Dodaj do ulubionych

Uczulenie na szampony

24.05.21, 23:26
Może któraś emama przerabiała i podpowie jaki szampon kupić. Przez wiele lat używałam szamponu Ziaja biosulfo, zaleczył zaczerwienienia skóry i jako jedyny nie uczulal. Ku mojej rozpaczy przestali go produkować, jest jakiś nowy ale ma inny skład i niestety ten również mnie uczula. W akcie desperacji kupiłam szampon familijny, ma tylko 9 składników i jest średni, na razie jeszcze żyje i mam jeszcze butelkę starego szamponu.
Szampony dla dzieci też przerabiałam i niestety jest to samo.
Obserwuj wątek
    • mashcaron Re: Uczulenie na szampony 24.05.21, 23:33
      Musisz zlokalizować źródło, składnik który cię uczula. Na początek porównaj skład tego starego szamponu z nowym, zobacz co jest w nowym składzie czego nie było w starym.
      • nena20 Re: Uczulenie na szampony 24.05.21, 23:37
        Dla mnie to po chińsku..... próbowałam. Myślę że może to być substancja pozyskiwana z kokosa, niby naturalna ale ponoć często uczula. Przepraszam nazwa jest jak zwykle kosmiczna. W starym szamponie też jest ale inaczej się nazywa.
      • mashcaron Re: Uczulenie na szampony 24.05.21, 23:40
        Sprawdziłam skład tego familijnego,nie ma w nim cocamidopropyl betaine który jest częstym szamponowym uczulaczem. Sprawdź czy w tych które cię uczulają jest ten składnik, może to być jakiś trop.
    • hanusinamama Re: Uczulenie na szampony 24.05.21, 23:48
      Pytanie czu uczula cie jakis sładnik czy masz podrażnioną skórę od silnych detergentów. Ja bym szukała szamponu bez SLES (i innych siarczanów) oraz ez BC (Cocamidopropyl Betaine), bo ten składnik często uczula. Na szybko w hebe mozesz dostać tani SESSIO GREEN THERAPY (taki w piance, bo Sesio Mango w płynie juz ma CB)
      • danka88 Re: Uczulenie na szampony 24.05.21, 23:55
        Alterre próbowałaś ? Albo baybydream też z rossa. Albo zacznij myć mąką żytnią
        • nena20 Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 07:12
          Próbowałam dwa powyższe , niestety ale odpadają.
      • nena20 Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 07:17
        O dziękuję. Poszukam tego szamponu w piance. Właśnie czytałam o tej substancji z kokosa BC, ciekawe że prawie każdy szampon ją ma. W tym starym szamponie też był BC ale pod inną nazwą niż w nowym.
        Swego czasu wydałam majątek na dermatologa, płyny, szampony....aż w końcu kupiłam Ziaja biosulfo i bingo, używałam kilka lat. Teraz dziady dali nowy skład.
        • pade Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 09:05
          Ten szampon ma na drugim miejscu SLS a na trzecim CB.
    • 35wcieniu Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 00:00
      Jak familijny nie uczula to spróbuj jego biedronkową wersję, chyba family splash się nazywa, koniecznie wersja z oliwką. Jest lepszy od zwykłego familijnego i włosy po nim (w każdym razie moje) są super. Bardzo tani więc nawet jak Ci jednak nie podpisuje to żadna strata.
      • 35wcieniu Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 00:01
        podpasuje*
      • nena20 Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 07:17
        Zobaczę co to za szampon.
    • triismegistos Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 05:08
      Strzelam, że chodzi o cocopromidol betaine. Spróbuj kupować szampony bez tej substancji.
      • triismegistos Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 05:12
        Na przykład te tu. Albo w ogóle spróbuj mycia ziołami, czy innych metod no poo. Raz na jakiś czas trudno, trzeba umyć łeb normlnym i to mocnym szamponem, ale lepiej pomęczyć się raz na kilka myć niż zawsze.
        • nena20 Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 07:19
          O dziękuję za linka. Mają spory wybór szamponów.
    • fibi00 Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 07:23
      Mnie dużo szamponów uczulało. Co dziwne zaleczyłam ostry stan uczuleniowy szamponem hypoalergicznym Biały jeleń ("dziwne" bo krąży teoria że Biały jeleń mocno uczula-widocznie nie mnie). Teraz używam szamponu w kostce Biovax i też jest spoko.
    • chococaffe Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 07:41
      Baza szamponowa z Ecospa?
    • saszanasza Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 08:33
      Ja ci polecę Beaver dokładnie ten:

wizaz.pl/kosmetyki/produkt,64935,beaver-professional-tea-tree-nourishing-balance-shampoo.html
      Bardzo wycisza swędzącą skórę głowy, mam wrażenie, że podnosi wlosy u nasady i wydaja sie optycznie bardziej gęste.
      Wady: zbyt dobrze się nie rozczesują, natomiast ja mam cudowną wręcz szczotkę ktora rozczesuje wszysko, więc mi to zupełnie nie przeszkadza. Mam jeszcze do tego odzywkę no ale również i po niej śrdnio sie te włosy rozczesują.
      Ja w ogolę lubię beavera, ich seria pomarańczowa jest genialna, zwłaszcza maska (tu z rozczesywaniem nie ma problemu), no ale szukamy dla ciebie szamponu delikatnego😉
      • kura17 Sasza 25.05.21, 08:57
        Sasza, skoro Cie zlapalam - podziekuje Ci jeszcze raz za polecenie dezodorantu eko - super jest, bardzo go lubie, bede kupowac kolejne na pewno! kiss
        • saszanasza Re: Sasza 25.05.21, 11:03
          kura17 napisała:

> Sasza, skoro Cie zlapalam - podziekuje Ci jeszcze raz za polecenie dezodorantu
          > eko - super jest, bardzo go lubie, bede kupowac kolejne na pewno! kiss
          >
          > No to super się cieszę! Tylko nie kupuj tego w sztyfcie🙈 Komletnie nieporęczny jak dla mnie😅
    • b.bujak Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 10:46
      synowi kupuję mineralny zdrojowy z Buska Zdr.
      sklep-sulphur.com.pl/produkt/mineralny-szampon-zdrojowy-200g/

teraz myje kostką z rossmana i mówi, że tez jest ok
    • lilia-anna Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 10:48
      Kiedyś Snake polecila mi Lavere - może spróbuj tego. Biało-niebieskie opakowanie. Bardzo delikatny jest.
    • chersona Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 10:52
      ja użuwalam szamponu Druide Pur & Pure, ale teraz nie widzę go na polskich stronach.
    • chersona Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 10:53
      a próbowałaś Hipp sensitive? srednio doczyszcza, ale mnie nie uczula a znakomita większość innych tak.
    • chersona Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 10:55
      ew. ten:
      goldenoil.com.pl/pl/wlosy/67-szampon-dla-alergikow-z-nagietkiem-lekarskim-773792473504.html
    • ola_dom Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 11:01
      Mam uczulenie na większość szamponów, choć trudno mi znaleźć felerny składnik.
      Teraz używam szamponu w kostce Cztery Szpaki i wreszcie jest OK. Korci mnie, żeby poszukać czegoś innego na zmianę, ale na razie niczego dobrego nie znalazłam.

Nie zrobiła mi krzywdy aritha/reetha (natchnienie od triismegistos), ale włosy miałam niedomyte sad, a że z natury się trochę przetłuszczają, to nie jest opcja dla mnie.

Kiedyś służyła mi Dermena - ale ostatnio też mnie uczuliła.

Myślę też, żeby wrócić do czarnego mydła Babuszki Agafii, bo ono też mnie nie uczulało. I nie szkodził mi SLS w nim.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Uczulenie na szampony 25.05.21, 11:55
      No, a odkryłaś co cię w tych szamponach uczula? Bo jeśli tak, to po prostu szukaj takich bez danego składnika.
    • nena20 Re: Uczulenie na szampony 20.07.21, 23:43
      Odpowiem sobie sama😂może ktoś będzie szukał. Żadne szampony ziołowe, familijny, ani dla dzieci nie pomogły. Wypadło mi 1/3 włosów jak nie więcej.
      Chyba znalazłam szampon który daje radę, choć jeszcze nie wiem na 100% , tym szamponem jest Vichy ultradelikatny. Przynajmniej po tym szamponie nie drapalam się przez cały dzień i widzę ogromną różnicę na plus.
      • dvdva Re: Uczulenie na szampony 21.07.21, 08:51
        Ale przestaly wypadac? odrastaja?
        • nena20 Re: Uczulenie na szampony 23.07.21, 23:17
          Szampon daje radę i przynajmniej tak mocno nie wypadają terminy włosy, jeszcze o odrastaniu nie ma mowy. Naprawdę polecam ten kosmetyk. Nie jest rewelacyjny jak poprzedni ponieważ mam wrażenie lekko "tłustych" włosów ale to i tak drobny minus w porownaniu z innymi szamponami. Mnie wcale nie uczula CB, kupiłam bez CB i była masakra. chyba najgorsze były te naturalne kosmetyki.
    • volta2 Re: Uczulenie na szampony 21.07.21, 23:21
      Zanim znajdziesz coś godnego uwagi, to przefiltruj internet, na all albo Zalando mogą jeszcze być zapasy. Ja używam makeupu, od paru lat wycofanego, do tej pory zawsze jeszcze był na all, ostatnio już żadnego nie znalazłam, ale Zalando się wyświetliło i znów mam zapasy na pół roku. W międzyczasie szukaj nowego szamponu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka