje mnie ile osób zmarło, ile jest łóżku w szpitalach i jakie aktualnie obowiązują zakazy. O wirusie to tylko na forum czytam, a że ostatnio nie miałam czasu to nie jestem na bieżąco. Brak maseczek na ulicy niewiele mi zmienia w życiu, bo i tak na mojej wsi nie nosiłam.
      • aandzia43 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:42
        Jakbym dziś nie przeczytała na ematce to bym pewnie w masce z rozpędu wyszła, tak dalece mam w dudzie covidowe nowinki big_grin Coś mi się kołatało że 15. zdejmujemy na dworze, ale oczywiście zapomniałam.
      • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:58
        mid.week napisała:

> Ja np. zupełnie nie śledzę doniesień covidowych. Nie interesuje mnie ile osób z
        > marło, ile jest łóżku w szpitalach i jakie aktualnie obowiązują zakazy. O wirus
        > ie to tylko na forum czytam, a że ostatnio nie miałam czasu to nie jestem na bi
        > eżąco. Brak maseczek na ulicy niewiele mi zmienia w życiu, bo i tak na mojej ws
        > i nie nosiłam.

szczęściara
      • chococaffe Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 16:20
        Ale fajnie. Wiesz, ja przeznaczyłam specjalny pokój na badania nad pandemią na świecie. Kupiłam sobie kolorowe flamastry i trzy razy dziennie robię przegląd prasy lokalnej i światowej a potem nanoszę dane na mapy, które są wszędzie rozwieszone. Opracowałam też skalę ekscytacji i prowadzę wykresy dla wszystkich znanych i nieznanych mi osób. A ty mówisz, że można tak na luzie? wow....
        • madami Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 08:46
          To jednak nie umiesz w komputer big_grin wiesz takie wykresy to się robi w programie komputerowym, nie trzeba flamastrów big_grinbig_grinbig_grin WIesz, świat wygląda teraz inaczej niż 20 lat temu, postępu nie da się zatrzymać, naprawdę warto nauczyć się czegoś nowego, i wykresów i używania wyszukiwarki....
          • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 09:20
            madami napisała:

> To jednak nie umiesz w komputer big_grin wiesz takie wykresy to się robi w programie
            > komputerowym, nie trzeba flamastrów big_grinbig_grinbig_grin WIesz, świat wygląda teraz inaczej n
            > iż 20 lat temu, postępu nie da się zatrzymać, naprawdę warto nauczyć się czegoś
            > nowego, i wykresów i używania wyszukiwarki....

a ty nie umiesz w ironię..
        • mid.week Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 09:34
          chococaffe napisała:

> Ale fajnie. Wiesz, ja przeznaczyłam specjalny pokój na badania nad pandemią na
          > świecie.

No dobra, jakbym miała osobny pokój to tez bym kupiła flamastry i robiła wykresy. Moja ignorancja wynika po prostu z ciężkiej sytuacji lokalowej.

Kupiłam sobie kolorowe flamastry i trzy razy dziennie robię przegląd
          > prasy lokalnej i światowej a potem nanoszę dane na mapy, które są wszędzie rozw
          > ieszone. Opracowałam też skalę ekscytacji i prowadzę wykresy dla wszystkich zn
          > anych i nieznanych mi osób. A ty mówisz, że można tak na luzie? wow....

śmiej się, śmiej. Moja osobista matka prowadzi notesik, w którym zapisuje sobie codziennie dane - ilość nowych zachorowań, zgonów i coś tam jeszcze. Nie jestem zwierzęciem towarzyskim, wiec nie mam porównania ile jeszcze osób prowadzi swoje własne badania i tworzy wykresy. Na tle najbliższej rodziny czuję się odmieńcem big_grin
          • kalafiorowa.es Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 09:38
            mid.week napisała:

> chococaffe napisała:
            >
            > > Ale fajnie. Wiesz, ja przeznaczyłam specjalny pokój na badania nad pandem
            > ią na
            > > świecie.
            >
            > No dobra, jakbym miała osobny pokój to tez bym kupiła flamastry i robiła wykres
            > y. Moja ignorancja wynika po prostu z ciężkiej sytuacji lokalowej.
            >

Ja bym zrobiła warsztat. Też macie zajęcia... <ikonka przewracająca oczami>
            • mid.week Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 09:42
              jedno drugiemu nie przeszkadza, a flamastry i w warsztacie potrzebne.
              Ja bym machneła kredensik we wzór chemiczny Pfizera!
              • kalafiorowa.es Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 09:58
                Tapicerkę na krzesła ze zużytych maseczek!
                • mid.week Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:14
                  Tego się tyle w okolicy wala, że obszyłabym kilka kanap! Chyba zacznę je zbierać, jedna w kwiatki, inna w kratkę, wyjdzie piękny paczwork
                  • kalafiorowa.es Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:24
                    A ze sznureczków by można makramy robić smile
                    • mid.week Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:30
                      albo plecione siedziska do krzeseł.... Pomysłów tyle, żal marnować, trzeba przejśc do realizacji. Chyba eksmituję nastolatkę z pokoju i zrobię w nim pracownię. Flamastry już tam są!
          • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 09:59
            mid.week napisała:

> śmiej się, śmiej. Moja osobista matka prowadzi notesik, w którym zapisuje sobie
            > codziennie dane - ilość nowych zachorowań, zgonów i coś tam jeszcze. Nie jeste
            > m zwierzęciem towarzyskim, wiec nie mam porównania ile jeszcze osób prowadzi sw
            > oje własne badania i tworzy wykresy. Na tle najbliższej rodziny czuję się odmie
            > ńcem big_grin

Każdemu co innego daje poczucie bezpieczeństwa i kontroli
            Ja też jestem z typu tych co wolą wiedzieć niż nie wiedzieć ale mam tak od zawsze ( w kontekście sytuacji politycznej/gosp/społ/ w kraju.). Nie wyobrażam sobie oderwać się od informacji nt tego co dzieje się na świecie- ale może starość da mi te komfort - dom na wsi albo demencja suspicious
            • mid.week Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:10
              Można też odpuścić sobie kontrolę, szczególnie wyimaginowaną wink
              • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:12
                A jakie to ma znaczenie czy wyimaginowana czy rzeczywista skoro ma pozytywny wpływ ?
                • mid.week Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:15
                  obgadaj to ze swom terapeutą, ja nie mam ani dyplomu ani dysforii big_grin
                  • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:26
                    ..................
    • lilia-anna Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:20
      Obstawiam, że:
      część sie boi,
      część zapomniała, że można bez i założyła odruchowo,
      część idzie ze sklepu do sklepu i nie zdejmuje na 2 min.
      • princesswhitewolf Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:10
        Czesc chodzi w tlocznych miejscach
        • tiszantul Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:18
          "Czesc chodzi w tlocznych miejscach"

W jakim celu? Czy akcja "zostań w domu" została odwołana? Nie rozumiem kowidian, wychodzą z domu i ryzykują własnym życiem, niosą śmierć innym, zamiast posłuchać ekspertów i stosować samoizolację. Siedźcie w domu. Jak się wszystko skończy, puścimy Wam sygnał
          • zonda-m Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 16:28
            W tlocznych miejscach. Przecież jeśli nie możesz zachować 1,5 m odstepu, to maskę nadal trzeba mieć na dworze.
    • kaki11 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:23
      Część pewnie z jakiegoś poczucia odpowiedzialności społecznej, bo są ludzie którzy uważają, że mimo braku nakazu i tak nie chcą kogoś zarazić.
      Inni bo zapomnieli zdjąć (ja to często mam- wchodzę do sklepu zakładam maskę, wychodzę idę gdześ dalej i dopiero po chwili się orientuje, że nie zdjęłam)
      Może jest jakaś część która zapomniała, że to już dziś (choć przypuszczam, że tu akurat ulica w 90% bez masek powinna przypomniećsmile).
      • tiszantul Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:39
        "Część pewnie z jakiegoś poczucia odpowiedzialności społecznej, bo są ludzie którzy uważają, że mimo braku nakazu i tak nie chcą kogoś zarazić."

To niezwykle szlachetni ludzie, chronią innych, chociaż większość tych innych uważa ich za zastraszonych naiwniaków. Szlachetność osób zamaskowanych docenią dopiero przyszłe pokolenia
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:28
          Wsadź sobie swoje uważanie w d*pę oraz w d*pę.
        • olena.s Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 19:36
          Szlachetni ludzie generalnie są uważani przez innych za naiwniaków. Analogicznie - ludzie uczciwi, prawdomówni, nieskorumpowani.
      • gryzelda71 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:21
        Część pewnie z jakiegoś poczucia odpowiedzialności społecznej, bo są ludzie którzy uważają, że mimo braku nakazu i tak nie chcą kogoś zarazić.

To po co tacy odpowiedzialni łażą chorzy?
        • tiszantul Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:35
          "To po co tacy odpowiedzialni łażą chorzy?"

Według kowidian człowiek wcale nie musi być chory, żeby zabijać innych samym kontaktem. Czyli dokładniej mówiąc, po co oni w ogóle wychodzą z domu. Przypominam, ze wciąż trwa akcja "zostań w domu". Prawie wszystko można dzisiaj załatwić przez internet i doprawdy nie ma żadnego powodu, żeby wychodzić z domu. Chyba że ktoś ma psa. Pies ma prawo defekować w przestrzeni publicznej
        • kaki11 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 17:04
          To jest takie założenie, że mogą być zarażeni ale nie mieć objawów lub mieć tak minimalne, że nie zwracają na nie uwagi a przecież maseczka chroni innych nie noszącego. Więc na wszelki wypadek część ludzi te maski nosi. Oczywiście mówię o małej części społeczeństwa.
          I tak, Ci ludzie też chcą względnie normalnie żyć, chodzić do pracy, na zakupy czy wycieczki a nie siedzieć dwa lata w domu a jednocześnie nie chcą się przyczyniać do roznoszenia covida. Co do zasady takie jest założenie noszenia masek ogólnie. I to, że teraz sezon mało wirusowy i możemy sobie maski ściągnąć nie wszystkich jednak przekona.
      • katriel Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 15:15
        > (choć przypuszczam, że tu akurat ulica w 90% bez masek powinna przypomnieć).

U mnie ulica była w 90% bez masek wczoraj też, więc to mało wiarygodny sygnał.
        • kaki11 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 16:59
          To też pewnie mocno zależy gdzie, a w sumie tego gdzie te obserwacje autorka poczyniła nie wiem.
          Generalnie w mniejszych wioskach faktycznie sporo ludzi bez maseczek, ale już na ulicach miast i miasteczek większość jednak w maseczkach chodziła. Owszem byli Ci którzy to ignorowali, ale raczej było to 10% nie 90.
          • cku1 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 08:41
            W Warszawie maseczki na ulicy zaczęły stopniowo zanikać od zeszlego tygodnia. Od środy to juz mało kto miał maskę na twarzy (jeszcze kilka osob miało pod broda dla pozoru).
            • kaki11 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 12:48
              W Krakowie zupełnie inaczej, aż chyba zapytam znajomą mieszkającą w stolicy.
              Serio w ostatnim tygodniu, nigdzie nie spotkałam (odwiedzając kilka miejscowości) większości osób bez masek. Może było ich więcej niż miesiąc temu, ale na pewno nie było to nawet ćwierć ludzi o większości nie wspominając.
    • ga-ti Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:42
      A ja mam ładne oczy i krzywe zęby, w maseczce mi do twarzy big_grin
      Do tego mam katar i nosząc maseczkę chronię innych, czyż nie tak?
      Jedni wiedzą, inni nie, a może chodzą od sklepu do sklepu i im się nie chce ściągać i zakładać, bo to niepraktyczne i nie higieniczne.
      Daj ludziom żyć.
    • princesswhitewolf Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:46
      Mi maska nie przeszkadza. Niebawem wszedzie bedzie Indyjska mutacja
      • tiszantul Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:13
        "Mi maska nie przeszkadza. Niebawem wszedzie bedzie Indyjska mutacja"

Straszliwa mutacja, na szczęście maseczkowcy uratują ludzkość smile
        Każda kolejna mutacja musi być coraz bardziej straszliwa - to wprawdzie wbrew wiedzy medycznej, ale inaczej nie utrzyma się atencji publiki. Już teraz połowa nie wierzy w te straszne, straszliwe, wręcz szokująco potworne mutacje, więc tak jak w każdym kryzysie trzeba będzie zmienić temat, to znaczy oczywiście dalej straszyć, ale czymś innym smile
      • gryzelda71 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:22
        I co w związku z tym?
      • cku1 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 08:39
        Maseczka cie ochroni na bank 😀
        • madami Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 08:48
          cku1 napisała:

> Maseczka cie ochroni na bank 😀

i tylko ona przeżyje wink my wymrzemy
          • kalafiorowa.es Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 08:59
            A to nie miało tak być przy brytyjskiej mutacji? Nie nadążam.
            • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 09:22
              kalafiorowa.es napisał(a):

> A to nie miało tak być przy brytyjskiej mutacji? Nie nadążam.
              >
              brytyjska mutacja podbiła w PL 4 falę - pojawiły się ciężkie zachorowania i zgony młodych ludzi ( 30-40) a także nastolatków i dzieci. Czekam na podsumowanie wieku zmarłych wiosną 2021
              • cku1 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 09:53
                My nie mielusmy 4 tylko 3 falę. Gubisz się już 😉
                • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:02
                  cku1 napisała:

> My nie mielusmy 4 tylko 3 falę. Gubisz się już 😉

Racja, 3 fale. Pomyliłam się a nie zgubiłam. 4 bedzie indyjska
            • mid.week Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 09:36
              Ja się zastanawiam dlaczego jeszcze nie było wersji NARODOWEJ. Gdzie jest nasza, polska, katolicka mutacja, która podbije świat?
              • cku1 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 09:54
                Miała być zakopiańska (po balu na Krupówkach), mazurska czy pidlaska też chyba...
              • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:03
                mid.week napisała:

> Ja się zastanawiam dlaczego jeszcze nie było wersji NARODOWEJ. Gdzie jest nasza
                > , polska, katolicka mutacja, która podbije świat?

jak to nie ?
                była- wtedy co zapowiedzi narodowej kwarantanny (listopad)
                • mid.week Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:32
                  a to była odrębna mutacja z różańcem i modlitewnikiem?
                  • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:36
                    Wszystko na to wskazuje-bo skoro miała być narodowa kwarantanna ( tak jak i wiele innych rzeczy w naszym kraju np. narodowe ławeczki ) to i jej przyczyna musiała być narodowa a nie jakaś tam tfu obca
                    • mid.week Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:46
                      może to on szaleje teraz w Indiach i robi spustoszenie wśród innowierców? W koncu by było widać, że ten kraj naprawdę wstał z kolan i robi wielkie rzeczy do jakich bóg go stworzył. Tylko dlaczego nie widze dumnych nagłówków - polska mutacja chrystianizuje świat?
                      • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 11:08
                        mid.week napisała:

> może to on szaleje teraz w Indiach i robi spustoszenie wśród innowierców? W kon
                        > cu by było widać, że ten kraj naprawdę wstał z kolan i robi wielkie rzeczy do j
                        > akich bóg go stworzył. Tylko dlaczego nie widze dumnych nagłówków - polska muta
                        > cja chrystianizuje świat?

bo to narodowa tajemnica... suspicious
        • ichi51e Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 09:00
          dwa kata z pandemia i dalej ludzie nie dotarło ze maseczka chroni przed zarażeniem kogoś. nie noszącego.
          • alicia033 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:06
            ichi51e napisała:

>ze maseczka chroni przed zarażenem kogoś. nie noszącego.
            Biedny Nollet, znowu musi się przewracać w grobie.
          • tiszantul Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 13:20
            "dalej ludzie nie dotarło ze maseczka chroni przed zarażeniem kogoś. nie noszącego"

Gdyby tak było, to kowidianie od dwóch dni nie wychodziliby z domu - a jednak nakładają maseczkę, która "chroni innych, a nie noszącego" i wychodzą, w żaden sposób nie chroniąc siebie.
            I dlaczego zniesiono nakaz maseczkowy, skoro maski chronią przed wirusem?
            • iwles Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 13:24
              "dlaczego zniesiono nakaz maseczkowy, skoro maski chronią przed wirusem?"

Jeszcze nie tak dawno znałbyś odpowiedź. Odkąd przestali ci placic- wstąpiła w ciebie niewiedza 🤣🤣🤣
    • hungaria Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 13:50
      Maseczka daje cudowne poczucie anonimowosci.
      • tiszantul Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:04
        "Maseczka daje cudowne poczucie anonimowosci"

Zawsze jest jakaś grupka z deficytami - tu mamy osoby z fobią społeczną oraz tych, co wierzą, ze "chronią innych". Na szczęście 95% społeczeństwa to nie dotyczy. Mogą mieć inne aberracje, mniej rzucające się w oczy
    • m_incubo Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:02
      Może trzeba było spytać, zamiast przynudzać na forum.
      To jest niepojęte, jaki macie ból dudy o wszystko. O maski, o szczepienia. Wprowadzono ZAKAZ chodzenia w maskach, bo nie śledzę koronahisterii i nie jestem na bieżąco?
      Ja na powietrzu nie nosiłam wcale, chyba że między wyjściem z warzywniaka, a wejściem do apteki i w dudzie mam, co noszą inni.
    • arthwen Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:22
      No ja dziś też chodziłam trochę w masce - z kotami do weta na przegląd, jak wyszliśmy z gabinetu to ręce zajęte, nie było sensu na te 200 metrów do auta bawić się ze zdejmowaniem.
      Potem na zakupach - po wyjściu ze sklepu zwyczajnie zapomniałam, że mogę zdjąc, przypomniało mi się, jak do domu wchodziłam wink
    • magdallenac Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:37
      U nas od wczoraj maski zniesione wszędzie z wyjątkiem szkół. Wchodząc do sklepu i restauracji bez maski czułam się jakbym robiła coś nielegalnego 😄
      • little_fish Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 16:05
        O pacz, to całkiem inaczej niż u nas 😃
    • tiszantul Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:43
      "Nie wiedzą, że można bez?
      Przyzwyczaili się i bez maski to jak z gołym tyłkiem"

Jeśli ktoś wierzył w skuteczność, to zdjęcie maseczki jest przyznaniem się do błędu. Część osób przyzna się do błędu i z ulgą odetchnie świeżym powietrzem, a część brnie w opowieści o pozamedycznych walorach masek - ciąg dalszy groteski.
      Przyznanie się do błędu oczywiście jedynie przed sobą, bo większość nosiła te szmatki z przymusu. Tak właśnie działa długotrwała przemoc - po pół roku ofiara już wierzy, ze to było dla jej dobra
      • jehanette Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 20:18
        Ba, mamy już na forum wyżej i niżej deklarację jak to człowiekowi wygodnie w masce i w ogóle jakie ma zalety xD ja tam ściągał zawsze to gofno choćby między warzywniakiem a piekarnia ściągałam.
        • kokosowy15 Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 21:21
          Ja noszę maseczkę a ty gofno? No i jaka skuteczność, nie zaraziłaś się?
          • jehanette Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 21:29
            Maseczka szmaseczka szmateczka. Nie zaraziłam się kowidem na ulicy wyobraź sobie a przez cały maseczkowy nakaz nic na ulicy nie nosilam. Zaraz będę odporna po szczepieniu to i w pomieszczeniach będę tylko udawać
            • rozwiane_marzenie Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:47
              Udajesz czy serio jesteś taka g..pia?
      • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 20:20
        tiszantul napisała:

> "Nie wiedzą, że można bez?
        > Świrują, że wirus na dworze zabija?
        > Przyzwyczaili się i bez maski to jak z gołym tyłkiem"
        >
        > Jeśli ktoś wierzył w skuteczność, to zdjęcie maseczki jest przyznaniem się do b
        > łędu. Część osób przyzna się do błędu i z ulgą odetchnie świeżym powietrzem, a
        > część brnie w opowieści o pozamedycznych walorach masek - ciąg dalszy groteski.
        > Przyznanie się do błędu oczywiście jedynie przed sobą, bo większość nosiła te s
        > zmatki z przymusu. Tak właśnie działa długotrwała przemoc - po pół roku ofiara
        > już wierzy, ze to było dla jej dobra

Nosiłam maseczki zanim to było modne, a na dworze przestałam nosić gdy poczułam się bezpiecznie i gdy wiedziałam, że nie zagrażam innym
        Nie ma to nic wspólnego z przemocą i przymusem
      • rozwiane_marzenie Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:46
        Jakiego błędu? Nie rozumiem o czym piszecie. Że maska nie chroni przed zakażeniem? Może materiałowa nie, ale chirurgiczna owszem, chroni i to dobrze.
    • iwles Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 14:51

To cie jakoś osobiście uwiera?
      • homohominilupus Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 15:02
        Ma bol dooopy typowy dla foliar.
        Moja mama, w podeszłym wieku, po przebytym covidzie ktory przeszla dosc ciezko, zamierza nadal nosić. W czym ci to założycielko watku przeszkadza?
        • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 20:20
          homohominilupus napisała:

> Ma bol dooopy typowy dla foliar.
          > Moja mama, w podeszłym wieku, po przebytym covidzie ktory przeszla dosc ciezko,
          > zamierza nadal nosić. W czym ci to założycielko watku przeszkadza?
          >
          jaką mama nosi maseczkę ?
          • homohominilupus Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 06:01
            wapaha napisała:

> homohominilupus napisała:
            >
            > > Ma bol dooopy typowy dla foliar.
            > > Moja mama, w podeszłym wieku, po przebytym covidzie ktory przeszla dosc c
            > iezko,
            > > zamierza nadal nosić. W czym ci to założycielko watku przeszkadza?
            > >
            > jaką mama nosi maseczkę ?

Jednorazowa
            Wiem ze ją to niespecjalnie chroni, zwłaszcza za zewnątrz to w ogóle bez sensu jest ale sie uparła i co robić. Lepsze takie zachowanie niz ostentacyjne nienoszenie maski w przestrzeni publicznej.
            • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 09:24
              Lepiej bo ? Mama ma przeciwciała ( być moze jest dodatkowo po szczepieniu) , jest zatem zdrowa. Jednorazowa maseczka nie daje jej dokładnie nic, tak jakby nie miała jej w ogóle. Nie zagraża nikomu , że go zarazi wirusem. Jeśli obawia sie ponownego zachorowania na covid -doradz jej ffp2 -jak coś robić to z sensem..
              • homohominilupus Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:07
                wapaha napisała:

> Lepiej bo ? Mama ma przeciwciała ( być moze jest dodatkowo po szczepieniu) , je
                > st zatem zdrowa. Jednorazowa maseczka nie daje jej dokładnie nic, tak jakby nie
                > miała jej w ogóle. Nie zagraża nikomu , że go zarazi wirusem. Jeśli obawia sie
                > ponownego zachorowania na covid -doradz jej ffp2 -jak coś robić to z sensem..

Wiem, ze taka maseczka nic jej na zewnątrz nie da, ale nie jest prawdą ze ponownie sie nie moze zarazić, kilkoro lekarzy potwierdziło że poziom przeciwcial moze nie być wystarczający a zaszczepić się nie zdążyła.
                Niech sobie nosi, nikomu krzywdy tym nie wyrządza, ja nie mam siły zeby ją do czegoś przekonywać.
                • wapaha Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:14
                  homohominilupus napisała:

>
                  > Wiem, ze taka maseczka nic jej na zewnątrz nie da, ale nie jest prawdą ze ponow
                  > nie sie nie moze zarazić, kilkoro lekarzy potwierdziło że poziom przeciwcial mo
                  > ze nie być wystarczający a zaszczepić się nie zdążyła.
                  > Niech sobie nosi, nikomu krzywdy tym nie wyrządza, ja nie mam siły zeby ją do
                  > czegoś przekonywać.
                  >
                  >
                  Ale jednorazowa maseczka nie chroni jej przed zarażeniem . Ona chroni innych przed nią.
                  Jeżeli będzie w miejscu gdzie jest dużo ludzi ( przychodnia/szpital/bank/sklep/autobus ) i ktoś nie będzie miał maseczki a będzie chory i będzie "kropelkował" to ta jednorazowa nie jest dla mamy żadną ochroną
                  • homohominilupus Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:34
                    wapaha napisała:

> homohominilupus napisała:
                    >
                    >
                    > >

> >
                    > >
                    > Ale jednorazowa maseczka nie chroni jej przed zarażeniem . Ona chroni innych pr
                    > zed nią.
                    > Jeżeli będzie w miejscu gdzie jest dużo ludzi ( przychodnia/szpital/bank/sklep/
                    > autobus ) i ktoś nie będzie miał maseczki a będzie chory i będzie "kropelkował
                    > " to ta jednorazowa nie jest dla mamy żadną ochroną

Ja to wszystko wiem. Na takie okazje ma inna maskę. Ale pytanie w watku bylo dlaczego ludzie noszą maski na zewnątrz.
      • tiszantul Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 16:50
        "To cie jakoś osobiście uwiera?"

Tak, kowidianie są ogromnym zagrożeniem dla społeczeństwa. Kto wzywał do wprowadzenia totalitaryzmu? Na szczęście i świadomość społeczna rośnie
        • iwles Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 17:01

Pytam: jaki wpływ na ciebie osobiście ma to, że ktoś idzie w maseczce ?
          Trudności że zrozumieniem tekstu pisanego ?
        • chococaffe Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 17:04
          Twoja ukochana partia PiS, tiszka wink

Nowy pracownik na starym nicku czy skleroza?
    • myslozbrodniarka Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 16:10
      60% ludzi było dzisiaj w maskach w deszczu, powłucząc nogami szli w tych szmatach. A ci uśmiechnięci 40% bez masek.
      • sumire Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 16:21
        myslozbrodniarka napisała:

> powłucząc nogami szli w tych szmatach.

Prosto do nieba czwórkami szli...
        • myslozbrodniarka Re: Ludzie w maskach dzisiaj 15.05.21, 18:13
          sumire

>> powłucząc nogami szli w tych szmatach.

>Prosto do nieba czwórkami szli...

a lato było piękne tego roku...
        • homohominilupus Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 05:59
          sumire napisała:

> myslozbrodniarka napisała:
          >
          > > powłucząc nogami szli w tych szmatach.
          >
          > Prosto do nieba czwórkami szli...

Czwurkami
          • kalafiorowa.es Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:50
            big_grin
      • mid.week Re: Ludzie w maskach dzisiaj 16.05.21, 10:55
        ludzie w maseczka usmiechają się szeroko na widok tych bez, bo sobie wizualizują ten piękny świat, kiedy tamci wymrą i będzie dużo pustostanów do przejecia, mniejsze korki i zero kolejek na poczcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka