kosmos_pierzasty 17.06.21, 11:54 Jakie są Waszymi faworytkami w tej kategorii? teksciory.interia.pl/frank-sinatra-my-way-tekst-piosenki,t,565643.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nigdynigdynigdy84 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 12:01 Pezet i Kayah- nisko jest niebo Naprawdę porządny kawałek Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 12:30 "Więc niech ta miłość umrze jak na raka jak w tym roku mój tata" 😱 Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 15:06 Mnie się podoba. Ten rak to osobista historia pezeta Odpowiedz Link Zgłoś
fraudes Re: Mądre piosenki 17.06.21, 12:02 Out of the dark Falco, chociaż nie wiem, czy mądra Odpowiedz Link Zgłoś
fraudes Re: Mądre piosenki 17.06.21, 14:43 No i jeszcze "Nie pytaj o Polskę" GC oraz Kult "Hej, czy nie wiecie" i Arahja. Bosh, jestem stara Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Mądre piosenki 17.06.21, 16:31 To tak jak ja 😏 bo też je lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 18:53 >No i jeszcze "Nie pytaj o Polskę" Ostatnio słucham wersji Kasi Kowalskiej, dla mnie cudna. I Wieża samotności mocno za mną chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
fraudes Re: Mądre piosenki 17.06.21, 21:15 No to jesteś - podobnie jak ja - stara "Nie pytaj .." - tylko w oryginale GC... Odpowiedz Link Zgłoś
onceinalifetime Re: Mądre piosenki 17.06.21, 20:42 Ma coś w sobie ta piosenka, efekt echa dużo robi na ogólnym wrażeniu. Kompozycja prosta, ale bardzo dobra przy tym. Odpowiedz Link Zgłoś
bylam.stara.mostowiakowa Re: Mądre piosenki 17.06.21, 12:13 Kto ci to zrobił - Nosowska Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Mądre piosenki 17.06.21, 12:23 Skojarzyło mi się z Edith Piaf i Je ne regrette rien Boże..tych piosenek jest strasznie dużo! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 12:36 Czy ktoś tego nie zna? Hurt, Johnny Cash.. Johnny Cash - Hurt (Official Music Video) S. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 13:15 To jest cover Nine Inch Nails. Autorem jest Trent Reznor. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 14:29 abecadlowa1 napisała: > To jest cover Nine Inch Nails. Autorem jest Trent Reznor. Tak, ale wykonanie Casha ją zmienia, kontekst nadaje jej inne znaczenie. Mimo tego samego tekstu i tej samej linii melodycznej jest to już inny utwór. Gdzieś czytałem, że całkiem inaczej brzmi ona w ustach dwudziestolatka, a inaczej gdy śpiewa ją człowiek stojący u kresu swych dni. Ten klimat podkreśla jeszcze scenografia klipu Casha. Płyta z tym coverem ukazała się w listopadzie 2002. W maju 2003 zmarła June Carter Cash, występująca w tym klipie. We wrześniu 2003 zmarł Johnny Cash. W 2007 spłonął dom, w którym klip nakręcano. Dla porównania: Nine Inch Nails Hurt official video S. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 15:00 snajper55 napisał: > Tak, ale wykonanie Casha ją zmienia, kontekst nadaje jej inne znaczenie. Nie. To nadal jest utwór o bólu i cierpieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 16:59 abecadlowa1 napisała: > snajper55 napisał: > > > Tak, ale wykonanie Casha ją zmienia, kontekst nadaje jej inne znaczenie. > > Nie. To nadal jest utwór o bólu i cierpieniu. Trent Reznor says he "dismissed" Johnny Cash's cover of Hurt the first time he heard it. s. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Mądre piosenki 17.06.21, 16:39 mid.week napisała: > ja nie znałam Ja też. Poruszające... Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Mądre piosenki 17.06.21, 15:06 Chyba moja absolutnie ulubiona piosenka w absolutnie najlepszym wykonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 15:12 Przecież to jest jeden z najsmutniejszych utworów na świecie. Kiedyś, gdy jechałam samochodem i wrzucili go w radiu, to łzy mi same popłynęły po policzkach. Na mnie ta piosenka bardzo silnie działa, ale właśnie ze względu na wywoływane emocje nie mogłabym jej uznać za ulubioną. Jest piekna, ale tak głęboko i dojmująco smutna Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Mądre piosenki 17.06.21, 15:24 Zgadza się. Jest smutna, prawdziwa i przepięknie wykonana. Ulubiony nie musi znaczyć słuchany nonstop. Ja po prostu nie mogę sobie skojarzyć niczego ładniejszego poza może kilkoma wykonaniami muzyki klasycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Mądre piosenki 17.06.21, 17:57 Najsmutniejsza dla mnie jest ta: Edyta Geppert - Landrynki Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Mądre piosenki 17.06.21, 12:50 Bo „Frank Sinatra jest wykurwisty”! 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 13:01 www.tekstowo.pl/piosenka,gloria_gaynor,i_will_survive.html Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.paski Re: Mądre piosenki 17.06.21, 13:09 Lilia, kula i cyrkiel - Hey - o miłości macierzyńskiej The darker days of me and him - PJ Harvey - o cienkiej granicy między miłością a uzależnieniem Stairway to Heaven - Led Zeppelin - o wyborach w życiu Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 13:21 Tysiąc lat, tysiąc pierdolonych lat, dziesięć ciemnych wieków Dlaczego? Gnuśnieliśmy w wilczych norach, a naszą świętość czas pogrzebał i krzyż wielki, drewniany, wciąż rzuca krwawy cień na waszą przeszłość! Czy potrzebujecie kolejnego dowodu na to. Że nadbałtycka bestia wciąż żyje? I nikt, nikt nie zapomni, nikt! Dziś czas by sięgnąć po głowę tego, powolnego, który taki zgarbiony i niedołężny, Siedzi na tronie Watykanu! Odpowiedz Link Zgłoś
pampelune Re: Mądre piosenki 17.06.21, 13:50 kosmos_pierzasty napisała: > Jakie są Waszymi faworytkami w tej kategorii? Właśnie sobie wczoraj myślałam w tym kontekście o piosence "Do prostego człowieka" Akurat. Nie jest to mój styl muzyczny, za to lubię Tuwima www.youtube.com/watch?v=7wChlvZbXjY Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Mądre piosenki 17.06.21, 16:40 Gorzej, że zawsze aktualne... Odpowiedz Link Zgłoś
pampelune Re: Mądre piosenki 17.06.21, 15:30 homohominilupus napisała: > Wojenka Lao Che O, Wojenka też dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
onceinalifetime Re: Mądre piosenki 17.06.21, 20:34 Tak, Spięty dobrą muzykę robi, ale Wojenka jest na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
onceinalifetime Re: Mądre piosenki 17.06.21, 20:46 Mój ulubiony fragment z "Wiedzy o społeczeństwie": ... rzuciłem palenie i kościół też, do pierwszego czasem wracam, do drugiego nie.." Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Mądre piosenki 17.06.21, 16:39 Both sides, now - Johni Mitchell Rows and flows of angel hair And ice cream castles in the air And feather canyons everywhere Looked at clouds that way But now they only block the sun They rain and they snow on everyone So many things I would have done But clouds got in my way I've looked at clouds from both sides now From up and down and still somehow It's cloud illusions I recall I really don't know clouds at all Moons and Junes and Ferris wheels The dizzy dancing way that you feel As every fairy tale comes real I've looked at love that way But now it's just another show And you leave 'em laughing when you go And if you care, don't let them know Don't give yourself away I've looked at love from both sides now From give and take and still somehow It's love's illusions that I recall I really don't know love Really don't know love at all Tears and fears and feeling proud To say, "I love you" right out loud Dreams and schemes and circus crowds I've looked at life that way Oh, but now old friends they're acting strange And they shake their heads and they tell me that I've changed Well something's lost, but something's gained In living every day I've looked at life from both sides now From win and lose and still somehow It's life's illusions I recall I really don't know life at all It's life's illusions that I recall I really don't know life I really don't know life at all Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Mądre piosenki 17.06.21, 16:42 Ja zawsze widze przy tym Emme Thompson i placze z nia. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Mądre piosenki 17.06.21, 16:45 Nie kojarzę sceny. Znam tylko piosenkę. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 19:01 Love Actually - Joni Mitchell - Both Sides Now Jesli nie oglądałaś - przed świętami Emma Thompson znajduje w kieszeni swojego męża, Snape'a piękną biżuterię, ale po otwarciu prezentu okazuje się, że nie była ona przeznaczona dnia niej... Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Mądre piosenki 17.06.21, 22:00 Scenę już kojarzę, dzięki Faktycznie, zapada w pamięć... ale piosenki tam nie odnotowałam, pewnie dlatego, że ja jestem wyczulona na wersję zalinkowaną poniżej. memphis90 napisała: > > Jesli nie oglądałaś - przed świętami Emma Thompson znajduje w kieszeni swojego > męża, Snape'a piękną biżuterię, ale po otwarciu prezentu okazuje się, że nie by > ła ona przeznaczona dnia niej... > Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Mądre piosenki 17.06.21, 16:41 kosmos_pierzasty napisała: > > teksciory.interia.pl/frank-sinatra-my-way-tekst-piosenki,t,565643.html cover ale ze zgola innymi slowami oto francuski oryginal www.tekstowo.pl/piosenka,claude_francois,comme_d_habitude.html Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Mądre piosenki 17.06.21, 17:10 Opiate/The Gaping Lotus Experience Choices always were a problem for you What you need is someone strong to guide you Deaf and blind and dumb and born to follow What you need is someone strong to guide you Like me Like me Like me Like me If you want to get your soul to heaven Trust in me now, don't you judge or question You are broken now, but faith can heal you Just do everything I tell you to do Deaf and blind and dumb and born to follow What you need is someone strong to guide you Deaf and blind and dumb and born to follow Let me lay my holy hand up, hand upon you My God's will Becomes me When he speaks He speaks through me He has needs Like I do We both want To rape you Jesus Christ, why don't you come save my life now Open my eyes, blind me with your light now Jesus Christ, why don't you come save my life now Open my eyes, blind me with your light now If you want to get your soul to heaven Trust in me now, don't you judge or question You are broken now, but faith can heal you Just do everything I tell you to do Jesus Christ, why don't you come save my life now Open my eyes, blind me with your light, now Jesus Christ, why don't you come save my life now Open my eyes, blind me with your light, now Deaf and blind and dumb and born to follow Let me lay my holy hand up, hand upon you My God's will Becomes me When he speaks He speaks through me He has needs Like I do We both want To rape you I had a friend once, he took some acid Now he thinks he's a fire engine It's ok, until he pisses on your lighter Kinda smells kinda cool, kinda funny anyway Satan Satan Satan Satan Satan I had this friend once, he took some ecstasy Tried to marry me and everyone in the room He was sorta loving, kinda caring Kinda tried to fuck my La-Z boy It got a bit messy all over the curtains Arm chair covers, throw pillows and carpeting I'm getting bored, I'm getting bored I'm getting bored, I'm getting bored I'm getting bored, I'm getting bored I'm getting bored, I'm getting bored Tool - Opiate / The Gaping Lotus Experience (Lyrics in description) Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 17:16 "Head over heels" Alamos Morisette "Redemption songs" Boba Marleya, ale uwielbiam w wersji Joe Strummera and the Mescaleros (cytat w stopce) "Jak linoskoczek (tańcząc w powietrzu)" Zaucha i Anawa "Caleb" Sonata Arctica I całe mnóstwo innych. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_meganna Re: Mądre piosenki 17.06.21, 17:41 Where were you when I was burned and broken? While the days slipped by from my window watching And where were you when I was hurt and I was helpless? 'Cause the things you say and the things you do surround me While you were hanging yourself on someone else's words Dying to believe in what you heard I was staring straight into the shining sun Lost in thought and lost in time While the seeds of life and the seeds of change were planted Outside, the rain fell dark and slow While I pondered on this dangerous but irresistible pastime I took a heavenly ride through our silence I knew the moment had arrived For killing the past and coming back to life I took a heavenly ride through our silence I knew the waiting had begun And headed straight into the shining sun Pink Floyd forever. Miałam taki paskudny czas w życiu osobistym, kończyło mi się małżeństwo, ten tekst dokładnie odzwierciedla tamtą sytuację. I te słowa o ruszeniu prosto w słońce zapadły mi w pamieć i serce na zawsze. Ile razy jej słucham mam niesamowitą satysfakcję, że się pozbierałam, że potrafiłam być silna, na przekór wszystkiemu. I ze od tego momentu łeb zawsze do słońca. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Mądre piosenki 17.06.21, 18:02 dużo jest. teraz ta jakoś mnie porusza Yusuf / Cat Stevens - Father & Son Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Mądre piosenki 17.06.21, 18:06 no in Joe! Et Si Tu N'Existais Pas - Joe Dassin Lyrics Odpowiedz Link Zgłoś
panna_meganna Re: Mądre piosenki 17.06.21, 18:18 Jeszcze to. Ciary, zawsze. www.youtube.com/watch?v=ojf18wT_Xtk On the turning away From the pale and downtrodden And the words they say Which we won't understand Don't accept that what's happening Is just a case of others' suffering Or you'll find that you're joining in The turning away It's a sin that somehow Light is changing to shadow And casting its shroud over all we have known Unaware how the ranks have grown Driven on by a heart of stone We could find that we're all alone In the dream of the proud On the wings of the night As the daytime is stirring Where the speechless unite in a silent accord Using words you will find are strange Mesmerised as they light the flame Feel the new wind of change On the wings of the night No more turning away From the weak and the weary No more turning away from the coldness inside Just a world that we all must share It's not enough just to stand and stare Is it only a dream that there'll be No more turning away? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Mądre piosenki 17.06.21, 18:26 Ech sto razy bardziej wolę wykonanie Elvisa. Jest genialny!! Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Mądre piosenki 17.06.21, 18:37 Kery James & Bene [; with english subtitles ]; L'impasse French Rap Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 19:31 Napisałam cały dlugasny post, który mi skasowało, więc będzie krócej : 1. Whole world is watchin Within Temptation (gigantyczną robotę robi też teledysk) - mega przesycony optymizmem, że chociaż w życiu nie idzie tak, jak planujemy, to cały świat patrzy, jak powstajemy z porażek 2. 08 wojna Comy - lubiłam od czasów wydania płyty w 2008, najpierw po prostu kojarzył mi się z ostatnimi tygodniami ciąży - upalne lato, radość, że wszystko się w życiu układa tak, jakbym chciała (tak a propos piosenki powyżej i tego, co będzie poniżej), nadzieja na piekną przyszłość, Coma w eterze... Teraz mocno przemówiła do mnie znaczeniem tekstu, to jest o sensie życia przecież... Więc często słucham. Poza tym: Los cebula Comy - na rozładowanie emocji w czasach, kiedy życie dało mi totalnie do wiwatu. Ten "zegar"potegujacy napięcie aż do wybuchu - mistrzostwo! Budująco : Upadam Lipali Na kłótnie małżeńskie : Kawy Dwie Lipali A kiedy jest już zle, tak bardzo źle, że gorzej być nie może, kiedy jest tak źle, że zaczyna mi być totalnie wszystko jedno.... Translola - Smutku mój (nikt nie wie jak mi jest chujowo) Odpowiedz Link Zgłoś
onceinalifetime Re: Mądre piosenki 17.06.21, 20:37 Grafomania nieznośna, ale no cóż, o gustach... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mądre piosenki 17.06.21, 21:05 Które? Ostatnie? Jeśli tak, to zgadzam się - grafomania totalna. Zjadło mi pierwszą wypowiedź, a w sumie tylko tam wyłuszczyłam, że czasem mądre, a czasem wręcz przeciwnie - te totalnie głupie oddają to, co wyrazićby się chciało... Odpowiedz Link Zgłoś
onceinalifetime Re: Mądre piosenki 17.06.21, 20:48 Proste, ale prawdziwe i łapiące za serce - Gdybym wiedział to co wiem Kazika Odpowiedz Link Zgłoś