Dodaj do ulubionych

Czy to białaczka u dziecka?

24.06.21, 15:22
Kochane, wiem że niektóre z Was znają się na wynikach krwi. Siostra była dzisiaj z czteroletnim siostrzeńcem na wynikach krwi. Mały dostał skierowanie bo od tygodnia utyka na jedną nóżkę- lekarz po zbadaniu wyklucza zapalenie stawu ale dal skierowanie na krew. Przed chwilą dzwoni z płaczem, że pobrała wyniki niektóre parametry młody ma poza normą są to MCH 29.7 norma do 29.5, MCHC 37.5 norma do 36.2. No i neutrofile obnizone 25.3 %norma zaczyna się od 35% ; podwyższone limfocyty 55% norma do 50%. Monocyty 12% norma do 6. Eozynofile 7.3 norma do 4.1%. Siostra dokupiła mu jeszcze fosfor nieorganiczny - tu też powyżej normy 5.13 norma do 4.7. I fosfataza zasadowa 334 norma do 269. Lekarza ma w poniedzialek- ale płacze mi ,że co nie wpisze w internet to wychodzi białaczka. Siostrzeniec ogólnie nigdy nie miał jakiś problemów zdrowotnych, nie przyjmuje leków- a tu takie odchylenia. Covida tez nie mieli. Spotkała się któraś z Was z takimi wynikami? Do poniedziałku to siostra jajo zniesie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 15:55
      Litości. Wyniki przekraczają normę o jakieś niewielkie liczby. Zamiast spazmować niech poczeka do tego poniedziałku. I niech odstawi internet bo w poniedziałek zamiast z młodym do lekarza to sama do psychiatry będzie zasuwać.
    • szarotka83 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 15:58
      Moje dzieci miały podwyższone eozynofile przy pasożytach. O reszcie się nie mogę wypowiedzieć.
      • szarotka83 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 16:01
        Poza tym, jeśli wyniki są bardzo kiepskie i sygnalizują jakąś poważną chorobę to laboratorium robi odpowiednią adnotacje do lekarza / przychodni.
      • rikitikibu Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 16:15
        U alergików to też norma tzn podwyższone Eo
    • joszka30 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 16:00
      Minimalne odchylenia. Infekcja? Pasożyty?
      • joasik001 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 16:07
        No właśnie gdyby nie ta kulejąca nóżka to wydawał się zdrowy
    • milka_milka Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 16:07
      Niech zrobi badanie stawu kolanowego i biodrowego. USG najlepiej.
      • ela.dzi Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 16:59
        Potwierdzam, z ciekawości na jakiej podstawie lekarz wykluczył stan zapalny ?
    • hanusinamama Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 16:09
      Jak wyniki są złe to wtedy lab daje adnotacje, ze nalezy pilnie skonsultować z lekarzem. U nas jak wychodziły złe wyniki, to pacjent nie odbierał wyników w recepcji tylko w labie, gdzie informowano go ze ma się niezwłocznie stawić do lekarza. Jedemu chłopakowi wykryliśmy wczesną białaczkę, pani z labu dała znać w przychodni i tego samego dnia wyniki widział lekarz zlecił kolejne.
    • rikitikibu Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 16:14
      Jeśli chodzi o białaczkę to prawie zawsze występuje małopłytkowość. Ob jest też często wysokie. Jeśli chodzi o wyniki Twojego siostrzeńca to one wcale nie są jakieś złe. Nie duże odchylenia. Litości.
      • joasik001 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 16:20
        Dziękuję serdecznie- dzwonie do siostry że tragedii nie ma smile)))
        • zuzanna_a Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 16:39
          No dzwon. Takie paroproprocentowe odchylenia to jest nic a czasem i mega duze to
          jest nic. Nie panikujcie.
    • silenta Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 16:55
      Czy tam są podane normy dla dzieci czy dla dorosłych? U dzieci do lat 4 normą jest rozmaz odwrotny niż u dorosłego. I rozkład procentowy białych krwinek nie odwróci się nagle w dniu urodzin tylko jest procesem.
      • hanusinamama Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 17:09
        To jest problem od zawsze. Podawane są uśrednione wartości. A inne normay są dla dzieci małych, inne dla starszych, inne dla młozierzy
      • joasik001 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 17:10
        Normy dla dzieci
        • rikitikibu Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 17:34
          Dokładnie tak. Limfocytów w rozmazie u dzieci do 4,5 lat może być do około 65%.
    • memphis90 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 17:01
      >co nie wpisze w internet to wychodzi białaczka
      Białaczka objawia się obniżonym RBL, WBC i PLT, przy jednoczesnej obecności blastow nowotworowych. Nie znam żadnych kryteriów, które rozpoznawalyby białaczkę na podstawie wyższych (odsetkowo, nie liczbowo!) monocytów czy eozynofili oraz podwyższonego stężenia Hb w krwince.
    • kornelia_sowa1 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 17:03
      Lekarz wykluczył zapalenie stawu na podstawie usg?
      Bo "ręcznie", że tak powiem to nie każdy umie to zrobić.

Mój syn w tym wieku wielokrotnie miał incydenty utykania. Nawracające coxitis fugas (zasadniczo jest raz).
      W rozmazie też tak było.
      Google po większości objawów diagnozuje białaczkę.

Oczywiście lekarz powinien zobaczyć wyniki, ale jeśli nie było usg stawu biodrowego, to bym nalegała, nawet prywatnie zrobić.

Przy przemijającym zapalenie stawu biodrowego, podstawa to ograniczenie ruchu na jakiś czas plus nam kazano dawać dziecku nurofen kilka dni
      • joasik001 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 17:09
        My znamy zapalenie stawu biodrowego bo mój syn przechodził 2 razy w podobnym wieku- ale u syna mieliśmy potwierdzone badaniem usg. Stąd jak siostrzeniec zaczął nagle kilka dni utykac poszła do lekarza. Ma zlecony nufofen 3 razy dziennienie i właśnie miała zrobić wyniki.
        • kornelia_sowa1 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 21:55
          Czyli siostrzeniec nie miał usg?
          To ja bym zrobiła jak najszybciej.

Widziałam jak sprawdzano czy jest ograniczona ruchomość w stawie biodrowym wiele razy-ortopeda syna robił takie szybkie ruchy nogami obydwoma naraz i doskonale było widać że jedna noga ma ograniczona ruchomość.

Pediatra też raz próbowała to sprawdzić. Tylko nie umiała kompletnie i też jej zdaniem nic w stawie nie było.

Mój syn miewał limfocytów i 70% w tym wieku.

Teraz ma 13 lat i ostatni rozmaz też było. Limfocytów cis koło 55 (przy normie do 50).
          Oczywiscie trzeba zrobić badania i skonsultować je z lekarzem (nie z forum smile), ale bez paniki
    • nigdynigdynigdy84 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 17:11
      To jakiś stan zapalny. Żadna białaczka.
    • aguar Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 17:34
      To obok białaczki nawet nie stało.
    • mysiulek08 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 18:28
      hmm, ja u siebie zdiagnozowalam raka watroby po dwoch lekko! podwyzszonych normach wink bladym switem obudzilam kolege w PL zeby to potwierdzic tongue_out fragment rozmowy nie nadaje sie na forum publiczne...

rada: nie czytac gugla po odebraniu wynikow!
      • rikitikibu Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 20:05
        A ja nie dość że zdiagnozowałam sobie raka to jeszcze przerzuty.
        • korag100 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 21:46
          Jeśli utyka na prawa nóżkę to duże prawdopodobieństwo wyrostka. Koleżanka miała tak z dwatkiem.
          • korag100 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 21:46
            Dwulatkiem
    • magia Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 21:50
      raczej nie ma sie czym martwic. Eozynofile dwukrotnie przekraczajace norme moj syn mial przy alergii na pyłki.
      Konsultowalam sie z hematologiem przy podobnych wynikach u nastolatka. Powiedział, ze zawsze wtedy radzi zbadac pasożyty w kale.
    • nisar Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 21:53
      U mojego syna wysoka fosfataza zawsze oznacza niedobór vit D3. Tylko że on potrafił mieć 3,5 tysiąca...
      • joasik001 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 22:42
        Witaminę d tez badała- ale najwcześniej jutro będzie wynik
    • disco-ball Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 21:59
      A normy ma dla dzieci czy dla dorosłych?
      • joasik001 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 22:41
        Dla dzieci
    • india-mia21 Re: Czy to białaczka u dziecka? 24.06.21, 22:59
      Fosfor i fosfataza zasadowa są fizjologiczne podwyższone u dzieci. Dzieci rosną przecież.
    • lotka_5 Re: Czy to białaczka u dziecka? 25.06.21, 00:12
      Przy białaczce dziecka, moi znajomi dostali pilny telefon z laboratorium, że natychmiast mają przyjechać z powrotem....bo albo jest tak źle, albo im się aparat zepsuł.
      Także nie ma co panikować naprawdę. Praktycznie każdemu człowiekowi wychodzą odchylenia w krwi. Ale po to jest lekarz aby tę odchylenia odczytać....odczytać całościowo, a nie pojedynczo w google.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka